Кокино
Кокино
трендафил
quote:
Македонската древна опсерваторија четврта во светот
Мегалитската опсерваторија Кокино кај локалитетот Татиќев Камен во Кумановско се најде на четврто место во светот на ранг-листата на стари опсерватории, известува МИА. Листата ја подготвила Американската вселенска агенција (НАСА) по повод Светскиот ден посветен на Земјата и на Сонцето. Овој меѓународен ден годинава се одбележува во знакот на старите опсерватории. Македонската древна опсерваторија Кокино беше откриена само пред две и пол години. На светската листа пред нашата опсерваторија се наоѓаат светски познатите локалитети Абу Симбел во Египет, Стоунхенџ во Велика Британија и Ангкор Ват во Камбоџа. Мегалитската опсерваторија Кокино, според археоастрономските анализи, е стара 3.800 години и е единствена во овој дел на Европа. Таа е создадена во бронзеното време од припадници на досега неидентификувана цивилизација. Со опсерваторијата древниот народ ги одредувал долгодневиците, краткодневиците и рамнодневиците, движењето на месечината во текот на годината и позицијата на ѕвезденото јато Плејади. Таа е единствен таков локалитет не само на Балканот туку и пошироко. Со објавената ранг-листа на НАСА станува сосема јасно дека Македонија има еден вреден локалитет, кој високо котира и се вбројува во светското културно наследство, се вели во соопштението од Планетариумот при Младинскиот културен центар - Скопје. Тие велат дека овој факт наметнува и обврски за државата, кои се однесуваат на соодветна заштита, истражување и афирмација на опсерваторијата. [url="http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=24339"]ВРЕМЕ[/url]
Странците повеќе го ценат нашето наследство отколку ние самите. Дали затоа што во време на војна (во 2001 година) владата на Георгиевски одвои пари и за да се пронајде, истражи (да се докаже дека не се работи само за куп камења) и овој паметник што го направиле нашите предци пред скоро 4.000 години? Зошто од 600-те илјади години откако постоиме на овие простори нашата историја проучува многу малку. До скоро не се посветуваше многу внимание ниту на Александар, Јустинијан... Опсерваторијата е 1.500 години пред Александар, што значи дека сме имале цивилизација уште во тој период. Дали се користела за да се изработи календар (што е потребен на организирано општество) или и за многу повеќе? Во секој случај се отвараат интересни прашања пред нашата и светската наука. Но прво што треба да се направи е да се заштити локацијата. Потоа да се исползува во туристички цели. За жал, во моментов ниту ученичките екскурзии на нашите ученици не го посетуваат ова место значајно како и многу други работи што потекнуваат од нас Македонците, а сме ги дале на човештвото.
nepobedliv a za ajvarot nisto ne spomna
трендафил
quote:
Originally posted by nepobedliv
a za ajvarot nisto ne spomna
Ајварот е само делче од тоа што Македонската цивилизација му ја дала на светот. Ние не зборуваме ништо за тоа дека откако римјаните ја освоиле Македонија, со главен град Егеј, 1.000 учени Македонци се испратени во Рим за да ги школуваат Римјаните. Не зборуваме ниту за тоа дека Балканскиот полуостров до доаѓањето на турците се викал Македонски Полуостров. Дека и ќириличните но и буквите од латиницата ги има кај древните Македонци. Да не набројувам. Не сме свесни колкаво е нашето значење за човештвото и зошто сите се борат да ни ја украдат историјата и зошто ни се препорачува ние да гледаме само во иднината, а историјата (наша) да им ја оставиме на нив. Доколку вистината победи „цивилизираните“ држави ќе мора да им објаснат на своите граѓани зошто толку долго време ги мамеле.
dejan zosto ajvarot?
lav
quote:
Originally posted by dejan
zosto ajvarot?
Затоа што тоа име е заштитено од словенците , како trade mark словенечки. пс А тие (словенците-де) немаат појма ниту како се прави и со што се прави (се мисли на ајварот) , ама умеат да го продадат во Европа ...и тоа доста скапо.
dejan ne mi odgovori....ok ako taka e so slovencite. a ajvarot? dali makedoncite go pravele pret slovencite ili sto? baj da vej:p tuka kupuvam eftin ajvar:p
lav
quote:
Originally posted by dejan
ne mi odgovori....ok ako taka e so slovencite. a ajvarot? dali makedoncite go pravele pret slovencite ili sto? baj da vej:p tuka kupuvam eftin ajvar:p
Па тоа и ти велам Дејане. Македонци го парват .... во Македонски фабрики ...ама со словенечки жиг се продава по светот. пд Парите или профитот иде кај словенците а Македонците работат како...вол за слама (ова е фигуративно кажано без намера некого да се навредува)...нели???
nepobedliv inace bugarite ke ja registriraat rakijata.
dejan ne razbiram! kako odi profitot do slovenci?? kako mozat oni da recat deka ajvarot e slovenski sega trademark nas ke stane?! za rakijata, slovencite i toa go sakat.
OooOo Aj dosta so aferi. Se kazha i za ajvarot i za rakijata deka nikoj nema pravo da gi registrira ili prisvoi kako nivni proizvod. Na forumov odamna se zboruvashe za ovie raboti. Toj shto go interesira povekje neka pochne da ja koristi ovaa opcija [url="http://forums.vmacedonia.com/search.asp"]tuka.[/url]
Inkognito Da! i vratete se na temata :) Vo Makedonija ima okolu 5 200 registrirani arheoloshki lokaliteti (bashka kup neregistrirani), znachi ima mnogu "Kokini" ovde ama nema razvien turizam ... zoshto?
dejan http://www.megalithic.co.uk/article.php?sid=2146411924