Антимакедонизам
Антимакедонизам
трендафил Во светот најповеќе се зборува за антисемитизмот. Од Турција се бара да им се извини на Ерменците за геноцидот од пред еден век. Но истите тие немаат намера да ни се извинат на нас Македонците за геноцидот направен врз нас. Напротив продолжуваат со него, а нашата квислиншка власт им помага во тоа. Покрај идеолошкиот геноцид со тоа што немаме право на име или свои симболи, вршен е и физички. Од 1946 до 1948 две земји членки на ЕУ, Грција и Велика Британија плус САД извршија геноцид над Македонците во јужниот дел на Македонија, иако бевме сојузници во антифашистичката борба. Направено е класично етничко чистење, а за да се отствари тоа повеќе поеднични воени злосторства, за кои за жал сеуште нема место во званичната македонска историја. На 12 февруари 1949 во Лерин се убиени со помош на напалм бомби повеќе од 1.400 цивили. Во масовната гробница се фрлани и живи, тешко ранети жени и деца. Грамос е покриен со голем број масовни гробници на живо закопани, ликвидирани и загинати Македонци. Ги има и во Ениџе вардарско, во Имера, каде заедно со Лазо Трповски се убиени и седум цивили, во Карица кај што се закопани Децата од Д`мбени, не се знае колку цивили се фрлени во масовната гробница заедно со Мирка Гинова и нејзините пет соборци. Дури и во Атина има масовна гробница со 206 Македонци ликвидирани уште пред почетокот на востанието, во 1944 година. Во Костур постои масовна гробница во која се закопани учителката Кристина Пупта со своите ученици. Историчарите сигурно знаат за уште многу вакви недела. Македонскиот народ е единствениот во Европа што не може да ги посети гробовите на своите предци кои се наоѓаат во земја на ЕУ. Со спонзорство на ЕУ и САД од 2001 година, веќе сите Македонци не можат да ги посетуваат ниту гробовите на своите мртви и во матичната земја. Време е еднаш да се обединиме и да побараме пред се` да прекине геноцидот врз нас Македонците. Тогаш можеме и да „заборавиме“ да побараме извинување за геноцидот што досега е правен врз нас.
BorisVM
quote:
Originally posted by lav Нема да остане непознато ако ИМА ПОВЕЌЕ такви како тебе за ја шират оваа вистина за нас Македонците , а не како Џемо и Хасо ...што 100% Македонец.. со сила (на доделената форумска функција) сакаат да ги побугарчат...користеејќи си го правото кое (по грешка изгледа) им го дал газдата на форумов.
Hmm. Lav, pak so istoto prodolzhuvame izgleda. Ako vekje imash da kazhesh neshto, kazhi go jasno i precizno, a ne so vakvi postovi.
ProMKD Ajde momci ne se karajte sega, da bideme zaedno za Makedonija!
Strelec lav, доволно е да кажеш (сакаш јавно, а ако сакаш и со ПП) дека те навредува титлето и веднаш ќе биде сменето... тоа важи и за тебе и за секој друг... Меѓутоа, изгледа дека не ме прочита што ти напишав... Проблемот со тебе е што сакаш да наметнуваш некаква пробугарска идеологија во Македонија, а притоа се плашиш некој да не ’препознае’ Бугарин во тебе!?
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Спомнатите Голи Оток и бугарските затвори, само го покажуваат континуитетот во геноцидот на антимакедонска основа. Би ги спомнал и убиените при воспоставувањето на српска власт, убиените од албанските, бугарските, германските и италијанските фашисти (мислам дека и бројот на убиени одговара на редоследот што го напишав по азбучен ред) и убиените од комунистите, кога се зборува за територијата на сегашна Република Македонија. Се сеќавам на еден разговор помеѓу возачот на Цветко Узуновски-Абаз (шеф во УДБА, за кого СДСМ и ПДП изгласаа посебен закон за да има поголема пензија и кој беше повикан да присуствува на седницата на Парламентот на кој се изгласа нашиот Устав што Бранко го прогласи за фабричка грешка) и еден човек што бил на Голи Оток. Шоферот му зборуваше дека на прогонетите им било толку тешко што без причина се затворени, што се фрлале во морето кога ги носеле кон островот. „ Не се фрлавме ние, вие не фрлавте“, му одговори поранешниот логораш. Е како дел од автоантимакедонизмот, на човекот што е одговорен за смртта на многу Македонци, што има вина и за сегашната ситуација во Македонија, сакаме да му подигнеме споменик во центарот на главниот град. Можеби треба да ни причинува задоволство што Тито не убивал само Македонци, туку и Македонци од една партија која сега го смени името убивале од другите народи во тогашна Југославија. Но убивале и Македонци.
трендафил, Голи Оток е најцрната епизода од СФРЈ... Тука нема ништо спорно... Но, од друга страна, нема никаква логика да ги мешаш денешниве партии со тоа време тогаш!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил

трендафил, Голи Оток е најцрната епизода од СФРЈ... Тука нема ништо спорно... Но, од друга страна, нема никаква логика да ги мешаш денешниве партии со тоа време тогаш!
Imas greska Strelec, daleku e od najcrnite epizodi, toa e ROZOVA pastorala vo odnos na nesto drugo....aj,zavrti se okolu sebe, zirni niz pendzere....STO MAJKA BARAS TAMU?????? Kako nema logika za mesanje ...pa rezervoarot gledam uste se prazni, duri i diznata e prosirena!!!!
marko_polog Koga si davas avtogol, ajde so brisenje na postovi, ili na drugo mesto ke gi stavime :)) Sto ne gi izbrises i drugite postovi sto nemaat vrska so topikot, ili mnogu vi e merak da pisuvate za izmisleni vo vasite glavi 'bugarofili', pa kritikuvajte gi ideite, a ne lugeto :) Neli ima povazni raboti, Vlast ete se odkaza od 'od Cair natamu', Medalecot Buckovski samiot resil albanskoto drzavno zname da bide oficialno vo ime na antimakedonizmot(sozivot de), Srbite zaedno so Grcite ne prestanuvaat so nivnata ofanziva vo negiranje na se sto e Makedonsko. Sto tolku si se 'zaljubil' vo Makedonskiot Revolucioner Todor Aleksandrov neznam? Sto ubival Srpski oficeri ili?
BorisVM
quote:
Originally posted by marko_polog
Koga si davas avtogol, ajde so brisenje na postovi, ili na drugo mesto ke gi stavime :)) Sto ne gi izbrises i drugite postovi sto nemaat vrska so topikot, ili mnogu vi e merak da pisuvate za izmisleni vo vasite glavi 'bugarofili', pa kritikuvajte gi ideite, a ne lugeto :) Neli ima povazni raboti, Vlast ete se odkaza od 'od Cair natamu', Medalecot Buckovski samiot resil albanskoto drzavno zname da bide oficialno vo ime na antimakedonizmot(sozivot de), Srbite zaedno so Grcite ne prestanuvaat so nivnata ofanziva vo negiranje na se sto e Makedonsko. Sto tolku si se 'zaljubil' vo Makedonskiot Revolucioner Todor Aleksandrov neznam? Sto ubival Srpski oficeri ili?
Marko, diskusijata e prefrlena na drug forum koj e i namenet za vakvi prashanja. Vo interes na konstruktivna diskusija, te molam tamu prodolzhi so istite, ako nemash neshto da dodadesh na ovaa tema.
marko_polog Boris, Nema problem a nitu imalo, Jas samo dodadov na toa sto vie diskutiravte, a nema sto da idam na drug forum bidejki jas privatno vece mu napisav na Strelec odamna za napisot, zelbata negova ostanuva :) Vo vrska so topikov, Antimakedonizmot postoi ne od silnata propaganda na nasite sosedi, nego tie takanareceni 'Makedonci' VNATRESNO sto i davaat Legimitet na taa propaganda, posledniot slucaj(a gi ima premnogu) so idejata za spomenik na Tito vo Centarot na Skopje, zosto da ne im ja olesnime propagandata na neprijatelot ako mozeme, neli?
Belomorec Континуитетот се гледа во делата. Апсурдите кои го пратат македонското опшество се последица на антимакедонската политика која се води во самата Македонија. Македонски став изворен е дека Букурешкиот договор е неправеден и дека треба да се поништи. Опозит на тој став е остај ги Македонците нека ги асимилираат, немаме шанси ние Македончињата , проколнати, заникаде сме итн... Антимакедонски став е раселени Македонци да имаш во Македонија. Тогаш, како ќе се избориш за правата на Македонците кои беа раселение пред 50 и повеќе години ? Антимакедонски став е веење на знаме на друга држава. Антимакедонски став е да не се залагаш за Македонците во Албанија да си формираат своја партија. Антимакедонски став е рамковниот договор. Промоторите на тие ставови односно Владата неможе да бидат ништо друго освен антимакедонци или народски кажани ПРЕДАВНИЦИ. Обврска е на нас Македонците со чисти ставови, мисли и идеали да ја поразиме таа идеја во Р.Македонија и тоа да биде почеток на обединување на Македонците.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
трендафил, Голи Оток е најцрната епизода од СФРЈ... Тука нема ништо спорно... Но, од друга страна, нема никаква логика да ги мешаш денешниве партии со тоа време тогаш!
Таму каде што нема врска на денешните партии со злосторниците по 1945 година, истите се повикани на одговорност. Во Словенија 86 годишниот Митја Рибичиќ (поранешен претседател на владата на СФРЈ е обвинет за геноцид над 234 словенци. Тие се убиени (веројатно биле сите белогардејци) без судење. [url="http://24ur.com/bin/article.php?article_id=2056871&show_media=6044800"]види повеќе[/url] . Кај нас никој не одговараше за убиството на велешаните, студентите во Струмица иако дел од злосторниците беа живи до скоро. Мое мислење е дека тоа е поради нивната поврзаност со владеечка партија. Всушност кај нас десните партии не ги осудуваат злосторниците и злосторствата на десните, а левите злосторниците со социјалистичка ориентација и нивните злосторства. Веројатно мислат дека ако не биле тие злосторста не ќе биле (или ќе биле) на власт. А и кај десните имало луѓе што се бореле за Македонија, но имало и изроди што се бореле за некоја од околните земји. И кај левите, пак покрај овие имало и што се бореле за наметнување на комунистичка диктатура. Кај некои има и комбинација од ова во ист или различен временски период. Јас не можам да разберам зошто на пример социјалдемократскиот историчар Катарџиев мисли дека е негативно тоа што е убиен српскиот крвник Прелиќ од страна на Мара Бунева по (според него) пробугарска наредба, а не му пречи тоа што Македонци по наредба на Хрват го испратиле Македонецот Панко Брашнаров во концентрациониот логор Голи Оток, каде е ликвидиран од непознати лица (можеби и од Македонци). Ниту гробот не му се знае. Мене како Македонец повеќе ме интересира кој го убил Брашнаров. Грешам ли? Проблемот може да се реши на два начина. Поедноставен, но со грешка, амнестирање на сите и национално помирување и посложен, со непристрасно ставање на увид на јавноста на сите податоци за секоја историјска личност, со посебен акцент на нивната заслуга за Македонија. Но не само за Република Македонија. Затоа и мислам дека на плоштадот треба да се стави споменик на личност прифатлива за сите македонци. Мислам дека Тито не им значи ништо (дури и ако ги заборавиме негативните работи) на тие од деловите на Македонија што не се дел од матичната земја. А Александар е прифатлив за сите. Или Гоце Делчев роден во Егејска, загинат во Пиринска и чиј гроб е во Република Македонија.
dejan od kade si go slusnal ova sve za kolku makedonci se ubieni trendafil? grcija treba da ni se izvini na nas makedonci....ama deka oni se div narod, toa nema da napravat. toa e mnogu zhalno, sto sme vo ovakva situacija. barem se priznava vo svetot deka armencite bile ubieni, ama za nas, ne se priznava:(
lav
quote:
Originally posted by dejan
od kade si go slusnal ova sve za kolku makedonci se ubieni trendafil? grcija treba da ni se izvini na nas makedonci....ama deka oni se div narod, toa nema da napravat. toa e mnogu zhalno, sto sme vo ovakva situacija. barem se priznava vo svetot deka armencite bile ubieni, ama za nas, ne se priznava:(
Нема да остане непознато ако ИМА ПОВЕЌЕ такви како тебе за ја шират оваа вистина за нас Македонците , а не како Џемо и Хасо ...што 100% Македонец.. со сила (на доделената форумска функција) сакаат да ги побугарчат...користеејќи си го правото кое (по грешка изгледа) им го дал газдата на форумов.
трендафил Ќе добиеме ли еднаш лидер што гласно и јасно ќе побара извинување од земјите што вршеа геноцид врз македонскиот народ. Или што покрај споменикот на холокаустот врз евреите (предвиден да се изгради спроти плоштадот Македонија, кај старата автобуска станица) би направил споменик и на македонците кои завршиле со холокауст. (Холокауст значи, да напомнам, масовно губење на животи, посебно од оган). Над тие 1.400 загинати во оганот од напалм бомбите кај Лерин и во неутврден број на Грамос, Бапчор и други места што е направено ако не холокауст. Мајсторите за геноцид си ја тераат работата и понатаму. Потпомогнати од домашни квислинзи. Сега сепак се работи поцивилизирано, во ракавици. Со исклучок на 2001. Сега се палат куќите на Македонците, не и самите Македонци. Се пали и душата македонска. Ќе се здружиме ли еднаш да се спротивставиме?
concrete Ne.......uste ne se rodil takviot....vsusnost se rodil ,no jas licno mislam deka strkot ja utnal kukjata za 20-30 metra, nemakedonci go vospitale !!!!!
трендафил
quote:
Originally posted by concrete
Ne.......uste ne se rodil takviot....vsusnost se rodil ,no jas licno mislam deka strkot ja utnal kukjata za 20-30 metra, nemakedonci go vospitale !!!!!
А може и наместо папакот сме му ја пресекле главата.
lav
quote:
Originally posted by BorisVM
quote:
Originally posted by lav Нема да остане непознато ако ИМА ПОВЕЌЕ такви како тебе за ја шират оваа вистина за нас Македонците , а не како Џемо и Хасо ...што 100% Македонец.. со сила (на доделената форумска функција) сакаат да ги побугарчат...користеејќи си го правото кое (по грешка изгледа) им го дал газдата на форумов.
Hmm. Lav, pak so istoto prodolzhuvame izgleda. Ako vekje imash da kazhesh neshto, kazhi go jasno i precizno, a ne so vakvi postovi.
Почитуван господине Борис ВМ Со правата кои произлегуваат од поимот ПРИВАТНА СОПСТВЕНОСТ на овој Форум , но и стандардните норми на однесување ...кои некои ги викаат и МОРАЛ , сакам ЈАВНО и овде да те запознаам (ако веќе некој друг тоа не го сторил досега) со можностите но и задоволството од размена на идеи и новостворени и корисни познаства со разни луѓе на форумов кои тука ги „трошат„ минутите од своето слободно време. Но притоа , можностите на сите учесници на форумов не се подеднакво детерминирани само од вас познати причини во кои не сакам да навлегувам , освен што сакам ЈАВНО да продискутирам (ако немате ништо против тоа) за можните и понекојпат видливите злоупотреби од некои од вас назначени персони чија „вага„ им мери не секојпат исто , да не кажам и пристрасно...спрема написите кои ги пласира секој учесник на форумов , а СЕ или ПАК НЕ СЕ по „мерка„ и вкус на одредените од вас „фунционери„ , ставени тука за да ги заштитуваат учесниците од некој учесник-натрапник ...кој би евентуално бил попречувач на нормална и културна комуникација помеѓу останатите учесници. Дотичните „персони„ од мене викани и Џемо и Мефаиљ (наместо Хасо) , како пандан на дадената од некого слобода (дали е од вас одобрена) да ги „крстат„ учесниците според нивниот поим за припадност а мерен според нивниот (осиромашен) маштаб на вредности со кои располагаат. Мене , со титлето кое ми го доделиле и е како што е напишано , може и да пробаат да ме навредат НО НЕМА ДА УСПЕАТ ВО ТОА , само оти не реагирам на секоја изречена глупост и од секого. Но , тие притоа и го навредуваат Народот и Нацијата на која со право и припаѓам и ги делам сите задоволства , но и НЕСРЕЌИ КОИ НЕ СЛЕДАТ како Македонци ....ПРИТООА НЕ БЕГААЈЌИ ОД МАТИЧНАТА ТАТКОВИНА во странство ...и одтаму да им го „солам„ умот на другите. Посочениот Мефаиљ е модератор од вас назначен овде , исто така и на други форуми е модератор , и каде што стаса своите негативни пориви кои ги акумулира овде после ги префрла и на други форуми. Се надевам дека бев ЈАСЕН и КОНЦИЗЕН?
Strelec
quote:
Originally posted by lav
...со сила сакаат да ги побугарчат...
А ти наместо со ’сила’, би сакал со ’мила’ да бидеш побугарчен? Преиспитај се дали некој тебе те побугарчува или самиот го правиш тоа со твоите постови? На пример оној за здружението ’Радко’! (го објавувам цел твој текст за да не ме обвиниш повторно дека ти вадам зборови од контекст)
quote:
Posted by lav
Во овој случај се „споени„ два битни момента , така да може некој си неупатен да се (з)добие со искривена слика за настанот. 1.Здружението „Радко„ ИМАЛО СУДСКА ДОЗВОЛА ЗА ЈАВНО СОБИРАЊЕ , што е сепак цивилизациски чин на Македонската Држава и СУД. 2.На нивниот собир бил присатен и подоцна тепаниот „новинар„ (инаку пензионер) и група на малолетни деца кои го спречиле нормалниот собир на ете „некои„ граѓани кои не мислат како нас Македонците а живеат тука и се декларираат како што си сакаат - се според Уставот на Државата Македонија. „Новинарот„ кој бил подоцна тепан , самоволно и без покана си „влегол„ во салата каде бил собирот на „Радко„ и најверојатно нешто сторил штом поодцна и бил нападнат од учесниците. пс Според мои размислувања ...секој може да си одржува собир одобрен со судски налог во затворена сала во било кое гратче во Македонија , а притоа НИКОЈ (освен Суд и негови подредени институции и лица) нема право да го растура Собирот , со злоупотреба на малолетници кои притоа фрлиле со димни бомби во затворена сала. Прашањето е кој и зашто со такви бомби ги снабдил , но и инструирал тоа да сторат , што судот Македонски го одобрил?
Патем, тоа што ти го крена гласот против модераторот е само поради овој негов пост:
quote:
Originally posted by intel
Во една наша полемика помеѓу мене и Бај ЛАВ на тема затвораните и осудувани на голи оток каде тој жестоко го напаѓаше тогашниот систем за таквите дејаниа:))) го запраѓав дотичниот Бај за Мирче Ацев на пример како тоа рипнал од трети спрат во затвора, а бил затворен во барака и за сите други слистени од Бугарскиот окупатор секако мислам на членовите на КПМ од 40-45. Тој ми одговори дека тогаш овде важеле Бугарските закони од Царчето нивно и секој бил должен да го почитува законот, ако не се знае.Така да тоа не било тоталитарен фашистички режим туку тогаш функционирала правна ДРЖАВА, а сето она по 45....ама се е јасно ме мрзи да пишувам.
Како што гледаш, твоето присуство на овој форум не се доведува во прашање заради ставовите што ги имаш, иако честопати манифестираш антимакедонски ставови. Проблемот со тебе е што сакаш да наметнуваш некаква пробугарска идеологија во Македонија, а притоа се плашиш некој да не ’препознае’ Бугарин во тебе!?
lav Кој си има ПУТЕР под КАПАТА , ете сами гледате како сам си се оправдува без Јас да го повикам ...а господинот Борис ВМ има прилика да види во ЖИВО како нефговите „фунционери„ си „работат„ и тоа на дело ...без фино „дотерување„ на оригиналниот текст чиј дел сега е најбитно за овој миг и гласи: Мене , со титлето кое ми го доделиле и е како што е напишано , може и да пробаат да ме навредат НО НЕМА ДА УСПЕАТ ВО ТОА , само оти не реагирам на секоја изречена глупост и од секого. Но , тие притоа и го навредуваат Народот и Нацијата на која со право и припаѓам и ги делам сите задоволства , но и НЕСРЕЌИ КОИ НЕ СЛЕДАТ како Македонци ....ПРИТООА НЕ БЕГААЈЌИ ОД МАТИЧНАТА ТАТКОВИНА во странство ...и одтаму да им го „солам„ умот на другите.
трендафил Спомнатите Голи Оток и бугарските затвори, само го покажуваат континуитетот во геноцидот на антимакедонска основа. Би ги спомнал и убиените при воспоставувањето на српска власт, убиените од албанските, бугарските, германските и италијанските фашисти (мислам дека и бројот на убиени одговара на редоследот што го напишав по азбучен ред) и убиените од комунистите, кога се зборува за територијата на сегашна Република Македонија. Се сеќавам на еден разговор помеѓу возачот на Цветко Узуновски-Абаз (шеф во УДБА, за кого СДСМ и ПДП изгласаа посебен закон за да има поголема пензија и кој беше повикан да присуствува на седницата на Парламентот на кој се изгласа нашиот Устав што Бранко го прогласи за фабричка грешка) и еден човек што бил на Голи Оток. Шоферот му зборуваше дека на прогонетите им било толку тешко што без причина се затворени, што се фрлале во морето кога ги носеле кон островот. „ Не се фрлавме ние, вие не фрлавте“, му одговори поранешниот логораш. Е како дел од автоантимакедонизмот, на човекот што е одговорен за смртта на многу Македонци, што има вина и за сегашната ситуација во Македонија, сакаме да му подигнеме споменик во центарот на главниот град. Можеби треба да ни причинува задоволство што Тито не убивал само Македонци, туку и Македонци од една партија која сега го смени името убивале од другите народи во тогашна Југославија. Но убивале и Македонци.
BorisVM
quote:
Originally posted by lav Почитуван господине Борис ВМ Со правата кои произлегуваат од поимот ПРИВАТНА СОПСТВЕНОСТ на овој Форум , но и стандардните норми на однесување ...кои некои ги викаат и МОРАЛ , сакам ЈАВНО и овде да те запознаам (ако веќе некој друг тоа не го сторил досега) со можностите но и задоволството од размена на идеи и новостворени и корисни познаства со разни луѓе на форумов кои тука ги „трошат„ минутите од своето слободно време. Но притоа , можностите на сите учесници на форумов не се подеднакво детерминирани само од вас познати причини во кои не сакам да навлегувам , освен што сакам ЈАВНО да продискутирам (ако немате ништо против тоа) за можните и понекојпат видливите злоупотреби од некои од вас назначени персони чија „вага„ им мери не секојпат исто , да не кажам и пристрасно...спрема написите кои ги пласира секој учесник на форумов , а СЕ или ПАК НЕ СЕ по „мерка„ и вкус на одредените од вас „фунционери„ , ставени тука за да ги заштитуваат учесниците од некој учесник-натрапник ...кој би евентуално бил попречувач на нормална и културна комуникација помеѓу останатите учесници. Дотичните „персони„ од мене викани и Џемо и Мефаиљ (наместо Хасо) , како пандан на дадената од некого слобода (дали е од вас одобрена) да ги „крстат„ учесниците според нивниот поим за припадност а мерен според нивниот (осиромашен) маштаб на вредности со кои располагаат. Мене , со титлето кое ми го доделиле и е како што е напишано , може и да пробаат да ме навредат НО НЕМА ДА УСПЕАТ ВО ТОА , само оти не реагирам на секоја изречена глупост и од секого. Но , тие притоа и го навредуваат Народот и Нацијата на која со право и припаѓам и ги делам сите задоволства , но и НЕСРЕЌИ КОИ НЕ СЛЕДАТ како Македонци ....ПРИТООА НЕ БЕГААЈЌИ ОД МАТИЧНАТА ТАТКОВИНА во странство ...и одтаму да им го „солам„ умот на другите. Посочениот Мефаиљ е модератор од вас назначен овде , исто така и на други форуми е модератор , и каде што стаса своите негативни пориви кои ги акумулира овде после ги префрла и на други форуми. Се надевам дека бев ЈАСЕН и КОНЦИЗЕН?
Lav, Napisot pod imeto na sekoj korisnik se menuva po zhelba. Toa e najmal problem. Ili PP ili na FAQ VMacedonia se postavuva baranje.
intel
quote:
Originally posted by lav
...а господинот Борис ВМ има прилика да види во ЖИВО како нефговите „фунционери„ си „работат„ и тоа на дело ...без фино „дотерување„ на оригиналниот текст чиј дел сега е најбитно за овој миг и гласи: Мене , со титлето кое ми го доделиле и е како што е напишано , може и да пробаат да ме навредат НО НЕМА ДА УСПЕАТ ВО ТОА , само оти не реагирам на секоја изречена глупост и од секого. ....ПРИТООА НЕ БЕГААЈЌИ ОД МАТИЧНАТА ТАТКОВИНА во странство ...и одтаму да им го „солам„ умот на другите.
Господинот БорисВМ е исто така надвор. Титлето не те навредува, така? некој ти го ставил со намера да те навреди???? а ти на тие име се обраќаш вака: Нема да остане непознато ако ИМА ПОВЕЌЕ такви како тебе за ја шират оваа вистина за нас Македонците , а не како Џемо и Хасо ...што 100% Македонец.. со сила (на доделената форумска функција) сакаат да ги побугарчат...користеејќи си го правото кое (по грешка изгледа) им го дал газдата на форумов. потоа: Дотичните „персони„ од мене викани и Џемо и Мефаиљ (наместо Хасо) , како пандан на дадената од некого слобода (дали е од вас одобрена) да ги „крстат„ учесниците според нивниот поим за припадност а мерен според нивниот (осиромашен) маштаб на вредности со кои располагаат. Овде се затвара темата,вакви муабети знаеш каде може.Овде ќе бидат ваквите твои постови бришени без образложение.