Izbegnat sudar vo vozduh JAT & AirFrance (srpski)
Izbegnat sudar vo vozduh JAT & AirFrance (srpski)
OooOo Zamalo sudar JAT-ovog i aviona „Er Fransa” Malo je nedostajalo da u vazdushnom prostoru Madjarske dodje do sudara dva strana putnichka aviona, od kojih je jedan JAT-ov, a drugi pripada Er Fransu, potvrdili su danas madjarska Uprava za civilni saobrachaj i Sindikat za vazdushni saobrachaj. Katastrofa je izbegnuta u subotu neshto posle podneva, na visini od 10.300 metara, kada su se JAT-ov „boing 737” i avion francuske kompanije „A340-300” priblizhili u vertikali na samo 60 metara. Oba aviona letela su u istom smeru, ali josh nije utvrdjeno kako je doshlo do tako bliskog kontakta. Sluchaj je otkrila firma „Hungarokontrol”, zaduzhena za prachenje civilnih aviona u madjarskom vazdushnom prostoru, a posle istrage che biti saopshteno i ko je odgovoran, javila je madjarska agencija MTI. EU: Crni spisak za nebezbedne avio-kompanije Evropska unija razmatra utvrdjivanje „crnog spiska” avio-kompanija kojima che biti zabranjeno da lete na teritoriji i koriste aerodrome zemalja EU zbog nebezbednih aviona i nedovoljno obuchenog osoblja. To se navodi u informaciji Evropske komisije koja radi na donoshenju znatno oshtrijih zajednichkih merila EU za sigurnost avio-saobrachaja i kako bi se utvrdilo koje che kompanije biti pogodjene tim merama. Kako je naglasheno, posebno che biti „ojachani mehanizmi nadzora aviona iz zemalja izvan EU koji koriste evropske aerodrome”. Evropska komisija che zato „nastaviti da pruzha tehni#269;ku pomoch vlastima trechih zemalja sa ciljem da se ojacha njihova sposobnost da sprovode medjunarodne obaveze u nadzoru” bezbednosti avio-saobrachaja. Niz najnovijih avionskih udesa na teritoriji Evropske unije i u svetu je ubrzao napore nadlezhnih u EU za donoshenje hitnih mera povechanja bezbednosti avio-saobrachaja na celom prostoru evropske dvadesetpetorice. Evropska komisija che nastojati da u tom cilju povecha upliv EU u radu Organizacije za medjunarodni civilni vazdushni saobra#263;aj (OACI). (RTS, Beta)
zlotty_co_380 Omg, sto se slucuva so svetov izminative nekolku nedeli, cccc sto ke se sucelse ako se "bacea" boeingot i airbusot , skoro 500 zrtvi ke imase, deneska utrvo Qnatas Boeing 737-300 od Brisbane iamse emergency landing vo Sydney , isto pred nekolku dena Qanats Airbus A330-300 imase emergency lending vo Osaka, okolu 9 povredeni imalo. Pred 7-8 dena Malaysia Airlines Boeing 747-400 na relacija Kuala Lumpur - Perth , emergency landing vo Perth, Izminatata nedela site zname sto se sluci , dve avionski nesrejki, cccc izgleda i Gospod vejke ne ne saka. Aj od slednata nedela se nadevam deka se ke bide podmackano, samo zamizi i vpravec vo oblaci .
zlotty_co_380 Da se doplonam ,ama stvarno pojma nemam sto se dogajga po sveotv, citam na CNN i deneska padnal eden boeing na Tans. Okolu 40 zaginati imalo. Padnal vo dzunglite vo Peru. Vejke pocnuva da me fajka strav, iako nikogas ne sum pomisluval na vakvi raboti :{ [img]http://k.1asphost.com/Zlotty/aviokompanii/tans/t01.jpg[/img]
bliznak Àâèîíñêèîò òðàíñïîðò ñå ñìåòà çà íà¼áåçáåäåí, íî àêî ðàáîòèòå òðãíàò íàîïàêó...
toni_a kako kvalitet,sto mislite,koi se podobri:Boeing ili Airbus?? mislam deka Boeing se polosi i imaat mnogu poveke problemi.neznam za cenite,koi se poskapi?
concrete Ne se brigaj Zloti toa ti e kako bioritam...ima nekoi periodi koga se doaga vo interferenca, navistina trgnuva na loso vo avijacijata, ama toa smetano so vkupniot broj letovi e mnooooooogu malku. Sepak na nekoj nacin doaga do zamor na celiot sistem i za toa vo poslednite nekolku godini mnogu se zboruva i pisuva vo tehnickite krugovi.Generalno dinamikata veke gi navjasuva vkupnite kapaciteti od site vidovi, vklucuvajki gi i coveckite. No toa ne e bolka samo na avijacijata...mozebi taa e samo najmnogu mediumski tretirana. A ona so Gospod , veke e druga rabota...nekoi raboti se von pamet...mozebi nekoj poblizok do Boga ima nekakov maglovit odgovor zosto??????
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by concrete A ona so Gospod , veke e druga rabota...nekoi raboti se von pamet...mozebi nekoj poblizok do Boga ima nekakov maglovit odgovor zosto??????
Pojma nemma ovde sto da kazam, ama po moe licno smetanje, gore se custvuvam pobezbeden nego dole, deka sum poblizu do Boga .
quote:
Originally posted by concrete kako kvalitet,sto mislite,koi se podobri:Boeing ili Airbus??
Jas glasam za Boeing, ama vejke Airbus zavladea so svetot, osobeno vjge legendarniot Airbus A340-300.
concrete [img]http://www.hohmodrom.ru/upload/images/3/deuterium.jpg[/img]