Откриена античката населба Антигонеа
Откриена античката населба Антигонеа
Strelec По подолг период истражување на археолошкиот локалитет Чаи рид кај село Тревник, Неготинско - е откриена населбата Антигонеа Ракси, изградена во 222 година п.н.е. од македонскиот Крал Антегондосор. Во моментов се работи на истражување на југозападното плато на локалитетот, а пронајдени се бројни предмети од керамика, стакло, керамички садови и монети, изработени од локалните мајстори. Во тек се истражувањата на трите печки, кои укажуваат на постоење на индустриска зона во тој дел од населбата. Споре Елеонора Петровска, супервизор на археолошките истражувања - ова откритие е од огромно значење за македонската културна историја, а за што се очекува и интерес за странски инвеститори. „Овој простор е доста значаен за општина Неготино, а особено за повардарието. Од голема помош за овие истражувања е градоначалникот на Неготино, кој издвои средства кои помогнаа директно во овие истражувања на овој локалитет“, изјави Елеонора Петровска, супервизор на археолошките истражувања. Пронајдените предмети се изложени во градскиот музеј. На археолошките истражувања работи екипа од археолози од Неготино, Музејот на Македонија и од Републичкиот завод за заштита на споменци. Финансира Министерството за култура и градоначалникот на Неготино Ѓорги Кимов.
The`bItCh нема слики нешто да видиме.. ?
Strelec Se nadevam deka ozonce kje ni obezbedi i nekoja fotka!:)
ozonce :) Strelec, ne morashe da izbrzash so ovaa informacija, no ova e neshto mnogu golemo, neshto koe moze da ja seni cela istorija... Edna ispravka, seloto se vika Tremnik i e na 8 km juzno od Negotino. Ova shto e otkrieno tamu, e istovremeno i menuvanje na istorijata deka od stara grcija poteknuva keramikata i sl. gluposti. Ovde pred 200 godini pred nashata era se rabotelo so kramika... Se nadevam ke imam vreme i moznost da go posetam lokalitetot vo skoro vreme i da vi donesam ftografii ili mozebi video :)
ozonce [img]http://www.negotinskikrug.net/za.jpg[/img] [img]http://www.negotinskikrug.net/za1.jpg[/img] Poveke sliki vo druga prilika.
dejan Super!![:D}
Inkognito Морам да укажам на неколку грешки ...
quote:
Originally posted by Strelec
По подолг период истражување на археолошкиот локалитет Чаи рид кај село Тревник(Тремник), Неготинско - е откриена населбата Антигонеа Ракси, изградена во 222 година п.н.е. од македонскиот Крал Антегондосор(Антигон Досон -- но јас мислам дека овде се работи за грешка,најверојатно е изграден од Антигон Гонат некаде помеѓу 280-276 год. п.н.е.но, кога ќе дојдам до сигурни информации ќе ви ги презентирам.) Во моментов се работи на истражување на југозападното плато на локалитетот, а пронајдени се бројни предмети од керамика, стакло, керамички садови и монети, изработени од локалните мајстори. Во тек се истражувањата на трите (вкупно се 6- меѓутоа 3 се уништени при откривањето на локалитетот) печки, кои укажуваат на постоење на индустриска зона во тој дел од населбата. Споре Елеонора Петровска, супервизор на археолошките истражувања - ова откритие е од огромно значење за македонската културна историја, а за што се очекува и интерес за странски инвеститори. „Овој простор е доста значаен за општина Неготино, а особено за повардарието. Од голема помош за овие истражувања е градоначалникот на Неготино, кој издвои средства кои помогнаа директно во овие истражувања на овој локалитет“, изјави Елеонора Петровска, супервизор на археолошките истражувања. Пронајдените предмети се изложени во градскиот музеј. На археолошките истражувања работи екипа од археолози од Неготино, Музејот на Македонија и од Републичкиот завод за заштита на споменци. Финансира Министерството за култура и градоначалникот на Неготино Ѓорги Кимов.
Уште нешто .. постојат наводи кои укажуваат на постоење на голем амфитеатар во градот. Еве еден материјал што го правев за Антигонија пред нејзиното пронаоѓање .. (извинете поради фонтот (ме мрзе да го прекуцувам[:I]) ќе се снајдете [:)]) Nekade pome|u bitkite so Antioh (280 god. pred Hrista) i Sosten (276 god. pred Hrista), Makedonskiot Kral Antigon Gonat, poradi polo`bata na dene{nive prostori od Negotinskata Op{tina, zapo~nuva da gradi strate{ko sedi{te, grad koj go narekol Antigonija. Gradot bil dobro ukrepen, so impozantni grade`ni objekti i veli~enstveni hramovi, prostrani i rasko{ni palati, izgradeni vo Makedonski stil od mermer i delkan kamen .. grad, dostoen da nosi ime na Makedonski Kral. Antigonija se nao|ala 12 rimski milji ju`no od Stobi, na mestoto kade {to e sega{niot lokalitet Gradi{te, pokraj `elezni~kata stanica vo Negotino. Drevniot grad Antigonija opstojuval se do po~etokot na 6-iot vek, koga bil razurnat od silen zemjotres {to go zafatilo re~isi celoto poddra~je od dene{nite granici na Makedonija. Od ovoj zemjotres toga{ nastradale; Stobi, Skupi, Heraklea, Astibo, Idomena …
Inkognito DEFINITIVNO POSTOI AMFITEATAR! i toa ogromen , pogolem od onoj vo Stobi. Nekade vo tekot na nedelava kje napravam i postavam sliki ovde. Pozdrav
antigona А,бре човеци,кај се сликите и новите информации од Тремник? Шо се откри таму? Озонче и Инкогнито,ајде потерајте си ја работата.
ozonce antigona nemame vreme :) ke ima se vo svoe vreme, foryumot e tuka, nie sme tuka ne beri gajle... tuku ti insistiraj toa chupe da ti go smenat toa ne e nashe negotinsko :)
Great_Macedonian sega ko ke mu vlezat divite kopaci... maf ku mu ja naprat..
ozonce Hmm ne sme dvujca, tuka e VeGaS, Inkogniot, jas i ti :) i nekoj kavadarchanec :) a za slushanjeto ako grmneme ke viat oni :)
antigona
quote:
Originally posted by ozonce
Hmm ne sme dvujca, tuka e VeGaS, Inkogniot, jas i ti :) i nekoj kavadarchanec :) a za slushanjeto ako grmneme ke viat oni :)
Тууу,у каква заблуда сум била јас.Драго ми е шо ме обавести оти не сме сами.Хе,хе,со Кавадарчани мора да а редиме работата,ако таму се лафе дека не се мирисаме. [:)]
antigona
quote:
Originally posted by ozonce
antigona nemame vreme :) ke ima se vo svoe vreme, foryumot e tuka, nie sme tuka ne beri gajle... tuku ti insistiraj toa chupe da ti go smenat toa ne e nashe negotinsko :)
Како да не берам гајле,од кога е отворен топикот и уште не сте нашле време.Сакам да сум информирана за мојот крај. Брадестиот сеирџија ми го тури тоа „чупе„ по една моа реченица и јас не се побунив и така остана,а ја и ти пошто сме само двујца Неготинци,у манјина сме и ногу не не слушат. Нема веза и така не сум ногу на форумот,немам време.
profa Dobro,od strancite nikoj ne se zainteresira za ovaa otkritie,ili nasite mislat deka sami ke go kjarat medot?