Македонска поезија
Македонска поезија
Strelec Црна месечина Се привикнав да постојам ексклузивно, на Погибел дури времето се мереше ноќе како жена дури со змијата ме споредуваа со фалусот и ламјата ја усовршив техниката на помрачувањето, прељубата немам причина да се натпреварувам со луѓето, не ги обожавам идеите и предметите како нив, но и мене ме застрашува Диве, Ероте, песјата страна на жедбата, ненаситоста, иштафот и мене бесови ме беспокојат, лунки Шејтане, постојано сакам нешто младо - Новина, Полутка, Полнеж устата ми запени од подигање удини јазикот од каскање, чинки чинење од вдахновение и празноверие и мене ме плаши изгревот на зајдисонце коцкањето со светлоста за само три дена лажовен три дена налуничав три дена трикрак, троглав жив-отец и мене ме тревожи што долго веќе многу долго преврат нема вртолун, бела ноќ на мојов месечински, на твојот животински појас вртелешко вселенска, машка анатемо Сонце мое. /Катица Ќулавкова/
dada Sani OD PODIUMOT - NADEZ Pastir na soznanieto so oreol na glava povikan JAS prozborev za vas slovo kraj jasenot vet odrzav pred narodot - svet patokaz za nas kje pronajdam - rekov trpki i vozdishki bezbroj telo i misla sto ni tezat kje isteram jasen i jak kje otfrlam naplasten mrak predznak oti imam za svetol zrak od rabot na apoteta skrbta zbrana i chemerta seta kje ja turnam dolu - najdolu nastani za osudi kje nema vekje zadovolni kje sobirame sal zvezdi od trudot nas mirizlivo kje neguvame cvekje spokoj kje pronajdeme svoj gnevot kje ischezne VASh ako ovde ve ima skeptici nekoi!? KRAJ SO KRAJ (dijalog) Dojdov vo gradot na laga i prazni vetuvanja za gola vistina i taga da ti kazam vo drushtvo so nemosta razber pronajdov pochinka i mir imash svekjata moja nedogorena /plam zgasna tvoj/ itam - skitam kraj so kraj vrzuvam ne stignuvam kraj? Riste Jovanov - Malec
angel ТЕШКОТО О тешкото! Сурли штом диво ќе писнат, Штом тапан ќе грмне со подземен екот — Во градиве зошто навирува река И зошто ми иде да плачам ко дете, Да превијам раце, да прекријам лик — Та гризам јас усни, стегам срце клето, Да не пушти вик. О тешкото! Старци излегуват еве, На чело им мисла, во очи им влага И првиот чекор по меката трева Е мирен и бавен, со здржана тага. Но ’рзнува тапан и писок се крева И молнија светнува во секој глед, И напред се пушта, се стрелка, се слева Стегнатиот ред. До старците момци се фаќаат скокум, Не издржа срце — сив сокол во клетка, Не издржа пламен жив потулен в око, Не издржа младост што сака да летне! Се залула оро! Се заврте земја, И чигиш — се корне стресениот век, И околу трпнат ридиштата темни И враќаат ек. И божем се врасло кипнатово оро Со исконска сила за земјава наша И во него шуми на реките зборот, И во него рика див ветер и страшен И во него шепнат узреани житја И вечерен мирис се разлева тих, И земјата дише во пролетна ситост Со запален здив. И душата, чиниш, на родот мој мачен Во тешково оро се уткала сета — Век по век щто трупал с#232; попуст и мрачен Од крвава болка, од робија клета, Век по век што нижел од корава мисла За радосна челад, за слободен свет, Од песна — за љубов што гине со пискот Ко жерав во лет. О тешкото! Кога во молк да те гледам, На очиве магла ми напаѓа сура, И одеднаш — в бескрај се растега редот И ридја се губат в пустелија штура — И еве кај иде од маглата матна С#232; сенка до сенка, с#232; еден до друг — Во бескрајно оро син оди по татка, По деда си — внук. Времињата мрачни сен нивното поле, И нивната свирка — на прангите ѕвекот, А главите им се наведени доле, И покроце врват — с#232; чекор по чекор. О времиња, што ве в мрак родот мој минал, Кој збор ќе ми најде за ваша стрв?! Кој збор ќе ми најде за ужасот зинат Над пустош и крв?! Кој број ќе ми каже на лутите рани, На пламнати ноќи, на пеплишта пусти, Кој на срце болки ќе изреди збрани, И на очи солзи, и клетви на усти? О тешкото! Синџир ти беше на робја, Од калеши моми и невести ред, Со врзани раце во плен што ги погнал Насилникот клет. О тешкото! Синџир ти беше на робја, Дур не стана народ во листена гора, С#232; дури со јадот од векови собран Не поведе бујно, бунтовничко оро! Се залула танец низ крвје и огон, И повик се зачу и грмеж во чад — Те разнесе сегде бунтовната нога По родниот кат. О тешкото! Сега по нашите села Во слобода првпат штом оро ќе сретам, Зар чудно е — солза да потече врела, Зар чудно е — жалба јас в срце да сетам?! Од вековно ропство, мој народе, идеш Но носиш ти в срце дар златен и пој. Пченицата твоја триж плодна ќе биде, И животот твој! /Блаже Конески/
Lidija T'ga za jug Orelski krilja kak da si metneh, i v nashi strni da si preletneh na nashi mesta ja da si idam, da vidam Stambol, Kukush da vidam, da vidam dali s'nce i tamo mrachno ugrevjat kako i vamo. Ako kak ovde s'nce me sretit; ako pak mrachno s'nceto svetit, na p't dalechni ja kje se stegnam, i v drugi str'ni kje si pobegnam, k'de s'nceto svetlo ugrevjat, k'de neboto dzvezdi posevjat. Ovde je mrachno i mrak m'obviva i temna m'gla zemja pokriva, mrazoj i snegoj, i pepelnici, silni vetrishcha i vijulici, okolu m'gli i mrazoj zemni, a v gr'di studoj, i misli temni. Ne, ja ne mozham ovde da sedam, ne, ja ne mozham mrazoj da gledam! Dajte mi krilja ja da si metnam i v nashi str'ni da si preletnam; na nashi mesta ja da si idam, da vidam Ohrid, Struga da vidam. Tamo zorata greit dushata, i sn'ce svetlo zajdvit v gorata; tamo darbite prirodna sila so s'ta raskosh gi rasturila: bistro ezero gledash beleit, i si od vetar sino temneit: pole poglednish, ili planina, segde bozheva je hubavina. Tamo po srce v kaval da sviram, s'nce da zajdvit, ja da umiram. /Konstantin Miladinov/
sxymaco Miko je vo glata zelen i pameto muje malce ismelen Stana sabajle sinko od spijanje Oti snosti mnogu imase pijanje Ojde so kutcajnje Miko do bajnja I ko se vide vo gledalo Pantalonite i napolna lajnja So ispostra ova dete od straf Ama neshto mi kazva mozi bese od graf Od toa tafce grafce mnogu teshko mu dojde I nestigna nuznik i lajna pervo dojde So ismisli sam, tesko ta sho ki me mazi Ova gravce sho jadam nesto na mevo me pravi Da slushnese zenata toa za stram Sho kije recef, "Zeno, it come from my bum?" Terts lele perts gazo me praj Nekoja zena treba da najdam od stari kraj Da mi saka za mene i ne za parata Oti da znaj nemam pari to ke bidi lagata Zena ki me ostaj i ke najdi nekoj po ubav I setne koj ki me gleda mene, ovaj ulaf? Pari jas nemam, ni kola, ni krusha Neshto mi jadi, vo palena dusha Gazo mi derpa, da ti kazam mi chudi Mislam sega mozi je ot tije piperki luti Mi reko doctorite gazo me gori Oti prajs mnogu budali izmetkani stori **************************************** To the tune of "Kade I Da Odam" (Dancing at the front of the oro, solo pret kuma, hands clapping in the air) Ka de I da odam Uste budal si Oti ti e pusti slikite I samijo si krif Ka de I da odam Na site mu pusti ti Sliki od k*ro Ne eden, sto razni Samijo se zajbuvaaaaa I uste mislis ti si pravvvvv Ama Ka de I da odam Tolku izduvan si ti Odish doma na computer I barash porn za free Ka de I da odam So k*ro mislis ti Mi rece ti ela ovde Oti petrol ne je free Ama tebe ti zaferknafffff Ti rekov vo pamet nesi pravvvv Ama… Ka de I da odam Ti samijo si kriv Nikoj nesaka da vidi Tije zapusteni sliki Kade I da odam Nesnam sto mislis ti Da nosis sutijani Oti imas citski golemi Reckov Robe, vo pamet ne je pravvvvv I zborva kako prav ulavvvvv Ama Ka de I da odam Sega ki vidis ti Oti zite zna kojsi I vela prav si div Ka de I da odam Po mene idish ti Ko edna golema muva Do na krava lepeshki So slika Robe vo showertaaaaa So novijo polaroid cameratttttttaaa Ama Kade I da odam Konzerva kola so kupe ti I klade dollar machina I konzervata so skri Robe mu ringa na companijaaaaaa I recko kimo pustuva Coupon za konzerva Oti plati prav od gep I reche saka dollar Oti pari nema za gref Ka de I da odam Uste bez kosa si ti Oti tebe te kazaaaaaa Advanced Hair neje free So vide sam vo gledalatttta I rece shubav sum, kaje cameratttaaaa Ama Kade I da odam Opasen ti si Kako makedonec pes Na denuvi geski Ka de I da odam Prav zajbanec si ti Bidi trijese godini I ne deto kako three Robe sam e piknaaaaaaa Noga pravo vo lajnata Oti site zna (electronic clapping) Kako mojz da zborva Ko znaj samijo je kriv I blajma nekoj chupce Oti mu kaza to je div Ka de I da odam I Miko go ismesa ti I sega nema eden But dve pravi schkrapnati Op Op Op Opa Iha Diana, Sidnej Avstralia