ВМРО-ДПМНЕ ќе гради пирамиди
ВМРО-ДПМНЕ ќе гради пирамиди
dejan Со градење пирамиди, имитации на Љупчо Јордановски, автомобилско рели низ Скопје, опозицијата на пародичен начин ќе го одбележи 15 септември, денот победата на актуелната власт во 2002 година


"На 15 септември овој народ...", ќе ечи од вмровските автомобили на овој датум, кога тие на пародичен начин ќе ја одбележат годишнината од владеењето на актуелната власт. Градење пирамиди, испишани платна со трагикомични пораки до власта, имитатор - диџеј кој ќе пушта музика по теркот на претседателот на Собранието, Љупчо Јордановски, ќе биде само дел од програмата на ВМРО-ДПМНЕ, пред протестниот митинг што ќе го одржи оваа партија на плоштадот "Македонија" вечерта, на овој 15 септември.

Во проектот, кој што се уште не е целосно дефиниран, македонските граѓани ќе имаат можност на поставените штандови од ВМРО-ДПМНЕ да испратат пораки до актуелната власт, но и до евентуалната наредна власт на чело со Груевски. Вечерта, по целодневниот циркус што го планира најголемата опозициона партија, ќе се одржи протестен митинг против, како што велат оттаму, изгубената надеж и лажните ветувања на оваа власт.

"15 септември е симбол на сето она што го вети партијата, која што ќе вработи по еден член од секое семејство, посочи Влатко Ѓорчев, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, по повод овој настан. Според него, овој митинг ќе го покаже незадоволството на македонските граѓани, кои на демократски начин ќе го кажат она што секојдневно го говорат. "Тоа е фактот дека со тоа што во Македонија имаме огромен број на сиромашни, значи дека имаме олигархија што владее, со тоа што имаме најмалку странски инвестиции во Европа, значи дека ги имаме најкорумпираните министри и со тоа што имаме најголем број на невработени во Европа, значи дека ја имаме најнеспособната Влада, истакна Ѓорчев. Тој информираше дека митингот на 15 септември ќе го организира ВМРО-ДПМНЕ, но постои можност да се приклучат и други опозициони партии, пред се оние од здружената опозиција.

http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=15195

Sto mislite??
Go VMRO
OooOo Da beshe ova nekoja gragjanska inicijativa kje ja podrzhev, ama chim partija stoi pozadi ova togash turi mu pepel. Se znae so kakva cel go pravi ova.
Aj u Kafic се мислам дали имаме граѓанска иницијатива која би можела да створи такво нешто ...
dejan Nema Aj u Kafic, za toa partiite ja pravat taa 'inicijativa.' Inace, treba da se podrzhi sve sto e protiv SDS-DUI koalicija.
Jakov Ako se desi graganska inicijativa ili skraja bilo ngo- togas ke skoknat dusegriznici i ke recat eve ova e maslo na stranski elementi na drndrn i slicni raboti, so ke rece kako i da vrtis ne se pogoduva.
Aj u Kafic Тоа ми е мене муабетот: нашето граѓанство нема доволно „херои„ кои стварно би се зафатиле да мобилиѕираат народ против некои работи, но исто така не верувам дека би нашле доволно подржувачи. Луѓето се во партиите за да си најдат работа (срцето ми плаче) па затоа мора да се биде благодарен ако барем опцизиската партија прави барем нешто контра владата ... со тие нејзините сега невработени подржувачи ...
Aj u Kafic Јаков, све си има мана ... Но факт е дека скоро сите невладини организации се формирани да повлекуваат странски пари. А без некоја монетарна мотивација и само ѕа некоја идеа од цивилно општество никој не се зафаќа... сум учела доволно теории како се мобилизираат толпи, но ... најважен е почетокот ... но некако нема ...
dejan Ako ima covek koj moze stvarno da vodi protesti so gragjanite, toj covek treba da ima podrska, treba da ima svoja organizacija za tie raboti, nemoze tek taka da iskoci na ulica bez da prijavi sve do narodot.
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
Inace, treba da se podrzhi sve sto e protiv SDS-DUI koalicija.
Taka e dejane... Ne e vazhno dali e podobro ili polosho... vazhno da e protiv SDS-DUI koalicija! Takvite rezoni shto se provlekuvaa minative decenija i pol, od Makedonija napravija oaza... I treba ponatamu da se prodolzhi na istiot nachin! Inaku, skraja da e, postoi opasnost da skrshneme od ubaviot pat po koj chekorime!?
Aj u Kafic pa nemame druga opzicija koja mozhe da sobere tolku mnogu lugje ... ili podobro, koja nema tolku mnogu pari?
concrete
quote:
Originally posted by dejan
Ako ima covek koj moze stvarno da vodi protesti so gragjanite, toj covek treba da ima podrska, treba da ima svoja organizacija za tie raboti, nemoze tek taka da iskoci na ulica bez da prijavi sve do narodot.
Dejane, pak jas....prosetaj dete okolu , nekoja nezna,tenka,kosooka zagledaj....batali ti ulica vodenje protesti i poddrska.....rano ti e , a koga ke ti bide vreme ke bides veke as Avstralijanec :):):)!!!!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by dejan
Inace, treba da se podrzhi sve sto e protiv SDS-DUI koalicija.
Taka e dejane... Ne e vazhno dali e podobro ili polosho... vazhno da e protiv SDS-DUI koalicija! Takvite rezoni shto se provlekuvaa minative decenija i pol, od Makedonija napravija oaza... I treba ponatamu da se prodolzhi na istiot nachin! Inaku, skraja da e, postoi opasnost da skrshneme od ubaviot pat po koj chekorime!?
Ic ne se brigaj.....nikoj nema nigde da skrsne :):):)!!!!Samo nevrabotenite ke se vrabotat i obratno :):):)!!!!Do tuka im e dostrelot na umot........
Aj u Kafic не му ја загадувајте првата љубов на Дејан - ако он си ја сака Македонија и се бави со нејзина политика, за брзо време, по моја проценка ќе се научи дека тоа е супер начин за безвеза трошење живци, па ќе стане како сите други македонци ... ќе гневи дома пред телевизор.
dejan Eh sega kade otidevte...
marko_polog OooOo, Ne mi e jasno sto ima loso vo toa ako zad inicijativata stoi nekoja partija od opozicijata ili gradjanite(ednite ne mozat bez drugite ako se saka pozitiven rezultat od inicijatava), ako e za dobro na drzavata, treba da se pozdravi i da se dade poddrska bez razlika dali si neutralec ili simpatizer/clen na bilo koja partija. Opozicijata ima zadaca da gi brani interesite na drzavata/narodot isto kako Vlast, da ne sakate nekoj od Mars da gi brani Interesite? Isto bese i so referendumot za Teritorijalnata podelba, povece se pisuvase za koj ja pokrenal i poddrzuval inicijativata, i na kraj se vide rezultatot. Da gi mrazis VMRO e edno, da si protiv edna inicijativa vo koja veruvas e pozitivna za drzavata a povece te interesira koj ja pokrenal i zatoa nema da ja poddrzuvas, taa logika ne mi e jasna.
OooOo
quote:
Originally posted by marko_polog
OooOo, Ne mi e jasno sto ima loso vo toa ako zad inicijativata stoi nekoja partija od opozicijata ili gradjanite(ednite ne mozat bez drugite ako se saka pozitiven rezultat od inicijatava), ako e za dobro na drzavata, treba da se pozdravi i da se dade poddrska bez razlika dali si neutralec ili simpatizer/clen na bilo koja partija.
Air se vide/gleda i od ednite i od drugite. Ednite se sega na vlast, a ovie drugite sega toa go pravat za da dojdat povtorno na vlast. Kjar do gusha ...
quote:
Opozicijata ima zadaca da gi brani interesite na drzavata/narodot isto kako Vlast, da ne sakate nekoj od Mars da gi brani Interesite?
Da de, gi brani interesite dodeka se opozicija, koga kje dojdat na pozicija tie interesi nekako se zaboravaat i vlagaat u tret plan (ne u vtor).
quote:
Isto bese i so referendumot za Teritorijalnata podelba, povece se pisuvase za koj ja pokrenal i poddrzuval inicijativata, i na kraj se vide rezultatot. Da gi mrazis VMRO e edno, da si protiv edna inicijativa vo koja veruvas e pozitivna za drzavata a povece te interesira koj ja pokrenal i zatoa nema da ja poddrzuvas, taa logika ne mi e jasna.
Se nadevam deka ti razjasniv.
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
...Isto bese i so referendumot za Teritorijalnata podelba, povece se pisuvase za koj ja pokrenal i poddrzuval inicijativata, i na kraj se vide rezultatot.
Super... A znaesh li ti koi bea tie shto gi pishuvaa tie raboti? Onie shto vo toj referendum vidoa shansa opozicijata da dojde na vlast... I ti beshe eden od onie shto na forumov pishuvaa deka "mu dojde krajot na SDSM"... I tokmu takvite izjavi nateraa golem del od narodot da ostane doma i da si gleda TV!!!:( Navistina "na kraj se vide rezultatot"... E zatoa treba gragjanska (a ne partiska) inicijativa!
Aj u Kafic многу ме иѕненади што воопшто имаше референдум - не ѕатоа што се согласував со инициаторите, со тие партии што го поддржаа, ни темата не ми се допаѓаше баш. Но барем дел од народот се тргна од шпанските сапуници и се одлучи да си го каже мислењето со сопствениот потпис. И на крај се славеше малку предрано ... па ништо. Стрелец, и партиска иницијатива би била граѓанска инцијатива, но кај нас превише се измешани интересите за да народот ја ангажира во партија за да си го изрази мислењето. Во една реченица: во МК све е первертирано, па веројатно ѕатоа ни требаат странски новинари.
marko_polog OooOo, Se vide da, zatoa treba da se dade prilika na nekoj drug da ja vodi drzavata, a zosto da ne mu se dade prilika na Gruevski? Dobri rezultati imase kako Minister za Financii, a kako lider do sega nemal prilika da se dokaze, nadezta vo nekoj drug da ja vodi drzavata ima logika, a da sedime doma i da gledame televizija kako nekoj sto ni poracuvaat, da ni raskazuvaat za sonista kako trebalo da imame bratsko razbiranje i tolerancija kon tie sto praveva masakr nad Makedoncite, da gledame afera po afera, korupcija vo sekoe Ministerstvo, kako se sproveduva totalna albanizacija itn itn.. Toa batka nema nikakva logika. Strelec, Krajot na SDS trebase odamna da mu se udri, da imase barem V vo toa sto znaci VMRO od tie sto rakovodea so partijata predhodno ili od Narodot edna G od Gordost ke bese dovolno za Narodot da se digne protiv tie sto se pazarea i sprovedoa najgolema steta na Makedonskiot Narod(mnogu tesko ke bide da se izvlece od ovoj kal), SDS totalno i na sekoe nivo ja unisti Makedonija, te molam vo idnina ne mi gi ni spomnuvaj, dovolno se cekase i kaj niv da proraboti razumot(Makedonskata struja), sepak stomakot da se polni e pogolem prioritet. Pazarot sto SDS go napravi so uckite se potvrdi na referendumot, kako zbesnati niz cela Makedonija deleva livcinja da ne se glasa, zaedno so zakanite do site vraboteni da ne glasaat, ne si informiran za se sto se slucuvase tie denovi ili? Poslem opozicijata ti bila kriva, ajde be
lav
quote:
Originally posted by marko_polog
OooOo, Se vide da, zatoa treba da se dade prilika na nekoj drug da ja vodi drzavata, a zosto da ne mu se dade prilika na Gruevski? Dobri rezultati imase kako Minister za Financii, a kako lider do sega nemal prilika da se dokaze, nadezta vo nekoj drug da ja vodi drzavata ima logika, a da sedime doma i da gledame televizija kako nekoj sto ni poracuvaat, da ni raskazuvaat za sonista kako trebalo da imame bratsko razbiranje i tolerancija kon tie sto praveva masakr nad Makedoncite, da gledame afera po afera, korupcija vo sekoe Ministerstvo, kako se sproveduva totalna albanizacija itn itn.. Toa batka nema nikakva logika. Strelec, Krajot na SDS trebase odamna da mu se udri, da imase barem V vo toa sto znaci VMRO od tie sto rakovodea so partijata predhodno ili od Narodot edna G od Gordost ke bese dovolno za Narodot da se digne protiv tie sto se pazarea i sprovedoa najgolema steta na Makedonskiot Narod(mnogu tesko ke bide da se izvlece od ovoj kal), SDS totalno i na sekoe nivo ja unisti Makedonija, te molam vo idnina ne mi gi ni spomnuvaj, dovolno se cekase i kaj niv da proraboti razumot(Makedonskata struja), sepak stomakot da se polni e pogolem prioritet. Pazarot sto SDS go napravi so uckite se potvrdi na referendumot, kako zbesnati niz cela Makedonija deleva livcinja da ne se glasa, zaedno so zakanite do site vraboteni da ne glasaat, ne si informiran za se sto se slucuvase tie denovi ili? Poslem opozicijata ti bila kriva, ajde be
Во синошната анкета видена на СИтел Груевски има 21 коефициент на доверба (највисок) на оваа „анкета„ а актуелниот премиер е (со) сам 7 .....занчи според оваа анкета 3:1 за Груевски. Анкетата подоцна беше оспорена од сдсм ...ама кој го знае ..освен дека наскоро ќе (мора) да има промени на сегашната дозлабога неуспешна гарнитура на Власт сооставена од качаци+комуњари+либерал-демоНкрати...и како кољегата ми пана милува да каже ...нели ОСТАНАТА Боранија, разбира се „необрана„ досега од нивите.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
...Isto bese i so referendumot za Teritorijalnata podelba, povece se pisuvase za koj ja pokrenal i poddrzuval inicijativata, i na kraj se vide rezultatot.
Super... A znaesh li ti koi bea tie shto gi pishuvaa tie raboti? Onie shto vo toj referendum vidoa shansa opozicijata da dojde na vlast... I ti beshe eden od onie shto na forumov pishuvaa deka "mu dojde krajot na SDSM"... I tokmu takvite izjavi nateraa golem del od narodot da ostane doma i da si gleda TV!!!:( Navistina "na kraj se vide rezultatot"... E zatoa treba gragjanska (a ne partiska) inicijativa!
Не беа изјавите на опозицијата туку стравот од „демократската“ власт причина што не успеа референдумот. Затоа и беше повикот да се седи дома и да се гледа телевизија како единствен начин да не успее референдумот. Иначе само тотално неук или човек без разум би можел да помисли дека успешниот референдум значи промена на власта. Мислам веднаш. Иначе предвесник на промената сигурно е. Ако зборуваме за власта, сепак подобра од таа на ВМРО не сме имале во плурализмот. Мислам пред се` на владата на Никола Кљусев, која падна најлесно од сите до сега, дури и без избори. Иначе добро е што Бучко го смени синонимот за криминал, октоподот, со пирамида. Како ли би изгледале автомобилите со октоподи. Тоа беше една од успешните реформи во борбата против организираниот криминал. Нема повеќе октоподи. Само чудно е зошто во време на СДСМ организираниот криминал добива и име од самите учесници во него, прво октопод, сега пирамида. Како се викаше криминалот во време на првото (кратко) и второто подолго владеење на ВМРО?
Strelec
quote:
Originally posted by lav
Во синошната анкета видена на СИтел...
Ako e anketata od Sitel, togash za veruvanje e!
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Не беа изјавите на опозицијата туку стравот од „демократската“ власт причина што не успеа референдумот. Затоа и беше повикот да се седи дома и да се гледа телевизија...
:))) Ne e belkim deka navistina mislish oti nekoj kje ti poveruva!:) Pa vo toj sluchaj, ovaa vlast vechno kje ostane na vlast... Pred sekoi izbori kje izdava soopshtenie so koe shto kje gi povika onie shto se za opozicijata da si ostanat doma i da gledaat TV!:))) Aman!:) Demek jas sum se spremil da odam i da glasam na referndumot, ama izlegol pretsedatelot, rekol da ostanam doma da gledam TV i mene strav me fatilo da glasam!:) Breeej!:))) Da se vratam sega na mitingot! 15 СЕПТЕМВРИ ГИ РАЗДЕЛИ ВМРО-ДПМНЕ И ВМРО-НАРОДНА Опозицијата со два митинга! ВМРО-ДПМНЕ упати покана до Демократскиот сојуз и Социјалистичка партија на Македонија за учество на митингот што ќе биде организиран на 15 септември, кога се навршуваат три години од владеењето на СДСМ. Од ВМРО-ДПМНЕ не испратиле покана до ВМРО-Народна, која овој датум ќе го "прослави" на свој начин. Во Народна работат на реализација на проектот што ќе го носи насловот "15 септември - црн ден на Македонија". Во Демократскиот сојуз и Социјалистичка партија немаат одлучено дали да ја прифатат поканата на Груевски. Конечната одлука за тоа ќе ја донесат партиските претседателства кои ќе треба да заседаваат денеска. "Имаме два проекта за самостојно одбележување на '15 септември', но одлуката за учество на митингот на ВМРО-ДПМНЕ ќе треба да ја донесе претседателството на партијата", ни изјави вчера Павле Трајанов, претседател на ДС. Во Социјалистичка партија, исто така, немаат дефинирано став, но најверојатно оваа партија ќе прифати да учествува на митингот на ВМРО-ДПМНЕ. Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, вчера изјави дека "овој митинг не е митинг на опозицијата, туку на народот". ВМРО-ДПМНЕ прва објави дека за '15 септември' ќе организира протести, што од помалите опозициони партии беше прокоментирано како "обид на Никола Груевски за присвојување на протестите кои требаше да бидат во организација на здружената опозиција".
трендафил Без излегување на избори не може да се освои власта, а за непроаѓање на референдумот може да се седи дома и да се гледа телевизија. Не мора да се гласа против.
lav Originally posted by Strelec
Originally posted by marko_polog
...Isto bese i so referendumot za Teritorijalnata podelba, povece se pisuvase za koj ja pokrenal i poddrzuval inicijativata, i na kraj se vide rezultatot.
quote:
Super... A znaesh li ti koi bea tie shto gi pishuvaa tie raboti? Onie shto vo toj referendum vidoa shansa opozicijata da dojde na vlast...
Најверојатно и не само тоа знаеш дека основна премиса на секоја опозиција е тоа и да го чини....оти зашто и би била опозиција). Или пак имаш поинаква дефиниција за Опозицијата?.
quote:
I ti beshe eden od onie shto na forumov pishuvaa deka "mu dojde krajot na SDSM"... I tokmu takvite izjavi nateraa golem del od narodot da ostane doma i da si gleda TV!!!:
Аман бе колега чичо Стрелчо....не знаев дека до толку си бил подложен на сдсм „перењето„ на тоа што ти е меѓу ушиките ???!!! Народот не испадна на РЕФЕРЕНДУМОТ само затоа што дискретно им рекоа дека секој кој ќе биде „виден„ на 100 метра од глаасчкото место ќе биде „сликан„ и уште утредента самиот да си ја земе , разбира се „доброволно„ , својата РАБОТНА КНИШКА и да си „оди„ ...нели директно кај оние ...скоро 400.000 невработени македонци и македонки). Ова се однесува на „работниците„ кои се плаќаат од Буџетските и од сметките на Јавните и други Фирми-монополи кои се под „јурисдикција„ на Владата ..односно народски кажано Власта-де. А рие се сега засега cca околу 130-140.000 народ со мизерна плата од 100-200 Евра исплаќана со 1-3 месечно задоцнување (Буџетот „немал„ пари а истиот тој буџет има за возен парк рамен на збирот на возилата од сите фунционери на ЕУ и тоа заедно пресметани.
quote:
Navistina "na kraj se vide rezultatot"... E zatoa treba gragjanska (a ne partiska) inicijativa!
Во Македонија ...таква „разлика„ во иницијативата и иницијаторите не ПОСТОЕЛА никојпат ДОСЕГА.