Religijata i boreckite sportovi
Religijata i boreckite sportovi
nemo Dali e pravilno da se trenira samoodbrana od azijatski,zapadni i drugi borecki sportovi ,bidejki ima razlika vo Stariot i Noviot Testament vo takvi pogledi
cabrini Моето скромно познавање на оваа проблематика е дека е ОК, се додека на истите вештини не им се даде и посебен духовен карактер. Значи во сето тоа не треба да има некоја посебна духовна црта, која би подразбирала разни медитации, повразаност со разни учења од будизмот, од некои гуруа или слично. Таква или некоја слична духовна црта треба да биде исклучена, а да биде целта исклучиво физичката спремност. Инаку ме интересира и мене каде постои во Светото Писмо податок дека треба или не треба да се практикуваат боречки вештини? Мислам дека имам некаде прочитано дека во некој манастир биле практикувани вакви вештини, карате или слично.
nemo
quote:
Originally posted by cabrini
Моето скромно познавање на оваа проблематика е дека е ОК, се додека на истите вештини не им се даде и посебен духовен карактер. Значи во сето тоа не треба да има некоја посебна духовна црта, која би подразбирала разни медитации, повразаност со разни учења од будизмот, од некои гуруа или слично. Таква или некоја слична духовна црта треба да биде исклучена, а да биде целта исклучиво физичката спремност. Инаку ме интересира и мене каде постои во Светото Писмо податок дека треба или не треба да се практикуваат боречки вештини? Мислам дека имам некаде прочитано дека во некој манастир биле практикувани вакви вештини, карате или слично.
"ako te udri po edniot obraz zavrti mu go i drugiot", vo karateto se poklonuvat eden sprema drug dali e krsenje na zapovedata ne im se poklonovi i ne im sluzi?
cabrini Значи каратето е одбранбена вештина, која во животот можеби и никогаш нема да ја употребиш ако имаш среќа. Покрај тоа што истото е и спортска дисциплина, значи истото има и спортска димензија, која не е во фунција на самоодбрана. Каратето исто така има и функција која треба да ја зголеми физичката кондиција на човекот и функција на јакнење на телото и одржување во подобра здравствена состојба. Значи оној што вежба карате најмалку треба да помисли некогаш и да го употреби. Кога се поклонуваат еден на друг, не ми е познато дали постои во тоа некоја духовна димензија, ама едноставно треба да е исто како кога ние се ракуваме со цел да ја покажеме нашата почит еден кон друг. Не би требало на работите да се гледа претерано буквално, мислам и на она кое го пишуваш овде "ako te udri po edniot obraz zavrti mu go i drugiot". Она што го покажува праксата и во што јас верувам е дека одбраната на семејството, на сопствениот живот и животот на ближните е нужно и неминовно кога е директно загрозено од злото. На злото треба да му се врати со добро, но на злото треба и да му се спротивставиме за да не бидеме негови соучесници. Постојат тажни ситуации кај разни секти кои недозволуваат одење во војска, ризикувајќи при тоа да станат директни соучесници во борбата против сопствениот народ или сопственото семејство. Како христијани треба да се поучуваме од она што го кажува Црквата, преку Светото Писмо и Светото Предание (ова последново многумина го занемаруваат или воопшто не го признаваат) и така да постапуваме. Поздрав
Christian
quote:
Dali e pravilno da se trenira samoodbrana od azijatski,zapadni i drugi borecki sportovi ,bidejki ima razlika vo Stariot i Noviot Testament vo takvi pogledi
jas ne znam nikade vo stariot ili noviot zavet da se zabranuva treniranje borecki vestini.
quote:
ako te udri po edniot obraz zavrti mu go i drugiot
quote:

razbiras li sto se misli so ova? vo Makedonija ima mnogu borecki klubovi kade sto Isus e vo centarot na vnimanieto,nema nisto kako jing jang ili budizam. So drugi zborovi toa se hristijanski borecki klubovi.
nemo
quote:
Originally posted by cabrini
Значи каратето е одбранбена вештина, која во животот можеби и никогаш нема да ја употребиш ако имаш среќа. Покрај тоа што истото е и спортска дисциплина, значи истото има и спортска димензија, која не е во фунција на самоодбрана. Каратето исто така има и функција која треба да ја зголеми физичката кондиција на човекот и функција на јакнење на телото и одржување во подобра здравствена состојба. Значи оној што вежба карате најмалку треба да помисли некогаш и да го употреби. Кога се поклонуваат еден на друг, не ми е познато дали постои во тоа некоја духовна димензија, ама едноставно треба да е исто како кога ние се ракуваме со цел да ја покажеме нашата почит еден кон друг. Не би требало на работите да се гледа претерано буквално, мислам и на она кое го пишуваш овде "ako te udri po edniot obraz zavrti mu go i drugiot". Она што го покажува праксата и во што јас верувам е дека одбраната на семејството, на сопствениот живот и животот на ближните е нужно и неминовно кога е директно загрозено од злото. На злото треба да му се врати со добро, но на злото треба и да му се спротивставиме за да не бидеме негови соучесници. Постојат тажни ситуации кај разни секти кои недозволуваат одење во војска, ризикувајќи при тоа да станат директни соучесници во борбата против сопствениот народ или сопственото семејство. Како христијани треба да се поучуваме од она што го кажува Црквата, преку Светото Писмо и Светото Предание (ова последново многумина го занемаруваат или воопшто не го признаваат) и така да постапуваме. Поздрав
Apsolutno tocno, se slozuvam, se poklopuva so moeto mislenje za toa samo sakav da se dopolni ,no nekade ima isklucoci i zatoa se otfrlat nekoi ekstra polozbi na teloto kade se pocituva buda koi nemaaat nikakvo znacenje so odbranata i so toa se modernizira i efektivna odbrana i fizicka sostojaba na teloto
nemo
quote:
Originally posted by nemo
quote:
Originally posted by cabrini
Значи каратето е одбранбена вештина, која во животот можеби и никогаш нема да ја употребиш ако имаш среќа. Покрај тоа што истото е и спортска дисциплина, значи истото има и спортска димензија, која не е во фунција на самоодбрана. Каратето исто така има и функција која треба да ја зголеми физичката кондиција на човекот и функција на јакнење на телото и одржување во подобра здравствена состојба. Значи оној што вежба карате најмалку треба да помисли некогаш и да го употреби. Кога се поклонуваат еден на друг, не ми е познато дали постои во тоа некоја духовна димензија, ама едноставно треба да е исто како кога ние се ракуваме со цел да ја покажеме нашата почит еден кон друг. Не би требало на работите да се гледа претерано буквално, мислам и на она кое го пишуваш овде "ako te udri po edniot obraz zavrti mu go i drugiot". Она што го покажува праксата и во што јас верувам е дека одбраната на семејството, на сопствениот живот и животот на ближните е нужно и неминовно кога е директно загрозено од злото. На злото треба да му се врати со добро, но на злото треба и да му се спротивставиме за да не бидеме негови соучесници. Постојат тажни ситуации кај разни секти кои недозволуваат одење во војска, ризикувајќи при тоа да станат директни соучесници во борбата против сопствениот народ или сопственото семејство. Како христијани треба да се поучуваме од она што го кажува Црквата, преку Светото Писмо и Светото Предание (ова последново многумина го занемаруваат или воопшто не го признаваат) и така да постапуваме. Поздрав
Apsolutno, tocno, se slozuvam, se poklopuva so moeto mislenje za toa samo sakav da se dopolni ,no nekade ima isklucoci i zatoa se otfrlat nekoi ekstra polozbi na teloto kade se pocituva buda koi nemaaat nikakvo znacenje so odbranata i so toa se modernizira i efektivna odbrana i fizicka zdravstvena sostojba na teloto. so mal ostatok i isklucok pozdravot i zdravo na drug nacin od druga tradicija