Велешки мрсни песни
Велешки мрсни песни
vardarce Znam deka e rano za Kolede, ama ovoj praznik mnogu se ceni i slavi vo Veles. Vo Veles tradicija e samo mazite da palat i da odat na koledarski ogin. Sega ke vi gi prenesam pesnite koi sto se pejat. Imam tuka pred mene edna kniga vo koj se sobrani site pesni i ke vi gi napisam pa moze i vie ke gi naucite [:D]. Коледе Коледе леде, паднало греде. Отепало деде. Деде се мачи. баба го плачи. О, о коледе. Утре е Божиќ ќе јадеме свинско месо, ќе пиеме рујно вино. Кој го има ќе го тучи, кој го нема ќе го бричи. Коледе, леде Коледе, леде! паднало греде, утепало деде. Дедо се мачи, Баба го квачи Со четири јајца Гускини, шаткини! О, о, коледе! Јанко петел јаваше Јанко петел јаваше, Курот му се маваше Три девојки ги гледаа, гологлави бегаа. Не бегајте некое, да ве ебам секое. Јанковица метеше, Јанко и го гнетеше Јанковица викна, Јанко и го пикна. Дан, дун Дан дун дудуле летна моме накуре. Стропаја ѕвонците се исплашија момците. Летнаа у избата и го начукаа у пиздата. Матен Вардар дотече Матен Вардар дотече, сандак пички довлече. Сите бе стрижени. Само една не беше, и таа се ебеше. Матен Вардар дотече Матен Вардар дотече, млади куриња довлече, пресни рипчиња, тесни пичиња. Коледица Коледица вртулица врти пичка на полица. Пали огин Пали огин, греј се, гледај пичка, смеј се. Одоздола иде пајтонче Одоздола иде пајтонче, у пајтонче три жени, со пичките стрижени. Една пичка пет ока, со козина шест ока. Отиде Цанда Отиде Цанда на гости, на гости кај тетка и, на гост кај тетка и на лупење клавчиња. Лупеле, што лупеле, легнале па заспале, тетко ли жити тетина запали ја ламбата. Запали ја ламбата, да видам кој беше тој што ме мене пофана тој што ме мене пофана за нога за коленото. За ногата за колиното погоре кај дебелото погоре кај дебелот таму кај сеченото. Одоздола иде поп Ѓошо Одоздола иде поп Ѓошо напрчил куриште како некое зурлиште и на моми говори: Ој, мори моми цицлести, што сте толку пичлести. Баба оди по Бабуна боса Баба оди по Бабуна боса, боооса, ја апнала за пичката ооса ооса. Дури дедо дотрча, на баба отече. На дедо му рипна, на баба и го пикна. Sega za sega tolku ponatamu ke ima uste.
vardarce Цуцул седи на грутка Цуцул седи на грутка па си шие кесулка, а што ќе му е кесулка да си збира жирчок, а што ќе му е жирчок, да си рани прасето, да му пушта мавца, да си мачка стапчето, а што ќе му стапчето, да си тепа бабата, а што ќе му бабата, да му роди мажко дете, како ќе го викаат, Ајчин, бајчин еба му го газот мајчин. Дамба, дамба, дивина Дамба, дамба, дивина Јавна коња пауна, па отиде Грците. Грци коња коваа, пашата го колеа, сина му бесеа. Ој, мори пуста Невено кај да се криеме, под бога сеница бела книга пишеше с' орлово перце пауново крилце штркливо дупиште чингарово куриште. Пара пере Пара пере пиздулка, Мице гледа низ дупка. Дај ми Паро пиздулка, куров да си сладам. Иди Мице у курац пичка ми е таксана. Ако ти е таксана, не ти е потрошена. Паро ле севдо, севдо ле Паро куров ми го изгоре. Седи Пара на диван прчи нозе на таван, да го бутнам куров мој, да го видам господ твој. Паро ле севдо ле, Севдо ле Паро ле куров ми го изгоре. Димче, Димче Пагурче Димче, Димче Пагурче каде беше? На дрва. Што виде таму? Врапче како пее: Ур, дур стар кур, стара пичка јаребичка. Нино, Нино, Нино Скопје, Сарај, Водно за ебање е згодно. Нино, Нино, Нино стара курветино. Курирот ме прати, кромпир да му лупам. Јас кромпир не лупам, жената му ја дупам. Нино, Нино, Нино стара курветино. Курирот ме прати, ориз да му требам. Јас ориз не требам, жената му ја ебам. Нино, Нино, Нино стара курветино. Ина, Ина, Ина Ина, Ина, Ина чичко еба стрина. За ваганче брашно. Ваганчето пукна, чичко и го фукна. Лажицата скакна. чичко и го шлакна. Танка риза, дебел стас, курот рипна среде гас.
OooOo Daj ushte ;)
dada Sani hahahhahaa sedat mama i tato doma i go ucat 9-godisniot sin pesnicki za Kolede za da moze da ide so drugite deca po kukjite
vardarce Vie ne se peat po kuki od mali deca. Ova se pee od mazista navecer pokraj ogin [:D]. Se pie i se jade belo gravce.
sisi Si bilo edno vrapce so klunot si golem sto sakalo da jade po tri pati na den. Chuchuligata vrisna za nozheto go stisna aj begaaaaj ti od tukaaaaa besramniku eden...[:0] Si bilo edno vrapce so kurot si golem sto sakalo da ebe po tri pati na den. chuchuligata vrisna za kureto go stisna ajT begaaaaaaaj ti od tukaaaaaaa BESRAMNIKU EDEN !!![:p][:p] Vidi sum ja pamtela uste da si ibam vekot![;)][:)][:D]
vardarce Сонцето зајде Сонцето зајде, курот пичка најде. Пичка вели: болна сум! Курот вели доктор сум. Врти колце Врти колце дрвено, еби пиче црвено. Од лисица опашка, курот му се окашка. Од волови рогови, курот му се соголи. Грне грчи Грне грчи Грне грчи пичка зрчи кур се вие да се скрие. Ој ти пиче бело на ти куре дебело. Ој ти пиче црвено на ти куре дрвено. Збирајте се деца Збирајте се деца, да збираме буки, елки да ебеме учителки. Да збираме астали да ебеме даскали. Баба оди по орница Баба оди по орница носи пичка в кошница, дедо оди по неа, дај ми баба од неа. Ој, мори бабо грбава Ој, мори бабо грбава шо имаш ќерка убава. Дај ми ја мене, шо ќе ти е тебе. Ќе ја носам на Солун, ќе и купам вруќ сомун. Ќе ми пасе козите, ќе и прчам нозите. Маре, мори Маре Маре, мори Маре Блазе си на мајка ти, Што ја ебал татко ти, Да те роди тебе, да ми дадеш мене. Коледе.
Mufla 1. Коледе, бабо, Качи се на стапов, Да го видиш Ѓоре, Со курот голем, Да го видиш Раде, Со пет ока маде, Да го видиш Аврам, На кур да го наврам, Да го видиш Недан, Од Танаско ебан, Да го видиш Стамена, Со курот до рамена, Да ја видиш Роса, На кур што ја носат, Леле блазеси је... 2. Коледе, леде, Дедо лежит среде, Меѓу двете баби, Со пички без заби. Едната му велит: Дедо, оти дремиш, Оти куре носиш И крај пички постиш! Курот беше здрав, Дури си бев млад, натемаго... 3. Коледе, леде, Курот го зеле, На пазар го носат, Пичка да му просат, Мала пичка сакат, Да му бидат калап, Голема неќи, Цепена до плеќи, Со капаче сакат, Да ја галит в рака, Сакат пичка сува, Да ја носит ф пазува, Блазеси му... 4. Коледица, бабица, Пичка лежит на стапица, Пичка вели: оф, Ми изникна моф, Пичка вели танко, Ми порасте влакно, Пичка вели: нур, нур, Дајте голем кур, Оф, оф, убајна! 5. Колинде, мелинде, Стара баба Дина Пичката ја скина, Неможит да трпит Стар кур да ја крпит, Со конец од козина Пичката му подзина, Со конец от волна, Пичката му јет полна, Машала...