возобновување на Стариот тетар во Скопје
возобновување на Стариот тетар во Скопје
angel Започна реализацијата на главниот проект за возобновување на стариот театар Театарот треба да биде најсовремен во регионот [img]http://217.16.70.245/izdanija/1899/30556.jpg[/img] Тридимензио-нален приказ на изгледот на театарот Македонскиот народен театар, започна со реализацијата на главниот проект за возобновување на Стариот театар, што ќе го реализира архитектонската и инжинерската екипа на арх.Јован Стефановски Жан која победи на конкурсот за идејно решение. "Изградбата на театарот онака како што бил пред земјотресот е од исклучителна важност за да се врати имиџот на старо Скопје. Екипата посети неколку театри од регионот меѓу кои театарот "Иван Вазов" во Бугарија, кој наликува на нашиот Стар театар како и Народното позориште во Белград. Посетата беше со цел да се избегнат негативностите кај овие театри а да се вградат сите позитивни работи кои ги поседуваат. Министерството за култура го овласти МНТ како домаќин, финасирањето да оди преку нас и ние предвидовме повеќе извори за финасирање на зградата меѓу кои Република Македонија, градот Скопје, Министерството за култура, општината Центар" рече на вчерашната прес-конференција директорот на МНТ, Љупчо Петрушевски. Инаку, како што вели арх. Жан Стефановски театарот ќе се наоѓа на левата страна на реката Вардар, ќе зафаќа површина од 5.000 метри квадратни и треба да располага со 750 седишта, а се прават напори да биде изградена и помала сала со 280 седишта. Според Стефановски, театарот ќе биде посовремен од аспект на сцена, гледалиште, технологија и ќе бидат надминати сите театри од регионот. За една недела МНТ ќе почне со реализација на два нови проекта "Близок град" и "Оркестарот Титаник", а на 17 октомври со претставата "Црнила" од Коле Чашуле, во режија Слободан Унковски ќе гостува на годишнината на театарот во Благоевград.
angel [img]http://www.vecer.com.mk/content_images/9006244172005107195952.jpg[/img] Министерството за култура на Македонскиот Народен Театар му ги префрли ингеренциите врз градежните активности за изградба на новиот театар, кој ќе го задржи надворешниот лик на стариот културен театар на скопјани.