Makedonija i EU-3 del
Makedonija i EU-3 del
concrete Denovive gospogicata Sekerinska ke bide vo Brisel, na kolokvium... Veke odnapred izjavi deka ne e dovolno napraveno od strana na Makedonskata vlada za da bideme sigurni vo odlukata na Evropskite "bogovi"...uste da kazese koga misli veke ednas toa da go napravi... Oli Ren veke spomnuva deka vo odnos na imeto da se razmisli sto se pravi...bidejki site EU zemji treba da "dignat" raka. Neznam kolkav i e nosot denovuve , mora veke da ima problemi po liftovite.... Starata dobra Evropa............i umnite SLO-mufloni!!!!!
jingibi ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА И БАЛКАНИ | МАКЕДОНИЯ “Дневник”: Македония може да стане член на ЕС след десет години 21 януари 2006 | 16:20 Агенция "Фокус" Брюксел. Македония може да стане член на ЕС след десет години, когато изпълни всички условия и след като ЕС направи възможно своето функциониране с над 27 страни-членки, е заявил в интервю за македонския вестник “Дневник” Андрю Дъф, депутат от групата на либералите в Европейския парламент и автор на доклада за преодоляване на конституционната криза в ЕС. Дъф препоръчва на Македония да се реформира, да извършва натиск над европейските лидери за по-бързото приемане на конституционната рамка и институционалната реформа.
concrete Makedonija ke stane del od EU , togas koga ke i dojde denot, a od iskustvo, ziveejki golem del od zivotot vo Yugoslavija ...koja sega e arhetip na denesnata EU konfiguracija i sostojbi, koga e toa ne moze da go kaze nikoj vo ovoj moment. Bugarive planiraat pocetokot na 2007 , verojatno samo planiraat??? Se nadevam i se trudat..... Mnogi raznorazni generali posle bitka sega raspreduvaat volna sto toa se slucilo so Yugoslavija , no da si im ja raskazal Yu prikaznata eve duri i 1985 ke te gledale belo ko da si posledna budala. Taka da i "EVROPSKIVE" jasnovidci.....nikoj pojma nema , a nekako YU prikaznata mi stanuva se poveke EU prikazna.....se nadevam deka taa krvava i mnoooogu skapa avantura ne bese dzabe , nesto verojatno i se nauci???? dali??? Taka da ostavete gledanje vo stakleni topki...idninata sekogas e mnogu poneobicna od sekoja fantazija...duri i vo 21 vek :):):)!!!
Makedon
quote:
[i]Originally posted Strelec Брадест сеирџија Браво за СДСМ... Само тие се заслужни за ова и никој друг!!! btw, еве топик за ЕУ: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=11305&whichpage=7
Hahahaha abe strelec, ne sme ni dobile ni datum za otpocnuvanje na pregovorite koi potao mozat da traat i po 20-30 godini, kako so Turcija..... Za da staneme clen na EU, treba: 1 demokratska drzava so jako nezavisno sudstvo, a site od EU i NATO ni trubat deka imame politizirano jalovo i neefikasno sudstvo; e toa ti e zasluga na tie sto gi falis. 2. jaka ili barem stabilna ekonomija, a momentalno nie sme posledna ekonomija vo evropa po rast t.e. TONEME; e toa ti e zasluga na tie sto gi falis. 3. ni treba socijalna drzava, a ne 44% nevraboteni, sto e najgolem procent vo Evropa, a mozebi i vo svetot (mozebi parirame na Kongo, Nigeria, Ruanda, Uganda i zemjite od toj tip, no tie se vo Afrika, a nie vo Evropa:, za toa koj e zasluzen, vlasta ili opozicijata? [:D] E koga ke ni se stabilizira ekonomijata, koga je imame vistinski demokratska drzava i nezavisno sudstvo, e duri togas ke pocneme pregovori so EU, a toa e za nekolku dekadi.
toni_a
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Vidi, exekucija na zakonot za koi se nadlezhni vladata, opshtinite, policijata, itn e tezhok teren i ochigledno e deka ne si svesen: ako mislish deka ne si vo pravo (dodeka ima pravo za taa rabota) imash mozhnost da odish na sud i da si barash pravo. Kakvo nivo???
sto mi vredi koga mnogu raboti se po "ermessen der behoerde" (procenka/mislenje na sluzbata).taka da nekoj treba da se tuzi,dava pari,vreme,nervi...za da go dobie zasluzenoto,dodeka drugi "dobivaat" bez problem... toa sto nekoi,bez razlika od kakvi pricini,se "izzivuvaat" si e fakt vo "demokraticnata" ni EU.osobeno vrz "maliot covek"...osobeno vrz onie so skrateni prava,bez finansiski moznosti i poznavanje! za germanija mi se jasni rabotite (nemoj da mislis deka ne sum "uhodan" [:D]) ,bas zatoa gi pisuvam ovie raboti... odi tuzi go grkot koga ke te vrati od granica zasto si kazal deka odis vo SOLUN... za "nivoto"...(primitivno ili sovremeno/moderno) na primer nacinot na korupcija,pravilata na "igra",zastitata na interesi,propagandata koja se vodi,menadzerskite "obesshtetuvanja",licnite "vrski" (za onie sto neznaat kako se vika ova vo DE -> vitamin B) ,... [se sekavas li na "soedinuvanjeto" d2 i vodafone? kolku lapna glavniot covek? i sto bidna na sudenjeto?] oficijalno se` si e vo red,no sto se slucuva zad zatvoreni vrati...
трендафил Секој од нас ги спомнува нормалните однесувања што треба да не однесат во ЕУ само кога е тој оштетен. Во спротивно не. Така и новинарите со години пишуваат за спороста на судството. Сега кога 10 новинари се осудени во доста брза постапка се бунат зошто судството е брзо.
concrete Hmmmmm....vas izgleda seuste ne vi e jasno deka kako Makedonija so Makedonci (na Makedonci veke ne e!!!)...nikogas ni vo NATO, ni vo EU ke vlezeme...uste li ve laze umot i partiite na "vlast" ?????? I Mesecinata da im ja simnete na tacna....NEMA!!!!
трендафил Сега, откако еуфоријата помина, ќе поставам едно прашање. Уште колку години ќе се спомнува кандидатурата без датум од страна на актуелната власт, се надевам од следната година опозиција. Дали е нашето членство заслужено, или пак изгледаме како некој питач од раскрсница запишан на постдипломски студии? Имаше ли и има ли владата план што да прави сега откако ни ја подарија кандидатурата (доколку не се работи, да повторам, за политички кредит со непозната камата и други услови)? Што ќе прави владата ако например ЕУ побара од нас итно превземање и судење на евентуалните злосторници што Хаг сака да ни ги предаде, а ние не ги бараме?
dejan Македонија треба да работи уште за кандидатски статус http://217.16.70.245/?pBroj=1889&stID=44074&pR=2 Sega dali ova znaci deka Makedonija ke dobie edno sigurno NE??? Ako e taka togas, koj gi ebi EU.
nepobedliv Ne ke recat deka Makedonija e na dobar pat no nema da dadat datum...prv cekor kon clenstvo. Sovetot ke se sretne slednata godina i ke resi datum.
f9 Izvini shto sakash da kazhesh? ...Shto sakav da kazham veke se sluchi.Posle edno chudo tajni pregovori Karla dade pozitivno svetlo za Hrvatska.Bukvalno izjavata glasi deka vo poslednite 2 nedeli Hrvatska celosno sorabotuvala so tribunalot i so toa EU gi otvori pregovorite so Hrvatska. Vsushnost Avstrija toa i go posakuvashe i zatoa celo vreme beshe protiv Turcija. Denes mozhebi najsrekni od ovaa odluka se ne samo Ante Gotovina,tuku i Mladich i Karadzhich. I vaka stokmeno Turcija vleguva vo 10 godishni pregovori...koj po se izgleda ke traat 20 godini. Nie navistina treba dobro da se zaprashame kade toa nas ne nosat politicharite.Vo kakva kokoshkarana.
dejan A sto e so Slovenija Trendafil?? Neli imame dobri odnosi so Avstrija??
Jakov Temava ke ja zaklucuvame ili ke ja ostavime do 9 noemvri da pozivurka. Hrvatska gi dobi pregovorite isto i Turcija. Sega ke pocnat rigorozno vo EU da gi primenuvaat porakite od neuspesnite referendumi vo Francija i Nl, sto ke rece ke ja zatovrat vratata za zapaden balkan. Zatoa koj sto ima da kaze neka kaze pa zdravje drugiot mesec ke i svetneme kljucot.
трендафил Австрија всушност сите проблеми ги правеше за да се почнат преговори и со Хрватска. Не се бореше против Турција. Штета е што ние немаме некој пријател кој ќе го направи тоа за нас. Барем не додека (сега ќе ризикувам да бидам прогласен за бугарофил) Бугарија ( и подоцна Турција) не стане полноправна членка. И понатаму очекувам отворена врата за нас во ЕУ. Само не знам кога ќе влеземе и ќе ја затвориме.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Jakov
Temava ke ja zaklucuvame ili ke ja ostavime do 9 noemvri da pozivurka... Zatoa koj sto ima da kaze neka kaze pa zdravje drugiot mesec ke i svetneme kljucot.
Ako se svetkaat kluchevi na vakvi temi- bajki so rok na dostasuvanje 9 noemvri, mislam deka ovaa ne treba da bide i edinstvenata tema za pod kluch...
intel Вие дискутирајте си и уживајте, за тоа дали треба клуч или не има кој да се грижи. Патем Јаков дај бе закочи малку-сериозно ова.Ептен си во облаци бе човек.Имаш историја па заклучувај и отклучувај ако ти е толку мерак.
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by f9
Izvini shto sakash da kazhesh? ...Shto sakav da kazham veke se sluchi.Posle edno chudo tajni pregovori Karla dade pozitivno svetlo za Hrvatska.Bukvalno izjavata glasi deka vo poslednite 2 nedeli Hrvatska celosno sorabotuvala so tribunalot i so toa EU gi otvori pregovorite so Hrvatska. Vsushnost Avstrija toa i go posakuvashe i zatoa celo vreme beshe protiv Turcija. Denes mozhebi najsrekni od ovaa odluka se ne samo Ante Gotovina,tuku i Mladich i Karadzhich. I vaka stokmeno Turcija vleguva vo 10 godishni pregovori...koj po se izgleda ke traat 20 godini. Nie navistina treba dobro da se zaprashame kade toa nas ne nosat politicharite.Vo kakva kokoshkarana.
f9, ako si protiv vlezot na RM vo EU togash konstitutiraj gragjansko dviszhene protiv kooperacija so EU i sobiraj glasovi, itn. Neli me ubeduvavte deka RM bila isto kako Evropskite zemji, demokratska drzhava? A ke potsetam deka Turcija beshe vekje vo EU, pa ja napushti. Sega pak se vrakjaat, po bilo kakvi pricini, i Evropskata zaednica napravi diplomatska greshka, slicna na ta na EU Summitot vo Solun pred 3 godini, i sega morat da vodat razgovori so niv, iako narodot vo Evropa e protiv, pa se najdoa vo dilema: ili ke gi uvredat turcite ili pa ke rizikuvat kazna na izbori od narodot. Pa sigurno ke se vlechkaat sega po pregovori za pristap. Ne zaboravajte: EU sama se izgradi i sama si gi pishuva pravilata. Koj ne saka taka da igra, ... A panzer (moj najomilen panzer, kako mozhev da zhiveam bez tebe: Koga napishav sosedi mislev na Avstrija i Germanija. Tie stvarno si ja sakaat, pa zatoa Wolfi Schuessel izjavi, kako Turcija da ja primame koga Hrvatska ne e vlezena... a stvarno ubavi patishta i tunelcinja izgradoa Hrvatite so tie prekrasni pari od ISPA. A za protekcionizmot na EU, ubavo kako meshash temi, alal ti vera, sigurno EU vodi protekcionizam zatoa se sostavi? Shto site tie, pa i nasha RM se clen na STO, pa ne se tuzhat na megjunardoni sudovi nego se sudat pred STO, gledam kolku se razbirash od ovaa tematika, toa e druga pricina.No sepak se prashuvam, na koja zemja, isto taka clen na STO sme biten trgovski pazar, za ako bi vovedile nekoi danoci, ni be tuzele na STO? Koja e taa zemja???
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
A panzer (moj najomilen panzer, kako mozhev da zhiveam bez tebe: Koga napishav sosedi mislev na Avstrija i Germanija...
A be jas ne znam kako mozhesh da zhiveesh so sebe... Hrvatska i Avstrija bi bile sosedi ako nekoja od niv izvrshi anshlus na Slovenija (ili neshto slichno na toa), a do Germanija... e toa ti go ostavam na tvojata jaka fantazija... A za toa kako doshlo do osnovanje na EU i koga, da beshe navistina taka kako shto ni go "objasnuvash", sega oficijalniot jazik niz EU kje beshe ruskiot. Niti geografija ti ide, niti istorija... stvarno jako ti go isprale mozocheto vo toa shkoloto shto se obiduvash da go zavrshish.
toni_a
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Nikoj zakon ne e tolku jasen, i sve se ostava da odlucat nadlezhnite organi. Stvarno ne razbiram za shto se karame tuka, ama ako ne se karame ne sme raat? Ili ti zestoko na nekoi raboti reagirash koi mene ne tangiraat ni periferalno?
bi gi stavil vo "" ------------------- nemoj da go svakas ova kako raspravija so mene,sakam da ti ukazham na nekoi raboti... ajde kazi mi koja drzava ima demokratija po RAMKOVEN? sto se slucivase koga NATO napagase vo srbija i sto bidna so izbeglicite? se uci li na UNI vo germanija na turski? zasto dozvolite od ne EU vazat samo 1 god,a posle toa nevazat i treba da se PLAKA i polaga na novo vo DE? ako te fatat pijan na tocak ti ja zimaat dozvolata? [:D] podmolno se "udira" po se tugo,a se velici nasekade germanskoto.... ima mnogu polosi drzavi vo EU za razlika od DE,no sakam da ti kazam deka ne e se "rozovo" i deka se` se "jade"... mojot prestoj i drugi ostanati raboti mi se 100% garantirani i osigurani tuka vo DE ,no ne se raboti za toa.se raboti za nekoi pretstavi i sliki koi ne se bash taka,pa zatoa na momenti "reagiram" [;)] osobeno me inspirira ona: [quote] A ako nekogash ke imash mozhnost da zhiveesh vo edna druga evropska zemja, ke vidish shto znachi demokratija vo sekoednevie... ajde grcite,EU-> demokratija...!? ili interesi!? imam malku iskustvo i poznavanje vo odnos DE i zivotot tuka,pa mene ne me "zamara" direkno onoj shvabskiot mentalitet ama realno gledano... za "mackanje" ,ponizuvanje,rasizam,"demokratija" mozam da davam mnogu primeri... selektiraj malku i ne gi zimaj zdravo za gotovo rabotite.izleguvaj malku nadrvor od "ramkite" pa mozebi tamu ke se vidat odgovorite... prijatelski i sograganski pozdrav[:)]
M.O.C
quote:
Originally posted by concrete
Denovive gospogicata Sekerinska ke bide vo Brisel, na kolokvium... Veke odnapred izjavi deka ne e dovolno napraveno od strana na Makedonskata vlada za da bideme sigurni vo odlukata na Evropskite "bogovi"...uste da kazese koga misli veke ednas toa da go napravi... Oli Ren veke spomnuva deka vo odnos na imeto da se razmisli sto se pravi...bidejki site EU zemji treba da "dignat" raka. Neznam kolkav i e nosot denovuve , mora veke da ima problemi po liftovite.... Starata dobra Evropa............i umnite SLO-mufloni!!!!!
heheheheh abe vidi nie sme krivi nie glasame, site politicari vo mk ne gledaat samo kako "penkala", rabotava shto si drobel toa ke srkash....
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by toni_a sto mi vredi koga mnogu raboti se po "ermessen der behoerde" (procenka/mislenje na sluzbata).taka da nekoj treba da se tuzi,dava pari,vreme,nervi...za da go dobie zasluzenoto,dodeka drugi "dobivaat" bez problem... toa sto nekoi,bez razlika od kakvi pricini,se "izzivuvaat" si e fakt vo "demokraticnata" ni EU.osobeno vrz "maliot covek"...osobeno vrz onie so skrateni prava,bez finansiski moznosti i poznavanje!
Nikoj zakon ne e tolku jasen, i sve se ostava da odlucat nadlezhnite organi. Stvarno ne razbiram za shto se karame tuka, ama ako ne se karame ne sme raat? Ili ti zestoko na nekoi raboti reagirash koi mene ne tangiraat ni periferalno?
toni_a ЗАВРШИ ТЕНДЕРОТ ЗА НОВИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ Германската "Гисекс и Дервиент" ќе ги изработува новите пасоши ...Се очекува македонските граѓани да ги добијат новите биометриски пасоши изработени по европски стандарди во април 2006 година. Во новите лични документи, податоците за носителот на исправата ќе се внесуваат на поликарбонатска основа со технологија на ласерско енгравирање. Чипот што треба да биде вграден во пасошот ќе содржи отпечатоци од сопственикот на исправата, негова фотографија, дигитален потпис, како и боја на ирисот на окото. - Бидејќи до завршувањето на жалбената постапка изборот се уште не е конечен, не може да кажеме дали ќе има измени во дизајнот и колку ќе чини новиот патен документ, но сигурно ќе биде поевтин од една виза за Грција - изјави Темелковски... http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2878&stID=64395 kako da go razberam ova sega? nema da ima vizi za EU? a znae li nekoj kolku kosta vizata za grcija? me interesira poradi novite ceni na pasosite.
toni_a Рупел: Македонија има шанси да биде следниот кандидат за ЕУ Македонија има реални шанси да биде следниот кандидат за членство во Европската унија, имајќи ги предвид одлуките што беа донесени на Советот на ЕУ во Луксембург, изјави претседавачот со ОБСЕ, словенечкиот министер за надворешни работи Димитриј Рупел по денешната средба со шефот на македонската дипломатија Илинка Митрева http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=52266
јузер а Бранко пак во Австро-Унгарија, да лобира кај нив дека ќе бидат земја претседавач со ЕУ (да се прошета по Виенските валцери).
concrete Nisto od toa dragi moi, ja dilatiraat zemjata na ovcite ( ne se raduvajte ne e toa New Zealand !!!)onaa VIRAN zemja na VIRAN-ovci, FROMFAP za neodredeno , prakticno za nikogas kako Makedonija...koga toa nesto drugoto ke dojde na red ...ima vreme, a NATO ...e posebna komedija, ne vredi veke da se trosi internetov na takvi gluposti....
Jakov Можно е одложување на мислењето на ЕК27.09.2005 Можно е мислењето за Македонија да биде одложено доколку земјата не направи напредок до 9 ноември. Ова го наведува Прес агенцијата за европски информативен сервис со седиште во Брисел. Во овој напис се наведува и дека допрва треба да се види дали Комисијата во секој случај ќе го објави мислењето во ноември или тоа ќе биде одложено се додека Македонија ќе може да биде препорачана за земја кандидат. Kako ne driblaat kako mali deca. Sekoja cest. Она што се збореше уште пред да го добиеме прашалникот на крај тоа и ќе се случи. Ни ноември ни декември ништо од тоа. Одоговор во некоја матна форма ќе ни пратат сега со главен УСЛОВ над УСЛОВИТЕ регуларни избори 2006. А регуларни избори во МК досега имаше само во два наврати кога позицијата губи и на власт доаѓа опозицијата(1998 и 2002). Се друго беше фалш и ѓубре. И сега што ни готви симпатичниот старец Хавиер? Мк. нема да влезе во НАТО, МК нема да добие покана за ЕУ со конкретен датум за почеток на преговорите во 2006 него ќе добие магла која можеби ќе се разбистри во 2007 после добрите избори во есен догодина. Ако сега се вратиме на единствениот начин како во Македонија се прават добри избори значи скриената порака што е..... Дилерот и подели два џокери на опозицијата година дена пред избори. навива ли тоа он да си одат сините и да дојдат некои нови, десни дибеци кои полесно се контролираат. Кога им требаше спроведување на Рамковни срања им требааше комуњарски менталитет, ама сега се појасно станува дека тој менталитет не прави реформи и нема ВОЉА за градење независни и одржливи институции, па Брисел се повеќе се чини бара замена.... Финтата е кому ќе му се посреќи?
dejan Mislam deka ke ni dadat uste edna sanca da im pokazheme deka sakame da vlezeme....sanca na vladata malku po seriozno da gi fati reformite, i taka ke ni recat deka slednata godina ke ni kazat!
dejan ^^ Eh sto vi rekov!!
трендафил А колку можеме да напреднеме до 9 ноември. Ако се работи за оваа година. Дали на пример газдите на мотелот „Бриони“ во Челопек, кој беше разурнат заедно со обезбедувањето во воениот конфликт ќе може да почнат со неговото реставрирање. Или сторителите ќе бидат казнети. Дали ќе се вадиме дека нема да бидеме примени во НАТО во догледно време поради Анте Готовина? Иако, да повторам уште еднаш. Мислам дека комисијата ќе даде мислење дека треба да бидеме примени во ЕУ, само нема да се знае кога. Тоа практично значи дека комисијата ќе признае дека сме во Европа, што веројатно и самите го знаеме. Со исклучок на власта која изгледа мисли дека сме во Африка. БАрем така делува.
concrete Aj be trendafil, temava e demode veke.........
dejan Nie sme eksperiment!! Јордановски: Македонија е експеримент што мора да успее! Во организација на Секретаријатот за европски прашања на македонската Влада и Вилтон Парк конференции од Велика Британија, од вчера во Собранието на Македонија се одржува Конференција за подготовките на Југоисточна Европа за влез во Европската унија. “Постојаното проширување на Унијата е историски настан кој од една страна фундаментално ја менува политичката и економската карта на Европа, а од друга страна уште повеќе потенцира дека процесот на европското обединување останува незавршен”, изјави во своето обраќање во раките на официјалниот дел на конференцијата претседателот на Собранието Љупчо Јордановски. “Припадноста на ЕУ како цел за граѓаните на Македонија не значи само потврда на нивната неспорна припадност кон европската цивилизација и култура, таа значи и суштествено споделување на принципите кои се во основата на ЕУ - слободата, демократијата, почитувањето на човековите права и основни слободи и владеење на правото”. “Свесни сме дека во процесот на пристапување кон ЕУ нема стекнати позиции, има само “добро одработени позиции“. А ние што одработивме оттогаш?: изгласување на Законот за нова територијална организација, изгласување на Законот за употреба на симболите, Законот за референдум, почеток на имплементирање на законите за децентрализација, реформи. Со еден збор, законски го заокруживме Рамковниот договор”, оцени Јордановски. “Некој вели дека сме експеримент. Јас велам нека сме експримент, но за новата, обединета Европа од судбоносно значење е тој експеримент да успее. Бидејќи визијата која започна оттука, од ова мало парче територија наречено Македонија, која не само декларативно туку и практично се реализира е визија за нова обединета Европа не како сојуз на држави веќе како сојуз на народи, сојуз каде се почитуваат правата на културната различност и правото на почитување на личноста”, заклучи Јордановски. Амбасадорот на Велика Британија во Македонија Роберт Четертон Диксон истакна оти Британија е долгогодишен симпатизер на проширувањето на ЕУ исто како што е симпатизер и на одделното, но комплементарно проширување на НАТО. “Тоа е нашиот водечки принцип. Не смееме да ја затвориме перспективата за натамошно проширување и да ризикуваме да го загубиме сето она што овие држави го постигнаа во развивањето на демократијата, слободата и владеењето на правото”, истакна Диксон. Според него, земјите аспиранти треба да можат да прикажат дека постигнале напредок во владеењето на правото, дека одржуваат слободни и фер избори, оти имаат фукционални пазарни економии и накусо дека ги задоволуваат Копенхангенските критериуми, објективни стандарди кои се клучот за напредокот. “Како што се изрази британскиот министер за Европа Даглас Александар за време на посетата на Скопје овој месец, стандардот за членство во ЕУ не е кренат, но никому нема да му биде дозволено да се искраде под него”, посочи Диксон. “Македонија стана жив доказ дека мултиетничкото општество може да функцинонира на Балканот. Ова е огромно постигнување и пример за регионот. Успехот на Охридскиот договор ги постави темелите за европската интеграција, но јасно е дека се потребни уште повеќе промени за интеграцијата да стане релност. Владата се фокусира на вистинските области во реформите за нејзината иднина во ЕУ, а стандардите треба да се кренат во судството и полицијата изборниот процес и економиајата”, оцени Диксон. “Не можам да ги предвидам одговорите што ЕК ќе ги даде кога ќе го објави своето мислење за кандидатурата на Македонија за членство во ЕУ, ниту можам да кажам како европските лидери ќе реагираат кога ова прашање меѓу другите ќе биде изнесено пред Европскиот совет на 15 декември. Но, јасно е дека одоворите на овие прашања ќе треба да бидат засновани на објективни докази, пред пристапувањето да стане реалност”, оцени британскиот амбасадор во обраќањто во официјалниот дел на Вилтон Парк конференцијата. http://www.novamakedonija.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=0&EditionID=469&ArticleID=18993
Jakov Ne ja razbiram vladata zasto ne im go otkaze gostoprimstvoto na stranskite misii. Obedineti nacii preku UNDP otvoreni i direktno gi uriva site uspesi na vladata i saka da ja rasipe slikata za ekonomskiot napredok i prosperitet. Od vakvi spiunski firmi i predavnicka opozicija nemozeme da se dobereme do nato i eu tokmu koga sme na nivniot prag. Citajte sto i kako falsifikuvaat. Драстично опаѓа довербата во Владата, Собранието, Претседателот, полицијата и медиумите. Нема промена во довербата во судовите, а благо е зголемена довербата во локалната самоуправа и армијата, се наведува во последниот извештај за навремено предупредување на УНДП. Македонските граѓани не веруваат дека ќе им се подобри животот, сакаат да заминат во странство и сметаат дека во ЕУ ќе не примат дури по 10 години. „Излезот не се гледа и заради тоа Македонија е стабилна, незадоволна и парализирана, бидејќи никој никакви решенија не успева да види. Видете ги последните сугестии во врска со македонската НАТО-интеграција или македонската ЕУ-интеграција“, изјави Ѓунер Исмаил, експерт за политички прашања. „Акцентот на проблематизирање на нашите позиции е ставен на корупција, изборно законодавство, избори, организиран криминал, јакнење на администрацијата“, додаде Исмаил. Во извештајот се забележуваат и поголеми поместувања во рејтинзите на партиите. По подолго време опозициската ВМРО-ДПМНЕ избива на врвот, односно има поголем рејтинг од владеачката СДСМ. На прашањето за кого би гласале сега, 15,8% од Македонците се изјасниле за во ВМРО-ДПМНЕ, додека 13,4% за СДСМ. На трето место избива партијата на Љубчо Георгиевски со рејтинг од 3,6%, по што следи ЛДП со 1,1%. Од албанските партии, ДУИ далеку подобра од ДПА. За ДУИ се изјасниле 50,4% од Албанците, додека за ДПА се изјасниле 6,7%. Сепак, најголем процент има потенцијални апстиненти. Дури 38,7% од Македонците се изјасниле дека нема воопшто да гласаат, а кај Албанците бројката на апстиненти е 22,2%. Повеќе од половина од граѓаните немаат доверба во премиерот Бучковски, а околу 40% не му веруваат ниту на Претседателот. Рамковниот договор се прифаќа нормално, но се уште меѓу најголемите етнички заедници постои недоверба.
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by Jakov
Македонските граѓани не веруваат дека ќе им се подобри животот, сакаат да заминат во странство и сметаат дека во ЕУ ќе не примат дури по 10 години.
Bash deneska citav deka mnogumina germanski naucnici zaminuvaat da rabotata vo stranstvo (najpovekje za SAD) od tie gore navedeni pricini, a po niv i bega od GER koj mozhe, znachi najnormalni rabotnici rabotat vo Shvajcarija i Avstrija, na primer. Pa ne me cudi ako neshto slicno se slucuva i vo MK, jas go gledam toa kako transnacionalen fenomen, posledica od evropezacija i globalizacija. Jas licno dojdov na toj stepen vo moeto iztrazhuvanje koga se prashuvam dali evropezacijata na MK e toj tocniot pat, no dali ima alternativa za "modernizacija"? A toj proces da trae 10 god. ne bi bilo neshto losho, neli e podobro MK da vleze (ako vleze) eden den vo EU posle eden odreden period vo koj mozhe da si izgradi sopstvena drzhava a ne izgradena? Tuka ima mnogu ne odgovoreni prashanja, kako na primer kolku stranski pritisok i pari se dobri za MK (narocito vo pogled so MMF i reformite na javnata administracija), a isto taka mora da se prashame kolku kapacitet ima drzhavata za reformi. Ako sakam sama sebesi da si go odgovoram poslednovo prashanje, sve mi teknuva deka kaj edna zemja vo transformacija od avtokratski/totalitaren rezim do demokratski sistem izmenata e pocnata od narodot, no celata transformacija i nejziniot uspeh zavisi od vladeachkiot ("elitiniot") del na edna drzhava i nivnata sposobnost za da go izvrshi toj proces. A vo pogled na nashite "eliti" ... Mozhebi ne gresham vo toa shto imam barem doverba vo Gospod i deka ne sme tolku mnogu zgreshile kako narod za da ni go unishti sopstveniot makedonski identitet. Pozdrav, Vesna
concrete
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
[quote]Originally posted by Jakov Ako sakam sama sebesi da si go odgovoram poslednovo prashanje, sve mi teknuva deka kaj edna zemja vo transformacija od avtokratski/totalitaren rezim do demokratski sistem izmenata e pocnata od narodot, no celata transformacija i nejziniot uspeh zavisi od vladeachkiot ("elitiniot") del na edna drzhava i nivnata sposobnot.............
Efikasno im e toa skoloto te ucat nema sto : avtokratski/totalitaren rezim vo demokratski ......koj avtokratsko/totalitaren rezim vo Makedonija, kaj go najdovte , vo kakov bre demokratski??? Po civ terk ..Evropski...kaj najde demokratija vo Evropa ili bilo kade????? Ne gledas koi vetrista duvaat??????A Gospod odamna e vo nekoja druga dimenzija tamu se zanel so svoeto tvorenje, ovde sega e drug gazda!!!!!
Aj u Kafic pak tie konspiratovci! Ako si tolku ubeden deka clenkite na EU ne se demokratski drzhavi, poveli i dokazhi. Jas sum otvorena za sekoe mislenje, no ne za konspiracii i negativizacii. Ne lafaj samo, nego dokazhuvaj. A ako nekogash ke imash mozhnost da zhiveesh vo edna druga evropska zemja, ke vidish shto znachi demokratija vo sekoednevie...
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by Jakov
Vesna ima razlika megu terminot "germanski naucnici odat na rabota vo sad" i terminot "makedonskite gragani ne veruvaat" pa sakaat da si odat. ZNaci ne se site germanici naucnici, ama site nie sme makedonski gragani. Okolu demokratijata vo Evropa, zavisi kako se gleda na rabotite. Ovde e mnogu podemokratski. Primer 1. Ako selanecot Jean Pierre od selo L`Condove blizu paris se zakani deka ke go bombardira Sirak ke go obesat za muda na triumfalnata porta. primer 2. Od Bavarija vo Svajcarija preku Svarcvald ako mozes peski preku planinski premin natovaren so 100 kila kafe i 20 sanduci viski da pomines bez da te cepne nekoj ili da te uapsi da mi kazes na ufce. primer 3. Ako vo Kopenhagen maliot Seikh Abdul Khalid i drugarite od golf klubot podignat dzamija na drzavna zemja preku nok bez dozvola ke odat 10 godini zatvor minimum, neli..... Ne e slucajno izmislena demokratijata 850 kilometri juzno odovde...
Brain Drain a isto taka beganjeto na rabotnata sila vo drugi zemji ima i vo GER, jas ne zboruvava samo za naucnici (koi isto ne veruvaat deka ima uslovi za zhiveenje vo GER), nego isto za zidari, moleri, kelnerki, lekari, medicinski sestri itn koi od GER begaat zatoa shto tamu ne naogjaat uslovi za zhivot. Bez malku preterancija, mislish tuka drzhavata nema dadeno opsht imot za da se gradat dzamii? Ne zaboravi, Germanija ne e sekularisirana drzava, i na primer vo edno mesto kako Gelsenkirchen kade zhiveat 180.000 lugje ima negde 20-30 dzamii, ne vo klasicen stil, no ete taka skrieno, so edna mala tablica na vratata. Ima nekoi raboti povrzani so Fundamentalizacija, no eve tek vo poslednive 3 godini, so poteg i napor na MVR pocna da se raboti na toa, no ne bi rekla deka borbata e neshto uspeshna. Bashka toa shto na niv tuka ne im treba drzhavna zemja, nego se sobiraat dosta pari a i catpat od Saudiska Arabija ke izgradat nekoja. Tvoite primeroci vazhat za MK, a primerocite pokazhuvaat kolku korpucija vo malite neshta se naogja. A btw za svercuvanje: mnogu se svercuva, najpovekje belo robje i droga, kolku tehnicki i covecki napor se vlozhuva sepak svercot postoi. Razlikata izmegju edna zemja kako RM i edna zemja kako BRD ne e vo problemot, nego vo nacinot na baranje reshenie na toj problem. Site zemji vo pogolema ili pomala mera se soocuvaat so isti problemi (ekonomiski, kriminalni, etc.). No defintivno toj covek vo RF koj se zakanuva na Jaques Chirac ke bide daden na sud koj ke go osudi, a nema nikoj da go obesi bilo kade vo RF. Evropeizacijata ne e religija vo koja, kako gospod, veruvame deka ke bide sve dobro. Za mene toa e pritisok i pat za nekoi raboti da se reshat. No priznavam, i tuka ja poddrzhuvam Shalini Randeria, ne e toa edinstveniot pat za da se reshat makedonskite problemi, ama koj e protiv toj pat prvo neka predlozhi nov pred da go odbie ovoj shto RM go pocna da go odi ...
Jakov Vesna ima razlika megu terminot "germanski naucnici odat na rabota vo sad" i terminot "makedonskite gragani ne veruvaat" pa sakaat da si odat. ZNaci ne se site germanici naucnici, ama site nie sme makedonski gragani. Okolu demokratijata vo Evropa, zavisi kako se gleda na rabotite. Ovde e mnogu podemokratski. Primer 1. Ako selanecot Jean Pierre od selo L`Condove blizu paris se zakani deka ke go bombardira Sirak ke go obesat za muda na triumfalnata porta. primer 2. Od Bavarija vo Svajcarija preku Svarcvald ako mozes peski preku planinski premin natovaren so 100 kila kafe i 20 sanduci viski da pomines bez da te cepne nekoj ili da te uapsi da mi kazes na ufce. primer 3. Ako vo Kopenhagen maliot Seikh Abdul Khalid i drugarite od golf klubot podignat dzamija na drzavna zemja preku nok bez dozvola ke odat 10 godini zatvor minimum, neli..... Ne e slucajno izmislena demokratijata 850 kilometri juzno odovde...
f9 За пример- Турција и ЕУ последен дел Британскиот министер за надворешни работи Џек Строу -"шефовите на дипломатии на Унијата најдоцна до вечер да донесат конечна одлука по прашањето за турските преговори" Прецедателот на Турција Ахмет Неџат Сезар -"Турција ги исполни задачите што и ги постави ЕУ и нема да преземе никакви други задолженија за членство во таа организација" Е сега не е во прашање Кипарскиот проблем,ниту Грчките уцени, теоретски можеби ниту повикот на папата против влезот на муслиманска Турција... туку ете дојде официјално од Виена тоа што не можеле Австријците да им простат на Турците за опсадата пред повеке од 500 години на Виена... ....Жално но вистинито да една креатура што не наликува ни на најгрозниот Франкејштајн и во морална и во световна и во духовна смисла да им биде идеал на генерација Македонски политичари кој ги потрошија сите ресурси на магла,а не на креирање на место за пристојна живеачка.
dejan Neli Makedonija i Avstrija imat dobri odnosni?? Neli oni probale da ni pomognat vo vremeto na Turcite??
Aj u Kafic Da, Dejan, Avstrijanski vojnici dojdoa vo 17tiot vek za MK, po baranje na eden glaven avstrijanski katolicki lider, za pomosh vo protiv Turcite, no toa beshe pred 400 godini! Mora da se gleda segashnosta... jas ne veruvam deka avstrijanskata odluka ima podloga vo nekoi istoricki nastani. Na primer, Viena kako grad e poznat ja negovite Kaffee Haus, kafe kukji, koi izniknale od taa opsada. Greshka e da se bara objasnuvanje vo istoriski nastani vo segashnoto vreme zatoa shto retko nekoja diplomatska odluka se bazira na niv.
Aj u Kafic Sega da gi zhalam turcite? Sigurno ne. Ako se fatish za oro, glej da mozhes da igrash do kraj.
f9 E pa kaj se krie zajakot...vo Viena...ili vo Gotovina? Hrvatska e uceneta so predavanje na Ante Gotovina...Avstrija ja klati Evropa...bara da se primi predhodno Hrvatska. Turcija e samo edno ping pong topche so koe si igraat Evropskite politichari.
toni_a
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
pak tie konspiratovci! Ako si tolku ubeden deka clenkite na EU ne se demokratski drzhavi, poveli i dokazhi. Jas sum otvorena za sekoe mislenje, no ne za konspiracii i negativizacii. Ne lafaj samo, nego dokazhuvaj. A ako nekogash ke imash mozhnost da zhiveesh vo edna druga evropska zemja, ke vidish shto znachi demokratija vo sekoednevie...
demokratija vikash? [:)] od koi "oblasti" sakas primeri za diskriminacija,"selektivnost",rasizam... najgolem problem na "zapadnite" drzavi dosega bese ona generaliziranje na svoi i stranci.strancite site se stavaa vo eden kosh,no vo posledno vreme zapocnaa da svakaat deka musliman i hristijanin ne e istoto.sto godini nanazad im go objasnuvav na nekoi "deutsche"...ili eden kup drugi raboti,kako na pr. ona sto stoi vo vizata deka ako izlezesh podolgo vreme od 6 meseca ti se ponistuva avtomatski vizata (duri i kaj nekoi "formalen" stranec sto e roden i cel zivot ziveel vo germanija?) ajde da vidime nekoi primeri za diskriminacija: eden drugar "ausl#228;nder" (stranec) go istepaa (3 deutsche)vo eden kafic.dojde policija,napravija zapisnik...se znae 100% koj e kriv,koj izel kutek,koi bile...no nikogas ne se otide pred sud i ne se kaznija vinovnicite!!! eden drug drugar sto studirashe vo D mu ja otkazaa vizata posto sakase da promeni nasoka/smer na fakultet posle 3sem. pa go "izbrkaa" od germanija dodeka X drugi luge menuvaat fakulteti i nasoki vo 10 semestar...(->selektivno primenuvanje na zakonite!) edno prijatelce od skopje so 2 tetki i kup rodnini vo D,so site potrebni dokumentacii,garancii,pari,...mu ja otkazuvaat vizata i ne mu dozvoluvaat da dojde na gosti,a za razlika od toa sigurno slushna pred skoro za aferite i praksata na delenje vizi vo ukraina... za EU-subvenciite mislam deka si podobro informirana od mene[:D] ama agrarno da se subvencionira queen mom (podadi trevnjacite?) mislam deka e nepotrebno...a ne e ni edinstvena takva subvencija... ajde eden primer od USA...kade sto ne izvadija i izbrkaa od kola za da napravat carinski pregled i moravme da vlezeme vo kukickata,dodeka bez svedoci (nase prisustvo) carinikot (eden ligav i so mrsuli,neizbanjat,so "izdzvakana" uniforma...)roveshe niz kolata...pa idi dokazi posle nesto... "zapadnjackite" vojni li se demokratski? ili grckite EU praksi? ili razlicnite castenja po nekakvi grcki jahti... ili prisustvo na nekakvi EU-politicari na sednici koi voopste ne se odrzuvale ,a samite tie si gi ima na spisokot za dnevnicata... zashto go osudija vw-koncernot?poradi demokratsko "kroenje" na ceni? i sto bidna posle toa? inaku se subvencionira ulje/maslo (za jadenje),koe go ima premnogu,za da se stava vo konzervi... ajde ,ako znaes zasto ne se "subvencionira" katalizatorot za dizel vozilata vo DE i se doplaka za nego,a vo francuskite avtomobili si e se serija. ako skas uste primeri za germanija kazi [;)] a za politikata na EU i USA mislam deka e nepotrebo da se zbori... ima prednosti...,no taktickiot interes netreba da se opravduva te. karakterizira kako demokratski.
toni_a a,se setiv i na eden pogolem "demokratski i fer" tender za germanskata maut/patarinska sistema kade sto se razbira se izbraa germanski firmi i istovremeno se zakasni 1 god,na poveketo (osobeno na spezijalistite) im bese jasno deka nema da funkcionira...zagubite vo milijardi! gi plakase obicniot covek...a istovremeno poednostavnite i posigurnite koncepti se ignoriraa (se razbira od stranskite firmi)
f9 "Sega da gi zhalam turcite?" E pa da gi zhalish...zashto "Turcite",sme nie.Hrvatska ne go dava Ante Gotovina i za toa se stopira vlezot na Hrvatite.Sega preku vlezot na Turcija,Avstrija Germanija,Francija turkaa da se primi i Hrvatska. Dali treba da potsetam deka na mesto nas da ne priznaat,na vremeto ja priznaa Hrvatska iako ne beshe povolen izveshtajot na Badinterovata komisija,ili shto e so dvajcata Makedonci ekspresno isprateni vo Hag i toa bezuslovno prifateno od Makedonskata strana. Go potenciram dvojniot moral na Evropa,protekcionizmot i neonacizmot kako eden biten del na politikata na Evropskata zaednica.Ucenite i nechistite politikantstva koj do sega nas ne pogodile mnogu pati.Vo sluchajov ne e vo prashanje Turcija tuku odnosot na Evropskite zemji da so razlichen arshin go politiziraat proshiruvanjeto so uslovuvanja.
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by toni_a
a,se setiv i na eden pogolem "demokratski i fer" tender za germanskata maut/patarinska sistema kade sto se razbira se izbraa germanski firmi i istovremeno se zakasni 1 god,na poveketo (osobeno na spezijalistite) im bese jasno deka nema da funkcionira...zagubite vo milijardi! gi plakase obicniot covek...a istovremeno poednostavnite i posigurnite koncepti se ignoriraa (se razbira od stranskite firmi)
Dobro, Toni, ako Germanija ne e demokratska zemja, pa ... zoshto sakash da se zhiveesh tuka? Jas ne negirav deka ne postoi diskriminacija ili korupcija vo ovaa zemja. Jas ja gledam Germanija kako demokratska zemja zatoa shto sepak vladee zakonot (tie primeroci shto ti gi navede ne go oslabuvaat toj zaklucok). A sepak jas poddrzhuvam edna vlada koja vlozhuva pari vo germanski firmi. Sto ne e demokratski na toa? Nishto, zatoa shto tuka se zboruva za dve razlicni raboti? Zoshto ne baral tvojot drugar, koj bi pretepan od nekoi germanci, da se dade toa na sud? Toa e ednostavno baranje do javnoto obvinitelstvo i se storuva so edno odenje na sud? Ako eden sorabotnik vo germanskata ambasada ima samo dve minuti da odluci za nekoj slucaj za viza, i toa pod pritisok na negovite nadlezhni vo Brisel, ili pa kako sega iskoci deka nekoi lokalni sorabotnici kako vo Ambasadata vo Tirana se korumpirani, shto ima toa vrska, sepak vizi se izdavaat po odluka na nadlezhniot, so podloga na zakoni. Da beshe Jurist polovina od toa shto navede nema da stoeshe tamu. A neli katalizator za dizel e neshto izmisleno od Peugeot ili Citroen pa sigurno vo Francuska ke bide toa zakonski. Sporedeno so MK site stari clenovi na EU se demokratski drzhavi, so funkcionalna administracija i vladeenje na zakonot, i sigurno so pravilni izbori. Pa ne mi se veruva deka nekoj bi mestel vakvi izbori kako shto gi imavme sega vo Germanija.
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by f9
"Sega da gi zhalam turcite?" E pa da gi zhalish...zashto "Turcite",sme nie.Hrvatska ne go dava Ante Gotovina i za toa se stopira vlezot na Hrvatite.Sega preku vlezot na Turcija,Avstrija Germanija,Francija turkaa da se primi i Hrvatska. Dali treba da potsetam deka na mesto nas da ne priznaat,na vremeto ja priznaa Hrvatska iako ne beshe povolen izveshtajot na Badinterovata komisija,ili shto e so dvajcata Makedonci ekspresno isprateni vo Hag i toa bezuslovno prifateno od Makedonskata strana. Go potenciram dvojniot moral na Evropa,protekcionizmot i neonacizmot kako eden biten del na politikata na Evropskata zaednica.Ucenite i nechistite politikantstva koj do sega nas ne pogodile mnogu pati.Vo sluchajov ne e vo prashanje Turcija tuku odnosot na Evropskite zemji da so razlichen arshin go politiziraat proshiruvanjeto so uslovuvanja.
Ova pak smrdi na "Site drugite gi sakat, a nas nikoj ne ne saka" BTW, kolku jas shto razbrav 24 zemji se za da se otvorat pregovori za pristap so Turcija, a 25ta ja ubeduvaat vo ovoj moment i ona da se soglasi. Kade ima tuka protekcionizam? Hrvatska imashe povolni relacii so nejzinite sosedi, a i plus toa kako shto slusham od lugje koi minuvaat niz zemjata deka parite koi gi prakja Brisel dobro gi vlozhuvaat za razvoj, a ne kako nas gi ostavaat da stojat na ziro smetka. Za nekoi meseci i oni ke vlezat. A bashka toa shto Carla del Ponte ke dade izvestaj deka Vladata ne go poddrzhuva Gotovina. Evropskata zaednica ima pravo sekoja odluka za pristap da ja reshi koga ke se soglasat site zemji, po nivni uslovi i baranja. Ako toa e za tebe protekcionizam ili neonacionizam bash mene mi e gajle, zatoa shto oni si go izmislia ova pa oni gi pishuvaat pravilata za igranje. Koj ne saka, ne mora.
toni_a ne e stvarta dali i kako nego DEKA... zasto da "jas" treba da "boksuvam" a drug mozhe tuku taka...toa e nesto drug muabet... eeee edno vreme ja ucev na pamet: koj povisoko stoi podaleku gleda (mnogu dolgi stihovi)...! ne zborime deka ima ili nema ,nego za nivoto!!! [:D]
f9 24 zemji se za da se otvorat pregovori za pristap so Turcija Ne bash...celata rabota sega se iskomplicira.Poshto Karla go obvini Vatikan deka go krie Gotovina,i ne veruvam deka taa ke dade povolen izveshtaj za aktivnostite na vladata na Hrvatska. Vatikan nema pravna jurisdikcija vo Hrvatska.Zatoa Anglija,Holandija i nekolku skandinavski zemji se sprotivstavija na procesot za vlez na Hrvatska .Toa nepovolno beshe primeno vo Avstrija,Ungarija,Germanija i Francija a veruvam i istoto beshe i vo Vatikan. Protekcionizmot ne e vo odnos na Turskiot vlez tuku vo odnos na Hrvatska taka da eden britanski politichar bukvalno reche deka ako EU go stavi pod tepih sluchajot so Hrvatska i so Gotovina,nevozmozhno ke bide da se bara od Srbija Mladich i Karadzich. Pogledot sprema EU onaka kako shto ti go opishuvash e nadvoreshen.EU na zemjite koj se na nejzin pat se nametnuva kako faktor i ugled na moderna,demokratska zaednica bazirana na principi,a ne na politikantstva.No ochigledno taa zaednica denes toa NE E.Za nas e bitno da ne se vpushtame vo povtoren eksperiment koj e na nivo na CK SKJ od osumdesetite godini.Se razbira -vakvoto moe mislenje ne go delat onie koj uchestvuvale i uzhivale vo politikantstvata od toj period.Toa za nekoi nashi politichari e se ushte zarieno dlaboko vo psihata kako eden vid na narko-zavisnost.Ottamu i celata dijametralna sprotistavenost na politichkite eliti koj nishto drugo ne gledaat pred nosot osven vlez vo EU i Nato i opshtata populacija za koja seto toa e frazologija.I se razbira ne se onie vo EU krivi vo sluchajov tuku se nashite politichari.Tie ja stvorija taa jama deka Makedonija e nerazviena siromashna i nazadna i deka reshavanjeto na nashite problemi e patot kon prikluchok na EU.EU e za niv ideal,za niv ne e ideal prosperitetna Makedonija.Makedonija imashe razvieno stopanstvo,spored nekoi merila toa stopanstvo zemeno po zhitel gi nadminuvashe site onie razvieni.Ogromni resursi se unishtija i se vo nepovrat.Vo poslednite desetina godini pod vladeenjeto na ovie politichari so proevropska varijanta vo Makedonija ima izgradeno kupishta Ustavi,zakoni i amandmani-bezvredni hartii za sekoj obichen smrtnik.da pochnam da gi nabrojuvam firmite koj zgasnaa i vrednosta nivna ovoj forum bi mi bil mal.No dovolno e golem da go potenciram najvazhnoto storeno od ovaa generacija na politichari-Shvercot,tezgashtvoto,shitkanjeto,crnoberzijanstvoto,prostitucijata,drogata i drugi napredni proevropski biznisi kako bazichen del na sovremenoto kvantashko stopanstvo.Ne ni trebaa takvi giganti kako MZT,11 Oktomvri,Alumina,Poshta,Ohis,Rafinerija,Nova Makedonija itn itn. Da ne ni e kriva Evropa,tuku nie si sme krivi shto pagjame na kvantashki politichari polni so Evropski zdiv.
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by toni_a
ne e stvarta dali i kako nego DEKA... zasto da "jas" treba da "boksuvam" a drug mozhe tuku taka...toa e nesto drug muabet... eeee edno vreme ja ucev na pamet: koj povisoko stoi podaleku gleda (mnogu dolgi stihovi)...! ne zborime deka ima ili nema ,nego za nivoto!!! [:D]
Vidi, exekucija na zakonot za koi se nadlezhni vladata, opshtinite, policijata, itn e tezhok teren i ochigledno e deka ne si svesen: ako mislish deka ne si vo pravo (dodeka ima pravo za taa rabota) imash mozhnost da odish na sud i da si barash pravo. Kakvo nivo???
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by f9
24 zemji se za da se otvorat pregovori za pristap so Turcija Ne bash...celata rabota sega se iskomplicira.Poshto Karla go obvini Vatikan deka go krie Gotovina,i ne veruvam deka taa ke dade povolen izveshtaj za aktivnostite na vladata na Hrvatska. Vatikan nema pravna jurisdikcija vo Hrvatska.Zatoa Anglija,Holandija i nekolku skandinavski zemji se sprotivstavija na procesot za vlez na Hrvatska .Toa nepovolno beshe primeno vo Avstrija,Ungarija,Germanija i Francija a veruvam i istoto beshe i vo Vatikan. Protekcionizmot ne e vo odnos na Turskiot vlez tuku vo odnos na Hrvatska taka da eden britanski politichar bukvalno reche deka ako EU go stavi pod tepih sluchajot so Hrvatska i so Gotovina,nevozmozhno ke bide da se bara od Srbija Mladich i Karadzich. Pogledot sprema EU onaka kako shto ti go opishuvash e nadvoreshen.EU na zemjite koj se na nejzin pat se nametnuva kako faktor i ugled na moderna,demokratska zaednica bazirana na principi,a ne na politikantstva.No ochigledno taa zaednica denes toa NE E.Za nas e bitno da ne se vpushtame vo povtoren eksperiment koj e na nivo na CK SKJ od osumdesetite godini.Se razbira -vakvoto moe mislenje ne go delat onie koj uchestvuvale i uzhivale vo politikantstvata od toj period.Toa za nekoi nashi politichari e se ushte zarieno dlaboko vo psihata kako eden vid na narko-zavisnost.Ottamu i celata dijametralna sprotistavenost na politichkite eliti koj nishto drugo ne gledaat pred nosot osven vlez vo EU i Nato i opshtata populacija za koja seto toa e frazologija.I se razbira ne se onie vo EU krivi vo sluchajov tuku se nashite politichari.Tie ja stvorija taa jama deka Makedonija e nerazviena siromashna i nazadna i deka reshavanjeto na nashite problemi e patot kon prikluchok na EU.EU e za niv ideal,za niv ne e ideal prosperitetna Makedonija.Makedonija imashe razvieno stopanstvo,spored nekoi merila toa stopanstvo zemeno po zhitel gi nadminuvashe site onie razvieni.Ogromni resursi se unishtija i se vo nepovrat.Vo poslednite desetina godini pod vladeenjeto na ovie politichari so proevropska varijanta vo Makedonija ima izgradeno kupishta Ustavi,zakoni i amandmani-bezvredni hartii za sekoj obichen smrtnik.da pochnam da gi nabrojuvam firmite koj zgasnaa i vrednosta nivna ovoj forum bi mi bil mal.No dovolno e golem da go potenciram najvazhnoto storeno od ovaa generacija na politichari-Shvercot,tezgashtvoto,shitkanjeto,crnoberzijanstvoto,prostitucijata,drogata i drugi napredni proevropski biznisi kako bazichen del na sovremenoto kvantashko stopanstvo.Ne ni trebaa takvi giganti kako MZT,11 Oktomvri,Alumina,Poshta,Ohis,Rafinerija,Nova Makedonija itn itn. Da ne ni e kriva Evropa,tuku nie si sme krivi shto pagjame na kvantashki politichari polni so Evropski zdiv.
Izvini shto sakash da kazhesh?
toni_a f9 [:D] kako ke raboti ondak nekoe "selo" bez shkolo ,osven so import-eksport? so toa EU se zaebaa nekoi samite sebesi...poubavo im bese prethodno.vaka demokratija,dokazi,zakoni,ekonomija.... RABOTA gi cheka! teshko da se ima "nivo" bez ucilishte,iq i eq...
toni_a Aj u Kafic... "da,ke idam na sostanok da gi slusam kakvi corapi i gaki im nosat mazite...!" vikashe "Ugurot" znaci vaka...po osnovi na elektrotehnika vo "Orce Nikolov" imav eden profesor...moze DJ_SHEMA se sekava i go imal...i kaj nas na prviot chas vo prva god. koga gi objasnuvase "formalnostite",pokraj drugoto izjavi: koga ima pismena MOZE da se prepisuva! ...molk,site se gledaat zbuneto... pocnuvaat tivki muabeti,nekakvi razgovori...posle dogovori...pa se poglasno i poglasno,pa golema GALAMA kako se ke bide super po ZLOGLASNIOT predmet osnovi na ET! taka muabeti...i odednash "Ugurot" posle 5-10min izvikuva: AMA,DA...SE ZNAE! KOGO GO FATAM - DOBIVA KEC!!! go brkam i ke mu bide MNOGU tesko da go popravi!!!!
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Aj u Kafic
Hrvatska imashe povolni relacii so nejzinite sosedi, a i plus toa kako shto slusham od lugje koi minuvaat niz zemjata deka parite koi gi prakja Brisel dobro gi vlozhuvaat za razvoj, a ne kako nas gi ostavaat da stojat na ziro smetka. Za nekoi meseci i oni ke vlezat. A bashka toa shto Carla del Ponte ke dade izvestaj deka Vladata ne go poddrzhuva Gotovina.
Ej Kafichot, aj namali malku so toa psihodelichnite ovoshtija. Koi be crni relacii Hrvatska gi ima so svoite sosedi, so Srbija seushte se gledaat niz nishan... probaj da minesh na granichniot premin kaj Vukovar, dosta slikovita kje ti stane celata povolna "relacija". A pak so Bosna imaat se' samo ne povolni relacii... so Slovenija do pred nekoe vreme si igraa mala studena vojna... Slushala od lugje shto minuvale niz... pa prashaj gi tie lugje za voenite profiteri, za promashenite privatizacii vo tipichen bivshokomunistichki stil, za proneverite i aferite so zashtedi... Hrvatska e neformalno chlenka na EU, nema za niv shengen rezhim, edinstveno shto mozhebi Hrvatska ja privlekuva nakaj chlenstvoto se famoznite razvojni fondovi, nishto drugo... Da fati makedonskata vlada da ja sledi protekcionistichkata evropska praktika kon sopstvenoto stopanstvo, vednash kje bide zatrupana od tuzhbi po megjunarodni sudovi...
toni_a malku nema vrska ova so Makedonija... davaat dolga reportaza za EU i drugite drzavi na TV-Arte,pa vo moment kazuvaat za kosovo.se zacudiv od toa sto go zborese eden albanec vo intervju.kaza deka za vremeto na tito im bilo mnogu podobro! vakvo nesto ne sum ocekuval. (kazaa 60% nevrabotenost i 60% naselenie pod 25god) da vidime dali ke dadat nesto za Makedonija,ako dadat ke pisam...
na_Kateto_duhot
quote:
Originally posted by toni_a
Рупел: Македонија има шанси да биде следниот кандидат за ЕУ Македонија има реални шанси да биде следниот кандидат за членство во Европската унија, имајќи ги предвид одлуките што беа донесени на Советот на ЕУ во Луксембург, изјави претседавачот со ОБСЕ, словенечкиот министер за надворешни работи Димитриј Рупел по денешната средба со шефот на македонската дипломатија Илинка Митрева http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=52266
Заборавил е да каже "заеднички со Република Косово, БиХ, Србиja, Црна Гора". има време...
Strelec Хеј, ма џе’с ти бона?:) Well cum back!:)
OooOo OffTopic:
quote:
Originally posted by Strelec
Well cum back!:)
Strelec e neshto seksualno orientiran denovive. Samo na takvi raboti misli :)
Daniel Glenn Dear Posters, In previous discussions we had covered two issues which concern the European Union and the internal powers that are each trying to accumulate influence in the region.We also touched on the Veto issue of Greece vs Turkey in the EU. I would like at this point to recall two of these points which were considered as "wrong" by some posters. 1. Despite the fact that Greece did not make use of the Veto resistance came from another direction, Austria. Turkey is bound to recognize Cyprus before it can attain membership.As such Greek goals were met that is forced Turkish recognition of Cyprus. 2. On the argument presented concerning the real existence of regional poles of power in the South East of Europe like Greece,Turkey,and Austro-Hungary/Croatia: I assume that after Austria's negotiating position against Turkish assecion untill Croatia was given the green light from the EU it is now clear that this block exists and that it was a strong enough negotiating position to influence events. I hope that after these events many of you have become more persuaded to consider geopolitical policies as key factors that influence future events. Thank you and best regards, Daniel
toni_a Македонија и Хрватска се подготвени за НАТО, а Албанија и можеби Србија ќе имаат добра позиција на следниот самит 2007 година, оцени Брус Џексон, директор на американскиот Проект за демократии во транзиција за словачкиот весник „Правда“. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=52308
nepobedliv Heheh Dear Daniel from Greece, No 1 - Greece lost!!! Turkey got in proving that Greece is small regional and european factor. Did you read the greek media - there are strong disagreements between Atina and Nikozia. No 2 - Of course there are poles in Europe and Croatians had a big one in Austria. Were the greeks smart we could have a little bit help - you missed the cahnce. Don't forget - our president was invited by the British primemitister to their party conferenc as LEADER OF ONE DEMOCRATIC BALKAN COUNTRY. Not Greece? Look, lets not forget - Slovenia, Croatia, Poland, Hungary, Czes, Slovaks...they are all slavic people and in EU. That must be worring the greeks...Now that is something I call poles!
quote:
Originally posted by Daniel Glenn
Dear Posters, In previous discussions we had covered two issues which concern the European Union and the internal powers that are each trying to accumulate influence in the region.We also touched on the Veto issue of Greece vs Turkey in the EU. I would like at this point to recall two of these points which were considered as "wrong" by some posters. 1. Despite the fact that Greece did not make use of the Veto resistance came from another direction, Austria. Turkey is bound to recognize Cyprus before it can attain membership.As such Greek goals were met that is forced Turkish recognition of Cyprus. 2. On the argument presented concerning the real existence of regional poles of power in the South East of Europe like Greece,Turkey,and Austro-Hungary/Croatia: I assume that after Austria's negotiating position against Turkish assecion untill Croatia was given the green light from the EU it is now clear that this block exists and that it was a strong enough negotiating position to influence events. I hope that after these events many of you have become more persuaded to consider geopolitical policies as key factors that influence future events. Thank you and best regards, Daniel
Aj u Kafic @Toni, jas sigurno ne ja glorificiram germanija, ama nemam bash custvo deka tolku se otporni na sev tugjo, kako ti shto imash. No mozhda ima razlika vo toa kade sme izrasnati.
toni_a jas ni najmalku ne sum "otporen" na tugo,pa i tokmu za necija druga "otpornost" zborev. toa so rastenjeto,mislam deka bash nema vrska i deka lugeto od MK se po liberalni i otvoreni otkolku nekoi zatvoreni,konzervativni i "kusogledi" grupi. da bese MK so toj "zapadnjacki" mentalitet sigurno nemase da sme vo takva pozicija(ili opozicija da kazham?) vo kakva sme sega. neznam koja druga drzhava vo EU nudi (a ne propoveda samo) takvi uslovi za sozhivot kako sto e MK. neznam koja druga drzhava go zapazuva pomalku od nas nacionalnoto i podlegnuva na tugi vlijania neznam koja druga drzhava e pofiksirana na stranstvo,stranska kultura i stranski zhivot i neznam vo koja druga drzhava imalo poveke stransko vlijanie [tokmu poradi toa i nekoi si 19god pominati vo DE mislam taka,a sum bil i vo skoro site drzhavi vo evropa.pa mi e jasno sto zboram/pisuvam.]
Aj u Kafic @nepobedliv: od koga pa Magjarite se slavjani??? @toni_a: sepak, razlicni lugje, razlicni razmisluvanja. Sekoj dozhivuva sve vo pozadina na negovoto iskustvo. No, jas nikogash ne bev na pozicija protiv MK, nego bev vo pozicija vo koja mozhe da se rece ja "branev" Germanija. Ako MK tolku e otvorena ja stransko vlijanie za mnogu brzo vreme ke se evropizira ... no jas ne veruvam vo toa, zatoa kaj nas ima minoriteti koi ne se bash tolku otvoreni za takvi izmeni.
toni_a problem e sto vistinskata "evropa" ne e do tolku zainteresirana kako nekoi drugi.nikoj nesaka da si nosi "problemi" vo domot. so ova sto se sluci so turcija mislam deka se razbi "ledot" specijalno za nekoi golemi procenti naselenie vo MK. treba da se sredi zakonodavstvoto + negovoto primenuvanje,stabilnosta i sushtinskite-nadvoresho politicki raspravii/problemi. treba pametno i takticki da se izigra grcija! ps-neznam dali sum vo pravo,imam nekakva pretpostavka/chuvstvo deka grcite mutat so anglicanite...
f9 На прашањето дали Македонија ги имплементирала стандардите на Европската унија,реторички би одговориле со Да или Не.Но така би одговориле дури и за членките од унијата.Некој од нив дури и ги прекршуваат свесно и пак се членки.Значи и не е до некакви фамозни стандарди клучот за влез во унијата.Тогаш е во политичките интереси на постоечките членки и важноста на кандидатот да биде дел од унијата .Тука и се наметнува прашањето за кои членки постои геостратешки и политички интерес да Македонија биде членка на унијата.Според она што до сега се правело од страна на Европската унија и членките ние не сме добредојдени таму.Кога би не немало ,Европската унија би била по срекна.Не би била бламирана државата која ја породи демократијата во врска со непочитувањето на човековите права,не би постоеле ниту дилеми за коридорите,не би биле поставувани сите оние мини под самостојноста ,сувереноста и дигнитетот на Македонија и Македонскиот народ.Затоа за Македонија можеби најдобро решение е во тоа да политиката го промени курсот и од политиката за отварања на влезови воспоставена во девеестите години се поврати на политиката со единствена цел- креирање на место за пристојно живеење сега и одма.Ако не знаат како овие политичари од досегашниве избори јавно би ги замолил да им отстапат место на барем оние кој се докажале во светот и кај нас.Време е за втора експертска влада,зашто од првата до сега,политичките гарнитури ништо не направија ефективно.Бар да се надеваме на нивната способност да остварат политички консензус во подршка на една таква експертска влада за доброто на државата и народот.
lav Упорноста со која владетелите сакаат да им поверуваме дека ги „исполнуваат„ докрај дадените ветувања кон гласачите (велат дека 3/4 од ветеното веќе било „исполнето„....хахаха ова е само за моја душа нели). И дека е сеуште „невидливо„ исполнетото од нив ветување ...на пример по еден невработен да вработат од секое семејство , па името (ќе-не)го (препро)даваме , и други специјаљитети a la сдсм. Поарно е , да ПРЕСТАНЕМЕ да бидеме „лидери„ во газолижење на секоја протува западна која овде ни го „врти„ саатот наназад пред наши очи , а ТВ камерманите снимаат ли снимаат , како некому мечка да зааиграла во дворот. Пих.....фиромштинава ги обземала луѓево повеќе од дозволеното ниво кое постои кај секоое човечко суштество со ДОСТОИНСТВО.
Jakov Standardite za EU treba da se ispolnat na edno drugo nivo najprvin pa tek potoa da se realiziraat na teren, a mislam deka seuste sme daleku od toa.
Daniel Glenn
quote:
Originally posted by nepobedliv
Heheh Dear Daniel from Greece, Dear Unbeatable from Wonderland, No 1 - Greece lost!!! Turkey got in proving that Greece is small regional and european factor. Did you read the greek media - there are strong disagreements between Atina and Nikozia. Yes, Turkey, the country who's full assecion to the EU has been backed by Greece since 1999 began negotiations with the EU with more clauses than any other potential member,one of which specifies that Turkey must recognize Cyprus as a criteria of assecion. Indeed Greece lost,your observational abilities are shining! No 2 - Of course there are poles in Europe and Croatians had a big one in Austria. Were the greeks smart we could have a little bit help - you missed the cahnce. Don't forget - our president was invited by the British primemitister to their party conferenc as LEADER OF ONE DEMOCRATIC BALKAN COUNTRY. Not Greece? "Of course there are poles in Europe"? Interesting, you made a 180 degree change in opinion for the sake of self serving theoretics.In truth your new opinion is not really self serving.(You simply don't know any better.) Look, lets not forget - Slovenia, Croatia, Poland, Hungary, Czes, Slovaks...they are all slavic people and in EU. That must be worring the greeks...Now that is something I call poles! First, Hungarians are not Slavs. Second, Croats and Serbs and Bulgarians are Slavs.And? Are you suggesting a comeback of good old communist days Pan slavism? and if so does this inspire you as a slav? It would be a very productive task on your behalf to simply look beyond the shadows of news papers and television before ignoring important details (the fine print)in any given agreement. Kindly be more aware a defining details and less reliant on an inner sense of hate for whoever. Best regards, Daniel
quote:
Originally posted by Daniel Glenn
Dear Posters, In previous discussions we had covered two issues which concern the European Union and the internal powers that are each trying to accumulate influence in the region.We also touched on the Veto issue of Greece vs Turkey in the EU. I would like at this point to recall two of these points which were considered as "wrong" by some posters. 1. Despite the fact that Greece did not make use of the Veto resistance came from another direction, Austria. Turkey is bound to recognize Cyprus before it can attain membership.As such Greek goals were met that is forced Turkish recognition of Cyprus. 2. On the argument presented concerning the real existence of regional poles of power in the South East of Europe like Greece,Turkey,and Austro-Hungary/Croatia: I assume that after Austria's negotiating position against Turkish assecion untill Croatia was given the green light from the EU it is now clear that this block exists and that it was a strong enough negotiating position to influence events. I hope that after these events many of you have become more persuaded to consider geopolitical policies as key factors that influence future events. Thank you and best regards, Daniel

трендафил
Законот за пристап до информации - чекор напред кон демократија
Миле А. Ристески, А1 Телевизија
14.10.2005 Законот за пристап до информациите во Собранието на седница ќе се разгледува веднаш по донесувањето на уставните измени. Овој закон е чекор напред кон демократијата, бидејќи досега бевме општество на тајни, истакнаа говорниците на тркалезната маса во организација на „Транспарентност Македонија“. Предлог законот предвидува примена од почетокот на следната година, но токму во примената лежи и замката, односно според Зоран Јачев, претседател на „Транспарентност“, власта може да ја одложи примената и на подолг период, со објаснување дека институциите треба да се подготват за тоа, како со соодветен кадар, така и со услови. За имателите информации кои нема да ја проследат бараната информација во рок од 30 дена законот предвидел казни и до 50.000 денари. Македонија е единствената држава на Балканот која досега нема донесено закон за пристап до информациите од јавен карактер.
трендафил
Меѓународна поддршка за Цветановски
Даниела Михајловска Василевска, А1 Телевизија 13.10.2005 Меѓународниот синдикат за образование застана во одбрана на синдикалните права на Цветановски. Тричлената делегација која веќе два дена е во Македонија денеска ја услови Владата да ги продолжи преговорите со Цветановски. Во спротивно, ќе ја информираат Европската комисија која на 9-ти идниот месец треба да даде одговор на европрашалникот што го пополни македонската Влада. „Можете да бидете сигурни дека ако не продолжат преговорите со СОНК, во таа изјава на 9 ноември ќе биде споменато дека има недостатоци во демократскиот развој на земјата“, изјави Фред Ван Либен, претседател на Меѓународниот синдикат за образование. Оптимисти се дека Владата сепак ќе седне на преговори со СОНК, бидејќи македонскиот премиер Бучковски веќе испратил писмо до Меѓународниот синдикат, во кое потврдува дека ќе стори се преговорите да продолжат. Притисоците што сега ги прави Муратовски преку ССМ тие ги споредуваат со исти такви случувања што ги виделе само во една афричка држава. Велат, дошле да му помогнат на синдикатот на Цветановски, бидејќи со него соработувале неколку години. „Тие заслужуваат подобра влада, тие заслужуваат подобра конфедерација и ние ќе им помогнеме“, рече Ван Либен. Судирот меѓу Муратовски и Цветановски трае веќе неколку месеци. Синдикалниот лидер прво го исклучи СОНК од ССМ и формираше нов со неговите истомисленици, по што Цветановски поднесе кривична пријава за незаконско синдикално организирање и фалсификување на печатот и потписот на СОНК.
toni_a Македонија ќе добие статус кандидат за ЕУ 07.11.2005 Европската комисија ќе препорача на Македонија да и биде даден статусот на кандидат за членство во ЕУ, јавува БТА, повикувајќи се на извори во Унијата цитирани од Ројтерс. Ваквата препорака Еврокомисијата ќе ја даде во одговорот на европрашалникот, што треба да биде објавен в среда. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=53818
intel Opozicijo ???? Komentar ?
Strelec Garant spijat sega od predoziranost so apchinja za smiruvanje!:)
quote:
Originally posted by toni_a
Европската комисија ќе препорача на Македонија да и биде даден статусот на кандидат за членство во ЕУ...
Pu, j'zk!:( Morashe li bash sega koga komunjarive se na vlast???:)
OooOo Ova ne trebashe .... Два дена пред одговорот од ЕК Грција го смести и спорот за името во мислењето од Брисел Европската комисија ќе побара од Република Македонија изнаоѓање заедничко прифатливо решение за спорот околу името со Грција. EK ќе ја предупреди земјата дека дотогаш нема да може да се интегрира во меѓународни организации, вклучително и во ЕУ, под кое било друго име освен под референцата ПЈРМ, објави грчкиот весник "Нафтемпорики". Весникот се повикува на извори од Европската комисијата, според кои, ваквите определби ќе бидат вклучени во мислењето за апликацијата за членство на Македонија во Европската Унија, кое ќе биде усвоено в среда. Весникот наведува дека комесарот за проширување, Оли Рен, прифаќајќи го барањето на грчката влада, во мислењето од ЕК ќе вклучи параграф кој се однесува на проблемот со името. Во него, двете страни ќе се упатат преку билатерални разговори во рамките на Обединетите нации да изнајдат заеднички прифатливо решение.
Strelec Ne mislam deka e toa neshto strashno... Bitno e deka statusot "kandidat" kje ni bide dodelen, pa potoa kje mu dozvolime na vremeto da raboti za nas... Vo ovaa faza nishto drugo i ne beshe mozhno osven da se dobie toj famozen status na 'kandidat'... i po se' izgleda, go dobivame!:)
intel A go slushna Gvujo. Citiram: Datata ,datata na priem da ja chujam ......:))))
OooOo
quote:
Originally posted by intel
A go slushna Gvujo. Citiram: Datata ,datata na priem da ja chujam ......:))))
Ako e vesta za chlenstvoto tochna, togash ovaa izjava na Gruevski pokazhuva samo kolku sitna dusha e on. Datata site sakame da ja znaeme, ama treba i on da se raduva shto e Makedonija chekor ponapred od toa shto beshe. Bedno, mnogu bedno!
dejan Sega procitav na A1 deka ke ni go dadat toj status spored nekoj vesnik od EU....koj znae, prvo cekam EU da ni kaze....
toni_a datata nekade okolu 2015 vo EU...sega neznam dali da stavam [:(] ili [:)] ,najubavo [^] bezvizen rezhim (turistichki) od 2010... (mislam deka gore-dolu realno-optimistichki precenuvam) toa so imeto ke se resi.osobeno koga od cel svet ke ostanat samo nekoi EU drzhavi.
suspect Pazete sega ova...!!?? Општо земено, Комисијата не сака да дава негативни мислења. Портпарол на комесарот за проширување рече дека не може ниту да ја потврди ниту да ја одрече веста. Самиот комесар Оли Рен попладнево беше запрашан кога лидерите на Унијата можат да решат да почнат со преговорите за членство со Македонија, ако комисијата ја прифати земјата како кандидат. Неговиот одговор беше мошне дипломатски: -„Советот треба да реши, јас не би сакал да избрзам. Шефовите на кабинетите сега разговараат за ова. Јас сите би ве поканил на конференцијата за печатот в среда." Нашата дописничка го праша: „Дали одлучивте на кој јазик зборуваат во таа земја?" на што Оли Рен одговори: -„Мислам дека тоа веќе е добро познато." Комисијата долго расправаше за тоа како да го нарече јазикот што се зборува во Mакедонија, бидејќи некои грчки претставници сакаа да го опишат како „етничко-словенско-македонски", а на крајот можеби ќе се опише едноставно како „државен јазик". Како што ни' е речено од еден претставник, ова е политички неверојатно позитивна приказна, откако цела Македонија беше на работ од граѓанска војна не многу одамна. Но се' уште треба многу да се изоди во смисла на приспособување на стопанството на законите на Унијата. Како што се изрази претставникот, извештајот нема да биде црн или бел туку темно сив. Секако нема да има датум за почеток на преговорите, бидејќи Комисијата не дава датуми во своите мислења за кандидатите, туку тоа ќе им се остави на лидерите на Унијата да го решат на самитот во декември.
dejan Би-Би-Си: Македонија до крајот на годинава ќе добие статус кандидат Македонија ќе добие статус на земја-кандидат за членство на Европската Унија на следниот самит на Унијата што ќе се одржи пред Божикните празници во декември и со кој ќе претседава Велика Британија, јавува Би-Би-Си повикувајќи се на свои дипломатски извори во Европската комисија во Брисел. Според Би-Би-Си, соопштение со таква препорака до лидерите на Унијата се очекува подоцна во текот на денов да биде пуштено за јавноста и во него ќе бидат истакнати „неверојатно позитивните резултати“ што на политички план ги постигна Македонија во изминатите неколку години, особено кога се знае дека во 2001 година земјата се наоѓаше на работ од граѓанска војна. Во соопштението ќе стои и тоа дека пред Македонија се уште останува долг пат за извршување на реформи во економијата и за нејзино приспособување кон стандардите на Унијата, како и за реформи во јавната администрација. Засега не се очекува Европската комисија денеска да предложи и датум за почнување на преговорите со Македонија. Тоа ќе биде оставено за лидерскиот самит на ЕУ закажан за декември.
nepobedliv Hey Daniel - I hope you can see the global picture: Grece will gain Cypus but lose Macedonia. In essence yiu will lose nothing as it wasnt yours and gain nothing as it was always yours but let the people dream on.
nepobedliv Napred Makedonija - Ova i bese potrebno na Makedonija i Makedoncite. Pozdrav do site.
Satanico Pandemonium http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4420158.stm
quote:
So, while backing Macedonia as a candidate, the European Commission will not recommend the start of accession talks.
Најтрагично е што ова владата ке го представи како голем успех во Евроатланските асоцијации. Голем напредок демек. А уствари, ништо не се менува. Кандидат може со години да се биде, а и преговори кога ке почнат со децении може да одат. Репортов само ке каже дека многу уште треба да се сработи и дека многу сме наэад во најбитните работи. Ама, власта ке го представи како успех ова. Гледам еднашка епиэода една од К-15. Тошо му бара 100 Евра а овој не сака да даде. А бе дај бе вика, батка ти не энаеш у Европа сега влегуаме, НАТО, а бе сега кога у Европа ке влеэеме кога ке ни тргне, никој не ке може да не эапре...шо е 100 Евра эа Европа Еј стварно, у ЕУ чим влеэеме , шо е 100 Евра... и му дава, а надвор Бубо го прашува, эеде ли бе? А бе сигурно дека эедов, на иста финта со години веке им эемаме гласови. Само спомени им ЕУ веднаш се даваат, глуп народ бе... Така и ова. Една влада ако во првите 100 дена не се виде да эатвора околу и суди според эакон, ништо веке не ме интересира. Ни ЕУ и НАТО (кој и припрети на Бугарија искучување ако ракети не купи од УСА) не ми эначат ама ништо пошто никој не може да го эаврши она што самите треба да го эавршиме. Најтрагично ми е кога гледам народот на секој иэбори како јово наново се лаже эа милијарда инвестиции (а тој чоек проневери толкави пари и никој не бара во эатвор да е), эа ветување на радикални мерки (ВМРО и бугарофилството нивно), эа ЕУ и НАТО во сегашната власт, а сите дојдоа само да крадат и себе си да се обеэбедат...
dejan Ne e ni cudno sto ne sakat da pocnat so pregovori...Makedonija ne e zrela za toa sega.
трендафил Формално, со веројатното давање на статус кандидат, ќе бидеме поблиску до ЕУ. Но реално ќе се наоаѓаме на иста оддалеченост. Всушност власта и не прави ништо реално. Донесува европски закони кои се спроведуваат на балкански начин. Како е иначе можно Свето Јаневски (Пивара) да биде ослободен од плаќање на 6 милиона евра данок, па тој самиот да сака да се ослободи од уште еден милион (со обидот да плати со државни обврзници кои вредат половина од напишаната вредност). Која е моќта на тогашниот премиер Костов и на министрите Петар Гошев и Илија Филиповски со еден потег да му овозможат на ЗАКОНСКИ начин да не плати 6 од 8-те милиона евра што ги должи неговата фирма на државата само затоа што се од иста коалиција (да не речам мафија). Па Војо Михајловски е обвинет за многу помала сума и обезбедуваше повеќе лекови отколку што сега има по аптеките. Власта исто така бега од тендери како од птичји грип. Безочно лажеше за бројот на вакцини против обичен грип. Наместо да обезбеди (според препораките) вакцина за најмалку 20% од населението, бројот на вакцинирани е прпопорционален со рејтингот на власта, помал од 2%. Не ми се познати такви примери на однесување на власта во ЕУ и земјите што се кандидати за членство.
lav Иникативно е во моментов што „преставниците„ на Власта ете сега во овој миг НИКАДЕ ГИ НЕМА ....за да ни „објаснат„ и тоа во сегашно време што сме „ќариле„ водеејќи ја нивната „мудра„ политика нели ...а не во иднина како што повеќекратно и неодамна се јавија за да не „чујат„ нас т.е. „опозицијата„ !!!!??? се прашувам чија!!!!. Како овој овде: Garant spijat sega od predoziranost so apchinja za smiruvanje!:) quote: -------------------------------------------------------------------------------- Originally posted by toni_a Европската комисија ќе препорача на Македонија да и биде даден статусот на кандидат за членство во ЕУ... -------------------------------------------------------------------------------- Pu, j'zk!:( Morashe li bash sega koga komunjarive se na vlast???:)
трендафил
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
Најтрагично е што ова владата ке го представи како голем успех во Евроатланските асоцијации. Голем напредок демек. А уствари, ништо не се менува.
Уште потрагично е што голем број граѓани ќе поверуваат во тоа.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
Најтрагично е што ова владата ке го представи како голем успех во Евроатланските асоцијации. Голем напредок демек. А уствари, ништо не се менува.
Уште потрагично е што голем број граѓани ќе поверуваат во тоа.
Не само дека ќе поверуваат АМИ тие и одпорано и (си) верувале во ШАРЕНАТА ЛАГА a la 15 Септемвриска ...кога почнаа да „вработуваат„ секоидневно (мислам) 24/7/365 ...по барем еден од СЕКОЕ (про-комуњарско) семејство.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by dejan
Ne e ni cudno sto ne sakat da pocnat so pregovori...Makedonija ne e zrela za toa sega.
Не беа эрели ни другите од истокот , полска, балтикот па и Румунија и Бугарија посебно па почнаа преговори. Се се интереси. И ЕУ И НАТО си ги гледаат интересите а и од нив ми е преку глава. Ко да эабораваме 1999 година како се ни ветуваа (се секавам се чекаше покана тогаш эа членство во НАТО и одкога се се эаврши на самитот во Вашингтон ни го удрија) Ни тупнаа 400 000 иэбеглици а тие одбија 4 да примат. Ни уништија патишта, министерот ни го убија а бомбардираа наш сосед, кој и да е. И уште ФИРОМ не викаат. Поготово эа НАТО не гледам никаков интерес да членуваме. Од кого да се браниме? Да сме до Иран раэбирам, ама и Грција и Бугарија е во НАТО, НАТО е во Косово, а од Србија и Албанија кој ке бидат во НАТО не ни прети инваэија. Ова е само уште едно трошење пари а ништо не се добива. Батали ги , нека бараат стално доэвола эа прелет преку нас и да бидеме неутрални. Со ова пракање на војници по Ирак и Авганистан (додека Арачиново ни е окупирано) само сме на листа на терористите уште бомби да почнат...НАТО е најголемата глупост, никаква корист эа Македонија, тоа е навистина посебна глупост. ЕУ втора поред глупост. Почни да эатвараш дома, створи услови биэнисот да види дека никој нема да му бара мита и мафијашки давачки, дека на суд може правдата да си ја добие, уведи ред во државата, кога чоек да иэлеэе хадвор да видиш воэење ко во нормална држава, тикети на непрописно паркирани коли, ред на улица а не јавашлук каде секој се трка како друг да эаебе само прв он да биде, па ке видиш биэнисот како сам ке дојде и тогаш ке си им во интерес со нив да бидеш. Ене ја Кина, комунистичка и никаква демократија ама никој не критикува, сите кутат... во СТО ја примија беэ проблем, эошто , эатоа што милијарди Америка эаработува преку своите фирми кој се пребацени таму... А ние, секој не врти како сака, а ние само молиме уместо само да се средиме. Чекаме пред Грчки амабасади эа виэа, не е во ред до Платамона да не отидеме... а бе неверојатни работи... и после друг ни е крив и после гледаме во ЕУ како во Господ...
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by трендафил
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
Најтрагично е што ова владата ке го представи како голем успех во Евроатланските асоцијации. Голем напредок демек. А уствари, ништо не се менува.
Уште потрагично е што голем број граѓани ќе поверуваат во тоа.
Е тоа е да се чудиш! Веке 15 години народот на иста финта се фака, и опоэиција и поэиција стално на иста работа! А бе неверојатно, ама вистина си е онаа - секој народ си има власт која си ја эаслужил.
lav
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by dejan
Ne e ni cudno sto ne sakat da pocnat so pregovori...Makedonija ne e zrela za toa sega.
Поготово эа НАТО не гледам никаков интерес да членуваме. Од кого да се браниме? Да сме до Иран раэбирам, ама и Грција и Бугарија е во НАТО, НАТО е во Косово, а од Србија и Албанија кој ке бидат во НАТО не ни прети инваэија. Ова е само уште едно трошење пари а ништо не се добива. Батали ги , нека бараат стално доэвола эа прелет преку нас и да бидеме неутрални. Со ова пракање на војници по Ирак и Авганистан (додека Арачиново ни е окупирано) само сме на листа на терористите уште бомби да почнат...НАТО е најголемата глупост, никаква корист эа Македонија, тоа е навистина посебна глупост.
Само затоа што чиновнициве форумски не милуваа(т) „долги„ постови (мои... разбира се) ....а кои не биле убаи за „гледање„ (за читање-де) еве го подцртувам со црвено само она што е НАЈСУШТИНСКО во твојот написот почитуван колега ... а тоа е дека нашиве „идат„ да „средуваат„ во туѓи куќи (Ирак , Авганистан и накрај кај се ќе им кажат Американците ...нели) а својата куќа , сеуште (дури и после 5 години) не ја „до-средиле„ и сеуште (си) имаме „внатрешно„ раселени граѓани на Македонија ..и тоа замислете си во својата тактковина ...што според мене е ВРВЕН или ИДИОТИЗАМ или пак ЦИНИЗАМ. Дилемата чекам некој да ја разреши...оти Јас не ја разбирам ....сеуште оти нема кај мене ништо од „мудроста„ на посочениве.
Jakov ne si trebal da trosis ni tolku. no sepak sum pocesten na vnimanieto. + ocekuvav da vidam barem nekolku interesni muabeti okolu EU odgovorot.[:(]
intel Lav & co.Za sto se diskutira ovde.Paga crn sneg?????? ПОЗИТИВНО МИСЛЕЊЕ ЗА КАНДИДАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ Европска комисија денеска даде позитивно мислење за кандидатурата на Република Македонија за членство во Европската унија. Еврокомесарот за проширување Оли Рен на прес конференција во Брисел рече дека Комисијата едногласно препорачува Македонија да добие статус на кандидат за членство во ЕУ. http://www.mia.com.mk/mak/glavnavest/lastvest.asp?vest=\Refresh1\061-0711.htm Македонија доби статус кандидат за членство во ЕУ Макфакс 09.11.2005 Република Македонија денеска бележи нова, значајна дата во поновата историја. Стана кандидат за член на Европската Унија. Конечно, вратите на Европа и официјално се отворени и за Република Македонија. Направен е голем исчекор, државата заслужено е на повисоко скалило на патот кон Европа. Граѓаните на Македонија, без оглед на националност, верска или политичка определба, добија признание за се она што направија во изминатите години на самостојност. Статусот кандидат за член на ЕУ е признание на граѓаните на Македонија за работливоста и упорноста со која ги надминуваа проблемите, трпеливоста со која соочуваа со кризите, компромисите што ги направија. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=53916 „Фајненшл тајмс“: Македонија го заслужи статусот - кандидат [09.11.2005] Македонија го заслужи „статусот кандидат“ за членство во Европската Унија, без конкретен датум за почеток на преговорите. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=53914 Tреба уште???[;)]
Strelec Ajde AIRLIJA!:) Sega, so Gospod napred!:)
dejan Znaci ako stvarno dobivme status kandidat, togas bravo:) Zasluzhivme:)
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by intel
Lav & co.Za sto se diskutira ovde.Paga crn sneg?????? ПОЗИТИВНО МИСЛЕЊЕ ЗА КАНДИДАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА ЧЛЕНСТВО ВО ЕУ Европска комисија денеска даде позитивно мислење за кандидатурата на Република Македонија за членство во Европската унија. Еврокомесарот за проширување Оли Рен на прес конференција во Брисел рече дека Комисијата едногласно препорачува Македонија да добие статус на кандидат за членство во ЕУ. http://www.mia.com.mk/mak/glavnavest/lastvest.asp?vest=\Refresh1\061-0711.htm Македонија доби статус кандидат за членство во ЕУ Макфакс 09.11.2005 Република Македонија денеска бележи нова, значајна дата во поновата историја. Стана кандидат за член на Европската Унија. Конечно, вратите на Европа и официјално се отворени и за Република Македонија. Направен е голем исчекор, државата заслужено е на повисоко скалило на патот кон Европа. Граѓаните на Македонија, без оглед на националност, верска или политичка определба, добија признание за се она што направија во изминатите години на самостојност. Статусот кандидат за член на ЕУ е признание на граѓаните на Македонија за работливоста и упорноста со која ги надминуваа проблемите, трпеливоста со која соочуваа со кризите, компромисите што ги направија. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=53916 „Фајненшл тајмс“: Македонија го заслужи статусот - кандидат [09.11.2005] Македонија го заслужи „статусот кандидат“ за членство во Европската Унија, без конкретен датум за почеток на преговорите. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=53914 Tреба уште???[;)]
Kandidat bez pravo na pregovori. Toa e summa summarum vo najdobar slucaj posto kandidaturata vo Dekemvri ke se odluci.
nepobedliv Ednoglasno - znaci i Grcija????? Opaaa
dejan Satanico, Makedonija ne napravila tolku sto treba za da se pocne pregovori! Sto moze da bide drug razlok za da ne pocnat sega?? Sakat da ne zaebavat? Ama da, ne e bas 100% sigurno za kandidat.
intel Дејан уште колку пати ќе го смениш ставот до вечер?
dejan KOLKU SAKAM
achtung_panzer
quote:
Originally posted by dejan
Znaci ako stvarno dobivme status kandidat, togas bravo:) Zasluzhivme:)
Osven tapshanje po ramo, shto drugo mu pripagja na kandidatot za chlenstvo vo Briselskoto drushtvo? Osvezhuvanje od evropskite fondovi za razvoj? Ukinuvanje na vizniot rezhim? Ili se' kje ostane na tapshanje, kako i obichno... P.S. Trk kaj Strelec po bobinki dodeka ne gi proglasile za nacionalno bogatstvo...
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by dejan
Satanico, Makedonija ne napravila tolku sto treba za da se pocne pregovori! Sto moze da bide drug razlok za da ne pocnat sega?? Sakat da ne zaebavat? Ama da, ne e bas 100% sigurno za kandidat.
Ne ne zaebavaat voopsto. Kandidaturata ne znaci nisto. Pogotovo na EU ne i znaci nisto kandidaturata na Makedonija. EU nikogas otvoreno ne se izjasnuva negativno na hartija, vo praksa, toa e druga rabota...Zemi go primerot na Turcija kade gi drzat so decenii podaleku od sebe. Ama retko otvoreno kazuvaat ne. Zemi go i nasiot primer ustvari, koga go podpisavme dogovorot za stabilizacija i asocijacija so EU kako prvi i najnapredni na Balkanot, euforija i togas imase, no rezultatite vo praksa gi vidovme. Slicno i so NATO. Uste mnogu vreme do clenstvo ima. Vo megjuvreme se e mozno, i EU da si go promeni stavot a i nas da ni go promenat i primoraat na nesto drugo. Moze uste edna vojna da ni stegnat i da kazat, eh nie sakavme ama ete, nema uslovi za ova... Tie mnogu mnogu ne mu ja mislat, Makedonija e mala i beznacajna, pari ne im nosi i se e kaj niv momentalniot interes. Resenieto e samo edno, nema na svetov drzava koja druga drzava ili zaednica ja bogati. Sekoj sam mora da si se izbori i togas i EU ke ima golem interes da Makedonija bide del od nejze, ama togas pod drugi uslovi se pregovara za EU.. a ne vaka kako deneska. Eve, drzi me za zbor, ako vlasta prodolzi vaka da raboti, kandidaturata ama ICH nema da ja osetime kako nesto pozitivno. Najgolemiot problem e vlasta da go koristi ovoj argument za uste ednaska da go izlaze narodot. Taka , uste poadelku od ona sto sakame da go imame ke bideme. Moja prognoza e da ke pomine uste godina , godina i pol najmalku dodeka go fiksiraat datumot za pregovori. Vo megjuvreme, ke prodolzi da odi vaka kako sto odi. Koga i ke odlucat da pregovaraat za nas, pak ke ima euforija, i pak vlasta ke go koristi toa za svoja cel. Elem, koga ke pocnat pregovori , i na toj datum ke ima euforija. Vo megjuvreme i ponatamu lugje ke gledaat da izbegaat od taa drzava. Od koga ke pocnat pregovorite, toa tek ke bide maraton. Bez kraj. I pak ke ima datum za zavrsuvanje na pregovori, so mislenje prvo i tuka ke ima par euforii. Vo megjuvreme ke pominat nekolku godini. I narodot pak ke se laze i raduva. Pa posle , ke ima red za cekanje da site odobrat EU clenstvo. Vo megjuvreme vo EU moze da ima kriza, Sengen nikogas da ne vidime poveke. Se e mozno. Najbitno e da vaka ako prodolzime, bilo kakvi pregovori i clenstva da ima, nema da bide poarno. A ako doma sredime, i EU da propadne, pak ke ni bide poarno i dobro. Toa e poentata.
dejan Pa ti uste ne mi kaza za da potrcam nakaj Strelec, jas vekje se vrativ!!!:p
dejan Eve report za Makedonija i drugi zemji od Balkan http://europa.eu.int/comm/enlargement/report_2005/index.htm
tomislav1978 Ситни души,што друго да кажам. Наместо да се радуваат, тие ке пукнат од нервоза. Птууууууууууу
Strelec
quote:
Originally posted by achtung_panzer
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by dejan
Zhalno!!!
intel Ехе тек следи жална година ама за кого како;))
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by achtung_panzer
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by dejan
Zhalno!!!
Zalno e po mene sto poentata ne se stava na sopstvenite sili tuka na EU. Toa e najzalnoto. Zalno e sto koga ke dojde vreme za izbori, edinstveno nesto kade narodot moze da stori za da se podobri, narodot pak ke se izlaze za EU i NATO. Toa e isto taka zalno. Zalno e sto ne se diskutira zosto vo poslednive 15 godini imame katastrofalni vladi sto e najgolemiot problem dodeka celo vreme se integrirame vo EU. Mnogu raboti se pozalni od ovaa vest za koja garantiram e samo teorija.
Satanico Pandemonium Tramvajot narecen "no" http://on.net.mk/statija.asp?id=12019
Jakov Sega znam deka intel ke rece ovoj Jakov ima za se prikazna i nekoe svoe mislenje ama nejse. Me mrzi da vrtam niz nasiot arhiv uste proletoska nekade go pisuva scenarioto za 9 noemvri. VO vakvo sivilo i bedotija vo koja se naogame vakvite momenti se sekogas ubavi i toa mora da se priznae. Neveruvam deka ima kreten koj denes sedi pred tv i vika aj be koj gi ebe seljaci ili naznam sto. Deka e ubavo da se slusne koga EU kazuva nesto pozitivno za nas toa e fakt.E sega sto nie denes dobivme i sto ke dobieme toa e veke druga rabota. Go slusam Premierot kako poln so sebe veli dobivme "bilet za eden pravec". Super. Arno ama sto ke pravime so nasata neskrotliva zelba da se vozime sverc sekogas koga mozeme. ??? Datumot za pregovori nikoj i ne go ocekuvase. Toa odamna e jasno. Se zanese uste koga ni go pratija prasalnikot scenarioto deka na 9 ide "avito" na 15 doaga statusot zemja kandidat a datumot na pregovori ke go dobie novata vlada na RM e sega prasanje e dali toa ke bide naprolet ili redovno naesen. I ete go sega momentot na sverc prevoz. Vo Makedonija dosega samo dva izborni ciklusi bea proglaseni za regularni so minimalni zabeleski. Toa bea parlamentarnite izbori vo 1998 i vo 2002. Zaednicko za niv e deka imase smena na vlastai opozicijata vo dvata slucai dojde na vlast. Dvata normalni i mirni transferi na vlasta gi vidovme togas i tolku. ZNaci nasiot datum zavisi od trtite regularni izbori...a kako se pravat vo MK regularni izbori, na toj nacin sto se vrsi mirno i demokratsko predavanje na vlasta, a koga imame sostojba na predavanje na vlasta koga nekoi drugi dobivaat 61 fotelja. Da nema zabuni i da nema odnapred sega komentari. Moeto mislenje e deka EU ne saka da vidi promena na vlasta za da gi smeni ednite i da dojdat drugite (iako i vo toa ima golem del vistina). Pricinata zasto EU datumot go ostavi posle izborite e drug. Toj lezi vo ona sto se narekuva "efikasen sistem" i "kapacitet na administracijata". Na EU i e bitno sistemot t.e drzavata da funkcionira vo sekoj moemnt i koja ima stabilna vlast i koga ima promena na vlasta. Ako toa go pomineme uspesno datumot ke dojde sam po sebe nekade vo zimata 2007. I uste nesto okolu fondovite. Kako slatko deluva toj zbor fondovi kako "aznoto na sultanot" Ako na 15-16 dekemvri dobieme status na kandidat ke ni se otvorat dva tipa na fondovi za socijalni drn drn...zazdravuvanja na opstestvoto i tolku. Toa zemjodelie, razvoj, nauka ova ona....nazad ni e zimata. Nikoj ne e budala da gi otvori fondovite a posle toa da dobie vleckovci koi slednie 30 godini ke pregovaraat i ke ispolnuvaat uslovi a de fakto ke si ziveat od fondovite na EU. Toa prikazna za dobra nok e i nisto poveke. Vo sekoj slucaj denes dobivme dobar pottik ili dobro tapsanja po ramo koe treba da znaeme da go iskoristime. Na kraj samo uste ova. Mene ne mi se sviga edna rabota, koja mislam deka e bitna i koja fakticki pokazuva kolku sme daleku od evropskiot stil na zivot i sfakanje. Site trojca denes po odlukata izjavija deka so ova sega ke i pokazeme na EU i ke prodolzime silno so reformite za da EU se uveri deka imame kapaciteti i zelba za reformi. Nikoj nikogas ne sum videl ni cul da kaze deka reformite gi pravime za narodot za drzavata i za dobroto na opstestvoto. Reformite trebaat na za nekoj buljo u EU nego za makedonskite gragjani ali nikoj osven CIle toa nikad ne go kazal a i da go kazal ne go mislel.
intel
quote:
Originally posted by Jakov
Sega znam deka intel ke rece ovoj Jakov ima za se prikazna i nekoe svoe mislenje ama nejse. Me mrzi da vrtam niz nasiot arhiv uste proletoska nekade go pisuva scenarioto za 9 noemvri. VO vakvo sivilo i bedotija vo koja se naogame vakvite momenti se sekogas ubavi i toa mora da se priznae. Neveruvam deka ima kreten koj denes sedi pred tv i vika aj be koj gi ebe seljaci
Kazi si go mislenjeto i ich ne se zamaraj so toa shto Intel kje reche.Ova pogore e delot do kade ti go prochitav postot, nema potreba za ponataka dobro znam shto pishuva.
dejan I jas Jakov!! :(((
Jakov Po prvicniot shok i proslavata so sokcinja samo nekolku od domasnite zadacki:
Kлучните приоритети во мислењето на официјален Брисел се овие:
* Имплементација на препораките на ОБСЕ за изборниот процес. * Усвојување на закон за полиција. * Усвојување на уставните измени во судскиот систем. * Воведување едношалтерски систем за регистрација на фирми. * Имплементација на обврските од Договорот за стабилизација и асоцијација. Ovie ni se za ODMA(do izbori)
Za leten raspust nekolku lektiri:
* Да се засили капацитетот на администрацијата. * Забрзување на процедурите за бизнис. * Скратување стечајни постапки. * Еднаков третман на сите даночни обврзници. * Либерализација на пазарот. * Намалување на невработеноста. * Засилени супервизорските стандарди во банкарството. * Да се подобри управувањето со државните пари.
Za Maturskata ova i uste nekolku dopolnitelni zadacki:
* Дополнително подобрување на климата и позначајно вклучување на сивата во формална економија, * Регионална економска интеграција, * Модернизирање на транспортната и комуникациската инфраструктура, намалување на непродуктивните трошења. * Стратегија за земјоделството. * Зголемено финансирање во развојот на земјата.
Great_Macedonian dali nekoj gi znae konkretnite reformi koj treba da se sprovedat za da ni odredat datum za pregovori?
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
dali nekoj gi znae konkretnite reformi koj treba da se sprovedat za da ni odredat datum za pregovori?
[:D] Ibid citatum gorniot post na Jakov. Da, mnogu poglavja deluvaat kako nauchna fantastika i mozhat da se svedat na edno: site partiski vojnichinja sose nivnite gaulajteri na zid pred DJ Hans Mitralezec, sobiranje menadzherski tim od edno 20-30 vrvni menadzheri i peglanje na glupostite natrupani poslednive nekolku decenii na neobolshevichka tradicija...
трендафил Македонија, според долгорочниот план на ЕУ треба, доколку не се јават проблеми пред се` окулу косовското прашање, да влезе во ЕУ во 2012 година. Доколку со ова успееме да го скратиме времето, трудот се исплатува. Во спротивно, се работи само за замајување на јавноста. Времето ќе покаже за што станува збор. Ќе спомнам само нешто за првата точка од домашните задачи. Од крадците на изборите не е правосилно казнет ниту еден од извршителите. А нарачателите на кражбата и заштитниоци на извршителите на наредбите и понатаму си седат во своите удобни функционерски фотелји. Не треба ли тие да се сменат, како прва реформа, наместо да ни продаваат дека без нив нема влез во ЕУ? Иначе, да не се фалам, домашните задачи што ЕУ ги постави на Македонија, ги поставував и јас (фала Богу не сум единствен) овде на форумов. Сега тие што беа слепи и не гледаа што прават, треба да го прават тоа што не можеа да го видат.
Jakov За да не испадне дека сите си зборуваме на памет. Се извинувам што не е преведено но немам време за тоа. [url="http://www.mytempdir.com/255452"]Домашна Работа за РМ[/url]
dejan Edna ogromna domasna zadaca e da ne se glasa za SDS, vreme im e za da padnat...treba da se iskornat od Makedonija skros, i site drugi partii koj imat vrski so niv!! Oni se virus i ja ubivat zemjata od unatre.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by dejan
Edna ogromna domasna zadaca e da ne se glasa za SDS, vreme im e za da padnat...treba da se iskornat od Makedonija skros, i site drugi partii koj imat vrski so niv!! Oni se virus i ja ubivat zemjata od unatre.
Sho beshe poarno so drugite partii na vlast? I ajde kazi, koj sto ne se ima iskompromitirano da dojde na vlast? I uste ednaska da povtoram, ova za EU e status kvo. EU ja izbegna neprijatnosta da ni kaze NE otvoreno dodeka ni kaza DA koga ke staneme asolna drzava, sto ne e nisto novo. Vo teorija stalno sme lideri nekoj na EU integraciite na Balkanot iako vo praksa site ne prestignaa i EU ne drzi podaleku. Od EU dosega imame oseteno bunt vo 2001 godina i ramkoven dogovor. Normalno i vizi dodeka za drugite gi ukinaa. Drugo, ajde neka nekoj od Makedonija kaze kako gi iskusil blagodetite na EU vo poslednive 15 godini na naseto jasno i cvrstvo cekorenje kon EU??
Great_Macedonian podobro bi bilo da analiziras dali EU ili makedonskite vladi se krivi sto bavno cekorime napred.
Satanico Pandemonium A be tragedija narod sme. Samo da se ogrebeme nesto ako se moze. Nasite argumenti i od nasata vlada se vlez vo EU e resenie za Makedonskite problemi. Se postavuva kontra prasanje togas, golemite Evropski i uspesni drzavi da resele da ne osnovaat EU koj ke gi resavase togas Makedonskite problemi? Sami znaci otvoreno priznavame deka sami ne sme sposobni da si gi resavame problemite. Mora EU znaci. Ziveevme vo edna takva zaednica, SFRJ, i tamu bevme posledni. Ama pak, poarno ni bese, nekoj drug imase koj bese so nas i preku nego se resavase nasata sudbina sto nas ne ni dojde loso. Raka na srce, nikoj ne se borese da se izleze od SFRJ zaradi nasi nekoj interesi kako sto toa HR i SL go praea. Mene licno me zabole za EU. Sum za reformite ama ne zaradi EU tuku zaradi nas samite. I ako nekoj misli deka eve sega so avisov sto e pozitiven vladata ke mora poveke da raboti da gi ispolni baranjata na EU grdno se laze. Nekoj od vlada da videl potreba od ispolnuvanje na tie uslovi ke gi ispolnese odamna i BEZ DA MU SE KAZE. Eu reformite se protiv licnite interesi na vlasta, a toa e anatema kaj nasata vlast. EU ja zabole za nas kako sto mnogu pati se ima pokazano. Se prasuvam, kako nekoj asolen ne prasa - cekaj sto se interesite na Makedonija? Da li ako se site vo EU a nie ne, da li takva unikatna sostojba moze za Makedonija da ima poveke korist od steta? Da li na primer vo takov slucaj nemozeme zakon za Banki da doneseme kako sto Luxemburg imase ili Kipar da ne se prijavuva potekloto na parite i da gi sobereme parite odregionov a i od mnogu posiroko i kako mala zemja se obogatime? Soberi gi parite pa posle vlezi vo EU. Ne velam deka ova e mozno i realno, ama nikoj ne misli sto ni e korista. Sto e korista vakvi kako sto sme sega da vlezeme vo EU?? Kakva e razlikata be kopuk vo EU i kopuk von EU? Posledni vo EU kade pak preku nas grb ke se krsat rabotite? Zarem malku dostoinstvo se nema da se kaze, a be drzava sme, daj sami da se obogatime pa posle kako partneri ramnopravni da razgovarame. Ama ne, poarno ke se ponizuvame vizi ke cekame za vo Grcka da se izbanjame. I vo samata EU razlikite se golemi sto e dokaz deka i tamu sekoj so svoite zaslugi. Portugal posle tolku decenii zaedno so Grcka se posledni dodeka Slovencite vo komunizam uspeaa da bidat poarni od ovie dve EU drzavi. Koja kakva drzava go imase statusot pred vlezot vo EU takov go ima i sega...
трендафил За да „огребеме“ нешто од ЕУ ќе почекаме најмалку до крајот на следната година, бидејќи буџетот на ЕУ за 2006 е веќе испланиран. Ни останува сега да ја гледаме власта како го слави секое потврдување на нашиот статус кандидат за ЕУ без утврден датум. Следното е на 15 декември, кога по комисијата тоа треба да го направат министрите од земјите на ЕУ на својот редовен самит. Иако се работи за најобична процедура, откако комисијата ќе донесе одлука истата да биде потврдена на првиот следен самит. Факт е дека кандидатскиот статус нема ништо да измени во животот на обичните граѓани. Реформите кои од нас се очекуваат и за кои потпишавме договор за стабилизација и асоцијација со ЕУ за жал скоро и да не се почнати. Спроведувањето на рамковните обврски (дури и нивно пречекорување) власта не го направи поради ЕУ, туку поради заложничкиот однос на СДСМ кон ДУИ. Затоа имаме ситуација скоро 100% од Албанците уште сега да знаат за кого да гласаат. Но факт е дека нивните политичари не ветуваат глупости. Не ветуваат споменик на Енвер Хоџа туку на Скендербег, на пример, за разлика од нашите државотворци што ветија споменик на Јосип Броз на плоштадот. Но изреченото беше наменето за Македонците југоносталгичари кои после ова повторно ќе гласаат за СДСМ, затоа што ние како нација изгледа не гласаме според стореното, туку според изговореното. За разлика од тие во ЕУ кои гледаат исклучиво на направеното. Затоа и немаме датум за почеток на преговорите. Бидејќи се сигурни дека оваа власт не е во состојба за една година да го надополни тоа што не можеше ни да го види во изминатите 3, а уште помалку дека на следните избори (и доколку бидат чесни) ќе избереме власт што ќе се труди од Македонија да направи пристојно место за живеење.
трендафил Еве неколку потези на актуелната власт со кои веројатно мисли дека ќе бидеме поблиску до ЕУ. Со словенечката Енерго Туш во четири очи е потпишана непосредна спогодба за продавање на пет плаца. Резултатот од тендерот за нови пасоши е како да се работи за непосредна спогодба. Избраниот кандидат кога ќе се пресмета тоа што е опфатено во барањето, а не го нуди, е за најмалку една третина поскап од одбиените понудувачи. „Бундес Друкерај“, „Орео Фисник“ и „Цетис“ најавуваат тужби пре меѓународен суд. Да потсетам дека „Хјулит Пакард“ доби одштета од 2,8 милиона долари за раскинување на договорот по доаѓањето на оваа власт. Директорот на антимонополската управа го има вработено синот во Мобимак, фирма ќерка на монополот Телеком. Во ситуација кога се отпуштаат повеќе од 500 „прекубројни“ вработени. Сега таткото ќе треба да се бори против синот за да не ги „дере“ македонските граѓани. Кога сме кај Телекомот, веќе една година се чека да се овозможи работа и на друг оператор. Во преговорите за законите за следните избори нема представник од најголемата опозициона партија, ВМРО-ДПМНЕ. Светската банка бара одложување на пензизските реформи што треба да стартуваат на 1 јануари поради техничка неподготвеност. И т. н.
lav
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
dali nekoj gi znae konkretnite reformi koj treba da se sprovedat za da ni odredat datum za pregovori?
Јас ќе ти ги пренесам СИТЕ „задачи„ сублимирани во само еден единствен збор (а може и проста реченица): ТОТАЛНА ДЕКОМУЊАРИЗАЦИЈА НА ДРЖАВАТА. пс А што тоа подразбира??? Правење на НОВА Држава ама без комуњари односно без таа тоталитарна идеологија.. ппс И позицијата и опозицијата го имаат истиот генетски (комуњарски) код. Затоа и никој не успеа во намерите...оти секојпат беа „разводенувани„ и никојпат до крај спроведени.
lav
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
A be tragedija narod sme. Samo da se ogrebeme nesto ako se moze. Nasite argumenti i od nasata vlada se vlez vo EU e resenie za Makedonskite problemi. Se postavuva kontra prasanje togas, golemite Evropski i uspesni drzavi da resele da ne osnovaat EU koj ke gi resavase togas Makedonskite problemi? Sami znaci otvoreno priznavame deka sami ne sme sposobni da si gi resavame problemite. Mora EU znaci. Ziveevme vo edna takva zaednica, SFRJ, i tamu bevme posledni. Ama pak, poarno ni bese, nekoj drug imase koj bese so nas i preku nego se resavase nasata sudbina sto nas ne ni dojde loso. Raka na srce, nikoj ne se borese da se izleze od SFRJ zaradi nasi nekoj interesi kako sto toa HR i SL go praea. Mene licno me zabole za EU. Sum za reformite ama ne zaradi EU tuku zaradi nas samite. I ako nekoj misli deka eve sega so avisov sto e pozitiven vladata ke mora poveke da raboti da gi ispolni baranjata na EU grdno se laze. Nekoj od vlada da videl potreba od ispolnuvanje na tie uslovi ke gi ispolnese odamna i BEZ DA MU SE KAZE. Eu reformite se protiv licnite interesi na vlasta, a toa e anatema kaj nasata vlast. EU ja zabole za nas kako sto mnogu pati se ima pokazano. Se prasuvam, kako nekoj asolen ne prasa - cekaj sto se interesite na Makedonija? Da li ako se site vo EU a nie ne, da li takva unikatna sostojba moze za Makedonija da ima poveke korist od steta? Da li na primer vo takov slucaj nemozeme zakon za Banki da doneseme kako sto Luxemburg imase ili Kipar da ne se prijavuva potekloto na parite i da gi sobereme parite odregionov a i od mnogu posiroko i kako mala zemja se obogatime? Soberi gi parite pa posle vlezi vo EU. Ne velam deka ova e mozno i realno, ama nikoj ne misli sto ni e korista. Sto e korista vakvi kako sto sme sega da vlezeme vo EU?? Kakva e razlikata be kopuk vo EU i kopuk von EU? Posledni vo EU kade pak preku nas grb ke se krsat rabotite? Zarem malku dostoinstvo se nema da se kaze, a be drzava sme, daj sami da se obogatime pa posle kako partneri ramnopravni da razgovarame. Ama ne, poarno ke se ponizuvame vizi ke cekame za vo Grcka da se izbanjame. I vo samata EU razlikite se golemi sto e dokaz deka i tamu sekoj so svoite zaslugi. Portugal posle tolku decenii zaedno so Grcka se posledni dodeka Slovencite vo komunizam uspeaa da bidat poarni od ovie dve EU drzavi. Koja kakva drzava go imase statusot pred vlezot vo EU takov go ima i sega...
Не си (можеби) свесен дека лично (си)кажа ГОЛЕМА ВИСТИНА... со која и Јас безрезервно ја поддржувам и се придружувам кон искажаното.
concrete Pocnuvame da se povtoruvame...t.e. verglame ista prikazna, mozebi so isti zborovi , no sepak BESKRAJNA PRIKAZNA.....!!!!!
toni_a
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
I vo samata EU razlikite se golemi sto e dokaz deka i tamu sekoj so svoite zaslugi. Portugal posle tolku decenii zaedno so Grcka se posledni dodeka Slovencite vo komunizam uspeaa da bidat poarni od ovie dve EU drzavi. Koja kakva drzava go imase statusot pred vlezot vo EU takov go ima i sega...
ili chitav ili gledavTV so edna anketa za SLO. kako narodot gi osekja promenite so vlezot vo EU.demek pozitivno ili negativno. skoro site kazhaa deka ne chuvstvuvaat nikakva promena. ova mozhe da se dokazhe ako se poglednat brojki na isseleni ili gastarbajteri od Slovenija...ne sum razgleduval, no dosega ne sum slushnal za nekoja "posebna zhelba" od naselenieto... SLO bea na vrvnata pozicija od celata taa grupa sto vleze so niv vo EU.ako ne se lazham tie plakjaat vo zaednichkata EU-kasa dodeka drugive zimaat. edinstvena prednost bile olesnuvanjata za patuvanje...ama stanuva jasno deka bezvizen rezhim ne e usloven so vlez vo EU! eve Hrvatite patuvaat za DE bez vizi i mozhat da sedat kolku sakaat (bez pravo na rabota...) sigurno i firmite imaat nekoja prednost,no toa ne go tangira narodot.ako ima vekje zdrava i jaka ekonomija (firmi) znachi tie se snashle pred da vlezat...Gorenje beshe zastapen vo DE uste za vremeto na JUG i si ostana (konstantno) do den denes...
трендафил 24.11.2005, А1 телевизија Доколку нефлексибилноста од другата страна продолжи, Грција во целост поседува право да го блокира учеството на соседната земја во меѓународни организации, доколку таа се обиде тоа да го направи под било кое име освен името ПЈРМ, изјави грчкиот министер за надворешни работи Моливијатис. Моливијатис вчера вечер го брифираше парламентарниот комитет за одбрана за клучните национални прашања. По прашањето за спорот околу името со Македонија тој изјави дека целта е изнаоѓање на заеднички прифатливо решение во рамките на ООН, дополнувајќи дека од грчка страна веќе е направен храбар чекор. Колку што ми е познато ние бараме прием во ЕУ и НАТО како БЈРМ, па опасност од вето нема. Иначе ни останува, доколку сакаме да лечиме комплекси, да и правиме проблем со името на Србија и Црна Гора (или само на Црна Гора доколку стане независна). Затоа што имаме Скопска Црна Гора.
трендафил Словенија ги исполнува условите за влез во ЕУ со децении. Таму и комунистичката партија беше демократска. Никогаш не беа послушници кон сојузната власт доколку тоа не е во интерес на Словенија. Уште во СФРЈ многу тешко даваа жителство (сега државјанство). И Словенци тешко можеа да се доселат во Љубљана, но затоа им беа овозможени услови (да заработат за транспорт и убави патишта) да доаѓаат на работа или по своја потреба и да си одат дома. За разлика од нас кои доброто не сакаме да го направиме за себе туку за да не примат во ЕУ и НАТО, Словенците го правеа за себе. Ние и денес се обидуваме да ги излажеме европјаните дека сме смениле нешто на добро. Или можеби власта само го лаже сопствениот народ? Во Словенија такви лаги не можат да пројдат. Ниту некој изјавил дека е горд што бил член на Сојузот на комунисти како што изјави нашиот премиер. Ако е некој горд дека членувал во партијата што лажеше дека не води во подобар живот (тогаш комунизам), како може да се очекува дека сега ќе не води во подобар живот (ЕУ и НАТО). И каков е тој народ што на иста партија и верува од 1944 година дека ќе успее во тоа.
OooOo Европарламентот со силна поддршка за Македонија за кандидат Европарламентот со силна поддршка за Македонија за кандидат. Денеска е добиена во завршната декларација, само една недела потоа, откако грчкиот европратеник Папастамакос направи инцидент околу името на Македонија. Но сепак, неизвесноста за 15 декември е голема. Со голема резерва се и Данска, Холандија и Франција, трите земји кои ги креваат веѓите на проширувањето на Унијата во оваа фаза, кога таа има тешки и мачни преговори околу буџетот. Токму на 15-ти и 16-ти се очекуваат повторно кризни и безизлезни ситуации. Како што изјавија денеска дипломатски извори за А1, овие 3 земји се најгласните и најнерасположените да ја видат во овој момент Македонија како кандидат. Во исто време, Митрева и Бучковски на 2 различни страни во Европа - Љубљана и Париз. Лобираат - шефицата на дипломатијата на ОБСЕ, добива поддршка од европските земји за 15 декември. Бучковски се обраќа на ЗЕУ со истата агенда. Шеќеринска дома. Нејзината грижа е што после 15 декември, фокусирајќи се на добивање на преговори. Државниот врв останува под силен притисок и неизвесност. Епилогот е енигма. Токму затоа тројката планира веста да ја прими во канцелариите на „Илинденска“, со план Б - славење доколку Европа и рече добредојде на Македонија. Можност да добиеме статус кандидат уште на 12 декември Претседавачот со ЕУ, Британија, притиска Македонија да добие статус кандидат за членство уште на 12 декември, дознава А1 од извори во Европската Унија. Идејата на Форин офисот е в понеделник во пакет со помалку важните прашања министрите за надворешни работи да се договорат за македонскиот европски статус. Ако овој план успее, в среда шефовите на држави и влади само формално ќе ја потврдат одлуката за Македонија и ќе можат да се посветат на спорните финансиски прашања. Индиректна потврда за позитивниот развој на настаните за Македонија денеска во Приштина даде и првиот европски дипломат. „Се надевам дека во следните денови, можеби идната недела, ќе имаме добри вести за нив. И голем дел од тие вести ќе се однесуваат на вашето прашање“, изјави Хавиер Солана, висок претставник на ЕУ за заедничка безбедносна и надворешна политика. А македонските новинари денеска во Приштина ги прашаа Солана и Петерсен за демаркацијата на македонско-косовската граница. Покрај Солана, кој најави дека границата ќе биде една од темите во расправата наредната недела во Брисел, администраторот на УНМИК, Петерсен, дециден - границата нема да остане статус кво. „Согласно концептот кој г. Ахтисари и ние го најавивме, демаркацијата на границата нема да остане нерешена пред да биде дефиниран статусот на Косово“, рече Сорен Јесен Петерсен, шеф на цивилната мисија на ОН во Косово. Високиот претставник на ЕУ, Хавиер Солана, испрати добар абер до Скопје од Приштина. Тој најави дека идната недела Македонија може да очекува позитивни вести од Брисел. Позитивни вести од Приштина дојдоа и шефот на УНМИК, Сорен Јесен Петерсен, кој денеска потврди дека македонско-косовската граница ќе биде обележана до моментот кога Косово ќе го добие својот финален статус. Солана дојде во Приштина за да им порача на косовските граѓани да бидат конструктивни и да им веруваат на соседите. Било какво насилство ќе значи крај на разговорите за статусот на Покраината, изјави Солана. Која е алтернативата за ваков развој на настаните, тој не кажа.
Makedon Ne e rabotata da ne proglasat za kandidat; rabotata e da vlezeme vo EU i ke dojdat luge koi se sposobni i ke rabotat na prosperiteto na drzavata, a toa ke se sluci otkako ovaa vladeacka garnitura ke si zamine vo penzija [:D]
трендафил Не е воопшто спорно дека ќе станеме кандидат за членство. Прашање е дали тоа ќе биде на 15 декември или можеби порано (12-ти) или подоцна (15 јануари). Прашањето е што после. Кога ќе почнеме со сериозни реформи што ќе доведат до почеток на преговорите и конечната цел - прием во ЕУ. И тука се поставуваат повеќе прашања. На пример дали власта е способна да не води по овој пат? Доколку е способна зошто не сакала да го прави тоа? Еден од можните одговори е дека финансијската олигархија во Македонија уште ги нема испрано парите, а до моментот за прием ќе мора да имаме законска регулатива и функционирање на државните органи на прогон што тоа би го санкционирале. Не верувам дека во ЕУ може некој министер да му одобри на некој поединец да не плати 6 милиона евра данок, подарок што го доби Свето Јаневски (Пивара), на пример. И тоа нешто пред времето кога е направена трансакцијата (според наводите во „Фокус“) на сметките во Швајцарија на Бранко Црвенковски и Хари Костов.
трендафил По апсењето на Анте Готовина на Канарските Острови, Хрватска ни избега многу во поглед на приемот во ЕУ и НАТО. Тие ја елиминираа последната пречка и се докажа дека Готовина не се криел во својата земја.
Strelec Своевремено власта вети дека Македонија ќе ја доведе до статус на ’кандидат за членство’, а на форумов почнавте вицови од тоа да правите... dejan имаше отворено гласање за тоа кога Македонија ќе влезе во ЕУ, а одговорите што ги прочитав се движеа дека тоа ќе се случи 2025, 2077 и ’никогаш’!? После тоа следуваше препораката за добивање на статусот ’кандидат’, а овде пишувавте дека тоа се само препораки, ама дека во декември нема да биде истата прифатена... И сега стигнавме до нешто вакво:
quote:
Originally posted by трендафил
Не е воопшто спорно дека ќе станеме кандидат за членство. Прашање е дали тоа ќе биде на 15 декември или можеби порано (12-ти) или подоцна (15 јануари). Прашањето е што после.
Е после ќе почне онака како што сите посакуваме, ќе почнат реформи, ќе почнат странски инвестиции, ќе има нови вработувања, редовни и зголемени плати, поубав живот за сите итн. итн., а вие уште сега почнете да се подготвувате што ќе пишувате овде... Еве, да ви помогнам со почетокот, а вие продолжете си: “Е да, ама...“!
Pina Znachi sega Makedonija e kandidat za da stane kandidat, treba da ja primat vo EU chekalnata ili taka neshto? Ili sega od pekol ke vleze vo chistilishte .....
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Strelec
Своевремено власта вети дека Македонија ќе ја доведе до статус на ’кандидат за членство’, а на форумов почнавте вицови од тоа да правите... dejan имаше отворено гласање за тоа кога Македонија ќе влезе во ЕУ, а одговорите што ги прочитав се движеа дека тоа ќе се случи 2025, 2077 и ’никогаш’!? После тоа следуваше препораката за добивање на статусот ’кандидат’, а овде пишувавте дека тоа се само препораки, ама дека во декември нема да биде истата прифатена... И сега стигнавме до нешто вакво:
quote:
Originally posted by трендафил
Не е воопшто спорно дека ќе станеме кандидат за членство. Прашање е дали тоа ќе биде на 15 декември или можеби порано (12-ти) или подоцна (15 јануари). Прашањето е што после.
Е после ќе почне онака како што сите посакуваме, ќе почнат реформи, ќе почнат странски инвестиции, ќе има нови вработувања, редовни и зголемени плати, поубав живот за сите итн. итн., а вие уште сега почнете да се подготвувате што ќе пишувате овде... Еве, да ви помогнам со почетокот, а вие продолжете си: “Е да, ама...“!
Dobro, ajde sega kazi: 1. Ozbilno li mislis deka so kandidaturava deka ke prestane kradenjeto? 2. I da vlezeme vo EU, vakvi kakvi sme, so korupcijata , stvarno mislis deka ke bideme poarni i sto e prednosta da bides najkorumpiran, najposleden vo EU? 3. Zosto kandidaturata ke promeni nesto? Pa EU da mozese da ja spreci korupcijata vo Makedonija ke go storese toa. Non stop veli deka toa treba da se iskoreni, a nasite non stop velat da, ke napraime ama nikako da napravat. Par milioni evra za vo licen dzep se ogormna mamka mnogu pojaka od dalecno clenstvo vo EU na celata drzava. Kazi, so koj mehanizam EU ke ne natera da iskorenime korupcija?
intel
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
Dobro, ajde sega kazi: 1. Ozbilno li mislis deka so kandidaturava deka ke prestane kradenjeto?
Аман бе, вие да не сакате да престане и умирањето. Значи, ако со влезот во ЕУ ние продолжиме да старееме и да ни се ближи денот на заминување од овој свет незнам која е потребата за влез во ЕУ.
Leksi Potrebite za vlez vo EU se mnogu i se raznovidni. Prasanje e dali sme dovolno kadarni da bideme del od EU. Moeto skromno mislenje e deka vo momentov ne sme. Pricini ima isto tolkavi na broj kako i sto se pricini za vlez vo EU. Politicka odluka Brisel moze da donese i utre da ja primi makedonskata drzava vo EU no nekako spored site mozni analizi toa dobro nema da go dobieme pred 2012. Steta osobeno sto togas nie veke ke bideme dobro podostareni.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
Dobro, ajde sega kazi: 1. Ozbilno li mislis deka so kandidaturava deka ke prestane kradenjeto?
Аман бе, вие да не сакате да престане и умирањето. Значи, ако со влезот во ЕУ ние продолжиме да старееме и да ни се ближи денот на заминување од овој свет незнам која е потребата за влез во ЕУ.
Drzi se do prasanjata. Jasni se. Ona sto se bara e normalna drzava. Nikoj ne zboruva za prirodni i nemenlivi procesi. Po tebe ispagja, EU da ne postoi nevozmozno e da staneme normalna drzava. Da ili ne? Isto ispagja deka samo EU moze da ne promeni, da ili ne? Da golemite i stabilni drzavi ne odlucea EU da se forimira ili da odlucat da se rasturat, znaci i Makedonija propagja?
intel Vo koja evropska drzava nema korupcija.Dali ima drzavi kako na primer Bugarija i Romanija koi se poim ili definicija za korupcija a se "cekor pred nas"
Strelec Pandemonium, прашањава ти се горе-долу во ред... Знаеш каде јас ја гледам најдобрата придобивка од оваа кандидатура? Во тоа што е сосема логично да станеме подобри од тоа што сме... Јасно е дека крадење ќе има, митото и корупцијата ќе продолжат... Но, самиот процес на добивање на статус и сите битки за да ги исполниме ’овие’ и ’оние’ критериуми, само по себе значи НАПРЕДОК! Значи, добро е тоа што Европа не’ "уценува"... Добро е тоа што Европа од нас бара да направиме подобри закони и што бара од нас да создадеме услови за развој. Е сега, нашиот менталитет е за жал таков да целиот тој процес (најверојатно) ќе трае многу подолго отколку што би требало. Сепак, со добивањето на кандидатура за членство во ЕУ, верувам дека процесот ќе биде забрзан и затоа позитивно гледам на овој настан.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by intel
Vo koja evropska drzava nema korupcija.Dali ima drzavi kako na primer Bugarija i Romanija koi se poim ili definicija za korupcija a se "cekor pred nas"
Sekoja drzava ima korupcija. Prasanjeto e : Kolkava e udelot na korupcijata vo sekojdnevnicata. Kolku biznisot, toest parata e ostetena od korupcijata. Cudno mi e da postavuvas vakvo prasanje. Toa znaci deka voopsto ne si ja proucil rabotata. Ima naucni metodi koj dokazuvaat kolkav e stepenot na korupcijata vo edna drzava. Rezultatot e jasen: nema bogata drzava vo koja korupcijata dominira. I obratno, nema drzava sto ne se obogatila so eliminiranje na korupcijata. Ima rang lista na korumpirani drzavi, i ocekni za sekoja. Najvisokata e 10. Nema takva zemja so 10ka sto e i za ocekuvanje. Ocenka pod 3 e za drzavi vo koj korupcijata caruva i vo koja normalen biznis ne e mozen. Nie imame ocenka 2.8 a Bugarija 4.1 Bugarija ja imase nasata ocenka 2.8 vo 1999 godina, od togas poleka odi nanapred. Dodeka nie voopsto ne sme naprednale. Nie stoime na mesto duri i sme polosi so ocenkata dodeka site odat ponapred. Ne e potrebno da se kitime so iminja kandidat i slicno. Site se znaeme. Vidis, ako nekoj saka da investira, prvo sto ke gleda e kolku mu e sigurna parata. Da li utre zakonski ke moze da si povrati od toa sto mu e odzemeno i propadnato. Da li mito treba da dava. Kolku mu e sigurno. Ako nekoj saka da investira toa e dijasporata nasa. Kolku i ovde da se falime i udirame vo gradi so EU kandidaturata, neka kaze nekoj da li e spremen para da dade posle takvata odluka? Koj dal samo zato sto sme kandidati? Da li i utre ako e isto kako i deneska a sme EU clenka ke investira samo zaradi toa sto sme EU clenka? Nema takva rabota. Na sekogo od nas toa mu e jasno toa i jasno mu e deka vo Makedonija e isto se. I toa e ona sto se vazi a ne kandidaturata ili EU. Ima na forumot nasi od dijaspora koj se raduvaat za kandidaturata. Da li im padnalo na pamet da frlat para sega? Odgovorot e jasen. Zatoa, koga ke se vidat promeni togas neka se pisuva. Nisto nema da se promeni so kandidaturata. Nisto. A ti garantiram, utre red da se vovede, na nikogo nema da mu e gajle za EU i kandidatura. Ustvari, obratno ke bide. Ama dzabe zboruvam... ova se tolku poznati raboti koj ne samo kaj nas tuku na mnogu drugi mesta se povtorile ama pak, lugje nasi ocekuvaat spas od drug, magicno stapce i verovatno begstvo od realnosta mislejki deka pojakiot ke ne oprai... Nema toa da se sluci. Ili ke si ja zasluzime drzavata, ili nema da ja imame kakva sto sakame.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by Strelec
Pandemonium, прашањава ти се горе-долу во ред... Знаеш каде јас ја гледам најдобрата придобивка од оваа кандидатура? Во тоа што е сосема логично да станеме подобри од тоа што сме... Јасно е дека крадење ќе има, митото и корупцијата ќе продолжат... Но, самиот процес на добивање на статус и сите битки за да ги исполниме ’овие’ и ’оние’ критериуми, само по себе значи НАПРЕДОК! Значи, добро е тоа што Европа не’ "уценува"... Добро е тоа што Европа од нас бара да направиме подобри закони и што бара од нас да создадеме услови за развој. Е сега, нашиот менталитет е за жал таков да целиот тој процес (најверојатно) ќе трае многу подолго отколку што би требало. Сепак, со добивањето на кандидатура за членство во ЕУ, верувам дека процесот ќе биде забрзан и затоа позитивно гледам на овој настан.
Za korupcijata da se iskoreni treba od gore da se pocne, znaci policija, vojska da si ja vrsi rabotata i da pocnat apsenja. EU nemoze da apsi kaj nas. Ti sega velis, EU moze nasite da gi natera da apsi. Kako? So kakvi uceni? Deka nema da vlezeme vo EU? dobro, ajde sega sedni i razmisli. Sto tamu na nekoj Branko ili Ljupco im e bitna ucenata na EU? Pa toj sto krade od drzavata, da li mu e istata bitna ili mu e drugo nesto bitno? Toa a paradoks sto velis. Ispagja deka ako EU ne ucenuva, toj kogo drzavata ne go interesira ke se promeni i nema licen interes da gleda zatoa sto drzavata za kogo ne mu e gajle nema vo EU da vleze? Pa, da toa bese taka kako sto TI mislis, dosega ke se promena! EU ucenuva veke so godini. Od 2001 godina koga pocnavme so stabilizacija i asocijacija NISTO ne e promeneto na planot na kradenjeto. I nema so ovie lugje da se promeni zatoa sto vidovme kolku im e gajle za EU. Za korupcijata da se sredi ne se bara mnogu, za dva meseca se gledaat rezultati. Taka da nema opravduvanja. EU nikoj ne ja slusa na toj plan a taa stalno si kazuva sto toa znaci. Edno treba da se razbere, deka DRUG nemoze da ni ja svrsi rabotata. A EU nemoze da ne natera da rabotime na nesto ako samite ne go sakame toa. Vlasta, definitivno toa ne go saka. I tuka e kraj na celiot nas odnos EU-MK.
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
Своевремено власта вети дека Македонија ќе ја доведе до статус на ’кандидат за членство’, а на форумов почнавте вицови од тоа да правите... dejan имаше отворено гласање за тоа кога Македонија ќе влезе во ЕУ, а одговорите што ги прочитав се движеа дека тоа ќе се случи 2025, 2077 и ’никогаш’!? После тоа следуваше препораката за добивање на статусот ’кандидат’, а овде пишувавте дека тоа се само препораки, ама дека во декември нема да биде истата прифатена... И сега стигнавме до нешто вакво:
quote:
Originally posted by трендафил
Не е воопшто спорно дека ќе станеме кандидат за членство. Прашање е дали тоа ќе биде на 15 декември или можеби порано (12-ти) или подоцна (15 јануари). Прашањето е што после.
Е после ќе почне онака како што сите посакуваме, ќе почнат реформи, ќе почнат странски инвестиции, ќе има нови вработувања, редовни и зголемени плати, поубав живот за сите итн. итн., а вие уште сега почнете да се подготвувате што ќе пишувате овде... Еве, да ви помогнам со почетокот, а вие продолжете си: “Е да, ама...“!
I da staneme kandidat ke cekame 100 godini, ako pak imame ist kov na ppoliticari. I mene mnogu zenski mi stanale kandidatki za zena, ama koja ke stane???????
slasa Sega Francusite ne siset ko ovci ajde narode Makedonski maili do francuskite ustanovi .. specijalno za LaV .. sto sakav da kazam na onaj drugiot topic go dobi , a dali si svesen lav da go tumacis toa e tvoe, Dodeka se kosime nie ,, sds vmro i nekoji si drugi , ke ne suiiset ecvropeanite kak osto saket, Umesto da se obedenime , i da dokazeme deka sne edinstveni za da mozeme na nekoj nacin da vlezeme vo EU Nie ocite si gi kopame
dejan Франција, Холандија и Данска го кочат статусот за Македонија http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=55346 Kakvi dzubrinja se!![V]
Satanico Pandemonium Se za EU! http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2087-1920189,00.html
Makedon Nik
quote:
Originally posted by dejan
Франција, Холандија и Данска го кочат статусот за Македонија http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=55346 Kakvi dzubrinja se!![V]
Никој од нив не е ѓубре; Франција, Холандија, Данска не сакаат нивните граѓани да плаќаат за Македонците, бидејки македонската економија е целосно уништена. Македонија во ЕУ треба да има ЕУ стандард, а не како сега афрички; затоа, ќе бидат потребни неколку милијарди евра помош на Македонија, бидејки нашиве власти се неспособни за економски развој на државата. Хрватска, има континуиран развој и поради тоа никој не се бунеше кога стана кандидат за влез во ЕУ, но МАкедонија има пад на целата економија. А никој не сака „афричка“ економија во ЕУ, како што е македонската. Единствен виновник за моменталната ситуација на МКД е само непособноста на македонските политичари.
Satanico Pandemonium Ova deneska od NY Times za drzava koja stana clenka na EU a ne e bas najsposobna
quote:
Migration's Flip Side: One Big Empty Nest By DAN BILEFSKY Published: December 12, 2005 By DAN BILEFSKY TURKI, Latvia, Dec. 6 - In this poor but proud farming region, where many of the small wooden houses have no electricity and people still read by candlelight, nearly every third home sits empty. Their occupants have gone to pick mushrooms in Ireland. When Laima Muktupavela left more than three years ago, she moved into a dusty three-room house near Dublin with 11 other Latvians and picked mushrooms from 6 a.m. to sundown. The farm's owner forbade the Latvians to wear gloves and the mushrooms quickly turned her fingers black. She saut#233;ed mushrooms for breakfast, lunch and dinner. She earned about 215 euros, or about $254, a week - more than one and a half times the monthly minimum wage back home - and splurged on a new gray wool coat. Back in Latvia, her four children felt abandoned. Her 16-year-old daughter, Anna, sent angry letters in envelopes filled with her baby pictures. Her partner, who is now her husband, met someone else. Tormented by the prospect of permanent exile, Ms. Muktupavela returned to Latvia. She wrote a book about her experiences, "The Mushroom Covenant," which tapped into the national fear about the growing exodus of Latvians to Ireland. It became a best seller. "There is hardly a family left in this country who hasn't lost a son or daughter or mother or father to the mushroom farms of Ireland," said Ms. Muktupavela, 43. She pointed to a vast field peppered with abandoned houses, their occupants departed to the handful of European Union countries - Ireland, Sweden, Britain - that opened their borders to the bloc's newest members when they joined in May 2004. Freedom to cross the European Union's borders unhindered was a reward of membership that natives in this Baltic country of 2.3 million people aspired to after 50 years of Soviet occupation. But as other European Union nations grapple with whether to admit low-wage laborers from Eastern and Central Europe, fearful that doing so will undermine their social standards, the case of Latvia shows how migration can exact a heavy toll on the country they leave behind. While there are no official statistics, Latvian officials estimate that 50,000 to 100,000 people have emigrated over the last 18 months, as many as 25,000 of them to Ireland. In the latest high-profile departure, Latvians watched with horror last month when the Olympic biathlete Jekabs Nakums announced on television that he was leaving to wash cars in Ireland. The exodus of economic migrants from Eastern Europe to their wealthier neighbors in the West has been a growing phenomenon since the European Union's expansion last year. But the trend has been particularly pronounced in Latvia because the country's average monthly minimum wage of 90 lats, or about $154, is the lowest in the 25-member bloc, while price increases since accession have been highest here. The Latvian government hopes the emigrants will come back, equipped with new skills and languages. But migration studies suggest that two-thirds will never return. "During the cold war, we all dreamed of leaving," Ms. Muktupavela said, "but the risk is that if everyone leaves, then the country will disappear." The voluntary emigration of so many Latvians has a particularly painful resonance in a country where up to 100,000 people were deported to Siberia in the years after Soviet occupation began in 1940 as part of the Kremlin's effort to make the country more like Russia. Many Latvians fear that the current exodus is destroying the country's social fabric. In the Latgale farming region here in eastern Latvia, parents who emigrate to Ireland to pick mushrooms often leave their children behind, creating a new generation of what residents call "mushroom orphans." In Riga, more than 100 children aged 14 or younger are living alone or with family friends, according to the International Organization for Migration. In September, there was a national outcry when a 7-year-old girl got lost on the way home from school and it was discovered that her parents were in Ireland. Ms. Muktupavela, who has been documenting the emigration in a collection of short stories, recently visited Turki, a small village in Latgale, where residents said they were counting the days until the village disappeared from the map. Faced with a new loneliness, a group of Latgalians meet regularly at Turki's public library - a log cabin lit by candles - to discuss how the exodus is affecting their town. Valiya Vecele, 62, a pensioner, said she was becoming nostalgic for the Russian occupation. "At least then, everyone had work and we went to parties," she said. "Now we sit around. We sit, and we wait." Although the emigration has actually given Latvia a short-term economic lift - the World Bank estimates that funds sent home by migrants amount to about $272 million annually - economists say this benefit is being offset by a brain drain in important sectors such as construction, nursing and medicine. And while European Union membership has helped spur a development boom in Riga, construction companies complain that there are too few qualified workers. Marcis Nikolajevs, managing director of an association of Latvian construction contractors, said companies were being forced to import workers from nearby Ukraine and Belarus. The association also is considering flying in temporary construction workers from Ghana. "We used to be a proud people," he said. "This migration is a national tragedy." A shortage of doctors and nurses has also gripped the country because so many have left to work in hospitals in Denmark, Norway and Sweden, where the pay is better. Dr. Harijs Knesis, an anesthesiologist at the Ars Medical Clinic in Riga, said he was considering emigrating to the United States. "Doctors are getting rich in the U.S. and Europe, while we work for nothing," he said.
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by dejan
Франција, Холандија и Данска го кочат статусот за Македонија http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=55346 Kakvi dzubrinja se!![V]
Ne se sekiraj. Tie ke si gi vidat interes i ke si napravat kako sto im odgovara. EU nema da stvori skandal i da kaze otvoreno NE. Ke ne napravat kandidat, ama za da se zadovolat sebe si nema da ni dadat datum za pregovori i ke go odlozatmaksimalno cim si gi vidat interesite. Taka ke bide i volkot sit i ovcite na broj. Znaci, ete i ti ke se raduvas koga ke ne proglasat kandidat.
lav
quote:
Originally posted by slasa
Sega Francusite ne siset ko ovci ajde narode Makedonski maili do francuskite ustanovi .. specijalno za LaV .. sto sakav da kazam na onaj drugiot topic go dobi , a dali si svesen lav da go tumacis toa e tvoe, Dodeka se kosime nie ,, sds vmro i nekoji si drugi , ke ne suiiset ecvropeanite kak osto saket, Umesto da se obedenime , i da dokazeme deka sne edinstveni za da mozeme na nekoj nacin da vlezeme vo EU Nie ocite si gi kopame
Обично не коментирам конфузни постови...се додека во нив не сум прозван...како и овде ...нели? Т.н. Балкански синдром кој ние ете си го нарекуваме и Македонски...е стварност во период кој се мери со многу ВЕКОВИ наназад. Е сега ...ако не е НИШТО или МАЛКУ научено за тие многу векови...тоа укажува на две можни солуции: 1.Училиштата сосе учителите каде се школуваа(т) генерации на Македонци биле/се ЛОШИ , односно несоодветно за тоа квалификувани. 2.Учениците или не се доволно залагат за совладување на материјата која тамо се предава и изучува , или пак на училиштето едно учат , а ДОМА-си нешто спротивно „учат„ директно од своите родители...мислам следеејќи го реален нивниот живот. Односно едните се ГОЛА ВОДА , а другите се ЗЕЈТИН. А мешавината од овие два посочени елементи е можна , само ако садот (шишето де) е под континуиран протисок односно тресење и матење. Оној миг ...кога ќе престане насилното мешање , веднаш се забележува каде е „секој„ елемент кој си се издвојува во „своја„ целина , која се едвам или никако допира со другата ..односно меѓусебе. пс И не се лути на мене колега...оти Јас не сум (ти) ништо крив за тоа...нели???. Можеби и тука има две солуции од кои едната е тој што те „праел„ а втората е Господ Бог...нели.
intel
quote:
Originally posted by lav
[2.Учениците или не се доволно залагат за совладување на материјата која тамо се предава и изучува , или пак на училиштето едно учат , а ДОМА-си нешто спротивно „учат„ директно од своите родители...мислам следеејќи го реален нивниот живот. Односно едните се ГОЛА ВОДА , а другите се ЗЕЈТИН.
Добро Лав, ти сега овде ќе ни пишуваш автобиографија??? Македонија и ЕУ е темата, многу интересна деновие особено поради фактот што единствено твојата омилена ДПМНЕ би се чувствивала среќна и весела доколку тој пат биде блокиран од Франција(србија-грција) итн. Треба да станеме кандидат или не? Твоето скромно мислење ако можиТ.
трендафил Очекувавме прием на 15ти, а сега сме разочарани зошто не добивме статус на кандидат на 12ти. Сепак треба малку да почекаме. Мислам на тоа што не зависи од нас, а веќе еднаш да почнеме да го работиме тоа што е наша задача. Не само заради приемот во ЕУ, туку пред се` за нас самите. Да не може тие што се блиски до власта да добиваат милионски попуст на данок (на пример Свето Јаневски за Тиквеш), а тие пари власта да си ги надополни во буџетот на пример со оставањето на монополт на Телекомот за да може заедно да ги дерат граѓаните. Јас и понатаму очекувам дека од кандидат за кандидат ќе станеме кандидат без датум на почеток на преговорите (а за прием и да не зборуваме) или на 16 декември или на 15 јануари. Никако на 15ти декември. За да ја научат еднаш нашата влада кој е газда и да не се истрчува со датуми. Лекцијата од НАТО изгледа не е научена. Доколку на тие што ќе вработат нели повеќе од 500.000 граѓани за еден мандат (по еден од секое семејство) лажењето веќе не им е влезено во навика. Иначе помеѓу кандидат за кандидат и кандидат без датум нема голема разлика, па не гледам во што е возбудувањето. Доколку се исклучи локалната употреба, посебно за следните избори. Лошото веќе помина. Ние сме прва земја која по предлогот од комисијата не добила верификација на кандидатурата на првиот следен министерски состанок. Но кога министер за надворешни работи ни е истиот што во 2001 година успеа терористите, криминалци и убијци да му се трансформираат во борци за човекови права и да добиеме ембарго за купување оружје среде војна, а во вториот мандат истите терористи, криминалци и убијци му станаа коалициони партнери, се` е можно.
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav
[2.Учениците или не се доволно залагат за совладување на материјата која тамо се предава и изучува , или пак на училиштето едно учат , а ДОМА-си нешто спротивно „учат„ директно од своите родители...мислам следеејќи го реален нивниот живот. Односно едните се ГОЛА ВОДА , а другите се ЗЕЈТИН.
Добро Лав, ти сега овде ќе ни пишуваш автобиографија??? Македонија и ЕУ е темата, многу интересна деновие особено поради фактот што единствено твојата омилена ДПМНЕ би се чувствивала среќна и весела доколку тој пат биде блокиран од Франција(србија-грција) итн. Треба да станеме кандидат или не? Твоето скромно мислење ако можиТ.
Пак ете морам да (се) повторувам нели!!! Јас се радувам на СЕКОЈ УСПЕХ , а се растажувам на СЕКОЈ НЕУСПЕХ на Македонија како моја ТАТКОВИНА ...што би рекол auslenderot concrete ....maine Wollen FATHERLAND
intel
quote:
Originally posted by lav
Пак ете морам да (се) повторувам нели!!! Јас се радувам на СЕКОЈ УСПЕХ , а се растажувам на СЕКОЈ НЕУСПЕХ на Македонија како моја ТАТКОВИНА ...што би рекол auslenderot concrete ....maine Wollen FATHERLAND
Ми се допаѓа одговорот.Ај те частам едно едно [url="http://www.latteart.nl/img/gallery/etching_06.jpg"]капучино[/url] да шљокнеш за ова. http://www.latteart.nl/fotos_etching.asp
Makedon
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav
Пак ете морам да (се) повторувам нели!!! Јас се радувам на СЕКОЈ УСПЕХ , а се растажувам на СЕКОЈ НЕУСПЕХ на Македонија како моја ТАТКОВИНА ...што би рекол auslenderot concrete ....maine Wollen FATHERLAND
Ми се допаѓа одговорот.Ај те частам едно едно [url="http://www.latteart.nl/img/gallery/etching_06.jpg"]капучино[/url] да шљокнеш за ова. http://www.latteart.nl/fotos_etching.asp
Breee, Intelco bil slatkar [:D]
lav
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by lav
Пак ете морам да (се) повторувам нели!!! Јас се радувам на СЕКОЈ УСПЕХ , а се растажувам на СЕКОЈ НЕУСПЕХ на Македонија како моја ТАТКОВИНА ...што би рекол auslenderot concrete ....maine Wollen FATHERLAND
Ми се допаѓа одговорот.Ај те частам едно едно [url="http://www.latteart.nl/img/gallery/etching_06.jpg"]капучино[/url] да шљокнеш за ова. http://www.latteart.nl/fotos_etching.asp
ОК , само после Изборите кои само што не се прогласени јавно нели... и задолжително да го викнеш и Пана и Стрелчо...уосталом и сите...оти сме сите едно те исто...нели ЕДНА МИСЛА ИМАМЕ ЕДЕН ЖИВОТ ЖИВЕЕМЕ ................... Ууууууууууууууупс ќе заборавев тука и БорисВМ ....Тетоецот да го вклучам ...з‘ш тетовци свекаде са прочуени и за све ѓи биѓаа ...мајкаму стара. А не ка лопариќене и љунѓене у Тетоо наше мило ...шо се замислуа ка да се некој фактор тамо.
intel
quote:
Originally posted by Makedon
Breee, Intelco bil slatkar [:D]
Колеги сне со Љубета ваш[:o)]
Makedon
quote:
Originally posted by intel
quote:
Originally posted by Makedon

Колеги сне со Љубета ваш[:o)]
Ne rekov deka si pravnik, rekov slatkarce si bilo [:D] Brat Ljube ima diploma od praven fakultet [:D] A zarem ne e Ljube i tvoj? Kolku sto znam, Ljube bese minister na Makedoncite, ama ako ne se custvuvas taka, reci otvoreno, a ne vo zaskriena forma [:o)]
intel Бранко чив претседател е?
lav
quote:
Originally posted by intel
Бранко чив претседател е?
На граѓаните...нели?
Makedon
quote:
Originally posted by intel
Бранко чив претседател е?
Na sichkite ni[:D]
OooOo „Да“ за кандидатскиот статус на Македонија Атмосферата во Брисел е тензична, на раб на експлозија. Дали Жак Ширак ќе стави вето против Македонија или ќе го чека епилогот од буџетот. Во меѓувреме поддршка за Македонија и кандидатскиот статус доаѓа постојано. Синоќа било кажано цврсто „да“ за кандидатскиот статус на Македонија на амбасадорскиот совет на земјите членски на ЕУ. Ова се практично евентуалните нацрт заклучоци на самитот. Дипломатски извори за А1 изјавуваат - најдена е рамнотежа за формулација за грижата на Франција, но и останатите земји и да се остане на зборот и проширувањето да не се замрзне. Компромисот е најден. „Да“ за кандидатскиот статус, но нема поминување на идно време за проширување, односно датум за преговори ќе нема. Она што создава оптимистичка атмосфера, во оваа наелектризирана атмосфера, се децидните ставови на подршка од комесарот за проширување Оли Рен. „Македонија е кикиритка, лесно може да ја проголтаме ако имате кокос за голтање“, изјавил Оли Рен, комесарот за проширување на ЕУ. „Македонија не смее да биде заложник“, додал данскиот Премер. На овој состанок присуствуваа македонските либерали Андов, Пенов и Киријас, единствени политичари од Македонија кои се во моментов тука во Брисел. Се разбира постои и црна варијанта, варијанта на дебакл, да дојде до фијаско на самитот - да не се договори буџетот 2007-2013 година. Незадоволството на земјите членки е огромно, а на спротивната страна е Британија како претседавач. Дипломатски извори за А1 црното сценарио го отфрлаат и се оптимисти, со оглед на поддршките кои пристигаат од останатите лидери, освен Франција.
јузер Ви текнува на онаа епизода од К-15 кога Тошо ќе биде ветеран од војната и ќе биде преправен како дедо со стеречки тикови (ќе ја мрда главата). И ќе им упаѓа постојано во збор на Миле и Цацко со истато прашање: "За французите им кажа?" :))
dejan lol od ovoj ne primam poklon, koj go znae sto ke ti dade! [img]http://217.16.70.245/izdanija/1957/33727.jpg[/img]
dejan Na krajot na krishtata....koj gi ebe EU.
Strelec BREAKING NEWS Македонија со статус кандидат за ЕУ - стои во нацрт заклучоците на Самитот Лидерите на Европската Унија се очекува на Македонија да и доделат статус на кандидат за полноправна членка на дводневниот самит што започнува денеска, јавуваат западните агенции, наведувајќи оти тоа се наведува во нацрт-заклучоците што треба да се усвојат на самитот. Во нацрт-изјавата се вели дека владите на Европската унија се задоволни со прогресот што Македонија го направила во реформирањето на судството и исполнувањето на критериумите потребни да се отворат преговори за членство. Во нацрт-заклучоците не се наведува датата кога Македонија ќе ги отпочне преговорите за членство. [img]http://www.lukaroski.com/forum/eu.jpg[/img]
dejan lel skrseni vesti[:D]
ProMKD u cant deny it people [:D]
Satanico Pandemonium
quote:
Originally posted by OooOo
„Да“ за кандидатскиот статус на Македонија Атмосферата во Брисел е тензична, на раб на експлозија. Дали Жак Ширак ќе стави вето против Македонија или ќе го чека епилогот од буџетот. Во меѓувреме поддршка за Македонија и кандидатскиот статус доаѓа постојано. Синоќа било кажано цврсто „да“ за кандидатскиот статус на Македонија на амбасадорскиот совет на земјите членски на ЕУ. Ова се практично евентуалните нацрт заклучоци на самитот. Дипломатски извори за А1 изјавуваат - најдена е рамнотежа за формулација за грижата на Франција, но и останатите земји и да се остане на зборот и проширувањето да не се замрзне. Компромисот е најден. „Да“ за кандидатскиот статус, но нема поминување на идно време за проширување, односно датум за преговори ќе нема. Она што создава оптимистичка атмосфера, во оваа наелектризирана атмосфера, се децидните ставови на подршка од комесарот за проширување Оли Рен. „Македонија е кикиритка, лесно може да ја проголтаме ако имате кокос за голтање“, изјавил Оли Рен, комесарот за проширување на ЕУ. „Македонија не смее да биде заложник“, додал данскиот Премер. На овој состанок присуствуваа македонските либерали Андов, Пенов и Киријас, единствени политичари од Македонија кои се во моментов тука во Брисел. Се разбира постои и црна варијанта, варијанта на дебакл, да дојде до фијаско на самитот - да не се договори буџетот 2007-2013 година. Незадоволството на земјите членки е огромно, а на спротивната страна е Британија како претседавач. Дипломатски извори за А1 црното сценарио го отфрлаат и се оптимисти, со оглед на поддршките кои пристигаат од останатите лидери, освен Франција.
Чоек кога ги чита нашиве весници си мисли дека готово е , Европа е во војна эаради Македонија. Кој што праи, на самитов Франција војува со Британија эаради Македонија и Македонија е центар на самитот. А кога ке сврти ВВС и останатите светски агенции, јасно е дека се води борба эа пари, то ест буџетот. Македонија скоро и не се спомнува. За сопствени интереси уствари е битката, кој колку од нив треба да добие и како да се делат парите. Да ли 8 или 2 милијарди или 1.03% или 1.24% эа буџетот. Македонија ако се спомене, обично е во последниот ред или параграф или е спомната со една реченица. Македонија ке ја раэрешат успут, одприлике ке поминат во дискутирање еден промил од дискусииве эа кандидатурата на Македонија која се води овде на форумов.
Strelec
quote:
Originally posted by Strelec
Македонија со статус кандидат за ЕУ
quote:
Originally posted by Satanico Pandemonium
Чоек кога ги чита нашиве весници си мисли дека готово е...
Ете за што ќе се фатите сега!? Па нормално е дека македонските весници ќе се фокусираат на оној мал дел од самитот на ЕУ, а што се однесува на Македонија... Како може да се бара нелогичност во тоа? Или битно е да се најде начин да не се коментираат најавите дека Македонија сепак ќе го добие статусот на кандидат? Па и BBC (на кое што се повикуваш) во своето издание на македонски јазик како централна вест го истакнува напредокот на третманот што го добива кандидатурата на Македонија! Јас останувам на тоа што го реков пред некој ден, дека евентуалниот успех би значел победа на Македонија, а никако на владеачката гарнитура на чело со СДСМ... Од друга страна, овде многумина (уште еднаш) си го покажаа вистинското лице... Абе ќе испоцркате од мака заради новиов развој на настаните!!!
Satanico Pandemonium Strelec, Ne znam kade spomnav partii i slicno. Toa tebe taka ti se cini deka e se na partiska osnova. Licno, voopsto ne me zasega da li ke ne proglasat ili ne za kandidat. Ocigledno e deka ne e razbiras mojata pozicija te nema da se trudam mnogu da ja doobjasnuvam. Koj razbra razbra, koj ne zdravje. Ako mislis deka ova mi e mene nekoj licen obracun ili se trkam ovde so nekogo i tabori se stvaraat, ne e taka. Ama ne e ni bitno. Sto e loso toa sto go postaviv? Nadpisot koj Ooo go postavi pocnuva so : "Атмосферата во Брисел е тензична, на раб на експлозија" I posle prodolzuva so da li Sirak ke postavi veto za Makedonija ili ke go ceka epilogot. Smeshno mi padna eptem, demek Brisel se trese od tenzija zaradi Makedonija. Taka se razbira nadpisot. Sigurno deka Makedonskite vesnici treba da bidat preokupirani so Makedonija , ama malce poveke realnost ne skodi. So drugi zborovi, ne e vistina deka Brisel ke eksplodira zaradi Makedonija.
Satanico Pandemonium I da , so kako sto go narekuvas "noviov razvoj na nastanive" , zapomni mi gi zborovive - nisto novo nema da bide, tuku se ke si ostane po staro. Zivi bile pa videle, ke te podsetam na ova.
Karnichu nisto novo nema da bide Ahmeti pak ke ni bide vlada, EZ ke se grizi za "pravata na Albancite", ke gi boli takvo za pravata na Makedoncite, onie sto se zaklani nema da oziveeat, izbrkanite od doma nema da se vratat, Struga nikogas poveke nema da bide makedonski grad. Po vlaski se veli: fututlu futut, batutlu batut.
Aj u Kafic edna informacija koja ja dobiv denes: Francija e protiv davanje na kandidatski status na MK, zatoa shto ne saka proshiruvanje na zaednicata ... taka da : neka se evropeisirame kolku sakame, jas ne mislam deka ke dobieme status.
трендафил За жал нашата влада уште еднаш излажа. Помина 15 декември и не сме кандидати за ЕУ како што ведуваа Бучковски и неговите потчинети. Останува да се надеваме дека ова ќе биде најмалата лага на СДСМ, од само еден ден и дека денеска ќе станеме кандидати со непознат почеток на преговори.
Pana
quote:
со непознат почеток на преговори.
Sram da ti e.Nemam videno do sega covek kako tebe, sto e tolku protiv svojata drzava Makedonija. Ti bi bil najsreken Makedonija da ne dobie ni kandidadskli status. Mizerno covece si!
Makedon
quote:
Originally posted by Pana
quote:
со непознат почеток на преговори.
Sram da ti e.Nemam videno do sega covek kako tebe, sto e tolku protiv svojata drzava Makedonija. Ti bi bil najsreken Makedonija da ne dobie ni kandidadskli status. Mizerno covece si!
Nema covek koj ne saka da zivee pobogato t.e. da stane clen na EU. Problemot e sto nekoi kako Trendafilco se realni, pa znaat deka poradi losata vodena politika na nasiot vrv, drzavata e mnogu nanazad od clenkite na EU, pa zatoa dodeka ne gi ispolnime tie standardi EU nema da ni dade tocen datum za pocetok na pregovorite za vlez vo EU, kako sto i dadao na HR i TR.
toni_a trebashe MK povekje obvrznici da pustat i malku porano [:D]
quote:
Originally posted by Karnichu
nisto novo nema da bide Ahmeti pak ke ni bide vlada, EZ ke se grizi za "pravata na Albancite", ke gi boli takvo za pravata na Makedoncite, onie sto se zaklani nema da oziveeat, izbrkanite od doma nema da se vratat, Struga nikogas poveke nema da bide makedonski grad. Po vlaski se veli: fututlu futut, batutlu batut.
Sto ochekuvash koga MK ne se grizhi za Makedoncite...toa drugi da go pravat? nasevo samo vo apartheid go imashe!!
Pana
quote:
Nema covek koj ne saka da zivee pobogato t.e. da stane clen na EU
Kako nema?Eve ti i Trendafil dlaboko vo dusata sakate da bidete vo EU,ama ako moze toa da go napravi VMRO-DPMNE. E ama,DPMNE ne go napravi toa tuku SDSM.E sega nekoj ke crkne poradi toa ama toa mu e.Na zdravje!
трендафил И ако станеме кандидат за членство во ЕУ без датум, во што уште се надевам, заслугата нема да биде само на СДСМ. Сепак првиот чекор, договорот за стабилизација и асоцијација го направи некој друг. Не мислам само на ВМРО-ДПМНЕ, туку и на ДА. Сепак се работи за процес кој кај нас изгледа ќе потрае подолго, па е можно некој трет да добие датум, а некој четврт да ги заврши преговорите. Иначе би сакал да добиеме статус на кандидат пред ЕУ да ја заврши истрагата за затворите на ЦИА во Европа, затоа што после неа може да се случи да почекаме подолго време. За жал статусот кандидат без датум не носи некои позначајни пари, што е основното што нас не интересира. А можно е некоја земја што сега воопшто не е во игра да стане членка пред нас. Норвешка на пример, доколку тоа го посака. Каму среќа ние да сме како Норвешка, па биле и надвор од ЕУ.
dejan Eh...takva srekja za dolgo dolgo vreme ne ja ogree Makedonija...
Makedon
quote:
Originally posted by Pana
quote:
Nema covek koj ne saka da zivee pobogato t.e. da stane clen na EU
Kako nema?Eve ti i Trendafil dlaboko vo dusata sakate da bidete vo EU,ama ako moze toa da go napravi VMRO-DPMNE. E ama,DPMNE ne go napravi toa tuku SDSM.E sega nekoj ke crkne poradi toa ama toa mu e.Na zdravje!
Пано мори, Македонија е многу далеку од ЕУ, дури и во наредниот владеачки мандат на ВМРО (2006-2010 г.) не верувам дека Македонија ќе стане членка на ЕУ; претходните влади ептен ја расклинкаа државава, што ќе требаа многу време на Владата на Грујо да ја опраи државава; најверојатно тоа ќе се случи во вториот премиерски мандат на Гвоју, некаде 2010-2014 г., што коинцидира со завршетокот на клетвата што ја дал на народот Македонски, царот ни Самоил.
Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
...во наредниот владеачки мандат на ВМРО (2006-2010 г.)...
Ќе ја имаме ли таа среќа? Ми звучи премногу УБАВО за да може да биде вистина!?
Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
...во наредниот владеачки мандат на ВМРО (2006-2010 г.)...
Ќе ја имаме ли таа среќа? Ми звучи премногу УБАВО за да може да биде вистина!?
So ogled na ekstremno losoto raspolozenie na graganite protiv SDSM, i gavolot da izleze na izbori 2006 g., i za nego ke glasaat Makedoncite, samo ne za SDSM[;)]
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
...во наредниот владеачки мандат на ВМРО (2006-2010 г.)...
Ќе ја имаме ли таа среќа? Ми звучи премногу УБАВО за да може да биде вистина!?
??????????????????
Makedon
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
...во наредниот владеачки мандат на ВМРО (2006-2010 г.)...
Ќе ја имаме ли таа среќа? Ми звучи премногу УБАВО за да може да биде вистина!?
??????????????????
Zar ne gledas deka e cinicen. Nema argumenti da gi brani negovine od vlasta, pa aj bombardiraj ne so ciniza,
Strelec DEUTSCHE WELLE: Шефовите на дипломатиите„Македонија да добие статус на кандидат за членство во ЕУ „! Министрите за надворешни работи на ЕУ на одвоена средба во Брисел усвоија заклучок на Македонија да и се додели статус на земја кандидат за членство во Унијата. Терминот за преговори ќе биде утврден дури по претходна расправа на шефовите на држави или влади за идните чекори во проширувањето на Унијата. Со ова се отстранети сите бариери лидерите на Унијата на самитот кој е во тек да донесат позитивна одлука за Македонија. Се очекува решението да биде донесено без дискусија.
Strelec Македонските аналитичари согласни: Статусот земја кандидат за члество во ЕУ е од големо значење Статусот земја кандидат за членство за Македонија ќе биде од големо значење, оценуваат аналитичарите и додаваат тоа е знак за забрзување на веќе започнатите реформи. Со тоа поддржшка добиваат И сите сили во земјите во регионот што се стремат кон членство во унијата, а чија цел е соработка и развој „Потврдувањето на статусот на кандидат на Македонија ќе претставува стабилизирање на целиот регион бидејќи ќе се отвори процес на интеграција во Европската Унија. Исто така мислам дека ќе добијат авторитет и подршка сите оние сили во регионот кој одат на развој, соработка и добрососедски односи и мислам дека потоа ќе се оди на економскиот развој и демократијата. Таа состојба ќе има благотворно дејство и на безбедносен план бидејќи конечено ќе добијат потврда и сите останати земји во регионот дека имаат европска перспектива,“ изјави Владо Поповски, профессор на Правниот факултет во Скопје. Европската комисија во позитивното мислење за Македонија кое го презентираше во ноември, ги посочи приторитетните области во кои треба да се забрзаат реформите. За европското мислење за земјава која ке следи кон крајот на наредната година клучна ке биде оценката за парламентарните избори што ке се одржат во 2006, дали тие ке се одржат согласно со мегународните стандарди, без инциденти. За спроведување на обврските наредната година, Македонија од Европската унија ке добие околу 40 милиони евра, а статусот кандидат ке значи дека по 2007 годишно ке добива од 60 до 70 милиони евра од европските финансиски програми. Но, средстава ке може да се користат само ако се подготват добри проекти „Самиот статус на земја кандидат ни дава можност да користиме повеќе средства, но тоа не е гаранција бидејќи ќе треба да имаме сопствени капацитети кои ќе треба да изготват добри проекти,“ изјави Драган Тилев, советник во Владата за прашања од областа на евроинтеграциите.
DJ_SHEMA Eve nekolku skoreshni pres izjavi European Union must give Macedonia a positive signal 16:23 2005-12-16 The European Union must give Macedonia a positive signal by approving the nation's application to begin entry talks with the bloc, Luxembourg Foreign Minister Jean Asselborn said Friday. European leaders were discussing Macedonia's bid at a two-day EU summit where some diplomats have said the decision to open entry talks would be part of an overall agreement on future EU spending. France expressed doubts earlier this week about whether the former Yugoslav republic is ready for entry talks, and said the EU should finish the debate on the bloc's future first and determine whether it can afford further enlargement. But Asselborn said Macedonia's status and the budget battle were separate issues. "There is no link; the link is not direct," Asselborn told journalists Friday. "It would be a (mistake) if we don't give the right signal to Macedonia." Macedonia applied for membership in March 2004, three years after it nearly slid into civil war when ethnic Albanians took up arms to demand more rights. EU governments are satisfied with the progress Macedonia has made in reforming its judiciary and fulfilling the criteria necessary to open negotiations with the bloc, leaders said in a draft statement to be adopted later Friday. At the same time, the governments warned that "the absorption capacity of the EU must be taken into account." German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier said earlier this week in Berlin that he expected EU leaders to back Macedonia, noting the importance of stability in the Balkans. Steinmeier said four EU members were skeptical of Macedonia's bid but predicted they would agree to the step, reports the AP. I.L. Eve eden negativen natpis od finacial times Leaders to agree delay on new-member talks By Daniel Dombey and Sarah Laitner in Brussels Published: December 16 2005 02:00 | Last updated: December 16 2005 02:00 Leaders of the European Union are ready to agree today that the bloc will begin no new membership negotiations until it has held a debate on what the final EU frontiers should be. Ukraine and the countries of the former Yugoslavia are wary of such an approach, concerned that any such wide-ranging discussion on enlargement will either slow down or close off their own entry to the EU. But France and several other members - including Spain, Germany, Portugal and Ireland - believe that after the failure of the proposed European constitution, voters want a real debate on further expansion. The new stance is likely to be part of a package deal securing an EU budget, the main issue at the summit that began last night and is likely to drag on today. At the heart of the EU's dilemma is the former Yugoslav Republic of Macedonia, which the summit is ready to declare today a formal "candidate" for membership, without setting a date for starting membership talks. According to a draft of the summit conclusions: "Before any future decision on opening accession negotiations the Council [of EU member states] will hold a full discussion of [enlargement]." The text has not yet received final approval from EU countries. Another similarly contentious area, which has also not yet received a final endorsement, is the plan to allow countries to apply reduced rates of VAT for restaurants until December 31 2010. The draft conclusions are more definitive in endorsing the EU's new counter-terrorism strategy, which sets out "a framework to prevent radicalisation and the recruitment to terrorism, to protect citizens and infrastructure, to pursue and investigate terrorists, and to improve the response to the consequence of attacks". The EU's anti-terrorism role has been criticised for lacking focus. Counter-terrorism work is the responsibility of the 25 member states. But the EU plays a part in helping to improve cross-border co-operation and information swapping. The conclusions commit the EU to hold an EU-Africa summit in Lisbon "as soon as possible". Setting out a new "strategy for Africa", they formally commit the EU to increase its aid in line with commitments reached at the Gleneagles G8 summit in July, and to "facilitate a better-connected Africa, to itself and the rest of the world by establishing an EU-Africa infrastructure partnership". They also commit EU governments to provide "increased aid for trade by member states, building on the community's commitment of €1bn ($1.2bn, #163;674m) per year by 2010". Documents submitted by Javier Solana, the EU's foreign policy representative, call for more funding for foreign and security policy beyond the €102.6m committed for 2006, strengthened chains of command for EU missions and improved disaster response. Edna poskora vest... Straw signals flexibility in bid for EU budget deal Fri Dec 16, 2005 1:12 PM GMT167 By Darren Ennis and Katherine Baldwin BRUSSELS (Reuters) - European Union president Britain signalled at a summit on Friday it would be flexible to try to overcome differences with partners demanding a cut in its rebate so the bloc could strike a long-awaited budget deal. Prime Minister Tony Blair met French and German leaders to try to reconcile eastern European states' demands for more aid with a cut in the British rebate and put a review of farm spending on the agenda. "Of course we have to show some flexibility but it has to be within the overall strategy for the Union and for the spending discipline we have set," said Foreign Minister Jack Straw, speaking on the last day of a two-day summit. Failure to reach a deal would damage the credibility of the bloc, already reeling from its failure to agree a proposed EU constitution earlier this year -- and from bitter recriminations after an abortive attempt to agree a budget in June. It would also prevent the 10 new member states from using the hefty funds available to modernise their economies and bring them into line with their wealthier western cousins. "If there is not a deal, it is a disaster for the new members," said Swedish Prime Minister Goran Persson. Blair met French President Jacques Chirac and German Chancellor Angela Merkel to discuss a crucial clause calling for a review of all EU spending and revenue in 2009. France insists any changes to farm subsidies could not take effect until 2014. European Commission spokesman Johannes Laitenberger said after the meeting that while the main European partners wanted a deal there was more work to be done, especially on that clause. "Everybody has to make an effort, not only the British presidency. It's possible but clearly it's difficult," he said. "The review clause is clearly one of the elements of a solution. Different versions are being exchanged." WRANGLING Leaders from the bloc's 25 member states were comparing notes from the morning's one-on-one meetings over lunch. Britain has said it will come up with a new proposal if it is likely to form the basis of an agreement. Germany, the bloc's traditional paymaster, has under Merkel tried to nudge traditional foes together behind the scenes. But Merkel sounded cautious as she arrived on Friday. "The talks are very, very hard in the truest sense of the word," she told reporters. "I cannot give any forecast at this stage whether they will succeed or not." The wrangling hinges on how much EU countries are prepared to pay to fund the integration of 10 new members which joined last year, mostly poor ex-communist eastern European countries. Blair is under pressure to yield on the rebate won by his predecessor Margaret Thatcher in 1984 to reflect the fact that Britain, then the EU's second poorest member, benefited little from farm subsidies. So far London has offered to contribute 8 billion euros ($9.58 billion) from its refund to the cost of the EU's eastward enlargement but France insists a fair British share would be 14 billion euros. Most other countries want Britain, now among the wealthiest EU states, to cede more. But Blair has linked any further cut to an overhaul in EU farm subsidies, which benefit French farmers most, before the 2007-13 budget period ends. Other summit agenda items, such as a deal on value added tax on the EU services sector and Macedonia's entry, were put on hold to give the budget talks more time.
OooOo Ova e mnogu dobra vest ... (Brussels, DTT-NET.COM) – Macedonia will have to wait the end of the talks of EU member states on the complicated budget issue to learn whether it will be granted the candidate status for membership at 25 nation bloc this year or not. At the second day of the undergoing EU summit French officials said that President Jacques Chirac has nothing against granting to Macedonia the candidate status, even if there if no budget deal among heads of states. Echoing the new position of President Jacques Chirac they said that Macedonia status and the EU budget are not linked. On Friday French officials said that in case there is no budget deal, then all member states must pronounce them selves whether to make a separate decision on Macedonia to grant or not the candidate status to the Balkan country. The revised France’s position comes after Monday’s EU foreign ministers meeting when France was the only country to block the new level of relations between the European family and Macedonia. French foreign minister Philipe Douste-Blazy told his counterparts on Monday that the next wave of EU enlargements can’t be done without budget deal of the bloc. He also referred to French public restrains on accepting new members in EU and the meeting ended with no consensus on Macedonia. UK foreign minister Jack Straw the same day rejected Douste-Blazy claims that Macedonia and EU budget are linked. However, French officials rejected claims that Douste-Blazy has blocked Macedonia status on Monday. They said French foreign minister “was misunderstood”. During the Summit French sources however raised the question on whether can be separate conclusion (referring to the case of Macedonia) of the EU summit, if there is no deal on every issue at the agenda of the heads of states. UK officials (the country which holds the rotating presidency of EU) say that there can be a separate decision, if all EU leaders agree on it. They said that if there is no deal on the budget then London will put the issue of Macedonia on the table and ask 25 member states to accept the candidate status. “There must be unanimity on the candidate status for Macedonia” UK sources said announcing that the EU presidency will at the end of the Summit will ask again France and other member states what should be done with Macedonia. “We will see who will block Macedonia status” British officials said Sources from another EU member states seem to be optimistic that French president will not use the veto on Friday and Macedonia will be granted the status candidate. They argued that French authorities still can satisfy their nation which is against the EU enlargement, that Macedonia’s road toward joining the EU will be the long one. The text on Macedonia agreed in principle, but pending on the final approval by the EU leaders, stipulates that Macedonia will have to go throw strict conditions before it can launch membership talks with 25 nation bloc.
DJ_SHEMA Da, istoto go slushnav deneska na deutche welle. Super vest.
concrete dama + ne = mozebi dama + mozebi = da dama + da = ne e dama diplomat + da = mozebi diplomat + mozebi = ne diplomat + ne = ne e diplomat
toni_a [:D][:D][:D] SUPER!!!!!
profa Ja pa ne znam so tolku diskutabilno prasanje ispadna ovaa so Makeodnija vo EU.Ako sakaa da ne staat na lista na cekanje ke ne stavea a ne sea oci mackanje na narodot nas. Pa so e ovaa uka buka okolu budgetot sega,pa neli nie se borime za u lista na cekanje a ne za u EU odma? I da ne staat u lista na kandidati togas sigurno ke pomine vreme dur ne zemat oficijalno vo EU. I od kade pa sea Anglija tolku golem pregovarac za Makedonija,David Cameron (prijatelot na Orka) da ne ja ubedi vladata negova :) Ja ne sum ja videl nikogas Anglija tolku "prijatelska" so nas.Pa tie do den denes koga davaat report na bbc kako najavna scena go savaat bit pazar so carsijata i so lugjeto po carsijata :) Daj boze,ama ne znam...
concrete A be koja Makedonija...im se najde sega ko paricka za potkusuruvanje vo nivnata privatna raspravija okolu parite ( ko sekogas !!!!!), ama koga Bog zatvara vrata , obicno otvara prozorec : odamna uste od Ilindenskoto vostanie , Makedonija ne bila tolku spomnuvana :):):)!!!!
achtung_panzer
quote:
Originally posted by Makedon
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
...во наредниот владеачки мандат на ВМРО (2006-2010 г.)...
Ќе ја имаме ли таа среќа? Ми звучи премногу УБАВО за да може да биде вистина!?
Zar ne gledas deka e cinicen. Nema argumenti da gi brani negovine od vlasta, pa aj bombardiraj ne so ciniza,
De bre, mozhe Strelachot mislel na vremenskiot period (vlez vo EU megju 2006-2010) a ne koj kje bide na vlast togash vo Makedonija (VMRO ili SDSM) [;)] Ili ne?
DJ_SHEMA
quote:
Originally posted by profa
Ja pa ne znam so tolku diskutabilno prasanje ispadna ovaa so Makeodnija vo EU.Ako sakaa da ne staat na lista na cekanje ke ne stavea a ne sea oci mackanje na narodot nas. Pa so e ovaa uka buka okolu budgetot sega,pa neli nie se borime za u lista na cekanje a ne za u EU odma? I da ne staat u lista na kandidati togas sigurno ke pomine vreme dur ne zemat oficijalno vo EU. I od kade pa sea Anglija tolku golem pregovarac za Makedonija,David Cameron (prijatelot na Orka) da ne ja ubedi vladata negova :) Ja ne sum ja videl nikogas Anglija tolku "prijatelska" so nas.Pa tie do den denes koga davaat report na bbc kako najavna scena go savaat bit pazar so carsijata i so lugjeto po carsijata :) Daj boze,ama ne znam...
Epa ako sega nemozat da go sredat bugetot togash kako kje go sredat so novi chlenki. Eve blair moze da popushti da bugetot pa ako toa se sluchi moze da se zadovoli Francija i da se odi napred so pokanata za Makedonija. Nema bash nekoj dobar sajt za eu vesti. Bar jas nemozam da najdam eden. Gledam na reuters i bbc. Evropa chesto ispadnala k*rva koga stanuva zbor za Makedonija. Eve chansa da se ispravi toa.
profa Ja samo ovoj go znam : http://www.eurunion.org/
Strelec DEUTSCHE WELLE на македонски јазик: Кога ќе се објави заклучокот за Македонија? Ако европските лидери денеска не се договорат за буџетот можно е и да не ја објават добрата вест за Македонија и за нејзиниот кандидатски статус. Заклучокот за Македонија е усогласен и веќе не е спорен, тврдат дипломатски извори во Брисел сега сите 25мина меѓу кои и Франција ја поддржуваат македонската кандидатура, но не се знае дали тоа поради несогласувањата околу европските финасии официјално ќе биде објавено денеска или можеби на некој друг самит на Унијата. Можно е лидерите да кренат раце од буџетот и да не објават ништо друго, на потег се британските претседавачи. „ Ќе се види дали заклучокот за Македонија ќе се усвои доколу нема договор за буџетот. Македонија попладнето ќе биде тема на дискусија на европските лидери. “ изјави на попладневниот брифинг официјален британски претставник. Треба да заврши и ручекот на лидерите, на кој според најавите можно е да станало збор и за Македонија. Иако во моментов е спорно само неговото објавување, сигурно е дека околу датум за преговори засега не се размислува. Се зборува само за генерална поддршка на кандидатурата. Во таа насока Македонија била спомената на вечерата, со која вчера лидерите го почнаа самитот, но и на посебен состанок, на европските шефови на дипломатии. Сите 25мина, сега и францускиот министер се согласиле да ја подржат Македонија, впрочем омекнатиот став на Париз уште вчера го пренесе француски официјален претставник, кој не сакаше да му се спомене името. „Позицијата на Франција е следнава: како прво ние го признаваме напредокот што го направи Македонија и што беше потврден со извештајот на Комисијата, и како второ сакаме европската перспектива за Западнобалканските земји да биде отворена и призаена, но од друга страна ова треба да се реализира во контекст со европската стратегија за проширувањето, што ќе биде тема на дискусија наредното шестмесечје. Токму затоа работиме на решение со кое ќе бидат задоволени сите страни. “рече претставникот од Париз. Никој во Брисел не сака да коментира, што во случај одлуката за кандидатскиот статус да не биде соопштен денеска. Сите креваат раменици, за тоа кога би се обелоденила таквата вест. Расправата за буџетот долго ќе трае велат западните дипломати. Можеби ќе се знае вечер, можеби во текот на ноќта, а можеби на некој друг европски самит.
Makedon Помина и 16 Декември, Македонија не доби статус кандидат за ЕУ со датум за почнување преговори за членство во ЕУ. А и да добиеме статус кандидат за ЕУ, тоа ќе биде БЕЗ датум за почнување преговори за членство во ЕУ, што е погубително за Македонија; тоа значи исто како да лажеш некоја девојка демек ќе ја земеш за жена, ама не правиш веридба (во нашиов случај датум за почеток на преговори за пристапување кон ЕУ), а не ја земаш од едноставна причина што „не е за тебе“, но сакаш да ја сексаш (во нашиов случај Македонија наместо во економски напредок, оди во економска бездна).
intel Не помина 22;05 е.Ќе добие за жал на опозицијата:))))
Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
Помина и 16 Декември, Македонија не доби статус кандидат за ЕУ со датум за почнување преговори за членство во ЕУ. А и да добиеме статус кандидат за ЕУ, тоа ќе биде БЕЗ датум за почнување преговори за членство во ЕУ, што е погубително за Македонија; тоа значи исто како да лажеш некоја девојка демек ќе ја земеш за жена, ама не правиш веридба (во нашиов случај датум за почеток на преговори за пристапување кон ЕУ), а не ја земаш од едноставна причина што „не е за тебе“, но сакаш да ја сексаш (во нашиов случај Македонија наместо во економски напредок, оди во економска бездна).
Загреота!?:( Ќе испоцркате од мака, дефинитивно!:(((
intel Откако ќе дојде на ред прашањето за Македонија се очекува позитивен исход, затоа што уште во текот на денот, од дипломатски извори во Брисел протекоа информации, оти францускиот претседател Жак Ширак немал противење за кандидатскиот статус на Македонија. Изјавите на шефот на дипломатијата Филип Дуст Блази од понеделникот, сега се објаснуваат како „недоразбирање“, односно дека министерот бил „погрешно протолкуван./крај/б http://www.makfax.com.mk/look/agencija/article.tpl?IdLanguage=10&IdPublication=1&NrArticle=14831&NrIssue=319&NrSection=10
DJ_SHEMA BREAKIGN NEWS BRUSSELS (Reuters) - EU leaders agreed on Saturday to make Macedonia a candidate for membership of the bloc but said its entry would have to await a broader debate on how far the bloc should enlarge, an EU diplomat said. "The European Council decides to grant candidate country status to the former Yugoslav Republic of Macedonia," EU leaders agreed in written conclusions to a summit. "The European Council makes clear that further steps will have to be considered in the light of the debate on the enlargement strategy," they added.
трендафил Што сега. Станавме кандидати без датум на преговори. За датум на прием и да не зборуваме. Не е ли тоа исто како некој да му се признае дека исполнил услови да се запише на факултет, без да се знае кога ќе биде запишан на истиот. Дали после една, две, четириесет години. Моето лично мислење ќњ го повторам. Не ги исполнуваме условите за членство, што индиректно и ни е кажано во образложението на одлуката, за која всушност малку се зборува. Наброени се работи што и јас и други како мене ги спомнувале на форумов и што некои од учесниците го сметаат за глупост кога е кажано од нас, а не го коментираат истото како званичен заклучок на шефовите на држави на земјите членки на ЕУ. Не ми е јасно дали добивме политички подарок (милостиња) или се работи за кредит за кој не ја знаеме каматата. Изгледа дека е така со мнозинството Македонци, доколку ги исклучиме неколкуте стотини што беа на прославата на плоштадот Македонија и неколкуте десетици функционери што прославуваа по кафулиња. Не ми е јасно дали само СДСМ и ДУИ ќе одат во Европа, а другите ќе останат во Западен Балкан. Во секој случај се надевам доколку го доживеам просекот на живот во Македонија, што значи за мене уште 20 години, дека ќе доживеам мојата земја да стане нормално место за живеење пред се` и член на ЕУ како директна последица од тоа. Без милостиња.
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Makedon
Помина и 16 Декември, Македонија не доби статус кандидат за ЕУ со датум за почнување преговори за членство во ЕУ. А и да добиеме статус кандидат за ЕУ, тоа ќе биде БЕЗ датум за почнување преговори за членство во ЕУ, што е погубително за Македонија; тоа значи исто како да лажеш некоја девојка демек ќе ја земеш за жена, ама не правиш веридба (во нашиов случај датум за почеток на преговори за пристапување кон ЕУ), а не ја земаш од едноставна причина што „не е за тебе“, но сакаш да ја сексаш (во нашиов случај Македонија наместо во економски напредок, оди во економска бездна).
Загреота!?:( Ќе испоцркате од мака, дефинитивно!:(((
Кој тоа ке испоцрка и зашто се/ве прашувам сите вас тука(освен „писателов„ на текстот ...наш овдешен)!!!. Зарем има некој кој сеушта на ваков начин размислува!!!!!! Ииии ....што тоа „тие„ толку многу сториле за државата на Македонците , та да им некој-си осиромашен Македонец (во Македонија СИТЕ СЕ МАКЕДОНЦИ) позавиди (освен на привилегиите кои си ги приграбиле -повеќето без морален основ!!!). Вакви текстови ...и со ваква содржина можат да се „испилат„ само во главите на психолошко-социолошки нестасани и несоодветни на мигот за кој живееме и зборуваме ...и патем кажано и ептен заќорени личности.
трендафил Ме изненади што во вчерашното интервју на МТВ, премиерот Бучковски се пофали со политичкото решавање на случајот Кондово. Што би рекле Агим Красниќи, веројатно криминалец, е политички парнер на Владо Бучковски. Дали Красниќи е единствениот?
concrete NE !!!!
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Ме изненади што во вчерашното интервју на МТВ, премиерот Бучковски се пофали со политичкото решавање на случајот Кондово. Што би рекле Агим Красниќи, веројатно криминалец, е политички парнер на Владо Бучковски. Дали Красниќи е единствениот?
Е ...а пак мене воопшто и не ме изненади....
Strelec
quote:
Originally posted by lav
Вакви текстови ...и со ваква содржина можат да се „испилат„ само во главите на психолошко-социолошки нестасани и несоодветни на мигот за кој живееме и зборуваме ...и патем кажано и ептен заќорени личности.
Човек мора да има многу МАКА за вака да пишува!:) Ај сега еден ден на лекување во БАНско - Струмица!
dejan Zasto bansko?
tomislav1978
quote:
Originally posted by dejan
Zasto bansko?
kako zosto?!
dejan taka:p
Pana kako taka????
dejan Pana dali ke saka da odis so mene vo Bankso?[:D] hahah:p
lav
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by lav
Вакви текстови ...и со ваква содржина можат да се „испилат„ само во главите на психолошко-социолошки нестасани и несоодветни на мигот за кој живееме и зборуваме ...и патем кажано и ептен заќорени личности.
Човек мора да има многу МАКА за вака да пишува!:) Ај сега еден ден на лекување во БАНско - Струмица!
Јас си имам единствена мака само....како да се искажам некако , а притоа да не ги повредам правилата на форумов (а кои имаат нестандардно растегливи разбира се - само за некого.некои величини) и притоа да бидам разбран (секако правилно) од повеќето овдеприсатни читачи на мојот текст (ги исклучувам делумно или целосно неписмените). А за „лекувањето„ кое ми го препорачуваш мислам дека можеш да си го побараш лично за себе...или можеби и тебе ти треба стручњак-налбат за да те соодветно „поткове„...иако оставаш (понекојпат само) впечаток на добро „поткована„ за се и сешто личност.
toni_a ste go reshavale evro-kvizot na stranava http://www.sei.gov.mk/portal/mak/default.asp ??? [img]http://tinypic.com/iy3gnb.jpg[/img] mislam da kliknam na Platini![^] pomosh???
toni_a eve ni gi idnite pretstavnici vo EU! [}:)] ПРОФЕСИОНАЛИЗАЦИЈА НА ДИПЛОМАТИЈАТА ПО РЕЦЕПТ НА СДСМ и ДУИ Косовски кадри ќе бидат македонски амбасадори http://www.vest.com.mk/default.asp?id=110162&idg=6&idb=1661&rubrika=Makedonija
concrete Dal ovde, dal na Kajgana prasav :koj ja vozi Makedonija???? Slaba,bleda ..reakcija .....
lav
quote:
Originally posted by concrete
Dal ovde, dal na Kajgana prasav :koj ja vozi Makedonija???? Slaba,bleda ..reakcija .....
За да нешто може да се „вози„ неопходни се неколку работи како што се: 1.Возач(и)....одговорот е дека сеуште се на „обука„ за возење...нели 2.Гориво и место за негово складирање.....а тоа е скапо и го нема доволно за расфрлање. 3.Возило , односно каросерија со мотор за да го движи...а видовме дека на раслиматената каросерија (администрацијата-де маќедонска) не „пасуе„ добар мотор (Тео Вајгел). пс За почеток ...сепак е не така бледо и слабо???
dejan Se uste ne ja gledam Makedonija na Candidate Status vo stranicata na EU...
toni_a na wikipedia ja ima vekje [:D] [url="http://de.wikipedia.org/wiki/Beitrittskandidaten_der_EU#Mazedonien"]click[/url] [url="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e7/European_union_candidate_countries_map_de.png"]click[/url] zanesh...praznici ova-ona,ti rekov-mi rece itn...
dejan Ne razbiram germanski[:D] ama toa e wikipedia:p
joci Datumot na pregovori ke go dobieme i kojznae mozebi togas nema drzavava da ja vodi segasnata vlast, no nikako ne treba da se somnevate vo evropskata idnina na Makedonija. Toa e veke odgovoreno prasanje, porano ili podocna Evropa ke se obedini, a vo taa Evropa kako integrativna clenka ke bide i Makedonija( i toa pod ustavnoto ime). Navistina se cudam kako nekoi forumasi zaslepeni od partiskoto idolopoklonstvo go potcenuvaat faktot deka Makedonija dobi kandidatski status. Prvo gospoda proverete sto toa znaci za Makedonija, kakvi olesnuvanja ke ima, kakvi fondovi stanuvaat dostapni, preku kakvi programi nasata mladina ke se povrzi so evropskata i.t.n. Makedonskiot uspeh ne e nikako uspeh na nekoja partija sto e na vlast, no ako taa partija saka da se kiti so toj uspeh ne znaci deka drugata partija sto ne e na vlast treba da go omalovazuva. Vreme e za sozrevanje gospoda i toa nacionalno sozrevanje. Zatoa danotonovski SMELO,SMELO I PAK SMELO!!!
трендафил За волја на вистината прашањето за европската иднина на Македонија беше одговорено уште во 2001 година, со потпишување на договорот за стабилизација и асоцијација. Друга работа е што суштински ништо не се работи за да се приближиме кон стандардите на ЕУ. Тука не знам дали да почнам со политичкото партнерство на власта со еден криминалец како што е Красниќи од Кондово на пример, економската катастрофа што од ден на ден е се` поголема, тоа што државата е криминалец и не ги исполнува обврските што самата ги одредила (на пример до денеска 11ти уште не се дојдени лекови за рецепт за овој месец во аптеките, а и не се знае кога ќе дојдат, а министерството за здравство имало пари за да купи златен накит на министерките за евроинтеграција, правда и надворешни работи) и да не набројувам што се` се работи азијско-афрички, а не европски. Воопшто не сум заслепен партијски кога тврдам дека со добивањето на кандидатскиот статус не добивме фактички ништо. Затоа што е без датум на отпочнување на преговорите. Само партиите на власт добива можност да го лажат народот (а можеби се лажат и самите себе дека имаме нешто повеќе). Точно е дека сме поблиску до ЕУ, но јас лично не знам колку. И некој во Македонија и ЕУ не знае колку сме поблиску до Европа од пред добивањето на кандидатски статус. А се кладам дека една Норвешка што не е кандидат за членство може да стане член кога ќе посака, затоа што го има направено тоа што треба да се направи. А ние не знаеме дали до нашиот прием ќе поминат години или децении. Посебно ако истите тие што наводно не внесуваат во Европа одлучат да крадат и на следните избори како што направија на сите гласања кои ги спроведоа. На пример, во која земја од ЕУ некоја партија повикувала на бојкот на референдум. Дали во некоја земја во светот на бојкот повикувала власта. А со седење дома и гледање телевизија не се оди во Европа сигурно. Нашиот кандидатски статус е некаква диплома, но сигурно не е медал.
toni_a sto se zhalite ,ne mi e jasno? [:D] Makedonija uspea za pomalku od 2 godini od poddavanje na baranje za priem da dobie status kandidat! (mart 2004 - dekemvri 2005)
concrete Pesimist: ej epten e loso , za nikade e, gotovo e !!!!! Optimist: kako da ne...moze uste poloso !!!
lav
quote:
Originally posted by toni_a
sto se zhalite ,ne mi e jasno? [:D] Makedonija uspea za pomalku od 2 godini od poddavanje na baranje za priem da dobie status kandidat! (mart 2004 - dekemvri 2005)
Почитуван господине Македонија и Народот Македонски ...да не беше таков како што си беше ...НО и сеуште е уште (мислам на таков наивен) одамна ќе беше поканет да „влезе„ во тогаш виканата Европска Заедница без никакви барања и молби какви денес не се прават од актуелниве газолижачи белосветски. Но Народот и државата-му ја „стрефија (на моја а се надевам и на други личности) 2 големи катаклизми.....поинаку викани КОМУНИЗАМ и меракот кон него но и неговите спроведувачи и поддржувачи (апологети) и малцинставата ...мислам на непримерниот садо-мазохизам практикуван кога тие се во прашање...односно што повеќе права им доделуваше (без ничие барање односно закон , дури и во времето кога такви права Западот вооопшто и не мислеше да им ги даде) тие се повеќе „бараа„ ЛЕБ ПРЕКУ ПОГАЧА ..ако знаеш што тоа во народниот жаргон и значи. Ах .....ќе заборавев да додадам и ова нели ... на спроведување на т.н. „мудра„ политика од мене толкувана и како „плати си 3 а земи си 2 леба во најблисклата продавница„ Односно давање на станови на 9-10 члени семејства без плаќање на придонеси и социјални доадатоци од Македонскиот џеб издвоени...та сега ќе се чудиме одкаде тие „нараснаа„ толку ....мислам на % нивен во трошењето на БНТ(бруто националниот доход) по глава на жител а не и по придонесите нивни. Со други зборови живеева во симбиоза ос народот Македонски...односно растеа како паразити односно крлежи.
трендафил
quote:
Originally posted by toni_a
sto se zhalite ,ne mi e jasno? [:D] Makedonija uspea za pomalku od 2 godini od poddavanje na baranje za priem da dobie status kandidat! (mart 2004 - dekemvri 2005)
Затоа што статусот кандидат е без датум на почеток на преговорите. Да не зборувам за датум на прием. Не ми е јасно што значи овој статус во пракса. Мислам дека не значи ништо. Што му значи на еден студент на пример ако му кажат дека има право да се запише на некој факултет, само не се знае која година? Што ако излезе дека е точно дека и во Македонија постоеле тајни затвори во кои е вршена тортура? Дали тогаш ќе влеземе во ЕУ или ќе бидеме казнети? Што и ако станеме членка на ЕУ, а економската ситуација ни остане оваква каква што е. Еве денеска е 12ти, а уште нема лекови за рецепт по аптеките. Дали тоа е политика тие што не можат да купат лекови да умрат за да се намали сиромаштијата? Ова го пишувам затоа што здравството сигурно има пари. Иначе министерот не би купувал златен накит за жените министерки (како да беше 8ми март, а не Нова Година). Но тоа е во согласност со законите и моралот на СДСМ. Иначе претседателот на партијата и премиер веднаш би го отповикал министерот Димов за потегот што го направи. Каков домаќин на здравството е тој кога во ситуација кога нема лекови затоа што државата не им плаќа на веледрогериите да купува златен накит за своите сопартијки во владата. Со кој морал пак министерките го имаат примено подарокот??? Јасно е дека во оваа година нема да добиеме датум за преговори сигурно, затоа што нема да се знае дали власта нема и по трет пат да краде на изборите или да ги застрашува луѓето да не излезат на референдум, т.е. дали има шанси конечно еднаш да спроведе демократско гласање. Понатаму, треба да ги спроведеме обврските од договорот за стабилизација и асоцијација кој и сега е основниот договор помеѓу Македонија и ЕУ. А на тоа поле не сме направиле ништо добро. Дали за тоа е виновна власта или народот што не земе стапови во раце, веќе е прашање од типот дали е прво јајцето или кокошката.
трендафил Ајде и овде да го поиставам прашањето. За што е заслужна актуелната власт. За тоа што добивме кандидатски статус или за тоа што немаме датум?
toni_a The next enlargement As the EU begins the task of assimilating 10 new members, the deadline for the next enlargement is already approaching. Bulgaria and Romania, having completed negotiations, signed their Treaty of accession on 25 April 2005. They should normally join the Union on 1 January 2007. Two other candidate countries, Turkey and Croatia, are due to open their membership negotiations in 2005. Initially scheduled for March 2005, the opening date for entry talks with Croatia was put back until the country cooperates fully with the International Criminal Tribunal for former Yugoslavia. Turkey, for its part, is to open negotiations in October 2005. An application for membership, submitted by Macedonia in March 2004, is being examined by the European Commission which will decide whether it is ready to begin entry negotiations. The EU is therefore now looking at further enlargements in the Western Balkans. It believes that the countries of this region are destined to become members of the EU once they are ready. (bidejki na germanskiot tekst si pisuvase Makedonija go popraviv i angliskiot [:D])
concrete Eh, Toni_a ...prevedi go i na Navajo ili Patagonski....isto ti se faka , datum NEMA :):)!!!
ProMKD More pesimisti....sto ke vi e datumot tolku be?? Zarem ima drzava koja ne bila primena? Slovenija, polska, site sto aplicirale porano ili podocna dobile datum, pravele pregovori i dobile status. Sto sakate tolku datum odma ne razbiram. Ne deka ke smeni nesto. Ke bide do 2015 i toa vi e dovolno.
Strelec
quote:
Originally posted by ProMKD
More pesimisti....sto ke vi e datumot tolku be??
Ич не им е нив гајле за датумот!:) Со нон-стоп потенцирањето на датумот, битно им е да го амортизираат успехот на оние што се погодило да бидат на власт кога сме станале кандидати за членство во ЕУ!:) Не им е ниту нив лесно една иста работа илјада пати да ја повторат (без никаков ефект), ама упорни и жилави се!:)
toni_a uspesni politicari vo MK nema.ima uspeshni lopovi.uspehot e vo istrajnosta na narodot i gestot(izglodanata koska) od EU. jas mislev deka sme podale baranje za EU mnogu porano.otkako se sekjavam, se trubi temava vo MK.koga po sluchajnost poglednav...sto ke vidam: lani bilo!!!(so obzir deka e uste jan.06) sramota! pa posle grcija blokirala.kako da blokira koga nema shto da blokira? ova trebashe pred godini da se napravi...
трендафил
quote:
Originally posted by beaver hunter
na radio kazhaa deka ovie novite koa kje doshle, kje ja opraele od odma... naredniot den - chlen vo EU, narednata nedela - med i mleko po ulici kje techelo... edvam chekam da dojdat
Да не кажале на радио дека во 1998 година не бевме во ниту една агенда за прием во ЕУ, а потоа со во тоа време новата власт потпишавме договор за стабилизација и асоцијација во кој точно пишува кога ќе станеме членка на ЕУ. Не со датум (кој зависи од нас) туку кога ќе го направиме тоа што е напишано во договорот, а што актуелната власт не го прави, туку напротив го расипува и направеното до сега. И што треба да си го направиме заради нас самите, па дури откако ќе го направиме да размислиме дали ни се исплати или не да влеземе во унијата. Вака сега сакаме влез за да се закрлежиме на нивните пари. А има ли некој што сака крлежи???
nukleus Imashe eden shto go sakaa krlezite,ama umre!:)
Strelec Македонија доби пристап до европските фондови Во наредните неколку месеци Македонија нема да почне преговори за членство, но важно е што земјата има кандидатски статус, кој овозможува пристап до фондовите на ЕУ и економска помош, изјави вчера во Стразбур австрискиот канцелар Волфганг Шисел при презентацијата на австриското претседателство во Европскиот парламент. Австрискиот канцелар смета дека за Балканот европската перспектива е од големо значење. Шисел најави дека во наредните шест месеци ќе се одржат седум министерски средби помеѓу ЕУ и Балканот. На состанокот на министрите за надворешни работи во почетокот на март ќе се зборува за олеснување на визниот режим и за зајакнување на економијата.
nukleus Da samo shto ovoj pat toa ke se pravi na PC-monitor.:)
vancevtodor НАЦРТ-РЕЗОЛУЦИЈА ВО СТРАЗБУР Европа ќе му суди на комунизмот Нацизмот е осуден како едно од најголемите зла на човечката цивилизација, но, за жал, комунистичките тоталитарни режими не се се уште формално осудени, иако однесоа десетици милиони човечки животи. Се очекува Советот на Европа на зимското заседание, кое почнува за неколку дена, да усвои резолуција за меѓународна осуда на комунистичките режими. "Тоталитарните комунистички режими, кои владееја во Централна и во Источна Европа во минатиот век и кои се се уште на власт во некои земји, се карактеризираа, без исклучок, со масовни прекршувања на човековите права, вклучувајќи и индивидуални или масовни убиства и егзекуции", се истакнува во нацрт-резолуцијата. Кина, Советскиот Сојуз и неговите сателити, Куба, Виетнам, Југославијаи некои други се посочени како земји во кои владеел или се уште владее комунизмот. Целта на оваа резолуција не е само да се осуди комунизмот, туку и да се предупреди светот за можното повампирување на таа идеологија, а во тој контекст и на нацизмот и на другите тоталитаристички идеологии. "Моралната оценка и осудата на злосторствата имаат важна улога во образованието на младите генерации..... Со овој документ се предвидува да биде прогласен меѓународен ден на жртвите од комунизмот, да се отворат архивите, да се променат лекциите во учебниците. Иако Македонија не е спомената, јасно е дека резолуцијата се однесува и за неа бидејќи таа може да се препознае по своето комунистичко минато во рамките на Југославија.... Ne e golem problem sto se prepoznava po minatoto,tuku problem e sto se prepoznava vo ova sto e napisano za deneska i utre.... "и кои се се уште на власт во некои земји."... и да се предупреди светот за можното повампирување на таа идеологија, Strelec po ova gorenapisanovo mnogu brgu ke se otkazeme od Evropa.
Strelec
quote:
Originally posted by vancevtodor
Ne e golem problem sto se prepoznava po minatoto,tuku problem e sto se prepoznava vo ova sto e napisano za deneska i utre.... "и кои се се уште на власт во некои земји."... и да се предупреди светот за можното повампирување на таа идеологија, Strelec po ova gorenapisanovo mnogu brgu ke se otkazeme od Evropa.
Nemaj gajle... Nabrzo kje padne ovaa vlast i kje dojdat novi lugje koi shto kje ja preporodat drzhavata! Dosta im beshe na ovie!!!
vancevtodor Strelec veli:
quote:
Nemaj gajle... Nabrzo kje padne ovaa vlast i kje dojdat novi lugje koi shto kje ja preporodat drzhavata! Dosta im beshe na ovie!!!
Novite ludje ot kade ke dojdat....
Strelec Pa se znae koja e opozicijata vo Makedonija... VMRO DPMNE - VMRO NP - LP - DPA
beaver hunter na radio kazhaa deka ovie novite koa kje doshle, kje ja opraele od odma... naredniot den - chlen vo EU, narednata nedela - med i mleko po ulici kje techelo... edvam chekam da dojdat
vancevtodor Strelec:
quote:
Pa se znae koja e opozicijata vo Makedonija... VMRO DPMNE - VMRO NP - LP - DPA
Strelec,ovie od EU ,ne se lazat dvapati...vo Makedonija komunizmot nema partiska pripadnost,tvojte go pretvorija vo nacionalno obelezje.
achtung_panzer
quote:
Originally posted by vancevtodor
НАЦРТ-РЕЗОЛУЦИЈА ВО СТРАЗБУР Европа ќе му суди на комунизмот ...Кина, Советскиот Сојуз и неговите сателити, Куба, Виетнам, Југославијаи некои други се посочени како земји во кои владеел или се уште владее комунизмот... "Моралната оценка и осудата на злосторствата имаат важна улога во образованието на младите генерации..... Со овој документ се предвидува да биде прогласен меѓународен ден на жртвите од комунизмот, да се отворат архивите, [b]да се променат лекциите во учебниците.[b] Иако Македонија не е спомената, јасно е дека резолуцијата се однесува и за неа бидејќи таа може да се препознае по своето комунистичко минато во рамките на Југославија....
Ama se zasekirale za SSSR i Jugoslavija, zemji koi vekje gi nema. Ne znam samo koj kje im sudi na tie shto sakaat da si igraat istorichari i da ja prepishuvaat i natpishuvaat istorijata. Na EU ushte petoletka i' fali i taman kje se ukalapi vo bolshevichkata shema....
Strelec
quote:
Originally posted by vancevtodor
tvojte go pretvorija vo nacionalno obelezje.
Dobro, ima li shansi jas nekako da dojdam od vasha? Ti davam zbor otsega za tvojte kje pishuvam dobro, a za mojte najlosho shto mozham!
Goran-Skopje Vanche-to, sekogash od vmro-vska strana se koristi vashite, nashite, na dedo mi... Abe ne vi tekinja deka oddamna vlechete koreni so delbi megju narodot, na onie, tie...ama ne ste svesni za toa, tolku vi seche! I ne se nerviraj mnogu za obelezja, da beshe vmro do sega na vlast, ke si se karashe so bugarchinava i grcive po forumi poshto tie ke ti bea vashite, tie, i nashite!!! Goran-Skopje
vancevtodor strelec:
quote:
Dobro, ima li shansi jas nekako da dojdam od vasha? Ti davam zbor otsega za tvojte kje pishuvam dobro, a za mojte najlosho shto mozham!
Strelec,po se ne si razbral sto sum ti napisal,zatoa procitaj uste ednas"Strelec,ovie od EU ,ne se lazat dvapati...vo Makedonija komunizmot nema partiska pripadnost,tvojte go pretvorija vo nacionalno obelezje. A ovaa tvoite,se odnesuva na tvoite sekojdnevi postovi so "velicanje "na uspesite na ovaa vlada na patot kon Evropa,zatoa i ti napisav "Strelec po ova gorenapisanovo mnogu brgu ke se otkazeme od Evropa."
vancevtodor Goranco veli:
quote:
Vanche-to, sekogash od vmro-vska strana se koristi vashite, nashite, na dedo mi... Abe ne vi tekinja deka oddamna vlechete koreni so delbi megju narodot, na onie, tie...ama ne ste svesni za toa, tolku vi seche! I ne se nerviraj mnogu za obelezja, da beshe vmro do sega na vlast, ke si se karashe so bugarchinava i grcive po forumi poshto tie ke ti bea vashite, tie, i nashite!!!
Goranco ovaa podolu go napisal li nekoj od vmro-vska strana.?? "Моралната оценка и осудата на злосторствата имаат важна улога во образованието на младите генерации..... Со овој документ се предвидува да биде прогласен меѓународен ден на жртвите од комунизмот, да се отворат архивите, да се променат лекциите во учебниците.
Goran-Skopje Ne mi se veruva, kako shto e literaturno napisano,. ama ICH! Goran-Skopje
bugarinot Нема проширување на ЕУ без новиот Устав Биљана Секуловска 19.01.2006 Лоша вест од ЕУ. Не за проширување, додека новиот Устав не стапи на сила. Ова е денешниот епилог од дебатата на европскиот Парламент во Стразбур во вид на резолуција, која сепак не е обврзувачка. Пораката е оваа - по Романија и Бугарија, ЕУ треба да ги затвори вратите додека не се постигне договор за Уставот, затоа што договорот од Ница со кој ЕУ се прошируваше веќе не може да има правна основа. Тоа би значело одложување на кандидатурата на Македонија, Хрватска и Турција. Ваквиот расплет на денешната седница на европскиот Парламент и кревањето на рацете на европарламентарците следува по извештајот на британскиот либералдемократ Ендру Даф и австрискиот Грин Фогенубер и е резултат на француското и холандското „Не“ за Уставот. Веста доаѓа еден месец по добивањето на кандидатскиот статус во Брисел на Македонија. Овој денешен шок може прилижно да ги обесхрабри македонските власта кои прилично амбициозно најавуваат пресврт во оваа изборна година. Јасно е дека Македонија нема брзо да го добие датумот за преговори. Една од причините, се разбира, е и вратата на ЕУ која денеска силно тресна. [url]http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=57150[/url] [;)]
dejan Ne mi e ic gajle za EU i dali ke se prosiruvat kako VIRUS....sto mi e gajle e koj ke ja vodi Makedonija i do kade ke ja vodi....
OooOo Швимер - советник на Бучковски за ЕУ „Владата ќе ги покрие моите трошоци, но оваа работа ја прифатив зашто верувам во Македонија, а не поради парите“, изјави Валтер Швимер, советник за евроинтеграции на премиерот Бучковски. По два дена разговори со премиерот Бучковски, поранешниот генерален секретар на Советот на Европа Валтер Швимер се согласил да стане владин советник во процесот на евроинтеграција. Тврди дека е случајност што станува советник во моментот кога Австрија претседава со Европската Унија. Призна дека бил изненаден што Македонија еден месец по позитивното мислење добила статус кандидат за членство. Една од обврските му е да организира група од македонски пријатели во Европа, кои ќе го помагаат процесот на евроинтеграција. Владата да не ги зема на мајтап препораките од Брисел, е првиот совет од Швимер. „Да се сфати многу сериозно што е напишано во мислењето на ЕК и да се постави јасен план во борбата против сиромаштијата, невработеноста и корупцијата“, рече Швимер. Контроверзниот Швимер во јавноста стана познат во 2004-та по препораката со која на телата на Советот на Европа им наложил Македонците се нарекуваат Славомакедонци. Владината ЛДП тогаш остро го нападна Швимер, лобирајќи против него во Европарламентот, а МНР побара негова одговорност. Тој никогаш не призна дека испратил писмо со кое се навредува македонската култура и историја. Според него, 18.700 текстови што за него и Македонија можат да се најдат на интернет се доказ дека сите негови активности биле во корист на Македонија.
lav
quote:
Originally posted by OooOo
Швимер - советник на Бучковски за ЕУ „Владата ќе ги покрие моите трошоци, но оваа работа ја прифатив зашто верувам во Македонија, а не поради парите“, изјави Валтер Швимер, советник за евроинтеграции на премиерот Бучковски. По два дена разговори со премиерот Бучковски, поранешниот генерален секретар на Советот на Европа Валтер Швимер се согласил да стане владин советник во процесот на евроинтеграција. Тврди дека е случајност што станува советник во моментот кога Австрија претседава со Европската Унија. Призна дека бил изненаден што Македонија еден месец по позитивното мислење добила статус кандидат за членство. Една од обврските му е да организира група од македонски пријатели во Европа, кои ќе го помагаат процесот на евроинтеграција. Владата да не ги зема на мајтап препораките од Брисел, е првиот совет од Швимер. „Да се сфати многу сериозно што е напишано во мислењето на ЕК и да се постави јасен план во борбата против сиромаштијата, невработеноста и корупцијата“, рече Швимер. Контроверзниот Швимер во јавноста стана познат во 2004-та по препораката со која на телата на Советот на Европа им наложил Македонците се нарекуваат Славомакедонци. Владината ЛДП тогаш остро го нападна Швимер, лобирајќи против него во Европарламентот, а МНР побара негова одговорност. Тој никогаш не призна дека испратил писмо со кое се навредува македонската култура и историја. Според него, 18.700 текстови што за него и Македонија можат да се најдат на интернет се доказ дека сите негови активности биле во корист на Македонија.
Потезот на другарот Б(а)учко е сосема исправен според мене...само затоа што затнување на уста на најголемиот душман во ЕУ парламентот (макар прикриен) е подобро и поделотворно за нас (колку и да кошта) одколку да го оставиме други да го „ранат„ , разбира се....со информации нели неповолни за нас како држава каде комунисти (префарбани нели) ја „водат„ во светла иднина..мислам дека се викаше !!!. Вака најден напиен...ако ништо друго мислам на некаков ќар немам да имаме никаков зијан
OooOo lav iskreno me iznenadi so komentarov :)
tomislav1978 lav, fala bogu eden asalen komentar od tvoja strana..respekt za gore napisanoto...podobro nie da go ranime odkolku nasite dusmani..vaka barem nema da zboruva protiv nas..
Strelec
quote:
Originally posted by tomislav1978
lav, fala bogu eden asalen komentar od tvoja strana...
Не ќе е еден! Мислам дека lav и друг пат имал добри коментари (иако ретко се согласувам со неговите ставови)... Па дури и би рекол дека воглавно сите коментари му се во ред, освен оние на кои што местото воопшто не им е на форум за политика! Од нив, што би рекол dejan наш, ми се гади!:) Инаку, ако постот од lav ве изненадил, мене уште повеќе ме изненади денешното писмо од грчкиот премиер Караманлис до македонскиот премиер Бучковски, во кое искажува поддршка за аспирациите на Македонија за интеграција во ЕУ!:) [url="http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=57324"]/Повеќе/[/url]
concrete
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by tomislav1978
lav, fala bogu eden asalen komentar od tvoja strana...
Не ќе е еден! Мислам дека lav и друг пат имал добри коментари (иако ретко се согласувам со неговите ставови)... Па дури и би рекол дека воглавно сите коментари му се во ред, освен оние на кои што местото воопшто не им е на форум за политика! Од нив, што би рекол dejan наш, ми се гади!:) Инаку, ако постот од lav ве изненадил, мене уште повеќе ме изненади денешното писмо од грчкиот премиер Караманлис до македонскиот премиер Бучковски, во кое искажува поддршка за аспирациите на Македонија за интеграција во ЕУ!:) [url="http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=57324"]/Повеќе/[/url]
A slednata izjava malku posle taa?????? Inaku se setiv,........ ona Bucko imase isto eden germanski sovetnik , koj slusam se udavil vo Balticko more , plivajki sto podaleku od Makedonija:):):)!!!! Kako ke pomine ovoj ...bomo videli, a kako ke pominat onie malku danokoplakaci vo MKD isto ke vidime :):)!!!
tmoro
quote:
Originally posted by OooOo
lav iskreno me iznenadi so komentarov :)
Lavot inace sekogas dobro pisuva,zavisi samo od toa koj kako go sfaka ili ne saka dago sfati
OooOo Eurobarometer: Bulgarians hail Macedonia's EU bid Sofia, 12:55 As many as 68 percent of Bulgarian citizens support Macedonia's EU membership bid, according to latest opinion poll conducted by Eurobarometer. Bulgarian news agency Bgnes quotes results of Barometer's survey, according to which, two thirds of respondents in Bulgaria expressed backing for Croatia's EU membership, 64 percent of respondents support Serbia-Montenegro's EU membership, while 61 percent support Bosnia and Herzegovina. Less than 50 percent of respondents support Albania's and Turkey's EU membership bid.
трендафил Останува уште да имаме ваква подршка и кај другите земји членки или кандидати со утврден датум на прием во ЕУ. Патем да напишам и дека Бугарија и има понудено на Македонија бесплатни визи за граѓаните пред два месеца, а нашата влада уште ја нема удостоено со одговор.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Останува уште да имаме ваква подршка и кај другите земји членки или кандидати со утврден датум на прием во ЕУ. Патем да напишам и дека Бугарија и има понудено на Македонија бесплатни визи за граѓаните пред два месеца, а нашата влада уште ја нема удостоено со одговор.
Владата ни е „влезена„ во неков филм за скорешно (само да не биде како името) влегување на Македонија во ЕУ и НАТО. И тука ја трошат преостанатата им „муниција„...мислев на енергија де???. А за тоа има да се изначекаме...можеби и повеќе децении....реално гледано. Башка и не не милуваат некако...веројатно поради преставување од владетеливе односно нивните постпки кои секидневно будно ги мотрат нивните „чпиуни„ овде во државава ..како предпоследен комунистички бастион на Балканот.
tomislav1978 Lav, podoboro da cekame uste nekolku decenii ama neka bide SDSM na vlast. Ako dojdete vie aramii ke treba da cekame so vekovi
lav Originally posted by tomislav1978
Lav, podoboro da cekame uste nekolku decenii ama neka bide SDSM Разбира се ...само ако има некоја заостаната и оќоравена до даска будала тоа повторно да ви го дозволи...мислам од овие што им ги вработивте членовите од секое семејство барем по еден...нели? Чекај те си награда...оти велат „СЛЕДИ„ ...нели ? na vlast. Ako dojdete vie aramii ke treba da cekame so vekovi Јас никојпат не сум бил арамија ниту пак (на) власт .....затоа и никојпат не сум се зачленил во вашата партија ...за да не станам арамија.