Предвремени парламентарни избори...
Предвремени парламентарни избори...
Strelec ...НЕМА ДА ИМА!

Премиерот Владо Бучковски денеска ги разреши дилемите - неговата владеачка коалиција се подготвува за избори во предвидениот рок - есента 2006 година.
Според него, годината до редовните избори владеачките партии ќе ја користеле да исполнат се што ветиле на претходните избори.
„Нема потреба од предвремени избори“, вели Владо Бучковски, премиер.

Изјавата на Премиерот доаѓа по се’ погласните шпекулации дека власта се подготвува напролет да распише предвремени избори, користејќи ги позитивниот одговор од Европската Унија на прашалникот и поканата за членство за НАТО како свои главни адути.
Можеби токму затоа лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, вчера изрази сомневање околу НАТО и бараше од Премиерот повторно да се обврзе кога ја очекува поканата.
„Дали РМ во 2006 година ќе добие покана за НАТО или не?“, рече на 16 август 2005-та Никола Груевски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ.
Бучковски денеска малку порезервиран по ова прашање. Вели, покана ќе добиеме, но кога, не знаат ни во НАТО.
„Сите информации говорат дека следниот НАТО самит ќе биде самит на кој РМ ќе биде поканета за членство во НАТО. А кога тоа ќе биде, мислам дека во овој момент не знае ни Генералниот секретар на НАТО, а камо ли Груевски“, додаде Бучковски.

Без разлика на тоа дали изборите ќе бидат наесен или напролет следната година, власта и опозицијата како да се веќе длабоко навлезени во кампања.
Меѓусебните обвинувања меѓу Бучковски и Груевски стануваат секојдневие.
ВМРО-ДПМНЕ отиде понатаму. Тие веќе најавија дека на 15 септември ќе организира масовен митинг во Скопје, а лидерот Груевски веќе почна да шета низ државата на директни средби со граѓаните.

intel
quote:
Originally posted by Strelec
...НЕМА ДА ИМА! . „Дали РМ во 2006 година ќе добие покана за НАТО или не?“, рече на 16 август 2005-та Никола Груевски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Бучковски денеска малку порезервиран по ова прашање.
Нормално дека на Гвујо не треба да му се одговори, затоа што не треба да им се верува на луѓе како лидерот на Дпмне кои шуруваат со Грција, Србија, ОБСЕ, на штета на Македонскиот народ со само една цел -ВЛАСТ по секоја цена што најубаво се гледа од изјавите на Груевски дека МК не заслужува членство во ЕУ, НАТО итн. кои ни се на сите добро познати.Тоа е оној истиот Груевски кој го претвори референдумот во предизборна кампања и го сцрте вниманието на народот од суштината на референдумското прашање, тоа е оној истиот Грујо кој ни препорачуваше неморална личност за Претседател http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=15215 Тој (Груевски) многу добво ги знае одговорите на прашањата што ги поставува, одговори кои се многу позитивни за Македонскиот народ,а во исто време болни за опозицијата-ако може да се нарече опозиција.
Jakov Im olesna denes na mnogumina UX....uste godina a ne samo pola godina..... :) Patetika!
concrete Pa Strelec, tie i ne znaat drugo osven da setaat,davaat lazni izjavi i muvaat narod. Zatoa i vnimatelno gi biraat , ko sareni jajca, pa gi pustaat na "politickata" scena ,a .....drugite zavrsuvat tamu kade zavrsuvaat i diskutiraat za cetvrtiot pat ili cetvrti pat...ni samite neznaat veke..... Koj gi izbira "izbranite"????...zini da ti kazam...velevme koga bevme klinci :):):)!!!!
Inkognito Gledav intervju so Buchko na koe kazha deka 75% od vetenoto go realizirale :)))) I si mislam ... zashto bre ne odat i da izvrshat kolektivno samoubistvo .. taka kje realiziraat 100% od toa shto go mozhat!
Jakov da imase Bucko 1/2 od tie 75% realizirano vo RM...ke odevte u nedela na glasanje site kako popccinja, samo problemot e vo toa sto koga zborel covekot ne si ja videl uste ednata brojka i zapirkata. 0, 75% e realizirano......
dejan Izgleda covekot e siguren deka Makedonija ke dobie kandidat (daj bozhe) status i pokana za vo NATO....sepak go VMRO [:D]
Strelec
quote:
Originally posted by dejan
Izgleda covekot e siguren deka Makedonija ke dobie kandidat (daj bozhe) status i pokana za vo NATO....sepak go VMRO [:D]
Ova e interesno!:) Bash me interesira shto bi zborele mnogumina ovde i kako bi reagirale dokolku: - Ramkata za trigodishniot aranzman so MMF bide usvoena (na godishnoto sobranie vo DC vo Septemvri); - Chlenstvo za NATO (pred izborite narednata godina); - Pokana za chlenstvo vo EU (pred izborite narednata godina); - Priznavanje na ustavnoto ime na RM od ushte edna postojana chlenka na Sovetot za bezbednost, znachi chetvrta od vkupno pet (pred izborite narednata godina); - Soglasnost na Grcija za dvojnata formula predlozhena od RM (pred izborite narednata godina); - Celosna kontrola vrz celata teritorija na RM i zapochnuvanje na procesot na vrakjanje na begalcite (do krajot na godinava); - Potpishuvanje na dogovori so minimum tri svetski giganti za golemi investicioni procesi (so eden ovaa i ushte so drugi dva vo narednata godina)... Znachi, prashanjeto mi e sledno... Dokolku seto ova se sluchi, dali segashnata vlast zasluzhuva ushte eden mandat?:)
ArIeS
quote:
Znachi, prashanjeto mi e sledno... Dokolku seto ova se sluchi, dali segashnata vlast zasluzhuva ushte eden mandat?:)
Zosto da ne ako seto toa go napravat vo rok od edna godina? I dali ova so predvremenite izbori ne bese samo predizboren marketinski trik za slucuvanjata koi doprva sleduvaat od koalicijata koja e na vlast?
Jakov Originally posted by Strelec Добар ден, Јас сум Тоде Танев од село Кривени, Ресен. Имам 63 години. Како млад со 19 години дојдов во Скопје и 25 години работев како заварувач во МТЗ. Сега веќе 13та година су технолошки вишок. Имам два сина и ќерка. Најстариот имат 37 години женет со две деца. Работаше како шофер, ама кога му ја купи директорот фирмата им велеја со години ќе бидит подобро, ама од то подобро доби само отпремнини и сега таксират со ладата што ја купив јас 1980 година за 20 години од бракот со жена ми. Имам две внучиња средно и факултет ама неојт на факултет немат пари секоја година му барет 400 евра, 400 болести да ги изедат. Помалиот син имат 30 години заврши за учител по биологија и 9 години седи дома без работа.Му велеја татко ти не е од нашите немат за вас работа. Дојдоа другите му рекоја таткоти не беше со нас беше со онија другине нек ти дадат тие работа сега. Сега работит карши во Бакалницата на комшиите за 3000 денари месечно од 6 до 5 со ношја ојт со ношја си идет.Сакаше да се жени на два пати, ама нема кај да седи и од што да гледа фамилија и чупињата си избегаја. Моево чупе е на 26 години, секоја година барат виза за Австралија кај тетки и ама немој да зејме никако.Инаку овде работит во приватен сервис перит теписи. Не е пријавена а плата земат на три месеци по една. Да имам тато барем малу поарна работа ни Австралии ни кенгури ништо нејкум да видам,ама ете таксират е. И тоа сака да се мажи ама кој ќе го земи вакво сиромаво. Жена ми???? ....Имат инвалидска пензија од 4000, ама ногу е болна сите пари одат само за лекој. Велиш те интересират што да кажам за ова долу. Абе синко?????
quote:
Bash me interesira shto bi zborele mnogumina ovde i kako bi reagirale dokolku: - Ramkata za trigodishniot aranzman so MMF bide usvoena (na godishnoto sobranie vo DC vo Septemvri)
Баму ја стопанката, везден ми работит телевизорон се гледам. Со тоа фондојте и банките по светов имаме сто договри напајено и со секој се посиромаси сме. Нам фабрикана ни ја заатворија оти така им шепнале од фондот на времето, така ни каза Прецедникот ко дојде кај нас среде хала да ни збори, море тогај премиер беше.
quote:
- Chlenstvo za NATO (pred izborite narednata godina) - Pokana za chlenstvo vo EU (pred izborite narednata godina)
То НАТО не идет овде за арно иде заш имат аир. А шо аир имат чупено мое примера ради, не гледам, освен ако не се продават по туѓи војници како шо гледам еден куп чупиња со гламји црнци шо одат. А таја ЕУ машко не џабе со векот ја викаат Блудница Вавилонска, од курви аир кој имат. Ено читам Словенцине ко најпаметни во време на Тита беа, влегоја во Еу ама сега не им се погодвит, не било како шо мислеле. Ако не им се погодвит на Словенцине шо да останит за нас, пес немат кај да не гризнит.
quote:
- Priznavanje na ustavnoto ime na RM od ushte edna postojana chlenka na Sovetot za bezbednost, znachi chetvrta od vkupno pet (pred izborite narednata godina)
Ја досега три не признаја, ама кај нас телефон нема 6 месеци, струја на три месеци ми ја гасат, внучено цела ноќ дома не се прибира. Од комшиине децата двете затвор ојдоја за шверц од шо немат работа за младиве, баш на денот ко ни призна Америкнацине.
quote:
- Soglasnost na Grcija za dvojnata formula predlozhena od RM (pred izborite narednata godina)
Синон постарион стално велит „Татеееее од Грчишта ни поклон да не земаш, никој пат„ и за коњот од Трува раскажуват.
quote:
- Celosna kontrola vrz celata teritorija na RM i zapochnuvanje na procesot na vrakjanje na begalcite (do krajot na godinava)
Ам шо ак ја контролират границана кој ќе ти ојд таму. Децава наши. Имало немало конторла пак то ќе си бидит нивно шиптарско и знаме им кладоја да знајме до кај смејт да се одит.
quote:
- Potpishuvanje na dogovori so minimum tri svetski giganti za golemi investicioni procesi (so eden ovaa i ushte so drugi dva vo narednata godina)...
Ено ги гигантите наши, да ти ја дам сметката на гигантот Матаф, или извештајот на на гигантот Фени или онија како се викаја Ауди. Сега и струјана ке ја давале на гиганти. Женана вели шо поголем гигант поголеми цени идат со него. Кај нас гиганти идат само да ни земат парите за ништо друго не идат. Само се тепаат секој дена на телевизија за земја ке праеле шопинзи.....од шопинзи се живејт ама за тој што ги имат, а не за тој шо ојт да купвит таму.
quote:
Znachi, prashanjeto mi e sledno... Dokolku seto ova se sluchi, dali segashnata vlast zasluzhuva ushte eden mandat?:)
Заслужвит не еден уште еден после да и се дајт плус. И оваја и онаја пред нив двете исто заслужувет додека не дојт некој ко шо требит и да им го покажит патот на сите кајшо им је местото.....ајт правец сите, јали во вагони ке ги клават ја ли во камиони и ајт сите џенемијата.
Strelec Si go zgreshil forumot Brate Jakove... Trk na 'literatura' so prikaznava!:) Pardon... 'Kultura i umetnost' e nasloven sega forumot!
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by dejan
Izgleda covekot e siguren deka Makedonija ke dobie kandidat (daj bozhe) status i pokana za vo NATO....sepak go VMRO [:D]
Ova e interesno!:) Bash me interesira shto bi zborele mnogumina ovde i kako bi reagirale dokolku: - Ramkata za trigodishniot aranzman so MMF bide usvoena (na godishnoto sobranie vo DC vo Septemvri); - Chlenstvo za NATO (pred izborite narednata godina); - Pokana za chlenstvo vo EU (pred izborite narednata godina); - Priznavanje na ustavnoto ime na RM od ushte edna postojana chlenka na Sovetot za bezbednost, znachi chetvrta od vkupno pet (pred izborite narednata godina); - Soglasnost na Grcija za dvojnata formula predlozhena od RM (pred izborite narednata godina); - Celosna kontrola vrz celata teritorija na RM i zapochnuvanje na procesot na vrakjanje na begalcite (do krajot na godinava); - Potpishuvanje na dogovori so minimum tri svetski giganti za golemi investicioni procesi (so eden ovaa i ushte so drugi dva vo narednata godina)... Znachi, prashanjeto mi e sledno... Dokolku seto ova se sluchi, dali segashnata vlast zasluzhuva ushte eden mandat?:)
Strelec, se nadevam deka redovno gi konzumiras toa bobinkite...nemoj da preskoknuvas , ne me stavaj vo gajle....umot e delikatna rabota...sepak daj vidi so sirius za sovet ..toj e poveke od nas drugive po Frojd i slicno drustvo :):):)!!!! Da ne zaboravam...demek "pokanata" pred izborite ke ja tempirate, a ???? Pretpostavuvam dzabe ..obicno nema treta majka...toa drustvo, ako ne ja zduvne na vreme podaleku , najverojatno odi na bina so "trupci"..... Petar sepak ne bil vo treto oddelenie,slusam negde vo Avgust dogodina ke stanel "polnoleten" :):):)!!!! Jakov, ti si po istorijata...i Cercil go nogirale na prvite izbori po pobedata vo ww2 ????.....zosto Makedonskive "pobednici" bi ocekuvale nesto podrugo...na pragot na noviot"podobar" zivot koj saka da da mu se motaat pred oci tipovi kako Bucko i kompanija i da go potsetuvaat so svoite faci na "mracnite vreminja"???????
Aj u Kafic Видите, македонија нема да добие покана, него ако македонија добие статус на кандидат ќе почне потешкиот дел од оваа приказна. Словенците, заедно со сите други нови членки за брзо време ќе почнат со кукање што мајка барале во ЕУ ... убаво е да си кандидат, но членка ма јок... Тоа што можеби земјата ќе биде во НАТО, или па ќе ја признават по уставно име ... тоа се дипломатски успехи, но нема многу да го смени пазарот ... или тек на неколку години, демек ќе се стабилизира сигурната сосотојба, нема закани за кризи и војни ... но све додека го има Косово пред нас, не верувам. Има доволно групи кои немаат интерес за стабилиѕација, тоа би им го уништило бизнисот со шверц, дрога, бело робје. Една успешна, македонска влада, која вреди пак да ја избереш за влада треба да ја обнови економски земјава и да ја спреми за глобализација ... а не една која ја отворува ширум и дури ја поставува како зајаче, па да дојде змијата и само да лапне ... една од барањата на ЕУ ѕа влез во Унија е, да земјата е спремна за отворената конкуретност на европскиот пазар... а нашата влада дозволува доста жени како црнчиња да шијат за 5000МКД месечно и робата да се носи преку граница за Грција за да не се даночи ... па не сме како Кина милијарда народ за да можеме по вакви услови да конкурираме со светскиот пазар ...
DJ_SHEMA Abe vo koja drzava se videlo sekoj tri godini predvremeni izbori. Iako sme mlada drzava, garant drzime rekord po broj na predrani izbori. Drzava li e ova ili kurshluz?
DJ_SHEMA I kafich, kje moze li z da ja koristish namesto s koga sakash da kazesh z?
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
... но све додека го има Косово пред нас, не верувам. Има доволно групи кои немаат интерес за стабилиѕација, тоа би им го уништило бизнисот со шверц, дрога, бело робје... ... една од барањата на ЕУ ѕа влез во Унија е, да земјата е спремна за отворената конкуретност на европскиот пазар...
Znachi za da Makedonija dobie toa tapijata od EU treba da go sredi i Kosovo?! Baranjata za chlenstvo vo EU i spremnosta za otvorena konkurentnost: aha da, takvi li bea Bugarija, Romanija, Ungarija koga dobija pokana za chlenstvo, spremni za otvorena konkurentnost?! Do koga so machkanjeto ochi i raskazhuvanje basni...
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Strelec
Ova e interesno!:) Bash me interesira shto bi zborele mnogumina ovde i kako bi reagirale dokolku: - Ramkata za trigodishniot aranzman so MMF bide usvoena (na godishnoto sobranie vo DC vo Septemvri); - Chlenstvo za NATO (pred izborite narednata godina); - Pokana za chlenstvo vo EU (pred izborite narednata godina); - Priznavanje na ustavnoto ime na RM od ushte edna postojana chlenka na Sovetot za bezbednost, znachi chetvrta od vkupno pet (pred izborite narednata godina); - Soglasnost na Grcija za dvojnata formula predlozhena od RM (pred izborite narednata godina); - Celosna kontrola vrz celata teritorija na RM i zapochnuvanje na procesot na vrakjanje na begalcite (do krajot na godinava); - Potpishuvanje na dogovori so minimum tri svetski giganti za golemi investicioni procesi (so eden ovaa i ushte so drugi dva vo narednata godina)... Znachi, prashanjeto mi e sledno... Dokolku seto ova se sluchi, dali segashnata vlast zasluzhuva ushte eden mandat?:)
Mislam deka vo gorniov post e postignat rekord po kolichestvo ponudeni psihodelichni bobinki vo eden post... se nudelo bobinki i porano, ama volku...
Jakov
quote:
Originally posted by concrete
[quote]Originally posted by Strelec
[quote]Originally posted by dejan
Jakov, ti si po istorijata...i Cercil go nogirale na prvite izbori po pobedata vo ww2 ????.....zosto Makedonskive "pobednici" bi ocekuvale nesto podrugo...na pragot na noviot"podobar" zivot koj saka da da mu se motaat pred oci tipovi kako Bucko i kompanija i da go potsetuvaat so svoite faci na "mracnite vreminja"???????
Istoriskoto iskustvo i bliskite politicki odnosi vo Istocna Evropa vo tranzicioniot period ne ucat deka najgolemiot del reformski i uspesni vladi(onie koi izborile clenstvo vo Evro-atlantskite integracii) ovaa golema pobeda ja platile so poraz na slednite izbori. Pricinite za apsurdnosta na ovie slucuvanje lezi vo nemoznosta svakanjeto na zitelite da se menuva so brzinata so koja se slucuvaat reformite i so sporoto pristignuvanje na blagodetite na istite reformi. E sega nasive imaat dupla sreka. Edno nema da vlezeme pa ke go preziveat apsurdot, drugo navreme uspeaa da sozdadat trojanski opozicionene konj vo likot i deloto na Mona Lisa(neformalniot lider na Narodnata partija)koj uspesno ke ja zaebe opozicijata da ostvari pobeda i na toj nacin na Buckovski ke mu ovozmozi da izvade "cesni" 2:2. Znaete od onie koga vodite 2:0 do 91 pa si davate avtogol i vi svirat penal. Ako ne pa stiskajte palci da uspeat pretstojnive reformi????? i da ne vnesat u EU-NATO...togas po sila na nepisanite zakoni ke si odat..... Gledas Concret deka e toj vistinskiot lider, pred nekoj den besetretoddelenec sega veke napreduvase za nekolku klasovi i stasa do matura. Takvi napredni deca ni trebaat, a ne od onie sto gradele hidrocentrali vo Kazakstan. Dobra e prikaznata i se mi se cini deka e na pravo mesto stavena.
Aj u Kafic @Шемсо: тастатурата ми е измешана, и на местп з ми е ѕ то... Панцер ... де. Унгарија, или Бугарија или па исто така Романија се држави со 8 до 22 Милиони луѓе. Тие три земји имаат вкупно 40 Милиони луѓе, тоа е пола Германија. И еден унгарец има веќе 75% од таа плата што ја има еден германец. Тука зборуваме за сосема друга економија него за нашата. За сосема друг пазар. За сосема друг пристап кон глобални пазари. И МК е членка во СТО. Но каква сила може во моментов да преставува таму? А за Косово: погрешно си ме разбрал: све додека не се смири тој регион, Македонија ќе пати економски под него, иако досега имаат доволно заработено. А не мора до го среди, тоа си го праат они сами. Или немаш видено како германскиот Бундесвер изгради цели згради таму, затоа што очекуваат да останат 15 години ... Јаков, ти влезе во точната дупка: земји на вториот талас на демократизација транзитираа 20/30 години, на пример Грција или Шпанија. Пост-комунистичките земји се трансформираа 12 години додека добиа влез во ЕУ, ама сепак платија затоа. Многумина забораваат дека Европската Унија е економска унија со цел на заеднички пазар кој може да се брани од надвор. А со каква економија влегуваме ние ... а сакаме ѕа 5 години. затоа, баталите статус на кандидати во било која организација ... одговор за успешна влада во МК (и за успешен кандидат во ЕУ)? It`s the economy, stupid!
Jakov
quote:
Originally posted by Aj u Kafic [brЈаков, ти влезе во точната дупка: земји на вториот талас на демократизација транзитираа 20/30 години, на пример Грција или Шпанија. Пост-комунистичките земји се трансформираа 12 години додека добиа влез во ЕУ, ама сепак платија затоа. Многумина забораваат дека Европската Унија е економска унија со цел на заеднички пазар кој може да се брани од надвор. А со каква економија влегуваме ние ... а сакаме ѕа 5 години. затоа, баталите статус на кандидати во било која организација ... одговор за успешна влада во МК (и за успешен кандидат во ЕУ)? It`s the economy, stupid!
Jadranke.....nasata drzava ako ne primetuvas ne tranzitira, zaglavena e megu prizemje i mezanin veke 15 godini. A kakva toa ekonomija ima Romanija ili Bugarija?, bas vcera kazaa deka prosecen blgarin zivee so 90 evra mesecno(od kade li naogaat samo pari za internet kolku gi ima samo ovde?)
Aj u Kafic Јакове, нашата држава транзитира. Све секогаш се мења, ништо не останува. Што некои работи ептен забегаа... и некои работи уште не се сфатиле, иако ти 3,4 луѓе кои останаа во земјата, од што се престари да си бараат раат вон земјата, и се разбираат доволно да сфатат што се случува, предупредуваат, но џабе. Све е негативно, све е лошо, никој не не сака и сите ни праваат обструкции. Многумина работи се кај нас поврзани, створуваат маѓепсен круг, а никако некој да пресече ... македонија никогаш не била тоталитарен систем. Ама како земја е флегма.
Aj u Kafic Извини, заборавив да ти одговорам од каде нашиот сосед има пари за Интернет: просечниот Булгарин имаше нива: па му се случи ова: Bulgaria and Romania together have been allocated some €4.5 Billion in pre-accession aid for the period 2004-2006 while Turkey is due to receive €1.05 Billion in pre-accession aid during this period. http://www.europa.eu.int/comm/enlargement/financial_assistance.htm Една земја како БГ има апсорпција на тие монетарни помоши од прилика некаде измеѓу 60-75%. Значи доволно пари течат во земјата, иако се краде.
dejan Ne daj bozhe tolku pari EU da im dade na vladata....ke se izraduvat seljanite od DUI kako mali deca so cokolado, a SDS ke bidat tie koj ke cekat po red...mirni.
Aj u Kafic Дејан, МК нема да добие толку многу пари, предвиден се само некаде 56 Мио. ЕУР годишно ... во моментов би добиле некаде 42? Мио. ако би биле способни да ги повлечат парите.
lav
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Јакове, нашата држава транзитира. Све секогаш се мења, ништо не останува. Што некои работи ептен забегаа... и некои работи уште не се сфатиле, иако ти 3,4 луѓе кои останаа во земјата, од што се престари да си бараат раат вон земјата, и се разбираат доволно да сфатат што се случува, предупредуваат, но џабе. Све е негативно, све е лошо, никој не не сака и сите ни праваат обструкции. Многумина работи се кај нас поврзани, створуваат маѓепсен круг, а никако некој да пресече ... македонија никогаш не била тоталитарен систем. Ама како земја е флегма.
Земјата и Народот Македонски не (с)е флегма како што предпоставуваш(или ожеби и тврдиш) односно со таков генетски код...ами е само таков направен (со силата на медиумите контролирани од една партија кои со перење на мозокот на скоро сите нејзини граѓани)...односно му е вметнат туѓ генетски код во текот на транзицијата од 15 години (скоро) непрекинато владеење на луѓе кои сонуваа само за некои други држави (сега мртви како такви) а напорно „работеа„ (нејќам да кажам ровареа) против својата (сега од нив) обезличена држава која остана како мома нецеливана и БЕЗ ИМЕ (само 2 месеци нели!!! ќе ни го врателе) БЕЗ ЗНАМЕ и што е најважно е преставена како радодајка (српски сленг) која не одбива никого ....само ако е висок убав и со мноооогу пари ...кои таа нели ќе ги потроши на џиџи-миџи работи а не и на економски препород на својот напатен и дозлобога осиромашен македонски народ.
Aj u Kafic уф сега ама ми кажа. Колку и да местевте избори, пак доволно за оваа владеечка партија гласаа. Тоа ти се вика опозиција. Или да ти вадам меморандуми на владата Георгиевски како ќе се потрудат за Европска интеграција? Македонија не се мења од сама себе си, ја изменува времето и некои ебачи од туѓи земји, кои и доволно плаќаат за тоа, а доволно млади како тебе влегле во некој комитски филм и ми се жалат како на некој друг им даваат, а не на нив, а после немаат држава ни право и од некои глобални централи некој туѓ млад мозок им соли памет.
lav
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
уф сега ама ми кажа. Колку и да местевте избори, пак доволно за оваа владеечка партија гласаа. Тоа ти се вика опозиција. Или да ти вадам меморандуми на владата Георгиевски како ќе се потрудат за Европска интеграција? Македонија не се мења од сама себе си, ја изменува времето и некои ебачи од туѓи земји, кои и доволно плаќаат за тоа, а доволно млади како тебе влегле во некој комитски филм и ми се жалат како на некој друг им даваат, а не на нив, а после немаат држава ни право и од некои глобални централи некој туѓ млад мозок им соли памет.
Благодарам на комплиментите ...ама се надевам дека не се наменети за мене лично ...оти би биле сепак незаслужени (од мене). Се гледа дека умно моме си....само напред ти fortschrittliches Kind . Поздрав
Aj u Kafic ти рипна кога реков флегма, па претпоставувам ... дека се чуствуваше лично повикан. [}:)] Импресинирај други „момиња„ со тоа што ѕнаеш два збора германски.
lav
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
ти рипна кога реков флегма, па претпоставувам ... дека се чуствуваше лично повикан. [}:)] Импресинирај други „момиња„ со тоа што ѕнаеш два збора германски.
Никако не се чуствувам флегматичен и по тој основ не важи народната : кој си има мувата на капа тој си ја ипшка...нели? пс Јас и не знам Германски ниту еден збор ...ама само знам да отворам Македнско-Германски речник. Сепак сфати дека не можам да импресионирам некого , тоа го правам вон Форумов ОЧИ В ОЧИ.
Aj u Kafic Или имаш речник кој мисли или па знаеш толку германски да деклинираш германски адјектив во неутрум: fortschrittliches А можеби поради мојот личен карактер и израснување во западна земја не ми е јасно како немавме до сега крвна револуција во МК... се извинувам за флегамтизирањето
lav
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Или имаш речник кој мисли или па знаеш толку германски да деклинираш германски адјектив во неутрум: fortschrittliches А можеби поради мојот личен карактер и израснување во западна земја не ми е јасно како немавме до сега крвна револуција во МК... се извинувам за флегамтизирањето
Околу граматиката (деклинација па неутријум) ....тоа се за мене „шпански села„ нели ...НЕМОООЈ да ме прашуваш ...па било чија и да е таа ...мислам исклучиво за граматиката. БЛАГОДАРАМ А за некаква крвна револуција.... еве го мое мислење , секако од ништожност како што е мојата: Само затоа што сеуште нема такви како што ти ги посочуваш ....„револуционери„...ами има само „борци„ ЈОРГАНПЛАНИНЦИ некои ги викаа(т) ...ама на „овие„ уво не ги чеша...нели?
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Панцер ... де. Унгарија, или Бугарија или па исто така Романија се држави со 8 до 22 Милиони луѓе. Тие три земји имаат вкупно 40 Милиони луѓе, тоа е пола Германија. И еден унгарец има веќе 75% од таа плата што ја има еден германец. Тука зборуваме за сосема друга економија него за нашата. За сосема друг пазар. За сосема друг пристап кон глобални пазари.
Aha, za sosema drugi pazari- mozhebi i za sosema drugi kriteriumi za "priem". SEGA prosechniot magjar ima onolkav procent plata, aj dzirni malce prosechnite primanja pred da im se podeli EU statusot onaka "od rakav"... pa sporedi gi togashnite makedonski primanja... A pak prava na malcinstva i chovekovi prava so koi na EU emisarite im e polna ustata na sekoe sletuvanje vrz kallivata Makedonija... vo edna Bugarija poimot "malcinstvo" e nepoznata kategorija, Grcija ne poznava malcinstva (drzhavno sponzorirani shkoli na jazikot na malcinstvata vo ovie zemji?), sepak ete nekako tie ispolnuvaat nekoi si "kriteriumi"? Ili toa kopenhagenskata deklaracija (i sl. pisanija) e chisto sviranje k**cu... Ja povtori frazata so globalizacijata, koj te nauchi na takva fraza da ti gi vrati parite: kako mozhe drzhavi shto poslednata polovina od 20-ot vek go minale zad zheleznata zavesa preku nokj da pochnat voopshto i da poimaat "globalizacija" i "globalni tekovi"... Verbalni kozmetichari niz Makedonija gi ima kolku sakash, ako toa ti e celta so tvoeto idno NVO odlichno kje se vklopish vo miljeto (kje imash i mnogu konkurencija, i toa ne samo od NVO kolegite)... Yeah, it is the economy dumbass, especially when you receive lavish donations from your new EU "friends". "Bias" is the right word, there's not much common sence there...
Aj u Kafic Прекрасно мешаш: Унгарија има многу направено за малцинства. Они имаат министерка за малцински прашања. Бугарите се друга причина, ама они си го добиваат своето биди сигурен, а Грција влезе пред 1993 ... значи за нив не важеа тогаш. Битно е само ти да лупаш, а не да аргументираш. Но све на све, ЕУ останува економска заедница. Економска. Не политичка. Кога падна комунистичкиот режим во тие земји, многумина инвеститори отидоа таму, и затоа ЕУ си има интерес да ги интегрира нив во нејзиниот заеднички пазар. Со самото влијание на економските инвеститори и од економски интерес на владата се трансформираа земјите, и не за брзо време, поминаа веќе 15 години. А што бидна со нашата економија за овие 15 години ... сум слушала доволно причини. Но сепак, ти лупај и вреѓај понатака, тоа не ме тангира ни периферално... а исто така е common sense дека не се вреѓаат тие со друго мислење.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Aj u Kafic Прекрасно мешаш: Унгарија има многу направено за малцинства. Они имаат министерка за малцински прашања.
Uf kakov napredok... pa duri i minister za malcinski prashanja... vo Makedonija na primer... ama aj, ti se' si znaesh, shto da ti objasnuvam...
quote:
Бугарите се друга причина, ама они си го добиваат своето биди сигурен...

A be nema jas shto da sum siguren ili ne, si go dobija svoeto tie- em svoeto em troa ushte. Oti si go dobivaat svoeto onolku Makedonci aplicirale za bugarski pasoshi...
quote:
...а Грција влезе пред 1993 ... значи за нив не важеа тогаш. Битно е само ти да лупаш, а не да аргументираш.
A tie si go dobile svoeto? Si go dobivaat seushte?
quote:
Но све на све, ЕУ останува економска заедница. Економска. Не политичка.[/quote]
Zoshto togash na Makedonija redovno i' se postavuvaat politichki baranja od EU emisarite? Site tie silni proklamacii i povelbi (od Mastriht, od Kopenhagen, od Brisel) se strogo ekonomski? Nema tamu politika? Po padot na komunizmot investitorite se vdale nakaj poraneshnite komunistichki zemji?! Koj sega lupa... Ej Vesnichka, aj pochuvaj go preraskazhuvanjeto na nastavniot materijal za pred profesorot na ispit. Nema sekoj sekjavanje od vchera pa nataka...
concrete Panzer ...sto si go gubis vremeto, se sekavas na kerkickata na Guzel????
Aj u Kafic Или да кажам со зборовите на Русо: увредата е аргументот на тој, што нема веќе аргументи ... Пак мешаш нешто, и се покажува колку се разбираш, извини, не сакам да кажам дека немаш поима, ама стварно ми вадиш некои прокламации од Мастрихт, Брисел, што не постојат. Кои прокламации од Брисел? Од Мастрихт? Од Копенхаген? Не постои вакво нешто. Concrete има право: ова со тебе е губење време. Ова не е ни дискусија.