Rasizam? Diskriminacija?
Rasizam? Diskriminacija?
DrEaMWiSh Ova barem ednas vo zivot vi se slucilo da bidete diskriminirani od nasleden faktor sto vie licno ne mozete da go smenite.
Dali ste se zaprasale ZOSTO MRAZITE NEKOJ? od koja pricina? Bez da go poznavate sudite i taka natamu? Mojata ravenka za rasizam || Diskriminacija :

1. Vo mojot grad dosle bugari...EJ MAJMUNI..vidi gi ..pari za lep nemaat...nisto ne razbiraat...a kolku se glupi kako narod.

2. Abre toj e albanec musliman..koga i da e ke te zaebe i vo prikaskite imame citano ;)

3. Abe toj e cigan..gadni se oni..voda ne videle.mrzlivi i kradat samo.

# ova e na nacionalna baza...pazi go sega ova megu "NAS"

4. Abre toj ne e od ovoj grad..majka mu e od selo..i ima kultura i toj od selo..

5. Toj ne e cist od ovoj grad...na kraj na grad zivee ..doseleni se tie pred 20 godini tatko mu dosol.i toj se rodil tuka..ama ne e od ovoj grad po poteklo

# vo komsii

6. Abre tatko mu bese pijanica i toj ima sigurno takva zica
7. Dedo mu bese takov se po k*rvi odese i ete..krv si e krv..pak se povtoruva sudbinata

# megu drugari

8. Toj ne nosi Adidas i reebok...kupil tamu edni nike imitacija ...ne e fraer ne moze da bide vo naseto drustvo
9. Nema pari za sendvic a i za vleznica vo disko na zaem mi barase...nemaat pari za lep doma...cmaat kako crkveni gluvci.

# na rabota

10. Abre ovoj e mal sho razbira.


# i taka natamu i taka natamu :D

I sega nemoj nekoj da mi rece deka NIKOGAS NE SE CUVSTVUVAL DESKRIMINIRAN... ili poloso JAS NIKOGAS NIKOGO NE SUM DESKRIMINIRAL zosto i da vidam NEMA DA VERUVAM
-------------------------------------------
Koga go osetis na svoja koza pocnuvas da svakjas kako im e na nekoj luge sto sekojdnevno se soocuvaat so ovoj fenomen sto nema granici.Go ima vo sekoj del od svetot.

KAKO I KOGA STE SE OSEKJALE VIE DESKRIMINIRALI ILI STE IGRALE ULOGA VO DESKRIMINATOR?
Jakov Nekogas lugeto se vo grupata koja diskriminira(kako sto velis ti) odnosno nosi odreden predrasudi kon nekogo i bez da se svesni. Ednostavno po samata pripadnosto ili spored mestoto vo sisitemot se vo ednata ili drugata grupa. A okolu toa kako nekoj se cuvstvuva koga e opresiran nema potreba od muabet. Sigurno nekoj ne se oseka fino i zadovolno vo tie migovi.
angel Greski sme, luge pravime. Vo prirodata na lugeto e tesko da go prifakaat ona sto im e dalecno, strano i porazlicno od niv. lugeto se plasat od ona sto ne go znaat i poznavaat pa taka i se plasat od porazlicniot od sebe i polesno ima e da prifatat klisea na stavovi i odnesuvanje na grupata na koja i pripagaat....pa zatoa se delime na nie nasprema tie, onie i drugite.... No postoi i pojava na rasizam i diskriminacija kako odnesuvanje so cel svesno ili nesvesno da se istakne sebesi i svojata superiornost vo sopstvenite oci ili vo ocite na okolinata. E toa ne go odobruvam...no ne velam deka ne sum se nasla i od ednata i od drugata strana. Covek koj ne e dovolno siguren vo svoite kvaliteti, koj nema samodoverba lesno primenuva kritika kon drugite.
sisi Mnogu ubavo prasanje. Cestso pati vo zivotot sum se cuvstvuvala diskriminirano i od licno iskustvo zboruvam, cuvstvoto e gadno. Tesko mi pagjalo a i sega isto,da se dokazuvam postojano i odnovo. Poleka se fakam sebe kako sum umorna od dokazuvanje,od ispravanje na tugjite greski vo odnos na mene i od toa da im pomagam tokmu na tie koi me diskriminiraat po bilo koj osnov,da gi nadminat sopstvenite predrasudi. Vo obratnata uloga sum se nasla nekolku pati,za sreca sum se stopirala na vreme.Mozebi nekogas nesvesno i sum se odnesuvala taka kon nekogo,no velam nesvesno. Dovolna pouka mi e sopstvenoto ponizuvanje vo zivotot za da si dozvolam da go storam nekomu istoto,znaejki kolku e bolno i kolku tesko takvite luzni stanuvaat "gordost" i dokaz za celicenje niz zivotot. Ne bi sakala nikoj da se celici na toj nacin-niz predrasudi i ponizuvanja koi gi nosi diskriminacijata.