Dali ke dojde krajot na Makedonskoto predavstvo?
Dali ke dojde krajot na Makedonskoto predavstvo?
Great_Macedonian OCIGLEDNO NE! OSOBENO NE DODEKA SDSM E NA VLAST!

EVE STO SODRZAT NOVITE "MERKI" KOJ TREBA DA SE USVOJAT OD VLASTA I KE ODAT VO POLZA MAKEDONCITE DA NEMET APSOLUTNO NIKAKOV MNOZINSKI GLAS VO SOPSTVENATA ZEMJA!




Бадентер ќе ги надгласа граѓаните

Александра М. Митевска



Законот ќе се стави над Уставот, а етничките заедници во парламентот над граѓаните, ако се донесе новиот закон за референдум, со кој се забранува плебисцитарно изјаснување за закони што се гласаат со бадентерово мнозинство.

На ова предупредуваат експертите, откако Владата го пушти во собраниска процедура предлог-законот за референдум во кој се прошири листата на забранети теми, со прашања за кои Собранието одлучува со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници и со мнозинство од пратениците од етничките заедници.

Во таа група спаѓаат законите што се однесуваат на локалната самоуправа, културата, јазикот, симболите. Да беше во сила овој закон минатата година, не ќе можеше да се одржи референдумот за територијалната реорганизација.

Освен тоа, остануваат забранети прашањата за буџетот, јавните давачки, државните резерви, изборите, именувањата и разрешувањата и амнестијата. Не може да се распише референдум и за прашања од одбраната и за воена и вонредна состојба.

Експерти сметаат дека овој закон би можел да падне на Уставниот суд, кога би се повела иницијатива, бидејќи со ограничувањата што се предвидени се лимитира и правото на граѓаните на референдум. Апсурдно е и тоа што, на пример, би можел да се распише референдум за Уставот, но не и за одредени закони што произлегуваат од него. Така, и најмалата етничка група се става над мнозинството граѓани, кои всушност се носители на суверенитетот.

Саво Климовски, професор на Правниот факултет, објаснува дека станува збор за уставна материја и поради тоа законот не е гаранција дека предвиденото решение ќе биде долгорочно.

- Со вакви решенија се ограничува најширокото и најдемократско право на граѓаните. Ако веќе сакаме да бидеме правна држава, референдумските правила би требало да се внесат во Уставот, бидејќи и така е почната постапка за негово менување. Решенијата тогаш ќе одат на јавна расправа и за нив ќе треба да се обезбеди двотретинско мнозинство, односно поширока политичка поддршка - вели Климовски.

И Тања Каракамишева, експертка по политички систем, смета дека предложените решенија немаат уставна основа.

- Таков беше случајот и со претходниот закон, а сега со проширувањето на листата на ограничувања уште повеќе се комплицира ситуацијата. На овој начин се суспендира непосредната демократија. Секој граѓанин, без разлика на етничката припадност, има право да излезе на референдум, сеедно дали би гласал „за“ или „против“ - објаснува Каракамишева.

Законот за референдум е на дневен ред на тековната собраниска седница, а реакциите на пратениците се поделени токму за проширувањето на списокот на забранети теми. Пратениците од мнозинството сметаат дека со тоа ќе се заштитат правата на малцинските етнички заедници. Опозицијата, пак, оценува дека тоа е ограничување на демократското право на граѓаните за непосредно одлучување и дека така ќе се воспостави доминација на етничките малцинства врз мнозинството.
http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=26112&vid=411
Great_Macedonian Se trudam da sum optimista, ama i jas pocnuvam kako Concrete, da gubam nadez za 'makedonska makedonija'. Ova e preterano! Dali tie pedercinja od sdsm imet barem kapka dignitet ili patriotizam ostanato vo niv!!?? NE! Picka im majcina nivna, da mozam site tie makedonski predavnici ke gi likvidiram eden po eden! Tuku, site kursumi na svetov nemat da se dovolno za likvidacija na makedonskite predavnici- posto "malce" gi imat.
ProMKD U picku mater so ovie zakoni. Ama iskreno mislam deka nema da pomine.
mako Oddamna e jasno deka vo federacijata, konfederacijata ili sto li se stvarat, "graganite" ne go nosat suverenitetot tuku postojat samo kako del od razlicni etnicki kolektivi, i so ova se odstranuvat mozhnosta mnozinskiot kolektiv, te nie Makedoncite da donesuvame odluki bez soglasnost na drugite kolektivi (Albancite) za odredenite prashanja.
ProMKD Abe jas go razbiram toa, ama se nerviram deka nie mora za svojte zakoni da gi delime so albancite! Ne oti cisto ne gi sakam, tuku tie spored mene ne se pokazale kako civiliziran narod. Neznam dali se isti vo albanija, ama jas zboruvam za tie kaj nas sto sum se zapoznal ili videl.
Strelec Законот, без оглед дали тоа нам ни се допаѓа или не, МОРА да се донесе... Размислете малку и ќе видите дека без ваков закон ќе имаме ситуација противречна на Рамковниот договор... Муабетот ми е дека каките всушност ги изедовме одамна... Сега сме немоќни на тоа поле да менуваме нешто... Само мене сепак оптимизмот сеуште не ме напушта!
Thief Да, без ваков закон имам противречност со Рамковниот договор, ама и со ваков закон имаме противречност и со Уставот (не може законот да се постави над Уставот!). Значи, законот е логичен во насока на Рамковниот, ако и само ако уште еднаш се измени Уставот. Како почнале, нека го укинат и референдумот, воопшто... Што ќе ни е?! Ќе се крстиме во пресветлиот Рамковен, нашата денешна алфа и омега во Македонија! Или ваков закон свесно се предлага за потоа да падна на Уставен суд, како што ќе биде (е) случај со предлог-зкаонот за употреба на знамињата: идентичен како `97, со идентични одредби, а еднаш донесена одлука на уставниот суд, секогаш таква и иста... ТОј дел од Уставот не беше променет, значи остануваат истите одредби и по автоматизам истата одлука на Судот - знаме на туѓа држава не смее да се вее. Продолжено: законот не може да суспендира право дадено од (во) Уставот...
Jakov DOBRO UTRO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dejan ne razbiram....zosto ni treba ovoi zakon??? a od SDS (ne pisuvam M od sega, ne zasluzhuvat) nisto cudno.....sve za da gi zadovolat DUI
concrete
quote:
Originally posted by dejan
ne razbiram....zosto ni treba ovoi zakon??? a od SDS (ne pisuvam M od sega, ne zasluzhuvat) nisto cudno.....sve za da gi zadovolat DUI
Eh, sve??? ne bas da e sve...nesto fali ocigledno :):):)!!!!
toni_a treba edna internacionalna politicka inicijativa,ramnkovniot da se proglasi za gresen i nesprovedliv.potoa po primer na albanskite zakoni za malcinstva da se napravi paralelen i vo makedonija.
Strelec Имаме de facto и de jure ситуација... Рамковниот договор по ниедна норма не смее да биде над Уставот, но реалната состојба е поинаква... На сите ни е јасно дека Уставот може да очекуваме да се промени, ама Рамковниот договор дефинитивно не! dejan, не е тоа волја ниту на СДСМ, ниту на ДПМНЕ, ниту ДУИ... Рамковниот договор е еден процес од кој нема враќање назад... Кажав веќе дека каките се одамна искркани!
quote:
Originally posted by toni_a
treba edna internacionalna politicka inicijativa,ramnkovniot da se proglasi za gresen i nesprovedliv.
Па рамковниот договор е токму плод на интернационална политичка иницијатива! И доколку еднаш се направи (макар и најситна) измена на Рамковниот договор, тоа ќе биде мотив секогаш во иднина, секоја гарнитура да бара измена, да се заканува и да уценува!
Strelec Рамковниот договор има илјада недостатоци... Најголемиот недостаток е токму тоа што во многу умови претставува олицетворение на ’македонски пораз’... Меѓутоа, Рамковниот договор е сепак нешто различно отколку примерите што ги имаме околу нас, а тие примери не се воопшто пријатни (и перспективни) за да треба да ги следиме.
Thief Е, затоа мудри политичари уште на почетокот на кризата кога Бадинтер беше тука, ги ставаа неговите предлози на хартија, ги потпишуваа и - решена работа! Тие беа нешто сосема поинаку од Рамковниот... Но, „каките се искркани“!
toni_a zasto da pretstavuva problem izmenata ili ponistuvanjeto?sto e tolku strasno? kolku dogovori dosega bile ponisteni pa nisto... kolku e golema "slobodata" sto ja nudi vo donesuvanjeto na razlicnite zakoni i promeni? dali tie se donesuvaat vrz tocno definirani odredbi ili vrz osnova nivno tolkuvanje (koi bi mozele da bidat i na drug nacin primeneti)? ne sum mnogu zapoznat so "ramkovniot" ima li nekade da se procita?
Great_Macedonian Koj spomna Ramkovni dogovor? jas ne! nitu vo naslovot nitu vo spisanieto koe go kopirav na forumov. Da se sproveduvase SAMO ramkovniot dogovor, i nemase tolku loso da bide... no segasnava vlast im davat na albancite mnogu poveke od ramkovniot dogovor. Vo ramkovniot dogovor ne pisuva deka albanskoto nacionalno zname treba da se vee vo makedonija... vo ramkovniot dogovor nese ni spomnuva 'referendum' nitu pak pisuva deka treba da se zabrani referendum za zakoni doneseni so 'badinterovo mnozinstvo'. Ova e sve maslo na "makedonskite" (ako voopsto mozam da gi smetam za makedonci) lideri, koj pravat bukvalno sekakvi otstapki sto DUI ke pobara. Makedonija e zaloznik na DUI, i dodeka toa nese smeni, nema da ima vistinska demokratija vo MK. Ne velam deka da bese vmro na vlast, nemase isti predavnicki otstapki da pravi, mozebi ke napravese.. a mozebi i nemase da napravi tolku mnogu kolku sto pravi sds. Jas ne gledam kraj na 'predavnickite' potezi na makedonskiot pretsedatel i premier zaedno so kompanija. Ako ne zaprat so rasprodazbata na makedonija i makedonskiot narod, ili ako narodot ne im presudi, makedoncite ke nemet glas vo svojata maticna zemja! Pa posle sto ke nie nas Evropska Unija, koga ke sme 'malcinstvo' vo sopstvenata zemja. (malcinstvo vo smisla na prava, i za nekoja decenija vo smisla i na brojki).
toni_a izgleda stvarno bile zamesani sdsm vo "konfliktot" pa se plasat da ne se razbere...t.e. dui da ne ja kaze vistinata,pa posle... sigurno gi ucenuvaat,pa ovie pravat se,samo i samo da ne se potvrdi i dokaze! drugo objasnuvanje nemam?!
marko_polog Zarem uste se prasuvate koj i zosto go pocna konfliktot? Koga Makedonecot tolku lesno moze da se ubedi da veruva detska propaganda, toa i zasluzil. Kade e problemot sega, SDS/UCK se na Vlast, ja spasiva Makedonija od podelba, sega neka sedat doma, neka gledaat televizija i neka uzivaat vo site ubavini sto vi gi gotvat.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Strelec
... Меѓутоа, Рамковниот договор е сепак нешто различно отколку примерите што ги имаме околу нас, а тие примери не се воопшто пријатни (и перспективни) за да треба да ги следиме.
Eden od tie "mrachni primeri" e chlenka na EU, drugiot "mrachen primer" e pridruzhna chlenka na EU... koj toa ne e perspektiven?! Pa neli Makedonija se stremi kon EU/NATO, a "mrachnite primeri" vekje stignale tamu... ili se pretvori vo redovna praksa lashkanjeto so razni "dogovori" i "paktovi" (pakt za stabilnost, dogovor za stabilizacija i asocijacija, ramkoven i sl.) chie dosledno ispolnuvanje e "predvorje vo EU"... Ushte shto treba za da nastapi svestenje?
dejan ako SDS se plasi od DUI, deka oni ke kazat na site za konfliktot, togas mnogu lesno mozat da gi stavat na strana DUI, inace, koj makedonec ke im veruva na DUI?
toni_a jas im veruvam na dui i na site albanski partii vo mk! tie se sepak najcesnite.pokraj drugoto rabotat i za "opstiot" interes.samo za zal ne e (opst)makedonski. ima li nekade informacii za "ramkovniot" i da se procita ?