Dali znaete koj e Pando Kljashev?
Dali znaete koj e Pando Kljashev?
Marko Привет на сите учестници!Jaс сум Марко от Пиринска Македония и декларирам дека сум бугарски македонец.Македонец како сите вас.Како и да je.Извините ме,но литературниот македонски не го зборувам убаво,немаше каде да го учим.Следим форумот за историja и не смеем да постирам оти и англиски незнам.
Затоа ке ви замолам да ми ги простите грешките.
Коj е Пандо Клjaшев?За тие кои не знаjaт :

Пандо Клjaшев - ПАНДЕТО,еден од тримата големи костурски воjводи/наедно со Васил Чекаларов и Лазар ПопТраjков/,je роден 29 септември 1882 г. во с.Смрдеш/Crystalloppigi/,Костурско,денеска во Грциjа.Во Смрдеш живили многу и врли гркомани.Во 1899г. завршува Солунската гимназиja,во 1900 - Битолската.Учесник во Илинденското востание - одговорник со Чекаларов за Костурско,како част от Битолскиот револуционен реон.Во октомври 1903г. после Илинден бега во Бугариja со Чекаларов и уште 20 востаници.Во април 1904г. се врати во Македониja и станува поново воjвода на чета.
Во юли 1907г. пишува на приjaтел /цитат от бугарска книга,1925г/ : "Осиротелите от войвода другари и сега ме викат - аз вървя при тях.Напущам Битоля,гдето бех нещастен да чуя толкова злочестини за милия ми край и за мен самия,и се отправям към свещеното за мене место.Ако бих успел да закрепя онещастеното родно место,ще съм щастлив - пък и иначе,ако падна там наскоро,не ми е жал,тъй като скъпите ми другари требва да ме чакат,а при тех аз бих бил едва ли не по-щастлив".
Во 31 юли 1907г. чета на Клjашев од силен турски аскер е опколена до с.Дреновени,Костурско.Сите четници и трима воjводи - Клjaшев,Наумов и Ристо Стоjнов,загинуват.Бог да го прости овоj голем син на Македониja!
Ке замолам некоj от учестниците да преведува на македонски овоj текст или поне писмото на Клjaшев и да ми го прати на имеjлот.Сакам да ja редактирам темата.


Пандо Клjaшев,1904


Пандо Клjaшев со Чекаларов и костурски востаници,юли 1903
/седнал десно/Strelec
quote:
Originally posted by Marko
Привет на сите учестници!Jaс сум Марко от Пиринска Македония и декларирам дека сум бугарски македонец.Македонец како сите вас.Како и да je.Извините ме,но литературниот македонски не го зборувам убаво,немаше каде да го учим.Следим форумот за историja и не смеем да постирам оти и англиски незнам. Затоа ке ви замолам да ми ги простите грешките.
Nema nikakva greshka... Problem nastanuva koga se raboti za provokacija so na primer tendenciozna upotreba na bugarskiot jazik, shto kaj tebe ochigledno ne e sluchaj!
Marko До модераторот - има ли проблем да постирам слики? Оти прочитав во "Македонски народни херои" - Biografii, sliki... od Makedonskite Narodni Heroi. Bi trebalo ovaa diskusija nabrzina da se razvie i sekoj shto mozhe da najde da postira./BorisVM/
Strelec Na toj nachin ne mozhesh da stavish slika... taa e na tvojot kompjuter, a ne i na internet... t.e. mozhesh da stavish slika, no nikoj osven tebe nema da ja gleda! Vidi ovde: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=9845
Marko Благодарим,Стрелец!