бесправнo прекршување на договорот за ADSL
бесправнo прекршување на договорот за ADSL
burglar БОГ ДА ГО ПРОСТИ ADSL-от на MT.NET
Mакедонски Телекомуникации - MT.NET нелегално и противзаконски го сменија прекуноќ договорот со сите досегашни корисници на ADSL без разлика дали и каков договор имаат склучено со нив. Во денешното соопштение во печатените медиуми. Македонски Телекомуникации ги известува сите корисници дека почнувајќи од 01.11.2005 услугата на MT.NET ADSL веќе нема да се намалува протокот туку, прекорачаниот проток(трансфер) ќе биде наплатуван и тоа по 207 денари за секои 512MB прекорачен лимит(лимит за ADSL Max=4GB; ADSL Office=10GB и ADSL Profi=25BG). Сакам да нагласам дека во мојот договор за MAX ADSL никаде не е спомнато дека има било какво лимитирање,ограничување или наплата за прекорачување. Ако А.Д. Македонски Телекомуникации прекши договорот склучен со мене јас лично ќе им го вратам модемот и целата опрема и НЕМА ДА ЈА ДОПЛАТАМ РАЗЛИКАТА ЗА ДОГОВОТ НА НЕОПРЕДЕЛЕНО И ДОГОВОР НА ДВЕ ГОДИНИ! На сите корисници на ADSL им препорачувам организирано да им ги вратиме модемите и опремата заедно со договорите. Ако во ваков случај не се измени или прекине договорот со мене, секоја сметка добиена за месец декември ке јас сметам за нелегална и нема да ја плаќам

Со почит,
Само еден беден корисник на ADSL
OooOo More spamirajte! Krivi bea i pred toa, krivi se i sega :) Site shto imate instalirano nekoj IRC klient klik [url="irc://eu.undernet.org/anti-mtnet"]TUKA![/url]
StormAngel Vo nekolku navrati, vo nekolku forumi sum go napishal istoto. Mt Net ne ne zasluzhuva, osobeno ako vaka gi krshi dogovorite. Ja bi go zel modemot i bi im go zarinal u ******, ama aj.
Jakov site vikate po mtnet i site surfate po cel den. zasto ne gi stavite na traen ban. isklucete se i gotovo?
StormAngel
quote:
Originally posted by Jakov
site vikate po mtnet i site surfate po cel den. zasto ne gi stavite na traen ban. isklucete se i gotovo?
Nemam internet doma, to est od net caffe koristam netov i iskreno kazhano, drug gi plaka smetkite. A da imav doma net, sigurno nemashe od Mt Net da se priklucham.[;)]
Jakov ete eden...aj da vidime drugite sto ke kazat.
Jakov
quote:
Originally posted by burglar
SHTOTOKU DOZNAV DEKA: LUGETO STO SE NA OVIE EMAIL ADRESI NEMAAT VRSKA SO ODOBRUVANJETO ILI ODLUKATA ZA ILI NIKAKVA VRSKA SO ADSL-ot NA MT.NET....ZATOA VE MOLAM DA NE GI SPAMIRATE LUGEVO....POGRESHNI EMAIL ADRESI!!!
Da ne si bil ti vcera posle 18.00 na razgovori u MT net pa sega nesto, ne gi spamirajte ova ona....kako odednas gi dozna rabotive. Ili ti sibnale nekoja super super adsl ponuda pa sega aj[:D].....
burglar Jas ke se povtoram sebesi nekolku pati....UTRE Vtornik 04.11.2005 vo 12h pred delovniot centar na MT site ke pobarame masovno raskinuvanje na dogovorite, so podgotveni prigovori... Spored soznanieja deneska:
quote:
Се слушнав со мојот агент од мт-факнет, вика дека денеска била гадна фрка по салоните на мт-нет и дека масовно се вракјале договорите. Според она што го слушнал од менаџерите, вика дека најверојатно ќе се пишманат душманите и ќе го вратат максАДСЛ-от на старо, те, да нема лимит, ама тоа уште не е званично. Ако дознал некој уште нешто, јавујте!
burglar SHTOTOKU DOZNAV DEKA: LUGETO STO SE NA OVIE EMAIL ADRESI NEMAAT VRSKA SO ODOBRUVANJETO ILI ODLUKATA ZA ILI NIKAKVA VRSKA SO ADSL-ot NA MT.NET....ZATOA VE MOLAM DA NE GI SPAMIRATE LUGEVO....POGRESHNI EMAIL ADRESI!!!
cile hahah denes mi se javue edna fina zenicka doma i mi vika imame ponuda ADSL hahaha mozete da zamislite sto sve i rekov. Ne e ona kriva sirotata ali bar negde da si go iskazam besot. Inaku koristam kablovski internet ali gi podrzuvav momcite sto denes otidoa u MTnet BRAVO taka treba napikajte im gi tie modemi u smrdlivoto d@pe !
OooOo Eve neshto vo vrska so ovoj topik -> http://revolucija.blogspot.com
mu3ap
quote:
Originally posted by OooOo
Siguren li si deka ne postoi nikakva klauzula vo dogovorot deka MT.NET imaat pravo da go menuvaat dogovorot??
OooOo tie imaat pravo da go menuvaat dogovorot ni ako menuvaat nesto trebada ti ponudat nov dogovor NELI SUM VO PRAVO? Neka ponudat nov dogovor pa posle ako ni odgovara ke go potpiseme ako ne MT.NET neka ide U k***c.
ozonce Ne sakam da izgledam cinichen ili da ve obeshrabuvam, no dzabe vi e se... Toa luge e, MTNet!!
dalila
quote:
Originally posted by ozonce
Ne sakam da izgledam cinichen ili da ve obeshrabuvam, no dzabe vi e se... Toa luge e, MTNet!!
So drugi zborovi-drzhava se, kje si pravat shto si sakaat[;)]
OooOo Siguren li si deka ne postoi nikakva klauzula vo dogovorot deka MT.NET imaat pravo da go menuvaat dogovorot??
Jakov koga veke spomnavte adsl...znae nekoj da mi objasni sto e razlikata megu max i obicen. edniot e 700 denari poevtin i ima nekoe ogranicuvanje od 512 megaB a se nad nego se plaka a drugiot ima 4GB ili nesto taka. Kolku kila??? :) e toa 512 i za kolku vreme se pravi toa....?
sisi Vistina li e ova sto go zbori ovoj najgore be?[:0] Pa ke otepam nekogo konecno..[:(!] Sto se zanesuvaat be tie be..[?][?][?] Ufff,se iznervirav sega,strasno. Moram ova da go proveram i ako e vistina apsolutno isto ke postapam kako Burglar!!![}:)][B)]
ozonce Jakove, toa ti doaga kolku da si go proverish mail-ot cel mesec, da pishuvash na forumot na vmacedonia, da i ispratish tvoja fotografija na nekoja nova chlenica na forumot i da ja vidish nejzinata slika. E tolku e 512 MB, sho se vika kolku za u zabi da vleze... Mt.NEt bez razlika dali ima ili nema klauzula vo dogovorot tie ke go napravat toa bez pri toa da snosat posledici, osven nekolku "bedni" korisnici na ADSL koi ke go otkazat dogovorot. Mene po privechena mi izgleda ponudatata na On.Net za bezzichniot Internet. Go koristime vo Specijalniot zavod vo Demir Kapija i epten sum zadovolen. Do sega nema zaebano, kako shto znae da nalravi ADSL-ot na mt.net
Jakov On net najavija za esenva ama nesto slabo im ide. Nekolku pati sto prasav tamu se pravat na tri i pol, ne odgovaraat nisto precizno koga ke pocnat da davaat za fizicki lica.
ozonce Pa mene vke mi ponudija za doma, cena od 1 800 denari na edna godina dogovor i 1 500 denari na dve godini... ama mislam imaat ogranichuvanje na 4 ili na 8 GB taka neshto...
sisi I vrti,vrti,,,krukce.[V]
burglar DELETE!
OooOo Za polesno da se pravi copy paste eve gi email adresite podredeni: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected] Iako ne sum korisnik na ADSL uslugite i ne sum vo Makedonija kje ja prepratam porakata do site.
GoDsHaNd Ricka aman, dosta se zalish:):) Zlaten cable, jebesh ti mtnet :)
angel Ма каков лимит, рекоа нема лимит. Рекоа користиш нон-стоп 24/7 и немаш гејле а плаќаш 1.999,оо денари. Ма не ги шишам....ништо не плаќам повеќе од тоа.Само нека не е така одма шибам на безжичен а ќе организирам „бедни АДСЛковци„ и ќе го раст*тиме мт.нет по судови па да видат колку сме навистина „бедни„. Кажи озонче за тој безжичниот што знаеш повеќе...ај ме израдува. Значи со лаптопов ќе можам да си шетам....СУПЕР. Колку што разбрав од една моја пријателка од УСА тој безжичен интернет ќе може да ти го краде комшијата, како кај нас со далинските телефони што се крадат инпулси. Дали за да се користи тој безжичен интернет е потребно да се монтира антена на кров? Кој знае повеќе за ова нека ни објасни.
ozonce Ne e losho da napravite Zdruzenie na gragani, imate ista cel, imate ista misija, a gledam i ista vizija :) preduslovi za ZG... za chlenstvo veruvam ke imate mnogu :)
Jakov
quote:
Originally posted by angel
Ма каков лимит, рекоа нема лимит. Рекоа користиш нон-стоп 24/7 и немаш гејле а плаќаш 1.999,оо денари. Ма не ги шишам....ништо не плаќам повеќе од тоа.
Kolkumina rekle nesto vakvo i sledniot mesec ostanale bev telefonska vrska....xixixixixi
vardarce Koj ima pari i zelba nabrzo ke ima vo Makedonija satelitski internet pa i taa opcija ke vi bide na raspolaganje [;)].
sisi Stotuku dobiv informacija deka izvestuvanjeto e navistina denes objaveno i odlukata stapuva na sila na 1.11.2005 godina. Naplakanjeto na razlikata vo precekoruvanjeto na limitot najmnogu i najcesto se odnesuva na korisnicite na ADSL koi simnuvaat filmovi,muzika i drugi sodrzini koi mnogu tezat i go oteznuvaat soobrakjajot i go opteretuvaat MT.Net da plakja na stranski provajderi takvi uslugi.A i na onie korisnici koi ja delat ADSL uslugata. Za site ostanati korisnici se preporacuva promena i zastita na korisnickoto ime i prijatna zabava,bez strav od precekoruvanje,no sepak so povremeno proveruvanje na statusot na Web stranata na ADSL. I na krajot,site korisnici ke imaat moznost da se prefrlat od poskapite kon poeftiniot paket koj ke se ponudi takogje od 01.11.2005 g. bez nikakva nadoknada. Fala,prijatno!
Jakov Atila Sendrei gi pozdravuva site korisnici na ADSL uslugite vo Makedonija so pesnata "Izvini ali mnogo mi je zao" od Lepa Lukik.....
daywalker66 sto da kazam... mene mi doagja da go iskrsam ova nivnoto modemce i da im go odnesam svitkano vo vesnik. jas, licno, nemase ni da go zemam adsl-ot ako bese limitiran. duri i agentot so kojsto go potpisav dogovor mi kaza deka non-stop siminja muzika i filmovi i deka nema ogranicuvanje. pricinata za ogranicuvanje na soobrakjajot neka ja baraat vo nesposobnost za odrzuvanje i moderniziranje na internet uslugite. A vo MTNet najbrz paket im e so 1 mb brzina!!! A i toj ne moze da go plati obicen smrtnik. Mene samo antivirusot mi "jade" po 10 mb na den za update. Toa se 300 mb mesecno. A kade se drugite raboti? By the way, eve nekolku linkovi za ceni i uslugi za FLAT RATE ADSL vo pobliska "siromasna" i malku podalecna "pobogata" bratska zemja. http://www.beocity.com/adsl/ http://www.sezampro.yu/public/page/adslc_hom.asp http://www.iskon.biz/xxladsl/osobni.htm 1 euro = 85 dinara, ili 7.4 kuni pa, sega, videte.
OooOo Vrakjajte modemite!
burglar
quote:
Stotuku dobiv informacija deka izvestuvanjeto e navistina denes objaveno i odlukata stapuva na sila na 1.11.2005 godina. Naplakanjeto na razlikata vo precekoruvanjeto na limitot najmnogu i najcesto se odnesuva na korisnicite na ADSL koi simnuvaat filmovi,muzika i drugi sodrzini koi mnogu tezat i go oteznuvaat soobrakjajot i go opteretuvaat MT.Net da plakja na stranski provajderi takvi uslugi.A i na onie korisnici koi ja delat ADSL uslugata. Za site ostanati korisnici se preporacuva promena i zastita na korisnickoto ime i prijatna zabava,bez strav od precekoruvanje,no sepak so povremeno proveruvanje na statusot na Web stranata na ADSL. I na krajot,site korisnici ke imaat moznost da se prefrlat od poskapite kon poeftiniot paket koj ke se ponudi takogje od 01.11.2005 g. bez nikakva nadoknada. Fala,prijatno!
Ova nema logika!Tie nema da ogranicuvaat spored toa sto prevzemas tuku od kolku transfer pravish. Za vasha informacija Tranfer po definicija e:Send and Received Packet-ili na Makedonski prateno i primeno paketi.136MB send and received e tranferot po den. Ako otvora ti stranici od tipot na on.net troshish duri i po 30MB a kolku portali posetuvash i sobiras fajlovi od niv(klipovi i audio fajlovi)!? Takvoto ogranicuvanje e smesno i veruvajte mi nema da ima toleriranje nitu posteda. Telekom trpi golemi zagubi so konk*rencijata vo internet biznisot, a vo poslednata godina i so telefonijata(poradi VOIP-ot) pa e i normalno da nema toleriranje NITU PAK POSTEDA. Shtedat duri i na hartija veruvajte mi! MOJ PREDLOG E: OD PONEDELNIK-VTORNIK SITE STO KE SAKAAT DA GI RASKINAT DOGOVORITE SO MT.NET DA POVELAT SO MASOVNO VRAKANJE NA DOGOVORITE I MODEMITE, I SAMO TAKA MOZEME NESTO DA POSTIGNEME. AKO SAKATE DA IM GI VRATIME MODEMITE SO PETICIJA, TOA I KE GO STORIME SO POTPIS I TELEFONSKI BROJ NA KORISNIKOT. ZATOA SITE STO KE SAKAAT TOA DA GO STORAT NEKA PISAT ILI KONTAKTIRAAT SO MENE
DonVito lol a novite paketi bile 1300 denari so 512 download [:D]
daywalker66 Se slozuvam so burglar, treba da se napravi nesto vo toj stil. Site sto se slusnav so niv se besni i poludeni. Ako se sekjavam, kretenite od Mt-Net ni go prodavaa paketot kako Flat Rate (iako ni toa ne go pisuva vo dogovorot). Ako ne znaat sto e Flat Rate, treba da se rasprasat pred da prodavaat. Baska, sega nemaat nitu eden paket so flat rate, sto znaci, nema izbor! A i ako go stavat, kje ima cena kako 5 maxADSL paketi, toa sum siguren 105, 3%. ;) Da se organizirame i da gi isshutirame kako selski ljanguri.
daywalker66 i uste nesto... Ic ne treba da im e gajle koj sto simnuva od internet. Vo dogovorot pisuva "...prava na operatorot... da obezbedi nepovredlivost i zastita na tajnosta na podatocite sto se prenesuvaat, kako i da garantira sigurnost, tajnost i nepovredlivost na licnite podatoci na Korisnikot". So ovaa limit-blokada ne se obezbeduva, tuku se ogranicuva korisnikot na pasivno koristenje na internet. Baska sto za "turbo-ISDN" ili "nabildan-ISDN" t.e. 384 kbps ionaka povekje plakjame od npr. Slovencite - 2 mbps vo Slovenija (najnov paket) iznesuva 25 eura. FLAT RATE!!!
angel Ja pozdravuvam sekoja inicijativa koja povikuva na zdruzuvanje za postignuvanje na realni celi. Dobro e i ovaa da bide edna takva no..... .....ajde poleka.....ne dozvoluvajte da ve vodi besot i lutinata. .....jas ne razbiram mnogu od Flat Rate, od turbo-ISDN, od kbps i takvi raboti. Ke objasni li nekoj prosto kakva promena ke nastapi za eden korisnik na ADSL i kolku e toa strasno? Potoa ako e strasno....dobro eve i da gi vratime modemite kakov internet pristap predlagate da koristime? Ajde prvo da gi sogledame site dobri i losi opcii pa da ja odbereme nejdobrata za nas.
daywalker66 Zarem treba za se vo drzavava da kazuvame "sto im mozeme"? Ako prodolzime vaka, kje mozat i bukvalno da ne e**t koga sakaat i kade sakaat. Nie kje treba samo da gi sobleceme pantalonite... za da ne se macat.
Jakov
quote:
Originally posted by daywalker66
Zarem treba za se vo drzavava da kazuvame "sto im mozeme"? Ako prodolzime vaka, kje mozat i bukvalno da ne e**t koga sakaat i kade sakaat. Nie kje treba samo da gi sobleceme pantalonite... za da ne se macat.
Imase edno zdruzenie za otpor protiv telekom, nesto pravea protesti. Imaat 10 clenovi a na protest doagaat po 7-8 dusi. Kako li samo ke ja dobie nekoj bitkata za adsl pod uslov da korisnicite se vo pravo, znaejki go telekom mislam deka oni dobro se preracunale i znaat sto pravat.
daywalker66 pa, za razlika od toa penzionerite sto strajkuvaa pred telekom, nie kje si se napieme kafe doma pa kje otideme da strajkuvame... za da ne ne nudat kako niv... ;)
burglar Dragi depresirano izmaltretirani i nervozno krizirani korisnici na ADSL(ABE DAJ SAKAM LIMIT) VE POKANUVA NA MASOVNO PREDAVANJE NA MODEMITE I DOGOVORITE VO VTORNIK 04.10.2005 VO 12h PRED DELOVNATA ZGRADA NA MAKEDONSKI TELEKOMUNIKACII(Sproti paleta). Vo ovaa festa ke ucestvuvaat minimum 20-tina najaveni gosti koj ke dojdat i simbolichno ke im go predadat dogovorot. NAPRAVETE GO I VIE TOA KADE SE NAOGA!? NA LINKOT IMATE MAPA! [url]http://freewebs.com/arpanetk4/mapa_na_mt.jpg[/url]
daywalker66 Mislis, na 4.10.2005? Vrakjanje na modemite bi mozelo da se odlozi do nekade pred 15.10., za slucaj da moze nesto da se izdejstvuva so protesti. Se javuva uste eden problem okolu vrakjanjeto dogovori (ako se na podolgo vreme). Telekom sega ima najmeno agencija (citaj, reketari) sto kje ima za zadaca da naplatuva smetki od "bezobrazni i neodgovorni gragjani", t.e. pocnuva da se koristi so sila za "uteruvanje" na dolgovite. Mislam deka prvin bi trebalo malce da gi aktivirame mediumite, zasto nikoj NITU ZBOR ne kaza za ovaa prevara - na nitu edna od TV stanicite. Znaci, jas predlagam prvin da pocneme so protestite (valjda kje ne fati i nekoja kamera).
cile [img]http://tinypic.com/e6zpfb.jpg[/img]
angel [img]http://www.cosgan.de/smiliegenerator/ablage/119/28.png[/img]
Thief Што е сега владата виновна?! Претходната јас мислам го продаде Телеком?! [;)]
angel ....е така ми дојде на душичкава да си се равикам па нема на кого па по владата е најбезболно...па што, и онака сите викаат по владата.
mu3ap Еве ги e-mail адресите на сите битни фаци од Мт Нет: [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected]. Pa sega vie prakajtemu sliki od PEDERI , karajte mu ispraznete se olesnetesija dusata.:)))))
mu3ap
quote:
Originally posted by burglar
БОГ ДА ГО ПРОСТИ ADSL-от на MT.NET Mакедонски Телекомуникации - MT.NET нелегално и противзаконски го сменија прекуноќ договорот со сите досегашни корисници на ADSL без разлика дали и каков договор имаат склучено со нив. Во денешното соопштение во печатените медиуми. Македонски Телекомуникации ги известува сите корисници дека почнувајќи од 01.11.2005 услугата на MT.NET ADSL веќе нема да се намалува протокот туку, прекорачаниот проток(трансфер) ќе биде наплатуван и тоа по 207 денари за секои 512MB прекорачен лимит(лимит за ADSL Max=4GB; ADSL Office=10GB и ADSL Profi=25BG). Сакам да нагласам дека во мојот договор за MAX ADSL никаде не е спомнато дека има било какво лимитирање,ограничување или наплата за прекорачување. Ако А.Д. Македонски Телекомуникации прекши договорот склучен со мене јас лично ќе им го вратам модемот и целата опрема и НЕМА ДА ЈА ДОПЛАТАМ РАЗЛИКАТА ЗА ДОГОВОТ НА НЕОПРЕДЕЛЕНО И ДОГОВОР НА ДВЕ ГОДИНИ! На сите корисници на ADSL им препорачувам организирано да им ги вратиме модемите и опремата заедно со договорите. Ако во ваков случај не се измени или прекине договорот со мене, секоја сметка добиена за месец декември ке јас сметам за нелегална и нема да ја плаќам Со почит, Само еден беден корисник на ADSL Ovaj tekst e praten do A1 televizija do informativnata redakcija i do emisijata CUMU. CEKAM ODGOVOR.
burglar Za site onie koj ke dojdat vo vtornik 04.11.2005 vo 12h pred delovniot centar na Makedonski telekomunikacii NAPISHETE GO SLEDNOVO: Совет од правник!!! Мал совет за оние што склучиле договори во последниве 6 месеци: пред да го раскинете договорот поднесете писмен приговор до МТ согласно член 102 од Законот за електронски комуникации (13/2005). Со тоа започнувате правна процедура со која може да го спречите МТ да ви наплати пенали, а може и да му направите поголеми проблеми. Доколку МТ не одговори или не сте задоволни од одговорот по приговорот решава агенцијата за електронски комуникации, а оваа рачка може многу да ви помогне и на суд. Приговорот треба да се темели на тоа дека со промена на условите МТ го менува начинот на обезбедување на адсл услугата преку замена на ограничувањето на брзината со дополнителна наплата. Оттука, трошоците за раскинувањето на договорот треба да паднат на нивен товар. Тука наведете го член 96, став 3 од законот според кој во рок од 30 дена од измените на договорот претплатникот има право без известување и последици истиот да го раскине. Претплатничкиот договор со МТ мислам дека не го усполнува условот од член 96, став 1, точка ж, за што е предвидена казна според член 140, став 1, точка 5 од законот, како и член 143. Во приговорот напишете го ова и наведете дека МТ со тоа ги прекршило општите услови за склучување на претплатнички договори. Понатаму, сите што имаат адсл имаат и мејл сандаче од мт.нет и гарант добиле некоја понуда од нив. Ако на [email protected] пратите мејл со барање веќе да не ви ја користат адресата за директен маркетинг и се случи после да добиете уште некоја таква понуда, може да опнете уште еден приговор, а МТ може да биде казнето согласно член 139, став 1, точка 40, како и член 143. Isto i ova moze da se iskoriti: Според Законот за заштита на потрошувачите (38/2004) (PDF) можете да поднесете и пријава или претставка до Државната пазарна инспекција (бесплатен тел. 0800-11-333). Тоа може да го направите лично или преку Организација на потрошувачите на Македонија. Организацијава е должна да ви даде информации за вашите права како потрошувачи, може да посредува меѓу вас и МТ и е должна да ви даде правна помош при поднесување на тужба (член 128). Warning! Страшно се инертни! Законов дава многу можности. Член 8, став 9: „Трговецот мора да се придржува на истакнатите продажни цени и условите за продажба.“ Воведувањето на доплата за надминувањето на лимитот на месечниот сообраќај е непридржување на продажните цени истакнати при и пред склучувањето на договорите. Истото важи и за наведувањето, во барањето за користење на адсл услуга, на цена од 4900 + ддв за еднократниот надомест, иако МТ во тој период во рекламен материјал и на веб сајтот има наведено цена од 3900 мкд + ддв. За ова е предвидена казна согласно член 137, став 2, точка 15, како и став 2, 3, 4 од истиот член. За ова е предвидена и мерка на надзор во член 135, став 1, точка 14. Рекламирањето дека месечниот надомест со договорите за макс адсл пакетите е фиксен, а надминувањето на лимитот на месечниот сообраќај може да доведе само до намалување на брзината на пристап, после воведувањето на доплата за надминувањето се карактеризира како заведувачко рекламирање, согласно член 24, став 2 и член 28 став 1. Истото важи и за рекламирањето дека еднократниот надомест е намален на 3900 мкд, иако во барањето за користење на адсл услуга фигурира цена од 4900 мкд + ддв. Ваквото рекламирање е забрането со член 27, став 1, а е предвидена казна во член 136, став 1, точка 6, како и став 2, 3, 4 од истиот член. Според член 36, „Трговецот е должен да му продаде на потрошувачот производ, односно да му дава услуга од таков квалитет и квантитет кој целосно одговара на утврдените технички барања и прописи, на пропишаните стандарди, нормативи и услови предвидени со договорот, барањата што биле истакнати, како и на информациите што трговецот ги дал за производот или услугата.“ Трговецот т.е. МТ дал информации дека месечниот надомест со договорите за макс адсл пакетите е фиксен, а надминувањето на лимитот на месечниот сообраќај може да доведе само до намалување на брзината на пристап. Со воведувањето на дополнителни доплати при надминување на месечниот лимит на сообраќајот се менува квантитетот на сообраќај кој потрошувачите можат економски да си го дозволат, а со укинувањето на намалувањето на брзината на пристап по надминување на лимитот се менува и нејзиниот квалитет. За прекршување на овој член е предвидена мерка на надзор согласно член 134, став 1, точка 7, како и казна согласно член 136, став 1, точка 10, како и став 2, 3, 4 од истиот член. Истотот образложение може да се примени дека е прекршен член 5, став 1, алинеја 1, „Трговецот е должен: - пред склучувањето на договорот за продажба совесно и чесно на потрошувачот да му даде точни и корисни информации во врска со квалитетот, карактеристиките на производот или услугата и во врска со условите за продажба, како и сите други информации побарани од потрошувачот содржани во декларацијата на производот“. Казната во врска со ова е дадена во член 137, став 1, точка 7. Има уште, ама тоа за утре.
burglar Blagodarejki na Tener site onie koj sakaat da im pishat na Menadjerite,Direktorite....toa ke mozat diretno da go storat bez nikakvi pishuvanje na email adresi [url]http://www.hivecluster.org/mkadsl/[/url]
bemtrade Во овие тешки денови за македонските сурфери само едно мое размислување. Ова важи за договор на една година за град Велес ама, во Скопје можеби е поевтино. Start ADSL (за 1ГБ реализиран сообраќај) месечно за 512 мб=2075,62 ден +512 мб= 206,50 ден Вкупно 2282,12 ден Кабелски интернет Спринт (за 1ГБ реализиран сообраќај) месечен пакет од 1 ГБ=1180ден Вкупно 1180 ден Бидејќи од сега симнувањето на филмови, музика и слично ке кошта многу (пр. 1 филм 700мб/512*175*1,18=282 ден) јас веке нема ништо да симнувам, а ако е само за сурфање ќе користам кабелски интернет. Ем ќе биде поевтин, ем имаат сервер со околу 900 филмови, 30000 песни кои може бесплатно да се симнуваат.
StormAngel Na protestite protiv ova so ADSL, veruvale ili ne samo 10 dushi. Nishto poveke. Lele, patetichno!
OooOo Земјава откачена од Интернет Голем број корисници на услугата макс-АДСЛ за брз интернет утре ќе поднесуваат барање за раскинување на договорите со Македонски телекомуникации, револтирани од промените во тарифирањето. Незадоволните корисници бараат да интервенира Организацијата на потрошувачите и владината Комисија за развој на информатичката технологија. Тие се подготвуваат за правна заштита поради промената на условите од двегодишните договори. - Македонски телекомуникации презема нови чекори да ја отсече Македонија од останатиот свет во време кога навистина ни се потребни сите можни начини за комуникација и кога земјата се наоѓа на најниското скалило од компјутерски образованите држави во Европа. Новиот начин на тарифирање е безобразна шлаканица на законот, а пред се на просечниот граѓанин. Кога насекаде во светот се прават обиди да нема ограничување на пристапот до интернет, МТ решија да ја наплаќаат услугата според количеството симнати податоци - се вели во повикот на незадоволните корисници. Според договорите, на корисниците им се гарантира фиксна цена од 1.990 денари за сообраќај до 4 гигабајти, а ако го надминат тој лимит, им се намалува брзината за симнување податоци. Со новиот начин на тарифирање од идниот месец, ако претплатникот го надмине вкупниот сообраќај вклучен во пакетот, ќе треба да плаќа по 175 денари за секои наредни 512 мегабајта почнат сообраќај, без промена на брзината на пренос на податоци. Корисниците се жалат дека со новото тарифирање ќе плаќаат десетпати повеќе од претплатата утврдена со договорот. Според одговорните во МТ, оваа промена се воведува зашто кај извесен број корисници забележиле злоупотреба на услугата, при што на една линија се приклучувале повеќемина. - Некои си прават сопствени бизниси и на една линија приклучуваат повеќе нерегистрирани корисници. Со тоа го намалуваат квалитетот на врската и им создаваат проблеми на редовните корисници. Новата мерка се презема за да се заштитат оние корисници чии потреби за интернет се во рамките на пакетите - вели Валентина Недкова, портпаролка на телекомот.
Prvo Valentina neznae shto zbori, tie prikazni deka sozdavaat problemi na redovnite korisnici mozhe na nekoj laik da mu gi prodava. Valetina vika: Некои си прават сопствени бизниси и на една линија приклучуваат повеќе нерегистрирани корисници. Ako ste sposobni najdete tehnichko reshenie i sprechete go toa, naplakjanje ekstra pari na drugite korisnici ne e nachin, da se reshi problemot. Posle toa Valetina vika: Новата мерка се презема за да се заштитат оние корисници чии потреби за интернет се во рамките на пакетите So naplakjanje ekstra ne se zashtituvaat korisnicite. Vakvo biznis razmisluvanje samo vo Makedonija postoi. Namesto da gi spushtat cenite pa sekoj da mozhe da se prikljuchi so svoj ADSL namesto da delat konekcija, oni gi digaat cenite, stvaraat odbivnost i gubat mushterii. Na kraj kraeva shto gi interesira koj shto pravi so negovata konekcija?? Chim plakja, ima pravo da pravi shto saka.
toni_a prosliot semestar bev so uste 6 dushi prikluchen na internet preku edna linija.toa e sosema normalna rabota i na grmancite ne im doaga na pamet da gi zgolemuvaat cenite,naprotiv tendencijata e da se namaluvaat... na toj nacin MT si go "unistuvaat" biznisot.koga bi gi namalile cenite ne bi imalo "potrebi" za zdruzhuvanje. ako bi se namalile cenite ,avtomatski bi se zgolemil brojot na korisnici i so dobra procenka i smetka bi imale pogolem profit. sigurno si gi napravile smetkite,pa so zimanje vo predvid na MK-plati,procenka na eventualni novi korisnici(so namaluvanje na cenite),potreba za novi investicii(shirenje na mrezhata),polozbata na firmata vo MK-pazar...najednostaven izlez (na kratkorocen plan) so zelba za zgolemuvanje profit ja imaat opcijata koja sega sakaat da ja probutaat. edinstvenata cel im e optimiranjeto na dobivkata vo momentalnata sostojba,se drugo sto go "drndaat" se izgovori i neosnovani opravduvanja.
toni_a sigurno vo dosegasnite dogovori ,vo uslovite (general terms and conditions/standard business conditions), pisuva deka se prifakaat i deka MT imaat pravo na promena na cenite. no vo svetot postoi praksata(uslov) deka so negativno promenuvanje na uslovite od dogovorot od onie koi se dadeni/dogovoreni,za odreden period (vo vremetraenjeto na skluceniot dogovor),treba: 1.sekoj korisnik da se izvesti LICNO so zapazuvanje na rokovi(a dokolku ne bidam izvesten->ne plakam poveke i eventualno sud) 2.sekoj korisnik da moze ako ne e soglasen,da go prekine/raskine dogovorot VEDNASH jas vednas pi se pozhalil i bi go raskinal dogovorot,a potoa bi gledal za nekoja druga internet alternativa. koga bi se otkazhale poveketo korisnici,mislam deka ke im dojde malku "pamet"...
The`bItCh mater da im e*am!
vardarce
quote:
Originally posted by bemtrade
Во овие тешки денови за македонските сурфери само едно мое размислување. Ова важи за договор на една година за град Велес ама, во Скопје можеби е поевтино. Start ADSL (за 1ГБ реализиран сообраќај) месечно за 512 мб=2075,62 ден +512 мб= 206,50 ден Вкупно 2282,12 ден Кабелски интернет Спринт (за 1ГБ реализиран сообраќај) месечен пакет од 1 ГБ=1180ден Вкупно 1180 ден Бидејќи од сега симнувањето на филмови, музика и слично ке кошта многу (пр. 1 филм 700мб/512*175*1,18=282 ден) јас веке нема ништо да симнувам, а ако е само за сурфање ќе користам кабелски интернет. Ем ќе биде поевтин, ем имаат сервер со околу 900 филмови, 30000 песни кои може бесплатно да се симнуваат.
Da ama brzinata na ADSL e 384/128, a na Sprint e 128/64.
toni_a za sporedba,vo D kabelskiot internet 256/64 so FLAT kosta 900denari+besplatna telefonska linija (broj),besplaten telefon i besplaten modem.(ima taksa za vklucuvanje od 100evra,odnosno si gi plaka chovek tel. i modemot) 64/64 kosta 10evra i ide se do 20.480kbit/s za 190evra. so dogovor na 12meseca,a potoa moze sekoj mesec da se prekine dogovorot. za ucenici i studenti ima namaluvanje od 50evra. edno vreme imav kabelski internet i mozam da kazham deka bev zadovolen i se bese OK so konekcijata + 24h online... kako e vo MK neznam,no ako ima mozhnost covek za takvo nesto odma bi im dal noga na mt.net!!! a brzinata od 128 si e vo red (spored mene) + e upola cena.
vardarce A kolku problemi imaa "Sprint" so kablovskiot internet toa e cudo. Eden pomal dozd i odma ima prekini. P.S. Bemtrade proveri si e-mail.
darkjesus ОРГАНИЗИРАН НАПАД ВРЗ МРЕЖАТА НА ТЕЛЕКОМ Пет часа без интернет Македонија вчера за првпат остана пет часа без интернет. Мрежата на "Македонски телекомуникации" изутрината околу 11 часот беше нападната најверојатно од хакери кои се до 16 часот попладне успешно насочуваа огромен сообраќај кон мрежата на Телеком со што ја блокираа целата интернет мрежа во земјава. Дали станува збор за револтирани корисници на скапиот интернет што го продава Телеком или организиран напад од неговите конкуренти, вчера не можеше да се утврди. Од Телеком посочуваат дека станува збор за организиран и намерен напад заради состојбите со интернет услугите во земјава кој доаѓал од странство. Но, не ја отфрлија веројатноста иницијаторите на нападот да се нивни корисници. "Некои злонамерници, освен што ги заведуваат чесните АДСЛ корисници со погрешно информирање за улугата, вчера организирано го нападнаа таканаречениот 'дата нетворк системот' - ДНС за да ја блокираат целата интернет мрежа во Македонија", изјавија од "Македонски телекомуникации" и дополнија дека мрежата била оспособена откако им помогнале "Маѓар телеком" (поранешен "Матав") и "Дојче Телеком". Блокадата ја толкуваат како атак не само врз Телеком, туку врз целата македонска економија. Криминалот веднаш бил пријавен до надлежните домашни и меѓународни институции со намера да престапниците да одговараат според правдата. Телеком пред десеттина дена ги зголеми цените на брзиот интернет - АДСЛ, поради што се јави поголемо незадоволство. (Т.Ј.) Превземено од vest.com.mk Сериозно му се настрвиле децава на телеком, денеска е втор ден како има напади [xx(]
vardarce Dobro zosto mislam deka ova se lazgi so opaski. Vcera citam na IRC kanalot "anti-mtnet" deka napravile ddos na MTnet od nadvor. Internet linkot na MTnet e 300 megabita, a za da im go zapusat celiot soobrakaj, a na toj sto gi napaga ke im treba znaci nekoj link od 400 megabita!
toni_a neznam dali ima vo MK... eve Vardarce e po satelitskite...ima satelitski internet,kade sto upload ide preku "normalnata" mreza dodeka download ide preku satelitskata. ima li vo MK nesto slicno?
vardarce Celiot internet link na MTnet zaedno sto im e iznajmen i na provajderite iznesuva 300 megabita sto znaci nekoj da zapusi i da im napravi problemi na kompanija kako sto e MTnet treba da ima internet link pogolem od toj sto e na MTnet. Sto znaci jas mislam imaat oni nekakvi tehnicki problemi, a ne e nekakov ddos napad.
darkjesus Види вардарец има деца(не македонци) што можат и со терабита да маваат така да овие 300 од телеком се мачкина кашлица. Обично сите тие се некој мрднати асоциални типови кој не мрдаат од пред компјутер. Е сега замисли некое македонче дошло до контакт со таквите и им дало предизвик да го паднат цел линк за Македонија. [:D] Од една страна добро е можда ќе извршат некој притисок и телеком ќе направи некои промени ама од друга страна за цело време ние останатите немаме интернет.. а тек замисли тие што водат бизниси преку интернетот
vardarce Teska rabota Dark da e toa problemot. Mislam deka imaat problemi so nadvoresnata internet konekcija. Eve pingajte nekoi strani i ke vidite kolku kasnenje i izgubeni paketi ima (dodusa ova na slikava e relativno dobro). Inaku vcera imaa problemi so germanskite serveri i imase mnogu izgubeni paketi, deneska e poarno. [img]http://tinypic.com/eas13n.jpg[/img]
darkjesus Па добро кој дел не ти е јасен.. еве ке ти објаснам сликовито... Дали си видел на #macedonia.. спам ботовите.. што прават join/part и пуштаат реклами.. рекламите се нормално вирус.. односно исти таков бот.. Тие се шират од компјутер на компјутер и носејќи ги ботовите на приватни IRC сервери ке се собери некоја бројка од 60.000+ ботови(дечки шо познавам имаат по толку). Тие ботови се значи најразлични компјутери, кој домашни, кој од фирми, кој од универзитети, институти и што јас знам.. Некој се на 256ка, некој на 512ка.. а некој богами имаат и по 100-200-300 мегабитни линии.. мавни еден просек/мавни една математика и оние 300мега од телеком ќе ги снема.. е сега сите тие ботови имаат можнос за DDоS - имало доста линкови за што е тоа дос и ако не ти е јасно доволно оди прочитај си па ќе видиш надворешно/внатреешно... бај д веј македонски веб страни се отвараат за цело време(страни хостирани во телеко, мол, он.нет) што значи нема никакви технички причини.
vardarce Dobro znaes li kolku kosta da zakupis eden takov link?
darkjesus Каков линк и кој спомна закупување во мојот пост:)) многу повеќе е спомнато крадењето...:)
bemtrade
quote:
Originally posted by vardarce
quote:
Originally posted by bemtrade
Во овие тешки денови за македонските сурфери само едно мое размислување. Ова важи за договор на една година за град Велес ама, во Скопје можеби е поевтино. Start ADSL (за 1ГБ реализиран сообраќај) месечно за 512 мб=2075,62 ден +512 мб= 206,50 ден Вкупно 2282,12 ден Кабелски интернет Спринт (за 1ГБ реализиран сообраќај) месечен пакет од 1 ГБ=1180ден Вкупно 1180 ден Бидејќи од сега симнувањето на филмови, музика и слично ке кошта многу (пр. 1 филм 700мб/512*175*1,18=282 ден) јас веке нема ништо да симнувам, а ако е само за сурфање ќе користам кабелски интернет. Ем ќе биде поевтин, ем имаат сервер со околу 900 филмови, 30000 песни кои може бесплатно да се симнуваат.
Da ama brzinata na ADSL e 384/128, a na Sprint e 128/64.
Vardarce da 128 e, ama ako e samo za surfanje sosema e dovolna taa brzina