Амбасадорот Алити ги собра Македонците од Бугарија
Амбасадорот Алити ги собра Македонците од Бугарија
nepobedliv Македонците од Бугарија му изразија благодарност на новиот македонски амбасадор во Софија Абдурахман Алити бидејќи е прв наш дипломатски претставник кој ги собрал на заедничка средба и ветил дека ќе се бори за правата на Македонците.

Пиринскиот македонски информативен центар завчера соопшти дека на 2 Август - Илинден Алити ги поканил претставниците на сите македонски организации во Бугарија на средба во Македонскиот културно-информативен центар во Софија.

Од името на македонското малцинство присутни биле копретседателите на ОМО ПИРИН Стојко Стојков и Ботјо Вангелов, секретарот на партијата Васил Стојчев и координаторот за дејност во внатрешноста на Бугарија Димитар Иванов. Присутни биле и претседателот на ОМО "Илинден-ПИРИН" Иван Сингартијски, претседателот на друштвото на Македонците-муслимани "Сонце" Дамјан Искренов, претседателот на ОМО "Илинден" Борис Павлов, истакнатиот македонски интелектуалец Георги Радулов и други.

Од страна на амбасадата беа присутни амбасадорот Алити, заменикот на амбасадорот Александар Џепаровски, конзулот Миле Миленкоски и раководителот на Културниот центар Стефан Мицов Влахов

- Искажавме задоволство што Алити е избран за амбасадор како припадник на национално малцинство. Веруваме дека како припадници на малцинството подобро ќе се разбереме и ќе соработуваме. Го запознавме со нашите проблеми во Бугарија. Ние сме му благодарни за неговата изјава дека ќе се бори за признавање на македонското малцинство и на македонскиот јазик. Тој е првиот македонски амбасадор кој јавно изјавил такво нешто - соопшти вчера Пиринскиот македонски информативен центар.

Според соопштението од средбата, Алити бил изненаден од фактот што бил прв амбасадор кој изјавил такво нешто, како и од тоа дека е првиот македонски дипломатски претставник кој ги поканил на заедничка средба лидерите на Македонците во Бугарија.

- Признавањето на македонското малцинство во никој случај не е барање насочено против бугарската држава. Ние заеднички ќе соработуваме во правец на подобрување на положбата на македонското малцинство и во духот на продлабочување на добрите односи меѓу Македонија и Бугарија- потенцираат претставниците на Македонците од Бугарија.

Инаку, во просториите на Македонскиот културно-информационен центар во Софија првпат беше одржана прослава на Илинден во организација на македонската амбасада во Бугарија.
katia Убаво ги е собрал амбасадорот, ама не е уточнил дека лугето кои са били там не са представители на населението од Благоевградска област, току само на 700-800 души от това население. Никоj не ги избирал да говорат од името на сите, има си пратеници во парламент избрани од народот
nepobedliv Pisuvaj Makedonski Makedonsko devojce pa ke praime muabet. U sprotivno idi druzi si se so bugarcinja.
Strelec
quote:
Originally posted by katia
...току само на 700-800 души от това население.
katia, od kade ti e ovaa brojka?:) vo 24 chasa ja prochita, ili na pazar ja slushna?:)
katia
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by katia
...току само на 700-800 души от това население.
katia, od kade ti e ovaa brojka?:) vo 24 chasa ja prochita, ili na pazar ja slushna?:)
на изборите 2003 /локални/ и 2001 /за парламент/ беа толку, они сами се покажаа колку са, jaс лично не сум ги броила...и лично никоj oд них не познавам
Strelec Ти беше ли меѓу тие 700-800?
dejan Normalno, Katia ni e Makedonsko Devojce tuka[:D] Vidi ja, kitka sharena:p
katia
quote:
Originally posted by Strelec
Ти беше ли меѓу тие 700-800?
Jaс секогаш гласам за ВМРО-СМД..
toni_a maheri za baranje se ovie "nasive" sto sme vi gi pratile vo BG. imaat dolga tradicija i golemo iskustvo... da vidime sto ke napravat [:D]
nepobedliv Katia sto si ti? Makedonka ili Bugarka, aj izjasni se ako mozes???
Inkognito A imaat interes neshto da napravat tie "nashive"? :)
toni_a
quote:
Originally posted by nepobedliv
Веруваме дека како припадници на малцинството подобро ќе се разбереме и ќе соработуваме. Го запознавме со нашите проблеми во Бугарија. Ние сме му благодарни за неговата изјава дека ќе се бори за признавање на македонското малцинство и на македонскиот јазик. Тој е првиот македонски амбасадор кој јавно изјавил такво нешто - соопшти вчера Пиринскиот македонски информативен центар. Алити бил изненаден од фактот што бил прв амбасадор кој изјавил такво нешто, како и од тоа дека е првиот македонски дипломатски претставник кој ги поканил на заедничка средба лидерите на Македонците во Бугарија. Признавањето на македонското малцинство во никој случај не е барање насочено против бугарската држава. Ние заеднички ќе соработуваме во правец на подобрување на положбата на македонското малцинство и во духот на продлабочување на добрите односи меѓу Македонија и Бугарија- потенцираат претставниците на Македонците од Бугарија. Инаку, во просториите на Македонскиот културно-информационен центар во Софија првпат беше одржана прослава на Илинден во организација на македонската амбасада во Бугарија.
neznam,no i da nemaat ke si napravat "interes"...[:)]
Pina Pred nekoja godina bugarskiot Premier otide vo Albanija i go poseti tamoshnoto Bugarsko malcinstvo. Sega Nashiov ambasador go sobira Makedonskoto malcinstvo vo Bugarija. Na red e sega nashiot ambasagor vo Grcija da gi sobere Makedoncite od Egejska Makedonija, a bugarskiot minister ke skokne do Kostur da porazgovara so tamoshnoto Bugarsko malcinstvo. Balkanska Roshomonijada li beshe? Ili taka neshto.
Strelec
quote:
Originally posted by Pina
Pred nekoja godina bugarskiot Premier otide vo Albanija i go poseti tamoshnoto Bugarsko malcinstvo. --- Sega Nashiov ambasador go sobira Makedonskoto malcinstvo vo Bugarija.
Aman ne gi izednachuvaj ovie dve raboti, poshto ama bash NISHTO zaednichko nemaat!
Pina Pa da. Ima edna razlika. Prviot e minister a vtoriov e ambasador. A ima i ushte edna mala razlika. Prviot e Bugarin i otishol da razgovara so "Bugari" vo Albanija. Vtoriov e Albanec i otishol da prai muabet so Makedonci ili Slavo Makedonci, kako shto mnogu Albanski politichari vo Makedonija miluvaat da ne narechat nas Makedoncite. Mozham samo da si zamislam kako zboruval makedonski so tezhok albanski akcent koga im se obratil na Makedoncite. Se prashuvam dali nekade bilo istaknato i Albanskoto zname. Ama kako shto se rabotite vo posledno vreme so nashata kauza just anything goes. Samo imaj stomak da go svarish. P.S. Ako ambasadorot e Turchin go brisham ovoj post pod hitno.
nepobedliv da toj bugarinot otisol vo propagandna misija bozem imalo bugari vo albanija. arno rece Mitreva, NA SRCE SME im na mnogu na Balkanov...
dejan Aliti e turcin?
OooOo jok ... Albanec e.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by nepobedliv
...друштвото на Македонците-муслимани "Сонце" Дамјан Искренов,
Hm-hm-hmmmmm...[;)]
Pro Patria 2
quote:
Originally posted by katia
quote:
Originally posted by Strelec
Ти беше ли меѓу тие 700-800?
Jaс секогаш гласам за ВМРО-СМД..
a da ti go (pip) ednas,moze?(pip) tatarska...