Оддадена почит на македонските бранители од Карпал
Оддадена почит на македонските бранители од Карпал
dejan Оддадена почит на македонските бранители од Карпалак

По повод 4 годишнината од загинувањето на македонските бранители, припадници на резервниот состав на АРМ од гарнизонот Прилеп, утрово на спомен обележјето кај Карпалак венци положија членови на нивните семејства, Премиерот, Министерот за одбрана, претставници на АРМ, на политички партии, на локалната самоуправа од Прилеп и на Здружението на резервни воени обврзници - учесници во настаните 2001-2002 година.

Панихида за загинатите отслужи митрополитот полошко-кумановски г. Кирил во сослужение со свештеници на МПЦ.

По полагањето на венците, министерот Манасиевски во Домот на АРМ ќе организира ручек за роднините на загинатите.

Кај месноста Карпалак, на 8-ми август 2001 година во одбрана на независноста, територијалниот интегритет и суверенитет на државата, загинаа Нане Наумовски, Сашо Китаноски, Бранко Секулоски, Горан Миноски, Марко Деспотоски, Ердован Шабаноски, Љубе Грујоски, Дарко Велјаноски, Пеце Секулоски и Веби Рушидоски, сите од резервниот состав на АРМ од гарнизонот Прилеп.

http://a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=49672
dejan Sliki http://195.26.131.100/miafoto/miafotog/11081.jpg i poveke tuka http://195.26.131.100/mak/images.asp
трендафил Пред една година тогашниот министер за одбрана, сега премиер, Владо Бучковски, вети дека на местото на злосторот ќе биде подигнат споменик. Од споменикот нема ниту трага ниту глас. Не ми е познато дека на отворен простор има споменик на бранителите кои го положија животот во одбрана на Македонија од Али Ахмети и неговите следбеници. Никој не одговараше (ни морално) за тоа што конвојот не беше обезбеден, ниту за прекршувањето на повеќе правила. На пример за забрана на превоз на експлозивни средства и луѓе во исто возило. Нема објаснување и зошто хеликоптерите беа без вооружување. Наместо како чин на морална одговорност да се повлече од политиката, тогашниот министер за одбрана продолжи да се бави со неа. За чудо, дури и напредуваше во кариерата. Исто како и убијците на македонските војници. Некои луѓе и понатаму мислат дека овој како и масакрот кај Љуботенски Бачила беа „наместени“ за македонската јавност полесно да ја прифати Рамковната спогодба.
sisi Neka pocivaat vo mir. Amin. SLAVA IM!
wolf_pack Leka i zemja. Nikogash nema da bidat zabraeni.
OooOo slava im!
Pina
quote:
Originally posted by трендафил
Пред една година тогашниот министер за одбрана, сега премиер, Владо Бучковски, вети дека на местото на злосторот ќе биде подигнат споменик. Од споменикот нема ниту трага ниту глас. Не ми е познато дека на отворен простор има споменик на бранителите кои го положија животот во одбрана на Македонија од Али Ахмети и неговите следбеници. Никој не одговараше (ни морално) за тоа што конвојот не беше обезбеден, ниту за прекршувањето на повеќе правила. На пример за забрана на превоз на експлозивни средства и луѓе во исто возило. Нема објаснување и зошто хеликоптерите беа без вооружување. Наместо како чин на морална одговорност да се повлече од политиката, тогашниот министер за одбрана продолжи да се бави со неа. За чудо, дури и напредуваше во кариерата. Исто како и убијците на македонските војници. Некои луѓе и понатаму мислат дека овој како и масакрот кај Љуботенски Бачила беа „наместени“ за македонската јавност полесно да ја прифати Рамковната спогодба.
Ima povazhni raboti da se odbelezhat... CORNER STONE OF THE HOLOCAUST MEMORIAL CENTER IN SKOPJE TO BE LAID SOON Under the auspices of Prime Minister Vlado Buckovski, the Holocaust Fund of Macedonian Jews will lay the cornerstone of the Memorial Center of Holocaust of Macedonian Jews at the site of the former Jewish neighborhood in Skopje on September 2, MIA reported. Two linked buildings will initially be built at a space of approximately 4,000m2, one of which a Museum of Holocaust, while the other a business center. A hotel is to be also built in the future. President of the Holocaust Fund of Macedonian Jews Samuel Sadikario stated that the construction activities will cost Euro 3,5 million, which have been provided from the real estate denationalization of forcefully deported Macedonian Jews, who did not survive the holocaust and have no successors. According to Sadikario, the Memorial Center will differ from the existing centers worldwide because it would not only symbolize death, but also life through different programs for revival of the Old Skopje Bazaar. "According to the project program, the object's basement will have an ambience of the old David Street, followed by the entrance in the holocaust ambience, while escalators will lead to the education sector, including halls with technical equipment for lectures, projections and research. The second floor will have space for theatre and concert performances. The business center envisages an art space for fine arts and crafts, as well as a small open amphitheater", Deputy-Minister of Culture and vice-president of the Holocaust Fund, Melpomeni Korneti stated. With its programs for studies on Judaism and innovative studies for complex populations, such as the ones in the Balkans, the Center is expected to have a regional character.
трендафил Во Македонија се веќе изградени меморијални центри за Албанците во Горно Блаце, Селце и Арачиново. Ќе се гради и меморијален центар за Евреите. Нема само меморијален центар за Македонците. Ни за убиените во одбрана на Македонија, за киднапираните и убиени од ДУИ (тогаш УЧК), за прогонетите (не само со оружјето на Ахметовци, туку и од економската беда во која се наоѓаме одамна)...
dejan Taka e Trendafil...za zhal nikoj ne gradi spomenici za Makedoncite. Evreite zasluzhile spomenik, a memorijalen centar, ne sega....PRVO nema ni nekoj memorijalen centar za Makedoncite od Egejska i Pirinska (kako jas sto znam), ili vo opsto za Makedoncite preku vekovite...nie sme utepan narod...
SpaceLily Aj za ubo po niv loshoto
Pina
quote:
Originally posted by dejan
Taka e Trendafil...za zhal nikoj ne gradi spomenici za Makedoncite. Evreite zasluzhile spomenik, a memorijalen centar, ne sega....PRVO nema ni nekoj memorijalen centar za Makedoncite od Egejska i Pirinska (kako jas sto znam), ili vo opsto za Makedoncite preku vekovite...nie sme utepan narod...
Ne sum znael deka imalo i Evrei uchesnici vo NOB...