Sosovi i prelivi za salati
Sosovi i prelivi za salati
dalila
Tartar sos
3 tvrdo vareni zholchki 2 svezhi zholchki 2 lazhici senf 1 limon 2dl zejtin 3 lazhici kisela pavlaka 3 lazhici sitno iseckan kopar 1 kisela krastavichka 1 lazhica iseckan magdanos 1 lazhica iseckan luk sol, biber Se pasiraat varenite zholchki, i se dodavaat svezhite zholchki i seto toa dobro se izmeshuva. Se dodava senfot, limonoviot sok, solta i biberot pa neprestano meshajkji se mati so zejtinot. Na pochetokot se dodava kapka po kapka a posle toa vo tenok mlaz. Pred posluzhuvanjeto vo sosot se dodava kiselata pavlaka, koparot. krastavichkite, magdanosot i lukot. Se posluzhuva so przhena ili pechena riba ili rakovi.
dalila
Sos od luk
potrebno e: 1-2 lazhici brashno nekolku cheshninja luk supa od kokoshka ocet ili sok od limon Na zejtin se proprzhuva brashnoto se dodeka ne se zacrveni, pa se trga od oginot. Se dodava sitno seckaniot luk i supata od kokoshka.Sosot se vari na umeren ogan so postojano meshanje. Koga sosot e gotov se posoluva po vkus i se dodava ocedot ili sokot od limon.
Sos od ren
potrebno e: 1 lazhica zejtin 3 lazhici brashno mesna supa ocet pomal koren od ren magdanos Dobro se zagreva zejtinot i na nego se proprzhuva brashnoto se dodeka ne se zacrveni. Se zaliva so supata, vo kolichina dovolna sepak sosot da bide gust.Se zakiseluva so malku ocet ili limonov sok. Vo oladeniot sos se dodava narendan ren, seto toa dobro se promeshuva i se posipuva so naseckan magdanos.
Sos od domati
potrebno e: 1 lazhica zejtin 2 lazhici brashno nekolku cheshninja luk vareni domati bistra supa lazhichka shekjer Se stava zejtinot da se zagree i se proprzhuva brashnoto se dodeka ne se zacrveni. Potoa se dodava sitno iseckaniot luk i vareniot domat.Koga smesata kje se soedini i pochne da se odvojuva od sherpata vo koja se podgotvuva se razreduva so bistra supa do sakanata gustina i se ostava da se vari ushte malku na tivok ogan. Na krajot se dodava lazhichkata shekjer. Najchesto se sluzhi pokraj vareno meso pred glavnoto jadenje.
dalila
Beshamel sos
600ml mleko 4 klinchinja 1 lorberov list malku muskatno orevche 30gr puter ili margarin 30gr fino brashno sol, biber Mlekoto se stava vo eden sad, se dodavaat zachinite, neka provrie pa se trga na strana i ostava okolu 15 minuti. Vo drug sad se zagreva puterot(ili margarinot) i poleka se dodava brashnoto se dodeka ne se dobie gusta smesha.So postojano meshanje se przhi okolu 1 minuta. Se trga od oginot i so postojano meshanje se dodava mlekoto. Potoa se vrakja na oginot, meshajkji i se vari se dodeka ne se dobie gust sos.Na kraj se posoluva i se pobiberuva. Se sluzhi uz svinsko meso, kako i da posluzhi pri pripremanje na razni vidovi na testenini.
dalila
Vinagret preliv za salati
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1903_vinagreta.jpg[/img] sostojki: sok od 1/4 limon cheshne luk 1 lazhica senf 1 dcl maslinov zejtin 3 lazhici balsamico ocet biber Site sostojki se ubacuvaat vo dlabok sad ili chasha i se matat so mikser za nes-kafe.Istoto mozhe da se napravi i vo blender.
dalila
Sos od nane
potrebno e: 2 lazhici brashno 1 lazhichka seckano nane 2-3 lazhici mleko malku sol zejtin malku ocet ili sok od limon na vrv na nozhot shekjer Na zejtin se proprzhuva brashnoto da se pocrveni, se dodava naneto, mlekoto, ocedot ili limonoviot sok, se posoluva, dodava shekljerot i se vari okolu 10 minuti.
Sos od kajmak
potrebno e: 1 jajce 1 chasha kajmak zejtin 2-3 cheshninja luk magdanos sok od limon ili ocet Se mati jajceto i kajmakot, se dodava zejtinot, izgnecheniot luk i magdanosot.Seto toa dobro se mati i se dodava limonoviot sok ili ocedot.
Sos od pechurki
potrebno e: 50gr pechurki pomala glavica kromid magdanos malu belo ostro brashno chasha belo vino sol, biber Sitno iseckaniot kromid se proprzhuva, se dodava sitno iseckaniot magdanos i pechurkite isecheni na livchinja.Koga kje se proprzhi se dodava malku brashno, se naliva so voda, promeshuva i se vari se dodeka ne se zgusne.potoa se dodava vinoto, se posoluva i se pobiberuva.Sosot treba da e gust.
Pikanten sos od domati
potrebno e: 1 kitka magdanos malku bosilok chasha dobro uvaren domat mlad kajmak chasha mleko sol nekolku lazhici zejtin malku brashno senf biber Od zejtinot i brashnoto se pravi zaprshka i se trga od ogin i se dodava sitno iseckaniot magdanos, domatite, mlekoto, kajmakot, sol, biber i po vkus senf. Se stava na ogan da provrie i se sluzhi so vareno ili pecheno meso.
dalila
Sos so pchenichni r'kulci za testenini
potrebno e: 80gr pchenichni r'kulci przheni sos od domati 1 glavica kromid bosilok 1 glavica luk(sitno iseckan) sol Kromidot sitno se secka, se proprzhuva, se dodavaat ostanatite sostojki i se provaruva ushte 10-tina minuti. Odlichen e za so shpageti.
dalila
Marinada za meso (1)
potrebno e: 2dl zejtin magdanos nekolku cheshninja luk malku rozmarin biber Zejtinot se mesha so sitno iseckaniot magdanosi luk, rozmarinot i biberot. Mesoto dobro se premachkuva od site strani i se ostava da odstoi najmalku 1 saat pred peshenjeto.
Marinada za meso (2)
2dl zejtin sol biber bukovec bosilok 2-3 cheshninja luk Lukot se presuva i zaedno so ostanatite zachini dobro se promeshuva. Mesoto se premachkuva i ostava da stoi saat-dva pred pechenjeto
dalila
Peking-sos
Vo pomal sad se stava 15 lazhici siten shekjer i se shpinuva so vinski ocet.Se dodava 1 lazhichka sol i pola lzhichka djumbir. Se sluzhi pokraj varen kompir ili pechenje.
Sos od krastavichki
Se seckaat dve kiseli krastavichki i se stavaat vo zaprshka od 1 lazhica zejtin i 2 lazhici brashno.Se promeshuva i se preliva so malku supa, posoluva i se ostava na tivok ogan se dodeka ne se zgusne. Oladeniot sos se sluzhi so pechenje.
Sos "Remulad"
6 sardeli se pasiraat.Vo pasiranata riba se dodava pola glavica sitno iseckan kromid, 1 isekana kisela krastavichka, malku kopar i 4 trvrdo vareni ispasirani zholchki.Seto toa dobro se gmechi so drven tolchnik, pa koga kje se napravi gusta smesa se dodava 3dl zejtin, kapka po kapka neprestano meshajkji.Vo gotoviot sos se dodava sitno iseckan luk.
Holandski sos
Vo sherpa se stavaat 5 zholchki, dodava 250gr puter i penasto se mati, se posoluva, pa se stava sadot na parea i se mati se dodeka ne se zgusne.Togash se trga sosot i se dodava ocet ili sok od limon. Ovoj sos se sluzhi uz barena riba ili bareni shpargli.
Sos muslin
Se pravi isto kako holandskiot sos, so taa razlika shto na kraj se dodava 2dl izmatena slatka pavlaka(hopla)
dalila
Preliv za testenini
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/preliv-za-spagete.jpg[/img] Iseckajte 100gr slanina na kocki i proprzhete ja vo 1dl zejtin.Koga kje se vcrveni izvadete ja.Vo istata masnotija proprzhete edna glavica kromid(iseckan) i malku luto piperche.Koga kromidot e przhen dodadete 100gr sitno iseckan domat.Varete okolu 5 minuti so postojano meshanje.Na kraj dodatete ja slaninata i ovoj preliv stavete go vrz svareni makaroni ili shpageti.
dalila
Bezimen sos
potrebni sostojki: 250gr kisela pavlaka 2 tvrdo vareni jajca 1 lazhica limonov sok 2 lazhichki zachini(nane,magdanos) sol, shekjer Se mati pavlakata i limonoviot sok, pa se dodava sitno iseckanite jajca i zachinite.Se dodava malku shekjer i sol. Ovoj ednostaven sos, koj mozhete da go oblikuvate sprema svojot vkus, ide so site vrsti meso na skara.
wolf_pack Zar site ovie gi imash doma[:p] Sos od pechurkii i onie marinada so meso se stvarno neshto[8D] A vidi ja mojta salata, obichen vinegrat so red and black pepper koristam ili pa po nekogash mnogu prosto, zejtin, ocet i sol[:D] [url="http://img292.imageshack.us/img292/4226/shopskasalata0013id.jpg"]Makedonska Shopska[/url] Dobivam pofalba[:D]
dalila
quote:
Originally posted by wolf_pack
Dobivam pofalba[:D]
Najdobriot moj uchenik si ti[^][:D]
dalila
Sos od domati i belo vino
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/posna_jela/sos.gif[/img] sostojki: 1kg domati 1 cheshne luk 1/2 chasha maslinov zejtin 1 chasha belo vino magdonos biber, sol Se poparuva i ljupi domatot. pa dodava istolcheniot luk.Sve toa se vari , zaedno so maslinoviot zejtin, na tivok ogan.Se dodava vinoto, se posoluva i pobiberuva. Koga sosot kje provrie, se vari ushte 20-tina minuti, trga od oganot i proceduva niz sito.Sosot se posipuva so sitno iseckan magdonos. Se servira pokraj riba.
dalila
Sos od spanakj
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/300087_1.jpg[/img] Sostojki za dve lica: 180gr smrznat spanakj 20gr puter 1 cheshne luk 1 lazhichka skrobno brashno 200ml mleko izrendano muskatno orevche sol 1 jajce Na zagrean puter se dodava smrznatiot spanakj i se mesha se dodeka ne se stopi i provrie.Se dodava propasiraniot luk, solta muskatnoto orevche, vo mlekoto razmateniot skrob i kratko se vari, neprekinato meshajkji.Na kraj se dodava izmatenoto jajce i kratko se provaruva. Sosot od spanakj posluzhete go zaedno so kompir-pire. Po zhelba vo ovoj sos mozhete da izmeshate i topeno sirenje.
dalila
Sos "alla carbonara"
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/umak_alla_carbonare.jpg[/img] 100gr nakocki iseckana slanina se prodinstuva na malku zejtin.Vo poseben sad se matat 4 jajca, izrendano sirenje, sol i biber.Po zhelba se dodava i nekolku lazhici kisela pavlaka i se toa dobro se mati. Preku svarena testenina se preliva sosot i se posipuva so isprzhenata slanina.
Pavlaka so ren
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/pavlaka-sa-renom.gif[/img] Sitno se renda sredno golem ren , dodava kisela pavlaka, sol i biber i na vrv na nozhot shekjer.Potoa se dodava sitno rendano cveklo koe na sosot kje mu dade pikanten vkus i ubava boja.Se sluzhi so ladni jadenja od meso.
Sos od jajca i senf
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/sos-od-jaja-i-senfa.jpg[/img] Tri zholchki, so sobna tempratura se mehsaat so 2 lazhici senf, lazhica shekjer i sol po vkus.Seto toa se mati so mikser se dodeka ne se dobie homogena smesha.Potoa postepeno vo tenok mlaz se dodava mlak zejtin(okolu 350gr) postojano meshajkji so mikser.Koga dobro kje se izmati se dodava ocet po vkus.Penasto izmateniot sos se sluzhi so nekoe jadenje od zelenchuk.
Shvedski sos
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/svedski-sos.gif[/img] Tri lazhici majonez se meshaat so 1 lazhica pavlaka i se dodava 1 lzhica rendan ren.Sosot se sluzhi so pechenje i pecheno meso.
Sos od vareni zholchki
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/umak-od-kuvanih-zumanaca.gif[/img] Tvrdo se varat 4 jajca.Se ljushtat, presekuvaat na polovina, zholchkite se vadat, pasiraat a belkite se seckaat sitno.Vo zholchkite se stavaat 3 lzhici zejtin, malku sol, biber i ocet.Sve dobro se mesha i sluzhi so pechena govedina.
dalila
Preliv za meso
[img]http://www.turbo-kuvar.com/img/preliv_za_meso.JPG[/img] potrebno e: 1 glavica kromid 2 sheshninja luk 4dl sok od domati 4 lazhici tolcheni piperki 5 lazhichinja ocet 2 lazhici med 7 lazhichki senf sol, biber kromidot i lukot se seckaat shto e mozhno positno, promeshuvaat i proprzhuvaat vo podlabok sad so malku zejtin se dodeka ne se zacrevni.Se naliva so sokot od domati, dodava ocedot. medot, biberot, pa se vari se dodeka ne se zgusne. Prelivot se sluzhi so pileshko, svinsko ili juneshko od skara.
dalila
Sos "Bolonjez"
[img]http://www.gastronaut.hr/images/recepti/bolonjez.jpg[/img] potrebno e: 250gr meleno juneshko meso eden morkov eden kromid polovina chasha crveno vino 200gr pasiran domat maslinov zejtin Ischisteniot i iseckan zelenchuk se przhi na 2-3 lazhici zejtin.Se dodava mesoto i se przhi se dodeka ne se dobie ubava smegja boja.Se poliva so vinoto i prodolzhuva da se vari na tivok ogan.Se posoluva i pobiberuva pred da se dodadat domatite.Mesoto na toj nachin kje se zachini so sopstvenite sokovi koi solta kje gi izvleche od nego.Se dodavaat domatite, promeshuva i se vari na tivok ogan, poklopeno.Se vari odprilika saat vreme, vnimavajkji da sosot ne zagori. Se trga poklopecot i se ostava da sosot se zgusne.Sosot ne smee da bide preredok.
Jonah756
quote:
Originally posted by wolf_pack
Zar site ovie gi imash domaSos od pechurkii i onie marinada so meso se stvarno neshtoA vidi ja mojta
:D wow interesting way of putting it.