Veligdenska trpeza
Veligdenska trpeza
dalila Veligden e eden od najgolemite pravoslavni praznici. Poshto nie sekoj praznik go vrzuvame za hrana ni ovoj praznik nema da napravime iskluchok od toa pravilo. Postojat tradicionalni jadenja vrzani za sekoj praznik i toa za ovoj praznik e jagneshkoto.Toa ima simbolichno znachenje i ja simbolizira Hristovata nevinost. Vo sekoja kukja e drugachie ama sushtinata e ista da se bide vo krugot na najbliskite i da se uziva vo praznikot. Ova e praznik na radost i veselba, taka da i trpezata treba da izgleda vo sklad so toa raspolozenie. Posebni pravila vo praznuvanjeto nema,osven nekoi narodni obichai. Edno od toa e farbanjeto na jajca i toa se pravi na Veliki chetvrtok,pred izgrejsonce. Prvoto ofarbano jajce treba da bide crveno i toa se narekuva chuvar na kukjata i se chuva preku cela godina.Za nego se veruva deka ne se rasipuva. Ostanatite boi se koristat za da se raduvaat decata(a boga mi i vozrasnite[:D]) Ovde kje probam da prezentiram nekoi nachini kako da se farbaat veligdenski jajca. [img]http://www.njamnjam.co.yu/g/images/1323_ico-uskrs.jpg[/img] Nashite babi gi farbale jajcata so koprivi i lushpi od kromid...prirodni boi koi i denes se preporachlivi. Boite od kesichki se sosema dobri...toa se prehrambeni boi,neotrovni i bezopasni ama sepak zashto da ne se iskoristi neshto shto nudi prirodata.
osnovna tehnika na farbanje
Se zema pogolema sherpa za da sobere 10-tina jajca vo eden red i se sipa okolu 1 l voda,otkako kje provrie vo oddelen sat se promeshuva sodrzinata od kesichkata i se sipa vo sherpata.Se dodava i po lazica ocet i sol.So lazica vnimatelno se spushtaat jajcata i se ostavaat da se varat na sredno jak ogin okolu 3-4 minuti. Se vadat poleka so lazica i se ostavaat na krpa da se iscedat i otkako kje se isushat se premachkuvaat so parche pamuk natopeno vo zejtin. So toa kje dobijat sjaj i kje traat podolgo.
Nekolku idei kako da se ukrasat jajcata
-mozete da stavite list ili cvet i seto toa vrzano vo chorapa da go potopite vo boja,koga kje gi trgnete izleguvaat interesni shari -ednostavno mozete da gi obvitkate so povekje lastichinja , isto taka izleguvaat vkrsteni linii vo posvetla boja -Isto taka mnogu interesni shari mozete da dobiete ako vo chorapata okolu jajceto posipete sitno iseckani pachenca od kromidovo ljushpi i taka go spushtite vo boja,se dobivaat reljefi na ispukan mermer -za sharanje moze da posluzi i lepak,pravite shari so nego i posle boenjeto ednostavno go trgate lepakot,a delot shto bil pod nego ostanuva svetol
Recepti utre kje dobiete, mi se prispa [:D][;)]
DonVito ej sakam od site po edno jajce za veligden. [:D]
dalila
quote:
Originally posted by DonVito
ej sakam od site po edno jajce za veligden. [:D]
Nema problem [:)]...biraj boja i shara, samo ti[;)] Veligden e praznik na koj tradicionalno sekoj na sekogo podaruva veligdensko jajce. Poradi toa sigurno kje vi ostanat eden kup jajca na koi nema da znaete shto da i pravite. Eve nekolku idei kako da gi iskoristite preostanatite jajca.
salata od kompiri i jajca
Potrebni produkti: 0,5kg vareni kompiri 8 vareni jajca 2 vezici mlad kromid maslinovo maslo,sol,oced i origano Jajcata, kompirot i mladoto kromitche se seckaat na krugovi. Seto toa se promeshuva i zachinuva so masloto ocedot i zachinite.
veligdenska salata
potrebni produkti: 4 domati 6 vareni jajca 2 glavici kromid 100gr.sirenje 1 sveza piperka 1 kafena lazichka origano maslinovo maslo, sol, crn piper Jajcata gi lupime i seckame na krugovi i gi redime vo podlabok staklen sad. Eden domat go seckame na krugovi i nego go redime na chinijata.Glavica kromid isto taka iseckana na krugovi i razlistana na prsteni ja redime na seto toa narosuvame so sol i crn piper. Sirenjeto go seckame na parchinja i go redime vrz seto toa. Ja povtoruvame postapkata se dodeka ne go potroshime celiot materijal. Vo oddelen sad go meshame maslinovoto maslo i origanoto i so ovaa smesha ja prelivame salatata. Piperkite gi seckame na krugovi i gi redime odozgora.
dalila
rolat od meleno meso i jajca
potrebni produkti: 1 kg meleno meso 3 zivi jajca 3 supeni lazici prezla 8 vareni jajca,zachinal, sol i biber po vkus Sepravi smesa od melenoto meso,zivite jajca,prezlata i se dodava solta, biberot i zachinalot. Koga smesata kje se uednachi, se rasukuva kora i naddlozno se redat varenite jajca. Se obvitkuvaat so smesata od meso i se zavitkuva celiot rolat vo aluminiumska folija i seto toa fino se zacvrstuva-najdobro da se vrze so konec. Rolatot se stava vo tava za pechenje i se preliva so okolu 0,5 l voda i se peshe na okolu 200 stepeni celziusovi okolu eden chas.
Strelec Во моето семејство, Велигденската трпеза секогаш имала традиционално еднаква содржина! Доручек: Велигденско јајце, јагнешки џигери, овчо сирење и леб, а завршува со милиброд и слатко млеко. Ручек: Велигденско јајце, па за предјадење спанаќ со јагнешко вариво и потоа јагнешко печење и печени компири. Вечера: Салата од велигденски јајца (со малку масло, оцет, сол и црвен пипер)!
dalila
quote:
Originally posted by Strelec
Во моето семејство, Велигденската трпеза секогаш имала традиционално еднаква содржина! Доручек: Велигденско јајце, јагнешки џигери, овчо сирење и леб, а завршува со милиброд и слатко млеко. Ручек: Велигденско јајце, па за предјадење спанаќ со јагнешко вариво и потоа јагнешко печење и печени компири. Вечера: Салата од велигденски јајца (со малку масло, оцет, сол и црвен пипер)!
Sega...sega kje stignat receptite so jagneshko [:D]
dalila Pa da prejdeme na glavnoto jadenje.[:)] Ovaa godina Veligden se poklopuva so 1vi Maj koga i tradicionalno se pravat izleti,pa eve i eden recept za taa prilika
Jare na razen
So noz se zasekuvaat prednite i zadnite jagneshki butovi. Ja posoluvame i zachinuvame so "zachinal" vnatreshnosta,zasecite kako i nadvoreshnosta na jareto. Isto taka i go premachkuvame celo jare so svinska mast a vo samite zaseci stavame po edna lazica od nea. Na predhodno postaveni chatali od dvete strani na oginot go stavame jareto nadenato na kol da se peche. Za celo vreme na pechenjeto jareto postojano go vrtime na razenot. Dodeka jareto se peche ,vo sadot so jareshkata koshulka dodavame 2 lazici "zachinal", polovina lazica crn piper, 150 ml pivo i promeshuvame so lazica. Otkako koshulkata kje gi vpie zachinite ja stavame vrz jareto i ja zacvrstuvame so chepkalki za da ne ispadne pri vrtenjeto. Potrebno vreme na pechenje e okolu 3 chasa.
DonVito
quote:
Originally posted by dalila
quote:
Originally posted by DonVito
ej sakam od site po edno jajce za veligden. [:D]
Nema problem [:)]...biraj boja i shara, samo ti[;)]
crvenooooo. [:I]
dejan jas imam drveno jajce! taka sekogas pobeduvam[:D]
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
jas imam drveno jajce!
Od rogjenje ti e taka?:)))
dalila Eve ovde ima za site [:D] i vo povekje boi [:)] [img]http://www.b-info.com/places/Bulgaria/Easter/Easter.jpg[/img][img]http://interfacelift.com/wallpaper/previews/00050_eastereggs.jpg[/img]
dalila
Pecheno jagneshko meso so zelenchuk
potrebni produkti za 2 lica: 600-800 gr. jagneshko meso, sol 400 gr. zelenchuk(mlado kromidche,kompiri,morkovi,keleraba) 40 gr. maslo Jagneskoto meso se trie so sol,se machka so maslo i se peche eden i pol chas vo rerna na 180 stepeni celziusovi. Koga mesoto e napola peceno,se dodava isecheniot zelenchuk(ubavo oblikuvan) i ,seto zaedno, se peche dodeka zelenchukot ne se ispeche. Po zelba na jagneshkoto pecheno meso se dodava i kopra,a dodeka se peche - moze da se poliva so pivo ili vino.
dalila
Jagneshka kapama
800 gr.jagneshko meso 10-15 strakovi mlad kromid 1 kg. spanakj maslo,brashno,crven piper,crn piper Mesoto se seche na mali parchinja, se posoluva, se valka vo brashno i se przi vo zeshko maslo. Se chisti kromidcheto, se seche na mali parchinja,se dodava na przenoto meso, se pokriva sadot i se ostava da se dushi so mesoto. Spanakjot se mie,se seche,se posoluva i se ostava malku da postoi. Potoa se isceduva od vodata i se dodava vo mesoto i kromidot. Se dodava crn i crven piper,se naleva so malku voda i se ostava jadenjeto poleka da vrie. Na kraj se dodava tenka zaprshka. Jadenjeto se sluzi so kiselo mleko.
dalila
shketo
produkti za 4 lica: 800gr. jagneshko meso sol 100gr.mast ili maslo 2 vezi magdanos 40 gr. brashno 10gr.crven piper Ischistenoto i izmienoto meso se seche na pogolemi parchinja, se posoluva i se dushi na maslo. Koga mesoto kje omekne, mu se dodavaat iseckaniot magdonos i crveniot piper, se naleva 2 dl. voda i jadenjeto se ostava poleka da se dushi ushte 10-tina minuti. Na kraj se dodava tenka zaprshka i se ostava da prevrie. Vo Makedonija shketoto se sluzi so kiselo mleko i so parchinja limon.
Jogurt tava
Produkti za 4 lica: 1 jagneski but 1 kg. ovcho kiselo mleko 4 jajca 2 lazici brashno 1 veza magdanos 800gr. maslo 1 lazica crven piper sol,crn piper Mesoto se seche na parchinja, se posoluva so sol, crn piper i crven piper i se preliva so maslo. Taka podgotvenoto, mesoto se ostava da stoi 1-2 chasa. Potoa se stava vo sad so malku voda i se ostava na ringla poleka da se dushi dodeka ne omekne. Koga vodata kje ispari, se dodava smesa od jajca, brashno i kiselo mleko. Potoa jadenjeto se posipuva so iseckan magdanos i se peche vo rerna 15-20 minuti.
OooOo Dajte recept za Elbasan Tava ... se shto znam e deka se pravi so jagneshko ;)
dalila
quote:
Originally posted by OooOo
Dajte recept za Elbasan Tava ... se shto znam e deka se pravi so jagneshko ;)
Za tebe li [:)] vednash [;)]
Elbasan tava
produkti za 4 lica: 1,2 kg.jagneshko meso 80 gr.maslo sol crn piper crven piper(sladok) 30gr.brashno 6 jajca 1 l kiselo mleko Izmienoto i na parchinja isecheno meso se przi na maslo, se naleva so supa, se posoluva i se dushi dodeka ne omekne. Potoa se dodavaat crniot piper, crveniot piper i svetlata zaprshka od maslo i brashno. Koga malku kje se oladi, mesoto se prefrla vo tava i se preliva so izmatenite jajca, kiseloto mleko i sosot od mesoto. Potoa se stava vo rerna 15-20 minuti dobro da se potpeche. Jadenjeto se posipuva so isechkana kapra.
dalila Aj neshto za tie shto ne jadat jagneshko...da ne ostanat gladni [:D]
Veligdenski kremenadli
4 kremendli 100 ml. pavlaka 5 kiseli krastavichki 2 vareni jajca 2 cheshnininja luk 50 gr. puter 1 kafena lazica crven piper 2 lazici "zachinal" maslo za jadenje,sol i crn piper Kremenadlite, predhodno istolcheni so drven chuk, nasoleni izachineti gi przime vo zagreano maslo. Otkako kje se isprzat, gi vadime od tavata i redime na chinija. Lukot go seckame i przime vo istata tava. Votavata dodavame crven piper, nalevame okolu 100 ml. voda i promeshuvame. Vo sosot vo tavata gi rendame jajcata i dodavame 1 kafene lazica "zachinal" i gi vrakjame isprzenite kremenadli i ostavame da se dinsta. Na kraj se dodavaat pavlakata i iseckanite kiseli krastavichki. Kako prilog na ova jadenj moze da se posluzi pire.
dalila Kakva Makedonska trdicionalna trpeza bi bila bez pogacha, neli?[;)]
Makedonska pogacha
potrebni produkti: 150 gr. ovcho sirenje 3 jajca,sol 1 chasha kiselo mleko 1 chasha maslo 1 paketche prashok za pecivo 15 lazici brashno Vo izdrobenoto sirenje se dodavaat ostanatite produkti i se zamesuva testo. Testoto se stava vo pleh namachkanso masnotija i se peche vo zezka rerna. Pogachata se sluzi topla so ovcho kiselo mleko.
dalila I bez blagichko ne biva nikako [:D]
Milibrod
potrebni produkti: za testo 0,5 l. mleko 1 kocka svez kvasec 3 zolchki brashno po potreba(okolu 1 kg.) za fil marmalad,orevi i suvo grozje Od navedenite produkti se zamesuva testo i se ostava da stasa. Otkako kje stasa, se deli na dva ednakvi dela se rasukuvaata kori i filuvaat. Potoa se vitkaat vo rolni, ostavaat da stasuvaat povtorno okolu polovina chas, pramachkuvaat so zolchka i se pechat se dodeka ne se zacrvenat. Otkako kje se ispechat se vadat od rerna, zavitkuvaat vo chista platnena salfeta, se ladad i se sechat na parchinja. Se posipuvaat so shekjer vo prav zamirisan so vanila i moze da se jade[:)]
dalila Ako sepak vi ostanat seushte veligdenski jajca,mozat da se iskoristat za razni varijanti na polneti jajca. Izgledaat dekorativno a isto taka se i vkusno predjadenje. Osnovno e shto jajcata se sechat na polovina, se vadat zolchkite i se pravi fil so niv i razni dodatoci. Vo zavisnost od gustinata i kompaktnosta, se filuva sredinata na jajcato so lazicka ili so gotvarski shpric. Eve nekolku varijanti(doza za 8 jajca) -8 parchinja seckana prshuta 8 pasirani zolchki 1 kutija krem sirenje crn piper,sol Se pravi smesa, se polnat polovinkite na jajcata i se ukrasuva so 100 gr. pavlaka i seckan domat -8 pasirani zolchki 1 lazica majonez 1 lazichka ren 2 cheshninja luk 1 isceden limon magdanos, sol i crn piper Smesata se mati so mikser dodeka ne se soedinat sostojkite. Polovoinkite od jajcata se polnat so pomosh na gotvarski shpric. Se dekorira so pomosh na dolgnavesto isecheni parchinja kashkaval i rotkvici. -8 pasirani zolcki 1 lazica majonez 1 lazica ajvar 1 kitka sitno iseckan magdanos polovina lazicka sheker, sol i crn piper Postapkata e ista kako i pogore.So mikser se pravi uednachena smesa i se polnat polovinkite od jajcata -8 pasirani zolcki 1 pavlaka 100 gr. seckana shunka 100 gr. rendano sirenje 2 vareni i izrendani kompiri polovina kesichka majonez Seto ova se promeshuva dobro i so mala kafena lazicka se polnat polovinkite od jajcata. Od preostanatata smesa se pravat topchinja so shto se dekorira chinijata. Za dekoracija isto taka moze da posluzi i zelena salata, parchinja sirenje i tenki listovi shunka svitkani vo forma na fishek. Srekjni praznici i dobar apetit [:D][:D][:D]
slasa stubaj ti si jajcinana od kaj gi kupi :-) da ne se kiceski srejken praznik
angel mljac....mljac..... ajde sega nesto blago.......
dalila
quote:
Originally posted by angel
mljac....mljac..... ajde sega nesto blago.......
Pa ajde...predlozi neshto [;)][:)]
angel
quote:
Originally posted by dalila
quote:
Originally posted by angel
mljac....mljac..... ajde sega nesto blago.......
Pa ajde...predlozi neshto [;)][:)]
Sakam baklava so cokolado [:p]
dalila
quote:
Originally posted by angel
Sakam baklava so cokolado [:p]
Jas rekov kje se izlazez da dadesh nekoj recept[:D]...ama nishto [:D]
Baklava so chokolado
[img]http://www.njamnjam.co.yu/g/images/1280_r-baklava.jpg[/img] potrebni sostojki: 100 gr. stopen puter 400 gr. kori za baklava 30 ml. limonov sok 100 gr. chokolada 50 gr. sheker narendana kora od 1 limon 2 lazichi cimet 200 gr. meleni bademi iseckani f'staci za ukras sherbet 350 gr.sheker 120 gr. med 600 ml. voda 1isceden limon Se podmachkuva plehot so puterot i se stava prvata kora so velichina na plehot.potoa pak se premachkuva so puterot i se taka dodeka ne se potroshi polovina od korite. Se rastopuva chokoladoto,sokot od limon i shekerot i se dodavaat bademite otkako seto toa kje se rastopi. So toa filot e gotov i se rasporeduva po povrshinata na baklavata. Vrz seto toa prodolzuvame da redime kori na isti nachin kako i predhodno, se dodeka ne gi potroshime site kori. Poslednata kora osobeno obilno ja premachkuvame so rastopeniot puter. So ostar noz ja secheme baklavata na rombovi i ja stavame da se peche vo zagreana rerna okolu 1 chas. Dodeka se peche baklavata go pripremame sherbetot i otkako kje se oladi malku, prelivame vrz nea. Potebno e da odstoi okolu 6 chasa za da ubavo se vpie sherbetot. Se ukrasuva so seckai f'staci. Nazdravje [:)]