Лавот бил заштитник и на Албанците
Лавот бил заштитник и на Албанците
Homer MakeDonski
http://vreme.com.mk/vest.aspx?id=25736&vid=402
Иван Блажевски



Двоглавиот црн орел на црвена основа не е единствениот симбол што го изразувал идентитетот на Албанците во минатото, како што тврдат партнерите во Владата од македонскиот и од албанскиот блок, а кои на Собранието му предлагаат да го донесе законот за употреба на симболите на заедниците, дознава „Време“.

Албанската хералдика сведочи дека Албанците низ вековите го користеле и симболот на лавот, во различни бои и на различна основа. Него го имале и првенците на славното семејство Кастриоти!

Дали тој аргумент ќе ги приближи Македонците и Албанците во власта и во опозицијата или во земјава ќе се вее знамето на Република Албанија?

Претставници на ДУИ и на СДСМ во разговор за „Време“ велат дека во ниту еден момент како можно решение не ги зеле предвид старите симболи што се наоѓаат на знамињата и на грбовите на средновековните албански семејства што би можеле да бидат решение за разликите.

Партиите на Албанците во земјава отфрлаат секаква можност за модификација на двоглавиот црн орел на црвена основа, тврдејќи дека Албанците друго знаме немале.

Но, фактите зборуваат дека тоа не само што не е точно туку дека тој народ го користел дури и лавот како свој заштитен знак.

Неодамна во Албанија е објавена книгата „Албанска хералдика“ во која се обработуваат сите симболи што од дамнина ги користеле албанските градови, семејства, војводи, капетани, свештеници и иселеници.

„Време“ ја пронајде таа книга, во која се сместени околу 100 симболи и грбови што се употребувале на територијата на Албанија низ вековите.

Црниот двоглав орел на црвена основа, што е денешното државно знаме на Република Албанија, потекнува од 15 век и тоа е претставување на грбот на Ѓерѓ Кастриоти - Скендербег, чие семејство било едно од поистакнатите.

Други познати семејства од Албанија во тој период биле Гропај, Топија, Арјанити, Балшај, Буа, Скурај, Енѓели, Јонима, Музака, Дукаѓини...

На нивните знамиња и грбови се среќаваат: тврдини, лавови, едноглави и двоглави орли, ангели, витези, коњи, јарци, ѕвезди, сабји, змии, извори, птици ќосови и претстави на свети Ѓорѓи.

- Знамето на Република Албанија е петстотини години старо и е најстар симбол на Албанците - изјави во Собранието пратеникот на ДУИ, Рафиз Халити.

Според објавените информации во тоа капитално дело на албанската хералдика, Албанците што во тој период територијално живееле блиску до Македонците, како свој симбол го користеле и лавот исправен на задните нозе и завртен кон лево, што било случај и со некои други приморски фамилии.

Семејството Гропај е пример за хералдичка симбиоза. Симболот на таа фамилија бил син лав, исправен на задните нозе и поставен на златножолта основа.

Албанците го прифатиле црниот двоглав орел на Ѓерѓ Кастриоти, но во голем број случаи низ вековите му додавале ѕвезди, круни, штитови и други дополнителни елементи.

Двоглавиот орел како симбол на Балканот првпат се појавува во Византија, и тоа како детаљ на свештеничките одежди на православните клирици и на високиот цариградски двор. Орелот симболизира сила и моќ.

ProMKD Лавот од секогаш бил Македонски симбол и така ќе остане.
Homer MakeDonski Орелот симболизира сила и моќ. мое мислење за двоглавоста е : Двоглавиот би требало да симболизира истото тоа но вака едната глава силата и моќта на световната едната глава силата и можта на духовната а прашањето би било за која држава и која црква би можело да станува збор кај албанците ? Зарем тие не се Муслимани единствени на светот што не ги прикажуваат симболите на Исламот на знамињата си
Homer MakeDonski Pocituvan gospodin Иванe Блажевски Vakvite zaklucoci se povekje od jadni i zalno e za vesnikov sto go citame da mu se odzema prostorot za zaklucocite koi sto ste se osmelile da gi predlozite na pecatenje. Uste pozalno e sto od urednistvoto na vesnikov vi dopustile da pominat Takvite insinuacii deka lavot e simbol i za Albancite se obicna politicka marketinska promocija na edno nareci zaednistvo koe sto nitu bilo nitu kje bide Zarem nikako ne moze da se setite deka na onaa teritorija sto sega se narekuva Albanija ziveele Makedoincite so svoite simboli, koi otkako se oterani ,ostavile i tragite si zad sebe Takvi se i tvrdenjata kaj Grcite za navodnoto nivno pravo nad simbolot na Sonceto,kade edinstveniot kriterij so koj sto izleguvaat e teritirijata na koj se najdeni ,a od takvite ideologii koi se slicni na vasata ,Bog da cuva ako nesto se smeni i vo pravec na povrakjanje na izgubenoto Bi bilo dobro da procitate nesto za toa deka i den denes ne postojat nitu albanski jazik, nitu Albanci kako nacionalnost no samo kako politicka kategorija , a vie lavot simbol i na Albancite i Uste takvite simboli treba da obedinuvaat i zajaknat sozivotot ? Zalno za VMRO ako vaka se bori za makedonstinata
Great_Macedonian Treba sozivot, no ne treba makedonskite politicari da si go prodavaat svojot narod!
mako Nema shansa albancite da go prifatat lavot kako niven simbol. Orleto veke im e silen fetish - vleguvaat vo trans cim go vidat.
concrete [quote]Originally posted by Homer MakeDonski
Pocituvan gospodin Иванe Блажевски Homere, Homere .......rasipuvac na zabavi..unistuvac na brilijantni "zamisli" ....he,he,he!!!!
dejan mnogu gluposti sum slusnal za balkanov....ama ova...
трендафил Мислам дека лавот како симбол побрзо би го прифатиле Албанците отколку Македонците СДСМовци. Затоа што немало лав ниту во комунистичката ниту во социјалдемократската хералдика.
ZOTE Jas samo znam deka skoro da nema zemja vo svetot shto ne go koristela Lavot za svoj simbol, a dali treba nie da go koristime toa neka istrazuvaat istoricharite. Ako mene me prashuvate koj simbol da go zememe da bide nash zashtiten znak, toa treba da bide eden golem zelen Zmej shto che zrachi so moch i strahopochit.
Christian abe treba lavot da go stavat za grb na MKD,so ja tupat uste ovie.Samo vladi menjavame a nitu edna ne e sposobna barem eden grb da ni stavi.do koga samo vo gradi ke se udirame.
tanevski
quote:
Лавот од секогаш бил Македонски симбол и така ќе остане.
во право си ...
tanevski
quote:
abe treba lavot da go stavat za grb na MKD
мислам дека тоа е супер идеа! денешниот грб е тоа од комунистичките години и требаме да се одделиме од тој одломак
Great_Macedonian Quote Christian: abe treba lavot da go stavat za grb na MKD,so ja tupat uste ovie.Samo vladi menjavame a nitu edna ne e sposobna barem eden grb da ni stavi.do koga samo vo gradi ke se udirame. ----------------------------------------------------------------------------------- Koga imase prilika da se stori toa, sdsm placese deka toa bilo samo "simbol na vmro"... sega e situacijata poinakva, i vmro i sdsm da saket lavot ili sonceto od kutles ili bilo koj makedonski etnicki simbol da vmetnat vo grbot, toa nema da mu uspee, zasto zaboravate na BADINTEROVOTO MNOZINSTVO, znaci mora mnozinstvo albanski pratenici da se slozat so toa. Neka ni e na zdravje! Sds sega ke ni zabrani i referendum, posto ocigledno varat nekoj nov predavnicki poteg, taka da koga ke opnat nekoj siptarski simbol vo grbot ili himnata ili znameto, neke mozime ni da se sprotivstavime na takvo nesto. Na zdravje neka ni bide pak! na prost narod taka mu treba.
Wallace Neli zborese ti deka treba sozivot so sqiponia. Koj e sega isto taka prost?
Wallace Ne treba sozivot so niv. A ti cim sakas sozivot so niv, togas da ne se bunis deka nekoj te prodaval. Sakas sozivot BUJRUM, zivej si so niv vo nova Albanija, posto si od teritorija koja ke bide vo siptarskata drzava. Nie od makedonskite teritorii ne sakame sozivot so niv, za da ni stane zemjata siptarska kako teritorijata od kade sto ti poteknuvas i kade ste gi pustile vo poslednite 150 godini da se doseluvaat.
OooOo
quote:
Originally posted by Wallace
Ne treba sozivot so niv. A ti cim sakas sozivot so niv, togas da ne se bunis deka nekoj te prodaval. Sakas sozivot BUJRUM, zivej si so niv vo nova Albanija, posto si od teritorija koja ke bide vo siptarskata drzava. Nie od makedonskite teritorii ne sakame sozivot so niv, za da ni stane zemjata siptarska kako teritorijata od kade sto ti poteknuvas i kade ste gi pustile vo poslednite 150 godini da se doseluvaat.
A shto dremesh na kompjuter togash?? Pushkata u raka i na front .. ajd! Ili hraborsta ti doagja samo vo Germanija? :)
Wallace koj dreme na kompjuter? Vleguvam posle 20tina dena ovde. Puskata vo raka i kade? [:D] Na front??? WTF are you talking about emigrantu?[:D] Da odam da gi branam tie stio sakaat sozivot so sipcite. Ne. Tie robovite, taka narcenite the slaves, die slaven neka si ziveat vo novata Albanija, mozeme nie i bez niv. Ne ni trebaat. Vo Germanija sum "sluzbeno" i se vrakam povtorno vo Makedonija za desetina dena.
OooOo
quote:
Originally posted by Wallace
Vo Germanija sum "sluzbeno" i se vrakam povtorno vo Makedonija za desetina dena.
Zatoa i rekov: 'Ili hraborsta ti doagja samo vo Germanija?' :)