Вера наспроти суеверие
Вера наспроти суеверие
cabrini Петок 13ти, астрологија, црни мачки, гледање во карти, разни пагански ритуали кои се длабоко вкоренети во нашиот народ и на околу се дел од секаквото суеверие кое се јавува во последно време. Како ние како хистијани треба да се заштитиме од овие заблуди, а кои понекогаш за жал се прикажуваат како христијански? Познати се примери кога и курбан се дава при ставање темели на куќа и тоа од семејства кои се претставуваат како христијански. Се прават најразлични ритуали, маскенбали во време на пости (во Струмица), адети и обичаи кои во себе имаа премногу паганско и слично. Жално е кога ќе се видат луѓе на ТВ, накитени со икони околу себе, а бајат и гатаат, врачаат и лажат, а уште и наплаќаат и 45ден.+18% за минута. Колку нашиов народ си ја познава својата вера, колку знае што значи поимот христијанин, а пред се до кога ќе постојат овци за стрижење кои финансиски ќе ги подржува овие бајачи и гатачи.
Enigma Najstar neprijatel (vrag).
sirius Vo najshiroka smisla na zborot, i religijata znachi svoevidno sueverie, samo so taa razlika religiite se poveke instrumentalizirani.....
cabrini Тоа што го проповеда Црквата, нејзиното учење неможе да биде суеверие. Тоа што некој не сака да поверува во она што го проповеда Црквата и она што ни го кажува нашиот Господ Исус Христос со дела и зборови, запишано во Евангелијата е друга работа. Оној кој не сака да поверува во Христос како Спасител и Господ, воден со своите убедувања може да прогласи се за суеверие. Нуклеарната физика може да му биде суеверие. Човекот не го обликува Бога и Божјата вистина, туку обратно. Ако Христос рекол дека е Патот, Вистината и Животот, јас верувам дека е тоа така. Мојата вера е поткрепена со делата и проповедта на нашиот Спасител, со пророштвата и со многу други работи врзани со животот на Црквата, која ја носи вистината за спасението и вистината за Бога. Ако некој мисли дека се е случајно, дека се е резултат на хаосот, неговиот живот, светот и целиот универзум е дело на случајност тоа е затоа што има слободна волја така да мисли. Светото Писмо и Светото Предание сведочат дека Бог постои и дека светот е Негова креација, инаку се би било залудно. Секоја добрина, секоја љубов, секоја вистина се што прави човекот и смета дека е добро би било залудно и не би имало смисла. Каде е смислата да бидеме добри, чесни, вредни, да се сакаме, ако сето тоа еден ден исчезне, ако сето тоа нема смисла? Тогаш ни останува само да јадеме, пиеме, да грабаме колку сакаме затоа што Божји суд нема, затоа што доброто не постои, затоа што сме обични животни и не поднесуваме сметки пред Бога. Тогаш љубовта, правдата, чесноста се е измислица на човекот која важи денес, а утре може и не. Фала му на Бога што не е тоа така.
cabrini Има една истересна приказна: Прашале некој дивјак, што за него претставува зло. Дивјакот рекол дека зло е кога од жителите од соседното село ќе ги нападнат, ќе ги ограбат и кога ќе им ги силуваат жените. Потоа го прашале а што е за него добро. Дивјакот им рекол кога ние ќе отидеме во соседното село, ќе ги нападнеме, ќе ги ограбиме и ќе им ги силуваме жените. За наша среќа, Бог ги замешал прстите во нашите животи и не учи на добро и на љубов.
sirius IN THE BEGINNING, THERE WERE THE HOLY BOOKS Kenneth L. Woodward Библијата и Куранот cе книги на божествено откровение. Овие две книги ја определуваат божјата волја за повеќе од половина од светската популација. Низ вековите, Библијата од хебрејските племиња ја создала израелската нација. Но, само за сто години, Куранот создал цела цивилизација што во својот подем се протегала од северна Африка и јужна Европа, на запад, до границите на современите Индија и Кина, на исток. Дури и денес, на улиците толку далеку една од друга, како оние во Ташкент, Картум, Ком и Куала Лумпур, од изгрејсонце до зајдисонце се слушаат постојани роморења и песни од Куранот на мелодичниот арапски јазик. Всушност, да имаше евангелие според Мухамед, тоа ќе почнеше со зборовите: Во почетокот постоеше книга. Библијата и Куранот ги определуваaт правилата за молитва и религиозните ритуали, ги востановуваaт нормите што се однесуваат на бракот и разводот, односите меѓу мажот и жената и начинот на кој се одгледуваат праведни деца. Уште поважно е тоа што обете книги потрагата по потеклото ги води до Аврам, кој не бил ни Евреин ни христијанин, па дури и до Адам. И Куранот и Библијата ја раскажуваат приказната за Адам и Ева во рајската градина. Но, за муслиманите, како и за Евреите, нивниот грев на непослушност не се пренесува на човештвото, па не им треба спасението преку жртвувањето на Исус на крстот — централната доктрина на христијанството. Теолошки, обете книги пропагираат вера во еден бог , кој го создал и го одржува светот. Обете го повикуваат човештвото на покајание, покорност и чистота во животот. Обете ни предупредуваат за божјата казна и судниот ден на светот. Обете замислуваат дека има пекол и рај на оној свет. Библијата и Куранот ја бранат својата божествена неприкосновеност. Но, додека Евреите и христијаните го гледаат библискиот текст како зборови на божествено инспирираните човечки автори, за муслиманите во Куранот, што значи „Рецитација“, се вечните зборови на самиот Алах. Така, Мухамед е преносник на божјите зборови, не нивен сочинувач. Уште повеќе, со оглед на тоа дека Мухамед го слушал Бога на арапски, преводите на Куранот се сметани за интерпретации на јазикот на оригиналното божјо откровение. „Во оваа многу значајна смисла“, вели Рој Мотахеде, харвардски професор по историја на Средниот Исток, „Куранот не е муслиманска Библија“. Според него, Куранот повеќе наликува на вербалната Тора што најнапред му била откриена на Мојсеј, а потоа била запишана. Со терминологија на евангелијата, Куранот му соодветствува на Христос, како логос, односно вечниот закон на Отецот. Накратко, ако преку Христа зборот станал тело, тогаш Куранот е збор што станал книга. Нaуka Пред не премногу време (според некои пресметки, 13,7 милијарди години) се случил еден настан, прилично важен за целата Вселена. Се разбира, станува збор за Големиот Прскот. Космолозите сметаат дека пред овој настан Вселената, каква што ја познаваме, не постоела. Што и да постоело тогаш било вон сето наше поимање – с#232; било ништо и празнина. Зошто? Постојат два типа на одговори. Првиот тип се т.н. филозофски одговори: пред Вселената да настане, не постоело ништо од што, со што или дури за што да се поимува. Но, постојат и научни одговори, кои се сведуваат на следново: пред Големиот Прскот не постоел простор-време континуумот (нематеријалната средина низ која се движат сите работи изградени од енергија и материја). Дeбaтa Креационистите тврдат дека Господ го создал животот ???? Тие тврдат дека Господ е првата кауза, одн. каузата без каузи. Меѓутоа, се поставува прашањето - кој/што ја создало првата кауза? Ако постои претходник на оваа прва кауза, тогаш претходникот е вистинската кауза, значи Господ не може да биде првата кауза - овака можеме да одиме до бесконечност. Излезот е претпоставката дека првата кауза отсекогаш постоела. Меѓутоа, ако веќе сме спремни да претпоставиме дека првата кауза отсекогаш постоела, тогаш зашто да не ја поистоветиме првата кауза со Универзумот - а не со Господ? Универзумот од секогаш постоел - да си ги скратиме маките, благодарејќи на Окамовото сечило, да ги отфрлиме непотребните параметри во равенката и да не го затрупуваме системот со ѓубре што не ја менува неговата функционалност. Вака, почнуваме да ги разгледуваме нештата од моментот кога ПОСТОЈАТ, а не од моментот кога НЕ ПОСТОЈАТ. Ионака не можеме да добиеме податоци од “другата страна“, страната на НЕПОСТОЕЊЕТО, па зашто воопшто да се бавиме со смешно непотребни философски прашања што не водат кон (продуктивни) одговори. Ако се бавиме со ПОСТОЕЊЕ, тогаш сме многу по продуктивни. Scientific creationism is 100% crap. So-called "scientific" creationists do not base their objections on scientific reasoning or data. Their ideas are based on religious dogma, and their approach is simply to attack evolution. “Most importantly, scientific creationists do not have a testable, scientific theory to replace evolution with. Even if evolution turned out to be wrong, it would simply be replaced by another scientific theory. Creationists do not conduct scientific experiments, nor do they seek publication in peer-reviewed scientific journals. Much of their output is "preaching to the choir". Chris Colby ZAKLJUCHOK Човекот е дел од светот. Како таков, тој е составен од истата материја од кој е составен и светот. Како тоа човекот може да размислува и да го објаснува неговиот свет? Што е мислата? Одредена хемиска/електрична реакција во мозокот која не тера да мислиме. Сите мисли и чувства се всушност реакции во нашиот мозок - кој е пак еден куп од јаглерод, азот, водород, кислород, злато (има во премали количини) и остали елементи. И тие реакции се толку вообразени што на себе си даваат епитет - "живот". Ние сме само една маса која подлегнува на законите на физиката - откриената и неоткриената. Нашата свест е е само постојана реконфигурација на атомите во главата. Tоа што "сме" е само едно логичко продолжение на биг бенгот. Сигурно е дека атомите што ме градат некогаш биле дел од сонцето. И со кое право јас добивам индивидуалност? Единствено прво што ми доаѓа на памет е сложеноста на мојата конфигурација....... П.С. .....................Исус бил историска личност; бил изданок на царска лоза и потомок на Давид и Соломон; неговото житие било опишано не во 4, ами во над 80 евангелија; дека христијанството е хибридна вера во која основачот на Византија Константин Велики вметнал мноштво елементи од паганските религии; дека чудотворното раѓање на Хор од страна на Изида послужило како матрикс за безгрешното раѓање на Исус од страна на Богородица; дека празниците Божик и Велигден христијанските теолози ги позајмиле од персискиот зороастризам, каде што богочовекот Митра се раѓа на 25 декември, а по смртта, воскреснува на третиот ден; дека и на новородениот Кришна од хиндуизмот како дар му биле донесени злато, темјан и мирта; дека Месијата на Никејскиот собор бил прогласен за божество по пат на гласање и надгласување; дека во старохебрејските Кумрански записи од Мртво Море, како и во Коптските документи од Наг Хамади, пронајдени во 1945, Христос е претставен како човек...... "Света крв, Свети грал" ремек-дело на модерната историографија, книга во која е превреднувана историјата на христијанството, објавена во 1982, а негови автори се Хенри Линколн, Мајкл Бејџент и Ричард Ли...во предговорот се укажува на следново: "Речиси сите високи црковни официози кои н#233; нападнаа беа протестанти. Всушност, повеќето беа англиканци, како бискупот бирмингамски, додека Римокатоличката црква главно ја премолча целата таа работа. Еден значаен бивш достоинственик на Католичката црква лично ни се довери дека горните слоеви на неговата хиерархија приватно ја признаваат уверливоста, ако не и веродостојноста на нашите заклучоци (макар што никогаш не би дале јавна изјава за тоа). .............
Strelec Браво за овој топик!!! Знам дека Христијанството не признава ништо од оние работи што секојдневно ги правиме од суеверие.
Jakov Дел од наведените работи се традиција и ги има во разни форми кај сите народи. Дел се зиви глупости, а дел се плодови на транзицијата. Како да се справиме, многу просто, игнор и толку. Ако градите куќа пример никој не ве тера да колете јагне, тоа го правите ако сакате ако не никому ништо. При венчавка попот кажува дека ако се удрат круните нема никакво знчење, така да немора никој да се тресе околу тоа дали ќе се удрат или не. Има милјон такви примери кои лесно се решаваат.
Aj u Kafic mislam deka malku po malku tie sueverii ke izumrat. Mene licno me nerviraat, no shto da pravish mlada sum i gledam da zakjutam, a ne da vleguvam vo nekoi nepotrebni diskusii.
Enigma
quote:
Originally posted by Jakov
Дел од наведените работи се традиција и ги има во разни форми кај сите народи. Дел се зиви глупости, а дел се плодови на транзицијата. Како да се справиме, многу просто, игнор и толку. Ако градите куќа пример никој не ве тера да колете јагне, тоа го правите ако сакате ако не никому ништо. При венчавка попот кажува дека ако се удрат круните нема никакво знчење, така да немора никој да се тресе околу тоа дали ќе се удрат или не. Има милјон такви примери кои лесно се решаваат.
Ignoriranjeto ne e reshenie, a toa e problem na Crkvata, koja TREBA STROGO DA GI ZABRANI I ISKORENI SITE PAGANSKI OBICHAI I RITUALI, INFORMIRAJKI GO PRAVOSLAVNIOT NAROD DEKA TIE SE VO SLUZHBA NA GJAVOLOT PROTIV PRAVOSLAVNATA CRKVA I VERA.
sirius Ако сакаш да контролираш масовна популација, да ги 'откинеш' од вистинското знаење кои се, мораш да ги убедиш во нивната ограничена моќ да ја контролираат својата судбина и своите животи. Токму поради ова религијата е едно од најсилните оружја. Религијата го поттикнува стравот од судот Господов кој може да те снајде ако не веруваш во "вистината", "книгата" и "системот". Различните религии дадоа оружје за поделба на луѓето, а главните пропагатори на религиозните догми, ве уверувам, не веруваат ни трошка од тоа што го проповедаат на своите следбеници.
sirius Once upon a time, people started building a tower. They were unified and the tower was rising high quickly. One day, God thought people were getting too close to him. Thus, to hinder their way towards the sky, God mixed up their languages. Previous unity turned into cacophony of incomprehensible sounds. People could not build together any more… The Tower of Babylon collapsed, whilst people were lamenting above the ruins. In different languages.
cabrini Што има лошо во стравот од Бога? Христијанството не повикува на поделби, туку нуди заедница во Христа. Тоа што на тој повик сите неодговараат потврдно, се должи на отуѓеноста на човекот од Бога. Секоја алтернатива на верата во Христа е празна, минлива и осудена на пропаст. Сириус, ако не крадеш, дали не крадеш затоа што се плашиш од Законот или затоа што мислиш дека тоа не чини?
toni_a koe veruvanje,te. prakticiranje hristijanstvo, e pravilno/vistinsko? dali da receme pravoslavie,katolicizam,protestantstvoto ? licno me interesira i odnosot na hristijanstvoto (porano) kon tn. vesterki,naucnici itn. zasto bile i uste se onie "borbi" vo necie ime za vlast,teritorija,bogatstvo,vernici...? ps - da ne me razberete gresno,no ima nekoi raboti sto spored mene nepravat smisol...
Enigma
quote:
Originally posted by sirius
Ако сакаш да контролираш масовна популација, да ги 'откинеш' од вистинското знаење кои се, мораш да ги убедиш во нивната ограничена моќ да ја контролираат својата судбина и своите животи. Токму поради ова религијата е едно од најсилните оружја. Религијата го поттикнува стравот од судот Господов кој може да те снајде ако не веруваш во "вистината", "книгата" и "системот". Различните религии дадоа оружје за поделба на луѓето, а главните пропагатори на религиозните догми, ве уверувам, не веруваат ни трошка од тоа што го проповедаат на своите следбеници.
Ne se soglasuvam so tebe. Crkvata ne kontrolira nikogo, chovekot e sloboden da napravi izbor, no taa treba da mu izjasni, shto e dozvoleno vo Crkvata, a shto ne. Dokolku toj saka da bide chlen na Crkvata treba da se pridrzhuva kon nejzinite dogmi i pravila, ako ne, ete mu go svetot, pa neka zhivee kade saka i kako saka. Sepak, taa sekogash e otvorena za otpadnicite, koi mozhat da se vratat vo nea preku POKAJANIE. Ti mozhesh da govorish za tvojata vera, no bidejki ne mozhesh da go vidish tugjoto srce, NE MOZHESH DA ZNAESH, DALI PROPOVEDNICITE VERUVAAT VO TOA SHTO GO PROPOVEDAAT. Vprochem, potrebno e da pravish razlika pomegju razlichnite religii i Crkvata Hristova.
sirius Enigma ti ochigledno ne me razbirash. Kade spomnav crkva, zboruvam za religii i toa vo socioloshki smisol od eden poshorok, pokompleksen pogled.....crkvata e instrument only....
Enigma Sirius, Hristijanstvoto e religija, koja se razlikuva od drugite religii, koi pak se razlikuvaat od sektite.
toni_a sto e so drugite religii? naseto ucenje li e pravilno ili da receme muslimanstvoto...spored niv naseto e sueverie... kako uspevaat shaolinite da vitkaat i krshat zeleza,da koncentriraat samo so mislite "energija" vo oddelni delovi na teloto koe so specijalni kameri se gleda i dokazuva... za baba vanjga mislam deka dosta luge slusnale... koga eden covek ke zagubi edno setilo za smetka na toa se razvivaat drugite,zapocnuva na pr. podobro da slusha,oseka,mirisa...postojat li samo onie nadvoresnite setila ili ima i nesto drugo? lekuvanje so pomos na "necija sila" ????
suschestvo Za sueverieto, koe na zalost go ima i premnogu, vazno e da se spomne deka samite luge, dali od neznaenje ili pogresno tolkuvanje, a najpoveke od strav, se skloni da ja prevrtuvaat realnosta. Kako primer za nekoj licen neuspeh, cesto lugeto se skloni da kazat toa bilo zaradi toa sto videle nekoja licnost, crna macka... Seto toa samo da ne se najdat samite sebesi krivi za nespremnost na ishodot ili prosto samo od neuspehot. Seto toa, a i poveke raboti koi se slucuvaat, cesto se samo proizvod na nemanje verba i od druga strana za nemoznosta na nekoi luge da se poveke samokriticni. istite luge koga go prenesuvaat svoeto mislenje (posebno ako se avtoritetna licnost vo odnos na onie na koi go prenesuvaat svoeto mislenje) formiraat sueven svakanja za poimite ... Seto toa direkno se sudira so veruvanjeto na hristijanskata vera. Objasnuvanje na rabotite so ne i nadrealni karakteristiki ne e sklop na niedana religija ni vera. Kako takvi veruvanja tie go ottrgaat covekot od zivotot i go zatvoraat vo ograniceni svakanja koi samo vlevaat strav od realnosta na zivotot. Megutoa sto stanuva za onie luge koi se kazuvat deka licno mozat da podobrat necij zivot ili da pretskazuvaat? Kako da se tolkuvaat i da se odnesuvame kon takvi luge? Dali dinstiktivno se vo sluzba na nekoja sila? Ponekogas lugeto nemozni da odredat do kade se granicite na poznavanjeto na ovie luge ili "bliskosta so Boga" se skloni da se naklonat kon takvite luge. Dali sepak crkvata e pasivna kon tie luge i so saoto toa sto ne im obrnuva vnimani e im dava sila niv, a na lugeto vo maka sloboden pat da gi pobaraat "uslugite" na tie luge. Dobro ova poslednovo e malku na strana od sueverie no ima i nekoi od takvite koi go koristat sueverito vo nivnoto "propovedanje".
cabrini Како витка или крши железо некој незнам, дали е трик или вистина и не ме интересира. Тоа не значи дека постигнал којзнае какво духовно ниво или дека тоа што прави е во склад со Божјата волја. За некој што може да предвиди нешто, незначи дека е пророк. Како што постои добро постои и зло. Постои и ѓаволот, постојат и демони и зли сили, кој со кого тикви сади јас незнам. Ако некој не ја кажува секогаш вистината, а се кажува за пророк, тогаш тој е лажен пророк. Ако некој гледа на карти, гледа на ѕвезди, тој е лажен пророк. Ако некогаш ја каже вистината тоа не го прави Божји пророк. Човекот кој не ги испитува духовите, односно кој не прорекува во склад со Божјата волја влегува во опасни води, а истото се случува и со оној кој со него тикви сади. Ретки се оние кои се навистина пророци. Тоа се луѓе кои живеат во склад со Божјата волја. Сигурно дека не се на ТВ со тарифа од 45+18%, сигурно дека немаат пред себе карти, не се астролози. Дарот на пророштво се добива од Бога. Слабите луѓе, кои се пред се сугестивни се лесно подложни на она што им се зборува и лесно влегуваат во лавиринти во кои самите себе се убедуваат во предодреденост и разни судбини. На христијанинот му е дадено оружје за борба против ова зло. Пост, молитва, причест, покајание, тоа е оружјето со кое се наоружува вистинскиот верник.
suschestvo Sepak vrskata pomegu ona (so vitkanje zelezo ili staklo :) ) ne e vo sprega so ona sto go cinime. Odnosno fizickite osobini na teloto ne se strogo limitirani, dodeka zivotot vo ramkite na ona vo sto veruvame so sklad na rabotite koi gi pravime (dobri i losi) se raboti koi se povrzani poveke ili pomalku so nasata svest. fakt e deka postojat luge koi isceluvaat i mozat da predvidat ili pratskazat, no cesto tie osobini se iskoristuvaat od izmamnici i laici. Denesnovo vreme kade e potencirano licnoto ili posebnoto kaj sekoja individua e vreme na lazni proroci i luge koi se povrzuvaat sebesi so sveti raboti. Dotolku poveke treba site da staneme svesni za niv i samata crkva da se distancira od odredeni aktivnost na poedinci koi go lazat narodot i pred se imaat materjalna licna korist. So zloto treba da se borime pocnuvajki od samite sebe i od nekoi neprevoslavni svakanja i sueverija kaj narodot koi nazalost ostanale i se proviraat do den denes. Koga stanuva zbor za nekoi karakteristiki na Daleku istocnite veruvanja, treba da se napomene deka nekoi od niv ne se vo sklop na veruvanje, tuku vo filozofijata nivna i posebniot i dadeniot nacina na zivot. Toni ne si vo pravo deka Hrisijanstvoto e suevetie za muslimanite, tuku kako tie velat "nevernici". I toa bidejki se sto ne e so nivniot Islam ne e vera. Inaku i vo Kuranot ima osnova pocnuvajki od Adam i Eva, preku Starozavetni isti delovi i delovi od Hristijanstvoto. Za niv Postoel Hristos no samo kako prorok. Ne veruvaat vo Svetoto Trojstvo, tukui deka postoi samo eden Bog.
toni_a [quote] "...Ретки се оние кои се навистина пророци. Тоа се луѓе кои живеат во склад со Божјата волја... Дарот на пророштво се добива од Бога..." znaci sepak ima nesto "takvo" vo sklad so Bozhjata volja. ps-da de ,nevernici sme za muslimanite...
Enigma Sueverieto e praznoverie, t.e. gjavolsko vnushenie, preku koe, toj se obiduva da go odalechi chovekot od Boga. Prorokuvanjeto i gatanjeto se nesporedlivi. Bozhjite proroci se lugje, koi sami i se potchinuvaat na Bozhjata volja, patem mu ja prenesuvaat (tolkuvaat) na narodot. Tie ne pretskazhuvaat chovechki sudbini. Gatachi, bajachi, celiteli, veshterki i magovi se lichnosti, koi svesno ili nesvesno se pod besovsko vlijanie. Bidejki, besovite go ispolnuvaat zemniot i podnebesniot prostor, tie se nasekade okulu nas, i vo sekoe vreme znaat shto se sluchuva so lugjeto. Taka, im doshepnuvaat na gatachite nastani, iminja i bitni informacii od zhivotot na chovekot, koj posle posetata kaj "vidovitata baba", pochnuva da veruva deka nejzina sila proizleguva od Boga. Nekoi "vidoviti" lugje se samite zhrtvi na gjavolot, koj na son ili na jave, vo obraz na svetec, im go dal "darot". Tie, neispituvajki go duhot bile prelazhani i uloveni vo negovata stapica. Koga lugjeto velat deka se izlechile kaj celiteli, ne svakjaat deka ischeznuvanjeto na simptomite e rezultat na nivnata sugestija (gjavolsko vnushenie), a bolesta ne otishla nikade ili preminala na drug organ, za chie lechenje povtorno kje se obrakjaat kaj niv, i taka do kraj ili se dodeka ne se osvestat. Gjavolot i besovite poseduvaat duhovna mokj da se preobrazuvaat vo svetci, pokojnici, vonzemjani, i se shto sakaat, pa duri i vo obrazot na Hrista. Koga lugjeto velat deka duhot na nekoj pokojnik im se javuva, toa e delo besovsko. Vonzemjanite se isto taka nivna izmislica, i se, za da go drzhat chovekot pod nivna kontrola, i shto podaleku od Boga. Najchesto, lugjeto koi veruvaat vo nekakva "visha sila", stanuvaat zhrtvi na gjavolskoto praznoverie.
wolf_pack Enigma, kolku sho mozham da te razberam velish deka gavolot e najstar prijatel na crkvata?
sirius cabrini, pokraj biblijata, postoi ogromen broj na druga solidna literatura, ke ti preporacaham nekoi oblasti: literatura od sociologijata, istorijata, filozofijata, fizikata, hemijata, biologijata...prochtaj neshto i od taa literatura, rabotite ke ti stanat mnogu pojasni, poobjektivni,....ne mi e namerata da ja devalviram biblijata i dr. religiozni, teoloshki i sl knigi,no mislam deka objasnuvanjeto na svetot( fenomenite, pojavite vo site oblasti na nasheto ziveenje)ne e dovolno ako se tretira iskljuchivo spored svetite knigi....se nadevam deka me razbirash????
cabrini Те разбирам, но исто така мислам дека ќе се сложиш дека современото општество добар дел од своите морални принципи ги базира токму врз христијанството. Немој ни да помислиш дека јас ги негирам науките како физика, хемија итн... Поентата ми е да ти кажам дека Бог е тој кој ни ги вградил моралните закони како: Не кради, не убивај, не сведочи лажно итн...
Jakov
quote:
Originally posted by cabrini
Те разбирам, но исто така мислам дека ќе се сложиш дека современото општество добар дел од своите морални принципи ги базира токму врз христијанството. Немој ни да помислиш дека јас ги негирам науките како физика, хемија итн... Поентата ми е да ти кажам дека Бог е тој кој ни ги вградил моралните закони како: Не кради, не убивај, не сведочи лажно итн...
Mene tie zakoni mi gi vgradija majka mi i tatko mi.....
cabrini Благодарејќи на Бога, се шират од татко на син итн итн итн. Десетте Божји заповеди му се дадени на Мојсеј од Бога. Човекот е научен на љубов. Создаден по образ Божји, на човекот му е ветен рајот и спасението. Во својата историја луѓето ги прифаќале или ги отфрлале Божјите правила, ги прифаќале како Божји или ги присвојувале за свои. Едноставно луѓето го прифаќаат Бог за свој Отец или не. Нашите мајки и татковци не го измислиле моралниот закон кој вели не кради, не убивај и слично, тоа не го направиле ни нивните предци, тоа не е дело ниту на некоја филозофија, не е измислица ни на Аристотел, Платон, Кант, Хегел, Сартр или незнам кој. Бог е Љубов и од Него учиме и на Него се надеваме.
Jakov
quote:
Originally posted by cabrini
Благодарејќи на Бога, се шират од татко на син итн итн итн. Десетте Божји заповеди му се дадени на Мојсеј од Бога. Човекот е научен на љубов. Создаден по образ Божји, на човекот му е ветен рајот и спасението. Во својата историја луѓето ги прифаќале или ги отфрлале Божјите правила, ги прифаќале како Божји или ги присвојувале за свои. Едноставно луѓето го прифаќаат Бог за свој Отец или не. Нашите мајки и татковци не го измислиле моралниот закон кој вели не кради, не убивај и слично, тоа не го направиле ни нивните предци, тоа не е дело ниту на некоја филозофија, не е измислица ни на Аристотел, Платон, Кант, Хегел, Сартр или незнам кој. Бог е Љубов и од Него учиме и на Него се надеваме.
A na lugeto od dalecniot istok koi im kaza da ne kradat i da ne lazat. Na onie luge koi ziveele i pred Mojsej ili onie koi ne gi pocituvaat 10te zapovedi, koi veruvaat vo povek bogovi i slicno?
cabrini Од Адам и Ева па наваму луѓето знаат за доброто и злото. Во текот на својата историја човекот се повеќе го губел контактот со Бога. Уделот на Бог опишан во Стариот Завет и пред се доаѓањето на Господ Исус Христос е Божјата волја луѓето да се спасат, и да добијат појасна претстава за доброто и злото. Луѓето го носат моралниот закон без разлика дали се христијани или не. Оние што не се христијани во себе ги носат моралните правила и закони благодарејќи на Бога. Во поголема или помала мерка сите луѓето ги имаат овие правила во себе.
Jakov Ako od Adam i Eva se nosta site tie moralni normi vo nasite geni zasto togas moralo da mu se predavaat odnovo na Mojsej kako nesto novo koe vo toj moment Gospod Bog im go dal na lugeto.
cabrini Затоа што со гревот, непослушноста на човекот кон Бога дошла и смртта. Човекот станал смртен, истеран од Рајот поради тоа што згрешил. Со гревот човековата природа паднала, станала распадлива, смртна и гревовна, губејќи ја првичната блискост со Бога. Човекот создаден со слободна волја почнал да го спознава доброто и злото, и со истата слободно го бирал едното или другото. Но човекот го спознавал, но не научил и потполно да го разликува. Губејќи го рајот и првичната врска со Бога, човекот се оддалечувал од доброто. Тука е Божјата интервенција и тука е Божјата љубов, никогаш да не не остави сами, туку да не присоедини кон него, како што родителот го воспитува и учи своето дете, така и Бог не учи и воспитува. Така и Бог ни ги предава законите на Вселената, за да бидеме негови чеда затоа што сме по Негов образ и подобие создадени. Затоа и Исус Христос доаѓа во светот како човек, примајќи ја нашата гревовна природа, за да ја исцели и усоврши. За да добиеме посинување од Бога и спас од нашата гревовна природа. Така Христос стана жртва за нас за да не откупи и соедини во Бога, пред околу 2000 години, но и денес и утре преку Светата Тајна Евхаристија.
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by cabrini
Тоа што го проповеда Црквата, нејзиното учење неможе да биде суеверие. Тоа што некој не сака да поверува во она што го проповеда Црквата и она што ни го кажува нашиот Господ Исус Христос со дела и зборови, запишано во Евангелијата е друга работа. Оној кој не сака да поверува во Христос како Спасител и Господ, воден со своите убедувања може да прогласи се за суеверие. Нуклеарната физика може да му биде суеверие. Човекот не го обликува Бога и Божјата вистина, туку обратно. Ако Христос рекол дека е Патот, Вистината и Животот, јас верувам дека е тоа така. Мојата вера е поткрепена со делата и проповедта на нашиот Спасител, со пророштвата и со многу други работи врзани со животот на Црквата, која ја носи вистината за спасението и вистината за Бога. Ако некој мисли дека се е случајно, дека се е резултат на хаосот, неговиот живот, светот и целиот универзум е дело на случајност тоа е затоа што има слободна волја така да мисли. Светото Писмо и Светото Предание сведочат дека Бог постои и дека светот е Негова креација, инаку се би било залудно. Секоја добрина, секоја љубов, секоја вистина се што прави човекот и смета дека е добро би било залудно и не би имало смисла. Каде е смислата да бидеме добри, чесни, вредни, да се сакаме, ако сето тоа еден ден исчезне, ако сето тоа нема смисла? Тогаш ни останува само да јадеме, пиеме, да грабаме колку сакаме затоа што Божји суд нема, затоа што доброто не постои, затоа што сме обични животни и не поднесуваме сметки пред Бога. Тогаш љубовта, правдата, чесноста се е измислица на човекот која важи денес, а утре може и не. Фала му на Бога што не е тоа така.
[:)]koga i da napisis neso tahikardija dobivam ,eptem sakam da sednime na masa jas i ti i da se razmubaetime ....aj malce za ova da ti kazam nesco i posle ke ti pisam i za drugive... Sience and religion are two totally compatible fields-two different approaches to finding the same truth.... Bez razlika vo shto veruvash ....dali nauka ili religija sekogash si vo potraga po edno..od kade sme?i koja e smislata na nasheto postoenje? Samata teorija za Big Bang prv pat e postavena od katolicki monah Georges Lemaitre vo 1927god(zemi google it ili enciklopedija za da se osigurash ako ne mi vervish).....2 god posle nego Edwin Hubble(astronom od Harvard )ja objavuva kako "negova "objasnata so "naucen jazik". Toa shto vo religijata e dobro i loso vo naukata e matter i antimatter....sekoe pozitivno neshto si ima i svoe negativno neli? Sience and religion ....two different languages telling the same story:) Sience and religion are not at odds. Sience is simply too young to understand! Zato ne davaj pogreshna slika za naukava kako sueverie ....imat deca na forumov sho stvarno ke pomislet deka e taka[;)] Kolku so imat sueverie vo deneshnovo hristijanstvo vo ni edna druga religija nemat
cabrini Никаде не напишав дека науката е суеверие, мислата ми беше дека постојат луѓе кои се така склопени да не веруваат во ништо, така да истите можат да кажат и дека нуклеарната физика (како пример)е плод на суеверие. Јас не верувам дека науката е суеверие, погрешно ме имаш разбрано.
concrete Eh uste da znam sto mislat vakvite "umni" sustestva na povrsinata na eden elektron koj se vrti okolu jadroto na atomot na kislorod sto jas vo momentov go vdisuvam,tolku brgu sto ne mozam ni da svatam deka nivnata istorija pominala beskonacno pobrgu od mojata misla za niv.........i se naezuvam od soznanieto deka se ona sto go narekuvame Big Bang , pa istorija i slicni trici se nemerlivo kuso vreme za nekoj entitet cija eventualno edna "molekula" od maloto"nokte" na leviot prst e jatoto galaksii so nasiot "ogromen" mlecen pat megu niv. Majstore , donesi uste edno pivo !!!!!!!!!!
sirius
quote:
Originally posted by concrete
Eh uste da znam sto mislat vakvite "umni" sustestva Majstore , donesi uste edno pivo !!!!!!!!!!
Concrete, prochitaj go ushte ednash mojot post pa potoa odi na podforum film i prochitaj go mojot topic "odiseja 2001".....veruvam deka rabotite ke stanat pojasni( ???)....mislam deka toj post so ovoj ovde se dosta komplementarni, nekoi raboti stanuvaat pojasni ( ili pozapletkani).....malku da izbegame od sekojdnevnite dnevno-politichki diskusii koi strasno site ne optovaruvaat....you know, chovek mora da prakticira i drugi temi, zashto vo sprotivno pokraj materijalnata ke zatepame i vo duhovno-intelektualna beda????
Homer MakeDonski
quote:
malku da izbegame od sekojdnevnite dnevno-politichki diskusii koi strasno site ne optovaruvaat....you know, chovek mora da prakticira i drugi temi, zashto vo sprotivno pokraj materijalnata ke zatepame i vo duhovno-intelektualna beda????
Мајсторе донеси гајба Би се осврнал и на ова
quote:
Уште повеќе, со оглед на тоа дека Мухамед го слушал Бога на арапски, преводите на Куранот се сметани за интерпретации на јазикот на оригиналното божјо откровение.
Овде се крие себичноста човечка ,која понатаму се злоупотребува за остварување човечките цели. Оти каков Бог би бил Бог да му се обратил на Мухамед на јазик кој што не би го разбрал .Меѓутоа Бог објавува на јазик што за Мухамед е мајчин за најлесно да биде разбран од Мухамеда она за што му го имал како “оригиналното божјо откровение’(во што самиот јас сметајки го Коранот како препис се сомневам) И се прашувам -:Ќе беше ли Бог разбран од стараната на Мухамед ако му се обратил на јазикот на да речеме Македоните ? И еве ја себичноста ,наместо да проповедат ,за неарапите на јазик кој за неарапите е мајчин и неарапски ,Арапите бараат јазикот на коранот да е арапскиот измислуваат и даваат епитети .оправдувајќи го барањето ко другите , за да тие други учат на арапски , за да преку јазикот полесно дојде до она до што доаѓа ,создавање на нација -муслиманската .Сето ова се темели себичноста , а таа каква што е .. ухх
cabrini Почитуван sirius, На кратко ќе прокоментирам нешто. Најпрво не ми е јасно дали она што го изложуваш е твој поглед на светот или е превземено од некое учење. сириус: Човекот е дел од светот. Како таков, тој е составен од истата материја од кој е составен и светот. Како тоа човекот може да размислува и да го објаснува неговиот свет? Што е мислата? Одредена хемиска/електрична реакција во мозокот која не тера да мислиме. Сите мисли и чувства се всушност реакции во нашиот мозок - кој е пак еден куп од јаглерод, азот, водород, кислород, злато (има во премали количини) и остали елементи. И тие реакции се толку вообразени што на себе си даваат епитет - "живот". Ние сме само една маса која подлегнува на законите на физиката - откриената и неоткриената. Нашата свест е е само постојана реконфигурација на атомите во главата. Tоа што "сме" е само едно логичко продолжение на биг бенгот. Сигурно е дека атомите што ме градат некогаш биле дел од сонцето. И со кое право јас добивам индивидуалност? Единствено прво што ми доаѓа на памет е сложеноста на мојата конфигурација....... Заклучоков ми е малку смешен. Вакво сфаќање на светов ми е навистина чудно. Материјалистички, ептен материјалистички. Убаво заклучи concrete, со ова што е овде кажано можеме слободно да си помислиме дака во мојов нокт има чудо од галаксии, неверојатно жив интелегентен свет како последица на еден биг бенг во мојов нокт. Но она во што се разликуваме очигледно е дека поимот на душа ти потполно го исклучуваш. Тука е она што ми е тешко да ти го докажам, читајќи ти го овој и оној пост на тема Филм. Гледам дека се повикуваш на некои учења на Ниче, Шопенхауер или незнам кој друг. Искажа многу невисти во поглед на христијанството, кажуваш за некакви си 80 евангелија, се сомневаш во безгрешното зачнување на Пресвета Богородица, во воскресението и сл. Ден Браун и останатите типчиња (противници на Црквата), си зеле со право денес и во минатото да измислуваат невистини со цел да му наштетат на христијанството. Таква шпекулативна литература постоела отсекогаш, но жално е што некој верува во сето тоа. Ниче го прогласуваше Бог за мртов, напатена душа на која жените му беа противници, па јасно се декларираше за женомрзец успеа да го одбележи 20-век давајќи му повод на Хитлер и нему сличните да си играат со неговите болни филозофии и да ги преточат во стварност. Една крајно исфрустрирана и конфузна личност како Ниче, за жал успеа да заведе со своите глупости многумина. Инспириран од идејата за натчовек, целата моќ ја бараше во човекот исклучувајќи го Бог при тоа. И тука е грешката, човекот без Бога е ништо, прав и пепел (збир на молекули и атоми), осуден на пропаст и распаѓање. Од Ниче не стана натчовек ниту пак некој ќе стане од неговата филозофија. Она што Ниче заборавил или во што не верувал е повикот за обожување на човекот, повик кој го упатува Црквата, а кој е повик по благодат човекот да стане Христов. Не затоа што човекот може, туку затоа што Бог сака. Во што ќе веруваме е право на нашата слободна волја. Во Ниче, Ден Браун,Хенри Линколн, Мајкл Бејџент,Ричард Ли или во нашиот Господ Исус Христос? Во шпекуланти, комерцијални писатели или во Христа? Во распадливото или нераспадливото? Во трулежното или во вечното? Во смртта или во животот? Јас го одбрав Христа и неговото ветување за вечен живот и спасение, неговиот повик за заедница со Бога.
concrete
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski И еве ја себичноста ,наместо да проповедат ,за неарапите на јазик кој за неарапите е мајчин и неарапски ,Арапите бараат јазикот на коранот да е арапскиот измислуваат и даваат епитети .оправдувајќи го барањето ко другите , за да тие други учат на арапски , за да преку јазикот полесно дојде до она до што доаѓа ,создавање на нација -муслиманската .Сето ова се темели себичноста , а таа каква што е .. ухх
Me potseti na AlPacino vo Devil's Advocate, a be koga gavolot se vrti levo desno i preoga od jazik na jazik , ova Muhamed epten go navreduva Boga.......obicna sebicna demagogija...
sirius cabrini, cabrini,!!!!! i jas sum golem hristijanin kako tebe, no istovremeno i razumen chovek......znam deka egzistiraat golem broj na shpekulacii....namerata mi beshe da se napravi obid da se prodiskutira za religijata i od eden drug aspekt/nachin....obid da se napravi eden relaksiran ( vo sekoj sluchaj ne taka dlabok no dovolno seriozen) kritichko - analitichki osvrt.....
sirius Cabrini , shto se odnesuva do Nitsche i Schopenhauer, ne deka sum nivni apologet tuku za tvoja info spored Reuters, kako mislitel na mileniumov shto izmina beshe proglasnen K.Marx, a odma pozadi nego bea ovie dvajcava ( spored tebe antihristi).... Nitsche-ovata filozofija treba da ja razberesh kako chist, svez, jak vozduh, koj moze da go dishe samo onoj koj ima jaka pluka, onie so slaba dobivaat broncho-pneumonija....Kako mozeshe zapadot da gi proglasi ovie trojca za misliteli na mileniumot znaejki pritoa deka spored Marx svetot pred se e materijalen, i nego go dvizi mater.proizvodstvo, dodeka kaj Schopenchauer svetot go dvizi voljata a kaj negoviot uchenik Nitsche, toa e voljata kon Ubermensch.... Sigurno i hristijanskoto uchenje ima elementarni- esencijalni vrednosti so definiranjeto na eden golem broj etichki kodexi, koi se dlaboko vtemeleni vo zapadnata civilizacija....no apriori negatorski stav deka se osven religiozniot osvrt na svetot e defekten ne mozam nikako da go akceptiram! Concrete, Homer, ova daj ushte edno pivo pa duri gajba go razbiram kako podrshka da pishuvam na ovoj nachin koj go osvezuva , odnosno go dozira mozokot so neophodniot kvalitet (poznat vo posledno vreme pod terminot "intelektualen dizajn"}, neophoden da opstaneme vo ovaa depresija i lazni scenarija....Cheers !!! P.S. Da ne se opijanite????
concrete Ne !!!!!!
Homer MakeDonski никако :)
cabrini
quote:
Originally posted by sirius
Cabrini , shto se odnesuva do Nitsche i Schopenhauer, ne deka sum nivni apologet tuku za tvoja info spored Reuters, kako mislitel na mileniumov shto izmina beshe proglasnen K.Marx, a odma pozadi nego bea ovie dvajcava ( spored tebe antihristi).... Nitsche-ovata filozofija treba da ja razberesh kako chist, svez, jak vozduh, koj moze da go dishe samo onoj koj ima jaka pluka, onie so slaba dobivaat broncho-pneumonija....Kako mozeshe zapadot da gi proglasi ovie trojca za misliteli na mileniumot znaejki pritoa deka spored Marx svetot pred se e materijalen, i nego go dvizi mater.proizvodstvo, dodeka kaj Schopenchauer svetot go dvizi voljata a kaj negoviot uchenik Nitsche, toa e voljata kon Ubermensch.... Sigurno i hristijanskoto uchenje ima elementarni- esencijalni vrednosti so definiranjeto na eden golem broj etichki kodexi, koi se dlaboko vtemeleni vo zapadnata civilizacija....no apriori negatorski stav deka se osven religiozniot osvrt na svetot e defekten ne mozam nikako da go akceptiram!
Не ме чуди ако Ројтерс, односно западот ги прогласил овие мислители, за мислители на милениумот. Подршка за својата филозофија истите најдоа и кај милиони луѓе на планетава во минатото и денес. Денес во светот се пропагира токму материјалистичкото, волјата за моќ, власт над малите и сиромашните, односно нивна потчинетост кон волјата на посилниот. Благодарејќи токму на вакви филозофии, денес имаме цивилизација во која сиромашните стануваат уште посиромашни, а богатите се побогати. Денешната цивилизација го има толку занемарено духовното, што дури и истото има тенденција да се продава на пазарот како стока. Се е во функција на материјалното, се е во рацете на моќните. За гладните, понижените, хендикепираните, обесправените се помалку има место и слух. И денес се пропагира во светот рај, но каков? Материјалистички и привремен, во кој се зема колку што се може, во кој задолствата на стомакот, на потрошувачката на пари, во кој телесното угодувањето на себеси се примарни цели. Не би требало да не чуди и ако за 100-тина години на големо се слават и величаат делата на Хитлер или Сталин. Тоа е цената што можеби ќе треба да ја платиме ако заборавиме на Бога. Тогаш Маркс, Ниче, Сталин или незнам кој стануваат идоли на обожавање, нивните идеологии го обвиваат во мрак овој свет, а луѓето во потрага пред се по материјалното стануваат лесен плен.
skull Lele zastrasuvacko! Pa ljujge prvo ne mi e jasno sto ima nekoj protiv sueverieto,ako ne im cini neka ne go praktikuvaat.Ama i povejceto od "JAKITE" vernici stom im zgusni pravo na bajacka trcaat.Pa nema tuka nisto loso ako tetkata im ja pojaca malce voljata i so pomos na deluvanja na aftosugestija im pomogni samite da si go resat problemot.Pa i Isus go pravel toa...i toj lecel.A koga ce se spomni hristijanstvo kozava mi se namovnuva.Ne e loso na nekoj nades da mu se dade vo zivotot,ama loso e sto Crkvata(orudieto bozjo)ce ja iskoristi duri i negovata smrt da gi oderi negovite bliski(skapo gi naplajca nivnite "uslugi").Pa pak se vrajcame na toa deka hristijanstvoto e poloso od samite tie paganski rituali koj se bazirani samo na cista vera na lujgeto.Hristijanstvoto NAPLAJKA.zosto bez razlika dali pravoslaven,katolik ili neznam sto ako ne plajcas po nekoj dinar nema dusa vo raj(se razbira toa nikogas ne go priznavaat)
Homer MakeDonski skull а за џабе ли бајат бајачките :)
toni_a se` se plaka...pa i vo duhovnosta. dali covek ke se otkaze od "nesto" ili od nekoj denar,sepak treba da se otkaze za da dostigne povisoko "nivo"... eve vo DE crkvata zemala vo 2002 "darbi" od 8,4 milijardi evra.
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by cabrini
Никаде не напишав дека науката е суеверие, мислата ми беше дека постојат луѓе кои се така склопени да не веруваат во ништо, така да истите можат да кажат и дека нуклеарната физика (како пример)е плод на суеверие. Јас не верувам дека науката е суеверие, погрешно ме имаш разбрано.
ne rece taka ali nema veze imas navika da vrtis zboroj.nekoj so ne vervit vo nishto ama bas i nema so da reci za sueverie ..obicno lugeto sho vervet vo nesho se skoloni kun sueverie
RaGeAnGeL
quote:
Исус бил историска личност; бил изданок на царска лоза и потомок на Давид и Соломон; неговото житие било опишано не во 4, ами во над 80 евангелија; дека христијанството е хибридна вера во која основачот на Византија Константин Велики вметнал мноштво елементи од паганските религии; дека чудотворното раѓање на Хор од страна на Изида послужило како матрикс за безгрешното раѓање на Исус од страна на Богородица; дека празниците Божик и Велигден христијанските теолози ги позајмиле од персискиот зороастризам, каде што богочовекот Митра се раѓа на 25 декември, а по смртта, воскреснува на третиот ден; дека и на новородениот Кришна од хиндуизмот како дар му биле донесени злато, темјан и мирта; дека Месијата на Никејскиот собор бил прогласен за божество по пат на гласање и надгласување; дека во старохебрејските Кумрански записи од Мртво Море, како и во Коптските документи од Наг Хамади, пронајдени во 1945, Христос е претставен како човек...... "Света крв, Свети грал" ремек-дело на модерната историографија, книга во која е превреднувана историјата на христијанството, објавена во 1982, а негови автори се Хенри Линколн, Мајкл Бејџент и Ричард Ли...во предговорот се укажува на следново: "Речиси сите високи црковни официози кои н#233; нападнаа беа протестанти. Всушност, повеќето беа англиканци, како бискупот бирмингамски, додека Римокатоличката црква главно ја премолча целата таа работа. Еден значаен бивш достоинственик на Католичката црква лично ни се довери дека горните слоеви на неговата хиерархија приватно ја признаваат уверливоста, ако не и веродостојноста на нашите заклучоци (макар што никогаш не би дале јавна изјава за тоа). .............
od cel post samo ova ti vredeshe zato so e potkrepeno so fakti poznati na sekoj istoricar i vernik so open mind i ne znam zaso cabrini tolku jako go negirat ova[:)]dali zato sho osven Biblija druga kniga ne otvarat ili zato so e slep vernik na koj mu e servirano neshto i go prifatil kako takvo pa mislit deka si obezbedil mesto vo rajot.Edno trebit da svatite ...NEMAT NIKOJ ama bash nikakov dedo so bela brada tamu gore so sedit na stol i so ne posmatrat i ni redi recki za "dobro"ili "loso":aha da ti pushis zato si los...taa pija alkohol zato e losa...toj se zaljubi vo tuga zena zato ke gorit vo pekolot..itn itn itn..Gospod ne prajt matematika ...premnogu e ludo da razmisluvash na toj nacin..deka Gospod bi se zanimaval so takvi umobolni stvari.Dobroto i zloto se samo i SAMO covecki koncepcii,a ne Gospodovi[;)]Coveckiot um e toj koj deli pravi razliki i koj ni kazuva deka ova e vakvo ili onkavo.Za Gospod nema ni dobro ni zlo..a ko ke kazam Gospod ne mislam na nekoj dedo nekade na neboto (to e samo nashe primitivno svakanje ubedeni sme deka Gospod ima covecki lik).Nikoj nemat:))ama bash nikoj[;)]Gospod oznacuva celokupnost na postoenjeto. Loshiot covek go dishi istiot vozduh kako i dobriot.Zivotot gi prifaka greshnicite isto kolku shto gi prifaka i svetcite.Postoenjeto ne pravi razlika,ama radi dualistickoto mislenje,nie sme tie koi pravat razlika.Za Gospod dobroto i zloto ne postojat,koga toj stvara ..stvara bukvalno SE ..a koga unishtuva ...unishtuva SE! Uraganot vo NO ne gi unishti "losite" i ne gi poshtedi na "dobrite"...vo vojna ne umret samo "loshite" nego SITE! Mnogu idizotski stav e toj za "dobroto"i "loshoto" ali jebiga[|)]
toni_a RaGeAnGeL mislam deka gresis! mislam deka gore sedi zhena (afro-look) a ne maz!
RaGeAnGeL ups...sorry totalno ne bev svesna za to[:D]
toni_a
quote:
Originally posted by dbk
quote:
Originally posted by toni_a
RaGeAnGeL mislam deka gresis! mislam deka gore sedi zhena (afro-look) a ne maz!
Da mislis, da seres i cveke da beres ne e isto [:D]
konkretiziraj/opisi (ja/go/toa) ako mozesh,samo mislam deka nema da uspees [:D] ili?
toni_a
quote:
Originally posted by dbk
Potpolno se slozuvam so cabrini. Navistrina e zalno sto nekoi luge se uste go nemaat najdeno praviot pat!
a jas pak mislev deka lugeto vo denesno vreme se popametni pa go usoznavaat i "viduvaat" ona sto na vremeto ne go gledale i svakale kako fakt! [:D]
dbk
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by dbk
quote:
Originally posted by toni_a
RaGeAnGeL mislam deka gresis! mislam deka gore sedi zhena (afro-look) a ne maz!
Da mislis, da seres i cveke da beres ne e isto [:D]
konkretiziraj/opisi (ja/go/toa) ako mozesh,samo mislam deka nema da uspees [:D] ili?
Zasto da ne uspeam ne e tolku slozeno za da ne moze da se svati ili pak da se objasni ... Znaci deka edno e da misis, drugo e da pravis a sosema treta e vistinata a gledam ti pak i vo ovoj post mislis ... ne misli nego gledaj ja vistinata [:)]
dbk
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by dbk
Potpolno se slozuvam so cabrini. Navistrina e zalno sto nekoi luge se uste go nemaat najdeno praviot pat!
a jas pak mislev deka lugeto vo denesno vreme se popametni pa go usoznavaat i "viduvaat" ona sto na vremeto ne go gledale i svakale kako fakt! [:D]
Ti pak i tuka si mislel a dali znaes deka vremeto si go nosi svoeto ! Mora da gledame i vo minatoto a ne samo vo idninata oti minatoto e temelot na nasata idnina!
toni_a na edno/istoto mislenje sme???[:D]
dbk
quote:
Originally posted by toni_a
RaGeAnGeL mislam deka gresis! mislam deka gore sedi zhena (afro-look) a ne maz!
Da mislis, da seres i cveke da beres ne e isto [:D]
dbk Potpolno se slozuvam so cabrini. Navistrina e zalno sto nekoi luge se uste go nemaat najdeno praviot pat!
cabrini РегеАнгелче сакам да ти одговорам, но ако ми ветиш дека нема да добиеш тахикардија.
skull
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
skull а за џабе ли бајат бајачките :)
[}:)][}:)][}:)] A,be ne za dzabe ama velat daj so ce dajs...t.e. kolku imas,kolku ti vredi. A ne ko crkvive nasi imaat cenovnik pa imal,nemal ili plati pop da zapee ili nema raj.Sramota e taka da gi plasat lujgeto, za da nivnite vraboteni popovite da vozat skapi koli. I se kladam deka na pola od niv religijata im e samo kako maska za pari praenje[:)][:)][:)][:D][:)][:)]
skull Hristijanskata religija pocnala da zavzema masovnost koga vladeackata klasa uvidela deka taka dobro se vladee so narodot, pa im pomognala da se prosiri , a za onie potvrdokornite so sila im ja nametnala.Togas crkvata dobila sila... Bajackite...to ti e samo remenenten efekt na religijata na nasite predci. sepak velam COVEK KOJ NE VERUVA VO NISTO E IZGUBEN!!!
Homer MakeDonski a i pogresnoto veruvanje e podobro otkolku nikakvoto A mozes li da ni kazes povekje za taa religija na nasite pretci. Sega spored nekoi istrazuvanja se veli deka 90% od populacijata na vardarskata i moravskata dolina veruvaat i vo bajacki
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by cabrini
РегеАнгелче сакам да ти одговорам, но ако ми ветиш дека нема да добиеш тахикардија.
ako mislis deka ke dobijam ic ne pocvi...lom se prajme na lice mesto [:D]
quote:
konkretiziraj/opisi (ja/go/toa) ako mozesh,samo mislam deka nema da uspees ili?
ti ke me upropastis...se trudam da sum serionzna na temava...ova ak sakas na PP ke ti objasnam[:D]
skull
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
a i pogresnoto veruvanje e podobro otkolku nikakvoto
[;)]
quote:
A mozes li da ni kazes povekje za taa religija na nasite pretci. Sega spored nekoi istrazuvanja se veli deka 90% od populacijata na vardarskata i moravskata dolina veruvaat i vo bajacki
Da be na bajackite mislev.Odsekogas bile prisutni i im pomagale na lujgeto.Pa oti sega da gi mesame so onie foliranti(gatacki ili nadrilekari) koj go derat narodot koj ce se najdi vo maka.[;)]
Inkognito A Шинка? што правиме со неа, и таа спаѓа во фолиранти? :)
skull
quote:
Originally posted by Inkognito
A Шинка? што правиме со неа, и таа спаѓа во фолиранти? :)
Шинка?.....е тоа не ми е познато,појма немам фолиранти се тие кој немаат вера само се фолираат.Па за Шинка ти процени.Мене само ми пречат оние кој религијата си ја сватиле како бизнис.А такви многу повеќе ги има во МПЦ одколку кај бајачките.Па затоа сметам дека во суеверието има многу повеќе вера.Али да не мешаме ВЕРА со РЕЛИГИЈА. [;)]