Naukata i politikata-razvedeni vo Makedonija
Naukata i politikata-razvedeni vo Makedonija
f9 Kolku nekoj da ne me ubeduva deka i naukata e partiski podelena,gi postiram dvata linkovi za reakcija na naukata vo Makedonija po odnos na politichkite odluki na Makedonskite politichari denes.Prashanjeto e odavna na masa i bi go opishal so slednovo retorichko prashanje: "Dali ovie dibeci od politichkite eliti mislat deka se sveznajkovci". Utrinski vesnik http://217.16.70.245/?pBroj=1904&stID=45201&pR=2 vesti na A1 http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=52640 Odnosot megu politicharite i Makedonskata nauka e katastrofalen.Do sega naukata ima reagirano na mnoshtvo potezi na Makedonskite politichari i na nekoi nivni nebulozni odluki postojano potencirajki deka NEMA komunikacija.
Mr Miyagi Normalno deka se razvedeni koga celata politika shto se vodi vo drzhavata spored nekoj nov kvazi princip na megjuetnichko ramkovno razbiranje mora da podrazbira kompromisi od ednata i drugata strana vo koi nema mesto za naukata koja e nacionalistichki nastroena i nejzinite mislenja se sekogash vo sprotivnost so duhot na ramkovniot dogovor.
dada Sani
quote:
Originally posted by Mr Miyagi
Normalno deka se razvedeni koga celata politika shto se vodi vo drzhavata spored nekoj nov kvazi princip na megjuetnichko ramkovno razbiranje mora da podrazbira kompromisi od ednata i drugata strana vo koi nema mesto za naukata koja e nacionalistichki nastroena i nejzinite mislenja se sekogash vo sprotivnost so duhot na ramkovniot dogovor.
Mr.Miyagi[:0] Ti si toa?[8)][?] Hmm
Mr Miyagi
quote:
Originally posted by dada Sani Mr.Miyagi[:0] Ti si toa?[8)][?] Hmm
Mojot duh beshe toa. Kolku da napisham neshto. Jakov da ne mi zbori posle toa deka sum bil trup[:D][:D][:D][:D][:D]
Aj u Kafic I mene nacudi, Miyagi, kaj se komentarite za karate? No, jas ne mislam deka makedonskata nauka i narocito pripadnicite se nacionalisticko nastroeni, sigurno imaa cat pat patrioti izmegju niv, no mislam deka oni povekje se smiria so ramkovniot, nego makedonskiot narod, koj ponataka (za zhal) mirno gnevi. f9, za tematikata, izvini, ne sakam da komentiram, zatoa shto jas kako nauchnik ne sum sveznajko, no ete jas sum isklucok kako makedonka da priznavam deka e taka, i ednostavno prashanjeto za imeto i diskusiite pored niv, jas gi ocenuvam pored nekoj privatni stav i taka se prezentiram. No se prashuvam koj te ubeduvashe deka nashite nauchnici ne se partiiski opredeleni, koga sekoj vo taa zemja e partiski opredelen ili barem naklonet?
Jakov Site onie koi gi gledame sekoj den po tv, a se pretstavuvaat za naucna elita koja ima sto da ponudi na politikata se na bilo koj nacin povrzani so nekoja politicka partija. Da ne gi komentiram po ime no site vo ponudenite tekstovi i posiroko bile ili seuste se politicki aktivni, pa bile i ministri ili neznam sto. Zborot mi e deka vo naucniot svet vo Makedonija vladee istot sivilo kako sto vladee nasekade vo opstestvoot. I tamu se delat na vasi i nasi vakvi i takvi i stavovoite im se onakvi kakva im e opredelbata. Naucnite mislenja, jas licno gi prifakam so rezerva tokmu od vakvite i slicni pricini. Sekoe mislenje i tribina ovde se so nekakva cel i zad niv nekoj stoi toa e fakt. Onie malkumina koi seuste opstoojuvaat na principite na naucnosta i znaenjeto se retki i niv nikoj skoro i da ne gi prasuva zasto objektivnite i precizni stavovi denes vo Makedonija ne davaat moznost za manipulacii i slicni zaebancii. Denes procitav vo vrska so dokumnetot za imeto na Nimitz deka ustvari klucniot del od rezolucijata namerno ne e objaven i deka ottamu se sozdava slikata za imeto "narodo na RM" Jazik na RM" itn....Eden krie informacii a naucnata javnost otvaa frontovi na neispitani raboti i posle cvrc.... off Miyagi go skrsi trupot dobro e.
f9 Kolku nekoj da ne me ubeduva deka i naukata e partiski podelena...i nacrtav dva linka eden protolkuvan kako- SDSM ovski,a drug VMRO-vski,ne samo spored linkovite tuku spored nauchnicite i nivnata dosegashna profiliranost so aktivnostite na partiite i povrzanost so nivno naznachuvanje na javni pozicii. I shto sega debata... bumperajka za nauchnata javnost,vakva takva.Taa i vo ovoj sluchaj si e profesionalna i javna.Da se baraat greshki ili needinstvo i se samo ne odgovornost na politikata koja misli deka se i seshto znae i deka nema potreba od struchna konsultacija na nauchnici- se vika politichko slepilo .
Aj u Kafic kolku e ubavo vaka site da se soglasuvame ... hehe
Jakov Naucnici na tribini finansirani od ovoj onoj ti rekov mi rece. GOlemo dvizenje koe sobra eden kup naucnici nekoj si t.n forum 2001 koj posluzi za negovata ubava kandidatura na edno ubavo mesto. I sega po inercija Jovan DOnev I gga Vankovska sekoja vecer ne se simnuvaat od tv ekranite. Treba da pocneme da gi sanjame za da se simnat.....Naucna javnost....abe aj sedete mirni i dzirnete 900 kilometri na severo zapad pa ke pravime muabet, podaleku ne treba da se odi.....
f9 Vo prviot link od Utrinski vesnik Todor Chepreganov Direktor na nacionalniot institut za istorija i Snezhana Venovska-Antevska Direktorka na institutot za Makedonski jazik. "И Чепреганов и Веновска-Антевска се жалат дека никој во државава - ниту претходно, ниту по последниот предлог на Нимиц, не се обратил до научните институции што ги претставуваат за совет или за мислење во врска со оваа проблематика." Vo vtoriot link na A1 Akademik Blazhe Ristevki Profesor Tomislav Shkarich i profesor Biljana Vankovska Ova i ne e samo eden sluchaj kade shto naukata i politikata se na dve mislovni planeti vo egzistencija.poznato e deka za Teritorijalnata podelba koe e 99 %struchno prashanje,a 1 % politichko ispadna nauchniot stav ekstra vishok i nepotreben nitu da se konsultira.Povazhen beshe toj politichki 1 %. Treba li da kazham za sostojbite so zdravstvoto ili ona so obrazovanieto koj se direktna posledica na amaterski politichki pristap kon eden nauchen segment vo koj shto nema mesto za bukvalno kravari i gojdari so kostumi .
Jakov Da megutoa 80% od site ministri od 1990 navamu se doktori i univerzitetski profesori znaci luge od naukata, pa vo kal sme do gomna ili obratno....
f9 Zaradi tie 80% mi se chini deka eden den treba od Pravniot fakultet da se napravi zatvor kako Idrizovo. Dovolno e da se vidi nastavniot kadar i vlijanieto vrz politikata vo Makedonija. http://www.pf.ukim.edu.mk/