Riznica na aforizmite
Riznica na aforizmite
MissEviL * Ima luge shto zboruvaat, zboruvaat, zboruvaat - se dotogash dodeka ne uspeat neshto i da kazhat! *Koga kje ti zdodee nekoj chovek, daj mu pari na zaem. *Obrazovanieto se shiri niz zemjinata topka... so oponiranje. *Da bidesh umen znach da ja razlikuvash vistinata shto treba da ja kazhesh, od onie vistini shto treba da gi premolchish. *Lagite se tolku prodni, shto samo edna mozhe da rodi iljadnici drugi. *Vekje nemame prijateli no zatoa pak imame televizija. *Genijot lichi na sekogo, no nikoj ne lichi na nego. *Za dobroto uvo i komarecot e muzika. *Koj gi chuva svoite tajni za sebe, sekogash ostanuva svoj gospodar!
The`bItCh - Тој се ожени со неа затоа што ја љубеше. Таа го љубеше затоа што се ожени со неа. Пол Јан - Кој може да управува една жена, тој може да управува и цел народ. Балзак - Светот им заповеда на жените, ние му заповедаме на светот, жените ни заповеаат нам. Катон - Ние сме, госпоѓо, толку близу до небото. Вие затоа што сте убава, јас затоа што сум стар. Виктор Иго - Кога не би постоеле жените дијамантот би бил обично камче. Виктор Игоp - Идеална е онаа жена која, иако ви е верна, ве опкружува со толкаво внимание и љубезност како да сте и` љубовник. Марсел Ашар - За се` има граница, која е опасно да се пречекори, зашто ако ја пречекориш не можеш веќе назад. Достоевски - Ништо не е поскапо од нешто што мора да се купи со молби. Кристофер Леман - Маж што успеал во животот - тоа е човек што може да заработи повеќе отколку неговата сопруга може да потроши. Жена што успеала во животот - тоа е онаа жена на која и` пошло од рака да си најде таков сопруг. Саша Гитри
Strelec * Ако некој те излаже за нешто, тој не е во ред, но ако за истото те излаже уште еднаш, ти не си во ред - Златко Аревски - Арчи * Каков парадокс!? Совршена љубов е онаа која што те прави несреќен! - Soren Kirkegaard * Можно е да даваш и без да љубиш, но не е можно да љубиш без да даваш - Ami Carmichael * Љубовта кај мажите влегува низ очи, а кај жените низ уши - Полска народна поговорка * Љубовта е игра за двајца, во која што и двајцата можат да победат - Eva Gabor * Постојат такви кои што ќе ти го грабнат срцето, но постојат и такви кои што ќе ти го вратат на свое место - Elizabeth David * Ако не одиш до крајот на патот, зошто воопшто тргнуваш - Joe Namath * Идеалите се како ѕвезди. Не можеме да ги допреме, но затоа можеме да тежнееме кон нив - Непознат автор * Во бракот многу е поважна толеранцијата, отколку логиката - Irving Stone * Да се сакаш себеси вистински, значи да не се сакаш само себе - Јевгениј Јевтушенко * Познавај ги сите, верувај на некои, а сакај само една (еден) * Љубовта е навистина жешка, но никогаш не знаеш дали ќе ти го загрее срцето, или ќе ти ја запали куќата - Joan Crawford * Колку повеќе љубов, толку помалку зборови - Холандска народна поговорка * Вистински пријател е тој што ти ја држи раката и што ти го допира срцето! - Gabriel Garcia Marquez * Кога срцето гори, некоја искра и од уста ќе излета! - Англиска народна поговорка * Не плачи затоа што дошол крајот. Смеј се дека тоа се случило! - Gabriel Garcia Marquez * Љубовните рани може да ги излечи само оној што ги создал! - Германска народна поговорка * Сакај ме за да те сакам, чувај ме за да те чувам! - Грчка народна поговорка * Не си го троши времето со некој што не е заинтересиран да го троши своето време со тебе! - G. G. Marquez * Зошто на животот да не му додадеме повеќе години, а на годините кои ни останале повеќе живот - Слободан Колиќ * Оној што нешто сака, остави го нека го сака. Ако не го оставиш да го сака, тој и понатаму тоа ќе го сака, а тебе ќе те мрази - Сенегалска народна поговорка * Не е доволно љубовта да ја насадиш... Треба постојано и да ја наводнуваш - Германска народна поговорка * Ниту еден човек не ги заслужува твоите солзи, а тој што мислиш дека ги заслужува, не би те ни довел до солзи - G. G. Marquez * Луѓето секогаш за себе бараат вистинска личност, наместо да се потрудат самите да станат вистинска личност - G. Steinem * Ништо на светот не може да те направи толку среќен, како сонувањето - A. Rodin * Раката која што дава е најчесто над онаа која што прима! * Дури и најмудрите риби гладот ги тера кон јадицата! * Пристојна дама е онаа жена која што знае што е тоа што не смее да го знае! * Случајноста е непоканета, но често ни е многу драга гостинка! * Мрзеливоста толку споро чекори, што сиромаштијата многу брзо ја стигнува! * Паметниот ги совладува пречките една по една, а глупиот не ги ни забележува! * За луд се смета оној чија лудост се разликува од лудоста на останатите! * И среќата ќе се измори доколку некого долго на грб го носи! * Нов бунар копај, но во стариот не плукај! * Инвестирај во здравјето како млад, за да видиш аир како стар! * Ако не можеш некому да му помогнеш, барем не му одмогнувај! * Будалите не треба да се бараат... Тие сами се јавуваат! * Чудно е колку малку ни треба за да бидеме среќни и уште почудно е што многу често токму тоа малку ни недосасува! * Повеќе одмор дај му на јазикот, отколку на рацете! * Човекот е единствената грешка на природата! * Славата е отров што се зема во мали дози! * Смеата е една од најсериозните работи! * Ако сакаш да те сметаат за богат, оди кај сиромашните! * Не го прави на другите тоа што не сакаш тебе да ти го прават! * Носталгијата е всушност комбинација од добрите некогашни денови и сегашната лоша меморија! * Доколку не мислиш дека си силен, не покажувај заби! * Дрвото не се соборува само со еден удар! * Кога ќе се доживее неуспех, глупите лелекаат, попаметните бараат друго решение, а најпаметните уште претходно го имале другото решение во резерва! * Дури и среќата ќе се умори ако некого на грб долго го носи! * За да владееш со луѓето, некогаш треба да ги оставиш да мислат дека тие владеат со тебе! * Молчи за да не те обвинат дека лажеш! * Добар маж е секој кој вели дека жената му е добра. И обратно! * Кога имаме 15 години, за нашите татковци тврдиме дека се идиоти, но кога ќе стигнеме до 25-тата, се чудиме колку многу нашите татковци научиле за само 10 години! * Честит човек тешко можеш да најдеш, а лесно можеш да измамиш! * Чувај се од бесот на стрпливиот човек... Тој бес доаѓа најдоцна, но е најопасен! * Најмногу меѓу себе се сакаат луѓето со еднакви доблести, а најмногу се мразат оние со идентични недостатоци! * Пазете се од оној кој што за другите ви зборува лоши работи, а за вас само добри! * За пријател можеш да го сметаш оној кој што знае се’ за тебе, а и понатаму те сака! * Бракот е заедница на двајца во која што се содржат господар, господарка и двајца робови! * Поштен човек тешко можеш да пронајдеш, но лесно можеш да го излажеш! * Кога зборуваме за некој друг, се откриваме самите себе! * За да ти биде рането срцето ти требаат и непријател и пријател! Едниот да те наклевети, а другиот да ти го пренесе тоа! * Човек се пробива додека е млад. Подоцна стравува младите да не се пробијат! * Кога би се продавале умови, секој би си го купил својот! * Луѓето простуваат се’, освен искреноста! * Брдо со брдо не може да се спои, но човек со човек може! * На продавачот му е доволно едно око, а на купувачот не му се доволни ниту сто! * Надежта е сон на будните! * Не се соборува секое дрво со еден удар! * Популарноста е и како младоста... Кога еднаш ќе помине, веќе не се враќа! * Кога влегуваш, мисли и на излезот! * Розата исто мириса, без оглед со кое име ја нарекуваме! * И најмудрите риби гладот ги тера кон јадицата! * Секогаш размислувај што можеш да направиш, а не што може да ти се случи! * Не ми треба пријател кој што со се’ се согласува и кој што на се’ клима со глава бидејќи мојата сенка тоа може да го прави уште подобро! * Не гледајте во детето како да е некоја драгоценост, туку трудете се тоа да постане! * Човек кој што не прави грешки, обично ништо не работи! * Некои врати се отвораат со клуч, но некои само со глава! * Ништо не е подосадно отколку што е среќата на другите! * Кога имаш се’, не гледаш ништо... Ќе прогледаш кога ќе немаш ништо! * Луѓето простуваат се’ освен искреноста! * Сите глупости што ги правиме додека сме млади, тешко е да се покријат и надоместат со мудростите што ќе ги поседуваме кога ќе бидеме стари! * Парадокс: Пријателот на мој пријател е мој пријател, а пријателот на моја пријателка е мој непријател! * Помогни му на човек кога е во неволја, доколку сакаш истиот тој да се сети на тебе... кога ПОВТОРНО ќе биде во неволја! * Постоење на дел за пушење во еден ресторан е исто како да постои ДЕЛ во еден базен наменет за уринирање! * Оние што знаат да зборуваат, употребуваат МАЛКУ зборови! * Младоста доаѓа и поминува, но недозреаноста може да биде ВЕЧНА! * Верувај и понатаму во Господ, но СЕПАК заклучувај го автомобилот! * Никогаш не е интересно тоа што жените го кажуваат. Интересно е ТОА што го премолчуваат! * Парите се како и жените. Мораш да се грижиш за нив, ИНАКУ ќе отидат во рацете на некој друг! * Рана која се крие, споро и тешко се лечи! * Никогаш не е до тој степен лошо, за да не може да биде и УШТЕ полошо! * Чувај ја раката 1 минут на врел шпорет и ќе ти изгледа како да поминал ДУРИ 1 саат. Чувај ја раката на врело женско тело 1 саат и ќе ти изгледа како да поминал САМО 1 минут! * Пријателството се создава во среќа, а во несреќа се проверува дали е ВИСТИНСКО! * Паметниот човек НЕ САМО што не зборува глупости, туку не ги ни слуша! * Мажот е НАЈСЛАБ во моментите кога жената му шепнува дека е ЈАК! * Дипломат е човек кој што четири пати размислува пред НИШТО да не каже! * Тајната за да си го продолжиме животот е во тоа да НЕ си го скратуваме! * Оној што е слаб во умот, МОРА да има јаки мускули! * Златното правило гласи: Кој има злато, ТОЈ ги пишува правилата!
јузер - Ако ме нема на нет едно десетина дена, значи сум појден на одмор во Охрид. јузер
dalila Za da zashtedite, gotvete nokje.Da spiete i onaka mozhete na rabota.. Nekogash ova beshe cirkus. dodeka zhivotnite ne gi pushtija na sloboda. Uspeshen politichar znae kaj mu e mestoto-vo zatvor. Bogatstvoto go sobirale so lopata-grobarska. On umee dobro da zbori, ama najdobar efekt postignuva so nokaut.
Thief „Све је срање сем пишање, а и пишање је срање, ако пишаш уз ветар“, Бора Чорба Ѓорѓевиќ ;)
dalila Kada neko mnogo kenja dolazi do zagadjenja Neki ljudi samo zinu pa zagade okolinu.-BORA CORBA
The`bItCh Човек во години е оној човек што во ресторан повеќе внимание му посветува на јадењето, отколку на келнерките![:D]