KAKO NASTANA "NARODE MAKEDONSKI"
KAKO NASTANA "NARODE MAKEDONSKI"
Makedon познатата македонска народна патриотска песна „Народе македонски“ пее и за грчката агресија врз Егејска Македонија, веднаш по и за време на падот на Отоманската Империја. Грчки платеници (меѓу кои и Павлос Мелас, офицер во грчката армија) се носени главно од сиромашните острови во Егејска Македонија, наводно за да ја ослободат од Турците. Она што тие го нашле тука, бил народ со други обичаи, јазик и култура, иако биле убедувани дека ќе најдат Грци. Како и да е, овие варварски орди, наместо да се борат против Турците, војувале и со нив, и со бугарската војска, и со српската, но и со нашите комити, кои се бореле за самостојна Македонија (иако зад некои од нив стоела и друга агенда). Освојувајќи ја нашата територија, палеле, убивале и уништувале се' што ќе им се најдело на патот. Со помош на црковната власт, на чело со архиепископот Германос Каравангелис, кој и најмногу работел на целиот окупациски план, го асимилирале преостанатото население, брутално пресметувајќи се со сите (па и црковни лица) кои ќе им се спротивставеле. И денес, Мелас и Каравангелис се сметаат во Грција за големи национални херои, заслужни како „македонски борци“. Сигурно коските им се превртуваат во гробот денес, кога Македонија е независна. Се надевам дека еден ден ќе си го заземат заслуженото место во историјата, како организатори на етничко чистење и асимилација. Народе македонски Народе македонски, со какви идеи си ти, доста беше, разбуди се, свести се не спиј ти. Не знаеш кој си, што си, други тебе знаат, срам голем е за тебе, сам да не се знаеш. Исклаа жени, деца, во село Загоричани, абер аскерот турски, фрлајте оружјето. Каде е Караиванов и дружината му, Мелас Каравангелис Битола в затвор е тој.
Great_Macedonian za ova rabota Makedon, najubavo ke doznajs sve vo vrska so karavangelis i kompanija ako ja procitas knigata 'Macedonian Revelation' http://www.geocities.com/macedonianrevelation/
dejan Dali nekoj ja ima pesnata?? Kolku stara e i koj ja izmislil?
ZOTE
quote:
Originally posted by dejan
Dali nekoj ja ima pesnata?? Kolku stara e i koj ja izmislil?
ZOTE Jas ja imam pesnata ako sakash moze da ja prezemesh na sledniot link: http://www.mytempdir.com/181851 Mene najmnogu mi se dopachaat stihovite: Не знаеш кој си, што си, други тебе знаат, срам голем е за тебе, сам да не се знаеш. koi imaat poraka ne samo togash za toa vreme tuku i za deneshnicava da se osvesti ovoj narod, da se spoznae samiot sebesi deka imal slavno minato (Antichka Makedonija), a ne sega od site strani go lazat i sakaat da go prikazat kako Srpski, Bugarski, Slavomakedonski, Grchki narod, a toj e nishto drugo tuku narod na edna slavna zemja Makedonija. SVESTI SE NARODE MAKEDONSKI!!!
Makedon
quote:
Originally posted by dejan
Dali nekoj ja ima pesnata?? Kolku stara e i koj ja izmislil?
Narode Makedonski e nastanata pred nesto poveke od 100 godini koga Grcija isprakaat Grcski nacionalisti od Grcija (pred se od siromasnite delovi kako Krit) kako na pr. Pavlos Melas koj so svoi ceti nareceni andarti, sostaveni od Grci od Grcija upagale po makedonskite sela vo Egejska Makedonija i pod prisila na oruzje gi terale Makedoncite da se deklarirat kako grci i da bidat pripadnici na Patrijarsijata od Carigrad. Mnogu od egejcite togas stanale grkofili, pa zatoa e ispeana togas pesnata "Narode makedonski, ne znaes koj si sto si, drugite ne znaat".
toni_a 128kbit, 44100Hz Joint Stereo,245 seconds Narode Makedonski-Grupa Biser http://www.mytempdir.com/229925 ---------------- 128kbit,44100Hz Joint Stereo,186 seconds Narode Makedonski-Makedonski Merak http://www.mytempdir.com/229935 ---------------- 64kbit,22050Hz Joint Stereo,145 seconds Narode Makedonski-Simeon Gugulovski http://www.mytempdir.com/229938 ---------------- kasno go vidov topicot! jas gi imam ovie verzii.vo onaa na Simeon Gugulovski kako da falat nekoi stihovi,a spored mene e najubava... nemozhev da vidam poveke sto i koja verzija ste postirale. ako ima nekoj podobar kvalitet ili nekoja druga verzija bi bilo ubavo da mi ja "shernete"!
cyberlady Da cues samo kako ja peam. [:D][:D]
Traiko Macedonian or English
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
za ova rabota Makedon, najubavo ke doznajs sve vo vrska so karavangelis i kompanija ako ja procitas knigata 'Macedonian Revelation' http://www.geocities.com/macedonianrevelation/
Traiko Macedonian or English
quote:
Originally posted by Makedon
quote:
Originally posted by dejan
Dali nekoj ja ima pesnata?? Kolku stara e i koj ja izmislil?
Narode Makedonski e nastanata pred nesto poveke od 100 godini koga Grcija isprakaat Grcski nacionalisti od Grcija (pred se od siromasnite delovi kako Krit) kako na pr. Pavlos Melas koj so svoi ceti nareceni andarti, sostaveni od Grci od Grcija upagale po makedonskite sela vo Egejska Makedonija i pod prisila na oruzje gi terale Makedoncite da se deklarirat kako grci i da bidat pripadnici na Patrijarsijata od Carigrad. Mnogu od egejcite togas stanale grkofili, pa zatoa e ispeana togas pesnata "Narode makedonski, ne znaes koj si sto si, drugite ne znaat".
cyberlady Ne e losa pesnata. [:)][:)]
vignat ТАЈНИТЕ НА МАКЕДОНИЈА This page is written in Cyrillic Windows - 1251. If you have any problems reading it, please check your characters encoding settings. "Така секое добро дрво дава добри плодови, а секое лошо дрво дава лоши плодови: не може добро дрво да дава лоши плодови, ниту лошо дрво да дава добри плодови. Секое дрво, кое не дава добар плод, го отсекуваат и го фрлаат во оган." Евангелие од Maтeja Глава 7 Во Скопскиот печат се појавија статии од различни автори, кои полемизираат околу „забранетите" теми од досегашната историја на Македонија. Какви се по националност Македонците? Од кога започнува да се создава „Македонската нација". Вистина ли е, дека до 1944 година историските личности од „Историјата на Македонскиот народ" се чуствуваат и декларираат како Бугари. Тоа се прашањата кои се по често си ги задаваат Македонците денес. Во крај на месец октомври 1993 годнина се стигна до таму, та дури познатиот скопски историчар и бугаромразец Блаже Ристевски по Македонската телевизија јавно призна, дека македонските преродбеници и револуционери Гоце Делчев, Даме Груев, Ѓорче Петров се чуствувале и декларирале како дел од Бугарската нација. Целата полемика околу „Бугарскиот" или „небугарскиот" карактер на словенското население во Македонија докажува, дека колку и долго да постои една лага, накру вистината излегува најаве. А вистината е дека „Македонската нација" беше провозгласена од Тито и неговите Скопски помагачи и со тоа се целеше постепено да се србизира кореното Бугарско население во Македонија. До 1944 година мнозинството од денешните „Македоници" се чуствуваа и нарекуваа само и единствено Бугари. „Тајните на Македонија" е зборник со документи, кои 80 години беа (и се уште се) забранети во Република Македонија. Овие документарни сведедоштва му даваат возможност на секој да ја проучи вистината за националниот карактер на Македонското население. Многубројните фотографии на автентични документи за последен пат ја потврдуваат простата и азбучна вистина, дека не постои „Македонска нација", зошто за да биде создадена таква, таа треба да има своја национална историја, а до 1944 година националната историја на славјанското население на Македонија не беше никаква друга освен Бугарска национална историја. Се разбира на крајот од XX век секој човек има право да се чуствува таков, каков што си сака. Може да биде дури и марсизанец. Но треба јасно и гласно да се каже историската вистина за Македонија, та кој сака да биде „Македонец по националност" да знае, дека таткото на „Македонската нација" не е никой друг, туку Титовите другари - Лазо Колишевски, Светозар Вукмановиќ - Темпо, Лазар Мојсов и цела дружина слични на тие Србомани... KOJ ГО ИЗМИСЛУВА МАКЕДОНИЗМОТ ОД ИЗВЕШТАЈОТ НА СТОЯН НОВАКОВИЌ ДО МИНИСТЕРОТ НА ПРОСВЕТАТА НА КРАЛСТВО СРБИЈА, БЕЛГРАД 1887 Г. ,,...Бидејќи Бугарштината, како на сите им е добре познато, има длабоки корени во Македонија, мислам дека е скоро невозможно таа да биде уништена ако и се противопостави само српската идеја. Се сомневам, дека оваа идеја ќе може да ја потисне Бугарската, ако остане само како чисто и голо противопоставење. Затоа голема корист би имале од свој соузник, остро противопоставен на Бугаризмот и содржејќи во себе си елементи кои да го привлечат народот и кои да бидат блиски на неговите чувства - точно тие ќе го одцепат от Бугарштината. Каков таков сојузник јac го гледам "Македонизмот..." (Кл. Џамбазовски, „Културно-општествените врски на Македонците со Србија во текот на XIX век." Скопје, 1960г. стр. 178)