Dali znaete koj e Hristo Chernopeev
Dali znaete koj e Hristo Chernopeev
atana_ata Dali znaete koj e Hristo Chernopeev ili Krastjo Asenov i aferata Mis Stoun?
Duhot na Vovata Епа како можеш ти да бидеш Бугарин, иако Бугарија никогаш не се простирала до државата Охајо?:))) Ако и да си поставил смайли, ке ти одговорам сериозно. Јас дойдов во Охајо кога бев 33 годишен. И затоа сум Бугарин. Не обобштавај "СЕКОГАШ говориш со ФАКТИ... Ама најчесто со искривени факти!:)". Току држи се то тие двата проблема во темата. Не објаснуваш, градот Ловеч ли се преместил од Македонија преку Стара Планина или Х. Чернопеев отишол тамо да се роди? ;) (И јас да ставам едно смајли) Или ако имаш докази дека ФАКТОТ дека е роден таму е "изкривен", дај ги. Ако па имаш доказ дека потеклото му е од Македонија - да чуем (прочитаме)! Наместо со лични квалификации и општи приказки за "даване и крадене култури" да дебатираш. Истото важи и за Крсте Асенов. Дали имаш доказ дека не е унука на Х. Димитар. Или дека не е од Сливен? "Дај" ми уште малце култура, та да бидам уште поблагодарен;). "Изправи" ми ги "искривените" факти... Сите ли овие били виртуални Македонци, родени на грешно место: "Пейо Яворов от Чирпан, Димитър Стефанов от Бесарабия, Никола Пушкаров от Пирдоп – беше ръководител на Скопския революционен окръг". Последниот се дигнал от Пирдоп да иде да води Скопскиот огруг... И да краде култура очигледно, исто и да внаса проблеми во инако генетички чистата Македонска история.:)))
SpaceLily JAs znam samo za aferata TAT ova so Mis Stoun ne mi e poznata
atana_ata Vidi na:http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8
atana_ata Abe dali Chernopeev i Asenov sa bugari ili makedonci?
Strelec Македонци биле... Еве ти малку интересен материјал за читање каде што се говори и за Христо Чернопеев: Асоцијациите за Јане Сандански, во меморијата на нашиот народ секогаш се поврзани со песните за Пирин и, се разбира, со грабнувањето на Американката Мис Стон. Всушност нејзиното грабнување е резултат на неуспешниот обид да се грабне Сулејман бег, синот на пашата од џумаја и нереализираната идеја за грабнување на мисионерот доктор Хаус. Од контактите со протестантите, членови и симпатизери на организацијата, Сандански бил информиран дека во Банско е присутна една друга мисионерка која може да биде цел на грабнувањето. Од десетмината луѓе, облечени во турски униформи, квечерината на 21 август, малкумина знаеле дека, заседата што ја имаат поставено е реализирање на планот за грабнувањето на американската мисионерка. Во пет часот истиот ден мисионерката била заробена. Единствена жртва при акцијата бил еден турчин-контрабандист што случајно минувал. Тој е убиен откако отворил оган и ранил еден од придружниците на Јане Сандански. По изведената акција дел од учесниците се упатуваат на други локации, а малата група со Јане Сандански го продолжува своето патешествие. За целиот временски период додека бил со грабнатите, Јане Сандански имал сериозни проблеми со ногата, бидејки како што вели во своите спомени "... Втората вечер по нивното фаќање јас си ја шинав ногата -ми се измести глуждот. Дојдовме во Џумајско, ја поминавме границата кај село Црвиште и отидов во Дупница. Лекар ми ја прегледа ногата. Отако се уверив дека не може брзо да ми помине, се вратив и три месеци не можев да стапнам на таа нога. На 21.12, во куќата на Никола ќе се породи придружничката на Мис Стон - Цилка. За овој настан групата на Сандански благовремено ги подготвила сите потребни работи. "... Повикав две жени од селото и таа лесно се породи - девојче, здраво и полничко." Парите за откуп се добиени на 18 јануари, по што му е јавено на Чернопеев да ги ослободи жените. Тој нив преку Влас во Оштава ги испратил се до Малешевско, по што групата за придружба: Стефан Мандана, Андонов, Ќосето Андреев и Дењу се вратиле назад. Парите му се предадени на Гоце Делчев. НА ЛЕВИЦАТА НА НАЦИОНАЛНОТО ДВИЖЕЊЕ Исклучително влијание во револуционерниот пат на Јане Сандански ќе има неговата соработка и пријателство со Димо Хаџи Димов. Во таа насока Сандански ќе се приклони кон групата револуционери на кои им се блиски социјалистичките идеи без притоа формално да пристапи во нивните организациони структури. Влијанието на левоориентираните македонски револуционери посебно ќе се манифестира по Рилскиот конгрес, по кој евидентна е компактноста на групата околу Димо Хаџи Димов, која е главно во раководните структури на Организацијата. Созревањето на Сандански како револуционер и општественик посебно ќе биде манифестирано за време на уриетот, кога тој ќе ја пласира својата политичка платформа. Тогаш, левицата во ВМРО, манифестира разбирање и подршка на младотурската револуција и е спремна во таа насока за соработка преку која го гледа решавањето на македонското прашање. По политичката амнестија, Јане Сандански, придружуван од војводите Христо Чернопеев, Скрижовски, Александар Бујанов и други доаѓаат во Солун. На нив неколку недели потоа ќе им се придружи и идејниот побратим на Сандански, Димо Хаџи Димов. Во Солун на 18 јули 1908, ќе биде објавен и таканаречениот Манифест на Сандански, во чии постулати значително влијание имаат и Ѓорче Петров, Димитар Благоев и Крсто Раковски. Со ова всушност започна конституционата форма за правата на Македонците во Турција. Во тој правец отпочна процесот на формирање на политички партии, меѓу кои и народната федеративна партија. Солун, ќе биде град каде што во тие месеци, ќе се сконцентрира активноста на македонската левица. Активностите што таму се превземаат биле насочени во две насоки: преговарање со младотурците за постигнување на спогодба за една трајна соработка и отваорање на еден процес за собирање на македонските сили околу една нова стратегија и програма, околу едно ново ослободително движење. При овие преговори постигната е согласност околу повеќе прашања: Македонската револуционерна организација да го задржи оружјето иако сега таа делува како политичка формација. Прифатено е барањето за аграрна реформа и обласна самоуправа во Македонија. Разговарано е и за граѓанските права, за парламентарни избори и за буџетот при што за најголемиот дел на прашања е постигнат висок степен на согласност. Реализацијата на договорите со младотурците од страна на санданистите, била ставена на проверка кај населението. Во таа насока превземени се опсежни активности чиј цел е формирање на единствена и цврста народна револуционерна организација. Од страна на серската, струмичката и солунската окружна организација беа изработени и публикувани проект програмата и декларација на Организацијата.со цел да се анимира што поголем број од членството најголем дел од активистите на левицата го напуштиле Солун и се упатиле низ Македонија со цел да агитираат за помасовно присуство на престојниот конгрес. Еден ден пред датумот определен за почеток на Конгресот додека седел во кафеаната Бшнак-хан врз Јане Сандански ќе се изврши атентат. Атентатор е Тано Николов, бивш војвода, придружуван од тројца други атентатори. Обидот не бил успешен. ВО СОЈУЗ СО МЛАДОТУРЦИТЕ За време на престојот во Солун Јане Сандански имал бројни средби со новинари од повеќе европски држави. Во интервјуата дадени за нивните редакции тој ќе изнесе интересни ставови по пооделни прашања. Во едно интервју за весникот Политика, во разговорот со новинарот Бранислав Нушиќ, објавено на 21 јули 1908, Сандански ќе истакне: "И Бугарија и Србија грешеле што се раководеле од своите најтесни интереси. Главна цел не им беше слободата на овој народ тука, туку нивните себични интереси, проширување на нивните држави. По овие настани тие ќе останат таму каде што се, а ние тука ќе ја градиме нашата татковина." Сандански силно верувал дека со младотурците Македонија и Македонците конечно ќе ги остварат основните човекови права на слобода и самоопределување. Токму заради таа верба тој учествува во задушувањето на контрареволуцијата. Посегањето по оружје секогаш кога за тоа има потреба Јане Сандански го практикува и кога легитимна цел се неговите довчерашни сојузници - Турците. Во најголем дел од своето вооружено дејствување за време на Првата светска војна тој првенствено ќе се определи на заштита на населението од зулумот на османлиите и од теророт и крвопролевањето што тие го практикуваат. Тој се спротивставува и на одмаздата врз недолжното турско население кое било навестено по масакарот извршен врз македонците-заложници пред ослободувањето на Мелник. Четири дена по завршувањето на Конгресот на Народната федеративна партија, извршен е нов обид за атентат врз Сандански. Групата во која бил и Сандански на враќање од хотелот Колобо во времето кога минувале покрај Отоманската банка била изложена на истрели од четворица терористи. Еден истрел го погодил Сандански и тој бил префрлен на лекување во куќата на солунскиот лекар Христо Тенчев. Извршители на овој атентат се Владо Сланков, Филип Атанасов и Михаил Чеков, а како организатори се споменуваат Димитер Ризов, бугарски дипломат родум од Битола и публицистот Никола Наумов од Штип, кој постојано престојувал во Солун како дописник на Бугарската телеграфска агенција, секако со логистика на бугарските и австриските тајени служби. НЕПРИФАТЛИВИ ПРОПОВЕДИ За Јане Сандански освен во српскиот се пишува и во турскиот, англискиот и грчкиот печат и публикации. Еве што пишува Елефтериос Ставридис во публикацијата "Зад кулисите на КПГ": "Сандански, по потекло од Пиринска Македонија, им припаѓаше на таканаречените словеногласни Македонци. Тој тврдеше дека како што се ослободија од турскиот јарем грчката нација, српската и бугарската, дојде часот да се ослободи и македонската нација. За да Македонија стане цела и сосем независна држава. Сандански проповедаше дека сите жители, без исклучок, не се ниту Бугари ниту Грци ниту Куцовласи, макар и да некои зборуваат на македонски славјански дијалект како и самиот тој, или на грчки или на куцовлашки идиом. Сите жители на Македонија се чисти Македонци, потомци на античките македонци на Филип I на Слександар." Во продолжението на неговиот осврт за Сандански, Ставридис ќе истакне: "Бугарските шовинисти решија да го ликвидираат бидејќи неговите проповеди не им одеа во прилог, зошто тој се противеше на присоединувањето на Македонија кон Бугарија. Тој го спречуваше славофонското население на Македонија да се смета себеси за бугарско и култивираше македонска национална свест. Јане Сандански, основачот на Народната федеративна партија, илинденецот од пиринскиот дел на Македонија, еден од значајните протагонисти на младотурската револуција и младотурската контрареволуција ќе загине во Мелник на 22 април 1915 година.
Duhot na Vovata <<Македонци биле... >> ?!?!?! http://www.makedonskatribuna.com/mt18f.htm "Ако след 1912 г. Христо Чернопеев от с. Дерманци, Луковитско е единственият член на ЦК на ВМОРО, който загива от съглашенски куршум, то Т. Александров оглавява злочестата редица от организационни деятели, убити от братска ръка. За тази драма е писано много, но все още има какво да се допълни. " Мапа:http://mc.multimap.com/cs/beu041//M10/Y21/M10800Y21300S1000W500H300.gif "Подготовката на "Роби" той започва твърде отдавна, още в началото на века с романа "Среща" и с биографичния очерк за Кръстьо Асенов. За нето най-обаятелната фигура, която е познавал, е този внук на Хаджи Димитър, войвода на вътрешната организация, Кръстьо Асенов. Не съм срещал човешки образ, който да напомня с какво да било Кръстя Асенов!" "Въстанието не е само най-високата, връхната точка в освободителните борби на българите от Македония и Одринска Тракия. Въстанието е пряко продължение на революционното движение в България от преди 1878 година. Така, както в четите на Панайот Хитов, Филип Тотю, Христо Ботев взеха дейно участие мнозина чеда на Македония и Тракия, по същия начин в революционните борби на Македония и Одринско активно участваха Пейо Яворов от Чирпан, Димитър Стефанов от Бесарабия, Никола Пушкаров от Пирдоп – беше ръководител на Скопския революционен окръг, племенникът на Хаджи Димитър Кръстьо Асенов от Сливен беше войвода във Вардарско и Струмишко. "от Сливен" - И Сливен ли под източна Стара Планина е македонски град? "Внук на Хаджи Димитър" - И Х. Димитър ли бил Македонец? Пошто ако внукот е Македонец, некакси и дедото се очекува да бил исто. Да, ама ние Х. Димитър не ви даваме. Шо ке праиме сега? Нели првом мораше да си ги проверуваме фактите, бе Стрелец. Нека бидеме коректни. Македонија никогаш не била на север од Стара Планина. Или бркам.
SpaceLily More Vovche na site strani te imat:))))
Duhot na Vovata Ne razbrav tocno sto sakas da kazes. Ajde dosta mavkala so krilca, toku begaj na plaz :)!!!
Strelec
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata
Нели првом мораше да си ги проверуваме фактите, бе Стрелец. Нека бидеме коректни. Македонија никогаш не била на север од Стара Планина. Или бркам.
Епа како можеш ти да бидеш Бугарин, иако Бугарија никогаш не се простирала до државата Охајо?:))) Патем, признавам дека ти секогаш говориш со ФАКТИ... Ама најчесто со искривени факти!:) Аман немој за факти да зборуваш... Наместо да бидете благодарни што сме ви подариле јазик, па и да побарате прошка што украдовте дел од нашата култура, обичаи итн. и пред се’ што присвоивте дел од нашата територија, ти мене најде за факти ми зборуваш!?:) P.S. Те бива можеби за уметност, ама дефинитивно не и за историја!:) Не дека не си начитан, ама за жал си читал лажна и извитоперена историја и сега до крајот на животот си осуден да живееш во заблуда!:)))
toni_a jas sum vo germanija roden i ne sum germanec.nekoj slucajno vo avion ako se rodi,sto prajme? ili dodeka se na odmor roditelite nekade... sto nemaat nikakva vrska so taa drzava?
Strelec
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata
Или ако имаш докази дека... Ако па имаш доказ дека... Дали имаш доказ дека не е...
Доказ!?:))) Што е тоа ’доказ’, Вовата?:) Еден Бугарин ќе напише тескт, па ќе нацрта три карти, па ќе пише дека сето тоа е од пред 123 години, па со таков ’доказ’ ќе се чукаат во гради генерации и генерации Бугари!:) Може ли еден таков ’доказ’ да докаже нешто?:) Знаеш ли кој е вашиот малер (баксуз), Вовата? Тоа што се обидувате да фалсификувате нешто што се случило НЕОДАМНА... Можеби и ќе успеевте нешто ако пробавте да направите фалсификат за некој многу дамнешен дел од историјата, но не можете за нешто што што било пред едвај еден век! Дури и сеуште постои по некој жив сведок од тоа време... За ваша несреќа, сеуште се сеќаваме што ни говореле нашите дедовци и прадедовци... Тоа е вашиот голем баксуз, иако не и најголем... Имате еден друг баксуз што е уште поголем... Ќе ви измине животот, а вие ќе си останете со заблудени умови... Но, не се согласувам со оние што мислат дека треба да ви се потсмева човек... Не треба ниту да ве обвинува... Едноставно, вас треба човек да ве жали, затоа што сте ЖРТВИ! Жртви сте на една грешна, срамна и сурова идеологија која што криво ве учела и ве ’научила’!
Duhot na Vovata Otisol eden Amrikanec vo SSSR. Oficialna poseta. Resili pokraj drufite raboti da mu se pofalat so najnovata kola - luksozna limuzina "Chajka". Pokazali mu ja, pa pochnali d mu ja falat: Rusnacite: "Pogledni, kakva krasiva forma ima" . Amerikanecot: "Da, dobro. Ama kolku benzin gori?". R: "Abe, ostai se sega, vidi kolku km/h moze da diga". A: "Toa dobro, a ma kolku benzin gori?" R: "Pogledni ovde sedalkite se od vistinska koza" A: "Odlicno! Ama kolku benzin gori" R (mnogu jadosano):"A vie zosto diskriminirate crncite?" Dobar traktat. Samo ne razbravme luge rodeni od Bugari, vo Bugarski grad "Македонци биле...". Seto drugo e bezsilno moralizatorstvane od rodot na "A vie zosto diskriminirate crnice". Toni_a, na tebe sto da ti kazam: Roden si vi Germanija, ama od Makedonci. Pogore prasav, ima li nekakvo podatok Cernopeev da bil roden od Makedonci? Ako ima, dajte da procitame. Nisto poveke ne samake. Zar sekogas koga Strelec kaze: "Македонци биле..." toa avtomatski eliminira se i mora da se prifati kako aksioma? Da, dragi mi Strelec. Nemoj da pokazas slamkata vo moeto oko, a da ne vidis gredata vo svoeto. Nasite baksusi se nasa griza. Jas pogore ne te napadnav, ne te navrediv ne postaviv cel eden narod pod kvalifikacii. Odgovoriv na prasanieto po temava i odma pokazav argumenti za toa moe mislenie. Dostoen odgovor bi bil (takov i ocekuvav): "Vova, ne si vo pravo PORADI TAA I TAA PRICINA". Ne ocekuvav na prasanijata da citam karakteristiki. Da, Cernopeev e roden vo Bugarija, kolku i da ne ti se aresva toa. I Lukovit sekogas bil vo Bugarija i pred eden vek - isto. Deneska pa e tamu i e tamu na site mapi, ne samu na ovie sto gi crtali Bugarite. I ne me zali, pa nitu ednostavno.
Strelec Очигледно не си ме разбрал... Таа приказната ти е многу интересна, ама тоа таму нема врска со нашиов случај... Ајде да пробам најкратко и најдиректно: Вовата, јас на твоите ’докази’ не им верувам, но затоа им верувам на моите историчари... Што тука не ти е јасно? Така да оние линкови и информации што си ги пишал горе, врати си ги во џеб! Јас сум вебдизајнер, а не историчар. Докази можеш да бараш од македонските историчари, а не од мене... Мене ми е сосема веродостојно кога македонски историчар ќе ми каже дека работите биле ’вакви и такви’! Им верувам, затоа што се’ што во минатото сум го истражувал, а најмногу базирајќи се на тоа што сум го слушал од моите родители, дедовци и останати претци, сето тоа во целост се совпаднало... Твоите ’историчари’ сум ги уловил илјада пати дека лажат! Од тие причини, јас ќе си продолжам со мојата дејност, а истовремено ќе си слушнам од моите историчари за историјата на мојот народ. Од друга страна, вие во Бугарија сите до еден историчари станавте, мајката!:) И секој од вас си има своја библиотека и цд-тека со ’докази’ (обрни внимание на наводниците)... Нека ми биде простено што избегав од топикот, но да те прашам за еден феномен во врска со претходното... Зошто на овој форум досега се регистрирани преку 400 Бугари (така велат статистиките) и сите тие исклучиво доаѓаат на форумов за историја?:) Имаш ли објаснување за тоа? Зошто ниту еден Бугарин не се интересира за филмови, музика, компјутери, кујнски рецепти, здравје, туризам, спорт итн. итн.? Нели ти е тоа доказ дека сте ’заслепени’ од историјата?:)
dejan duhot you people are really weird, i can't believe you even have sites like this makedonskatribuna.com that's crazy, honestly wtf do you guys do in your spare time??
Чекаларов Macedonian or English please - Edit by J
Duhot na Vovata Ke ti odgovoram samu za sebe. Za drugi, prijateli ili ne, ne mi e vo harakterot da govoram. Jas sum na forumot za istorija posto e moe mislene e deka samo istorijata imame problem. Ne sum na Srpski forumi za istorija posto tamu nemam procitano deka nekoj Blgarin bil Srbin. Nemam procitano deka nekoj Blgarin e Grk i zatoa i Grckite forumi se svobodni od Vovata. On the flip side, neka da obrnam tvoeto prasanje: Zosto ti mislis e pricinata nie vo Bugarija da odime sami na Makedonski forumi i bas vo istorija? Ima nekakva kontroverzija vo versijata na istorijata koja vasite istoricari ve ucaat. I ako vie smetavte deka nie sme vo greska, nemase li da bidete masovno na nasi forumi da protestirate? Na nasite forumi doagate so nekakvi referencii za "tatari" koi koj zna zosto gi smetate za navredlivi za nas i od toa ni e vrlo smesno. Jas sum pa umetnik (muralist po diploma, graficar po profesija) i eve - koga procetov, deka na prasanieto na nekoj dali ovie ne bili Bugari kategoricnoto i goloslovno "Македонци биле..." si dadov trud da go pustam Google (posto nemam CD-teka) i prvo koe izpadna ne bese Bugarska mapa, toku, kako sto vidis, od linkot "multimap.com". Ne znam dali tamu ima nekoj zakonspiriran Bugarin da gi crta mapite, ama smetam da nema. I bas mi e cudno kade e Lukovit na Makedonskite mapi? Ponatamu. Pa dopiv tvoeto opsti generalizacii za toa kolku Bugarskata nauka e falsiva i kolku verna e Makedonskata. Da ama podatokot za rodnoto mesto na Cernopeev e od link na "Makedonska Tribuna". Taa e presa na Makedonskata emigracija. A spored edin drug nas spor vie tvrdevte deka Makedoncite begalci se smetali nebugari, a se smetali makedonci. Ako se smetali Makedonci spored tvojata teorija, ne se Bugari i napisanoto od niv mora da se smeta za verno. Znaci soglasno podatok na formalen Makedonski vesnik (izdavan vo svoboden svet bez nikakvi pritisoci) vojvodata H. Cernopeev e od selo Dermanci, Lukovitska okolija. Ti kako webdizainer dokazi deka ne e. Za zal, prieto e vo cel svet, deka koga ima spor edno golo tvrdenie ne stiga. "Твоите ’историчари’ сум ги уловил илјада пати дека лажат!" Jas bi te pomolil so pocit da ne se bavime so ovie iljada pati. Dokazi deka e laga vo slucajov. Deka posocenite povornici ne se rodeni i odcuvani kade sto pisuva. Dokazi, ako mestoto na ragane e vistina, kako e toa irelevantno za nivniot etnikum. Dali dedovcite im bile Makedonci, jaz toa sum gotov da go prifatam stiga da vidam nekakov soliden podatok. I vicot za ruskata kola e bas na mesto. Ti mi kazas: "Vidi kolku e krasiva"= ""Македонци биле...", jas te prasam: "Kolko benzin gori = "Kako ke bile Makedonci koga se ragani vo Bugarija" i namesto da mi kazes: "tolku i tolku benzin harci" = "Dobro Vova eve na ovie pricini" Ti mi odgovaras" A vie zosto diskriminirate cncite?" = "Твоите ’историчари’ сум ги уловил илјада пати дека лажат!. Kako jaz za 3 minuti najdov linkovi koi pokazat rodnite mesta na ovie pobornici. Pa ti da ne mozes da me pratis so link kon svetaja svetih na istorickata nauka - Makedonskite istoricari, ta da dokaze deka jas lazam ili sum zabluden vo ova prasanje?
Duhot na Vovata Ako si iztrazuval mnogu vo minatoto nema nacin da ne znas za akademikot od MANU Ivan Katardziev. Eve sto kazal na ovoj sobir na MANU "Меѓународен научен собир 100 години “За македонцките работи” на Мисирков-28.11.2003.": "Тие работи треба да се имаат предвид, за да не се дојде до погрешни заклучоци. МАКЕДОНСКАТА СВЕСТ ПОЧНА ДА СЕ РАЗВИВА ДУРИ ПО ПРВАТА СВЕТСКА ВОјНА, највеќе во Србија и во Грција, бидејќи таму се спречи бугарската пропаганда, се затворија бугарските училишта, а во Македонија мрежата на бугарскиот школски систем беше дури погуста отколку во Бугарија. Затоа се разви македонска свест – знаете за “Луч”, драмите на Васил Иљовски и пр. Инаку ЗА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИјА МОЖЕ ДА СЕ ЗБОРУВА ДУРИ ПО 1945 г. и тоа благодарение постоењето на државниот субјект – НР Македонија во рамките на југославија. ТАА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИјА СЕ РАЗВИ ПРВО ВРЗ ОСНОВА НА РЕПРЕСИјАТА, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ РАЗВИЕ И ТАА СВЕСТ. А во времето на Мисирков немало такви прилики. Тука многу се зборува за “политички” и за “национален сепаратизам”. Луѓето не праваат дистинкција, не го употребуваат коректно. Националниот сепаратизам претпоставува изградена нација со национална свест и оттаму – сепарација. Така ВРЗ ОСНОВА НА ВЕќЕ ФОРМИРАНАТА БУГАРСКА НАЦИјА ВО МАКЕДОНИјА се прави сепарација. ТИЕ БЕА СО БУГАРСКА НАЦИОНАЛНА СВЕСТ, А МАКЕДОНСКА НАЦИјА СЕ СОЗДАДЕ ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОјНА ОД ПОЛИТИЧКИ ПРИЧИНИ. Тука се работи за правото на национално самоопределување, а не национална сепарација." Георги Старделов (претседател): “Сега... Не разбрав дали академикот Катарџиев сакаше да ја разјасни или размати ситуацијата? Националниот сепаратизам на Мисирков не е фикција. Да се доведува да прашање националниот сепаратизам на Мисирков значи да се доведува до прашање Мисирков!" Катарджиев: “Темата за сепаратизам не ја отвора Мисирков, а ТМОРО – 1902 г., статијата “Политически сепаратизъм” во “Право”, кајшто тие велаат оти се залагаат за политички, а не за национален сепаратизам “защото сме българи като народност”. Тие сакаат да се дистанцираат од национален сепаратизам, а на 7 јули се јави и ѓорче Петров со статијата “Македонското дело на българска почва”, кајшто вели, дека ако се заложиме за самостојност, ние сме прогонувани како кучиња во Бугарија... Тука се работи ЗА ДЕЛЕњЕ НА БУГАРИТЕ ОД БУГАРИТЕ. НАјФРЕКВЕНТНИОТ ЕТНОНИМ ВО МАКЕДОНИјА ВО ОНА ВРЕМЕ Е “БЪЛГАРИН”. Тука е континуитетот на културниот развој на еден народ.” Ето уште един Македонски историчар од ден втори на истиот форум. Името му е Растислав Терзиоски, кој се бави највеке со Русия, СССР и нивните “признавања на посебноста на Македонците” – историчар-архивар, добар познавач на руските архиви. Темата му е “За некои ставови на К. П. Мисирков за македонското прашање”. Објавува дека во Русија имал пронајдено папка, со 70 - 80 страни. Содржината е писма, меморандуми, обраќања до Министерството за надворешни работи на Русија и други институции за решавање на македонското прашање. Тоа били малку познати документи, които заслужували и посебно да се објават: "“Во овие документи постојат некои содржини, коишто не се вклопуваат со неговите пишувања во “За македонцките работи”. Тие отстапуваат од тоа за што, според нашата наука, тој континуирано се залагал. Дали во случајот се работи за дилеми или за таканаречени дилеми? Така например, во писмо до рускиот министер за надворешни работи, Мисирков се декларира како “македонски Бугарин”, зборува за “беспорното бугарско население во Македонија”, за своето “бугарско потекло”, за “бугарскиот народ во Македонија”. Мисирков жали за Санстефанска Бугарија, вели дека Македонија била “коренна бугарска земја”, за “потиснатиот од Србите бугарски народ во Македонија”, за “трите бугарски земји – Северна Бугарија, Тракија и Македонија”. Мисирков вели, дека два и пол милиона “бугарско население” било поробено. Дека Русија ја одделила Македонија од Бугарија. Вели дека тезата за “бугарски национални права над Македонија” била беспорна. Жали дека Македонија е отргната од Бугарија. Мисирков се залага против српската пропаганда, којашто според него работела во Русија. Вели дека по Букурешткиот мир два милиона Бугари во Македонија биле поробени од Србите. Мисирков бара “обединета етнографска Бугарија со цела Македонија, Добруџа, Источна Тракија”. Тврди дека Србија добила “чисто бугарски етнографски земји”, а Грците го “грабнале од Бугарите Солун”. Мисирков има и некои – како да кажам... – чисто расистички ставови за Србите. Вели, дека тие биле “шумадински овчари”. Дека Србија била заснована од “свинскиот трговец Караѓорѓе”, дека истава Србија била “единствен виновник за ропството на македонските Бугари”. Зборува за некаква карактеристичка црта на “српските овчари – цареубијци”. Вели дека Србите поробиле “вековна бугарска култура во Македонија”. Мисирков тврди, дека населението во Македонија е бугарско и треба да живее во единствена бугарска земја. Бара да се спречи српската асимилација на “бугарското население во Македонија”. Зборува за бугарската “културна надмоќ” над Србите. Се залага за присоединување на “бугарска Македонија” кон Бугарија. Вели, дека има опасност од иселување на “Бугарите од Македонија”. Во други документи Мисирков исто така спори со Цвијиќ и со познатата му теза за флотантната маса на македонските Словени. Докажува, дека словенското население на Македонија не е “неоформено тесто, туку ДОБРО ИСПЕЧЕН БУГАРСКИ ЛЕП, којшто й припаѓа на Бугарија”. Во едно писмо од 1914 г., Мисирков вели, дека “Македонци значи единствено македонски Бугари”. Го обвинува рускиот конзул Ростковски, дека под српско влијание сметал македонското население само за “словенско” и вели дека тоа било заблуда под српско влијание. Тагува за поделената во Балканските војни Бугарија.” Ми е интересно: Дали им веруваш на овие МАКЕДОНСКИ историчари. Или и таму одбиташ избирателно. За веродостойност - побарај транскрипт на овој форум на МАНУ.
Duhot na Vovata Dejane, nie li sme wird be momcurljak. Makedonska tribuna e najstariot vesnik na MAKEDONSKATA emigracija vo celiot svet. Centarot se naoga vo Fort Wayne, Indiana USA. Organ e na MPO - Macedonian Patriotic Organization osnovana vo 1922 od bgalci od Makedonija. Ceti: http://www.macedonian.org/mpo/mpo_index.html I pred da izs.r.s nekoe g..no, i da pokazes kolku si plain, vidi naokolu nekoj da ne te gleda...
toni_a Чернjу Пеев, од македонските револуционери прекрстен на Христо Чернопеев, р. 1868 г. во с. Дерманци, Луковитско - Бугарија. Фелдфебел во буграската армија. Во 1899 г. во „делото“ е вклучен од Г.Делчев, учествува во грабнувањето на мис Стон. Војвода во Кукушко, Горноџумајско; Валандовско, Гевгелско, Тиквешијата и особено во Струмичко. Во 1901 г. неговата чета од силен турски аскер е опколена во с. Бајалци (Валандовски), но со неколкумина четници успеваат да се извлечат. Заминува за Бугарија, но пак се враќа во Македонија. Борец против врховистите. Учесник во Илинденското востание. После востането пак е со чета во Македонија, соработува со Ј.Сандански. Активно учествува во формирањето на НФП во Солун, член на централното раководство. Но, потоа ќе се дистанцира од Ј.Сандански. Станува член на ЦК на ВМРО. За време на Првата балканска војна е во редовите на Македоно-Одринското ополчение. Во 1914-1915 г. пратеник е во бугарското народно собрание. Како офицер на бугарската армија загинува во Првата светска војна на Криволак (1915), погребан е во црквата во Ново Село, Штипско.
Duhot na Vovata Bravo Toni_a. Toa kazuva se. Bez nasmev, napolno seriozen sum.
toni_a takvi licnosti imalo mnogu vo makedonskata istorija...nekoi go "naogale" praviot pat,nekoi go "naogale" pogresniot...mnogu bile ednas od ednata pa od drugata...nekoi bile "dobrovolno prakani"...itn
atana_ata Zosto Jane Sandanski e imal sorabotka i prijatelstvo so bugarite Chernopeev i Asenov?Neli bugarite sa bile okupator!
toni_a zatoa sto mnogu od bugarite gi lazele makedoncite...nekako toa navika im stanalo od dosta dalecno vreme.moze i samite bugari bile malku zbuneti.zaprasaj se zasto uste do den denes bugarite lazat za nekoi raboti vo odnos makedonija i makedoncite.
Duhot na Vovata Breh, mama mu stara, mnogo naivni ovie Makedonci!!! Da se ostavat edni tatari da gi lazat tolku vreme pa duri i deneska ;).
angomako deneska tatarite sami si se lazat i nadevaat zaludno..zatoa doagkaat seuste na ovie forumi..;) cheers
stan
quote:
Originally posted by atana_ata
Dali znaete koj e Hristo Chernopeev ili Krastjo Asenov i aferata Mis Stoun?
I'll recommend you to read the book by Ellen Stone "Captured by Brigands". She has been captured and she knows better ;) But read the original book (in English), because if it's translated to Macedonian I'm afraid that the word Bulgarian will be replaced by Macedonian. Very common practise.
quote:
The hallway of the house and the veranda were bright with the pretty Bulgarian dresses.
quote:
They were rejoicing in the love of the friends from whom they had just parted, basking in the beauty of God's world about them, and full of hopes and high resolves to accomplish nobler things in the future for the Bulgarians in Macedonia through their schools and spiritual trainings.
And see now:
quote:
I was especially anxious to learn whether these were of the Black Shirts, as highway men are commonly called in Macedonia, .....
Here's the Chapter: http://www.geocities.com/muntzer2/EStone.pdf The Miss Stone Affair: America's First Modern Hostage Crisis by Teresa Carpenter: http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/0743200551/httpwwwsmartc-21/302-7120100-0692005
quote:
Comment: I am Teresa Carpenter, author of the Miss Stone Affair. I feel compelled to correct two outrageous claims made by anonymous reviewers here on Amazon concerning the identity of the kidnappers of an American missionary woman in the amazing 1901 case I chronicle. One asserts that there is "One very important error" in the book , namely that Bulgarians never lived in this part of Macedonia and that the kidnappers were not Bulgarian." The other alleges, equally absurdly, that "Bulgarians never lived on this part of the Balkan peninsula." I cannot imagine how they can write this with a straight face when Bulgarians were so clearly the dominant force in the region during the time of the Stone kidnapping in 1901. I suspect the assertions of these "reviewers" are part of a partisan attempt to rewrite history more favorably to Serbs and Greeks. The facts say otherwise, and that is probably why they do not have the courage to sign their names. Thank you for allowing me to set the record straight.
Read the book by the captured Ellen Stone and you'll understand...
чекаларов "deneska tatarite sami si se lazat i nadevaat zaludno..zatoa doagkaat seuste na ovie forumi..;) cheers" Edited by dj_Shema
Jakov Cekalarov....tret pat ti e editiran post...sledniot pat nema da go editirame, ke gi primenime pravilata. Ako ne si gi procital poveli procitaj gi pred da prodolzis da pisuvas.
DJ_SHEMA Ја веќе го заклучив. Извини неможев да му одолеам.
toni_a normalno koga ne e vo red frekvencijata...stavil DJ_SHEMA eden bandpass [;)][:D]