Specijaliteti od iznutrici
Specijaliteti od iznutrici
dalila
Spremanje na iznutrici
-Za site iznutrici vazhi istoto pravilo-moraat da bidat svezhi i treba da se pripremat vednash -Najvredniot del na iznutricite e dzigerot, bogat so minerali, osobeno so zhelezo i vitamini.Najdobar e teleshki, no mozhe da se zameni i so drugi vrsti.Dzigerot mora da bide mazen, sjaen i dovolno svetol(ni so zholta, ni so crvena ni temna boja) -Dzigerot ne treba da se przhi na premnogu vrel zejtin, zatoa shto kje stane zhilav.Najdobro e da se przhi na puter, od dvete strani nakratko.Se soli tek otkako kje bide isprzhen, zatoa shto solta go izvlekuva sokot, pa dzigerot kje bide tvrd. -Teleshkiot dziger e najvkusen koga se przhi na puter.Govedskiot ne e svetol, ni mek kako teleshkiot, pa pred spremanjeto treba da se potopi vo sad so mleko i da se ostavi da odstoi 2 chasa.Svinskiot dziger e mek, pa ne e potrebno da se stava vo mleko.Dzigerot od ptici i divech spagja vo delikatesi. -Dokolku pri spremanje na dzigerot e potrebno da se odstrani opnata, toa najlesno kje go storite ako dzigerot na moment go stavite vo vrela voda. -Teleshkiot i svinskiot mozok najchesto se koristat vo ishranata.Pri nabavka treba osobeno da se obrati vnimanie da mozokot bide svezh.Svezhiot mozok e cvrst, a nadvoreshnata opna mu e rozeva.Pred da se pochne so pripremanje, treba dobro da se izmie i da se odstrani nadvoreshnata opna. -Mozokot i dzigerot iskluchitelno se korisni za zajaknuvanje na organizmot, zatoa se preporachuvaat na deca, trudnici i postari lica. -Vareniot jazik, topol ili laden, e prilichno zasitliv.Govedskiot jazik mozhete sekogash da go pripremite za dva obroka:sekoj pat da go sluzhite so poinakov prilog.Kozhata od jazikot treba da se odstrani tek otkako kje bide potpolno varen. -Buberzite pred pripremata morate da gi ochistite i da ja izvadite cela masnotija koja gi opkruzhuva, kako bi se izgubil neprijatniot miris.Bubrezite treba naglo da se varat ili przhat kako ne bi se stvrdnale i potemnele. -Mesoto os srceviot muskul(srce) e vkusno, iako e tvrdo.Zatoa treba najprvo da se svari i da se iseche tenko, pa tek togash da se sprema.Pred pripremata, srceto treba dobro da se ischisti i da mu se odstranat site zhili. -Nazivot "beli bubrezi", vo kujnata, se upotrebuva za testisite na zhivotnite.Jadenjata, voglavnom, se pripremaat od testisite od bik.Pred spremanjeto, belite bubrezi treba kratko da se provarat, a potoa da im se odstrani nadvoreshnata kozhichka.Mnogu se vkusni ako se pripremat na zhar. -Shkembinjata moraat da bidat cvrsti i so svetla boja, a ne zelenkasti i ligavi.Potrebno e da se isperat dobro i ischistat, a pred varenje da se drzhat podolgo vreme vo ladna voda.Treba dolgo da se varat 3-4 chasa, so dodatok na korenest zelenchuk i mirizlivi zachini, pa najdobro e da se koristi expres-lonec. -Licata so povishen holesterol vo krvta moraat da izbegavaat da upotrebuvaat iznutrici vo svojata ishrana.
dalila
Brz dziger
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/583_foieroti.jpg[/img] Sostojki: svinski ili teleshki dziger vegeta brashno Dzigerot tenko se sechei se premachkuva so vegeta. Se stava samo ednata strana od dzigerot vo brashno i se peche vo vrel zejtin ili mast.Se peche najdolgo 15 minuti. Na kraj se posipuva so sitno seckan luk. Mozhe da se sluzhi pokraj oriz ili kompir, kako prilog.
dalila
Kompir polnet so svinski mozok
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/glavna_jela/mozak_krompir.jpg[/img] Sostojki(za 4 lica) 1 mozok 1kg kompiri 1 jajce 1 glavica kromid zejtin magdanos 1 kisela pavlaka 2 lazhici prezla crven piper sol, biber Kopirite so otprilika ista velichina treba da se svarat so se ljushpa.Potoa se oladuvaat, ljushtat, im se odsekuva vrvot i so lazhichka se dlabi sredinata. Mozokot dobro se mie vo ladna voda i se chisti od zhilite.Na zejtin se proprzhuva sitno iseckan kromidot, se dodava mozokot i zaedno se przhi okoli 5 minuti. Se posoluva, pobiberuva i dodava crveniot piper i iseckaniot magdanos.Se ladi pa se dodava 1 celo jajce i dobro promeshuva. So ovoj fil se polnat kompiite i se redat vo, so zejtin namachkan, pleh.Se prelivaat so kisela pavlaka i se posipuvaat so prezla. Se zapekuva vo rerna okolu 15 minuti i vednash se sluzhi so zelena salata.
Mr Miyagi
quote:
Kompir polnet so svinski mozok
Ne zezaj koj jade vakvi raboti?[xx(]
dalila
quote:
Originally posted by Mr Miyagi
quote:
Kompir polnet so svinski mozok
Ne zezaj koj jade vakvi raboti?[xx(]
E pa sega ima i takvi de[:D] Ti pa,prv pat tuka vlagash i se fati za toa shto NE ti se dopagja?![:D]