Dali nie Makedonci imame cel?
Dali nie Makedonci imame cel?
dejan Sekoja balkanska drzhava, sekoj balkanski narod ima nekoja cel! I site rabotat kon taa cel.....ama mislam deka Makedonija nema cel, Makedoncite nemat cel...?? Sto mislite?? Dali nie imame nekoj 'goal' kako sto vikat vo zapadnite zemji ??? (moze i tie vo dijasporata) Site drugi zemji na balkanot rabotat kon nesto za svojata tatkovina...sitno, malo, podobruvanje na ekonimijata...protiv druga drzhava...itn.
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
Makedoncite imaat cel i si sakaat svoja prosperitetna drzava. NeMakedoncite koi se na rakovodnite mesta vo nasata vladejacka partija sakaat unistena makedonija, albanizirana itn.
Кои се тие Македонци што сакаат своја просперитетна држава, Тие што до пред три години беа на власт? Епа зошто во тоа време Македонија не виде просперитет? И ми го прочита ли ти постот? Особено овој дел:
quote:
Originally posted by Strelec
Ако нешто не се смени ’од корен’ во свеста на Македонецот, дефинитивно истото ќе се случи и со наредната власт... Пред се’ и на "very first" место, треба да престанеме со правење светци од луѓето во ’нашата’ партија и плукање и омраза кон ’оние другите’!

*************************** Strelec, jas voopsto ne spomenav partii. Iskreno, jas kako i site gragani na R. MKD vidovme prosperitet so "onie sto vladeeja samo 3 godini", no nekoi drugi isplaseni od toj prosperitet koj nikogas ne go postignale i strav deka nikogas nema da go postignat i da dojdat na vlast moraa da napravat nekoe scenario- plan A, B, pa C....2001 godina.
Jakov
quote:
Во животов сум имал прилика да запознаам стотици Словенци и ’со своја глава’ гарантирам дека од нив сме поквалитетни и поумни луѓе! И може ли сега некој да објасни зошто се тие цела светлосна година пред нас!?
I за американците викаат дека биле глупи и дебели и незнаеле каде е север на географска карта ама се веле сила. Околу Словенечкиот пример и она сто и а_р го напиша за Словенија контра Макеоднија. Словенците имаа среќа во несреќа за разлика од нас кои имаме несреќа до несреќа. Кај нив целата комунистичка елита која владееше со државата во 90тите години за нивна среќа или несреќа изгледа немаше деца, немаше фамилии немаше пријатели немаше банкарски сметки. Во таква ситуација кога човек нема свој за кого би се грижел и би работел да го обезбеди за во животот нормално е да се работи за својата држава зашто уште таа им остана. Нашиве имаа кој Лав, кој Љупчо, кој син во Швајцарија, кој ќерка во САД кој брачеди кој вујни кој внуци кој правнуци и мораа да си ги обезбедат нив. Арно ама ги имаат премногу и тоа обезбедување никако да заврши. Бадијала ние си поставуваме национални интереси кога најголемиот национален интерес на сите во Макеоднија е “да дојдам или ако неможам јас, некој мој да дојде на позиција, па зите заедно здружно да и ебеме мајка на државаа од позициите на кои ќе се наместиме“. ГОдина две три четири и не е битно битно да молзиме и да грабаме. Има и уште една капитална разлика меѓу Мк. И Сло. Причината над сите причини зашто нам не ни оди а на некој друг му оди од прва. Таа причина и тоа образложение важи и се применува и нему му се верува само упте во Макеоднија и никаде во Вселенава. “Лесно им е на Словенците тие беа под Австрија, а ние 5 века бевме под Турција„.....од вакви резони, надградени со вечерни школи во Кумровец барате национални интереси....
toni_a postoi samo licna cel...
nepobedliv kako ne dejan - prvo da sredime so grcite i imeto, pa EU, NATO - u osnova nema druga drzava na balkanot so poveke celi od nas. Samo na Makedonski celi se vika teznee sto objasnuva sve.
Jakov imaat dejane EU i NATO
Great_Macedonian individualni celi imame dejan... nacionalni nemame.
dejan Toa mi bese zborot.....nacionalna cel. Nie sme edinstven narod na balkanot koj nema nacionalna cel. Grcite imat za da ne unistat nas, Albancite za da si ja vratat golema Albanija i slicno na Grckiot cel, Bugarite imat nekoja izvrtena cel koja sporo odi...a za Srbite, koj gi znae. Inace...zasto nemame nacionalna cel?? Dali e deka neznaeme kako da se spoemi kako narod ili deka nemame nekoj Goce Delcev??
Great_Macedonian i ednoto i drugoto
dejan Mislam deka nie odime na kaj nacionalna cel...ama sporo. Referendumot?? Neli toa ni bese cel? Ama ne ja postignevme, deka ne bevme site 'spoeni' i drugi slucai kade Makedonci protestirat zaedno za na site da im bide dobro....
Strelec Национална цел ИМАМЕ... И не една, туку МНОГУ... Тоа е да ја дозаокружиме нашата државност, да ги заокружиме битките за уставното име, за целосна валоризација на јазикот и за општо прифаќање на автокефалноста на нашата црква, да станеме рамноправен член на меѓународната заедница, да станеме дел од евро-атлантските интеграции (ЕУ и НАТО), да воспоставиме пријателски односи со сите држави во светот (особено со соседите), да изградиме заеднички интереси со етничките заедници во државата, да станеме економски силна држава која што рамноправно (и конкурентно) ќе се вклучи во меѓународната размена на луѓе (значи целосно либерализиран визен режим), размена на стоки и капитал, и конечно, да обезбедиме внатрешен и социјален мир... Сето тоа би било добра причина за Македонецот да биде среќен, со душевна благосостојба во себе и да биде горд затоа што е Македонец. Е сега... Дали оваа власта се бори (и колку се бори) за да ги оствари овие национални цели, е сосема друго прашање! Кратко речено, МНОГУ НЕДОВОЛНО И МНОГУ НЕКВАЛИТЕТНО... Истото важи и за претходната власт и за таа пред неа итн. Ако нешто не се смени ’од корен’ во свеста на Македонецот, дефинитивно истото ќе се случи и со наредната власт... Пред се’ и на "very first" место, треба да престанеме со правење светци од луѓето во ’нашата’ партија и плукање и омраза кон ’оние другите’! dejan... Падот на СДСМ. ЛДП и ДУИ сам од себе нема да доведе до остварување на горенабројаните национални цели... Исто како што до нивно остварување не дојде ниту кога пред 3 години ’паднаа’ ВМРО ДПМНЕ и ДПА... Квалитети (некаде повеќе, некаде помалку) има кај сите, но... сепак нешто недостасува... Во животов сум имал прилика да запознаам стотици Словенци и ’со своја глава’ гарантирам дека од нив сме поквалитетни и поумни луѓе! И може ли сега некој да објасни зошто се тие цела светлосна година пред нас!?
dejan E takov odgovor cekav Strelec;) Bravo! Za sve si vo pravo, samo sto mnogu spori sme.
ProMKD
quote:
Originally posted by Strelec
нешто недостасува... Во животов сум имал прилика да запознаам стотици Словенци и ’со своја глава’ гарантирам дека од нив сме поквалитетни и поумни луѓе! И може ли сега некој да објасни зошто се тие цела светлосна година пред нас!?
Se soglasuvam so toa sto vikas deka od niv sme pokvalitetni luge, no nemozam da objasnam zosto se godini pred nas. Mozebi, etnicka podelba, mozebi geografiska lokacija, mozebi politika, koj znae sto!
achtung_panzer
quote:
Originally posted by ProMKD
Se soglasuvam so toa sto vikas deka od niv sme pokvalitetni luge, no nemozam da objasnam zosto se godini pred nas. Mozebi, etnicka podelba, mozebi geografiska lokacija, mozebi politika, koj znae sto!
Dezhelata ja nema Albanija na zapad (drzhava shto se prpelka vo 18-ti vek), Bugarija na istok (edna od pogolemite bivsho-sovetski tragedii), Srbija na sever (nezasit nacionalizam 24/7) i Grcija na jug (seljanduri transplantirani vo 21-vek so pomosh na nebroeni milijardi od EU). Vo Slovenija se zbori slovenechki, malcinstva iako ima se drzhat cvrsto na kaish bez strav koga treba da se konfrontiraat so niv. Jasno i glasno e raskrsteno so bratstvoto i edinstvoto, koga trebashe da se kazhe "ne" na Solani, krizni grupi i helsinshki komiteti, se kazha "ne"... Vo procesot na privatizacija imaa podobra startna pozicija od bilo koja druga SFRJ republika, skoro se' shto vazheshe za shtitena industrija vo bivshata drzhava se naogjashe vo Dezhelata. Taka da imaa shto da prodavaat koga dojde red da se kanat investitori, tak normalno. Na takva ekonomija ne e mnogu teshko da se nadogradi socijalen sistem na kogo konk*rencija mu e samo skandinavskiot... Sporedbata na slovenechkite so makedonskite iskustva vo bajkovitite "integracii" e nesoodveten, Makedonija- slepoto crevo na bivshata federacija koga se osamostoi izleze kako iznenaduvanje na koloto, vo nichii kalkulacii ne beshe nova drzhava na jugot od Balkanot. A bidejkji nikoj nekje iznenaduvanja vo poker so visoki vlogovi, siracheto kje mora da si odi...
sardaukar Мојот одговор на прашањето на Дејан оди вака. Ние имаме цели национални и државни во добра мера напишани од Стрелец иако кон нив ги додал не само материјалните туку културно-духовните цели кои што во една целина би ги свел на: откривање, развивање и исчистување на македонската личност. Тоа откривање, развивање и исчистување на личносното специфично за Македонија би значело создавање на сето од Македонски аспект и не трчајќи по туѓи соништа туку стремејќи се и достигнувајќи ги чекор по чекор нашите сопствени соништа и идеали. Тоа не значи дека туѓите соништа се лоши туку само не се наши и не ни ја даваат вистинската мотивација. Тоа би значело не создавање на европски градови, Европско Скопје, европско она, европско ова, туку Македонско Скопје, Македонска Македонија и тн. и така кажувајќи му на светот за нешто ново што тој не го знаел. Македонска архитектура, македонска терминологија за институции, за титули, македонски апликации во разни дизајни итн. Мислам дека тоа се исполнува делумно единствено на полето на музиката. Така светот нам ќе ни се одушевува како ние него. Бидејќи заедничкото го имаме сите, ами едни од други учиме од различното. Така сами би се почитувале и другите нас би не почитувале. Би имале желба да останеме и да ги браниме градовите и селата бидејќи би ги чувствувале свои најпријатни за живеење. Таквата мотивација би ни дала енергија за создавање на материјалната благосостојба, а не обратно. Но за реализирање на материјалните цели како и македонската личност не дојде до појава на личности кои обединувачки ќе го хомогенизираа народот кон тие цели. Такви личности сигурно постојат но системот кој го прифативме за живеење не ги исфрли на површина. Коренот на проблемите го гледам во демократскиот систем кој според мене е систем кој безвезно ги троши енергијата и времето. Ни најмалку демократијата не е праведност. Ниту во МК ниту во САД ниту во Австралија демократијата не донесува праведност не само за нас Македонците, туку за сите послаби заедници особено не за обичниот поединец. Само силните ја легитимираат својата сила и го промовираат овој систем за праведен. Ако беше праведен овој систем праведно ќе просудеше меѓу нас и Грците. Но посилните си ја истеруваат и си ја легитимираат „својата правда“ пред светот. Грците пак плачат од посилните Турци што им одзедоа дел од Кипар итн. Класичната демократија нема систем на вредности. Тоа е ништоверски систем, не верува во ништо. Такво е и потсвесното чувство на Македонците во Македонија и затоа се затвораат само во келијата на сопственото семејство незаинтересирани за ништо што не е во кругот на интересите на најблиската фамилија. Нормално ако нешто негирам тогаш би требало да предложам нешто афирмативно но тоа ќе го оставам за топик кој наскоро ќе го отворам. Социјализмот веруваше во човекот. Кај нас добри 2-2,5 децении функционираше и постигна резултати. Влезе во криза во 80десетите и сосема правилно по десет години криза беше отфрлен. Демократското уредување верува во материјата. Верува дека материјалната благосостојба ги решава сите проблеми на луѓето и нациите. Еве кај нас веќе 14 години не дава резултати на ниедно поле ниту навестува подобрување. И на резултатите во западните земји не сум одушевен што треба да почнеме да се прашуваме дали ја заслужува „славата“ во нашето време.
Makedon Makedoncite imaat cel i si sakaat svoja prosperitetna drzava. NeMakedoncite koi se na rakovodnite mesta vo nasata vladejacka partija sakaat unistena makedonija, albanizirana itn.
Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
Makedoncite imaat cel i si sakaat svoja prosperitetna drzava. NeMakedoncite koi se na rakovodnite mesta vo nasata vladejacka partija sakaat unistena makedonija, albanizirana itn.
Кои се тие Македонци што сакаат своја просперитетна држава, Тие што до пред три години беа на власт? Епа зошто во тоа време Македонија не виде просперитет? И ми го прочита ли ти постот? Особено овој дел:
quote:
Originally posted by Strelec
Ако нешто не се смени ’од корен’ во свеста на Македонецот, дефинитивно истото ќе се случи и со наредната власт... Пред се’ и на "very first" место, треба да престанеме со правење светци од луѓето во ’нашата’ партија и плукање и омраза кон ’оние другите’!
OooOo Народе македонски со какви идеи си ти, (so nikakvi) доста беше, разбуди се, свести се не спиј ти. (apaurinot/leksiliumot ushte drzhi)
Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
Strelec, jas voopsto ne spomenav partii.
Аха... Значи на културно-уметнички друштва мислеше?:)
concrete
quote:
Originally posted by achtung_panzer
quote:
Originally posted by ProMKD
Se soglasuvam so toa sto vikas deka od niv sme pokvalitetni luge, no nemozam da objasnam zosto se godini pred nas. Mozebi, etnicka podelba, mozebi geografiska lokacija, mozebi politika, koj znae sto!
Dezhelata ja nema Albanija na zapad (drzhava shto se prpelka vo 18-ti vek), Bugarija na istok (edna od pogolemite bivsho-sovetski tragedii), Srbija na sever (nezasit nacionalizam 24/7) i Grcija na jug (seljanduri transplantirani vo 21-vek so pomosh na nebroeni milijardi od EU). Vo Slovenija se zbori slovenechki, malcinstva iako ima se drzhat cvrsto na kaish bez strav koga treba da se konfrontiraat so niv. Jasno i glasno e raskrsteno so bratstvoto i edinstvoto, koga trebashe da se kazhe "ne" na Solani, krizni grupi i helsinshki komiteti, se kazha "ne"... Vo procesot na privatizacija imaa podobra startna pozicija od bilo koja druga SFRJ republika, skoro se' shto vazheshe za shtitena industrija vo bivshata drzhava se naogjashe vo Dezhelata. Taka da imaa shto da prodavaat koga dojde red da se kanat investitori, tak normalno. Na takva ekonomija ne e mnogu teshko da se nadogradi socijalen sistem na kogo konk*rencija mu e samo skandinavskiot... Sporedbata na slovenechkite so makedonskite iskustva vo bajkovitite "integracii" e nesoodveten, Makedonija- slepoto crevo na bivshata federacija koga se osamostoi izleze kako iznenaduvanje na koloto, vo nichii kalkulacii ne beshe nova drzhava na jugot od Balkanot. A bidejkji nikoj nekje iznenaduvanja vo poker so visoki vlogovi, siracheto kje mora da si odi...
Panzer....mozam da bidam raat...drago mi e deka ima barem eden ovde koj razmisluva kako treba !!!!!!!! A ako nekogas resis da trgnes smetaj me na 1600, ke izvlecam uste nekoj saat resurs od krsov!!!!!!