Докажете дека Самуил бил Македонец - давам 100.000
Докажете дека Самуил бил Македонец - давам 100.000
katia "Докажете дека Самуил бил Македонец - давам 100.000 лева"!

Директорот на Националниот историски музеј во Софија, Божидар Димитров, во неколку наврати јавно ги повикува македонските историчари да му докажат дека Цар Самуил бил Македонец. Понудата ја упатува пред бугарската телевизиска публика, а за доказите нуди награда од 100 илјади лева. Повикот до македонските колеги Димитров неколкупати го повторува во неговата емисија за историја, "Памет б'лгарска", која се емитува на националната телевизија "Канал 1". Неговите тези се дека со посредство на македонските тајни служби подолго време се крие надгробен камен во кој е исклесано "Самуил самодржец б'лгарски", кој, според него, јасно кажува што бил средновековниот владетел. Божидар Димитров е популарен историчар во Бугарија, кој го проучувал периодот на Студената војна низ архивите на Ватикан. Потекнува од бугарско семејство, по потекло од источна Тракија. Специјализирал палеографија во Париз. Останува да видиме дали некој од нашите еминентни историчари ќе се фати на мамката или се ќе остане на она познатото - некои прашања не заслужуваат одговор"

Коj ке ги земе парите ?
Homer MakeDonski
quote:
Неговите тези се дека со посредство на македонските тајни служби подолго време се крие надгробен камен во кој е исклесано "Самуил самодржец б'лгарски", кој, според него, јасно кажува што бил средновековниот владетел.
Za kakov kamen se raboti katja , za onoj od Petric ili za nekoj drug
Marko Jaс сметам дека парите ќе ги земе самиот цар Самоил,кога живне поново.Само он може да каже дали не е македонец.Ама е исторички факт дека е бил цар во Македониja кога Бугариja e била веќе под византиjска/грчка/ влада. А Б.Димитров прво нема 100 000 левчета и второ - сам тврди во едно интервjу дека каменот от Петричко,наjден у еден петрички иманjaр,е jaвен фалсификат.Исто го трвди Димитров и за Воденскиот камен - http://tribal.abv.bg/voden/. Вистината е дека секoj може да го издела некоj камен и да пишува на него што си сака.Потоа да го "наjде" некаде и да се удри у грдите.Бугарите тврдите дека Самоил е бил бугарски цар и самодржец,како и Симеон І.Последниот бил таков па и на ромеите. А царот Самоил jaвно е македонски цар и нема зашто да зборуваме повеќе.Бог да го прости,погребан е на остров Св. Ахил во Малото Преспанско езеро.Тоа денеска е у Грциja,костите са му у грците,тие изроди.А вие - таков бил,онаков бил. Е Кате,шчо ќе го праиме Божидарчо или Бездарчо Димитров,овоj живковист.
Jakov http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=8540 Ova e topikot za Car Samuil prefrlete si gi tamu postovite i prodolzete ja diskusijata tamu. Tnx.