Noviot predlog zakon za rabotni odnosi
Noviot predlog zakon za rabotni odnosi
mako Ne razbiram sto skokat volku sindikatot, zakonot bil 'afrikanski'? Vo kolku drzhavi rabotnicite dobivaat nadomestok za hrana i patuvanje?? I sosema normalno e za mnogu raboti da pregovaraat sindikatite i rabotodavacite, a ne vladata da gi drzhit za race i se da reshavat. http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=9487
melpomena A vo kolku drzhavi platite se taka minimalni kako vo MK? OK e da nema nadomestok za hrana i patuvanje, no da se platite "ponormalni". Vaka vrabotenite "hranarinata" ja koristat da spojat kraj so kraj vo mesecot.
Jakov Vladata lani predlozi da hranata i prevozot vlezat vo platata i na niv da se plaka i nadomestok, ama Muratoski ne go prifakase demek ke ne zaebela vladata....
mako So drugi zborovi: ni se vodat ni se teraat.
intel Проблемот кај нас е во тоа што сеуште кај вработените во државната администрација многу им одговараат старите навики од типот “клати врата земи плата“.Тука спаѓаат сите далавери од типот: -ќе си земам боледување гајле ми е( за крштевки,свадби,родендени,слави итн) -кафе од 8 до 9, пауза од 10 до 12, па кафе од 12:30 до 14 и на крај припремање за накај дома -кој ќе им даде на приватниците к-15,хранарина,превоз, секоја година галама околу таа работа -...едноставно не ми се набројува уште колку работи има. А кој е квалитетот на услугите што го добиваме од речиси сите јавни институции и претпријатја. Катастар, Здравство, Образование, Судови, Царини, Шалтери лево и десно.Море чиска треба без милост.Нели има 400.000 невработени, млади и орни за работа.
Jakov
quote:
Originally posted by intel
Проблемот кај нас е во тоа што сеуште кај вработените во државната администрација многу им одговараат старите навики од типот “клати врата земи плата“.Тука спаѓаат сите далавери од типот: -ќе си земам боледување гајле ми е( за крштевки,свадби,родендени,слави итн) -кафе од 8 до 9, пауза од 10 до 12, па кафе од 12:30 до 14 и на крај припремање за накај дома -кој ќе им даде на приватниците к-15,хранарина,превоз, секоја година галама околу таа работа -...едноставно не ми се набројува уште колку работи има.А кој е квалитетот на услугите што го добиваме од речиси сите јавни институции и претпријатја. Катастар, Здравство, Образование, Судови, Царини, Шалтери лево и десно.Море чиска треба без милост.Нели има 400.000 невработени, млади и орни за работа.
Vo ovaa grupa na "rabotnici" ima i edna nova podgrupa vo formiranje. Igraci na kompjuteri i surfaci na internet...sekoj den se se pobrojni. Surfaat i igraat "soliter" za vreme na rabotnoto vreme, a prvi se koga se vika za K15 i za pred SObranie.[:D]
mako Sluzhbenicite na eden nacin imaat ogromna vlast, bidejki tie gi izrabotuvaat golem del od zakonskite regulativi, proekti itn, i na kraj krevi se tie sto treba da gi implementiraat. Ako ne se strucni, ako ne razbiraat STO i KAKO treba da pravat, ako ne SAKAAT da go pravat, togash nema napredok. Zatoa edna efikasna i strucna administracija e Alfa i Omega. Isto taka mora da se rabotit na toa da se storit eden 'sluzhbenicki etos' -edno custvo na gordost i odgovornost i 'service mentality' sprema graganite. Sluzhbenikot e sluga na graganite, ne obratno!
Jakov
quote:
Originally posted by mako
Sluzhbenicite na eden nacin imaat ogromna vlast, bidejki tie gi izrabotuvaat golem del od zakonskite regulativi, proekti itn, i na kraj krevi se tie sto treba da gi implementiraat. Ako ne se strucni, ako ne razbiraat STO i KAKO treba da pravat, ako ne SAKAAT da go pravat, togash nema napredok. Zatoa edna efikasna i strucna administracija e Alfa i Omega. Isto taka mora da se rabotit na toa da se storit eden 'sluzhbenicki etos' -edno custvo na gordost i odgovornost i 'service mentality' sprema graganite. Sluzhbenikot e sluga na graganite, ne obratno!
Za takvite sluzbenici vo Makedonija ke se donese poseben zakon. Zakon za zastita na retkite vidovi.
melpomena Edno od neshtata shto treba da se napravat e da se "moderniziraat" samite sluzhbenici. Teshko im bilo da nauchat kako se raboti na kompjuter. OK-ama kje bidat usloveni za gubenje na rabotno mesto, pa da vidite kako kje nauchat. Ova e samo eden primer. Rabotev za americhka firma vo MO. Osnovna cel neli e da se namali br. na drzhavnite sluzhbenici. Eden od predlozite na Amerikancite beshe: Pa ostavete gi na rabota tie shto se vredni, tie shto se zalagaat, shto se trudat, so eden zbor tie shto se "vredni rabotnici". Odgovorot na nashite sposobni pravnici beshe: Ne e dozvolena diskriminacija!!!![xx(]
mako
quote:
Za takvite sluzbenici vo Makedonija ke se donese poseben zakon. Zakon za zastita na retkite vidovi.
Denes sigurno se poretki i od Pandite, no mozhat da se namnozhat[:D]! Ne sum naiven da mislam deka gorespomnatoto mozhit da se postignit preku nok, pa taka so deklaracii i zakoni kopirani od zapadnite zemji preku odma ke dobijame 'zapadna' administracija. Instuticiite se del od celokupnoto opstestvo - go fomiraat i toa niv gi formirat. Vo zapadnite zemji ima podolga 'tradicija' i se oformeni odredeni pishani i povazhno, nepishani no sepak voglavno pocituvani normi za odnesuvanjeto na sluzhbenicite. Mislam deka dobar pocetok bi bilo da se kastrit vo administracijata, ostanatite od vreme na vreme da se pustaat na kursevi kade sto ke bidat updatirani za najnovite slucuvanja vo taa sfera i da dobijaat mozhnost da ja analiziraat nivnata rabota i nivnoto mesto vo opsestvenite tekovi. Da se vospostavat kriteriumi za novovraboteni - da bidat 'kompjuterski pismeni', da imaat nekakvo skoluvanje vo vrska so adminsitrativna rabota. I da se baraat mehanizmi kako da se sprecat 'partiskite cistki' sekoja 4-ta godina bidejki mnogu vazhen e i kontinuitetot vo tie echaloni.
трендафил Проблемот е во тоа што државотворците си ги носат законите во согласност со своите потреби, а не со потребите на народот. Овој закон нема да важи само за државните службеници, туку за сите вработени. А во моментов поголемиот дел од стопанството, врз основа на приватизацијата го имаат во свои раце луѓе блиски до СДСМ. Основниот проблем не е во тоа дали надоместоците ќе бидат внесени во платата или ќе се исплаќаат посебно. Тоа е направено само за замајување. Проблемот е во тоа што законот предвидува лесно оптпуштање (во земја со огромен број невработени), намалена заштита на работа и да не набројувам ќе кажам дека се работи за драстично намалување на работничките права. Иначе сите овие работи и јас мислам дека треба да се уредат со закон. Во Словенија, никој не мисли да ги намали работничките права без разлика во кој период се стекнати, затоа што државата има континуитет. Словенците не сметаат дека по 1991 година живеат во нова држава. Секој што би помислил на намалување на правата на работниците (кои се и гласачи) би го изгубил и нивниот глас. Кај нас се покажува дека СДСМ лаже од стартот, дека е лева партија. Ова што сега се обидуваат да го направат е својствено за екстремна десна партија што ги брани правата на капиталистите (сопствениците на фирми). Во секој случај од тоа што го читам на форумов ми личи дека власта успеала да не доведе во фаза да се јадеме меѓу себе, односно дека невработените единствена шанса за вработување гледаат во отпуштање на сега вработените. Не се надеваат во нови работни места, посебно не во стопанството. Се согласувам иначе дека во малку држави посебно се плаќа надомест за храна и патување, но факт е дека во тие земји полесно го плаќаат патувањето (некогаш и по неколку стотини километри секој ден) отколку ние со платен превоз. Исто е иза дневниците за службен пат. Ние имаме поголема дневница, а на нив им се исплаќаат сите направени трошоци (вклучувајќи и бакшиш) и џепарлак, кој во вкупна вредност на крај е повеќекратно поголем од нашата „голема“ дневница. Има и нешто друго. Ако некој се вработил под одредени услови, не може другата страна, работодавачот, без разлика дали се работи за приватна или државна работа, еднострано да го измени договорот. А и досегашниот закон дозволува отпуштања. Тоа барем СДСМ го покажа на дело со отпуштање на голем дел вработени што не се од нивната партија, па со самото тоа ги сметаат за лоши. Дури и ако знаат да работат со компјутери. Од власт што и пред 1998 и после 2002 не ги исполнува договорените обврски (К-15 на пример) друго и не може да се очекува.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...луѓе блиски до СДСМ... ...СДСМ лаже од стартот... ...власта не доведе во фаза да се јадеме меѓу себе... ...СДСМ го покажа на дело со отпуштање... ...власт што не ги исполнува обврските...
Знаев дека трендафил ќе се јави овде со неговите муабети за СДСМ!:) Не испушта тој лесно ваква шанса!:)))
Jakov Dobro dali ima "JUNAK" sto vo drzavav moze da ja objasni institucijata "Regres za godisen odmor K-15" Sto znaci brojkata, sto bukvata, a sto regres??????