Тодор Александров
Тодор Александров
marko_polog Todor Aleksandrov bil Makedonski Revolucioner, toa sto ubil iljadnici Srbi-Yugosloveni go pravi "bugarofil", kako i Mara Buneva.

I Cento edno vreme bese drzaven neprijatel, neli?
Za nekogo i uste e taka, toa bidi siguren, inace zosto idei za spomenici na Tito vo centarot na Skopje ili pak dozvoluvanje na bisti od Balistite niz cela Makedonija kade sto ziveat siptarite.

Ti rekov zalosno e sto tolku lesno padjas zrtva na idiotska propaganda koga maskite odamna padnava.
KoPiLe
quote:
Originally posted by marko_polog
Todor Aleksandrov bil Makedonski Revolucioner, toa sto ubil iljadnici Srbi-Yugosloveni go pravi "bugarofil", kako i Mara Buneva.
za toj todor aleksandrov skroz si ja utnal deka e makedonec ...nego de kazi za mara buneva ...taa da ne e "makedonka" slucajno ...pa ako e da pijame mastilo na sabajle barem da ne troshime voda .. a za toa so znaminjata ...sakale nie ili ne ...kako so e trgnato da mu davaat na tacna se shto ke pobaraat ...za zal ke mu go dadat i toa
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Ti rekov zalosno e sto tolku lesno padjas zrtva na idiotska propaganda koga maskite odamna padnava.
Taka e Marko... So napomena deka istoto go zboruvaat i od 'Radko' (zdruzhenieto na Bugarite vo Makedonija)... I tie go velichat likot i deloto na Todor Aleksandrov, Mara Buneva i drugi!
marko_polog Taka e Strelec, Istoto go zboruvaat i Srbite za Crkvata nasa, Grcite za znameto i identitetot, Bugarite za Goce, Jane, Dame itn.. Daj totalno da se priklucime na taa idiotska propaganda, zosto samo vo delovi.
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Taka e Strelec, Istoto go zboruvaat i Srbite za Crkvata nasa, Grcite za znameto i identitetot...
Ima razlika... kolku planina GOLEMA! Toa shto go zboruvaat Srbite za Crkvata nasha i Grcite za znameto i identitetot, nikoj ovde ne go zboruva i site go osuduvaat... A toa shto go zboruvaat od zdruzhenieto na Bugarite vo Makedonija, toa istoto i ti ne' ubeduvash... i ne samo ti!
Wallace
quote:
Originally posted by marko_polog
Todor Aleksandrov bil Makedonski Revolucioner, toa sto ubil iljadnici Srbi-Yugosloveni go pravi "bugarofil", kako i Mara Buneva. I Cento edno vreme bese drzaven neprijatel, neli? Za nekogo i uste e taka, toa bidi siguren, inace zosto idei za spomenici na Tito vo centarot na Skopje ili pak dozvoluvanje na bisti od Balistite niz cela Makedonija kade sto ziveat siptarite. Ti rekov zalosno e sto tolku lesno padjas zrtva na idiotska propaganda koga maskite odamna padnava.
Ti nemas blaga vrska. Todor Aleksandrov ne ednas tuku stotici pati ima objaveno deka e BUGARIN. Ima kolku sakas dokumenti za toa. A ubival Makedonci i Srbi. Makedonci i makedonski revolucioneri od centralnata VMRO, taa cisto makedonskata na Jane, Gjorcev, koi bile protiv bugarsko vlijanie i protiv priklucuvanje na Makedonija kon Bugarija. Ubival i srpski dzandari i vojnici. Ete toa e Todor Aleksandov eden gord i dobar Bugarin, a ne Makedonec. Ne sekoj koj e roden vo Makedonija e Makedonec. A vo Vmro dpmne ima bugarasi, a vo vo vmro np uste poveke. Vo Makedonija odsekogas imalo premalku Makedonci, a poveke Bugari i Srbi i zatoa strada i ne moze da bide drzava.
marko_polog Makedonija e takva kakva sto e denes od sto 'mnogu' filozofiraat site, oti za drugo nesto ne gi ni biva. Etiketa e lesno na nekogo da mu stavis, toa sto se sproveduva na teren ja pokazuva vistinskata slika. Aj za Aleksandrov ke receme deka ste vo pravo, Vazno vas vi e dobro so UCK/SDS na Vlast, a tie 'bugarasite' kako Ljube(i na vremeto Aleksandrov) sto sakale da ja podelat Makedonija neka kisnat vo Hag. P.S. Dali se spremas za borbata sto ja ceka Makedonija ili i togas ke se plasis od Makedonecot na mesto da si go znaes neprijatelot, da ti bide polesno da razberes koj ti e neprijatelot, ke ja dignes glavata(ama poleka) i da vidis koj puka na tebe, ok?
Strelec Ne go vrti muabetot sega... Kaj otide kaj Ljube vo Hag sega i UCK/SDS deka se na vlast!? Ti se potroshija argumentite za Aleksandrov?
marko_polog Ne go vrtam jas muabetot, toa vi go ostavam na vas ekspertite. Mojot primer e da se potvrdi neli 'faktot' deka SDS/UCK ja spasiva Makedonija od podelba, i ako moze taa idiotska propaganda da se sprovede i sto e najzalosno golem broj na Makedonci da se zrtvi na taa propaganda, zamisli sto moze da se napravi za licnosti od pred 100 godini.
Great_Macedonian quote Marko_Polog: Ti rekov zalosno e sto tolku lesno padjas zrtva na idiotska propaganda koga maskite odamna padnava. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Marko, vidi vaka.. dosega odsekogas sum slusal od MAKEDONCI deka Todor Aleksandrov bil BUGARofil, ako sum vo zabluda togas mnozinstvoto makedonci se vo zabluda, posto jas ova si go nauciv od SVOJOT MAKEDONSKI NAROD. Dokazimi so fakti deka nee taka pa pak ke razgovarame. So samoto izjasnuvanje na vmro vo stilot "ako moze spomenik na tito moze i kniga na aleksandrov" mene sve mi bese jasno!.. za mene jas ovaa izjava e svativ kako "ako moze za 'jugosloven' spomenik, moze i za bugarin kniga". Sto ROGOJ baraa da promoviraat kniga za covek koj makedoncite go smetaat za predavnik?? Malce imame nie makedonci pa mora samo da velicime istorija na tugi zemji. Za ovaa postapka vmro dobi eden golem MINUS od mene, i se na dobar prag da se izednacat so sds vo natprevarot za 'koj poveke ke si go prodade svojot narod'.
intel
quote:
Originally posted by Jakov
se pretvori vo eden tazen izraz na nervoza i onaniranje po tastaturata.
Е, ова ти го напиша?????????????????? Само погледни си го последниот пост и ќе се препознаеш, како лагодно типкаш од фотеља.[:0] Можеше да кажеш и од столче ама ја потенцраше, заедно со онанијата и нервозата. Сакав нешто да ти кажам за сончогледите и гребаторите па да те ставам на игноре ама ај добар голман се покажа па ќе ти пошутирам уште малку, атер на Тодор Александров не за друго.
Jakov Ti ma uste nemas decko fateno...aj idat odmori trebad a se setate po Nesebar.....ne da ne cuvas ovde.!
Jakov
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
So samoto izjasnuvanje na vmro vo stilot "ako moze spomenik na tito moze i kniga na aleksandrov" mene sve mi bese jasno!.. za mene jas ovaa izjava e svativ kako "ako moze za 'jugosloven' spomenik, moze i za bugarin kniga". Sto ROGOJ baraa da promoviraat kniga za covek koj makedoncite go smetaat za predavnik?? Malce imame nie makedonci pa mora samo da velicime istorija na tugi zemji. Za ovaa postapka vmro dobi eden golem MINUS od mene, i se na dobar prag da se izednacat so sds vo natprevarot za 'koj poveke ke si go prodade svojot narod'.
Se izvinuvam na site sto ke odam nadvor od temata, ama posto veke muabetot e izmesten ne mi zemajte za zlo. Ova se odnesuva na site koi se iznavikaa denovive za knigata posvetena na Aleksandrov i toa sto DPMNE i dade vnimanie so promocijata. Jas nemislam deka ima nisto sporno ni vo nastanot ni vo knigata. A osven toa imam edno prasanje. Zosto be mili braka Makedonci, vaka ne skokavte...pred dve godini koga od pecat izleze poznatiot bestseler " Po trnlivot pat na Makedonskoto osvoboditelno delo" od avtorot Bregalnicki (uste popoznat kako Radko, a najpoznat kako Ivan MIhajlov). Samo za informacija na neinformiranite, knigata ja izdade akademik Ivan Kantardziev... Za uste po neiformiranite gdin Kantardziev e pretsedatel na Sovetot na SDSM, nositel na listata za grad SKopje na koalicijata ZA i blizok sorabtnik na Buckovski. Ili toj ne e od DPMNE, pa nema da vriskame. Ako nesto ne ubaiva togas toa e nemanjeto cuvstvo za ramnomernost. Izvinete,sto ne kazav nisto za znaminjata...
Great_Macedonian Jakov, neznam dali dosega si primetil tuku gi obvinuvam i sds i vmro podednakvi za greskite sto gi pravat. sds da promovirase kniga na "kontroverzen" covek poznat megu mnozinstvoto kako 'predavnik' istoto i za niv ke go kazev. Inace izvinete sto skrsnav od temava, za znameto dzabe ke diskutirame.. sve si e odnapred 'prodaeno'.
Strelec Ne e problemot vo izdavanjeto na knigata, tuku vo sodrzhinata na knigata... Jas ne se izjasniv nitu 'za' nitu 'protiv' za taa kniga na Aleksandrov, od prichina shto ne ja znam sodrzhinata... No, kako i da e, pretpostavuvam deka ne smee da se stava znak za ravenstvo megju knigata na Ivan Katardziev i ovaa kniga za Todor Aleksandrov. Odnapred izvinuvajki se dokolku (so predrasudi) gresham, no pretpostavuvam deka za Aleksandrov e pishuvano afirmativno, a Vancho Mihajlov e kritikuvan za ona shto go pravel... Znachi, siguren sum deka nikoj ne bi imal nishto nitu protiv knigata za Todor Aleksandrov dokolku vo knigata Aleksandrov e pretstaven kako neprijatel i oponent na Makedoncite!
Jakov Nema da kazam ni jas nisto zasto uste ja nemam procitano vtorata, a prvata nee kritizerska nego ima dadeno voved deka mihajlov e los, a posle e dadena vo direkten prevod. Slicna fama se digna i za dve knigi koi izlegoa koga D DImitrov bese min. za kultura posveteni bea na Balk, vojni i na Karengieva komisija iako mislam deka nemase vrska...Jas ne sum ja videl ama tvrdam deka nee afirmativen pristapot kon Aleksandrov.... ako e togas avtoroto stalnal od naucnik, politicar.
Strelec E sega se soglasuvam so tebe za ovaa rabota!:)
marko_polog It is the bulgarian way to justify the occupation of Pirin, just like the greeks use the name and re-writing history as there main arsenal, The two share each others propaganda when it comes to Macedonia and the Macedonian people, for only one and one reason only, they both occupy Macedonian Territory and must somehow justify it. So dont fucking give them any Legitimacy!!
Divider Додека вие тука се препукувате кој бил бугарин, кој грк, кој србин, а кој албанец државата ни оди у (она забранетото зборче)...!!!! Патриотите ни чмаат по белосветски зандани, криминалците оро водат, а виртулените се караат кој е кој!!! Вака ли ќе оставиме зад себе, за нашите потомства за Љубе и компанија да се препукуваат еден ден, што биле и кои и чии биле??
Jakov Za Ljube nema potreba da se prepukuvame, kazano e za nego odamna...i poveke od sto zasluzuva. A btw, sto pravis ovde megu nas virtuelnive ili i ti si na oroto i nemzoes da se otkacis?
Divider Јас сум од оние кои сеуште веруваат дека може да тргне работава нанапред. Се трудам да ја оправам и реално и виртуелно, а ти, во кој се пронајде?
Jakov Jas se najogam vo "operativata" rabotam i ne se vrtam pozadi, ne za drugo nemam vreme za gubenje so tie sto se pletkaat vo prasinata. A kolku mojata rabota i zalaganje ke pomogne da mrdneme napred, ke vidime za mesec dena...
intel
quote:
Originally posted by Jakov
Se izvinuvam na site sto ke odam nadvor od temata, ama posto veke muabetot e izmesten ne mi zemajte za zlo. Ova se odnesuva na site koi se iznavikaa denovive za knigata posvetena na Aleksandrov i toa sto DPMNE i dade vnimanie so promocijata. Zosto be mili braka Makedonci, vaka ne skokavte...pred dve godini koga od pecat izleze poznatiot bestseler " Po trnlivot pat na Makedonskoto osvoboditelno delo" od avtorot Bregalnicki (uste popoznat kako Radko, a najpoznat kako Ivan MIhajlov). Samo za informacija na neinformiranite, knigata ja izdade akademik Ivan Kantardziev... Za uste po neiformiranite gdin Kantardziev e pretsedatel na Sovetot na SDSM, nositel na listata za grad SKopje na koalicijata ZA i blizok sorabtnik na Buckovski. Ili toj ne e od DPMNE, pa nema da vriskame. Ako nesto ne ubaiva togas toa e nemanjeto cuvstvo za ramnomernost. Izvinete,sto ne kazav nisto za znaminjata...
Taka е Јаков, излезе пред две години ама не беше промовирана на годишнина(јубилејна0 на СДСМ. За Александров и прослвата на 15 години постоење на ДПМНЕ отворив тема прд две недели, аферим ви текна да продускутирате. http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=10159 мало ретро Груевски ќе промовира книга за Александров Опозициската ВМРО-ДПМНЕ утре и задутре со промоција на книгата „Тодор Александров - се за Македонија“ и со прием во „Св. Пантелејмон“ ќе ја одбележи 15-годишнината од своето формирање. Во партијата велат дека подготвиле покана и за поранешниот лидер, сега неформален претседател на ВМРО-НП, Љубчо Георгиевски, и за неговите сопартијци. Од ВМРО-НП не соопштуваат дали ќе присуствуваат на чествувањето на јубилејот на својата доскорашна партија. - Ќе решиме дали ќе одиме откако ќе ги добиеме поканите - велат во ВМРО-НП. Чувство за рамномерност ? Ќе те потсетам, промоција на книга на годишнина, отварање на прославата со обележување и давање публицитеет на една многу спорна личност во нашата историја токму од најГолемата опозициона партија.Ова е сегашност а не препелкање во прашината на минатото.
Jakov
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Jakov

Taka е Јаков, излезе пред две години ама не беше промовирана на годишнина(јубилејна0 на СДСМ. За Александров и прослвата на 15 години постоење на ДПМНЕ отворив тема прд две недели, аферим ви текна да продускутирате. http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=10159 мало ретро Груевски ќе промовира книга за Александров Чувство за рамномерност ? Ќе те потсетам, промоција на книга на годишнина, отварање на прославата со обележување и давање публицитеет на една многу спорна личност во нашата историја токму од најГолемата опозициона партија.Ова е сегашност а не препелкање во прашината на минатото.
Promocija na knigata na proslava na partiska godisnina. Avtor na knigata pretsedatelot na komisijata za obrazovanie i nositel na listata za gradski sovetnici. Ako ne tezat isto tezat barem priblizno. Ako so promocijata od strana na DPMNE, partijata indirektno se soglasuva so stavovite na Aleksandrov deka Makedonija e blgarska zemja, dali Buckovski so toa sto go stavi Kantardziev za pretsedatel na Sovetot na SDSM go nagradi za stavovite vo knigata sto ja uredi a kade stoi deka Makedoncite se samo Blgari i nisto drugo. Pred da prodolzam...Jas licno gledam na dvete raboti mnogu pozitivno i korisno. Jas 10 godini morav da skitam po Sofija i da baram takvi(kaj nas zabraneti) knigi, zasto nie ne sakame da gi izdavame(od ovie pricini). VO Gremanija skoro snimija film za Hitler kao neznam drn drn...licnost..pa imase lutenje karanje. TOa e normalno. Kaj kontroverzni licnosti e nirmalno da se diga fama. Vprocem, dr. Todorovski dava samo zbornik na dokumenti. I ako vo nekoj dokumnt stoi deka "Aleksandrov e vakov ili takov" toa ne go izmislil avtorot ili DPMNE. Ne ja gledam pricinata zasto da sme nie ovde vo RM, kazneti i limitirani i da ne citame nesto sto pola svet veke go videl(dokumentite). A deka nema znak = nema. Nikoj apsolutno nikoj ne mu prefrli na Kantardziev(sto i ne treba vo normalni drzavi) za knigata ni manje ni vise na Mihajlov. Procitajte ja taa kniga...pa da muabetime kako ke se oseka sekoj eden vo Makedonija...a sega se prefrla na DPMNE... Ili mu se lutea na Dimitar Dimitrov za toa sto dal pari za izdavanje na knigata Poranesnite balkanski vojni, kaj sto Makeodnskoto naselenie go oznacuvale vo 1913-19 kako bugarsko. Pa zarem trebase da se vrsi cenzura na toa. TOa bila taa sosotojba togas i treba nie da ja znaeme za da mozeme pravilno da ja prosudime i da mozeme kriticki da ja obrabotime i da ja prezentirame vistinata. Ako butame glava u pesok nisto. Jas bi bil najsreken koga SDSM bi go sledela primerot na DPMNE i za svojata godisnina promoviraat edna golema kniga od barem 300 stranici dokumanti za uste edna kontraverzan licnost. Metodija Andonov. I nego ni go kriea so godini i uste ima krugovi vo MK, koi dremat kako misiri pred negovoto ime. Zasto ne ni ja pokazat svojat raamnopravnost i cuvstvo za kako bese ona "ekvidistanca". ama od sekogas bilo polesno da sedis i da mu dofrlas na majstorot kako treba ili netreba otkolku da se sedne i da se napravi toa.
intel Види Јаков една работа да разјасниме. Не е исто да го потсетиш народот што правеле Бугарите, кој ги помагал и кој сеуште ги помага од тоа да тврдиш дека оние кои ги помагале биле всушност Македонци за кои имаме сеуште живи сведоци колку многу се бореле за санстефанска Македонија.
quote:
Ako so promocijata od strana na DPMNE, partijata indirektno se soglasuva so stavovite na Aleksandrov deka Makedoniaj e blgarska zemja, dali Buckovski so toa sto go stavi Kantardziev za pretsedatel na Sovetot na SDSM go nagradi za stavovite vo negovata kniga deka Makedoncite se zamo Blgari i nisto drugo.
Со промоцијата ДПМНЕ директно се слага со тие ставови правејќи го тоа на еден многу важен ден за партијата кога би требало да се отвори прослава со некаков си “спич“ за иднината на Македонија. Си се фатил за Кантарџиев, неспоредливо е дали разбираш, СДСМ не му ја промовираше книгата, апсолутно никаков публицитет не даде на тоа негови дело. Сега дали Бучко требал или не поради неговиот труд да го заобиколи е друго 20.
Jakov
quote:
Originally posted by intel
Види Јаков една работа да разјасниме. Не е исто да го потсетиш народот што правеле Бугарите, кој ги помагал и кој сеуште ги помага од тоа да тврдиш дека оние кои ги помагале биле всушност Македонци за кои имаме сеуште живи сведоци колку многу се бореле за санстефанска Македонија.
quote:
Ako so promocijata od strana na DPMNE, partijata indirektno se soglasuva so stavovite na Aleksandrov deka Makedoniaj e blgarska zemja, dali Buckovski so toa sto go stavi Kantardziev za pretsedatel na Sovetot na SDSM go nagradi za stavovite vo negovata kniga deka Makedoncite se zamo Blgari i nisto drugo.
Со промоцијата ДПМНЕ директно се слага со тие ставови правејќи го тоа на еден многу важен ден за партијата кога би требало да се отвори прослава со некаков си “спич“ за иднината на Македонија. Си се фатил за Кантарџиев, неспоредливо е дали разбираш, СДСМ не му ја промовираше книгата, апсолутно никаков публицитет не даде на тоа негови дело. Сега дали Бучко требал или не поради неговиот труд да го заобиколи е друго 20.
quote:
Си се фатил за Кантарџиев
Klasicno centralno-levo rezoniranje vo RM.Izvini ama ne se fakam jas nisto pomalku za covekot odkolku sto ti i ostantite se fativte za DPMNE i promocijata. Da bese promocijata delo na Arhiv na Makeodnija po poveod 50 godini postoenje nemase nikoj da kaze nisto. Da imase sansa nekoj drug mozebi B Risteski da gi vidi ovie dokumenti vo Sofiskiot arhiv pak ke nemase problemi, sega iam zasto se od DPMNE. Ustvari ne mi e jasno kade e trnot, vo sodrzinata na knigata, vo Aleksandrov kako licnost ili apriori vidime DPMNE i odma zemame drvjata i kamenjata. Za site mislam deka ima realno objasnuvanje. Mene licno ne mi e gajle od kogo e uste pomalku koj ja promoviral. Me interesira toa vnatre da vidam sto e toa sto treba da frli novo svetlo na Aleksandrov, iako licno i profesionalno smetam deka nema mnogu sto da se osvetli vo toj pogled. Premnogu raboti ima tuka za da nesto se promeni.
Inkognito
quote:
Originally posted by intel Со промоцијата ДПМНЕ директно се слага со тие ставови правејќи го тоа на еден многу важен ден за партијата кога би требало да се отвори прослава со некаков си “спич“ за иднината на Македонија.
Taman chovek da pomisli deka Vmro Dpmne se pooslobodija od bugarofilite, koga eve ti gi pak ... Jakove kolku i da ne se slagam so Sdsm, ovojpat Intel e vo pravo .. sho koj qr da se promovira kniga ( i toa kakva kniga..) i toa bash na proslavata na godishninata .. Kolku glupavo i netaktichno od nivna strana ...
Jakov Sto ne viknavte "Sto koj qr Crvenkovski place po Josip Broz Tito na denot na pobedata" Ne e bitno dali go sakate sdsm ni ja ne davam pet pari za dpmne, ama gledam objektivno i se obiduvam da vidam dali toa sto go storile e OK ili ne. Ako me prasate mene toa e OK. Koga nekoj ke vi podari kniga so dokumenti koi 70 godini nikoj ne ni gi daval da gi vidime neznam kako moze da vikame deka toj sto go storil toa ne e OK. Kamo sreka i SDSM da se najdese da promovira nekoja kniga, nemora tolku strasna da e eve neka bide za Nikola Karev....posto go zaboravija minatiot mesec da mu go odbelezat jubilejot...pa koga toa go stori DPMNE, odma se nalutija zasto oni toa ne pocituvale drzaven protokol i drn drn.
intel Па ние не те прашуваме туку си дискутираме. Дпмне треба да се одлучи конечно дали Карев или Бунева,Михајлов итн. Тоа ти е исто како да си гласал за Трифун па сега објективно се правиш на Тошо као јас бев за Пенов.Нели не оди? Целиот тој настан оклолу таа “срашна“ книга многу јасно ја покажува определбата на ДПМНЕ.Точка. Што се однесува до Тито, незнам само како можеш да ги споредиш тие две работи,Ај ѕирни [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=10331"]овде[/url] па може малку ќе ти се разјасни.
Jakov Go dzirnav sabajle uste prv...ne ja gledam poentata na linkot. Dobro mozebi diskutirame na razlicni nivoa. jas ne geldam koja e losata rabota vo ova drugite ja gleddaat uzasnata rabota za probugarskata opcija vo dpmne.... Za Aleksandrov ne komentiram zasto imame topik na istorija. Jas mislam deka DPMNE ima reseno uste od pocetokot, samo nivniot problem e sto neznaat toa da go prezentiraat kako sto treba. Najgolemoto zlo na Buneva konkretno e toa sto go kazuva eden nas ugleden akademik i nisto poveke, osobeno sto taa e edna tolku nebitna figura koja mnogu poveke mesto fati ovie godini nego koga bila ziva. A dobro da prasam sto ne uzasnuva nas tolku vo situacijava. Aleksandrov, proslavata ili bugarstinata i kade se megusebnite vrski. Dali i MANU e na losa strana kako institucija zasto eden od promoterite bese nejzin akademik, a i vo publika imase povekemina akademici. PS Na edno drugo mesto prasav, tamu samo Duhot na Vovata mi odgovori. Dali i jas spagam vo "losite" momci zasto na fakultet imav ispitno prasanje za Aleksandrov i seminarska za toj period.
Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
Da bese promocijata delo na Arhiv na Makeodnija po poveod 50 godini postoenje nemase nikoj da kaze nisto.
Ne e tochno!!! Od kogo i da beshe promovirana kniga za Todor Aleksandrov (VMRO DPMNE, Arhiv na RM, SDSM, Tripun, Penov...), ti garantiram deka javnosta kje reagirashe na istoveten nachin... Od druga strana, Trajko Slavevski od VMRO DPMNE da napisheshe kniga za Vancho Mihajlov (vo koja shto ushte vo vovedot Mihajlov kje beshe negativno pretstaven), nikoj nemashe da mu zabelezhi... Znachi ne e tochno deka nikoj ne reagiral zaradi toa shto knigata bila napishana od Katardziev!
quote:
Originally posted by Jakov
Dali i jas spagam vo "losite" momci zasto na fakultet imav ispitno prasanje za Aleksandrov i seminarska za toj period.
Apsolutno DA... No samo dokolku si pishuval pozitivno za nego!
quote:
Originally posted by Jakov
A dobro da prasam sto ne uzasnuva nas tolku vo situacijava. Aleksandrov, proslavata ili bugarstinata i kade se megusebnite vrski.
Tokmu toa... Ne' uzhasnuvaat megjusebnite vrski megju tie tri raboti shto gi nabroja!
intel А која ти беше па тебе поентата со ова: "Sto koj qr Crvenkovski place po Josip Broz Tito na denot na pobedata" Ако си се надискутирал на историја за Александров тогаш не ја расипува темата овде со Црвенковски,Кантарџиев,Бучковски. ДПМНЕ беше спомнат како директен промотор и инвеститор на книга за Александров-ОК Дај сега со твоето ниво пренеси ни ги заклучоците од твојата дискусија на историја кој бил, што бил, за што се залагал дотичниот па да видиме дали заслужува такво внимание од НајМакедонската, Најпатриотската ДПМНЕ. П.С.„ 2 пати се обидуваш да ја оценуваш мојата личност.Само колку да не мислиш дека не сум приметил, ама јас како постар и попаметен ќе те чекам на трета мајка или на пенал како сакаш.:))
Strelec Jakov... Nikoj nema protiv knigi za Aleksandrov, Mihajlov, Buneva, Hitler itn. itn. Problem nastanuva samo dokolku nekoj (BILO KOJ) se obide da i' oddade pochit na nekoja od ovie istoriski lichnosti!
Jakov
quote:
Ако си се надискутирал на историја за Александров тогаш не ја расипува темата овде со Црвенковски,Кантарџиев,Бучковски.
A izvini sto e temata na muabetov ako ne Aleksandrov od politicka gledna tocka i odzivot vo javosta. Jas ne zboram za Kina zboram za sosotojbata kaj nas. A trojcata sto gi spomna se direktni akteri vo politikata kaj nas..... Na istorija se nadiskutiravme od drug aspekt, taka da ovde moze da se prodolzi od poinakov.
quote:
ДПМНЕ беше спомнат како директен промотор и инвеститор на книга за Александров-ОК
OK-1
quote:
Дај сега со твоето ниво пренеси ни ги заклучоците од твојата дискусија на историја кој бил, што бил, за што се залагал дотичниот па да видиме дали заслужува такво внимание од НајМакедонската, Најпатриотската ДПМНЕ.
Za toa sto bil i koj bil procitaj kaj sto sme nadiskutirani, a vnimanie zasluzuva, samo problemot e sto nekoj ne saka da go posveti. Neznam zasto lugeto sekogas koga nekomu treba da mu psovetat vnimanie se plasat deka od toa ke ispadne nesto sto nema da bide dobro za niv. Ona sto ja go drnkam celo vreme e deka treba da se ostavi i prostor i vrmee i da se posveti vnimanie na toj covek. Da se rasiri vistinata(vistinata ne e sekogas pozitivna rabota) Vistinata za Aleksandrov odi vo nasa(makedonska) korist.
quote:
П.С.„ 2 пати се обидуваш да ја оценуваш мојата личност.Само колку да не мислиш дека не сум приметил, ама јас како постар и попаметен ќе те чекам на трета мајка или на пенал како сакаш.:))
OK-2. Ja bi poveke na slobodni, zasto penali nikad ne sum znael da branam, ama nema veze. Ako nekade si se osetil neprijatno, kako pomal i popameten ke kazam IZVINI.[:)]
Jakov
quote:
Ne e tochno!!! Od kogo i da beshe promovirana kniga za Todor Aleksandrov (VMRO DPMNE, Arhiv na RM, SDSM, Tripun, Penov...), ti garantiram deka javnosta kje reagirashe na istoveten nachin...
Sto spored vas e problem za javnosta. 1. Sodrzinata na knigata 2. Promoterot 3. Nesto treto
quote:
Od druga strana, Trajko Slavevski od VMRO DPMNE da napisheshe kniga za Vancho Mihajlov (vo koja shto ushte vo vovedot Mihajlov kje beshe negativno pretstaven), nikoj nemashe da mu zabelezhi... Znachi ne e tochno deka nikoj ne reagiral zaradi toa shto knigata bila napishana od Katardziev!
Slavevski ako napise kniga kakva i da bide ke naide na reakcija. Prcinata e prosta sto i da pisuva vo nea toa e politicka kniga zasto on nemoze da pisuva strucni knigi za Istorija koga e ekonomist. Kako knigite na Cile za Aleksandar svoevremeno. Okolu knigata na Katardziev i slicni gi ima poveke....jas rekov nekade pogore vo normalni drzavi ne ni smee da se pomisli da se reagira na izdavanje knigi bez razlika od kogo i kako e toa napraveno.
quote:
Jakov... Nikoj nema protiv knigi za Aleksandrov, Mihajlov, Buneva, Hitler itn. itn. Problem nastanuva samo dokolku nekoj (BILO KOJ) se obide da i' oddade pochit na nekoja od ovie istoriski lichnosti!
Jas na istorija pisuvav...ima eden moment kaj Aleksandrov koj sto na prv pogled e neoborliv a e vo korist na Makedonskoto nacionalno dvizenje....toj moment se vika Majska deklaracija.....taa nego go pravi vo eden moment od celava rabota "dobar", Zaradi toa covekot ja zagubil glavata.Zosto ne se pokazuva minimum volja da se napravi obid da se dorasvetli se toa do kraj....knigata zbori najmnogu za toa.
Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
Sto spored vas e problem za javnosta. 1. Sodrzinata na knigata 2. Promoterot 3. Nesto treto
3. Neshto treto... Problemot e vo obidot da mu se oddade pochit na Todor Aleksandrov!
intel
quote:
Originally posted by Jakov
OK-2. Ja bi poveke na slobodni, zasto penali nikad ne sum znael da branam, ama nema veze. Ako nekade si se osetil neprijatno, kako pomal i popameten ke kazam IZVINI.[:)]
НЕ...[:0]...стварно, еве со бранење на Дпмне не ти оди, ем не знаеш ем се обидуваш, знаеш како, јас ти шутирам лево доле а ти се џиткаш десно горе и уште ми тврдиш дека за малку ќе си ја фател[:D] btw, нема потреба од извинување-уживај, верувај јас потполно те разбирам [;)]
Jakov
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Jakov
OK-2. Ja bi poveke na slobodni, zasto penali nikad ne sum znael da branam, ama nema veze. Ako nekade si se osetil neprijatno, kako pomal i popameten ke kazam IZVINI.[:)]
НЕ...[:0]...стварно, еве со бранење на Дпмне не ти оди, ем не знаеш ем се обидуваш, знаеш како, јас ти шутирам лево доле а ти се џиткаш десно горе и уште ми тврдиш дека за малку ќе си ја фател[:D] btw, нема потреба од извинување-уживај, верувај јас потполно те разбирам [;)]
Zatoa tebe so SDSM gledam ti odi se fakas. i gore i dole i desno a osobeno LEVO.[;)]
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
Sto spored vas e problem za javnosta. 1. Sodrzinata na knigata 2. Promoterot 3. Nesto treto
3. Neshto treto... Problemot e vo obidot da mu se oddade pochit na Todor Aleksandrov!
Jas na istorija pisuvav...ima eden moment kaj Aleksandrov koj sto na prv pogled e neoborliv a e vo korist na Makedonskoto nacionalno dvizenje....toj moment se vika Majska deklaracija.....taa nego go pravi vo eden moment od celava rabota "dobar", Zaradi toa covekot ja zagubil glavata.Zosto ne se pokazuva minimum volja da se napravi obid da se dorasvetli se toa do kraj....knigata zbori najmnogu za toa. ova go napsiav pogore, ama vo meguvreme izleze ovoj post pa eve go pak. ne e problem neli.
intel
quote:
Originally posted by Jakov
Nema da kazam ni jas nisto zasto uste ja nemam procitano vtorata
quote:
Originally posted by Jakov
Jas na istorija pisuvav...ima eden moment kaj Aleksandrov koj sto na prv pogled e neoborliv a e vo korist na Makedonskoto nacionalno dvizenje....toj moment se vika Majska deklaracija.....taa nego go pravi vo eden moment od celava rabota "dobar", Zaradi toa covekot ja zagubil glavata.Zosto ne se pokazuva minimum volja da se napravi obid da se dorasvetli se toa do kraj....knigata zbori najmnogu za toa. ova go napsiav pogore, ama vo meguvreme izleze ovoj post pa eve go pak. ne e problem neli.
Jakov си ја прочитал или не? 2.
quote:
Zatoa tebe so SDSM gledam ti odi se fakas
Е сега не баш се, само што сакам[8D]
concrete Zavrsivte so raspravijata ????????....aj da vidime sega kade vleguvaat "drzavnicive" sto "likvidiraa" 380.000 Makedonci za mnogu kuso vreme...Aleksandrov da ne ispadne uste nevino smotano amaterce !!!!!! Brojkava ovde nekoj ja spomna...verojatno e malku nafrizirana , namalena , ama 50.000-100.000 plus minus koj da broi sitnez!!!!!
intel
quote:
Originally posted by concrete
Zavrsivte so raspravijata ????????....aj da vidime sega kade vleguvaat "drzavnicive" sto "likvidiraa" 380.000 Makedonci za mnogu kuso vreme...Aleksandrov da ne ispadne uste nevino smotano amaterce !!!!!! Brojkava ovde nekoj ja spomna...verojatno e malku nafrizirana , namalena , ama 50.000-100.000 plus minus koj da broi sitnez!!!!!
Не сме завршиле освен ако некој не фатил џомка [img]http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/d025.gif[/img] а за државниците и невработените има тема само треба да побараш малку:))
Jakov Ete razbra sega sto e sustinsko. Fakanjeto dzomki i posotenjeto na drugi temi, a koj e pogolem a koj pomal "bednik" ...za toa iams procedura, pa tamo to fino lepo, ovo ono. Intel izvini amam morav da si odam doma...ne mi davaat zenite da sedam poveke treba da cistat. :(
intel
quote:
Originally posted by Jakov
Ete razbra sega sto e sustinsko. Fakanjeto dzomki i posotenjeto na drugi temi, a koj e pogolem a koj pomal "bednik" ...za toa iams procedura, pa tamo to fino lepo, ovo ono. Intel izvini amam morav da si odam doma...ne mi davaat zenite da sedam poveke treba da cistat. :(
Ахааа, повратак џедаја, Добро бе Јаков од работа трчанка дома и право на оваа тема.Толку ли многу ти значи откривањето на вистината[:0] за Алексндров, па баш морало тоа да биде линкано[:D] со државниците и невработеноста. Не бе брат џабе си се навежбал мојата кичма нит се крши нит се витка. Значи како што спомна и самиот,овде се дискутира актуелната политичка состојба во Македонија каде втората партија по големина сака искривената историја да ни ја прикаже во ново руво нели? Аргументи зошто е толку заслужен Тодор ќе ве молам, еве јас немам намера да ја читам таа книга сакам да прочитам овде[:)]
Jakov
quote:
Ахааа, повратак џедаја, Добро бе Јаков од работа трчанка дома и право на оваа тема.Толку ли многу ти значи откривањето на вистината за Алексндров, па баш морало тоа да биде линкано со државниците и невработеноста.
Senatore Palpatin, eve me.... ;) Otkrivanjeto na vistinata ako sakas da znaes veke decenija nanzad mi e profesionalna opredelba, osobeno vistinata za toa koi sme sto sme i zasto sme ovde, a ne nekade na drugo mesto.
quote:
Не бе брат џабе си се навежбал мојата кичма нит се крши нит се витка.
Milo mi e znaci problemi so reumi i spondilozi nemas, toa e dobro, samo za nekoi raboti treba poveke od kicma. :)
quote:
Значи како што спомна и самиот,овде се дискутира актуелната политичка состојба во Македонија каде втората партија по големина сака искривената историја да ни ја прикаже во ново руво нели?
So seta pocit kon ona sto mi go kaza prethodno. Postar i popameten te molam obrni si vnimanie na poslednata recenica. .....iskrivenata istorija, da ni ja prikaze vo novo ruvo. Ako nasata istorija e iskrivena, togas ne vmro site na svetov imaat pravo da ni ja prikazuvaat kako sto treba zasto nie dosega sme si imale iskrivena istorija. Spored ova sto go imas napisano ispaga deka sum vo pravo sto zboram cel den. Se nadevam deka recenicata ti e moment na slabost ili premor od branenje penali LEVO desno. :) Politickata sosotojba. Ajde da trgneme deka ona sto go promovirase vmro e ZLO. Ajde sega vo stilot na Strelec so koj se slozivme pred nekoj den na drug topik, koga nesto ke kazeme da go objasnime. Zasto Prvata partija vo Mk, smeta deka e toa zlo koe go pravi IIta. Toa e kniga vo 1000 primeroci. Kolku ova me potseka na nekoi vreminja koga se gorele knigizosto bile izvorot na najgolemoto zlo, neznam zasto.
quote:
Аргументи зошто е толку заслужен Тодор ќе ве молам, еве јас немам намера да ја читам таа книга сакам да прочитам овде
Imase edna ucitelka kaj nas u skolo celo vreme vikase....”Citanje, citanje treba, deca ne si igrajte” Argumentite se krijat vo knigata i vo idnite knigi koi ke izlezat, a koi ke gi izdade vmro, pdp, skm ne e bitno koj. Mene mi e mnogu zal sto go gledam posledniov tvoj pasus. Najlesnata rabota vo zivotot e da bideme nihilisti i apriori da klocame se pred sebe. Izvini ama mislev deka koga se koristi zbor od tipot Argumenti, rabotite se citaat. Kako sakas da ja otkries vistinata za bilo sto ako mi kazes deka ne te interesira nema da ja citas knigata. Zasto togas diskutiras na topikov. Ova mu doaga isto kako jas da uletam na Forum za Mekedonska dijaspora i da gi ubeduvam lugeto vo nesto, a nemam pojma sto e toa dijaspora. Sepak bidejki sakas da citas ovde ke napisam ovde. Argumenti......toa se potvrdeni soznanija, fakti. Koga stanuva zbor za opstestveni nauki i opstestveni fenomeni(luge, nastani, procesi) kako izvor na argumentite i soznanijata se koristat pisuvanite materjali. Taka na primer denes nie od pismata na Napoleon do negovata ljubovnica znaeme za negoviot karakter i imame argumenti da kazeme deka toj bil vakov ili takov. Tie takvi argumenti i soznanija se sobiraat(nekogas i cel raboten i zivoten vek pa i poveke) i se objavuvaat vo razni tipovi na knigi. Zbornici, pregledi isl. Vo niv se davaat fotokopii, faksimili, i slicni formi na odredeni dokumneti. Nivnata uloga e da citatelot se stavi vo pozicijata i da go dolovi momentot koga e sozdavan toj dokument koj nie denes go koristime kako argument. Pismoto na Goce Delcev vo koe toj pisuva deka onoj koj se bori za soedinuvanje na Makedonija kon Bugarija moze da e samo dobar bugarin itn itn....ne stava vo situacija da imame pretstava kako se cuvstvuval avtorot vo toj moment.... Da skratam..... “Skandaloznata” kniga e zbornik so neznam tocno kolku dokumenti(pisma, naredbi, statuti, oficijalni i neoficijalni zapisnici) koi se izdadeni pisani, potpisani ili bilo sto od inkriminiranata licnost. Znaci....tie dokumenti treba onoj sto ja cita knigata da go navedat da gi pocuvstvuva sosotojbite od toa vreme. Ako imate pismo vo koe stoi naredba da se ubie toj i toj togas i togas...sami nosite zaklucok za toj moment od zivotot na covekot koj go sozdal toj dokument. Znaci, taa i bilo koja takva kniga (treba da se pravi razlika megu zborinik na dokumenti i monografija) samata po sebe nemoze da sugerira nisto bas nisto i nemoze nikogo da prikaze vo poinakvo svetlo od toa koe bilo. Toa e eden vid rafinirana surova vistina koja tamu lezi.Tolkuvanjeto e sosoema druga rabota, toa odi vo monograii. Mozam jas da sednam i da pisuvam kniga za Hisni Sakiri i da go falam deka e dobar, bez da citiram dokumenti...toa e drugo. Znaci sekoj koj ke go otvori “pamfletot” promoviran na 17.06 treb ad a e zadoen so ideologija ili da e slep pri oci za da kaze deka e toa vakva ili takva propaganda. Druga rabota, koja neznam zasto ne se saka da se razbere. Sednete i surfnete na internet i barajte makedonski dokumenti i knigi za nasata istoirja. Ke go izgasite kompjuterot so navednata glava. Google ke vi kaze najdov 200 000 bugarski i 100 makenoski. Boris denes otvori eden topik za nasite narodni heroi, ne slucajno. Na internet nemame 100 pisljivi strani materjali za naseto minato. Ista e sosotojbata i vo bibliotekite. Za 60 godini vo Makeodnija nema tri knigi za luge koi ostavile ogromni(ne pozitivni) ogromni tragi vo nasata istorija. Jas ne razbiram, kako moze 99% da se trosi silata na osuda na VMRO za promocijata a nikoj da ne rece; “Dobro ubavo e sto izdadovte vakvo nesto dajte da go vidime i da vidime kakov mentalen sklop i kakva licnost bil covekot koj go ubil Gjorce, koj gi izmislil “avtomobilite” bombi(kakvi arapi). T. ALeksandrov 1910 prakal magarinja natovareni so bombi na pazarot vo Stip da ekslpodiraat.”” Plus toa, so takvi knigi nikogas nemozete da dobite tolku mnogu luge na svojata(vo slucajov bugarofilskataDPMNE) strana kolku sto na onie koi veke stojat cvrsto na svoite pozicii ke im go zacimentirate stavot deka toa bilo kako sto bilo. Sega zboruvam od profesionalna gledna tocka.Ona sto go najavija avtorite deka ke frli nova svetlina knigata. Da ke frli, mozebi i ke go omekne stavot(ne na javnosta) nego na naukata, kon T.A, ama nikogas nema da ja izbrise luznata koja toj ja ostavil vrz makedonskoto bitie. Ako sakate ova prifatete go zasto go zboram profesionalno, ako ne smetajte go uste eden promasen penal...kako sakate. Losiot politicki moment vo celava situacija e sto se povrzuvaat raboti koi nemaat vrska i dobivate amalgam koj ne lici na nnisto. Proslava na godisnina, so promocija na knigata se vrzuva so krucijalniot “argument” za zloto na T.A, a toa e negovata nacionalna opredelba, Bugarin. I ete vi idealen moment da vikaat lugeto uaa. A sto ako Aleksandrov bese deklariran Makedonec. Eve Gerogievski e deklariran Makedonec, pa vojnata ni ja donese na 10 km. od Sobranie. Polesno ni e sega. Agentite na UDBA `46 bea deklarirani Makedonci pa gi zbrisaa od liceto na Makedonija velicinite kako Cento, Brasnarov idr...i polesno ni e sega... Da ne preteruvam..... a za pozitivnoto na T.A(malo ama go ima) ako navistina nekogo go interesira mozeme da prodolzime na Istorija zasto ovde toa moze da se izmesa vo politicki celi. Sega izvinete me ceka Princezata Padme.....
intel
quote:
Originally posted by Jakov
Otkrivanjeto na vistinata ako sakas da znaes veke decenija nanzad mi e profesionalna opredelba, osobeno vistinata za toa koi sme sto sme i zasto sme ovde, a ne nekade na drugo mesto.
Колку касниш да знаеш, јас уште пред 30 години знаев кој сум, каде сум и зошто сум овде.
quote:
So seta pocit kon ona sto mi go kaza prethodno. Postar i popameten te molam obrni si vnimanie na poslednata recenica. .....iskrivenata istorija, da ni ja prikaze vo novo ruvo.
Демек не ја разбра последната реченица[:0] АЈ прво научи го овој збор па јави се: сарказам--- потсилена иронија; зајадливо подбивање со некого. (не со тебе за да не скокаш, после ова)туку со промоторот, е сега ако си начитан бугарска литература и сакаш и ти да ме убедуваш во Величината на Александров...сори..не си морал толку многу редови надоле да пишуваш, нешто не ми се чита, ај утре ако имам време.
concrete [quote]Originally posted by intel Ne ni pomisliv na nevrabotenite, tie se samo dekor veke, scenografija....gi spomnav 380.000"izceznati" , onie koi fizicki gi nema vo Makedonija, toa e genocid , za drugoto sto e,kako e, go imas Stevce da ti obrazlozi...:):):)!!!! Eh, sto dobri naslednici Aleksandrov ostavil...i samiot bi se zaprepastil:):):)!!!!
Jakov
quote:
Колку касниш да знаеш, јас уште пред 30 години знаев кој сум, каде сум и зошто сум овде.
Poslednive tvoi postovi seriozno ja stavaat pod znak prasanje, tvojata damnesna zelba i veruvanje deka citiram “јас уште пред 30 години знаев кој сум, каде сум и зошто сум овде”
quote:
Демек не ја разбра последната реченица АЈ прво научи го овој збор па јави се: сарказам--- потсилена иронија; зајадливо подбивање со некого. (не со тебе за да не скокаш, после ова)
Ova tvojot duhoven inspirator i drugar po “drzanje i matenje jajca” zboruva od tebe ili zaedno nekade ja vezbate upotreba na glagoli koi ja pobeduvaat gravitacijata. Si se zaebal mnogu ako mislis deka skokam, najcesto skokam na stadion i na koncerti, ovde sedam lagodno u fotelja i tipkam. Blagodaram za poucniot citat, sega sum za eden zbor pobogat.
quote:
туку со промоторот, е сега ако си начитан бугарска литература
Iskreno mislev deka imas barem 2 milimetri pogolema sirocina od nekoi stereotipni faci koi ne opkruzuvaat naokolu vo sekojdnevieto, ama si nemal. Nema da pobaram nisto poveke od tebe, zasto e bezvredno i da go dobijam. Matricata e taa oddaleku e vidliva sega i citliva....i mozam samo da konstatiram deka glasno najavenoto”postar i popameten” se pretvori vo eden tazen izraz na nervoza i onaniranje po tastaturata. Pavloviot reflekс e strasno istrenran kaj eden del od nasive sogragani, sto i da se desi odgovaraat so pridavkata sto pocnuva na “B”. Jas se gordeam so sekoj red sto go imam procitano, bez razlika na koj jazik e. Istovremeno mozam da izrazam samo zalenje za nedostatokot od procitani redovi na “omilenite” jazici, a za drugite i da ne zborime. Definitivno ovde nedostigaat nekolku lektiri koi se citaat domamnogu pred ucilisteto, a nekoj trebalo da gi slusa, ama nema veze.
quote:
и сакаш и ти да ме убедуваш во Величината на Александров...сори..не си морал толку многу редови надоле да пишуваш, нешто не ми се чита, ај утре ако имам време.
Sorry, nema da gi iscitas ni vecerva ni utre ni drugi den. Tuka lezi zajacceto. A ne se ni trudi da gi citas zasto nema da gi razberes, sepak e ova nesto za koe treba, Xa!!!...kako se vikase toa....PETLE, KLIKER nesto taka bese....Edino da gi isprintas pa na konsultacii da gi pregledaat za novi instrukcii da napravat inaku tesko..... PS Nema da bide loso dodeka ti e seuste pri raka, recnikot da potprocitas sto pisuva i kaj zborovite Читање, Почит,Еднонасоченост....(dosta se tri zasto tesko odi so prviot).
katia Александов се декларирал како Бугарин и ова било лошо.. А што ке кажат Македонците за овоj коментар од авторот на книгата за Александров ? сите деjци на ВМРО са били лоши ? и кои са добрите Македонци ? "Дел од јавноста и некои Ваши колеги историчари Ве обвинуваат дека промовирате зборник за човек кој се чувствувал како Бугарин. Кој наш револуционерен деец му противречел на Александров по тоа прашање? - Речиси никој. Уште робуваме на поделбата на леви и десни. Во етничка, во национална смисла сите биле со исти сознанија, со иста свест. Во таа смисла не можеме да правиме разлика меѓу левите и десните. Уште робуваме на такви ненаучни и селективни поделби и ставање на црни листи, со коишто нашите историчари прикриваат одделни негативни страни на личностите што ги проучувале, на своите херои, за да не се урнат нивните митови. Па затоа тие така реагираат на зборник на документи, којшто всушност не го виделе. Тоа само говори за нивната општа човечка култура, а да не говориме за академска и историска етичност. С#232; уште робуваат на старите сознанија, на приказните, и им пречат документите. Речиси сите наши дејци, од левицата и десницата во етничка смисла биле исти, сите се декларирале за Бугари. Исти биле и за самата идеја, целта на организацијата - самостојна, независна, обединета Македонија. Меѓутоа во методот и средствата за постигнување на истата цел, се разликуваа. Левите се залагаа за ослободување и создавање на автономна, независна и самостојна Македонија по легален пат, а десницата, односно Тодор Александров сметал ако не може да се дојде до слобода по легален пат, да се применат и револуционерни средства, или поточно да се дејствува преку вооружените четнички акции на организацијата. Би сакал да подвлечам, независно како некој се чувствувал, може да биде Французин, Русин, Ерменец, важно е за каква цел се борел во однос на Македонија, а тоа несомнено било, како што се потврдува од бројните документи на Тодор Александров - за самостојна, независна Македонија. Тоа е и денешниот идеал, да опстои нашата Република Македонија. Идеалот треба да биде ист и кај Албанците, Турците, Ромите, Власите, Србите. Да се зачува интегритетот на независна и суверена Република Македонија, без разлика кој како се чувствува. "
Jakov Bravo Katerina, super citat....a pravite Vie razlika megu Makedonija, na levicata, Makedonija na desnicata i denesnava Makedonija. So mislis ti densnava drzava od cija idea se realizra od levite ii od desnite.???
katia
quote:
Originally posted by Jakov
Bravo Katerina, super citat....a pravite Vie razlika megu Makedonija, na levicata, Makedonija na desnicata i denesnava Makedonija. So mislis ti densnava drzava od cija idea se realizra od levite ii od desnite.???
аку збориме за деjците на ВМРО, ни од левицата, ни от десницата. Денешната држава е реализирирана од идеите на KП на Jугославиja /аку не грешим името / Идеите за државността на ВМРО са на бугарска национална основа и немат општо со денешната државна идеja на Р Македониja
Jakov Fala Katerina, ova ni trebase da go slusneme. Korisno e odvreme na vreme da ni prakate od Iztok vakvi tekstovi, ne drzat budni i stegnati, da ne go promasime patot.Znaci Drzavnosta na VMRO na Aleksandrov e na bug.nacionalna osnova a nasata drzava denes nema nisto so taa idea. YESSSS.... skraja da e da imase...
katia
quote:
Originally posted by Jakov
Fala Katerina, ova ni trebase da go slusneme. Korisno e odvreme na vreme da ni prakate od Iztok vakvi tekstovi, ne drzat budni i stegnati, da ne go promasime patot.Znaci Drzavnosta na VMRO na Aleksandrov e na bug.nacionalna osnova a nasata drzava denes nema nisto so taa idea. YESSSS.... skraja da e da imase...
И на Гоце Делчев, па дури и на Сандански е на бугарска национална основа..много точно го е кажал Тодоровски во интервjуто и документи за ова има колку сакаш. А кога ли ние ке чуеме од Запад, од вас демек, jaсно и чесно, дека Македонците од Пиринска Македониja са за бугарската национална основа ? Не сакате да верувате на реалността или што ?
lav
quote:
Originally posted by katia
quote:
Originally posted by Jakov
Fala Katerina, ova ni trebase da go slusneme. Korisno e odvreme na vreme da ni prakate od Iztok vakvi tekstovi, ne drzat budni i stegnati, da ne go promasime patot.Znaci Drzavnosta na VMRO na Aleksandrov e na bug.nacionalna osnova a nasata drzava denes nema nisto so taa idea. YESSSS.... skraja da e da imase...
И на Гоце Делчев, па дури и на Сандански е на бугарска национална основа..много точно го е кажал Тодоровски во интервjуто и документи за ова има колку сакаш. А кога ли ние ке чуеме од Запад, од вас демек, jaсно и чесно, дека Македонците од Пиринска Македониja са за бугарската национална основа ? Не сакате да верувате на реалността или што ?
Колешке Се што е „градено„ (калемено кај нас на Запад го нарекуваат) врз ТУЃ КОРЕН , па макар тој да е и на некој од блиските нам соседи , СЕ НАРЕКУВА мешанец , односно КОПИЉ. И таквите копиљаци се чистат или народски кажано се требат - без исклучок.
Jakov
quote:
Originally posted by katia
quote:
Originally posted by Jakov
Fala Katerina, ova ni trebase da go slusneme. Korisno e odvreme na vreme da ni prakate od Iztok vakvi tekstovi, ne drzat budni i stegnati, da ne go promasime patot.Znaci Drzavnosta na VMRO na Aleksandrov e na bug.nacionalna osnova a nasata drzava denes nema nisto so taa idea. YESSSS.... skraja da e da imase...
И на Гоце Делчев, па дури и на Сандански е на бугарска национална основа..много точно го е кажал Тодоровски во интервjуто и документи за ова има колку сакаш. А кога ли ние ке чуеме од Запад, од вас демек, jaсно и чесно, дека Македонците од Пиринска Македониja са за бугарската национална основа ? Не сакате да верувате на реалността или што ?
Eve od zapad jasno i glasno. Site Makedonci tip:Katija, poddtip: konvertirani blgari, se isklucivo so nacionalna bugarska osnova.Ovie gomiti Makeodnci se potomci na odrodenite naslednici na Alksandrov i Mihajlov. Pojasno Katerino i poglasno od ova neznam. Uste samo nesto...Si cula za Goce Delcev i Jane Sandanski ili vcera prvpat procita kaj Todorovski za niv?
katia [/quote]Eve od zapad jasno i glasno. Site Makedonci tip:Katija, poddtip: konvertirani blgari, se isklucivo so nacionalna bugarska osnova.Ovie gomiti Makeodnci se potomci na odrodenite naslednici na Alksandrov i Mihajlov. Pojasno Katerino i poglasno od ova neznam. Uste samo nesto...Si cula za Goce Delcev i Jane Sandanski ili vcera prvpat procita kaj Todorovski za niv? [/quote] вашата верзиja на историjaта се знае тука и да ме прашаш дали сум чула за Гоце Делчев и Сандански од Тодоровски или некоj друг македонски историчар е смешно.. Виж вестниците на партиjaта на Сандански, дека там има за небугарска национална основа ? има за македонски Бугари..па и името на партиjaта кажува сичко Виж и мемоарите на деjците на ВМРО, леви, десни и секакви..дека е там небугарската национална основа? Што значи конвертирани Бугари ? кога се са конвертирали ?
katia
quote:
Originally posted by lav
quote:
Originally posted by katia
quote:
Originally posted by Jakov
Fala Katerina, ova ni trebase da go slusneme. Korisno e odvreme na vreme da ni prakate od Iztok vakvi tekstovi, ne drzat budni i stegnati, da ne go promasime patot.Znaci Drzavnosta na VMRO na Aleksandrov e na bug.nacionalna osnova a nasata drzava denes nema nisto so taa idea. YESSSS.... skraja da e da imase...
И на Гоце Делчев, па дури и на Сандански е на бугарска национална основа..много точно го е кажал Тодоровски во интервjуто и документи за ова има колку сакаш. А кога ли ние ке чуеме од Запад, од вас демек, jaсно и чесно, дека Македонците од Пиринска Македониja са за бугарската национална основа ? Не сакате да верувате на реалността или што ?
Колешке Се што е „градено„ (калемено кај нас на Запад го нарекуваат) врз ТУЃ КОРЕН , па макар тој да е и на некој од блиските нам соседи , СЕ НАРЕКУВА мешанец , односно КОПИЉ. И таквите копиљаци се чистат или народски кажано се требат - без исклучок.
Колега, а дали ова важи за вашиот северен близок сосед ? Jас мислам дека не важи..
Jakov Abe Katerincce, zivi smeski so tebe...i so vikas siccko bugarsko e tamu. I partija i statut i ime i prezime, sonuvale na blgarski, zborele na blgarski, a pak Makedonci na krajot...ej majkata interesno.
katia
quote:
Originally posted by Jakov
Abe Katerincce, zivi smeski so tebe...i so vikas siccko bugarsko e tamu. I partija i statut i ime i prezime, sonuvale na blgarski, zborele na blgarski, a pak Makedonci na krajot...ej majkata interesno.
овие весници не са од смешните..за вицови или сатира, и са издавани во Отоманската империja. Македонци од началото до краjот[:)][:)][:)], ама како нас. Регионално име за Бугари. Како Баварци - Германци Аку збориме за смешно, на идеите дека денешните Македонци, независно од коja држава, имат нешто општо со античките Македонци, ние тука се смееме. Па и не само ние тука, току и на северозапад од нас. Едни се смеjaт на едно, други на друго..
Strelec off topic: katia, имаш дечко?
katia
quote:
Originally posted by Strelec
off topic: katia, имаш дечко?
имам, ама не мислам дека тука е местото да се збори за CV или во таа врска
Strelec Vo pravo si... Sega kje ti se javam na telefon!:)
Jakov да има нема да седи овде....
concrete Abe dangubi,za mene sto znam (od prva raka:):):)!!!) i na Strelec ,a prepostavuvam nekoi od drugite Canaderi ovde, sto ni odi vo biznis trosok,koj drug ovde si go plaka zadovolstvovo na virtuelnovo druzenje...?????
toni_a
quote:
Originally posted by katia
...Регионално име за Бугари. Како Баварци - Германци...
abe imase tuka nekakvi sto tvrdea deka bavarcite i bugarite imaat zaednicko poteklo ili deka bavarcite poteknuvaat od bugarite???!...da ne go "skinale" aleksandrov posto razbrale deka ne e bavarec?
трендафил
quote:
Originally posted by katia
quote:
Originally posted by Jakov
Bravo Katerina, super citat....a pravite Vie razlika megu Makedonija, na levicata, Makedonija na desnicata i denesnava Makedonija. So mislis ti densnava drzava od cija idea se realizra od levite ii od desnite.???
аку збориме за деjците на ВМРО, ни од левицата, ни от десницата. Денешната држава е реализирирана од идеите на KП на Jугославиja /аку не грешим името / Идеите за државността на ВМРО са на бугарска национална основа и немат општо со денешната државна идеja на Р Македониja
Не би се согласил со ова. Кочо Рацин и Малина Поп Иванова се избориле во Коминтерната оваа организација да ја признае македонската нација и да помогне во отстварување на националните права. КПЈ ова го има прифатено како директива на Коминтерната. Не како сопствена идеја. Вклучувајќи го тука и Јосип Броз - Тито. Да повторам, Македонците се бореле насекаде за признавање, а први тоа го сториле комунистите (Коминтерната). Патот значи бил од нас кон комунистите, а не обратно. А кога зборуваме за изјавите на некој дека е Бугарин, на пример, треба да се земе во обзир дека во тогашна Бугарија не можело да се изјави друго без последици. А запишани се само званичните изјави. Турците пак не воделе евиденција според етничката припадност, туку според припадноста на одредена црква. А Македонската православна црква била укината.
katia [/quote]Не би се согласил со ова. Кочо Рацин и Малина Поп Иванова се избориле во Коминтерната оваа организација да ја признае македонската нација и да помогне во отстварување на националните права. КПЈ ова го има прифатено како директива на Коминтерната. Не како сопствена идеја. Вклучувајќи го тука и Јосип Броз - Тито. Да повторам, Македонците се бореле насекаде за признавање, а први тоа го сториле комунистите (Коминтерната). Патот значи бил од нас кон комунистите, а не обратно. А кога зборуваме за изјавите на некој дека е Бугарин, на пример, треба да се земе во обзир дека во тогашна Бугарија не можело да се изјави друго без последици. А запишани се само званичните изјави. Турците пак не воделе евиденција според етничката припадност, туку според припадноста на одредена црква. А Македонската православна црква била укината. [/quote] а за ова изjaва на Сандански што да кажеме, не е изjaвено во Бугариja : Политичката партија на Јане Сандански е формирана во август 1909 г. Во член 1. од Правилникот на Народната Федерaтивна Партија (Бугарска секција), стои: „Член на бугарска секција на Народната Федеративна Партија може да биде секој Бугарин, отомански граѓанин, навршил 20 год., кој ја прифаќа партиската програма и се вбројува во една од месните организации. Забелешка: Се прима за член и граѓанин од друга нација, до образувањето на партиска секција од таа нација.“ Дека е изjaвата за македонски jaзик и за за признавање на Македонци ? И кога е имало Македонска православна црква во Отоманската Империja, та да биде укината ? Охридската архиепископиja никогаш не е била нарекувана "македонска" црква. Како Турците са водели евиденциja за Бугари преди 1870, без да има бугарска екзархиja ? црква немало, евиденциja имало..
трендафил
quote:
а за ова изjaва на Сандански што да кажеме, не е изjaвено во Бугариja : Политичката партија на Јане Сандански е формирана во август 1909 г. Во член 1. од Правилникот на Народната Федерaтивна Партија (Бугарска секција), стои: „Член на бугарска секција на Народната Федеративна Партија може да биде секој Бугарин, отомански граѓанин, навршил 20 год., кој ја прифаќа партиската програма и се вбројува во една од месните организации. Забелешка: Се прима за член и граѓанин од друга нација, до образувањето на партиска секција од таа нација.“ Дека е изjaвата за македонски jaзик и за за признавање на Македонци ? И кога е имало Македонска православна црква во Отоманската Империja, та да биде укината ? Охридската архиепископиja никогаш не е била нарекувана "македонска" црква. Како Турците са водели евиденциja за Бугари преди 1870, без да има бугарска екзархиja ? црква немало, евиденциja имало..
Не е спорно дека ние Македонците подоцна сме почнале масовно да се изјаснуваме така од соседните народи, вклучувајќи ги и Бугарите. На дали во времето пред почетокот на борбата за создавање на бугарска држава зборот имал значење на нација? Ако јас кажам дека сум битпазарец, не значи дека не сум Македонец. Се согласувам дека Охридската архиепископија тогаш не се викала Македонска православна црква. Името според народот и државата сите цркви, и БПЦ, ги добиле по формирањето на свои држави. Сепак за овие работи може да се води полемика на некој форум за историја. Од политичка гледна точка важно е дека сега постои македонска нација и држава Македонија. Не постои држава со исто име, па да биде тоа спорно. Ниту знамето на Грција не е слично со македонското, но сепак под принуда го сменивме. Што се однесува пак до Тодор Александров, со сигурност можам да тврдам дека умрел како Македонец и дека не верувам дека на оној свет сменил нешто. Документи за ова се наведени во книгата. Судбината на Македонија и Македонците секогаш била тешка. Во поновата историја имаше и такви што беа југословени, но на последните пописи изгледа дека повеќе ги нема. Зошто народи што би требало да ни бидат пријателски ни одмагаат наместо да ни помагаат?
NOV Najgolem "pridones" kon priznavanje na Makedoncite a so toa i na Makedonija imal Georgi Dimitrov koj svoevremeno upatil apel i glas za samostojnosta na Makedonskata nacija.So toa Dimitrov ne samo shto im objasnil na "glavucite" vo kominternata deka Makedonija e zasebna teritorija,tuku i pridonesol site drugi "clenki" na kominternata da gledaat vrz Makedonija i nejziniot narod malku so "podrugi" oci ili da ja izdvojat Makedonija kako nezavisna teritorija i narod bez pritoa da "meshaat" babi i zabi vo svoite glavi.Znaci Georgi Dimitrov svoevremeno dal ogromen pridones kon "samobitnosta" na Makedonija,zatoa shto dotogash "glavucite" mislele deka nie sme ili Bugari ili Srbi i nikoj ne pomisluval deka nie sme ednostavno Makedonci!
concrete Ex , zosto....pa ako e do toa, nekoi raboti koi na Katja nikoj nikogas ne i gi kazal , ke pocnat da se odmotuvaat....na nacin koj ne e mnogu blagoprijaten :):):)!!!! Koga Aleksandrov koga Bog go viknal kaj nego bil Makedonec, sto mislis sto ke bide nasata Katinka????? Nea moj trendafile, ja naucile( za sega) deka se sto ne pisuva vo Politka (neznam koj e Bugarskiot,Grckiot itn. ekvivalent) vsusnost nitu bilo, nitu se slucilo!!!!!
katia edited by dj_shema. You are Banned. You were warned several times not to use language other than Macedonian or English