Ledeno zadovolstvo
Ledeno zadovolstvo
dalila
Sladoled a la dalila
[;)] [img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/515_2002.jpg[/img] sostojki za povekje od 10 porcii 6 jajca 2 shlaga(ne e biten proizvoditelot) 9 supeni lazhici shekjer po zhelba mozhe da se stavi ovoshje,chokolada i sl. Se matat prvo belkite,a potoa zholchkite so shekjerot, pa shlagovite. Se sostavuva sve i se dodava aroma po zhelba.
dalila
Ledena dinja
[img]http://www.recepti.co.yu/recepti/slike/98.jpg[/img] potrebno e: 1 dinja so sredna velichina 2,5dl sok od ananas kesichka so slag Se chisti dinjata od korata i semkite, "mesoto" od nea se miksa ili sitno se secka, pa se dodava sokot od ananas.Seto toa dobro se mesha vo kompaktna smesha i se stava vo tanjirchinja koi se stavaat potoa vo frizhider.Pred posluzhuvanje se ukrasuva so shlag.
mick Alal ti vera ----dalila---- koj ke se ozeni za tebe ke bide mnogu sreken nema sto sekoja cest dobri recepti prstite da si gi izedi covek samo taka i napred pozdrav Mick
dalila
Sladoledna torta od jagoda i vanila
[img]http://www.marex-gel.hr/images/navig/recepti/torta_jagoda_vanilija.jpg[/img] 250gr sladoled od jagoda 250gr sladoled od vanila 100gr izmatena slatka pavlaka 100gr svezhi jagodi 40gr bademi nekolku livchinja nane Sladoledot se ostava desetina minuti dsa omekne, mal kalup za totra se oblozhuva so celofan i na nego se stava sladoledot od vanila.Se izramnuva smesata i se prekriva so sladoledot od jagoda, se posipuva so grubo iseckanite bademi i se stava nekolku saat vo zamrznivach za da se stegne dobro.Tortata se vadi od kalapot i bogato se ukrasuva so izmatenata slatka pavlaka, jagodite i livchinjata od nane.
dalila
Sladoled torta
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1531_sladoled_torta.jpg[/img] sostojki Za kori(3 pati po): 2 belki od jajca 170gr meleni leshnici 170gr shekjer 1 lazhichka voda Za fil: 5 belki od jajca 375ml shlag 5zholchki od jajca 150gr shekjer 1 vanilin shekjer 1/2 lazhichka meleno kafe Za glazura: 250ml shlag 100gr izljushteni leshnici Belkite dobro se matat, se dodava voda, shekjer, i se prodolzhuva so matenje okolu 15 minuti, se dodavaat leshnicite. Se mesha rachno i se sipa vo pleh postaven so hartija za pechenje. Povrshinata se poramnuva i se stava da se peche.Se peche na 180 stepeni oklolu 13-15 minuti.Vo zavisnost od shporetot. Koga korata e pechena se vadi od rernata se odstranuva hartijata i se ostava da se ladi. Postapkata se povtoruva ushte dva pati.Se pravat tri vakvi kori.Oladenite kori se filuvaat. Filot se priprema na sledniov nachin:Belkite dobro se matat, se dodava izmateniot shlag, zholchkite izmateni so shekjerot, vanilata i kafeto. Sve ova dobro se izednachuva i filot se nanesuva na korite:kora +fil+kora+fil+kora.Vaka pripremenata torta se ostava vo zamrzivach najmalku 6-7 saati. Se vadi od zamrzivach i premachkuva so izmateniot shlag i posipuva so izljushtenite i na pola iseckani leshnici. Za filuvanje na stranicite se dodava 1 lazhichka meleno kafe.
dalila
Sladoledna torta so smokvi
[img]http://www.marex-gel.hr/images/navig/recepti/torta_smokve.jpg[/img] 400gr sladoled od vanila 6 ubavo zreli smokvi 50gr izrendana chokolada 0,5 liker od badem ili maraschino Chetiri smokvi se chistat, seckaat na kocki i prelivaat so liker.Se ostavaat da odstojat vo frizhider okolu 1 saat. Vo pomal kalap za torta se rasporeduva polovinata od kolichinata sladoledot. Se prekriva so smokvite i posipuva so izrendanata chokolada,potoa se prekriva so ostanatata kolichina od sladoled. Se ukrasuva so preostanatite smokvi, koi se seckaat na livchinja. Se stava vo zamrzivach dobro da se stegne.
dalila
Sladoled od jogurt
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/300507_1.jpg[/img] Eve edna idea za pripremanje na ednostaven, brz i vkusen leden desert. potrebno: 500ml hopla 500ml ovoshen jogurt Se mati so mikser hoplata se dodeka ne stane kompaktna smesata i se dodava jogurtot.Se mati ushte 3-4 minuti i dobienata smesha se stava vo kalapi i zamrznuva. Ednostavno, neli?[;)]
Banana split
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/247543_1.jpg[/img] Banan split-na vozraznite im e omilen desert a na najmladite radost.Ovoj desert e lesno da se spremi potrebno e samo da se poznavaat sostojkite i malku umeshnost. Poseben imidz mu davaat dolgnavestite tanjirchinja, bez koi zadovolstvoto bi bilo pomalo] potrebno e: 1 kugla sladoled od banana 1 kugla sladoled od choklolada 1 kugla sladoled od vanila 1 banana za ukrasuvanje: preliv od kakao shlag Vo dolgnavest tanjir rasporedete ja bananata presechena na pola.Izmegju polovinkite od bananata stavete gi topchinjata od sladoled. Da ne bi potemnele bananata, pred posluzhuvanjeto pokapajte ja so limonov sok. Sladoledniot kup prelijte go so preliv od chokolado i ukrasete go so shlag.
dalila
Kasato
[img]http://www.kuvarica.co.yu/jelovnik/images/slatkisi/sladoled4.jpg[/img] potrebno e:5 zholchki od jajca 200gr shekjer 2dl hopla 4 kesichki vanilin shekjer 200gr kandirano ovoshje 4dl hopla 1 lazhichka shekjer Izmatete gi zholchkite i shekjerot, dodadete vo smesata 2dl hopla, pa sadot stavete go na parea.Smesata meshajte ja so drvena lazhica se dodeka kremot ne se stegne. Dodadete go uz pat i vaniliniot shekjer. Trgnete go sadot od ogin, procedete go niz sito i meshajte se dodeka masata ne se oladi. Oladenata smesa stavete ja vo sad i stavete ja da se smrzne. Ovaa smesa treba napola da se smrzne.Tek togash se dodavaat kandiranoto ovoshje i izmatenata (4dl) hopla.Potrudete se da upotrebite polutopchest sad.Koga sladoledot potpolno kje se smrzne, ja vadite chinijata od zamrzivach, ja obmotuvate so topla krpa i go prevrtuvate sadot. Sovet za da sladoledot vi bide kremast i bez parchenca led-dovolno e da prvite nekolku saati povremeno go vadite od zamrzivach i go miksirate.Kje dobiete sladoled nalik na kupeniot.
dalila
Maraskino sladoled
[img]http://www.kuvarica.co.yu/jelovnik/images/slatkisi/sladoled2.jpg[/img] potrebno e: 1l hopla 350gr shekjer 2 lazhici shekjer 2 lazhici liker maraskino 30gr meleni bademi 2 shtangi chokolado sok od jagodi Cvrsto se mati hoplata i se mesha postepeno so shekjerot. Se dodava vo smesata maraskinoto i meleniot badem i smesata se deli na tri dela.Vo edniot se sipa sokot od jagodi, vo vtoriot chokoladoto a tretiot se ostava bel. Smesata mozhe da se stavi vo eden sad no preporachlivo e da se stavi vo oddelni sadovi za da mozhe povremeno da se miksira. Tek posle poslednoto miksiranje mozhe da se soedinat site tri aromi, vo ist sad.
dalila Ako nekoj ima ambicii da se zanimava, profesionalno, so proizvodstvo na "ledeni zadovolstva"[:)] eve mu koristen link za nabavka na nepohodna oprema za toa[;)] [url]http://www.jeti.co.yu/products.html[/url]
dalila
Dinja "Kristal"
[img]http://www.gastronaut.hr/images/recepti/Dinja_Kristal.jpg[/img] sostojki: 1/2 dinja so sredna velichina 100gr kristal shekjer 50gr izlupeni przheni bademi 50mml sok od limon 50mml sok od pomarandza 10mml liker "Bellamy" 150gr sladoled od vanila Ja prepolovuvame dinjata, gi chistime semkite i go izdlabuvame mesoto od dinjata so okrugol izdlabuvach. Go przhime shekjerot vo karamel, go dodavame sokot od pomaradza i limon.I ponatamu go varime se dodeka ne se zgusne. Go dodavame likerot i pogolem del od bademite. Vo eden sad go stavame sladoledot i ja dodavame predhodno oladenata smesa i dobro meshame se dodeka ne dobieme kompaktna smesa. Topchinjata od dinja gi vrakjame vo izdlabenata i ukrasena dinja i prelivame so pripremenata smesa. Na kraj, posipuvame so ostatokot od przhenite bademi.
dalila
Chokoladen sladoled
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/972_sladoled.jpg[/img] sostojki za 10 porcii: 5 jajca 10 supeni lazhici shekjer 2dcl kisela pavlaka 100gr chokolado za gotvenje 1 kesichka vanila 2 kesechki shlag chokoladni troshki ili malku rendana chokolada Se odvojuvaat belkite od zholchkite, pa belkite se matat so 5 lazhici shekjer i vanilata, vo cvrsta pena. Zholchkite isto taka se matat posebno so preostanatite 5 lazhici shekjer. Chokoladoto se rastopuva i se pomeshuva so izmatenite zholchki. Se dodava i pavlakata i seto toa dobro se mati. So mikser se matat shlagovite, sprema upatstvoto na kesichkata. Izmatenite belki i shlagot se sipaat vo sadot so zholchkite i vnimatelno se mesha. Se ostava vo zamrzivach, najmalku 6 saati, kako sladoledot bi se smrznal. Se sluzhi posipano so chokoladni troshki ili narendana chokolada.
element Bravos za sladoledite vo ovie gorestini[:)]
dalila
quote:
Originally posted by element
Bravos za sladoledite vo ovie gorestini[:)]
Blagodaram na komplimentite[^] i na mick isto taka.
Ledena torta od chokolado i malini
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/deserti/ledena_malina.jpg[/img] potrebni sostojki: gotova podloga za torta po 2ml maraskino, liker od pomarandza i limon rum 100gr chokolado 300gr slatka pavlaka 75gr shekjer 200gr malini 25gr zashekjereno ovoshje 50gr biskviti Folijata i podlogata(okolu 2/3) za tortata se sechat sprema goleminata na dlaboka chinijata i so niv se oblozhuva dnoto. Se poprskuva so likerite i rumot. Se rastopuva chokoladata.Pavlakata se mati so mikser, 2/3 od smesata se promeshuvaat so 150gr malini i seckano ovoshje, pa so toa se premachkuva podlogata. Vo preostanatiot shlag se mesha chokoladata i melenite biskviti.Se sipa preku kremot so malini, pa se prekriva so preostanatiot del od korata. Se pokriva so folija i se stava vo frizhider za dlaboko smrznuvanje da se stegne(okolu 8 chasa). Se trga folijata i totrtata se prefrla na tacna, se ukrasuva so preostanatite malini i so livchinja od nane.