Makedonskite vina-Financial Times London
Makedonskite vina-Financial Times London
AaaAa Vo prodolzenie dva teksta, onoj od dnevnik, i podolu originalot, samo za vas mili moi :)

ФАЈНЕНШЛ ТАЈМС ГО ПОСЕТИ НЕГОТИНО
Македонските вина величествени, етикетите грозни

Македонските вина, особено тие на малите приватни одгледувачи на грозје и произведувачи на вино, водат битка за пробив и освојување на меѓународниот пазар, нудејќи го квалитетот на сопственото производство, пишува "Фајненшл тајмс" во својот опширен текст од Македонија.

Како што јави дописникот на МИА од Лондон, авторот на текстот, кој го посетил Неготино и го опишува регионот како центар на винарското производство, вели дека новата генерација македонски винари го напушта стариот "модел" на пласман на вината од Македонија кога тие се продаваа како полуфабрикати за други производители и под туѓи етикети.

- Ние не сакаме да ја повториме грешката на Циле, кој се наметна на светскиот пазар од пред 10 години со репутација кај купувачите дека неговите вина мора да бидат евтини - го цитира лондонскиот весник Александар Ристовски, винарски преземач од Неготино за кого вели дека одгледува грозје на своите 2,8 хектари земја и еден од новите мали "играчи" во македонската винарска индустрија, кои се појавија по распадот на некогашна Југославија и по приватизацијата на пазарот со вино во земјата.

"Фајненшл тајмс" пишува за "неколку врвни иноватори" во производството на вино и посебно ги споменува "Бовин", "Фонко", "Пивка", "Попов" и "Дудин".

Весникот вели дека тука е и "Тиквеш", најголемиот винарски производител за домашниот пазар, кој е приватизиран, но "критичарите му забележуваат дека, и покрај тоа, се уште релативно полека работи за подобрувањето на квалитетот".

- Всушност овие мали играчи го влечат "Тиквеш" со себе. Тие се оние кои ја бијат битката на патот за постигнување висок квалитет на виното - вели Дејвид Стивенс од "Девон интернешнел", консултантска фирма во Напа винската долина во Калифорнија, кој работи со македонските винари.

Зборувајќи за македонските вина, за "Фајненшл тајмс" Стивенс го фали квалитетот на црвените вина на новите винари од неготинскиот крај, како и другите македонски вина за кои, вели, ништо не се знае. Тој раскажува дека кога им ги прикажал нашите вина на енолозите и винарските експерти во Калифорнија, каде тие би можеле да се продаваат по цена меѓу 12 и 14 долари по шише, Американците му рекле дека "виното е величествено, но дека етикетите се грозни".

Според авторот на написот во весникот, подобриот маркетинг би можел да реши дел од проблемите, како што малата фирма "Дудин" прашањето на добра стручна екипираност го решил со доведување енолог од Бугарија.

"Фајненшл тајмс" вели дека според мислењето на бугарскиот експерт грозјето во Македонија има висок квалитет, но дека проблемот е во тоа што до скоро македонските винари немаа ангажирано енолози.

Лондонскиот весник, меѓутоа, споменува дека најголемиот проблем за македонските винари е отсуството на поголема поддршка од домашните банки, спомнувајќи притоа дека сите нови одгледувачи на грозје и производители на вино се жалат на тоа.

"Фајненшл тајмс" вели дека "Бовин" имал можност пред неколку години да обезбеди за себе поволни услови и да земе кредит со ниска камата, меѓутоа другите се во ситуација да мораат да прифатат камати од девет до 13 отсто.

- Тоа за нас е тешко прифатливо - изјавил за весникот Лазар Ристов, косопственик на "Фонко", кој признава дека работат речиси без кредити, што е исклучителен предизвик, иако оваа компанија планира годинава да продаде 270 илјади шишиња вино.

Сепак, винарското производство трпеливо расте и производителите се трудат да ги изберат своите купувачи, иако некои, гладни за кеш, се здружуваат со винари на кои не им се битни ниту иновациите, ниту квалитетот, па произведуваат вино по старо за да го продадат како полуфабрикат на некој друг производител, вели лондонски "Фајненшл тајмс" во својот прилог за македонските вина.


Financial Times (London, England)

June 22, 2005
By ERIC JANSSON

Seated in a cafe in Negotino, in the wine-growing region of Macedonia, Alexsandar Ristovski takes a sip of coffee as he outlines the opportunity lying within the reach of wine growers in the former Yugoslav republic - and the biggest obstacles to their success.

"Macedonian wine is going to break into the world market most successfully by avoiding the low end," says the 34-year-old entrepreneur. "We will not make the same mistakes Chile has made. The Chileans grow good wine, but when they entered the world market a decade ago they entered on the low end. Now they struggle with buyers' perception that if it is Chilean it must be cheap. Macedonian wine needs to win a better reputation for itself."

Mr Ristovski is an entrepreneur at the very start of the chain of production in Macedonia's wine industry. With just 2.8 hectares of his own land, his growing capacity is tiny. Yet it is the other part of his business that offers the greatest potential for growth.

In 2000 he set up Vitis, a growers' association, to pool the selling and negotiating power of local vineyard owners. Vitis is novel because it unites small producers - 54 at last count - who for generations have produced high quality wine mainly for their own consumption.

The bulk of Macedonian wine, by contrast, has traditionally been cheap plonk, exported for use as a component in wines blended elsewhere. Macedonia is the seventh largest exporter of wine to the European Union from outside the region, providing considerably more than Bulgaria. And two-thirds of the table wine marked "Made in Yugoslavia" during the 1980s originated in Macedonia, before the collapse of Yugoslavia in the 1990s threw export ­markets of all kinds into В­turmoil.

The wine industry has since recovered, and privatisation and market growth are forcing rapid innovation. Small players - not just growers but the wineries that buy their produce - are proving the swiftest to change.

Now visitors to the region stumble upon an entirely new viticulture, populated by businessmen who aim to create new markets for up-market Macedonian wine.

Killing off the plonk image is key. Top innovators include new private wineries such as Bovin, Fonko, Pivka, Popov and Dudin. Tikves, the largest winery for the domestic market, has been privatised but critics say it has been comparatively slow to improve quality.

"These small guys are dragging Tikves along. They are pushing the way to quality," says David Stevens of Davon International, a consultancy based in California's Napa Valley, who works with Macedonian vintners.

Mr Stevens applauds the quality of red wine the new wineries around Negotino make from the regionally distinctive vranec grape, which bears comparison with merlot. "It is not even close to being plonk. It's a lovely wine. You come here and you stumble across a country that is a clean slate and a kind of wine people just don't know about.

"A good bottle of vranec should be worth Dollars 12-Dollars 14 in the US. I take bottles back to the US, and my snooty Napa winemaker colleagues all say the same: the labels are terrible, the wines are great."

Better marketing and wineВ­making expertise could solve part of the problem. Dudin winery has recruited Nana Georgieva, an oenologist previously employed by Domaine Boyar, one of the biggest Bulgarian wine exporters to the EU, to improve the way in which its wine is blended and oaked. "Macedonia has particularly high quality grapes, but wineries have not employed much oenological expertise until now," she says.

But for Macedonia's wine entrepreneurs to succeed, they also will need more co-operation from local bankers, who are rarely willing to bet on agriculture.

Bovin, established in 1998 as the country's first private winery, works entirely with non-Macedonian commercial credit lines. By going outside the country, Bovin was able to secure long-term loans at interest rates of between 2 and 2.5 per cent, says Gjorgi Bogevski, one of several brothers who own the company. But as the largest of the newcomers, selling 1m bottles annually - including an anticipated 300,000 bottles to the EU this year - Bovin enjoys options that smaller players do not.

Owners at Fonko, which aims to sell 270,000 bottles this year, say they function entirely without credit - a huge challenge for a fast-growing business. "Macedonian banks offer nothing better than 9-13 per cent (interest) rates right now, which is very high for us. I think we cannot afford credit until it comes down to 5-6 per cent," says Lazar Ristov, Fonko's co-owner.

The challenges are even greater for Mr Ristovski and other enterprising growers. Banks reject their land as collateral, so credit is unavailable.

Moreover, year by year, high-quality growers are forced to choose their buyers carefully, betting on who is most likely to succeed and therefore be able to pay for grapes. Hungry for quick cash to fund their crops, many growers are lured into deals with less innovative wineries that are satisfied with traditional bulk sales.

The entry of another kind of entrepreneur - well-heeled businessmen with no background in the wine industry - has created further upheaval in the market. Purchasing local wineries, they have created a demand for grapes without always providing the long-term financial stability their suppliers require.

A frequent target of criticism is Ljupco Anevski, a Macedonian-American entrepreneur who last year bought the heavily indebted Povardarie winery for Dollars 1m. Lured by the healthy reputation of Povardarie's wine and stories of new profits in Negotino, Mr Anevski instead immediately faced a debilitating cash crunch. Povardarie's failure to pay small growers left many penniless last year and last month encouraged Vitis to stage its first strike. Lack of liquidity threatens this promising industry at its root.

Blaze Petkov, production chief at Pivka, notes the difficulties of an industry that is undergoing rapid growth but which relies for its success on hard-won expertise.

"Anevski is a friend, but he's a beginner," he says. "He lacks knowВ­ledge and tradition. He needs to learn that the biggest investment in the wine business is patience and time."

dejan Ova e super![:D] Francija da se pazi od nas!:))) Isto BBC dojde vo Makedonija, kaj Dojransko ezero.
Great_Macedonian sto barase BBC vo dojran dejan? link please? :)
ozonce
quote:
Originally posted by AaaAa
....Македонските вина величествени, етикетите грозни...
Bidejki sum vo dizajnot nekolku godini, a so ogled na toa koj gi pravi etiketite za vinata vo Negotino, grozni e premnogu blag zbor. Etiketi pravi sekoj eden, od obichen fotograf, pa obichen tehnichar vo pechatnica i sl. Site etiketi na nekoj nachin se isti, so onie rakopisni bukvi koi se vitkaat kako fidanki na drvo, pa onie grbovite na vinariite koi site se isti, na kraj do okoto na gazdata na vinarijata koj nema vkus za dobra etiketa. Katastrofa, treba nekoj da im kaze deka etiketata i shesheto prodava najmnogu...
vardarce Jas vi kazuvam deka nikogas makedonskoto vino nema da se plasira na evropski pazar kako makedonsko. Tuku sekogas nekoj ke go otkupuva vo cisterni i ke go prodava kako nivno. Ova go znam zatoa sto majka mi rabotese vo vinarska vizba. Vinoto sekogas go kupuvaa germanci vo cisterni. Ne mozea da go plasiraat na evropksiot pazar kako nase vino.
ozonce
quote:
Originally posted by vardarce
Jas vi kazuvam deka nikogas makedonskoto vino nema da se plasira na evropski pazar kako makedonsko. Tuku sekogas nekoj ke go otkupuva vo cisterni i ke go prodava kako nivno. Ova go znam zatoa sto majka mi rabotese vo vinarska vizba. Vinoto sekogas go kupuvaa germanci vo cisterni. Ne mozea da go plasiraat na evropksiot pazar kako nase vino.
Ova veke go nema, barem ne vo vinariite vo tikveshkiot region. Ostana samo nekol del vino koe se prodava refus od vinarijata Povardarie i toa e, se raboti so mali kolichini, a kvalitetno vino, so veke obezbeden pazar...
ozonce sorry nemam koncentracija, rechinicite mi se loshi, no s enadevam me razbirate shto sakam da kazam :(
ProMKD Abe vinarskive da gi podobrat sisinata da izgledaat poubavi, da si najdat pazar vo USA ili Kanada kaj Makedoncite, ke imaat 3 pati poveke dobivka.
AaaAa
quote:
Originally posted by vardarce
Jas vi kazuvam deka nikogas makedonskoto vino nema da se plasira na evropski pazar kako makedonsko. Tuku sekogas nekoj ke go otkupuva vo cisterni i ke go prodava kako nivno. Ova go znam zatoa sto majka mi rabotese vo vinarska vizba. Vinoto sekogas go kupuvaa germanci vo cisterni. Ne mozea da go plasiraat na evropksiot pazar kako nase vino.
vardarce, toa denes se slucuva samo vo vizbi ko vinarska vizba stip... od tikvesijata, kvalitetno vino povekje taka nema da izleze. Naseto vino go ima na evropskiot pazar vekje, samo vo mali kolicini-jas mislam deka ke se probie, sporo ali kvalitetno-Bovin e vekje na pat, a ke se priklucat i drugite. Normalno Makedonija nikogash nema da moze da se nosi so magnatite vo proizvodstvo na vino, ama za ime i reputacija imame kvalitet, i bi bilo steta da ne se uspee.
dzadzev Нај закон вино имаме ... порано ептен си сакав [:D][;)]
dejan dame, nemozam da go najdam sega....znam vo nekoj od vesnicite makedonski go procitav, zaboraviv kade..... samo pisuvase kako BBC go posetile stari dojran, mislam nesto ke kazat za nego na BBC, ke probam da go najdam pak.