BIZNIS IDEJA...?
BIZNIS IDEJA...?
suspect Dragi moi...ako vejke ne mozime realno da gi ostvarime nasite biznis idei .....dajte ovde,vaka virtuelno da gi razrabotime. Znci....koja e vasata biznis idea,sto bi sakale da rabotite,zosto,kade,kako,so kogo? ...itn...
concrete Bravo Zlotty odlicna idea, samo uste avionot da go podoteras!!!! Mi dade povod da se potsetam na edna druga stara otkacena idea: golemi kontejneri so site uslovi kako vselenska stanica, na kontejner brod so "turisti" bez viza za Avstralija. Em vreme za meditacija,em nepovtorlivo iskustvo, em evtina i sigurna dostava na dogovorena adresa. Vo povratok se polnis so Vietnamci,Pakistanci i slicno za isporaka vo Evropa......garantirano edno 10 pati pogolema profitabilnost od Zlotty Air :):):)!!!!!! Kako bese ona sloganot na turistickata kompanija od USA za Yu aranzmani : Joe-go-slavia!!!!!!????? Mislam imam videno i 747-ici so toa preku trupot..napisano vo plavo belo crveno (Yu i USA boi)
zlotty_co_380 Concrete koga bev kako kopijlak jas imav edna druga otkacena ideja, ovaa so kontijnerive ne e losa, no porano si mislev onie sto se letackine baloni na gas , koga ke se krenat vo vozduh da ne se dvizat tuku samo da miruvaat, bidejki zemjata se vrti koga ke pominat 12 casa ke bide nekade na Canada i si vikav posle da go spustam balonot i ke bidam vo canaada, hahaha , fakticki ti ne si go dvizel balonot tuku zemjata samo se izvrtela i ti si se nasol na drugo mesto .... samo da bese taka vo realnosta ..... aj ke vidis za edno 10-15 godini koga ke vleze Makednoija vo EU togas ke mi bide polesno da izvadam dozvola za letanje do Makedonija , a kako i da e vo slednite dve-tri godini go imam u plan Belgrade: Melbourne-Sydney -Singgapore-Frankfurt-Belgrade-Rome-Hong Kong-Melbourne-Sydney kako i da e mi treba malce pogolema pomos od brajkata od icn , koj sto se nadevam deka vo bliksa idnina ovaa ideja ke stane verojatnost
toni_a na toa mislev,sendvichara i burekdzilnica vo edno...ne gi znam tocno kako stojat rabotite,posto ne sum vo MK. proslata godina ,letoto vo Sk, jadenjeto navecher beshe golem problem! [:D] duri vo chair na bulevarot,pekarata bese zatvorena...kade sto pechea na zhar![:(] imase mislam samo kaj zheleznicka stanica nekoja sendvichara ,mislam deka bash nekoj den pred da si idam ja otvorija,sto rabotese i normalno cenite si bea prilagodeni a vnatre full! go ima li toa uste???
dalila Vo Makedonija definitivno najmnogu se isplati da se raboti so hrana.E sega, konk*rencijata e golema.Treba da se obrati vnimanie i na kvalitetot, eksluziven enerier i da se ponudi eventualno neshto novo.So edna dve sendvichari, nishto rabota.Mnogu trchanje, a profit nikakov.A za nekoj lanec od takvi sendvichari treba dobro vlozhuvanje.
concrete Znaci , dalila ......nisto od ideata na toni_a za 24/365. Jas pomisliv na avtomati za prodavanje na spakuvan burek,simitpogaca i jogurt so koj bi se izbegnala zabranata na "Trifun Prohibitorot" za rabota vo sitni saati, a plakanjeto da odi preku kredit na mobilen....:):):)!!!!! Fantaziram....:):):)!!!! Sepak e Skopje vukojebina!!!!!!
dalila
quote:
Originally posted by concrete
Sepak e Skopje vukojebina!!!!!!
Sepak[;)] nego, ne e losho mala fantazija, esk*rzijata na mozokot koristi ponekogash[:D]
dalila
quote:
Originally posted by concrete
Ne ke imas vreme za takov luksuz.....
Se nadevam deka kje nemam[;)]
suspect Ili temava mi e glupava ili ne vi se fantazira mnogu.... Da posocam na sho mislev so naslovot.....: Dejnost,ili dejnosti so koi bi sakale da se zanimavate ili od koi mislite deka bi se zarabotuvalo,koi bi privlekle vnimanie na pazarot,koi bi bile konk*rentni,....itn....i sredstva i nacin so koi toa bi se ostvarilo iskluchuvajki gi materijalnite sredstva. Pri toa mislam na malo stopanstvo....
suspect Eden moj primer: Otkako sum ovde,vo Finska,razmisluvam kako da se uvezi makedonsko vino.Prodazbata na alkohol ovde e monopolizirana.Imeno,pravo na trgovija so alkoholni pijaloci ima samo edna firma "Alko" koja e zastitena od drzavata so objasnenie deka toa e za dobroto na narodot.Rabotnoto vreme na "Alko" e od 10-20h vo raboten den i od 10-18h vo sabota,nedela-ne raboti.Znaci ogranicena e i prodazbata.Vo dr, prodavnici moze da se kupi samo pivo i toa pojako od III(3.7%) nema. I pokraj vakvite ogranicuvanja,Fincite se najgolemite pijanici na svetot,bukvalno,no za toa mozebi vo druga tema...... Muabetot mi bese....Alko e bogato snabden so alkoholni pijaloci od poveke zemji,a za vinoto.....najniskata cena za sise vino od 750ml e 6 evra.E sega bidejki e najevtino,poteknuva od zemja so ne mnogu golem avtoritet nitu pak kvalitet. Bidejki vo Makedonija imame vina so odlicen kvalitet i pristapni ceni,pomisliv deka ne bi bilo loso,za zarckam nekoj biznis so Alko. Sobrav katalozi od pokvalitetnite vina od Makedonija,dovleckav od tamu eden karton vino za mostra i trgnav vo akcija. Lugeto bea dosta zainteresirani,vinoto super,cenite shat-pat prifatlivi.....e sega ostanuvashe najvaznoto....procedurata....dozvoli,dokumentacija,transport itn. Plus da napomenam deka seto ova se odvivase tocno pred promocijata na filmot Aleksandar Makedonski.Zosto togas?....bidejki ovde malku znaat za nas,a filmot ne bese mala rabota,mislam koga veke nekoj ke slusni povejke za nekoja zemja,dotogas nepoznata za nego,togas interesot da proba nesto od taa zemja e pogolem...neli? Ne bese vazno so mozi ce go nareceja pedersko vino,vazno bese da go probaat. I taka, se zafativme so onaa procedura na pregovori,dogovori,baranje dozvoli i so ti e znam....koga vidovme deka ne biva nisto od ovaa rabota....Zosto?....prva precka.....ne dobivam pravo na ekskluzivitet.....znaci so drugi zborovi.....promoviraj go ti tamu vinoto,napraj edna tura, pa posle ke vidime.....zamislete? Vtoro....nema odlozeno plajkanje....??? Treto....dozvolata za izvoz bese problem (od vremenski aspekt)....itn.....da ne brojam sega so se bese precka......Mislata mi bese....ne sekogas uspehot zavisi od marketinskite sposobnosti,ima red drugi pricini za nerealiziranje nekoja ideja......A mojava ideja za topikov bese da fantazirame malku....onaka...biznismenski...... Inaku so vinoto.....ne se otkazuvam uste...samo cekam nekoj film pak da se napraj za nekoja aktuelna licnost vo Makedonija,politicka po moznost....a zanrot....mozi da e i mek pornich.... Sho mislite vie?
wolf_pack
quote:
Originally posted by suspect
Dejnost,ili dejnosti so koi bi sakale da se zanimavate ili od koi mislite deka bi se zarabotuvalo,koi bi privlekle vnimanie na pazarot,koi bi bile konk*rentni,....itn....i sredstva i nacin so koi toa bi se ostvarilo iskluchuvajki gi materijalnite sredstva. Pri toa mislam na malo stopanstvo....
suspect za da ima uspeh vo malo stopanstvo dobro e da se steknuvaat dobri 'sales' veshtini. Dobar 'salesman' mozhe i mraz na eskimite da im prodade. Pochetnik vo toa treba da gi stekne veshtinite na lokalni k*rsevi vo 'network martketing', i pak da si nadokazham - dobra biznis ideja ne znachi totalno nishto ako ne moze da se prodade na povolen broj luge[;)] Jas shto mislam deka privlekuva dobro vnimanie na deneshniot pazar e 'real-estate'.
angel Predlog: Trgovija so hartii od vrednost. Vo MK ova e novo i mnozinstvoto imaat uplav od toa ama zatoa pak onie malkute koi prvi se fakat za ova oro najdobro ke odigraat.
angel Pa mislam deka mek pornic i vino dobro pase.[:D] Dali ideata ti e dobra ti si znaes najdobro zatoa sto si ja posmatrala siruacijata podolgo vreme. Mene vaka od distanca mi izgleda OK. Za da se uspee treba vizija i upornost, pa ti vidi si. Dali ti teknalo da probas so Fonko vino? Istiot kvalitet e. Mozam da ti dadam mob.tel. Dobro bi bilo ako mozes da ja kreiras nalepnicata po tvoj izbor pa da ja promoviras MK i ubavinite.
concrete Ekskluzivitet za nesto, nikoj , nikade ne dava na crni oci i na pocek.Ako otkupuvas polovina godisno proizvodstvo togas da.....!!! Za razlika od mekiot prnic, so tvrda para navistina se resava problemot. Vo zemji kade ima ALKO ili LSBO ili slicno, duri e polesno, rabotis so eden i plaknjeto e mnogu sigurno. Izvoznite problemi , duri i vo trgovskite eldorada se mnogu slicni , na kraj se sveduva:trosokot za eden karton vino,paleta ili kontejner od istoto se isti. Znaci naracuvas mustri, najdes kupuvac,definiras detali,dogovoris kolicini....i sega najvaznoto: se pojavuvas kaj proizvoditelite PLAKAS i nosis. Na crni oci mnoooogu tesko:):):)!!!! Fonko vina????? Prvo treba da go smenat imeto, a posle i da naucat da pravat standarden kvalitet, duri togas da otkacat cena,mnogu se skapi, samobendisani i prosecni.......uste se kaj tapata zastanati :):):)!!!!
Jakov
quote:
Originally posted by concrete
mnogu se skapi, samobendisani i prosecni.......uste se kaj tapata zastanati :):):)!!!!
I uste ti treba 10 minuti da ja izvadis tapata od nasive vina....ziva radost si posle toa otkako si uspeal.[;)]
suspect Za ekskluzivitetot ajde,mozi i bez nego,mada e golem rizik,ama za plajkanjeto......kolku sto do sega imam iskustvo ovde,znam deka postoi bankarska garancija.....da recime deka i bez toa mozi......plajkame vo gotovo..... Transportot ne e problem..... Kupuvacot go imame......e sega cenite na Fonko navistina se visoki......kako sto spomnav,najevtinoto vino vo ALKO e 6 euro,a nabavna cena na Fonko e 6 euro,znaci od start.....mnogu...kako za vino od Makedonija, so kako sto kaza mali otstapki od standardnosta na kvalitetot. Znaci odavde-odande,fonko ili tikvesh ili dr, vinarska vizba.....nekoj ke bide......Sepak razmisluvam za momentot....koga da se ponudi na pazarot.....se zaradi finskava kultura. Ne pie sekoj vino ovde.....a toj sto pie .... bira... Sepak.....nekoj nastan (prijaten) bi privlekol vnimanie i ljubopitnost kaj kupuvacite.Zatoa sto ne e celta da se donesi eden kontenjer vino....Alko kulturno si plajka za nego.....a potoa vinoto si stoi na policite.....bez nadez da se obnovi istoto.... Pozdrav....i blagodaram.
zlotty_co_380 Jas koga bi imal moznost , bi ja realiziaral mojata ideja, bi otvoril avio kompanija vo Makedonija i bi go povrzal balkanot povtorno so Avstralia kako sto bese pred okolu 30 godini na relacija: Belgrade - Skopje - Dubai - Singapore - Sydney - Melbourne - Singapore - Dubai - Skopje - Belgrade so DC 10 operated by Yugoslavia Airlines (JU) JAT, a moite idei vo bliska idnina bi bile vaka: Sydney - Singapore - Skopje - Belgrade - Frankfurt - Hong Kong - Sydney ili ovaa ne e losa Sydney - Singapore - Skopje - Belgarde - Toronto - Los Angelos - Sydney ili ovaa Sydney - Hong Kong - Belgarde - Skopje - Frankfurt - New York - San Francisko - Melbourne Sydney - Tokyo - Zurich - Warsaw - Chikago - Losa Angelos - Sydney Sydney - Inchon - Toronto - Belgrade - Paris - Hong Kong - Sydney Ke ima 1 glavna baza: Sydney sporedni bazi: Singapore , Hon Kong i Inchon vo Azija sporedni bazi Evropa : Frankfurt i Paris glavna baza vo Canada : Toronto all of the flights from Sydney to Tornto / Frankfurt/ Paris they must stop in Skopje and Belgrade, stop over is permited in both directions. Stop over permited also in HKG and SIN. All of the flights will operated by Zlotty Air with Boeing 747-400 Long Reach , the route Syd - NRT - ZRH - WAW - ORD - LAX - SYD will be operated with the new Airbus A 380. By the time the Airbus A 380 will take over the routes to SKP and BGD in the next 3 years. Sekako cenite bi bile sledni: SYD - SKP = 1000$ SYD to SKP /BGD/ FRA/ HKG/ = 1000$ SYD to ICN = 680$ SYD to YYZ / CDG / HKG = 1000$ SYD to WAW = 900$ SYD to SIN = 500$ SYD to HKG = 700$ * cenite se vo AUD dolari so vkluceni aerodromski taxi , taxite se korektni na den 13.10.2005 "In this ever changing world, Zlotty Air, you are great way to fly"
concrete He,he....ona za balonot,...............dolgo morav da objasnuvam na eden naivko deka i atmosferata se vrti, iako za letanje kon istok vo visokite sloevi malku pomagaat jet stream-ovite. Epten dobro bi bilo koga bi potskoknal malku , a bi ja ostavil zemjata da se zavrti pod tebe :):):)!!!!! A za edno 10-15 godini nema da bides aktuelen so toa tvojot 747 osven za nostalgicni turi , ala Orient Express,.............. malku pred toa doagaat od Galaktickata Federacija i transportot ke se resava na malku "posofisticiran" nacin:):):)!!!!
toni_a Suspect... a da napravish muabet so tie "duty free" brodovite sto "krstarat" na levo na desno...
suspect
quote:
Suspect... a da napravish muabet so tie "duty free" brodovite sto "krstarat" na levo na desno...
Ke bidi...prvo vo Alko da se uspee,posle mozi da se odi ponatamu...
Dame Јас имам (не)бизнис идеи ! Никако да ми тргне бизнисот реално, ама ајде ке стартуваме виртуелно ! Компанијата ( у која работе еден човек т.е. ја ) ми се вика Damian Labs Inc. и се занимава со менење на ЛЕД диоди во глувци ( нели ласерскиот глушец углавно свете црвено, па че го напраеме у друга боја ! ). И имаше идеи во "фирмата" кои не се реализираа, како: местење на водоотпорни звучници у ВЦ ( не се водоотпорни, само че ги завиткаме у фолија ) или фарбање на компјутери ! Ааа, да не забраам, наскоро ке почнам да прам падови за глувци, само шо ми фале добра продавница за електронски делови и Plexiglass ! Шо мислете за оваа идеја !?
concrete Prvo , verojatno e vo Makedonija, znaci se vika Damian Lab.dooel(doo??) Zosto da gi vitkas zvucnicite koga moze da bidat navistina vodonepropusni , samo ne mi e jasno zosto toa treba da bide za vo WC solja , aj da bese bazen za plivanje i taka i taka...Farbanje t.e.individualiziranje na kompjuteri e goooolem biznis vo bogatiot svet ( golem na nivo na mal biznis!!!) Plexiglas i CNC ruter za kroenje imas , samo javi se:):):)!!!!(so vitkanje,lepenje i se sto ide so toa!!!)
Dame Ебе не у ВЦ шоља ! У купатило сакав да кажам, со када ;), оти тешка работа да најдеш базен. И каков дооел богати ! Абе право одеме да го освоеме свето, нема препреки, ако треба на диво ! Inc. ми е по интересно па затоа, а иначе овоа е уште не реализирана идеја ( вероватно и нема ди биде у најдобра рука 5 год. оти јас имам 13 !). А за "индивидуализирање" знам дека е голем бизнис, ама кај нас нема клима ( многу е жешко па се топе бојата ). Ако сака некој може да резервира светлечки пад за глушец кој би требало да биде изработен до 2010... d-_-b
angel Dame smeski si, ama nadezni smeski. [;)]
Mr Miyagi Ideja biznis imav edno vreme vo Japan da izvezuvam lubenici i dinji. Eden komshija beshe pred nekolku godini i vika za desert vo hotelite japonski sluzhat mnogu loshi i nevkusni lubenici , a gi smetaat za luksuz i mnogu se skapi. Pa si mislev nekoja avionska pratka da organizira Zlotty-co-370 preku nekoja redovna linija Skoplje - Beograd - Bech - I rech po rech - Tokio so najvkusniot strumichki bostan shto viree na nashive prostori.
concrete Samo idea li imas ili imas i bostan, t.e. lubenici i dinji (slatki ko med).......... ???? Idei kolku sakas...bostan nema....:):):)!!!!!
beaver hunter more ima bostan....go frlaat vo luda mara... od shto mnogu izvonici ima...
angel a fino lepo moze sokcinja da se pravat od nego.
suspect Lele....daj be vamu da nosime.....ima ovde Grcki i Spanski lubenici...i izraelski dinji.....ama ne se kako nasite....Mmmmmm.....kako bi se sladela sega so edno vezano..... Golema precka e ova EU......clenkite si uzivaat golemi prava....vo pazarot...... Ke dojdi bel den i za nas nekogas....ima da baraat bostan i vino i se drugo od Makedonija....Luda Mara ke placi za lubenici togas....
concrete More ima bostan , za vo Luda Mara , ama nema za na EU pazar.Doagaat lubenici i dinji ne tolku od Spanija i Grcija kolku od drugi mesta koi se pet avionski stanici podaleku od EU .....ama tie se DRZAVI ne Peacki Drustva..,vrti suci doagas na isto , moras so nozete cvrsto da stois na zemja za da mozes da napravis nesto. Vaka i so bostanot go" obravme bostanot".........moze da ima i milion izvoznici, nema nisto od toa, dodeka samo "izvezuvaat" i "vozat"......... Za slatko od lubenica, Angel, znam......mislam deka za sokovi ne ja biduva rabotata...zosto,treba da prasame nekoj expert!!!!! Kolku se sekavam Amerikanski steker ne vleguva vo EU dozna i obratno (ima za toa adapter). Verojatno nekogas ke se svati deka treba i nesto sto so pari sto ne se kupuva:):):)!!!!! Si lici , ama ne e karfiol!!!!!
dalila
quote:
Originally posted by suspect
Eden moj primer: Otkako sum ovde,vo Finska,razmisluvam kako da se uvezi makedonsko vino.
Isprobav jas so nashata shlivovica, napraviv edna tura za Germanija...i tolku.I koga sve kje dogovorish, iljada problemi te chekaat. Na nashive tuka edna etiketa im e teshko da stavat kako treba[:(!] Aj, toa beshe pred 10 godini, mozhebi sega se opametile[;)]
beaver hunter shto rabota ima da se napravi edna etiketa, chudo edno....
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
shto rabota ima da se napravi edna etiketa, chudo edno....
E pa e chudo, nekogo(ili beshe, de)...jas bev vo Germanija i ochekuvav deka kje go isposhtuvaat dogovorenoto. Koga stigna pratkata si imavme problemi so toa...nego, aj...
wolf_pack Ja ti velam "violence is the answer" ti nejkesh da poslushash[:D] A da, toa so izvezuvanje - mnogu teshko sega sa sega:)) Edino ako izvezuvate na poeftin market ama togash ke zak'came kako proizvodi od Juzna Amerika sho se. Dajte vreme malce, da olabavat so carinite.
dalila
quote:
Originally posted by wolf_pack
Ja ti velam "violence is the answer" ti nejkesh da poslushash[:D] A da, toa so izvezuvanje - mnogu teshko sega sa sega:))
Jas se nadevam deka kje si odam do togash od tuka, pa MOZHEBI nekade kje pravam uvoz , a ne izvoz od ovde[:p][:D]
concrete Pa dalila , ako ne odi izvozot , za uvoz uste pomalku :):):):)!!!!!Ne ke imas vreme za takov luksuz.....
concrete Mora , inaku "si obrala bostan":):):)!!!!
toni_a sendvichara sto ke raboti 24h...
concrete Mislis na burekdzilnica verojatno????????Moze..duri ima i nacin kako da se zaobikoli zabranata,bez da se krsi "Zakonot na Trifun Prohibitorot" :):):)!!!!! Navistina li tolku burek se jade vo sitni saati vo Skopje?????? Ne mislev na onoj na Janko tuku na realen, simit pogaca...postoi li toa uste ?????
toni_a
quote:
Originally posted by concrete
......nisto od ideata na toni_a za 24/365...
sum razbral nesto pogresno! jas mislev deka samo burekdzilnicite imaat pravo da rabotat 24h i da prodavaat.nisto togas od mojata kombinacija. kako e so benziskite? imaat li pravo na 24h rabota i pravo da prodavaat?[:D] taze si e taze...od avtomat neznam dali ke ide biznis?
toni_a Suspect toa kolku sto znam go rabotat veke luge...inaku za mebel,mashini...ke ti treba golem sklad.ako imas sto da ponudis za dobra cena mozhno e.samo znaj deka plakanje kaj nas,generalno pretstavuva problem i ke treba da gi imas vo predvid ponudite od prodavnici sto prodavaat na rati... inace mislam deka eden prilagoden "e-bay" na malo vo MK bi bil uspesen.novi raboti,second-hand,otkupuvash-prodavash vo necie ime,oglasi,internet,zamena itn...
suspect Eve edna druga ideja. Shto mislite...dali kaj nas bi funkcionirala "Prodavnica za stari raboti".? Gi ima segde,za se i seshto...mebel,mashini,obleka,igracki,knigi.... Ne mislam samo na antikvarija....tuku bash se....
achtung_panzer Gledajkji go Lord Of War si pomisliv na balkanskite pretpriemachi... kakva hrana, kakvo ugostitelstvo... zhelevcata na gotovs i jurish vo krshenje na embarga za uvoz na oruzhje...
concrete
quote:
Originally posted by toni_a
quote:
Originally posted by concrete
......nisto od ideata na toni_a za 24/365...
sum razbral nesto pogresno! jas mislev deka samo burekdzilnicite imaat pravo da rabotat 24h i da prodavaat.nisto togas od mojata kombinacija. kako e so benziskite? imaat li pravo na 24h rabota i pravo da prodavaat?[:D] taze si e taze...od avtomat neznam dali ke ide biznis?
Koj be crn avtomat.... Balkan bavca i avtomat....!!! Samo prema ulica dizajnirana ploca (kepenek)so komunikacija( da ne raspredam sega za detali), a zad nea prostorija so "personalot".......ko modificiran Drive-In....... Burger. Se e svezo direktno od furna , a se zaobikoluva zakonot na "Trifun Prohibitorot" ( toj li go zabrani burekot navecer???), vandalizmot , a i moznosta nekoj da ti go "sobere" dnevniot pazar:):):)!!!!!!!
Aj u Kafic
quote:
Originally posted by suspect
Eve edna druga ideja. Shto mislite...dali kaj nas bi funkcionirala "Prodavnica za stari raboti".? Gi ima segde,za se i seshto...mebel,mashini,obleka,igracki,knigi.... Ne mislam samo na antikvarija....tuku bash se....
Vo Novo Lisice ima edna takva prodavnica za second hand ... no kako jas shto posmatram ne raboti, iako vo NL ima dovolno lugje. Mislam deka e do narodot, shto ne se kupuva. A za vinoto: 6EUR otkupna cena za edno shishe vino? Kolku kvalitetno mora da bide? Po moe iskustvo, ete tuka vo germanija ima mnogu vino, najeftinoto e 1 EUR, a i toa ne e losho. Najeftinoto vino go prodavame nie makedoncite zaedno francuzite i italijancite. No zavisi i od prodavnicata. Kolku jas se sekjavam, cenite na saemot za vina, tuka vo Duesseldorf bea vo 2002 godina ot 70ct nagore za shishe, zaboraviv koi ni ja nudea taa cena, ili Lozar ili Tikvesh ... ne e bitno. I toa dobri vina. Ne super, ama so normalen kvalitet. Fakt e, toa shto e kvalitetno vino ne mozhe da se producira vo MK, zatoa shto nacinot e isto od komunjarskoto vreme: site beraat, pa se stava sve zaedno vo edna meshavina. Ne ni se producira. Tie vina, koi shto se stvarno kvalitetni, se znae od koe lozje e izbereno i kade rastelo itn.
suspect Pozdrav Aj u kafic.....! Za vinoto.....nema be ovde poevtino od 5.95 evra za 0.75 dl. Drzavata (preku Alko) gi regulira cenite tuka,vsushnost golem del od danocniot prihod go crpi od trgovijata so vino i cigari.Znaci ,danokot e golem,zatoa i cenite se visoki.Spored nasive presmetki,doneseno shishe, kvalitetno vino, od Makedonija ovde bi kostalo okolu 2,5 evra ,no koga ke se odanoci,recisi se duplira.Problemot e shto Tikvesh nema garancija za postojanosta na kvalitetot.A od druga strana pak vinata na Fonko se so postojan kvalitet,no visoka cena (6 euro-nabavna). Taka da .....ke pocekame malku.....ili da nauchat shto e standarden kvalitet ili da vlezime vo EU.[;)] Za second-hand prodavnica......se soglasuvam so toa deka kaj nas navikite i kulturata se podrugi.Ne sekoj bi kupil palto ili pantaloni na staro...ili igracka na deteto ili nekoja sitnica...nema veze sho..... A eve ovde ludi se po stari raboti.....gi kupuvaat pred se zaradi shto gi nema povejke vo prodavnica,a ne zaradi shto e evtino. Ima edna takva prodavnica koja e dosta skapa bidejki prodavaat unikati i originalni marki.... Vo tie poevtinite ...principot e sleden : Golema hala....tezgi....obichno vo nedela....sekoj koj ima zelba da prodade nesto(ima vishok stvari od koi saka da se oslobodi) si rezervira tezga,i od sabajle rano si se raspostila.....Lujge sho da vi kazam....kupuvaat kako ludi....bez ustruchavanje.... Do sega sum bila 3-4 pati da prodavam....i stvarno ... nema problem...ednostavno ...toa im e tradicija,navika ....kako da kazam....go svajkaat nekako.....kako hobi.
Aj u Kafic Suspect, i nie imame takva prodavacka kultura tuka vo Germanija, se gleda po eBay a i jas uzhivam vo takvi kolekcionerski nabavki ... Za toa so vinoto: so kvalitetot vo pravo si: ne garantiraat ist kvalitet, iako imaat dobri vina, no tapite se isto taka loshi, pa vinoto lesno se rasipuva. Moeto iskustvo so vino prodazhba: teshko e zatoa shto lesno se kvari. Sega, golema prechka ni e EU. Shtom ke vlezeme vo vnatershniot pazar na EU ke bide super, ako nashite znaat da se prodadat. Organic food, kako shto ima kaj nas, dobro se prodava, a i ne e tolku oddaleceno ... se plasham kako ke se razvijat cenite, i teshko ke bide za MK, no vlezot nudi mnogumina mozhnosti. Dobro e isto shto vlegovme vo WTO, neli izvozot za USA i CAN bi trebalo da bide ne tolku izkompleksiran (na primer vo EU ne smeesh da uvezesh vino shishe koe ja nema merata od 0,75l)
concrete He,he...fini Finki i kulturni Germanki....e me nasmeavte so toa kolekcionerskata kultura :):):)!!!!!
suspect Z`sh se smeesh concrete....?Pa idei razrabotuvame.....!!!
dalila Dosta ste se fatile za kupi-prodaj[:D]..frlete se na proizvodstvo[;)] Eve vi edna idea za MK. Proizvodstvo na hartieni kesi za shiroka potroshuvachka...bi trebalo skoro da se donese zakon za isfrlanje na plastichnite kesi od upotreba, kako neekoloshki i mozhebi e prilika da se vleze vo toj bisnis[;)]
toni_a da se rasprashuvam za mashini? da praime biznis! inaku ti e dobro ova,ako e navistina taka [:D][:D] znae li nekoj kolku se "drzhavnite" (opshti) davacki za vnos na mashini za proizvodstvo?
dalila
quote:
Originally posted by toni_a
da se rasprashuvam za mashini? da praime biznis! inaku ti e dobro ova,ako e navistina taka [:D][:D] znae li nekoj kolku se "drzhavnite" (opshti) davacki za vnos na mashini za proizvodstvo?
Ne znam kolku se davachkite ama za informacii pogledaj na saemot za mashini, vo Hanover mi se chini deka beshe[;)]
toni_a sega nesto za Praktiker (Baumarket) kazhuvaa na TV i se setiv za onov nasiot vo SK (zlokukjani li bese naselbata?) koga vlegov lani i gi poglednav cenite se fativ za glava!!!! izgor!!
dalila
quote:
Originally posted by toni_a
sega nesto za Praktiker (Baumarket) kazhuvaa na TV i se setiv za onov nasiot vo SK (zlokukjani li bese naselbata?) koga vlegov lani i gi poglednav cenite se fativ za glava!!!! izgor!!
Pak ti za tgovija se fati[:p]..jas go nasochuvam na prizvodstvo, toj pak istoto[:D]
toni_a taktika [:D]
concrete Praktiker????Baumarket vo Skopje...a uste toni_a da gi vidis cenite vo HuboMarket na Replek....ama koga ke sporedis ADSL na Telekom i DSL vo DE se ti e jasno...NEOKOLONIJALIZAM i DRUMSKO RAZBOJNISTVO!!!!!! Fini Finki i kulturni germanki, se nasmeav zaradi kolekcionerskiot muabet...!!!! Iako ne e za zezanje...po starite familii vo Makedonija se naogaat retki parcinja namestaj i drugi trakatanci...mnogumina veke pravat biznis od toa i toa dobar...... Toni_a davackite za oprema se najmal problem, fali se ona drugoto od davackite nataka.....FALI DRZAVA !!!!!!!!!! (Nikako da svatam : kade iscezna???????).... I ministri do salterski sluzbenici koi ne prasuvaat "kade se tie"....:):):)!!!! Idea za proizvod : - kebapcinja bez meso, - vakcina za biznis slepilo,.................:):)!!!!
toni_a soja piperka i konjski kapaci(transparentni)? za proizvodstvo [:D] aj da nikne piperka treba samo seme da se butne vo zemja,ama so kapacite sto praime? +distribucija za proizvodite treba [:D][:D] (ps-zabegav! cela nok ne sum spiel...)
toni_a imam edna seriozna ideja... kolku sto znam vo MK nema "asalna" prodavnica za ezoterika.znam deka mnogu lugje na nasite prostori se zanimavaat so takvi raboti. ne nekoja "prdekana" so 2-3 srpski knigi i nekakvi suvenirchinja od slonova koska. ozbilna i "profesionalna"!! amuleti,sveki,tarot-karti,literatura,privezoci,budizam,runi,nekoi egipetski raboti,skulpturi,obleka,razni vidovi na temjan,mirisi,muzika,kaseti,skripti... se razbira so mozhnost za prakjanje(posta),onlajn kupuvanje i katalog za mozhna nabavka na nesto sto ne e na lager... neznam kakva e momentalnata situacija ,no ona sto mi kazhuvashe eden poznat pred 1,5god bese deka nema...mi porachuvaa da im nosam od tuka razni "drangulii"...za rabotava treba da e malku upaten chovek vo "tie" raboti. (bese spremen eden da plati 50 evra za vid na tarot-karti...)
achtung_panzer
quote:
Originally posted by suspect
Z`sh se smeesh concrete....?Pa idei razrabotuvame.....!!!
Pa ne e samo concrete shto se smee... jali idei si razrabotuvate, jali eksk*rzii si pravite...[:D][:D]
suspect
quote:
Pa ne e samo concrete shto se smee... jali idei si razrabotuvate, jali eksk*rzii si pravite...
Sea...na koj kolku mu "sechi"....mene tolku...sho da pram...[?][:D]
bato Pozdrav suspect....! Ja imav i jas ideata so Vino da se importira vo Germanija, ali za zal e mnogu skapo makedonskoto vino vo smisla deka ne se isplakja da se uvezuva. Nie imame Italianski restorant i prodavame samo italiansko vino, za 1,5 l Chianti, Merlot, Montepulciano itn. plakjame 4,80 €. Zatoa mislam deka so cenata ne moze da se stigne i go imas problemot da go etabliras vinoto so tolkava golema i eftina onkorencija. Mislam deka biznis moze so makedonija da se napravi samo so veza proizvodstvo vo makedonija. Eftino proizvodstvo za golemi firmi. Pozdrav
suspect Taka e bato so vinoto..... Go nudime sega vinoto na Fonko,vo eden lanec na elitni restorani ovde....se razbira,so posrednik(renomiran Finec)...inache ne biva nishto....nikoj ne ne shisha...[:)],pa da vidime sho ke izlezi...tamu cenata ne e biten faktor..... Inaku....za proizvotstvenite idei......mi se vrtat niz glava nekolku....prosperitetni....ama mi e smeshno da zboruvam za niv...koga realno,nemam shansi da gi ostvaram....so nekolku iljadarki na raspolaganje.....
concrete ..prosperitetni??????.......so nekolku iljadarki na raspolaganje(investicija???).....!!!?? Aj ne ostavaj da ni tecat ligi!!!!!Kazuvaj!!!!
suspect So nekolku iljadarki raspolagam jas.....a za realiziranje na profitabilna proizvodstvena idea se potrebni povejke.....na toa mislev.....neka ne vi teca ligi.....haha.... Zatoa zboruvam za "positno"....Pozdrav concrete..! Inaku....razmisluvav....zoshto detskite hrani,kashichki i sl. se tolku skapi vo Makedonija.....zatoa shto se uvezeni... Makedonija ima i agrar i evtina rabotna raka a veruvam deka so prifatlivi ceni ,ke ima i pazar za, eve na primer ,dtska hrana....
suspect Eve i nesto drugo.... Drvna industrija.Propadnaa site drvni kombinati vo Makedonija....a narodot gradi,renovira,kupuva mebel.....uvezen..[?]
Aj u Kafic ne samo shto gradi... ima lugje koi sakaat da produciraat kovcezi u MK, zaradi eftinoto drvo...
concrete Koe be eftino drvo vo Makedonija,koe drvo vsusnost voopsto go ima...vo Makedonija. Inaku Aj u Kafic, proizvodstvo na kovcezi e veke sofisticirana tehnologija....jeza me fakase koga gledav prospekt od edna fabrika......brdo kovcezi na podvizna lenta ko avtomobili..., a sekoj veke "teoretski" ima taksan nekoj musterija nekade.....daj bre nesto poveselo od drvo....nekoe sukalo na primer ,........... da ti go dotera pametot..... a??????
Pina
quote:
Originally posted by concrete
Koe be eftino drvo vo Makedonija,koe drvo vsusnost voopsto go ima...vo Makedonija.
Kako be nema drva. Pochni od nas, ovde na forumov, pa fati ona dijasporata, pa ushte edno dva miliona neizdelkani .... Just kiddong.
toni_a eve primer za kinezite sto pravat. izvezuvaat "made in china" patiki i tekstil vo DE,a uvezuvaat stari plastichni shishinja od DE. ponekoja tehnologija isto uvezuvaat,nauchnici si vrakaat...itn...a godisno si go zgolemuvaat budzhetot za obrazovanie za po 20%
sirius Concrete ti ne se meshaj vo ova, ova e veke fina rabota!!!...Dada Sani moze toa da se napravi...kazi samo od kakov materijal se preferira da bide charshavot.....dobivash odma solidna cena, odnosno ako sakash moze i sopstveno proizvodstvo da organizirame.....javi mi se na [email protected]
Harko Играта со бизнсот е, нели, понудата и побарувачката. Ако можеш да најдеш „дупка“ во пазарот и ако имаш малку претприемачки дух - тогаш си „на коњот“. Во МК има супер услови за развој на бизнис. Еве ги моите топ идеи: 1. Плантажи со планински чај (мајчина душица, планински чај и сл.) Имаме многу планини и огромни неискористени површини што нудат идеални услови за билкарство. 2. Енергија од биомаса - брикети за греење од органски отпад - струготини од дрво, комина од грозје, исечени прачки од лозје или други овошки. 3. Релокација на бизнис од земји од ЕУ во МК, претежно за фирми од Грција. Никој не ја промовира МК и нејзините можности во странство. Инвеститорите речиси и да немаат никакви информации за условите за работа тука. Агенција што ќе се занимава исклучиво со совети за релокација на бизниси од други земји во МК изгледа како добра идеа. Имам уште но нешто си чувам за мене... [;)]
suspect Makedonija "Mal Kuvajt" Eve edna biznis ideja ..... ako nekoj e spremen da investira...??? Македонија има 23,85 милиони тони резерви нафта, а од нив можат да се експлоатираат од 2 до 3,58 милиони тони нафта во можни четири наоѓалишта. Тие се наоѓаат во базен од 4.000 кубни километри на потегот Велес-Овче Поле-Кавадарци. Kалкулацијата за можни извори на нафта е правена врз основа на најдените примероци на битуменски седименти (кои учествуваат во создавањето на нафта) од четирите дупнатини: првото кај Курјачка Река во кавадаречко, втората во месноста Дивљак над Свети Николе, третата северно од Ерџелија и четвртата во велешкиот дел на Овчеполието. Во елаборатот пишува дека можните количества на нафта се над светскиот просек. Министерството за економија има за цел дополнителнио истражувања околу можноста да се најде нафта во Македонија чија експлоатација би била економски исплатлива.Министерството, овој проект за дополнителни истражни работи, можно е да го достави на гласање во Владата и ако добие пари да го стави во програмата за 2006 година.
concrete 23,85 milioni toni nafta vo Makedonija???? , ako e samo tolku neka ne ja zamastuvaat zemjata , kakvi asljaci se:):):)!! Podobro da dupnat dupce vo AMBO i da napravat cesmice, poveke ke soberat......onaka diskretno... Sto se toa bitumenski sedimenti????....ako e ona sto mislam,vo nesto takvo Albanija pliva , pa ne sum cul deka namirisale nafta..., a duskaat podolgo vreme..... Namesto "Mal Kuvajt"podobro bi bilo "Golem Liechtenstein" barem taka mi se cini :):):)!!!
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by concrete
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
Porano imav ideja da otvoram komanija za call card za stranstvo, ama vidov deka taa kompanija ozone sto bese ja zatvorile ili ukunale uslugite, dali nekoj znae stoe priciniata sto gi zatoraat ovie kompanii sto nudat telefonski uslugi za stransvo preku phone card. Najverojatno e od Mak Telekomunikacii seta ujdurma, ako znae nekoj povejke okolu ova neka napise, oti jas bev zaenteresiran da napravam calling card vo Makedonija.
Znam deka nekoi imaat vo MKD slicni biznisi , za Bitola sigurno , no neznam kako funkcioniraat , dali preku VOIP ili nesto drugo..imalo nekoe prepukuvanje megu Kosmofon i Mobimak okolu takvo nesto.. A be Zlotty...ti barem sedis vo avion postojano , a verojatno znaes deka perpetum mobile e nevozmozno...taka da???? Ima po toa Mojave-to kolku sakas avioni, ama za pred kafana ko atrakcija,............... komplicirano e toa mnogu, a ke stanuva uste pokomplicirano vo idnina i toa sekade, da ne zborime za korumpiranata Makedonija...za taa para e nevozmozno..osven ako nemas reka patnici, a jas ne mozam da vidam takva....
Fala za Linkot interesni fotki, koga gi gledam kako umiraat poleka poleka vo ona pustinjeno srce me boli, mi puka, mi se cini srcev napad ne daj boze da ne me mavne , ososbeno so onie na TWA i na Delta. Dobro bi bilo da se uvezi toa zelezoto u MKD pa da se pretopi ako nisto drugo, ili toa aluminiumot da se dade vo Alumina pa da pocne i oџакот tamu da cadi. Za patnici da vidis kako ke ima koga ke se prodavaat eftini povratni karti od 100Euro ili $100USD. Toagas site od Pristina ke idat u Skopje. Samo najmnogu mi e maka sto British Airways i Air France ne letaat za Skopje a letaat za Pristina. A od druga strana , za phone card moze, vo Australia site companii rabotat preku VOIP , samo treba brz internet i se e ok, ama drzavata ne ne saka nas da investirame u Makedonija Vejke ke se skoncentriram na zemja, dosta bese setanje , nekogas koga ke bev premnogu umoren koga ke se razbudev nekade u hoteline ne ke znaev kade sum, dali Sydney ili Hong Kong ili Tokyo ili Johanesburg ili Incehon i na kraj ke zaklucev deka sum bil u Singapore, sega gi imam ovie ideii so avikompanijava , ama so eden avion za pocetok kako sto bese Air Vardar, samo posledniot zbor ne zavisi od mene tuku od Makedonija, i ako se ispadne kako sto planiram u bliska idnina ke te vrabotam za glaven pretstavnik vo Makedonija, veruvaj mi za toa, oti sekogas od zbor si stojam. Pozdrav,
concrete Apsolutno interesna biznis idea: http://www.milehighatlanta.com/pages/1/
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by concrete
Apsolutno interesna biznis idea: http://www.milehighatlanta.com/pages/1/
A be i ja ova nekako go gledam, go imas postaveno linkov i na drug topik, gi citav i mene mi fajka oko, dobra ideja bi bilo u Skopje, jas nekako se interesiram da iznajmam nekoj Airbus A330 ili Boeing 767 pa da otvoram edna kompanija najprvo so eden avion da letam dnevno na relacija Skopje-Zurich-Skopje za 100Euro povratna karta, i podocna da gi zavzemam Paris, Rome, Vienna, Frankfurt ili Munich , Amsterdam , London (Heatrow) ako se moze pa i Gatwick ne e na odmet za pocetok. Za site ovie gradovi cenata bi ja stavil 100Euro povratna karta ili 70Euro eden pravec. Concrete dali si zaenteresiran za nesto vakvo, sponzori imam , cela Japonija i Korea ke pomognat okolu realiziranje na ovoj poreket, tuku najtesko ke bide da se zeme dozvola od Makedonija, a od drugite gradovi od Europe dozvola da se zeme e pice of cake sto bi rekele, a za avioni ne e problem gi ima polno u pustinine u USA na "odmor" sto gi pratile.
zlotty_co_380 Porano imav ideja da otvoram komanija za call card za stranstvo, ama vidov deka taa kompanija ozone sto bese ja zatvorile ili ukunale uslugite, dali nekoj znae stoe priciniata sto gi zatoraat ovie kompanii sto nudat telefonski uslugi za stransvo preku phone card. Najverojatno e od Mak Telekomunikacii seta ujdurma, ako znae nekoj povejke okolu ova neka napise, oti jas bev zaenteresiran da napravam calling card vo Makedonija.
concrete
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
Porano imav ideja da otvoram komanija za call card za stranstvo, ama vidov deka taa kompanija ozone sto bese ja zatvorile ili ukunale uslugite, dali nekoj znae stoe priciniata sto gi zatoraat ovie kompanii sto nudat telefonski uslugi za stransvo preku phone card. Najverojatno e od Mak Telekomunikacii seta ujdurma, ako znae nekoj povejke okolu ova neka napise, oti jas bev zaenteresiran da napravam calling card vo Makedonija.
Znam deka nekoi imaat vo MKD slicni biznisi , za Bitola sigurno , no neznam kako funkcioniraat , dali preku VOIP ili nesto drugo..imalo nekoe prepukuvanje megu Kosmofon i Mobimak okolu takvo nesto.. A be Zlotty...ti barem sedis vo avion postojano , a verojatno znaes deka perpetum mobile e nevozmozno...taka da???? Ima po toa Mojave-to kolku sakas avioni, ama za pred kafana ko atrakcija,............... komplicirano e toa mnogu, a ke stanuva uste pokomplicirano vo idnina i toa sekade, da ne zborime za korumpiranata Makedonija...za taa para e nevozmozno..osven ako nemas reka patnici, a jas ne mozam da vidam takva....
concrete Vrabotis ????????
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by concrete
Vrabotis ????????
Oti da ne, gledm se razbirs vo ovaa oblast, pa ako ne sakas toa e dugo
suspect I mene zlotty......kako stjuardesa...[8D] Vidi kolku jazici znam da zboruvam: Makedonski Angliski Finski Srpski Bosanski[:D] Hrvatski[:D] Crnogorski[:D][:D] Bugarski Ruski shat-pat Sega ucham shvetski a narednava godina daj bozhe zdravje pocnuvam so kineski.... Ako rechish DA che se zapisham i na Francuski i Germanski.....a ? sho velish? Zafrkancijata na strana....idejata e super,ama kako sho kazhavte so concrete....kochnicata e tocho kaj nas.....od Makedonija.Vo sekoj sluchaj vredi da se proba. Jas imav/m ideja za voveduvanje na gradski,mejgugratski i mejgunaroden avtobuski prevoz pri shto za gradskiot da se koristat miniavtobuvchina. Ovde gi amortiziraat ushte daleku upotreblivi i mozi da se nabavat da ne recham za dzabe,ama dosta povolno....pa ke vidime sho ke bidni....
zlotty_co_380 Ok ,kako sakas, nema problem, stujardesa, stujaredsa, cim znaes olku jazici tebe ke te stavam na interkontinental flights: Fina Air leta denvno na relacija - Helsinki - Shanghai - Sydney* - Helsinki - Singapore - Sydney* *na relacija HEL-PVG and SIN-SYD the flights are operated by QF. ima polno srbi i boslanci koj sto gi koristat uslugite na FIN AIR , tie letaat i za Srbija i imaat eftini ceni od Australia za Serbia (okolu $1800+tax) -za kineski ke ti treba osnovno poznavanje , deka ke rabotis na relacija HEL-PVG - a ako znaes french + deutch togas tebe ke te stavime cabin crew in first or business class. Jas sobiram informacii okolu ovoj business i ako e se vo red, bi ja realiziral ovaa ideja, i kako sto kazav nema da raboam za profit za mene , tuku samo da se pokrijat troskovite i platite na personalot. Kako sto e slucajot so Virign Blue i Jet Star in Australia ili Ryan Air in Europe. Oni letaat za badijala , prodavaat eftini karti , i na krajot pak site srejkni, patnicite najsrejkni deka posle do sakanata destinacija za eftini pari, i plus kompanijata srejkna iako so premnogu eftini karti si gi pokriva site troskovi i pak se vo kar. Toa e mojata ideja. Zvuci ludo no skoro vistinito. Samo nemam ime za mojata kompanija. *Jet Star e proglasena za najeftina kompanija vo Australia , koj sto izminata godna prevezoa nad eden milion patnici, i sega pocnaa da letaat za New Zealand za isto taka eftini karti okolu 200$. oni samo letaat East Cost of Asutralia (Cairns,Brisbane,Sdyney, Melbourne, Hobart)
concrete
quote:
Originally posted by zlotty_co_380
Jas sobiram informacii okolu ovoj business i ako e se vo red, bi ja realiziral ovaa ideja, i kako sto kazav nema da raboam za profit za mene , tuku samo da se pokrijat troskovite i platite na personalot. Kako sto e slucajot so Virign Blue i Jet Star in Australia ili Ryan Air in Europe. Oni letaat za badijala , prodavaat eftini karti , i na krajot pak site srejkni, patnicite najsrejkni deka posle do sakanata destinacija za eftini pari, i plus kompanijata srejkna iako so premnogu eftini karti si gi pokriva site troskovi i pak se vo kar. Toa e mojata ideja. Zvuci ludo no skoro vistinito. Samo nemam ime za mojata kompanija.
Ic ne si ja maci dusata so sobiranje informacii, ti soberi samo pari, drugoto pusti go na drugi koi veke "plivaat" so godini vo informaciite i ideite.....za avio kompanija kako za se drugo : prvo treba pari , vttoro,mnoogu pari i treto, uste mnoogu pari :):):)!!! suspekt...vo Istambul go vikaat dolmus , sistemot so mali shutle , imaat mnogu racionalen dizajn......NOOO! mislam zboruvavme za Makedonija,............ tamu nikoj ne misli da ti dopusti pravenje na biznis , ako sebe ne se vidi vo semata, treba posebni informacii i vestini za da prknes...vsusnost gledam inicijativa imas...namesto starite Finski busovi da im gi zemas , pocni da im nudis kineski perfektni kopii na Scania Irizar Century za tretina cena!!!!
suspect Na kogo da nudam Scania Irizar Century concrete....? Na fincive....? Ne mozhish da zamislish koja birokratija ja ima ovde i kolku e zatvoren krugot na dejstvuvanje..... Tuku...jas pak velam.....so pokratki chekori - podaleku... P.S. ne te razbrav za ona "tretina cena"....???
concrete
quote:
Originally posted by suspect
Na kogo da nudam Scania Irizar Century concrete....? Na fincive....? Ne mozhish da zamislish koja birokratija ja ima ovde i kolku e zatvoren krugot na dejstvuvanje..... Tuku...jas pak velam.....so pokratki chekori - podaleku... P.S. ne te razbrav za ona "tretina cena"....???
Za tretina cena ,....da bas na Fincite , Svedite i okolu...zakopaj ja toa Skanija za nikade e....:):)!!! Birokratija velis...zatvoren krug...zosto ocekuvas edna Makedonija da bide breeze ??????? Vo princip koj nemoze biznis vo Finska da napravi...vo Makedonija nema sansa...:):):)!!!!
suspect Za mal/sreden biznis ne sporam.....znachi pobrzo bi uspeal ovde zatoa shto si ima zakonski regulativi....ama "golemoto zalache" e rezervirano i "zashtiteno" samo za golemite zverki.... P.S. Muabetot beshe za samostojno probivanje na tujg proizvod neli?...samo da spomnam deka germanskiot Lidl odvaj uspea da se locira ovde (eve raboti vejke 2 god.,ama mu predhodeshe fina "masazha" i bezveze kompliciranje).Se shto nosi golemi pari,se realizira preku golemi finski ili shvetski glavuchi,i ne daj bozhe da im zgazni nekoj na pat.
aleksandar_kovacev sto mislite mozno li e posle decentralizacijata nekoja od opstinite da dade primer kako poblisku do eu a so toa i da si ja razubavime opstinata so nekoja pr.fontana mozno li e hartijata sto se isfrla od domakinstvata da ja iznesuvame vo tocno odreden den od nedelata(istata ke ja soberat so eden kamion i ke se prodade na postoeckite kompanii za recikliranje)so parite se razbira fontana ili bilo sto za nase dobro Zamislete samo sekoj mesec da se gradi nesto ubavo od ovie pari Kolku sto znam na zapad ova funkcionira Smetam deka ova moze da uspee vo opstina Aerodrom(so dobro reklamiranje na ovoj prekt mislam deka ke moze da ni se ispere malku mozokot) p.s samo da ne ni ja zemat hartijata ciganite pred da ja sobereme nie
concrete
quote:
Originally posted by aleksandar_kovacev
sto mislite mozno li e posle decentralizacijata nekoja od opstinite da dade primer kako poblisku do eu a so toa i da si ja razubavime opstinata so nekoja pr.fontana mozno li e hartijata sto se isfrla od domakinstvata da ja iznesuvame vo ...............s samo da ne ni ja zemat hartijata ciganite pred da ja sobereme nie
Zar ke im go zemes lebot na ciganite od usta...aj seti se na onie temni gladni ocinja, ko vo Etiopija...............??? I mirot na dusata na nasite politicari deka im ovozmozuvaat nekoe prezivuvanje na najbednite ????? Prvo koga ke dojdat toa opstinite na Evropsko nivo po site drugi parametri i toa ke dojde na red....kaj si videl ureden dvor(trevnik,fontana....) na kukja na nekoja siromasna familija?????
aleksandar_kovacev od razlicen agol gledame na e za parite tuku za moznosta da napravime nesto zaedno slozno za nase dobro posle ova sekoja promena polesno ke ja izdjvakame
concrete Neznam sto da kazam.....dzvakajte :):)!!!
Rogi Daj nekoj od Makedonija da napravi Cesma (za vo kada, itn) kade sto ne mora da se matkas 5 minuti da e pogodis toplinata na vodata. Da se programira cesmata so dugmina, vo stepeni, za toplinata na vodata, a potoa, kadata (mislam cesmata) ne pusta voda se duri vodata e topla do toj stepen. Ne samo sto ke stedime voda, pa ne ke se matkame so gajganje na toplinate. Ako go napravi nekoj ova vo Makedonia, ke mozat evtino da se proizvodi, a niz cel svet da se prodava. A ima lugje vo Makedonija koi mozat ova da go proizvodat. Ne e bas teska rabota. Eden enziner, i eden programer, zaedno mozat da e storat ovaa rabota.
concrete
quote:
Originally posted by Rogi
Daj nekoj od Makedonija da napravi Cesma (za vo kada, itn) kade sto ne mora da se matkas 5 minuti da e pogodis toplinata na vodata. Da se programira cesmata so dugmina, vo stepeni, za toplinata na vodata, a potoa, kadata (mislam cesmata) ne pusta voda se duri vodata e topla do toj stepen. Ne samo sto ke stedime voda, pa ne ke se matkame so gajganje na toplinate. Ako go napravi nekoj ova vo Makedonia, ke mozat evtino da se proizvodi, a niz cel svet da se prodava. A ima lugje vo Makedonija koi mozat ova da go proizvodat. Ne e bas teska rabota. Eden enziner, i eden programer, zaedno mozat da e storat ovaa rabota.
Interesno....FINANSIER NA HORIZONTOT????? Japoncite i drugite prodale i pootkaceni gadzeti!!!http://www.engadget.com/
toni_a takvi cheshmi se koristat vekje... inaku od tuka http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=12012 ,post 9 i 10 (za da ne ja rasipuvam temata "dzonson"...) se raboti za bio-gas,od koj se proizveduva struja+zatopluvanje [IMG]http://i1.tinypic.com/mm334h.jpg[/IMG] ova se 5min gledanje TV [:D] [IMG]http://i1.tinypic.com/mm33og.jpg[/IMG] vo 2004 se proizvedeni 1mil kW/h (okolu 300 domakjinstva se zadovoluvaat),tipot prodava na SVS(kompanija) i e direktno prikluchen na 20kV-mrezha... [IMG]http://i1.tinypic.com/mm37kg.jpg[/IMG] metan od "crevo-vnatreshnosta" [:D]
dada Sani Baram partner za otvaranje biznis - prozvodstvo na pokrivki za kreveti so ednokratna upotreba[:D] Ne krevetite, ami pokrivkite kje bidat za ednokratna upotreba[:D] Kje gi shitkame na prodavnici za mebel (pr. Sleepy's), za da mozat da im pruzat na potencijalnite kupuvachi kvalitet vo uslugata - koga kje probuvaat lezaj/krevet vo prodavnica, da ne mora da legnuvaat na krevet vrz koj prethodno toj den legnale 50 dushi, a prodavachot dreme na istiot sekogas koga nema nikoj vo prodavnica[:D] Ajmo[;)]
concrete Ocigledno dada Sani denovive kupuvala ili sacuvala nov krevet :):)!!! Ama dali proverila kolku takvi prekrivki bi mozela da prodade i po koja cena ???? I mislam deka poevtino e na kupuvacite koi ke posakaat da go probaat krevetot da im podaruvaat nametka so kapuljaca od mnogu tenka biodegradabilna folija so logo na prodavnicata....koj bre ke mesti carsafi,posle sekogo , na sekoj krevet ili sofa ???:):)!!!