Адем Јашари ќе го замени Даме Груев !!!
Адем Јашари ќе го замени Даме Груев !!!
dejan Основното училиште "Даме Груев" во скопската населба Серава набрзо ќе го добие името на легендарниот херој Адем Јашари, пренесува весникот "Лајм". Ова барање официјално било доставено и во Општината Чаир, каде што иницијативата е поддржана, и во него е соопштено дека процедурата е во тек.

"Се согласуваме со барањето за промена на името на училиштето, уште повеќе со предлогот тоа да го носи името на Адем Јашари", вели градоначалникот на Општината Чаир, Изет Меџити. Според него, во оваа општина со мнозинско албанско население нема да се сменат само имињата на училиштата, туку и на улиците, болниците и на многу објекти од јавен карактер со цел тие да ја одразуваат културата и историјата на средината на која и служат.

Иницијативата за смена на името на училиштето "Даме Груев", пред година и пол, ја презеле неколку наставници, кои отворено почнале да искажуваат незадоволство што училиштето го носи името на еден македонски револуционер. Следувала седница на Советот на родителите на која било утврдено барањето тоа училиште да го носи името на легендарниот командант на УЧК, Адем Јашари. Тоа било едногласно прифатено од колективот и од наставниците, потврдува за "Лајм", заменик-директорот Ајрис Бектеши. Со тоа едногласно се согласиле и родителите на 1.400 ученици. Во образложението, родителите истакнуваат дека при изборот на ова име го имале предвид фактот дека Адем Јашари бил командант на УЧК во чија бригада имало борци од Серава и од Чаир. Покрај тоа некои родители потврдиле дека одделни куќи во оваа населба биле засолништа на Јашари пред да избувне војната на Косово.


Ova e premnogu preterano! lele...i ulicite i bolnicite...mnogu mi e gajle ako Dame Gruev ima 100% Albancite, ke se pocituva imeto na toa uciliste i ulicite i bolncite!

Sto sledi posle ova?? Sigurno SDS nema da digne prst, a Kostovski?? Toj samo cuti, revizii i neznam sto!!
I sto ke pravime nie Makedonci?? Ke si vikame 'dobro...dobro, ne e nesto golemo, ne treba da se sekirame, i taka e vo drugi ZAPADNI zemji (kade nemat kultura i bogata istorija)' ama do toa odi!! do nesto 'golemo'
трендафил Ова е само последица од неуспешниот референдум за територијалната поделба, односно од седењето дома и гледањето на телевизија наместо да се спречи власта во донесувањето на една идиотска (да го употребам речникот на кабинетот на премиерот) одлука со едноставно заокружување на ливчето. Во иднина ќе има уште многу вакви работи.
concrete Imalo i dinosaurusi Trendafile , odamna ne sum sretnal ni eden, od tie originalnite..pogolemkite :):)!!!
трендафил Диносаурусите барем сами не се довеле во ситуација да изумрат. Во случајов исто така НАМЕРНА грешка на власта е што не овозможи т.н. Бадинтерово мнозинство во локалната самоуправа. И народот во мнозинство НАМЕРНО го премолча и ова. До кога (да го употребам уште еднаш речникот од кабинетот на Премиерот) ќе изигруваме идиоти. Во општината Чаир Албанците се окулу 52%, што би рекле имаат тесно мнозинство, но немаат намера да се однесуваат кон другите 48% на ист начин како што бараат во државата другите 3/4 да се однесуваат кон „нивната“ 1/4 од население. Тој Адем Јашари изгледа ќе биде замена за Тито. Во секоја општина ќе има по едно училиште со неговото име. Може ќе предложи Претседателот негов споменик во центарот на Скопје.
dejan Sto da se ocekuva od SDS Trendafil...oni za sve se NAMERNO! ajde, kade se tie lugje koj stalno gi branat SDS... 52% stvarno ne e mnogu...samo uste nekolku makedonci falat, pa nie ke staneme 52%
Jakov Dame Gruev ne se vikase i skoloot vo Semsevo...znaci ne mu odi na Dame pa toa ti e.... Ako go prekrstat vo Adem Jasari, togas skoloto vo Kuceviste neka se vika Slobodan Milosevik...ne za drugo da ima ramnoteza. Vo Makedonija ocigledno i dvajcata uste drzat visoka popularnost
трендафил Јаков, можеби подобро би било во место кај што Србите се во мнозинство училиштето да се вика Александар Ранковиќ, шеф на полицијата во ФНРЈ, познат борец против балистите и нивните остатоци. Велат дека во негово време по информативен разговор Албанците ги терал во одреден рок да го донесат оружјето за кои наводно имаат информации дека го поседуваат. И тие што немале оружје морале од страв да го најдат (да го купат) од кого ако не од друг Албанец и да го однесат во полицијата. Целта била исполнета, една цевка помалку кај непријателот. Мислам дека ако Ранковиќ не беше сменет некаде пред земјотресот во Скопје, не ќе имавме проблеми со Албанците.
Jakov Јас мислам дека токму резоните на Ранковиќ во последниве 50 години ја создадоо агресијата и омразата на Албанците кон се неалбанско околу нив. Да бил Кардељ место Ранковиќ денес можеби ќе бевме членка на ЕУ и ќе личевме повеќе на Белгија а помалку на Северна Ирска.
Strelec А знае ли некој кој бил тој Адем Јашари? Против кого се борел? Ако е некој херој од втора светска виојна, тогаш многу битно е дали се борел против фашистите и балистите, или против македонската војска!
dejan легендарниот командант на УЧК, Адем Јашари
Jakov Леле Ацоооооо. Седи 1- један што би рекла Мирчевска.... Јашари е оној стариот со брадата кечето и редениците со фишеци на него, кој 1998 собра 50 луѓе на еден рид во близина на Дреница. Така качени се прогласија за ОВК формираа банда и се заканија дека ќе го ослободат Косово. После неколку дена полициски одред на српското МВР дошло со две воени возила со некакви си далекометни ракети и на место на ридот после три саати имало лединка......а да и немало Јашар-и Лоштш е што нашиве домородни албанци немаат свои херои па земаат туѓи кои со Македонија немаат ништо. Разбирам да го земат Скендер Бег или Кристофориди, биле АЛбанци ама оставиле широк белег у историјата ама овие "pistolerosi" што ги земаат врска нема. Провокации и ништо друго. Демек сите сме еден простор....
Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
...се заканија дека ќе го ослободат...
Значи ослободител бил!:) Епа заслужил тогаш, што се буните?:)
Jakov не се буниме си правиме муабет. гледам и Деки веке не се буни. Сигурно си вика да си кутам ја да не ми го сменат за некоја година школото у Осама бин Л.[:D]
dejan [:D]
Great_Macedonian poleka i vie sto lelekate... ne ceka uste mnogu lelekanje i ofkanje vo bliska idnina.. ova e samo pocetok na pekolot, za koj nasite predavnici politicari vo bliska idnina prvi ke platat, skapo.
Pina Koj be leleka. Ne gledash deka pro-Evrounionisti i Globalisti go vodat oroto, i ne ubeduvaat da mislime pozitivno za Makedonija. Demek "everything is under control. I na kraj sho se sekirash. Goljamiot ni "friend" ni go podrzhuva ustavnoto ime. Top ne ne bie. E sega toa shto se redefinira poimot Makedonija/Makedonsko i sl. e druga rabota. Za toa poveke ke ti kazhat gorespomnatite pripadnici na najnovata avangarda bajagi prisutni i aktivni bash na ovoj forum.
dejan da vo bliska idnina...malku premnogu bliska, 2012 ako sakate tocen datum...togas Albancite slavat 100 godini na nivna drzhava, i do togas sakat da gi osvojat site drugi 'teritorii' pa ovoj na Cair se sprema dodeka ima pari da go pravi.
concrete
quote:
Originally posted by dejan
da vo bliska idnina...malku premnogu bliska, 2012 ako sakate tocen datum...togas Albancite slavat 100 godini na nivna drzhava, i do togas sakat da gi osvojat site drugi 'teritorii' pa ovoj na Cair se sprema dodeka ima pari da go pravi.
Navistina , ne sum znael....100 godini od sto??????
dejan Pa oni bile oslobodeni vo 1912!
трендафил
quote:
Originally posted by Pina
Koj be leleka. Ne gledash deka pro-Evrounionisti i Globalisti go vodat oroto, i ne ubeduvaat da mislime pozitivno za Makedonija. Demek "everything is under control. I na kraj sho se sekirash. Goljamiot ni "friend" ni go podrzhuva ustavnoto ime. Top ne ne bie. E sega toa shto se redefinira poimot Makedonija/Makedonsko i sl. e druga rabota. Za toa poveke ke ti kazhat gorespomnatite pripadnici na najnovata avangarda bajagi prisutni i aktivni bash na ovoj forum.
Не верувам дека САД би дозволила во општина во која поголемиот дел се муслимани некое училиште да се вика Осама Бил Ладен. Големиот брат ни го признава уставното име, но и правото да си го смениме името. Доколку сакаме се разбира. Како што сакавме територијалната поделба да ни биде токму ваква. На пример населениот дел од Гази Баба не е во општина Гази Баба, туку во Чаир, само за да може таму Албанците да бидат над 50% и да се случуваат работи како оваа со промена на имињата на училиштата или веењето на знаме на Република Албанија. Дали мислите дека Македонците што гласаа за антимакедонските закони и тие што ги подржуваат гласно во јавноста (и овде на форумов) се непресметливи и не беа во состојба да предвидат дека ќе се случи ова или тоа го направија намерно добивајќи нешто непознато за мене.
concrete Poveke bi tipuval na nedokvakani...nepresmetlivi e malku prestrogo:):):)!!!! Nekoe kilo brasno i zejtin , mozebi...pa po nekoe mesto vo banka za da go nerviraat Jakov, maglovito vetuvanje za Golema Albanija i STRAV, OGROMEN STRAV od promaja !!!!!