Грчкиот геноцид е најголем по WWII
Грчкиот геноцид е најголем по WWII
dejan Масакрот во Сребреница врз босанските Муслимани не е најголем по Втората светска војна, туку геноцидот врз околу 35. 000 Македонци од Егејска Македонија во Граѓанската војна во Грција во 1948 година, изјави Ванчо Шехтански, лидер на ТМРО.

- Една од неправдите врз Македонија е и поделбата на Македонија со Букурешкиот договор потпишан на денешен ден пред 92 години со кој е анексирана македонската територија од Грција, Бугарија и од Србија. Тој договор подлежи на ревидирање со истекот на 99 години од склучувањето и затоа власта треба да го постави ова прашање пред меѓународната заедница оти македонското прашање е единственото нерешено на Балканот - рече Шехтански, на вчерашната прес-конференција.

Ne sum znael za toa?!! 99 godini??
dejan Kako ne im e sram?![img]/images/icon_smile_angry.gif[/img] I posle nekoj Grk ke mi kazuva deka nema Makedonci?! Dzubrinja edni! http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2832&stID=60708 Грција е единствената држава во ЕУ која нема катастар за сопственост на земјиштето со цел да не бидат евидентирани имотите на Македонците-бегалци од Граѓанската војна во 1948 година и на тој начин да го оневозможи нивното право на сопственост, дознава "Дневник". По налог на ЕУ, Грција дури сега почнала да изработува катастар во некои делови од нејзината територија. Правни експерти велат дека Македонците кои поседуваат тапии за сопственост на имотите може да ја тужат Грција и да си го вратат имотот за разлика од тие што не поседуваат документи и дека за нив ќе биде многу тешко пред судовите да ја докажат сопственоста. Ѓорѓи Доневски, секретар на Сојузот на здруженијата на Македонците од Егејска Македонија, вели дека Владата на Грција формирала специјални комисии кои имаат задача што побргу да ги продадат имотите на Македонците-бегалци. - Имаме потврдени информации дека владини комисии одат низ општините и вршат увид во каква состојба се имотите. Први на удар се имотите во Серес, Воден, Костур и Драма каде што земјиштето е најплодно. По процената, државата ги нуди имотите на продажба по багателни цени само што побрзо да најде купувач - вели Доневски. Тој вели дека имотите на Македонците грчката држава ги дала на користење на лојални Грци доселени од Турција и од други држави, голем дел се под наем, а дел им биле конфискувани, но имало и имоти кои ги користат роднините на Македонците што побегнале во граѓанската војна. - Македонците што останаа во Грција се етаблираа во грчкото општество, што е најбитно за грчките власти. Тие го знаат грчкиот јазик, а македонскиот е исклучен од употреба. Ако Македонците-бегалци се вратат на имотите, Грција се плаши дека ќе ја шират македонштината зашто ние ги задржавме сите традиции и обичаи и ги пренесуваме и на нашите поколенија. Целта на Грција е под притисок на меѓународната заедница во краен случај само парично да не обесштети за имотите - објаснува Доневски. Здружението повело судска постапка против Грција пред Европскиот суд за човекови права во Стразбур. Нивниот адвокат побарал од судот да изрече мерка забрана на продажба на имотите додека трае судската постапка.
Inkognito 99? mislev deka beshe na 75
angomako fala bogu,konecno i ova da se priblizi do dnevniot red. ne znam sto se cekase do sega za ova. airlija neka bide!
toni_a dali zaradi toa ne` negiraat komsiite? ovie raboti treba,ako e taka,malku da se ispolitiziraat...
dejan Malku premnogu treba toni......amo koga 'takvi' lugje se na vlast!
DJ_SHEMA
quote:
Originally posted by toni_a
dali zaradi toa ne` negiraat komsiite? ovie raboti treba,ako e taka,malku da se ispolitiziraat...
Jas seushte go baram da go najdam vo original toj dogovor. AKo nekoj znae nekoja kniga kade toj moze da se najde bi bilo super. Kolku shto znam pishuva deka dokolku del od Makedonija stane nezavisen togash drugite dva dela treba da se spojat do nego. I zaradi toa e celiot ovoj kurshluz od strana na Grcite.
dejan Od kade go slusna toa Shema?
intel Ѕирнете го ова Букурешки договор за мир Склучен помеѓу Бугарија, Грција, Црна Гора, Романија и Србија Потпишан на 28 јули (10 август) 1913 год. Неговото Величество Царот на Бугарите од една страна и Нивните величества Царот на Елините, Царот на Романија и Царот на Србија, од друга страна, водени од желбата да се стави крај на воената состојба, која постои меѓу нивните почитувани држави, сакајќи да внесат ред и мир меѓу нивните народи, ставени на долготрајни проби, решија да склучат еден завршен договор за мир. За таа цел, нивните Величества ги назначија своите полномошници, имено: Неговото Величество, Царот на Бугарите: Неговото Превозходство, Господин Димитар Тончев, Негов министер за финансии; Генерал–мајорот Иван Фичев, началник на штабот на Неговата армија; Господин Сава Иванчев, доктор по право, бивш потпретседател на Народното Собрание; Господин Симеон Радев и Полковникот од Генералниот штаб Константин Станчев. Неговото Величество, Царот на Елините: Неговото Превозходство Елефтериос Венизелос, Негов Министер – Претседател, Министер на Војната; Неговото Превозходство Господин Димитар Панас, ополномоштен Министер; Господин Никола Политис, професор по меѓународно право на Парискиот универзитет; Капетан К. Пали и капетан А. Ексадактилос. Неговото Величество, Црно-горскиот Крал: Неговото Превозходство Генерал – Сердар Јанко Вукотиќ, Неговиот Министер Претседател и Министер на војната; Господин Иван Матановиќ, бивш Црногорски отправник на работите во Цариград. Неговото Величество Романскиот Крал: Неговото Превозходство Господин Титу Мајореску, Негов Министер Претседател и Министер за Внатрешни работи; Неговото Превозходство Господин Александар Маргиломан, Негов Министер за финансии; Неговото Превозходство Господин Таке Јонеску, Негов Министер за Внатрешни работи; Неговото Превозходство Господин Константин Г. Дисеско, Негов Министер за Вероисповед и Народна Просвета; Генерал Аѓутант на дивизија К. Коанда, Главен Инспектор на артилеријата и Полковникот К. Христеско, Помошник Началник на Штабот на Неговата армија. Неговото Величество Српскиот Крал: Неговото Превозходство Господин Никола П. Пашиќ, Негов Министер Претседател и Министер за надворешни работи; Неговото Превозходство Господин Михаил Г. Ристиќ, Вонреден пратеник и Ополномоштен Министер во Букурешт; Неговото Превозходство Д-р Мирослав Спалаиковиќ, Вонреден Пратеник и Ополномоштен Министер; Полковник К. Смиљаниќ и Потполковник Д. Калафатовиќ, кои, согласно на предлогот на Кралската Влада на Романија, се собраа на конференцијата во Букурешт, снабдени со соодветни ополномоштувања. Бидејќи среќно е постигната согласност помеѓу нив, тие постигнаа согласност за следните уредби: Чл. 1. – Од денот на размената на ратификациите на овој договор, ќе има мир и пријателство меѓу Неговото Величество Царот на Бугарите, Неговото Величество Царот на Грците, Неговото Величество Црногорскиот Крал, Неговото Величество Романскиот Крал, Неговото Величество Српскиот Крал, како и меѓу Нивните наследници и следбеници, Нивните држави и почитувани поданици. Чл. 2. – Меѓу Царството Бугарија и Царството Романија, старата граница меѓу Дунав и Црно Море се коригира согласно на протоколот, составен од почитуваните воени делегати и приклучен кон протоколот број 5 од 22 јули (4 август) 1913 г. на Букурешката конференција, како што следи подолу: Новата граница тргнува од Дунав, погоре од Тутракан по течението на реката и стигнува до Црно Море, на југ од Екрене. Меѓу тие две крајни точки на пограничната линија се наоѓа трасата, означена на картата 1/100.000 и 1/200.000 на романскиот Генерален Штаб и согласно на описот приложен кон овој член. Изричито е договорено Бугарија да ги отстрани, најдоцна во рок од две години, постојната опрема во утврдувањата и нема да постројува нови во Русе, Шумен, во меѓупросторот и во зоната дваесет километри околу Балчик. Една мешовита комисија, составена од еднаков број претставници на двете високи договорни страни, ќе биде задолжена, пред истекот на петнаесет дена од потпишувањето на овој договор, да го спроведе трасирањето на новата граница на самото место, согласно на претходните уредби. Таа комисија ќе ја уреди поделбата на недвижните имоти и капиталите, кои досега им припаѓале на окрузите, општините или селата. Во случај на несогласувања во врска со трасата и мерките што се превземаат, двете високи договорни страни се согласуваат да се обратат до трета пријателска влада, со молба да назначи еден арбитер, чие решение за спорните точки ќе се смета за конечно. Чл. 3. – Меѓу Царството Бугарија и Царството Србија, границата ќе врви, согласно на протоколот, составен од почитуваните воени делегати и приклучен кон протоколот бр. 9 од 25 јули (7 август) 1913 год. на Букурешката конференција, по следната траса: Пограничната линија тргнува од старата граница, од врвот на Патарица, следува старата турско – бугарска граница и вододелницата меѓу реките Вардар и Струма, со исклучок на горното течение на Струмица, кое останува во српска територија; таа завршува кај планината Беласица, каде ќе се поврзе со бугарско – грчката граница. Подетален опис на таа граница и нејзината траса на картата 1/200.000 на австрискиот генерален штаб се прилог кон овој член. Една мешовита комисија, составена од претставници на двете договорни страни, ќе биде задолжена, пред истекот на петнаесет дена од потпишувањето на овој договор, да ја утврди на самото место трасата на новата граница, согласно на претходните уредби. Таа комисија ќе ја уреди поделбата на недвижните имоти и капиталите, кои досега им припаѓале на окрузите, општините или селата. Во случај на несогласувања во врска со трасата и мерките што се превземаат, двете високи договорни страни се согласуваат да се обратат до трета пријателска влада, со молба да назначи еден арбитар, чие решение за спорните точки ќе се смета за конечно. Чл. 4. – Прашањата, кои се однесуваат за старата бугарско – српска граница, ќе се уредат според постигнатата согласност меѓу двете договорни страни, што е обележано во протоколот приклучен кон овој член. Чл. 5. - Меѓу Царството Бугарија и Царството Грција ќе биде границата како што следи во протоколот, сосатавен од почитуваните воени делегати и приложен кон протоколот бр. 9 од 25 јули (7 август) 1913 год. на Букурешката конференција, и тоа следната траса: Граничната линија тргнува од новата бугарско – српска граница по гребенот на планината Беласица и завршува кај вливот на реката Места во Егејското Море. Меѓу тие две крајни точки на пограничната линија се наоѓа трасата, означена на картата 1/200.000 на Австрискиот Генерален Штаб и согласно на описот приложен кон овој член. Една мешовита комисија, составена од претставници на двете договорни страни, ќе биде задолжена, пред истекот на петнаесет дена од потпишувањето на овој договор, да ја утврди на самото место трасата на новата граница, согласно на претходните уредби. Таа комисија ќе ја уреди поделбата на недвижните имоти и капиталите, кои досега им припаѓале на окрузите, општините или селата. Во случај на несогласувања во врска со трасата и мерките што се превземаат, двете високи договорни страни се согласуваат да се обратат до трета пријателска влада, со молба да назначи еден арбитар, чие решение за спорните точки ќе се смета за конечно. Изрично е договорено дека, отсега натаму Бугарија се откажува од секакви претензии од островот Крит. Чл. 6. – Седиштата на главните штабови на почитуваните армии веднаш ќе бидат известени за потпишувањето на овој договор. Бугарската влада се задолжува да ја сведе, својата армија во мирновремен состав, уште на следниот ден по давањето на соопштението. Таа ќе ја испрати војската во гарнизоните, каде ќе се пристапи, во најкусо време, кон враќање на разните видови на резервисти во нивните огништа. Војската, чии гарнизони се наоѓаат во зоната окупирана од армија на некоја од високите договорни држави, ќе се испрати на друг пункт од старата бугарска територија и може да се поврати во вообичаените свои гарнизони само после испразнувањето на гореспоменатаата окупациона зона. Чл. 7. – Испразнувањето на бугарската територија, било стара или нова, треба да започне веднаш по демобилизацијата на бугарската армија и ќе се приврши најдоцна за 15 дена. За тоа време демаркационата зона на активната романска војска ќе биде означена од линијата: Свиштов – Ловеч – Турски Извор – Гложене – Златица – Мирково – Араба Конак – Орхане – Мездра – Враца – Берковица – Лом – Дунав. Чл. 8. – За време на окупацијата на бугарската територија, различните армии го задржуваат правото на реквизиција на она со кое се располага преку него во исплаќање. Тие слободно ќе ги користат железничките пруги за превоз на војски и храна од секаков вид, без како и да е обештетување во корист на месната власт. Болните и ранетите ќе бидат под заштитата на споменатите војски. Чл. 9. – Во што е можно покус рок по размената на ратификацијата на овој договор, сите воени заробеници ќе бидат меѓусебно разменети. Владите на високите договорни страни ќе назначат специјални комесари, задолжени со приемот на заробениците. Сите заробеници во рацете на една влада ќе се предадат на комесарот на владата на кого му припаѓаат, или на надлежниот од него ополномоштен претставник во местото кое ќе го определат заинтересираните страни. Владите на високите договорни страни со взаемна почит и по можност веднаш по предавањето на сите заробеници, ќе си поднесат сметки за трошоците околу грижата и издршката за заробениците од денот на заробувањето до денот на смртта или враќањето. Прифаќање нема да се прави меѓу сумите кои ги должи Бугарија на една од другите договорни страни и оние кои ги должат другите високи договорни страни на Бугарија, така што разликата да се испрати на владата – кредитор што поскоро по размената на горе споменатите сметки. Чл. 10. – Овој договор ќе се ратификува и ратификациите ќе се разменат во Букурешт во рок од 15 дена или порано, ако тоа биде можно. Потврдено од почитуваните полномошници со нивни потпис и поткрепено со печат. Потпишан во Букурешт на 28 ден од месец Јули (10 ден на месец август) 1913 год. Потпишале: За Бугарија: Д. Тончев, Генерал Фичев, Д-р С. Иванчев, С. Радев и Потполковник Станчов. За Грција: Е. К. Венизелос, Д. Панас, Н. Политис, Капетан Ексадактилос, Капењтан Пали. За Црна Гора: Генерал Сердар Јован Вукотиќ, И. Матановиќ. За Романија: Т. Мајореско, Ал. Маргиломан, Такне Јонеску, С. Ж. Дисеску, Генерал – Аѓутант Коанда, Полковник С. Кристеску. За Србија: Никола П. Пашиќ, М. С. Ристиќ, М. Спалаиковиќ, Полковник Смиљаниќ, Потполковник Д. Калафатовиќ.
dejan Toa ti e od Wikipedia Intel??
SLaCk Edinstven koj prv go pokrena ova prasanje i ponataka go turka e vesnikot "Vreme" i poddrska za niv bidejki zapocnuvaat i drugi temi koi drugite vesnici nemaat hrabrost da gi zapocnat.Ovaa rabota so imotite treba da se tera do kraj i da se dade poddrska i od makedonskata drzava(iako vo toa ne veruvam).
Jakov Го читам оној ов ТМРО што го цитира Деки и...како да не се смее човек на такви зелени. Темата е веројатно една од најболните за Македонија, а некој си фраер од што нема друга работа лупа ли лупа. Срце!!!! Ако се осомостои еден дел од Мк. другите ќе и се припојат. А да се плиснат малку со студена вода сите тие што го сонуваат тоа, па да погледнат наоколу, во тој осамостоениот дел на 1/2 територија што се вее и како се збори. Па да го стават прстето на главата и да се прашаат, „Што ни е нам ПРВО и НАЈБИТНО„???? Да ни ја вратат егејска македонија или да ја задржиме оваа???? Прво Македонија не е Кина, а Грција, Бугарија и Албанија не се Велика Британија, па да ни ги вратат деловите како што овие им ги вратија Хонг Конг и Макао. Втора работа што ако ни ги вратат. 1.Треба или во првите пет години во таа Обединета Македонија, Македонците да го направат најголемото етничко чистење и да го зголемат истовремено наталитет за 10000000% или 2.на парламентарните избори, да прифатиме премиер да ни биде некој Грк од Солун, а заменик некој Блгарин од Благоевград. Лесно е да штрака некој од ТМРО, ама да размислиме сите заедно прво најарно ке биде. Околу почитувањето на договорите. Немора ДЈ, да го бараш оргиналот на Букурешткиот(ако го најдам ке ти го пратам) за она за што сакаш да го најдеш. Погледни ја резолуцијата 1244 која е на ниво на договор. Според неа на границите на Косово кон МК и Албанија 6 месеци по стапување на сила на резолуцијата треба да патролираат воените сили на војската на СРЈ т.е сега на С и ЦГ. Така драги мои се почитуваат меѓународни договори. Околу геноцидот на Грците врз нашите таму....затоа и ден денес со нив имаме и ќе имаме проблеми. Во сета несреќа можеби (не велам имало велам можеби) имало среќа што само ги протераа.... Турците, Ерменците не ги протеруваа им ги сечеа главите ни помалку ни повеќе на 1.5 миљони Ерменци...па сега...нека размисли тој од ТМРО.....
SLaCk Toj nekojsi od TMRO e advokatot Vanco Sehtanski koj e advokat vo nekolku slucai od 2001 godina covek iskren patriot i dosta nachitan covek.Tolku za nego.Druga rabota ako edno naucivme ovie 15 godini nezavisnost e da baras poveke za da dobies barem nesto osobeno koga nie sme vo pravo za nesto.Morame da potsetuvame na ovoj dogovor za deneska lugeto koi bea proterani od Egejska Makedonija barem da si gi dobijat imotite nazad a ne i toa pravo da im bide odzemeno.Toa bi bil nekakov nadomest za traumite sto gi imaat doziveano.A inaku ne se sekiraj i za Makedonija se prati sostojbata kakva i od ovaa partija od drugi partii no razlikata megu niv i na primer LDP na Risto Penov e sto toj ima pari da odrzi pres konferencija za toa deka Trifun ne popolnil dupka vo naselba madzari i da vikne 30 novinari a ovie partii kako TMRO imaat pari za edna pred konferencija godisno na koja sepak kazuvaat mnogu poveke od drugi partii.
Strelec
quote:
Originally posted by SLaCk
...na primer LDP na Risto Penov e sto toj ima pari da odrzi pres konferencija za toa deka Trifun ne popolnil dupka vo naselba madzari i da vikne 30 novinari a ovie partii kako TMRO imaat pari za edna pred konferencija godisno na koja sepak kazuvaat mnogu poveke od drugi partii.
Od koga toa pari treba za pres konferencii?:) Penov da ne im deli pari na novinarite?:) Novinarite tochno e deka biraat kade kje odat, no ne za pari!
Jakov Ovie so vakva postavenost na partijata mislam deka se zreli kako kruski za kaj Strelec vo "Cetvrtiot pat" Toj TMROvecot...pro bono rabotel kako advokat vo 2001 i posle toa?1
SLaCk Za da odrzis pres konferencija treba da iznajmis prostor treba da angaziras luge za novinarite i za pokanetite treba da gi ponudis so pijalok i tn. mislam deka znaes za sto zboruvam ama ne ti tekna vo prviot moment.
Strelec Abe Slack... sum rabotel kako novinar i znam koga i zoshto sum odel po pres konferencii!:) A za gajba kisela voda sekoj ima pari!:) Za prostor, koj kolku mozhe... nekoj neka odrzhi press vo zgradata na parlamentot, nekoj vo partiski prostorii, a nekoj vo besplatno dobiena uchilnica vo nekoe shkolo... Kaj Penov, ili Branko, ili Trifun, Buchko, Ljubcho kje se soberat 30 novinari i na livada da odrzhat pres konferencija, a na TMORO nema lugje da im dojdat i na sred gradski stadion da sobira novinari!:) Kakvi pari ti se molam!?:)
SLaCk Epa mozebi i zatoa ni se naoga drzavata tamu kade sto ni se naoga.od dosegasnive politicari so suvoparni izjavi nauceni napamet od nekoi tretoklasni diplomati od zapad i od novinari za koi e povazno kakov bil kostumot na Meri Mladenovska ili kade bil ljubco na odmor otkolku sto se slucuva 5 km od Skopje ili zakonite koi se nosat vo Sobranieto. A jakov posto tebe nitu eden ne ti cini jas te predlagam tebe za nov mesaja na makedonskiot narod posto za sekogo se znaes i vednas sudis.od 100 nabrojani luge od vlast od opozicija pa duri i luge koi ne se ni probale vo politikata ne ti cini ni eden ili mislis deka ti si IZBRANIOT ili ne znam sto.Dozvoli barem za eden covek da kazeme nesto pofalno OK?SDSM ne cini VMRO ne cini a i tie sto se protiv niv ne cinat.Znaci vo Makedonija nikoj ne cini?
Jakov Slack-y...citaj poubavo barem jas sto pisuvam. Ako Vanco Sehtanski cini, nikoj nema da go prasa Jakov, dali da bide on noviot mesija ili ne. Ke izlezete 650 000 koi mislite deka e on pravata licnost, ke mu go dadete svojot glas i opa, ete 61 pratenik ete 4 godini, vlast, tenderi, luksuzni koli, avioni i slicno..... Znaci kako sto imas ti pravo da kazes deka e on dobar i patriot imam i jas da prasam samo cisto informativno(znae strelec sto e novinarska ljubopitnost) dali covekot rabotel "for free" 2So ima tuka strasno.
Inkognito Jakove ima strashno .. a toa e tvoeto kobajagi razmisluvanje! i kobajagi znaenje i reshenie za se u momentot srocheno od tvoja strana. Pred da se rasfrlsh so zakluchoci stavi dva prsta na chelo shto vsushnost pravish.
Jakov
quote:
Originally posted by Inkognito
Pred da se rasfrlsh so zakluchoci stavi dva prsta na chelo shto vsushnost pravish.
Pisuvam!
Strelec
quote:
Originally posted by Inkognito
Jakove ima strashno...
Da Jakove... strashno e ova tvoevo! Koj voopshto tebe ti dade pravo na sopstveno razmisluvanje???:)
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Inkognito
Jakove ima strashno...
Da Jakove... strashno e ova tvoevo! Koj voopshto tebe ti dade pravo na sopstveno razmisluvanje???:)
Za toa se borevme!!!!![:(!], sekoj da MOZE, ako SAKA da go kaze svoeto mislenje ili ako ne saka da VERGLA tugi, nebare se negovi. V
f9 Bukureshkiot dogovor ima 3 tajni aneksi potpishani vo bilaterala megu glavnite igrachi Srbija Grcija i Bugarija i se sostaven del na dogovorot.Originalite i aneksite se chuvaat vo Bukuresht i Pariz i eden nash voen istrazhuvach gi prikazha na edna voena konferencija.Toa prashanje ne e diskutabilno.Bukureshkiot dogovor so aneksite e bukvalno proglasen nishtozhen istiot den koga e potpishan i toa bash zaradi aneksite.Toa samo ja potvrduva tezata deka vo politikata na drzhavite nema sojuznici. Ako se zadrzhime na bazichniot dogovor -toj e doveden vo prashanje so samoto toa shto Srbija izgubila kontrola na delot koj e denes nezavisen. Vo vrska so obedinuvanjeto na Makedonija,jas ne gledam shto ima tuka losho za lugeto koj shto denes zhiveat vo Belomorska Makedonija bez razlika na etnichkata pripadnost.Neka se osmeli bilo koj od vas pogore da mi go objasni toa.Evropskite integracii ne smeat da bidat samo mislena imenka.Ne e novo nishto ako se e po staro.Vo ponovata Evropska istorija treba da se znae deka najgolemiot ekonomski razvoj go imaat onie delovi megu zemjite koj ostvarile regionalna sorabotka.Makedonija mozhe da se obedini uspeshno kako prostor za regionalna sorabotka vo sklop na integrativnite procesi vo Evropskata unija.Ostavanjeto na Makedonija nadvor od ovie procesi e dovolna prichina da se povikame i na poinakvo reshavanje na Balkanskiot jazol.Ne e na poteg Makedonija-tuku Evropskata unija.
Jakov Nema loso za lugeto od belomorska makedonija, ama dali ke bide taka dobro za lugeto vo Vardarska makedonija. Ajde eve da ja vezbame malku sivata masa. Izvadete podatok na osnovnite 10 ekonomski parametri od site regioni na Makedonija i zamislete na novata drzava.nekade mislam Toni imase staveno slika od maglina ili nebular......zasto mi padna ova na pamet????
Inkognito Jakove, vo sluchajov VERGLASH ti... vo mesto kako velosiped vo teretana i kako shto te postavile vo shkolskite denovi, a znaeme kakva ideologija ni se servirashe .. demek nas Makedoncite ne ne biva i treba da si sedime tamu kade shto ne postavile, shto znachi site okolu nas smeat da zamisluvaat srbija do tokija, iliridi ili ne znam shto a nie ne smeeme ni da pomislime da si go vratime ona shto bilo nashe. Jas ne se zanesuvam deka grcija kje go pochituva bukureshkiot dogovor .. no da se napadne eden Shektanski kako shto toa ti go napravi e SEBENEPOCHIT! I nemoj sega pak da mi zborish za pravata na govorot .. nikoj ne ti go brani toa! Ti velam kako Makedonec (zashto znam deka se zalagash za Makedonija) samo podlaboko da razmisluvash koga se raboti za Makedonshtinata.
Jakov Kako na Makedonec koj ne vergla, Vidi ubavo razgledaj jas ne napadnav nikogo, jas iskomentirav eden citat koj Dejan oceni deka e dovolno interesen da dobie svoj topik. Za gospodinot vo natamosniot tek na diskusijata doprevme edna tocka i tolku. Stana zbor za toa dali rabotel "volunteerly" 3???
Inkognito
quote:
- Една од неправдите врз Македонија е и поделбата на Македонија со Букурешкиот договор потпишан на денешен ден пред 92 години со кој е анексирана македонската територија од Грција, Бугарија и од Србија. Тој договор подлежи на ревидирање со истекот на 99 години од склучувањето и затоа власта треба да го постави ова прашање пред меѓународната заедница оти македонското прашање е единственото нерешено на Балканот - рече Шехтански, на вчерашната прес-конференција.
quote:
Originally posted by Jakov
Го читам оној ов ТМРО што го цитира Деки и...како да не се смее човек на такви зелени. Темата е веројатно една од најболните за Македонија, а некој си фраер од што нема друга работа лупа ли лупа. Срце!!!!
De ushte ednash vidi ti se molam .. shto kazha Shektanski tolku zeleno? Da ne kazha ajde jurish?
Jakov ne be kakov juris. bunca deka treba da ni se vrati teritorija na koja so sveka se baraat makedonci i na koja grobovite im gi unistija i im gi izoraa i crkvite uste pred 5 decenii im gi zapalija za imeto da ne im se znae. e toa bara da ni go vratat. na slep covek koga ke mu vetis oci, na invalid nodze, samo ke sonuva i ke se nadeva a bolkata ke mu bide pogolema. e zatoa se zeleni....ama koj razbra. I Stojkvsi i Ilievski i kako saka neka se vika pak ke mu kazam deka lupal....
Inkognito Nekoj mora da zbori za da ne se zaboravi! Nerealnata nadezh e mnogu podobra otkolku beznadezhnosta! A inaku samo za informacija okolu svekjive .. proshetaj malku po severnive sela pa kje vidish dali ti treba svekja za da najdesh Makedonci vo Egejot. Tolku za ova .. Pozdrav
Inkognito Ova onaka popat kazhano vo interes za zashteda na svekjite :) егеЈците првпат Ја прославиЈа богородица на родните огништа Целиот Егеј ечеше Македонска музика вчера одекнуваше од над дваесетина оркестри низ селата од Леринско, Воденско, кајмачкаланските села во егејскиот дел од Македонија. Таму вчера се празнуваше празникот Богородица, кој во Грција се слави според новиот црковен календар. Во црквата во С'ботско архимандритот Никодим Царкњас одржа богослужба на македонски јазик, а потоа бил организиран заеднички ручек на кој присуствуваа и 43 Македонци-бегалци, на кои завчера грчките власти им дозволија тридневен престој во Грција. Половина од нив првпат ги посетија родните места по прогонувањето од грчките власти во Граѓанската војна во 1948 година. - Жалосна беше глетката кога нашите поранешни соселани, некои од нив и соседи, првпат по повеќе од половина век си ги видоа куќите кои се веќе разурнати. Солзи од тага се излеаја врз урнатините на куќите во кои се родија и израснаа. - На поголем дел од групата родните огништа им се во планински села и таму никој досега не се заинтересирал за нивните имоти и тие затоа се сосема запуштени - ни изјави Ташко Јованов, водач на групата Македонци-бегалци. Тој рече дека понеле касети со македонска народна музика, но кога стасале во своите села, пријатно се изненадиле кога виделе дека таму има оркестри кои свират исклучиво македонска музика, па касетите се покажале непотребни. Во селото Сетиње Богородица е селска слава и традиционално на денот секоја година се одржува панаѓур. Ташко Булев, кој живее во Грција, ни изјави дека празниците се слават според македонски обичаи и традиции. Се пеат македонски песни и се играат македонски ора. - За време на празници, јасно може да се види дека македонштината не е изумрена и покрај вековните тортури врз Македонците од грчките власти - рече Булев. Тој вели дека полицијата била присутна, но не можела да преземе никакви мерки за да го попречи славењето, бидејќи Грција страхува од критиките што ќе ги добие од партнерите во Европската Унија. - Има обиди полицајци да пријдат до организаторите на прославата и свирачите и да им сугерираат да престанат со свирењето македонска музика. Им велиме: "Ова што го гледате е волја на народот, ниту сакаме ниту можеме славјето да го спречиме". Потоа тие се повлекуваат и само посматраат - објаснува Булев. Во селото Препана, Воденско, се свирела македонска музика, но не се пеело за да не се револтираат жителите кои биле антимакедонски настроени. - Тие се по потекло Македонци кои се фанатици и се полоши дури и од Грците. За да не се растури веселбата, се договоривме само да се свират македонски песни, а да не пееме - ни изјави жител од Воден кој сакаше да остане анонимен.
SLaCk Jakov mesto da priznaes deka izbrza so tvojot zaklucok za presot na TMRO ti prodolzuvas da se inaetis so sto si go narusuvas svojot ugled no kako sakas.I da rabotel za pomalku pari otkolku treba da se plati za toa i rece deka ke dade besplatno svoja pomos za obvinetite vo Hag.Ete tolku za tvojata ljubopitnost za parite posto sekade toa te boli najmnogu koj kolku pari dal dali rabotel nekoj besplatno i ne znam sto uste sto mi pokazuva deka gledas se niz parite znaci ili si nekoj bez pari i isfrustriran a toa ne mi se veruva bidejki kisnes na internet ili pak parite sto gi imas ne ti se cesno zaraboteni pa za sekogo mislis deka e kradec ili izmamnik.Pronajdi se.
Strelec Ajde ve molam prestanete da vrshite analizi na lugjeto od forumov... Diskutirajte za topikot, a ne za Jakov! Na ovoj forum e dozvoleno da se zboruva protiv Shehtanski, Crvenkovski, Penov, ili Ahmeti, no ne i protiv Jakov, Slack, ili Inkognito! Tolku za toa... Inaku, vo shto se soglasuvam so Jakov? Sebesi samo bi si napravile usluga dokolku se otkazheme od toj son za Obedineta makedonija... ZA ZHAL, taka e! Energijata treba da se nasochi vo zachuvanje na ova shto sega go imame i vo obid od toa parche shto ni ostana da se napravi pristojno mesto na zhiveenje! Vo shto ne se soglasuvam so Jakov? Brate Jakove :), brojot na Makedocite vo severniot del na Grcija seushte e ogromen, a tretmanot shto tie i den-denes go imaat e uzhasno losh! Koga kje ti se ukazhe prilika, skokni do tie severnogrchki mesta i kje se iznenadish od mnogu raboti... Jas pred 4-5 godini bev vo dva navrati i ne mozhev da im veruvam na svoi ochi i ushi!
Jakov
quote:
Ete tolku za tvojata ljubopitnost za parite posto sekade toa te boli najmnogu koj kolku pari dal dali rabotel nekoj besplatno i ne znam sto uste sto mi pokazuva deka gledas se niz parite znaci ili si nekoj bez pari i isfrustriran a toa ne mi se veruva bidejki kisnes na internet ili pak parite sto gi imas ne ti se cesno zaraboteni pa za sekogo mislis deka e kradec ili izmamnik.Pronajdi se.
Koga veke prasa eve i ke ti odgovoram.Ne e mozebi vo red ama ke ti odgovoram javno, zasto ne mi se trosi PM na sekogo. Za tugite pari me boli kolku tebe sto te boli ona sto kazav pogore i kolku sto Sehtanski go boli za odbranata vo Hag. A posto te boli mnogu za moite pari se barav i se ne pronajdov, zatoa ke ti se otkrijam i doveram. Zemam 45.561,50 MKD. mesecno i mislam deka sum slabo platen :(. Na internet trosam megu 4000-5000 denari mesecno. ADSL ne stavam za inaet na MTnet. Cel den kisnam ovde i baram nekoj(supaci, ropaci i dibeci) da zaletaat i da gi navlecam na muabeti i posle ke se zanimavaat so mene. Barem taka mi uspeva da bidam vo centarot na vnimaniteo. Dosega imam navleceno povekmina takvi. Eden izgleda dabetar od mene zabegan, veke nekolku meseci a ja napisam nesto on odma reagira, osobeno koga ke mu go spomnam negoviot FETISH, brat Ljube i Hag. Ima edna dobra pesna "How misserable am`I?" Stravno kolku treba da e nekoj mizeren za da kaze nesto kako tvoeto. Da znase ti sto znaci барем „ч„ од ЧЕСНО заработени пари, немаше да онанираш на типкиве, ама ајде..... одам, да се вратам на темата за Грција и геноцидот затоа и дојдов овде ама ми отиде муабетот на друга страна неможев да одолеам.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
Abe Slack... sum rabotel kako novinar i znam koga i zoshto sum odel po pres konferencii!:)A za gajba kisela voda sekoj ima pari!:) Za prostor, koj kolku mozhe... nekoj neka odrzhi press vo zgradata na parlamentot, nekoj vo partiski prostorii, a nekoj vo besplatno dobiena uchilnica vo nekoe shkolo... Kaj Penov, ili Branko, ili Trifun, Buchko, Ljubcho kje se soberat 30 novinari i na livada da odrzhat pres konferencija, a na TMORO nema lugje da im dojdat i na sred gradski stadion da sobira novinari!:) Kakvi pari ti se molam!?:)
Многу интересно признание. Со ова сега многу ми се појаснуваат реакциите твои насочени кон некои кои ги напаѓаа некои „новинари„ овде ...ама само за тие со свирчиња. пс Од радозналост прашувам ...дали како новинар си користел свирче , мислам во Канада и ако може да знам ЗАШТО?
dejan shampioni ste[:D]
f9 Nema loso za lugeto od belomorska makedonija, ama dali ke bide taka dobro za lugeto vo Vardarska Makedonija -Pa ako imaat denes politicharite i ekonomistite edna i edinstvena opcija toa e TOA. Makedonija e neramnomerno razviena so ogromna koncentracija vo nekolku centri.Bukvalno ogromni prostori se napushteni i nenaseleni bash zaradi konfiguracijata na deneshnite granici. Vidi ja populacionata karta i se ke ti stane jasno.
SLaCk Pogodiv deka si lecis frustracii na internet epa idi u bolnicaZnam dobro koj e CENTO toa mi bese maturska:)ti sigurno ne go zasluzuvas prekarot
Jakov Mozes da bides i nervozen i netoleranten, ama ne bid PROSTO SELJACISTE koe neznae da se kontorlira. Licis na MAJMUN na nisto drugo. Izvini ama mora vaka da ti se kaze inaku nema efekt toa veke e ocigledno. Kolku si prost ke ti zalepat ban za raboti koi ne gi ni razbiras.
marko_polog Egejska Makedonija? Istata sudbina ja ceka i Vardarska, bidete strplivi. I togas imavme Makedonci sto bea proglaseni za anti-drzavni, anti-zapad itn.. site znaeme kade oni zavrsiva, denes kako zasluga za nivnata borba za Samostojna Drzava imame Vlast sto predlozuva diganje na spomenik od covekot sto dade naredba tie nasi heroi da se likvidiraat, ne mozete na dve stolcinja da sedite.
SLaCk Ti sto razbiras be seljak eden.Sto ne im odgovoris na drugite sto te prasuvaat nego znaes da provociras i da begas posle.Ako si tolku shizik i drzis do tvojot stav idi u lice kazi im gi ovie raboti na nekoi od lugevo sto gi spomnuvas na forum,ama nemas gz zosto toa ne e tvoj stav nego treses gluposti samo kolku da stvaras nervoza.Jas pocituvam tugo MISLENJE ama tugo NEMISLENJE mnogu me nervira.Znaci koga ke imas MISLENJE javi se a koga imas NEMISLENJE zadrzi si go za sebe.
Jakov OFF Denes na vesti kazaa eden od tipovite koj sobiral dobrovolen prilog za brat ljube vo hag, proneveril 100 000 dolari i sega drugite ke go gonat za toa. po se izgleda se revoltirani i se osekaat izigrani sto ne im teknalo nim prvo da ja napravat istata rabota.
Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
...eden od tipovite koj sobiral dobrovolen prilog za brat ljube vo hag, proneveril 100 000 dolari...
Oti ne sum voopshto iznenaden?
Jakov jas sum sokiran ocekuvav deka nema da padnat tolku nisko ocekuvav minimum 1/4 milion da tezi proneverata....ama ete zivotot e poln so iznenaduvanja. ova trebase da odi kaj makedonski heroi ama ne stignav u brzanje.
intel
quote:
Originally posted by lav [br Многу интересно признание. Од радозналост прашувам ...дали како новинар си користел свирче , мислам во Канада и ако може да знам ЗАШТО?
Што ти значи да бидеш исвиркан...цк...цк...цк...
quote:
Originally posted by Slack
Znaci koga ke imas MISLENJE javi se a koga imas NEMISLENJE zadrzi si go za sebe.
Ejјјј мислава ти е измислена од немислење...ајде go DPMNE со Деки заедно[:D]
quote:
Originally posted by Strelec
Originally posted by Jakov ...eden od tipovite koj sobiral dobrovolen prilog za brat ljube vo hag, proneveril 100 000 dolari... Oti ne sum voopshto iznenaden?
Јас ќе бев многу непријатно изненаден ако ти беше изненаден.
SLaCk Od kaj ti e ovaa vest ziti se.A i sto se sekiras ti sigurno ne si dal ni denar. OFF TOPIC Daj kazi ziti se koj covek e za tebe dobar vo Makedonija?Ili Siptar da ne si?
SLaCk N ste iznenadeni bidejki za sekogo mislite deka e kradec pogotovo ako e za brat ljube ili za VMRO sto ukazuva na nesto drugo - koj si ja ima muvata na kapata
toni_a posto mi se spomna tuka nekade "nebulata"...[:D] eve ja onaa "dostapnata" ,favoritot ( http://www.hanf-cannabis-sativa.org/nebula.jpg ) "sonot" spored mene e "neostvarliv"...sepak mozhat "rabotite" da se koristat za drugi celi!
suschestvo Steta! interesna tema na topikov, ali za zal neprijatno se iznenadiv od tresejne zeleni. Prvo Strelec pogore ubo vi kaza i opomena , ama djabe. Ne podnesvam luzeri i luzerski muabeti. Vo sekoj slucaj, za temata: ne e genocidot sam po vtora Sv. vojna, tuku i od pred toa. Po doaganjeto na Metaxas na vlast na vladata na Grcija vo Avgust 1936, pocnaa makine na makedoncite vo toj del. preku 50 000 evidentirani samo makedonci se raseleni vo Crniomorskiot del na Bugarija, vo Ceshka, vo Rusija, Ukraina, Polska itn. Vie mozete da otvorete nov topik KARANJE, ako si imate da kazete poveke megu sebe.
Jakov
quote:
Od kaj ti e ovaa vest ziti se.A i sto se sekiras ti sigurno ne si dal ni denar. OFF TOPIC Daj kazi ziti se koj covek e za tebe dobar vo Makedonija?Ili Siptar da ne si?
OFF answer. Ni deni nemam namera da dam, dodeka odat parite za aramii i neranimajkovci, pa uste apasi kradat od apasi. Siptar sum isto tolku kolku sto si ti clen i glasac na SDSM, pa sega ti vidi. On topic Suschestvo ne tropaj kafeavi..... Pred Metaxas na Mekedoncite na golemo im se rasplaka majkata vo Grcija, toa posle sto sledese bese samo konecno rascistuvanje i poslednata presmetka.
SLaCk Epa znaci ne treba da ti bide gajle za parite nashi! Toj zbor apash me potsetuva na aktuelniot guverner Pero Goshev,se utepa od vikanje 2002 vo kampanjata APASHITE APASHITE ke gi fatime ke gi ova ke gi ona i op eve go sega Guverner go piknaa i ne mu cuvme glas!
Jakov Gosev i kompanija se poznati po vikanje taka da za niv ne e potrebno da se trosi prostor i vreme.
Haskovo Izvinete,no kak shte iskate revizia na dogovora,sled kato Republika Makedonia ne e strana po dogovora?[:0]Edinstbvenata darjava,koqto e oshtetena i ot teq sa vzeti zemi e Balgaria!Vie govorite da vi se varni Egeiska Makedonia,a v sashtoto vreme tam nikade nama darjavata Makedonia!Edinstvennata darjava koqto moje da iska reviziq e dneshnata Republika Balgaria.Vie ne ste strana po dogovora![:)]
Jakov AJ frlete mu riba na ovoj. Uste edna foka u cirkuzov se javi. Bravo Haskovo. Ajde sega sedni odmori se malku, vakvo napreganje na sivata masa vistina e mnogu i za tebe. Bravo
Haskovo Nie ne sme gladni za malko Jakov.No proveri v evropeiskoto pravo che nemoje da se iska revizia na dogovor ot strana neprisastvashta v nego.Ima samo edna podpisana strana kato pobedena.
SLaCk A dali otkako ke dokazeme deka Bugarite Grcite a i Srbite kontinuirano vrsele genocid i etnocid na Makedoncite ke mozeme da bideme strana vo dogovorot???Toa go pisuva li vo "evropeiskoto" pravo?Dali se dozvoleni megunarodnite zlostorstva?
Haskovo Ako mojete da go dokajete,BRAVO!Nikoi do sega ne go e dokazal pone za Balgaria!Az za Sarbia i Garcia ne se interesuvam,no sam siguren,che nikoi ne e usadil i dokazal genocid ot starana na Balgaria kam makedoncite.Ima sad za vaprosi mejdu darjavite,tam se obrashtaite za genocid,ako smqtate,che e imalo.No kakvoto i da se reshi,ima samo edna pobedena i tova e Balgaria,ot imeto na Balgaria sa slojeni podpisite,a ne ot darjavata Makedonia!Taka che neka da ne se karame i da pomislim realno.Samo strana po dogovara moje da iska revizia.A i sled tozi dogovor ima drug vav Vtorata svetovna voina,koito sashto urejda granicite togava i tozi dogovor trqbva da se revizira!No nikoi v Evropa,veche ne revizira dogovori,zashtoto se smqta ,che sled priemaneto kam EU tezi greshki ot minali dogovori nqma da imat znachenie.Taka che nqma da ima skoro revizia na dogovori,pone v blizkite 25-30 godini.A ako ima tova moje da dovede do nova voina na Balkanite,koeto e nai-loshoto za Balkanite!Sega ni trqbva mir i razbiratelstvo,za da vlezem kolkoto moje po barzo vsichki v EU i da povishim nachina na jivot na nashite darjavi.
SLaCk I vo evropaskata unija si postojat granici za da se znae cija vlast do kade e.A za tie raboti ne se sekiraj naskoro ke se dokazat ima inicijativi od nekoi makedonski partii pa ke vidime sto ke ispadne iako mene ne mi treba sudska odluka za da znam koj sto pravel pred sedumdeset-osumdeset godini a nekoj prodolzuva da go pravi toa i den deneshen.Tocno e toa deka e prifaten stavot za nemenlivost na granicite no ke vidime kolku toj ke vazi koga ke se ureduva statusot na Kosovo.
toni_a spored mene nema da moze da se promenat granicite... no zakonite,slobodata,pravata,dolznostite...ke se usoglasat vo site EU drzavi. ke ima moznost,ako se raboti kako treba,za vrakanje na odzemenite privatni(so dokument) na makedonci teritorii. grcija zatoa ja "goni" malku paranoja i po "propustite" sto gi napravija,sega-od pred skoro zapocnaa pak so "aktivna" politika. neznam dali dosega imalo slucaj koga nekoj makedonec ja tuzel grcija pred internacionalen sud...ako nemalo,veke e krajno vreme. treba pari da se sobiraat za takvi tuzbi i sudski sporovi...
Haskovo Jakov,nerazbiram zashtto se qdosvash tolkova.Da dadoha ni polovin Balkan v 1878, no si go vzeha ot strah da ne ima edna moshtna stana na Balkanite i po lesno beshe da ni razdelqt.Vzeha go dori bez voina! Izvinqvai ama Balgaria vodi voina s 4 darjavi prez Mejdusaujnicheskata voina(Turcia,Garcia,Sarbia,Romania),pitam te tebe ti kak bi izdarjal sled kato si vodil boeve predi tova sreshtu Turcia i si nai-postradal,dal si tolkova jertvi i pari?Kak bi postapil ti?I nezhvashtai vtorata svetovna voina,zashtoto mnogo dobre se znae che Balgaria nqma izbor!Ili sajznik(i to ne nishto drugo osven da pusni nemcite prez Balgaria) ili vrag.Ako nebqha pusnati nemcite,stqha da minat prez Balgaria samo za 1-2 dni i shtqha da upojarqt gradove i sela.Balgaria e bila prinudena da stane sajuznik! Zashto si tolkova darzak i kazvash che zamaqvam s moite balgarski fustracii,nima EU e sam balgarska fustracia?Nima NATO e samo balgarska fustracia?No neka prodaljim po temata. Za genocida na garcite moje da se govori mnogo.Te prashtat naselenieto ot sever na jug kam Krit i prevrashtat ostanalite hora ot druga nacionalnost pochtio v robi.Hilqdi sa bili izbiti.Sled vtorata svetovnata voina imat grajdanska voina 1945-1949.Prez tova vreme e izbito mnogo golqma chast ot ostanalite hora ot razlichni nacii.Garcite gi raztrelvat s predtekst,che sa komunisti.Garcia v tozi moment e na granicata mejdu komunizma i demokraciata.Po neoficialnii danni se predpolaga che sa izbiti okolo 100 000 dushi,kakto v egeisjka trakia ,takai i v egeiska makedonia.Nai veche v egeiska traki se izzemva zemq i se zaselvat nasilstvenno korenno gracko naselenie ot dalbochinata na Garcia. Na vtora mqsto bih postavil Garcia kato strana izvashvashta genocid sreshtu chujdi nacii na Balkanite.
katia
quote:
Originally posted by Jakov
Абе шупак бугарски, како ништо во тоа главите не ви е јасно не разбирам. 1878г. половина Балкан ви го дадоа во Сан Стефано и толку бевте способни да го задржите во една држава. После плачевте за тие територии, па 1912 ви се вратија. Пола Македонија до Солун ви ја дадоа и за година дена ја изгубивте. Пак плачевте па војна отворивте и 1913 и се изгубивте. Од што бевте „страната„ што бараше ревизија и 1914-15 го испушивте на тема Македонија и струмица ви ја земаа. И во втора светска војан ја утнавте страната и пак не ви доаѓа паметото. Што кој курац уште само барате од макеоднија и од сите наоколу. Се виде вашето. Имавте прилика се прокоцкавте. Од што сте толку способни и војската од Ирак си ја повелковте ебати шупаците.... И дај престани да филозофираш ако знеш да кажеш нешто за темата добро ако не не не замарај со твоите б`лгарски фрустрации.
Jаков, верно е дека загубихме през 1913 и през 1915-1918, ама се пак да ти припомнам дека тогаш Македонците и от трите дела на Македониja беа во нашата армиja - и како доброволци, и како редовни воjници. И четите на ВМРО. Слободен избор. Не се пенjaви толку, нема за што.
Haskovo Dori da se uredi statuta na Kosovo,nqma da stane nishto.Granicite na Balkanite nqma da se promenqt do niva voina.A takava voina e pochti nevazmojna.Garcia,Turcia,Balgaria,Romania sa v NATO i ne e vazmojno da vouvat pomejdu si.A akoima voina to tezi darjavi shte sa ot ednata strana.Edinstvennoto,koeto moje da stane e da se prodalji razpada na Jugoslavia,i Sarbia da stane edna malka darjava.Tova,koeto e sazdadeno iskustveno sega se razpada do neuznavaenost.Ot edna silna Yugoslavia,sega imame malki i slabi darjavici(Slovenia,Harvatska,Sarbia i Cherna gora,Badeshto Kosovo i Makedonia).Tova e istinata.Premirete s tezi granici i tova e.A kolkoto do EU,pri vlizaneto darjavite pochti izgubvat svoqta avtonomia.Taka che granicite sa pochti neznachitelni.
Jakov Абе шупак бугарски, како ништо во тоа главите не ви е јасно не разбирам. 1878г. половина Балкан ви го дадоа во Сан Стефано и толку бевте способни да го задржите во една држава. После плачевте за тие територии, па 1912 ви се вратија. Пола Македонија до Солун ви ја дадоа и за година дена ја изгубивте. Пак плачевте па војна отворивте и 1913 и се изгубивте. Од што бевте „страната„ што бараше ревизија и 1914-15 го испушивте на тема Македонија и струмица ви ја земаа. И во втора светска војан ја утнавте страната и пак не ви доаѓа паметото. Што кој курац уште само барате од макеоднија и од сите наоколу. Се виде вашето. Имавте прилика се прокоцкавте. Од што сте толку способни и војската од Ирак си ја повелковте ебати шупаците.... И дај престани да филозофираш ако знеш да кажеш нешто за темата добро ако не не не замарај со твоите б`лгарски фрустрации.
Inkognito Kako za pochetok i ova ne e losho :) Македонскиот јазик е жртва на грчкиот националшовинизам Наташа Доковска Танасис Триаридис е млад грчки публицист, новинар, интелектуалец. По забраната да му биде објавена редовната колумна во дневниот весник „Македонија“, во која го обработува македонското прашање во Грција, во разговорот за „Време“ тој вети дека вистината за македонскиот јазик ќе ја истражува и во наредниот период, а дека неговото јавно мислење ќе може да се чита во други весници или на неговата интернет-страница. * Господине Триаридис, што Ве натера да напишете текст за една долго забранувана тема во Грција како што е прашањето за употребата на македонскиот јазик? - Секој од нас може да пишува за теми што не се табуа, како што се убавите плажи, густите шуми, водите… Но, кога сакам да прозборам за нешто што е вредно за внимание и што треба да го слушне пошироката јавност тогаш пишувам за забранетите јазици, за убиените луѓе. Тоа се теми што го привлекуваат вниманието и кои се вредни за нив јавно да се прозбори. * Зборувате ли македонски? - Не, но сум се среќавал со такви луѓе, грчки граѓани, што го познаваат и го зборуваат македонскиот јазик. Гледајќи ги дека само за да преживеат се кријат кога зборуваат македонски, а се поради националниот фашизам и доминантната идеологија што го дели грчкото општество, сакав да прозборам за тоа прашање. Кога само ќе помислам на ужасната едукативна пропаганда на која сме изложени преку религијата и мас-медиумите, не е лесно да се скрие немата вистина: доминантниот грчки националфашизам е свртен кон јазиците. Но, тие забораваат дека тој јазик се говори од луѓе и никој не може да го отфрли тој факт: има неколку стотици илјади граѓани кои зборуваат македонски. Мене ме загрижува тоа што никој досега не се потруди да објасни за што станува збор. Тоа што јас не го зборувам македонскиот јазик не е причини да не се интересирам за тој јазик и за луѓето на кои им е забрането јавно да се изразуваат на мајчиниот јазик. * Досега само државјани на Грција со македонско потекло покажуваа интерес за слободата на изразување или пак се жалеа до меѓународните судови. Дали во Вашиот протест има такви мотиви? - Не, јас сум Грк по потекло. Но, од моја гледна точка потеклото воопшто не е важно за правото на живот. Јас сум голем противник на националистите и протестирам против секој што се нарекува националист, без разлика дали станува збор за грчки националист, македонски, турски. Јас го почитувам правото на самоопределување на националноста и на сопствениот идентитет. Го мразам и го презирам национализмот и сакам нашите деца воопшто да не го запознаат национализмот. * По осумнаесетмесечна соработка со дневниот весник „Македонија“ си заминавте бидејќи не Ви беше објавен текстот за употребата на македонскиот јазик. Што сега? - Јас ќе останам доследен на самиот себе и нема да дозволам да се цензурираат моите текстови. Во наредниот период ќе пишувам за оние кои ќе ми дозволат јавно да го искажам моето мислење, па тоа да е и само на Интернет. * Имаше ли реакција од грчките колеги или од Меѓународната федерација на новинари? - Јас за случајот информирав неколку меѓународни организации како Меѓународната федерација на европските новинари (ИФЕКС), Европската канцеларија за помалку зборувани јазици (ЕБЛУЛ), Грчкиот хелсиншки комитет и деканот на универзитетот „Аристотел“. Но, реакции прочитав само од Грчкиот хелсиншки комитет и од ЕБЛУЛ.
Jakov
quote:
Jаков, верно е дека загубихме през 1913 и през 1915-1918, ама се пак да ти припомнам дека тогаш Македонците и от трите дела на Македониja беа во нашата армиja - и како доброволци, и како редовни воjници. И четите на ВМРО. Слободен избор. Не се пенjaви толку, нема за што.
Мори кучко бугарска да си ми поблиску ке видиш ти како ќе се пењавиш. 1912-13г. Македонците не се бореа зашто сакаа него зашто војната им дојде дома в куќи. 1914-18г. 20 000 Макеоднци се бореа на страна на Грција, 40 000 на страна на СХС(Србија) а 30 000 на страна на Бугарија. Ако неможеш да разбереш зашто и по чија воља беа принудени Макеоднците да се борет меѓу себе тогаш остави тастатурата и прај го тоа што најдобро знаеш да го правиш.
Haskovo Tova,po koq volq i kak i zashto se boreli ,nqma da se razbere nikoga.Po vajnoto che sa se boreli,nqma znacheni che si zbarkal malko cifrite za Sarbia i Balgaria :).Hvala im na tezii hora!Da pochivat v mir!I neka da ne gi spomenavame naprazno,az imam dqdo koito pochiva krai poletata na Doiran.
katia
quote:
[Мори кучко бугарска да си ми поблиску ке видиш ти како ќе се пењавиш. 1912-13г. Македонците не се бореа зашто сакаа него зашто војната им дојде дома в куќи. 1914-18г. 20 000 Макеоднци се бореа на страна на Грција, 40 000 на страна на СХС(Србија) а 30 000 на страна на Бугарија. Ако неможеш да разбереш зашто и по чија воља беа принудени Макеоднците да се борет меѓу себе тогаш остави тастатурата и прај го тоа што најдобро знаеш да го правиш.
Не, Jaков..през 1913 г Македонците се бореа како доброволци во бугарскaта армиja срещу новите поробители на Македониja. И четите на ВМРО исто така. Доброволците се борат по своja вольа. А тие 40 000 на страна на Србиja през 1914 са истите кои са били после поразот на Србиja во бугарската армиja след 1915, плус уште 45 000 Македонци. Има и 7 генерали - Македонци и многу офицери. Такво нешто нема ни во србската воjска, да се збориме за грчката. 1915-1918 г водачите на ВМРО са кметове во Македониja. Не се пеньави, многу добре се знае што е било преди 90 години, не е таjна и не може да се скрие.
Jakov
quote:
Originally posted by katia
[quote]Не се пеньави, многу добре се знае што е било преди 90 години, не е таjна и не може да се скрие.
Posle vakvo ligavenje...neveruvam deka nekoj ima sansa da kaze bilo sto.[;)]
Haskovo
quote:
Мори кучко бугарска...
Jakov,hubavo e chovek da ima malko samocenzura,nali?Nqkoi ot tuk teb da te e narekal naprimer "srabsko pse"?Ne e hubavo taka!Izvini se pone ma momicheto,kakav kavaler si,a?Ili vie taka svalqte(zabivate)momichetata? Katq,ne im se sardi.Te taka qvno iskat da svalqt momicheta ama ne im se otdava.:):)
Jakov ti toa doma da si gledas cergata ovde ne beri gajle koj so pravi. A srpski pseta na majkati na ....... da i .....
Haskovo Ohoooooo po spokoino Jakov,to ot mnogo nervi chovek poluchava brachki po liceto.:) Az chergata si q gledam i sega daje e dadoh na tepavica i q susha na balkona.Ne se bezpokoi za moqta cherga,dobre si e tq.Az se strahuvam za tvoqta cherga da ne se podpali.:):)
Jakov
quote:
Originally posted by Haskovo
Ohoooooo po spokoino Jakov,to ot mnogo nervi chovek poluchava brachki po liceto.:) Az chergata si q gledam i sega daje e dadoh na tepavica i q susha na balkona.Ne se bezpokoi za moqta cherga,dobre si e tq.Az se strahuvam za tvoqta cherga da ne se podpali.:):)
Zivej....
Haskovo Blagodarq...
DJ_SHEMA Haskovo, last warrning before you are banned. MACEDONIAN OR ENGLISH on this forum.
ArIeS
quote:
#1053;#1077;, Ja#1082;#1086;#1074;..#1087;#1088;#1077;#1079; 1913 #1075; #1052;#1072;#1082;#1077;#1076;#1086;#1085;#1094;#1080;#1090;#1077; #1089;#1077; #1073;#1086;#1088;#1077;#1072; #1082;#1072;#1082;#1086; #1076;#1086;#1073;#1088;#1086;#1074;#1086;#1083;#1094;#1080; #1074;#1086; #1073;#1091;#1075;#1072;#1088;#1089;#1082;a#1090;#1072; #1072;#1088;#1084;#1080;ja #1089;#1088;#1077;#1097;#1091; #1085;#1086;#1074;#1080;#1090;#1077; #1087;#1086;#1088;#1086;#1073;#1080;#1090;#1077;#1083;#1080; #1085;#1072; #1052;#1072;#1082;#1077;#1076;#1086;#1085;#1080;ja
Aham i dedo mi bog da go prosti taka vikase ,deka 11 godini bil dobrovolec vo bugarska vojska.Samo koga se ``prijavil`` ko dobrovolec prvo go `ґizmasirale`` pa mu dale vojnicko odelo.
Inkognito Да се вратиме на темата .. Мала белешка за забранетиот македонски јазик Литератот Маркос Месцос е навистина еден од најталентираните и најпрецизни поствоени поети во нашата (грчко-јазична) литература, „личност“ што употребува свети термини, но ексклузивно со земски сенки, (човечки) тела и дрва, мириси и ветрови. Она за што јас ви зборувам е нешто релевантно за нашите сограѓани за рестрикцијата, за забраната на нивниот мајчин јазик, забрана за пеењето на нивните татковски родни песни и тажачките компонирани и изведувани на овој особен јазик, забрана за нивно изјаснување, без жалба или двоумење, нивниот национален идентитет - забрана за нивното право за самоопределување. Овие луѓе се Македонци, граѓани на оваа земја - Грција, обележани од доминантниот грчки националфашизам како „безимени“ (луѓето што одговараат „не знам“ ја плаќаат цената во корист на фаталната и растечката легенда за името „етничка анонимна национална држава“). За време на мојот живот се случи да сретнам некои од овие луѓе, грчки државјани, кои зборуваат македонски, луѓе што се затвориле во самоизолација за да преживеат, да го скријат својот мајчин јазик за да ја исплатат несфатливата добронаплатена од националфашизмот доминантна идеологија, која го дели грчкото општество во целост. Исполнети сме со страв за време на страшната едукативна пропаганда на која сме изложени со нашата религија на нечовечност, незапрашување и лична гордост. Медиумите само ги потхрануваат нашите таканаречени веројатни илузии, а да не ја споменуваме популистичката идеологија на која и се восхитуваат грчките политичари. Не е лесно да се скрие неизговорената вистина: доминантниот грчки националфашизам ги турка јазикот и националната заедница во постојана борба за опстанок. Јазикот со кој луѓето се заљубуваат, се сакаат меѓусебе и сонуваат. И никој не може да го порекне ова: имаше неколку илјади од овие луѓе. Со декади никој не можеше да го открие спротивното. И кога во раните осумдесетти неколкумина се исправија (зборувам за истите лица што го основаа политичкото движење „Виножито“), тие веднаш беа обележани како „предавници“ и „странски агенти“ од националфашистите. За нив беше осигурена различна почит. Треба да зборуваме отворено: некој од читателите на оваа новинарска колумна веруваат дека нациите егзистираат и се определуваат себеси по националност - Грци. Според мене тие не се ништо друго туку земјени творци на насилство и смрт (во блиска паралела со религијата и со религиите). Јас протестирам на улица за да го одбранам правото на самоопределување и слободното изразување на идентитетот. Тоа право е како поважно од моите лични аспекти. Во исто време, тие се граѓани на нашата земја (помалку или повеќе, неважна работа за мене) што се определуваат себеси по националност Македонци или Турци. Ако веруваме, ако само малку веруваме во човековите права, треба сите да излеземе на улица и да протестираме за да се потврди правото за самоопределување во корист на овие луѓе. Нивно е правото да бидат по националност Македонци или Турци или како и да изберат да се изјаснат. Секој вид репресија врз ова право (на пр. понижувањето преку Законот од 1982, закон што го забранува враќањето на оние што не се Грци по род, политички бегалци во Грција и нивното барање за враќање на нивните имиња, законот е во голем контраст со секој концепт на правда) се усогласува со фашизмот - се усогласува во ритуалот на насилство и страв. Иако нациите ги прават земјите, јазиците се средства на човековиот ум (Логос), што не прави да се изразуваме и евентуално да живееме. Секаква забрана на слободата на употребата на јазикот во името на националфашизмот и на неговите политички идеи и перспективи е криминал против човештвото во целост. Тоа е исто како сушење река или уништување езеро. Она за што јас зборувам е криминалот направен врз „малцинските“ јазици од сите национални држави во последните два века (иако нема „лажен-лош“ јазик, како што нема „лажно-лошо“ езеро). Грчкиот национализам е без исклучок. Почна во 1913 година, а потоа и за време на целиот 20 век грчката држава ги избрка, инкриминира, забрани, потисна и понижи оние што зборуваа македонски, оние што чувствуваа дека имаат друг идентитет од оној на доминантното мнозинско население. Континуираните закани, тргања настрана, тепања, забрани, затворања, чувството на страв и методите на заплашувања, со сите овие форми на дефинирање на институционалното националистичко насилство се спротивставени на човечкото изјаснување (наспроти самото човечко битие). Оваа мизерија и срам продолжуваат и денес како белег на срамотата направена од она што го нарекуваме „стабилна демократија“. Без сомневање: нема демократија без самоопределување, како што нема ниту луѓе без име, или луѓе без јазик. Пред 15 години еден мој пријател ми зборуваше за забранетиот македонски јазик. Оттогаш јас „искршив“ зборови барајќи да откријам дали има некоја длабока грижа што ја носам за тоа. Мојот најнов пронајдок е зборот желба изговорен со мошне тешкото „ж“. Не е воопшто лесно, да поминеш покрај овој збор. И сега, пишувајќи ги овие колумни, носејќи се со мојот напор да го опишам насилството помеѓу другите предмети на грчкиот националфашизам, мислам дека е должност (без сомнеж - човечка должност) на сите нас да и ставиме крај на оваа ситуација. Треба да ја иницираме употребата на македонскиот во грчкиот образовен систем. Тој јазик треба да стане јазик и на нашите учители (да се учи заедно со македонските песни и македонската литература). Тоа треба да се стори барем во провинциите во земјата каде што се зборува македонскиот јазик. Тоа треба да се стори без забрани, закани и прогони, далеку од институционално насилство и страв дека ќе се претопат од доминантниот фашизам. Зборот што вреди да го бараме за ова е зборот желба. Медиумите само ги потхрануваат нашите таканаречени веројатни илузии, а да не ја споменуваме популистичката идеологија на која и се восхитуваат грчките политичари. Не е лесно да се скрие неизговорената вистина: доминантниот грчки националфашизам ги турка јазикот и националната заедница во постојана борба за опстанок. Оваа мизерија и срам продолжуваат и денес како белег на срамотата направена од она што го нарекуваме „стабилна демократија“. Бз сомневање: нема демократија без самоопределување, како што нема луѓе без име ниту луѓе без јазик. Треба да ја иницираме употребата на македонскиот во грчкиот образовен систем. Тој јазик треба да стане јазик и на нашите учители (да се учи заедно со македонските песни и македонската литература). Тоа треба да се стори барем во провинциите во земјата каде што се зборува македонскиот јазик. Тоа траеба да се стори без забрани, закани и прогони, далеку од институционално насилство и страв дека ќе се претопат од доминантниот фашизам. Зборот што вреди да го бараме за ова е зборот - желба. Танасис Триаридис
Inkognito Текстот на Триаридис ќе им го дистрибуирам на студентите Професорот Јоргос Циакалос, академик и декан на Педагошката академија при солунскиот универзитет „Аристотел“, испрати писмо до дневниот весник „Македонија“, во кое реагира на необјавувањето на текстот на Танасис Триаридис за користењето на македонскиот јазик во Грција. Протестното писмо, како што се вели во соопштението на грчката канцеларија на Хелсиншкиот комитет, солунскиот весник никогаш не го објавил. Во писмото-протест, кое може да се прочита на веб-страницата на грчкиот Хелсиншки комитет, професорот Циакалос му пишува на уредништвото на „Македонија“ дека со жалење ја примал информацијата за прекинувањето на соработката на Триаридис со весникот. Во писмото, меѓу другото, се вели: „Би сакал да подвлечам дека Солун е град што се оградува од националистичките манипулации, ги брани правата на различностите, ја промовира историската вистина, ја покажува солидарноста кон оние што страдаат и секогаш постапува според умот, затоа сум изненаден од ставот на вашиот уредник“. Академикот Циакалос ги прашува вработените во весникот дали ваквото однесување е ова одлика на нивниот град. Тој вели и дека е засрамен од потегот на весникот „Македонија“. Професорот Циакалос тврди дека на своите предавања ќе го користи текстот на Триаридис и му се заблагодарува на весникот „Македонија“ што не го објавил текстот и го информира дека тој ќе го испечати и ќе го дистрибуира на неговиот факултет. Главниот и одговорен уредник на дневниот грчки весник „Македонија“, Христос Капсалис, одби да ја објави редовната колумна во изданието од 14 август, со образложение дека авторот Танасис Триаридис говорел за „забранетиот“ македонски јазик, како и за постоењето на македонското малцинство во Грција. Во текстот насловен „Кратки забелешки за забранетиот јазик“ Триаридис ги сумира историјата и причините за забраната да се говори македонски јазик во Грција, како и за одбивањето на неговата држава да го признае македонското малцинство, како што тоа го направи со турското. Н. Д.