Затвореникот со брада
Затвореникот со брада
трендафил Размислував дали да ја отворам темата за Јован Вранишковски, големосрпски владика, или да го игнорирам неговото постоење. Ме испровоцира мешањето на српските власти. Тие наводно се одвоени од црквата кога се работи за признавање на автокефалноста на Македонската православна црква, но сега се на страна на српската црква со која дуваат во иста тиква. Ако се одвоени од црквата, не гледам причина да се мешаат во судска одлука донесена од македонски суд против македонски државјанин.
Во случајов, и кај србите постои фрустрација. Пеќката патријаршија не е сигурна дали Пеќ ќе остане на српска територија. И наместо во таква ситуација да побараат помош од пријателските православни верници од соседните земји со кои до скоро живееле во иста држава, тие непријателски се однесуваат кон нив. Наместо верски, тие подржуваат некои фосилни големосрпски и грчки политички интереси. Верските велат самостојна држава самостојна црква. Во никој случај не формирање на црква во странска држава. Истиот однос не е само кон нас туку и кон Црногорците. Српската црква ја подржува одамна умрената голема Србија. Затоа уште во кралството Југославија православната црква не се викала југословенска иако била единствена православна за сите, туку цело време е останата како српска. Сметајќи дека нема Македонци и Црногорци.


nepobedliv Jas isto mislam deka mediumite trba da mu dadat pomalku vnimanie na ovoj bezvernik i izrod bidejki on e manipulator koj ke se prestavuva kako macenik. Golemosrpskata idea e mrtva ama ne i zakopana seuste.
Jakov Ја со години дрнкам дека меѓу СПЦ и Србија има огромен знак за =, ама овде ретко кој сака тоа да го види. Се лутиме што има 4300 глупандери со бугарски пасоши и слични работи а кога Србија ни кине од џигерите стискаме до јајца. првиот пат кога го фатија тој педерот у затвор дојде Богоњуб Карик да интервенира кај покојниот Претседател Трајковски, сега Коштуница се очекува на 2ри да се расплаче зашто нема кој да го прими томосот(50 кубици супер моторче), ама овде се е тоа црковен проблем my ass што има обичај да каже едно девојче.... Кој знае како спиел синоќа Јовица..... Лево Чакала десно Џејми Шеј.....Јоцо у средина....
OooOo Jas mu posakuvam na Jocika sapuncheto shto povekje da mu pagja koga kje se tushira :)
Strelec trendafil... Na istata tema vo tek e obemna i najchesto kvalitetna rasprava OVDE: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=9913 Duri i ti samiot si avtor na toj topik!