Владата го продаде локалитетот на Кале на...
Владата го продаде локалитетот на Кале на...
dejan САД!

Македонската влада и САД денеска и официјално потпишаа договор за купопродажба на земјиштето на локалитетот Градиште, во близина на скопското Кале, каде во наредните три години треба да биде изградена новата американска Амбасада.

Договорот за купопродажба претпладнето го потпишаа министерот за транспорт и врски Џемаил Мехази и вршителот на должноста амбасадор на САД во Скопје, Пол Волерс.

„Ова е голем ден за Македонија... ќе биде изграден убав објект на едно од најубавите места кое со години беше запуштено“, изјави по потпишувањето на договорот македонскиот министер Џемаил Мехази.

Вршителот на должноста амбасадор на САД Пол Волерс рече дека потпишувањето на договорот доаѓа како „резултат на посветеноста на Македонија и САД за тесна соработка, што уште повеќе ќе се продлабочува во иднина“.

„Уверени сме дека изградбата на амбасадата ќе има и економско влијание“, рече американскиот дипломат, објаснувајќи дека таа ќе поттикне изградба и на други објекти на атрактивната локација.

Македонските власти уште пред еден месец почнаа со расчистување на локацијата „Градиште“, и покрај протестите на Одборот за заштита на овој локалитет и собраните над 14 илјади потписи на Скопјани против продажбата на атрактивната парцела.

Одборот што го формираа угледни македонски архитекти, археолози и интелектуалци и натаму остро се противи токму на овој локалитет да се гради каков било објект, истакнувајќи оти на целата височина Кале е вреден споменик со богати културно-историски слоеви

Теренот е целосно расчистен, а дислоцирани се и останките од турските гробишта од Османлискиот период, што беа пронајдени лани кога американската Амбасада ангажираше домашни експерти да утврдат дали на овој локалитет има вредни археолошки откритија.

Македонската влада и САД досега имаат потпишано само условен пред-договор за продажба на Градиште. Парцелата е со површина од 44,5 илјади квадратни метри, а вредноста на земјиштето изнесува околу 2,5 милиони евра.

Според планот, новата зграда на американската амбасада ќе почне да се гради на пролет наредната година, а се планира да биде завршена по две години. Вредноста на проектот, што ќе го изведува американска фирма, се проценува дека ќе изнесува околу 80 милиони долари.

http://a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=49260

pak edna golema investicija!
intel
quote:
Originally posted by dejan
http://a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=49260 pak edna golema investicija! [V]
Дејан што сакаше да кежеш? Да не не е голема инвестиција? Ти што мислиш?
dejan sto mislis ti intel? kakva investicija e ambasada?? dobra li e?? ke vraboti 100 nevraboteni?? pa na kakvo mesto se gradi....
трендафил За шпиунско-комуникацијски центар вредноста на објектот (80 милиони долари) не е голема. Благодарение и на помошта што Македонија и ја даде на САД со повластената цена за плацот. САД и сега има амбасада, па вработените ќе ги префрли од таму. Единствено ќе им треба физичка работна сила за градењето. За опремата (за и против прислушкување и комуникации) сигурно е дека ќе си донесат луѓе од САД.
dejan Normalno trendafil, sigurno nema da vrabotat makedonci tamu. au da! pa ova se sprema za taa srbinkata!!
Jakov
quote:
Originally posted by dejan
sto mislis ti intel? kakva investicija e ambasada?? dobra li e?? ke vraboti 100 nevraboteni?? pa na kakvo mesto se gradi....
...od koi 95 albanci 4 makedonci i eren rom...pa sega vie videte....[:(]
concrete tak normalna jakove.... Skopje glaven grad na GOOOOOLEMA AAAALBANIJA...pa mu treba soodvetna USA ambasada. Pogodi kade ke e taa na MAKEDONSKATA DRZAVA ???????
Jakov kaj sto ke ima 95 vraboteni Makedonci i 5 ostantti?
intel Циркузи сте, ама ај ако во е така полесно да не ви ја расипувам забавата, само продолжете:-)=)+)
concrete Pa koga ke prifatis pozicija da bides klovn...togas red e da bides...ko nas ovde na Forumov...ko Vrhovniot Komandant bez vojska...t.e. bez moznost da ja komanduva...itn.itn. ......kaj da se zavrtis sade albanski iminja...ocigledno gi ima 95%, a Makedonci samo 5% ...ubavo vi namignuvaat Amerikancite...:):):)!!!! Na jug, na jug deca mili !!!!!!
трендафил Со Албанец американците и си го потпишаа договорот за купопродажба.
dejan da da i posle branete gi SDS
concrete Pa vi se razbistruva li po malku...mamurlakot.....se nekakvi gazdi-okupatori ima ova Makedonskiov narod:turci, grci, bugari,srbi eve i na albancive im dojde redot na redaljkava...sto narod ke bese be ova Makedonskiov so kubura vo pojas :):):)!!!!! Od ova deredze gledano...sto pa tolku sum se digna za eden Lazo Kolisevski na primer.....pa toj ispadna mnogu rodoljubiv "antimakedonec" vo sporedba so aktuelnive "drzavnici"....ili treba istoriska distanca....mozebi od dupkata kade ke bide Makedonija za nekoja godina i ovie ke im izgledaat bleskavo , na " idnite generacii".......
concrete Mal dodatok na pogornoto t.e. za kakva okupatorska cizma se raboti: http://www.vest.com.mk/default.asp?id=101190&idg=6&idb=1525&rubrika=Makedonija Klingtonska sigurno ne e ........i tie se trudat da go zboruvaat jazikot na zemjata so koja vladeat.....jagninja se prema nasive okupatori!!!!!
intel
quote:
Originally posted by dejan
da da i posle branete gi SDS
А кого да браниме ДПМН или Н ?
трендафил
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by dejan
da da i posle branete gi SDS
А кого да браниме ДПМН или Н ?
Тоа наскоро ќе го одлучи народот. Според досегашното искуство, ќе го избере тој што ќе има (финансијска) подршка од тие што треба да се вселат во амбасадата на Кале. Помислил ли некој зошто плацот не беше продаден на тендер или со јавно наддавање? Веројатно за да не мора да се поништува изборот додека не добие САД. П.С.: Што ќе биде ако карши народна Банка и на повтореното наддавање не добие Меркатор?
concrete Hmmmm, ovde ocigldno funkcionira Makedonskata negativna sinergija...sto se nadmudruvate okolu samarot , dali ste zabelezale deka na javacot mu treba preveduvac za da vi kaze sto treba da pravite, duri i na "Predsedatelot" na R.Makedonija (za po doma, a oficijalno POSLEDNATA YUGOSLOVENSKA ZEMJA iliti FYROM!!!) koj izigruva "Vrhoven Komandant na slavnata" Makedonska Armija, dali smee i koga smee da i se obrati....sto e sega veke biten nekakov tender ili Merkator...am ic ne mi e jasno!!!!!