Охридската црква станала патријаршија во 999 годин
Охридската црква станала патријаршија во 999 годин
dejan Во 999 година со свето миро на папата Гргур Петти, во Соборната црква во Охрид Самуил е крунисан за цар, а Охридската архиепископија била дигната на степен на патријаршија. Патријаршискиот степен и бил укинат со распадот на Самуиловата држава во 1018 година, кога Василиј Велики ја деградирал Охридската патријаршија


Охридска архиепископија или Охридска патријаршија? Според д-р Петар Поповски, кој многу години се занимава со историјата на Македонската православна црква, дилеми нема: Охридската архиепископија била крената на ниво на патријаршија во 999 година со благослов на тогашниот папа Гргур Петти и така опстојувала сў до 1767 година, кога турскиот султан со декрет иреде го спречил нејзиното самостојно дејствување. Според некои познавачи на работите, фактот што тој чин го направил султанот како иноверен владетел во Македонија, оди во прилог на тезата дека, всушност, Охридската архиепископија никогаш и не била укината.

Податоците за подигањето на Охридската архиепископија на ниво на патријаршија, кој во последниот број на †Македонско времееи ги реактуализира Поповски, за Македонската православна црква не се спорни, но таа не располага со релевантни податоци за тој период од постоењето на Црквата на овие простори.

За нас тие се добредојдени, вели митрополитот преспанско-пелагониски г. Петар и додава: †Нам ни се познати податоците од документите за период на Охридската архиепископија, зашто нејзините челници се потпишувале како архиепископи, а не како патријарси. Меѓутоа, доколку постојат пишани документи, тоа ќе биде одлична можност за поширока расправа. Според мои сознанија, патријаршискиот степен Ј бил укинат со распадот на Самуиловата држава во 1018 година, кога Василиј Велики ја деградирал Охридската патријаршија и ја спушта на степен на архиепископија, оставајќи Ј го автокефалниот статус. Така, во тоа време постоеле само две автокефални цркви - Охридската архиепископија и Цариградската патријаршија. За нас е од особено значење податокот дека првиот архиепископ на Охридската архиепископија во тоа време, во периодот од 1018 до 1037 година бил Јован Дебарскиии.

Според сознанијата на д-р Поповски, презентирани во †Македонско времееи, царот Самуил во неколку наврати се обраќал до папата да ја именува Охридската архиепископија како патријаршија. Во 999 година, папата Гргур Петти, кој заради старост не можел да дојде и лично да го донесе светото папско миро, како свој претставник го испратил надбискупот, кој со специјално канонско послание, потврдено со папскиот потпис ја подигнал Охридската архиепископија на ниво на патријаршија. Тогаш, Охридската црква веќе и формално-правно станала патријаршија. Со дипломата, папата Гргур Петти му ја испратил и златната царска круна, а Охридската црква, по Цариградската, станала втора црква на Балканскиот Полуостров со статус на патријаршија, со таа разлика, како што објаснува Поповски, што Цариградската станала патријаршија само по државна линија, а не и според евангелските правила и канони кои обврзувале унапредувањето да го изврши некој повисок духовен авторитет, од црква основана од апостол, што не било случај со неа.

Во 999 година во патријаршиската Соборна црква во Охрид, пишува †Македонско времееи, била одржана свечена литургија, на која во присуство на болјарите и на високиот црковен клир, со папско миро Самуил бил крунисан за цар, а архиепископијата Прима Јустинијана била прогласена за патријаршија. Но, за нас е посебно значење делот за територијалните аспирации на тогашната српска и бугарска држава кои како крајна цел го имале намалувањето на влијанието на Охридската црква врз црковниот живот во тие земји, ама и во земјите на Дакија, Малорусија, Украина и Русија. Многу подоцна, отцепувањето на српските епархии од Охрид и потврдувањето на автокефалноста на Српската црква од страна на никејскиот патријарх Емануел, предизвикало остра реакција кај тогашниот поглавар на Охридската црква, Димитрие Хоиматијан, тврди д-р Поповски. Тој жестоко се спротивставил и од патријархот Емануел побарал веднаш да го повлече своето решение, предупредувајќи го дека извршил антиканонски акт. Патријархот Хоматијан, кој по потекло бил Грк, бил револтиран од овој чин и во договор со Охридскиот патријаршиски синод, преку скопскиот епископ Јован, му испратил протестно писмо на новопроизведениот српски архиепископ Сава, со кое го предупредува дека ќе го отстрани од Црквата ако не се покае. Конкретно, во писмото пишувало дека Охридската патријаршија претставува мајка-црква. Каков бил повратниот одговор не е познато, меѓутоа, во време на српскиот крал Стеван Радослав (1228-1242), Српската црква ги возобновила односите со Охридската патријаршија, бидејќи ја сметала за своја мајка-водителка. Интересен е податокот дека српскиот цар Душан во време на своето владеење не посегнал по автокефалноста на Охридската црква, ниту пак по нејзините права и привилегии зашто ја сметал за продолжение на Јустинијана Прима. Нејзините права и привилегии тој дури и ги потврдил во познатиот Душанов законик, а ниту еден акт на српската црква во тоа време не смеел да биде потпишан од српскиот архиепископ, додека не бил ставен печатот на Охридската архиепископија.

На потег се историчарите, чиј придонес би бил особено важен во периодот кога Соборот на СПЦ се обидува на територијата на Македонија да инсталира своја паралелна црква. Но, податоците кои ги презентира д-р Петар Поповски за нас се важни и заради фактот што првпат се објавува и листа на поглаварите на православната Македонска црква.
http://217.16.70.245/?pBroj=1809&stID=38434&pR=3
mnik interesno, cool
katia Deajn, do you know what are the primary sources of this macedonian historian ? It is not mentionned in the text above. His conclusion seems to be senless, since it is very well known that the pope crowns kings and cardinals but not tzars and patriarchs. This would mean that Samuil is a king, but not a tzar. The only known evidence about contacts between the pope and Samuil is dated 200 years later, and this is a written correspondence between the pope and the bulgarian tzar Kaloyan. Because of the time distance and the lack of details in this unique source, it can hardly be considered as sure evidence for the Vatikan's recognition of the Samuil's crurch and his crown as well.
Jakov Mnogu ti blagodarime Katija. Ni pomogna navistina so dopolnitelnite informacii. Mislam deka sega i Dejan "nauci" nesto poveke.
dejan Well Katia, this was taken out of a news website, not a historical website. Katia, have you been to www.historyofmacedonia.org ?? And read the part about Ancient Macedonia and the language??
katia
quote:
Originally posted by dejan
Well Katia, this was taken out of a news website, not a historical website. Katia, have you been to www.historyofmacedonia.org ?? And read the part about Ancient Macedonia and the language??
The dilema there is evidently whether the ancient Macedonians spoke Greak or another different language. Two different theories. The wrote old-Greak, this is well known.
ZOTE Mnogu ubacvo objasneto i dokazano za samostojnosta na MPC i deka Ohridskata patrijarshija porano se smetala za Majka-voditelka. No samo edno ne mi e jasno: "царот Самуил во неколку наврати се обраќал до папата да ја именува Охридската архиепископија како патријаршија Во 999 година, папата Гргур Петти, кој заради старост не можел да дојде и лично да го донесе светото папско миро, како свој претставник го испратил надбискупот, кој со специјално канонско послание, потврдено со папскиот потпис ја подигнал Охридската архиепископија на ниво на патријаршија." Jas ne se razbiram mnogu vo istorija na hristijanstvoto pa me interesira zoshto Papata bil toj koj daval koja crkva che bide patrijarshija a koja ne? Neli sme nie pravoslavni, a Papata e glaven kaj katolicite? I ako dobro sum slushal na vesti, koga sprskata crkva ne ni dade avtokefalnost Papata izjavil deka MPC treba da bide pod Papska uprava. Dali taa izjava e povrzana so vremeto na Car Samuil?
toni_a kolku sto znam ima nesto so delenje na crkvite.delenjeto bilo preku podolg period i zavrsuva posle toa. (ako e gresno ova neka me popravi nekoj)
dejan ZOTE, kako sto znam, vo 999 uste bevme pot Katolickata crkva. ISTO kako sto znam Pravoslavnite crkvi, znaci nasata, se odvoila vo 1053 mislam, okulu togas.
Enigma Od istoriska gledna tochka Ohridskata arhiepiskopija bila naslednechka ne na Justinijana Prima, no Kirilovsko-Metodievska tradicija i Prvoto Bugarsko carstvo. Dimitrie Homatijan, kako i povekjeto poglavari na Ohridskata arhiepiskopija, bil Grk. Manuel I Sarantin bil patriarh na Vselenskata crkva, a Sv.Sava izdejstvuval nezavisnost za Srpskata crkva so posredstvo na nikejskiot imperator Teodor Laskaris. Dimitrie Homatijan ni najmalku ne bil zainteresiran za "Makedonska crkva", ami negovote interesi bile na vizantiskiot prestol, na koj pretendiral epirskiot despot Teodor Angel, so koj toj podrzhuval tesen politi- chki sojuz, i na chija teritorija se raspolagal Ohrid. Legitimnosta na samoproglaseniot Samuilov patriarhat ne bila priznata od Vizantiskata imperija, a so obdzir na toa shto nejzin osnovach bil Vasili II, sledstveno i negoviot priemnik imal pravo da gi razraboti pravilata. Vo pismoto, upateno do Sv. Sava, Homatijan megju drugoto pishuva: " Nie nemame legitimna imperija,-i, sledstveno, tvojata hirotonija nema zakonska osnova". Vo X vek, teorijata za papskoto vrhovenstvo bila silno razviena i ushte povekje izrazena, shto pridonelo do nejzinoto otpagjanje poradi eres. Germanecot Bruno (papata Grigori V) bil postaven na papskiot prestol vo 996g., od negoviot bratuched - rimskiot imperator Otton III. Krstonosnite vojni ja razorile Vizantija, a krstonoscite se proglasile za vlastelini na Vizantinskata imperija. Na razvalinite na imperijata vozniknale tri carstva:vnucite na Andronik Komnin so pomosh na nivnata tetka - gruzinskata carica Tamara, na pobrezhjeto na Crnoto more ja osnovale Trapezundskata Imperija; na zapad bil osnovan Epirskiot Despotat,a najsilna bila Nikejskata Imperija, vo koja emigrirale gragjanite na Carigrad. Po padot na Konstantinopol, begajki od gradot, Vselenskiot patriarh Jovan Kamatir pochinal, a so negova blagoslov vo Nikeja, carigradskoto duhovenstvo izbralo nov patriarh - Mihail Avtorean, koj go krunisal Teodor Laskaris. Na toj nachin,Nikeja stanala zakonska priemnica na Carigrad i Vizantija. Odnosite pomegju Srpskata i Ohridskata crkva se podobrile, koga Sv. Sava i Homatijan se pomirile, odnosno, srpskiot kral Stefan Radoslav (vnuk na Sv.Sava) se ozhenil so Anna - kjerka na epirskiot despot Teodor Angel. Vprochem, po osvatuvanjeto so epirskoto despotstvo, Sv. Sava ne samo shto se sprijatelil so Homatijan, ami po negova pokana mu bil i sovetnik. Seto ova e nebitno za statusot na MPC, zatoa e pobitno, taa da otstapi od iskrivenata istorija prenesena preku novinarite. Biten fakt za koj treba da se drzhi e: CRKVATA SE IMENUVA NE PO IMETO NA NACIJATA I DRZHAVATA, A PO IMETO NA TERITORIJATA. Vo toj odnos taa gi ispolnuva uslovite za avtokefalnost pod svoeto ime, no nediplomatichnosta, pretecioznosta, netaktichnosta i nepriznavanjeto na sopstveniot raskol go kochat nejziniot ravoj.
Emo Расипана б`лгарска пропаганда Ве молиме да продавате на Вашите ефтини пазари, овде нема заинтересирани. J.P
Aj u Kafic Da da, ... stvrano mislite deka so tropanje nekoi nacionalistuicki paroli i propagandi ke ne ubedite deka nie sme po pravo Bugari? Stvarno ste smeshni, nemate bugarski forumi, ili ve vleche Majka Makedonija?
Tik Tak
quote:
Originally posted by ZOTE
Mnogu ubacvo objasneto i dokazano za samostojnosta na MPC i deka Ohridskata patrijarshija porano se smetala za Majka-voditelka. No samo edno ne mi e jasno: "царот Самуил во неколку наврати се обраќал до папата да ја именува Охридската архиепископија како патријаршија Во 999 година, папата Гргур Петти, кој заради старост не можел да дојде и лично да го донесе светото папско миро, како свој претставник го испратил надбискупот, кој со специјално канонско послание, потврдено со папскиот потпис ја подигнал Охридската архиепископија на ниво на патријаршија." Jas ne se razbiram mnogu vo istorija na hristijanstvoto pa me interesira zoshto Papata bil toj koj daval koja crkva che bide patrijarshija a koja ne? Neli sme nie pravoslavni, a Papata e glaven kaj katolicite? I ako dobro sum slushal na vesti, koga sprskata crkva ne ni dade avtokefalnost Papata izjavil deka MPC treba da bide pod Papska uprava. Dali taa izjava e povrzana so vremeto na Car Samuil?
E sto ubavi i dolgi tekstovi... Kako ne ve mrzi vaka dolgi tekstovi polni so "dokazi" da pisuvate ne mie jasno!??[}:)][B)][B)] Hristijanskata crkva na Katolicka i Pravoslvana e podelena vo 1054 godina... Koj 999 GODINA I PAPI I MAPI....HA!? "ISTORICARI"?? Sme se podelile da za "otkrivame topla voda"??
Emo Hello guys, I must appologise for my last post! I'm really sorry! Don't be mad. Shit happens! Regards Emo
katia
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Da da, ... stvrano mislite deka so tropanje nekoi nacionalistuicki paroli i propagandi ke ne ubedite deka nie sme po pravo Bugari? Stvarno ste smeshni, nemate bugarski forumi, ili ve vleche Majka Makedonija?
А кoj те убедува тебе дека си Бугарка /или некоj друг тука/ ? Нема такво нешто. На македонски форуми за историja бугарска историja, личности и настани се представуват лажно како македонски..нормално е да има Бугари да го негират ова
Jakov
quote:
Originally posted by katia
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Da da, ... stvrano mislite deka so tropanje nekoi nacionalistuicki paroli i propagandi ke ne ubedite deka nie sme po pravo Bugari? Stvarno ste smeshni, nemate bugarski forumi, ili ve vleche Majka Makedonija?
А кoj те убедува тебе дека си Бугарка /или некоj друг тука/ ? Нема такво нешто. На македонски форуми за историja бугарска историja, личности и настани се представуват лажно како македонски..нормално е да има Бугари да го негират ова
Edna pomalku imame od denes.
katia
quote:
Originally posted by ZOTE
Mnogu ubacvo objasneto i dokazano za samostojnosta na MPC i deka Ohridskata patrijarshija porano se smetala za Majka-voditelka. No samo edno ne mi e jasno: "царот Самуил во неколку наврати се обраќал до папата да ја именува Охридската архиепископија како патријаршија Во 999 година, папата Гргур Петти, кој заради старост не можел да дојде и лично да го донесе светото папско миро, како свој претставник го испратил надбискупот, кој со специјално канонско послание, потврдено со папскиот потпис ја подигнал Охридската архиепископија на ниво на патријаршија."
еве ги "доказите" за ова Кореспонденциja мегу папа Инокентиj и цар Калоjaн 1204-1205 г Macedonian or English plase J.R
Tik Tak
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by katia
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Da da, ... stvrano mislite deka so tropanje nekoi nacionalistuicki paroli i propagandi ke ne ubedite deka nie sme po pravo Bugari? Stvarno ste smeshni, nemate bugarski forumi, ili ve vleche Majka Makedonija?
А кoj те убедува тебе дека си Бугарка /или некоj друг тука/ ? Нема такво нешто. На македонски форуми за историja бугарска историja, личности и настани се представуват лажно како македонски..нормално е да има Бугари да го негират ова
Edna pomalku imame od denes.
A koja ni e manjakot??:))
katia
quote:
Originally posted by katia
quote:
Originally posted by ZOTE
Mnogu ubacvo objasneto i dokazano za samostojnosta na MPC i deka Ohridskata patrijarshija porano se smetala za Majka-voditelka. No samo edno ne mi e jasno: "царот Самуил во неколку наврати се обраќал до папата да ја именува Охридската архиепископија како патријаршија Во 999 година, папата Гргур Петти, кој заради старост не можел да дојде и лично да го донесе светото папско миро, како свој претставник го испратил надбискупот, кој со специјално канонско послание, потврдено со папскиот потпис ја подигнал Охридската архиепископија на ниво на патријаршија."
еве ги "доказите" за ова Кореспонденциja мегу папа Инокентиj и цар Калоjaн 1204-1205 г Macedonian or English plase J.R
OK Kaloyan to the Pope : "We checked in our old books and found our that the older Bulgarian kings Petar and Samuil were crowned by the Vatikan" The pope to Kaloyan : "In order to be sure, we also checked in our books and found out that many kings were crowned in Bulgaria" The Pope neither denies nor confirms the crowing of Samuil by the Vatikan [:)][:)][:)]
Emo OK guys, I'll say it again. Type "Archbishopric of Ohrid" in Google an see if you can find a single article not linking Archbishopric of Ohrid (untill 1767) to the Bulgarian Church. All the sources (and I'm not talking about Wikipedia type sources) generally speak that:
quote:
After the fall of Bulgaria under Byzantium domination (1018), Emperor Basil II acknowledged the autocephalous status of the Archbishopric of Ohrid and by virtue of special charters (royal decrees) set up its boundaries, dioceses, property and other privileges, but deprived it of its Patriarchal title. The second charter of the Emperor and the catalogue of Ducange clearly show that the Archbishopric of Ohrid was the successor and continuator of the ancient Bulgarian Patriarchate. In spite of the fact that it had been under different political rules (those of Byzantium, of the Latin Empire, of Bulgarians, Serbs, Turks), its autocephalous status was respected for almost eight centuries - until its unlawful destruction in 1767.
Is this propaganda?
Pro Patria 2 Tatarive se mnogu dosadni bre.