Teleshko, govedsko, jagneshko...
Teleshko, govedsko, jagneshko...
dalila
Rolat od teleshko meso
sostojki: 1kg melena teletina 1 lazhica brashno prezli 4 jajca 2 lazhici mleko 1-4 lazhici pavlaka 200gr kashkaval malku zejtin 1 lazhica rendano sirenje 1 lazhichka seckan magdanos sol, biber po vkus Na somelenata teletina se dodava brashnoto, se posoluva i pobiberuva.Seto toa dobro da se izmesi i se rastenchuva testoto na daska na koja predhodno ja posipuvame so prezla. Se matat 4 jajca so 2 lazhici mleko i na zejtin go przhime, kako kajgana. Kashkavalot go secheme na dolgnavesti parchinja.Na rastenchenoto meso se stava kajganata, se stavaat parchinjata kashkaval, zavitkuva vo folija i peche vo predhodno zagreana pechka na 250 stepeni. Posle 15 minuti pechenje rolatot se otkriva od folijata, se preliva so sholjichka mlaka voda pa se vrakja(taka otkrien) ushte 15-tina minuti da se dopeche. Ispecheniot rolat se ostava 10-tina minuti da se oladi, pa se premachkuva so pavlaka i posipuva so rendano sirenje i sitno iseckaniot magdanos.
The`bItCh Јунешко во кајмак потребни состојки: - 1 кг. јунешка кртина - 250 гр кајмак - 1 кг компири - 3 главици кромид - 2 домата - 3 свежи зелени пиперки - 1-2 лажици брашно - магдонос - 2 лажици доматно пире - 1 кафена лажица црвен пипер - 500 мл вода - 1 лажица букова сол - масло за јадење - сол и црн пипер подготовка: На даската за сечење месото го сечеме на подебели шницли, притоа отстранувајќи ги мрсните делови. Во тава за пржење на оган ставаме масло да се загрее. Шницлите ги толчИме со дрвен чук. Ги посолуваме од двете страни. Ги наросуваме со мелен црн пипер. Секоја шницла од двете страни ја свалкуваме во брашно. Вака подготвените шницли ги пржиме на загреаното масло во тавата. За време на пржењето шницлите ги превртуваме. Кромидот го сечкаме на покрупни парчИња. Испржените шницли ги редиме на чИнија. Во истата тава го пржиме кромидот. На пиперките им ги отстрануваме рачките и семките. Ги сечКаме пиперките на кругови. За време на пржењето кромидот го мешаме во тавата. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Го додаваме црвениот пипер. Мешаме со лажица. Во тавата налеваме околу 500 мл вода. Во тавата ги враќаме испржените шницли. Претходно излупените компири ги сечкаме на парчИња. Парчињата компири ги редиме во тенџере. Врз компирите редиме од исечканите пиперки. Доматите ги сечкаме на кришки. И парчИњата домати ги додаваме во тенџерето. Посолуваме. Наросуваме мелен црн пипер. Тавата ја тргаме од оган. Ги вадиме шницлите од тавата и ги редиме во тенџерето. Потоа во тенџерето ја додаваме преостанатата содржина од тавата за пржење. Ги додаваме и преостанатите компири и пиперки. Во тенџерето го додаваме доматното пире. Преостанатиот домат го сечеме на кругови. И круговите домат ги редиме во тенџерето. Врз доматите ја наросуваме буковата сол. Магдоносот ситно го сечкаме. Исечканиот магдонос го наросуваме во тенџерето. Во тенџерето налеваме околу еден литар вода, за да ги прекрие состојките. Го ставаме тенџерето на оган. Го покриваме со капак. Оставаме да се динста. Во поголем длабок сад го ставаме кајмакот. Го матиме со жица за матење. Во кајмакот додаваме малку брашно. Со црпалка во садот додаваме од течноста од тенџерето. Мешаме со жицата. По потреба додаваме уште малку брашно. Потоа размешаниот кајмак го додаваме во тенџерето на оган. Го тргаме тенџерето од оган. Чинијата за сервирање ја украсуваме со листови зелена салата. Од едната страна на чинијата скалесто ги сервираме шницлите. Од другата страна на чинијата го сервираме зеленчукот. Со лажица шницлите ги преливаме со сосот во кој се подготвуваа. Магдоносот ситно го сечкаме. Со ситно сечкан магдонос го наросуваме Јунешкото во кајмак.
dalila
Govedski rolnichki
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1111_rindsroulade.jpg[/img] potrebno e: 4 shnicli od govedsko meso(pogolemi) 2 morkovi 2 zholti piperki 100gr dimena slanina 3 kiseli krastavichki 5-6 lazhici zejtin 2 ravni lazhici brashno 1/2 chasha kisela pavlaka 5 lazhici technost(supa) 2 lazhici senf sol, biber, brashno za posipuvanje Shniclite se stavaat pomegju dva najlona i dobro se lupaat so chekanche za meso.Kraevite na shniclite se zasekuvaat malku so ostar nozh, se posoluva, pobiberuva i nanesuva malku senf.Slaninata i krastavichkite se seckaat na tenki traki(okolu 4mm) piperkata i morkovot na kockici i se redat preku senfot. Se vitkaat rolnichki, pricvrstuvaat so chachkalici i se uvalkuvaat vo brashno. Na zagrean zejtin se proprzhuvaat rolnichkite i se vadat na tanjir.Na zejtinot kade shto se przhele rolnichkite se proprzhuva sitno iseckan kromid, dodava brashno, zaliva so so supa, promeshuva, se spushtaat rolnichkite. Se poklopuva i na smalena temperatura se dinsta okolu saat i pol. Koga dinstanjeto e zavrsheno, se vadat rolnichkite, vo sosot se dodava kiselata pavlaka i ako e potrebno 1 lazhica brashno. Dobro se promeshuva i se ostava ushte 1-2 minuti da se vari i se trga od ringlata.Od rolnichkite se trgaat chachkalicite, stavaat na tanjir i se posipuva sos okolu niv. Mozhat da se sluzhat uz kompir-pire, varena testenina domat ili krastavica-salata.
dalila
Balkanska kralica
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1077_janija.jpg[/img] sostojki: 1kg jagnetina ili teletina 1kg kromid 2 zeleni piperki 2 lazhici seckan magdanos luk 2 lazhici zejtin sol, biber 250ml belo vino 1 sholja voda Mesoto (celo parche0 se mie, prosushuva so kujnaska krpa, posoluva i shpikuva so luk.Shpikuvanoto meso se stava vo zemjen sad.Kromidot se ljushti, secka i so nego se pokriva mesoto.Vo eden sad se mesha piperkata(iseckana), magdanos, malku biber sol i vino.Na sve ova se dodava ushte i kafena sholjichka voda i zejtin.So pripremeniot rastvor se zaliva mesoto, poklopuva sadot i stava da se peche.Se peche na 180°C okolu chas i polovina, vo zavisnost od shporetot. p.s. poklopecot za vreme na pechenjeto ne treba da se otvara.
dalila
Shicli vo sos od whisky
[img]http://www.turbo-kuvar.com/img2/odrezak-u-umaku-od-whiskya.jpg[/img] potrebno e: 900gr teleshki shnicli so debelina 2cm zejtin za przhenje 4-6 lazhicci whisky 0,5l teleshka bistra supa 2 lzhici zelen biber vo zrna 1,5dl kisela pavlaka sol, biber Od shniclite se odstranuva vishokot na masnotija.Se premachkuva tavata so zejtin i se zagreva na jak ogan.Koga zejtinot dobro kje se zagree, se stavaat shniclite i przhat od dvete strani po 3 minuti sekoja.Se preliva mesoto so whisky i se prexhi ushte nekolku minuti.Shniclite se vadat i se chuvaat na toplo.Vo tavata se dodava govedskata supa, potoa se dodava zeleniot biberi pavlakata.Se posoluva, pobiberuva i vari nekolku minuti, postojano meshajkji.Vo sosot se dodava masnotijata od prezhenoto meso i se vari sve zaedno ushte nekolku minuti.Sososot se prelivaat shniclite i posluzhuva.
dalila
Teleshko pechenje vo beshamel sos
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/teletina-besamel-sos.jpg[/img] potrebno e: 1kg teletina za pechenje 3 lazhici vinjak 2 glavici kromid magdanos 3 lazhici zejtin 4 karanfilchinja pomala shipka cimet 6 zrna biber 500ml mleko biber 2-3 lazhici gustin Potrebno e mesoto da se izmie i da se protrie so solta i vinjakot.Kromidot se ljushti i secka, magdanosot mie, chisti i secka sitno. Zejtinot se zagreva vo sad za pechenje i mesoto se proprzhuva od site strani se dodeka ne se zacrveni. Potoa se dodavaat cimetot i biberot.Meshajkji poleka se doliva mlekoto, sadot se pokriva i na slab ogan se dinsta okolu saat i polovina. Se vadi mesoto i ostava na toplo mesto.Sokot od pechenjeto se pasira, umeshuva gustinot, provaruva za da sosot se zgusne, po vkus se zachinuva so sol i biber.Mesoto se seche na ubavi parchinja, po zhelba mozhe da se sluzhi so vareni brokuli,domat i varena testenina.
dalila
Teleshki paprikash
[img]http://www.inet.co.yu/kuvar/s/n-z/teleci-paprikas.jpg[/img] potrebno e: 800gr teleshki but 100ml belo vino 1 ljuta feferonka 500gr kompiri 100ml sok od domati 2 cheshninja luk 1 lazhica vegeta 2 lazhici crven piper 50ml zejtin 250gr kromid Na zagrean zejtin se przhi sitno iseckaniot kromid, se dodava teletinata iseckana na parchinja pa zaedno se dinsta. Sadot go trgame od ogan, dodavame crven piper, vegeta, iseckan luk, iseckana feferona i se naliva vrela voda(okolu 800ml).Se promeshuva, sadot vrakja na shporet i prodolzhuva da se vari pokrieno na umeren ogan. Koga mesoto skoro kje omekne, se dodava iseckan na kocki kompirot i vari ushte 15-tina minuti. Pred kraj na gotvenjeto se dodava vinoto, sokot od domati, 200ml vrela voda i ushte kratko se provaruva.
dalila
Bamji na Makedonski nachin
Produkti za 5 lica: 700gr jagneshko meso 500gr bamji 200gr kromid Maslo 1 lazhichka brashno 1 lazhichka crven piper Magdanos, sol 5 dl kiselo mleko Ischistenite bamji se prelivaat soladna voda i se ostavaat da stojat okolu 30 minuti. Za toa vreme se proprzhuva sitno iseckaniot kromid na maslo, se dodava mesoto iseckano na pogolemi parchinja i zaedno prodolzhuva da se przhi. Kon isprzhenoto meso i kromid se dodava brashnoto, malku se zaprzhuva pa se dodava crveniot piper, magdanosot i iscedenite bamji. Jadenjeto se posoluva, se naleva malku voda i vo pokrien sad se peche vo rerna na umerena temperature.Pred karajot, se otkriva sadot i jadenjeto se peche ushte desetina minuti za da dobie boja. Se sluzhi so kiselo mleko.