Popisot vo 2002 sporen?
Popisot vo 2002 sporen?
Christian Резултатите од последниот попис се спорни, а над 20-те проценти албанско население во Македонија е политички договор. Екс-директорката на Заводот за статистика, Новковска, денеска во МАНУ рече: Има многу нелогичности во резултатите од пописот. И потпретседателот на Државната пописна комисија од 2002-та, Марковски, тврди дека податоците од пописот со толку екстремни вредности можеби се политички прифатливи, но од стручен аспект не се валидни. „Зошто не е објавено, зошто на јавноста не и се достапни резултатите од постпописните истражувања? Тоа строго стои во договорот со Меѓународниот мониторинг“, изјави Благица Новковска, поранешен директор на Заводот за статистика. „А постпописните истражувања, тие што се статистичари и ги следат тие работи знаат дека е на некој начин индикатор за тоа колку податоците од она што е спроведено на терен, значи од пописот, се квалитетни“, додаде Новковска. Академик Ристовски со предупредување дека треба да се проверат оригиналните записи од пописот со оние внесени во компјутерот на Заводот за статистика. Ристовски потсети дека пописот тогаш беше прифатен само од странските претставници, а не и од тогашната Државна пописна комисија. „Сите мислам дека овде сме свесни дека во РМ нема 20% етнички Албанци. Мислам дека тоа никого не можете да го убедите ако ги имате конкретните податоци и сознанија на теренот“, рече академик Блаже Ристовски. Актуелната директорка на Заводот, Катерина Костадинова, ги отфрли овие наводи како неаргументирани. Имаше некои несовпаѓања за националното и јазичното изјаснување, но тие се без влијание врз пописните резултати, изјави таа. И академик Кљусев се сомнева во регуларноста од пописот. Ќе побараме од Владата ревизија на податоците. Во спротивно, како научен собир ќе бидеме принудени за ова да ја известиме светската јавност, рече Кљусев. Експертите за демографски развој предупредуваат дека Македонија старее. „Кај Македонците тој е зголемен за 20 процентни поени, а кај Албанците само за 4,3 поени, или вредноста на индексот на стареење на Македонците е за трипати повисока од онаа на Албанците“, вели д-р Елка Димитриевска, Економски институт. Причините за ова се неконтролираното доселување на Албанци од Косово и регистрацијата на деца родени во странство. Експертите со апел до Владата: Доколку не понуди популациона политика, во Македонија многу брзо сериозно ќе се наруши етничката рамнотежа. Верзија за печатење Прати по e-mail Вести поврзани со оваа
Christian na vremeto 2002 koga vikav deka se 19% maksimum nikoj ne mi veruvase,ako se sekavate na forumot ajvar tamu go spomnav ova.
ProMKD Jas slusav na vremeto deka EDVAJ dostignuvaat 15%, i site znaeme deka politicki dogovor e 20% zaradi ramkovniot. A zamisli na nekoj sajtovi pisuva "estimated 25-30%" od gus gi vadat ovie brojki izgleda!
Great_Macedonian nemojte mnogu da sonuvate... i popisot da bese laziran, da ne se 25%, sepak tuka taka se.. 22% 23% nekade... Uste nekoja godina povejke albanci ke se ragaat vo mk od kolku makedonci... ako nie prodolzime so niskiot natalitet a tie so visokiot, ke ne nadminat za 20 godini.
concrete Dobar si Great dobar!!!!!.......2026-2027 so edna smetka,ako dobro se sekavam, esenta 1988....normalno, ako ne se otide vo meguvreme vo nekoj "neocekuvan" pravec na razvoj.........
ProMKD Toa nikoj nemoze da go krie, spored najnoviot izvestaj, albancite vo MK rastat za 22.7%, a Makedoncite za 0.2%. I ako se prodolzi, sigurno ke staneme kako kosovo, ama nie zboruvame za sega dodeka uste sme golemo mnozinstvo.
Christian
quote:
sepak tuka taka se.. 22% 23% nekade...
ni na son ne se tolku,a i dokument ima deka ne se poveke od 19%.hahahahahahaaha,ama za zal dokumentot vlasta go ima[:(]
dejan znam pret nekolku godini....mislam vo 2001 ili 2002...slusnav negde deka nemase 22% albanci ili taka nesto vo makedonija....a tolku trebase za da vlezat teroristi vo vladata neli? mislam imase pomalku od 22% albanci.....neznam....ama zosto mislite SDSM i DUI im davale drzhavjanstvo na albancite od kosovo?? ili slobodno gi pustale albancite od kosovo da vleguvat vo makedonija! bre....siguren sum deka pret nekolku godini nemase okulu 23% albanci ili taka nesto.....
Great_Macedonian Pro MKD, 64% nee "golemo mnozinstvo".... inace 89% od vkupniot rast na naselenieto od mk bil od albancite. E sega so takvi fakti kazetemi vie od kade ja najdovte brojkata tokmu 19%???? Popisot 1991, koj bese bojkotiran od albancite pokaza 21% albanci.... popisot 1994 koj ne bese bojkotiran od albancite pokaza 21.7% albanci. E sega bez razlika sto i makedonci i albanci se iseluvaat od makedonija, nivnata brojka dramaticno rastese niv devedesettite, dodeka makedoncite stoea na ni pomalku ni poveke, tuku 1,300iljadi. E sega kazetemi vie kako e mozno tokmu albanskoto naselenie da se namali? vo toj slucaj makedonskoto bi se zgolemilo-no kako da se zgolemi so po 1.4 deca na par?? plus so po desetina iljadi makedonci godisno iseluvanje. Fakt e deka mnogu makedonci muslimani i drugi muslimani vo mk se pisat kako albanci, zatoa namesto 21-22% sega se 25%.. kako i da e, nese pod 20% toa sakame nie da si go fantazirame, i dodeka si sonuvame, na naredniot popis albancite ke se mozebi nad 30%... nie pak ke izjavuvame "nese poveke od 19%".
slasa akcija na makedoncite pravete devca bre ajde site po cetiri
трендафил Приближно една половина од Албанците во Македонија се со добиено државјанство по осамостојувањето на Македонија или потомци на доселените. А од порано доселените Албанци (без разлика кога се доселиле, од османлиското време до СФРЈ) огромен е бројот на заминати во странство. Но на попис сите појавуваат. И на гласање исто така. Албанците максимално ја користат неспособноста на власта на сите полиња, за свои цели.
concrete
quote:
Originally posted by трендафил
Приближно една половина од Албанците во Македонија се со добиено државјанство по осамостојувањето на Македонија или потомци на доселените. А од порано доселените Албанци (без разлика кога се доселиле, од османлиското време до СФРЈ) огромен е бројот на заминати во странство. Но на попис сите појавуваат. И на гласање исто така. Албанците максимално ја користат неспособноста на власта на сите полиња, за свои цели.
Trendafile,potpolno si vo pravo za mehanizmot, no mislam deka bilo koj da e na vlast ke mora taka da se odnesuva za da dojde i bide na vlast(popatno malku da se opari) inaku go snemuva od "politickata"scena. Odamna svativ deka Makedonija e planirana za deponija,buffer za albanskiot t.e kosovskiot otpad koj se siri kako sumski pozar....se drugo e sekerlema :):):)!!! Narodot e kako detence , lesno se laze so malku cokolada :):):)!!!
lav
quote:
Originally posted by Christian
quote:
sepak tuka taka se.. 22% 23% nekade...
ni na son ne se tolku,a i dokument ima deka ne se poveke od 19%.hahahahahahaaha,ama za zal dokumentot vlasta go ima[:(]
За овој проблем и Јас своевремено разговарав со еден „фунционер„ во Статистичкиот Завод и нему му реков дека (карикирам): 1.Подарениот компјутер за ПОПИСОТ има вградена маана , која во даден миг ќе им послужи на странците , кои сами го „протераа„ ПОПИСОТ како што ним им одговара(ше) и на тогашниот политички миг и потреби. Колку за појаснување ...стариот компјутер е ставен „настрана„ иако беше исправен и спремен за таква работа и таков обем. 2.Дека треба државата Македонија да побара ИСТОВРЕМЕН ПОПИС кај СИТЕ НАШИ СОСЕДНИ ЗЕМЈИ , за да може бројот или % на малцинставата да биде реален и валиден , со тоа што тој ден сите гранични премини и движење во пограничните зони да биде контролирано односно оневозможено никакво диво движење на цивили. пс Оти ТОГАШ НО И СЕГА СЕУШТЕ МИСЛАМ дека едни те исти лица имаат документи и фигурираат во списоците на граѓани на соседните држави и протекторатот на ООН , мислам на космет. Исто како и кај нас.
Christian
quote:
Pro MKD, 64% nee "golemo mnozinstvo".... inace 89% od vkupniot rast na naselenieto od mk bil od albancite. E sega so takvi fakti kazetemi vie od kade ja najdovte brojkata tokmu 19%???? Popisot 1991, koj bese bojkotiran od albancite pokaza 21% albanci.... popisot 1994 koj ne bese bojkotiran od albancite pokaza 21.7% albanci. E sega bez razlika sto i makedonci i albanci se iseluvaat od makedonija, nivnata brojka dramaticno rastese niv devedesettite, dodeka makedoncite stoea na ni pomalku ni poveke, tuku 1,300iljadi. E sega kazetemi vie kako e mozno tokmu albanskoto naselenie da se namali? vo toj slucaj makedonskoto bi se zgolemilo-no kako da se zgolemi so po 1.4 deca na par?? plus so po desetina iljadi makedonci godisno iseluvanje. Fakt e deka mnogu makedonci muslimani i drugi muslimani vo mk se pisat kako albanci, zatoa namesto 21-22% sega se 25%.. kako i da e, nese pod 20% toa sakame nie da si go fantazirame, i dodeka si sonuvame, na naredniot popis albancite ke se mozebi nad 30%... nie pak ke izjavuvame "nese poveke od 19%".
fakt e deka na dokument ne se poveke od 19%,dali nie sakame da priznaeme ili ne. nivni problem e kaj otisle,jas ic ne se zamaram.
ProMKD Видете, има огромен број албанци што долго време не живееле во Македонија, ама имаат државјанство. Тие луѓе ги користат како за политички мотиви на гласање и такви работи
lav
quote:
Originally posted by ProMKD
Видете, има огромен број албанци што долго време не живееле во Македонија, ама имаат државјанство. Тие луѓе ги користат како за политички мотиви на гласање и такви работи
Па само затоа Јас и заговарам ИСТОВРЕМЕН ПОПИС НА НАСЕЛЕНИЕТО кај нас во македонија , НО и во СИТЕ соседни земји...секако набљудувано и контролирано од контролори делегирани од ООН , за да се имаат валидни проценти на малцинствата од соедните земји кај нас и од нашето кај нив , и кои ќе бидат општоприфатени од сите.
Homer MakeDonski MANU stara kola docna pali