Македонците во Австралија се разединети
Македонците во Австралија се разединети
dejan Македонците во Австралија и Нов Зеланд се распнати на духовен крст. Епархијата на Македонската Православна Црква на Австралија и Нов Зеланд на чие чело од 1997 година е владиката Петар со години се тужи со здружението именувано како Македонска православна црква за Австралија. Судските процеси се водат по австралиските судови за да се утврди сопственоста на црквите и приходите од нив. Досега по судови се потрошени четири милиони австралиски долари, а заедницата има штета од уште десет милиони долари. Владиката Петар вели дека од дваесетте црковни општини во Австралија и Нов Зеланд, седум не прифаќаат да работат според црковните закони на МПЦ и затоа работите мора да се решаваат на суд. Во македонските цркви во Австралија има годишен обрт од 300 илјади долари. По доаѓањето на владиката Петар за поглавар на австралиската епархија тој сакал да управува со приходите и имотот, што за австралиските македонци кои ги граделе црквите е неприфатливо. Затоа Mакедонците од седум црковни општини во Австралија пред четири години формирале Здружение наречено Македонската Православна црква за Австралија за како што велат за да го заштитат имотот од владиката Петар. И двете страни во судскиот спор се обвинуваат меѓу себе дека се расколници на македонската црква. Здружението на Македонската православна црква за Австралија сега е во апсурдна ситуација. Тие очекувааат судска одлука во која австралискиот суд ќе потврди дека на континентот непостои Mакедонска православна црква. Тие се согласуваат со оваа одлука само за да си го заштитат имотот од владиката Петар. Необично е што поглаварот Стефан и Светиот Архиерејски Синод само ја набљудуваат повеќегодишна криза во австралиската епархија додека нашата црква ги губи верниците и идентитетот. За нив изгледа се е во ред. (24.07.2005) Zhalno e sto kako eden narod nemozeme da se slozhime
mafisKumA INSIGHT TRANSCRIPT - SBS Unorthodox Church As another Orthodox Easter approaches, the Macedonian Orthodox community has little to celebrate. It's been caught up for years now in a bitter and protracted dispute that's divided Australia's Macedonian community. Well, that dispute finally came to a head today in a Sydney courtroom. Some local members of the Macedonian Orthodox Church have refused to accept the authority of the mother church back in the former Yugoslavia. The resulting court case has been fought over church law, community pride, and, of course, money. KIRA CIREVSKI, ST PETKA’S (Translation): Bishop Petar made a grab for our community because the property of the community in Australia is worth around $50 million to $60 million. At his house in suburban Melbourne, the churchman at the heart of this dispute, Bishop Petar Kareski. He came from Skopje to head the Macedonian Orthodox Church in Australia. His mission is to wrest control of breakaway churches from the migrants who set them up in the first place. BISHOP PETAR KARESKI (Translation): The problems lay in the way the churches were organised here from the start. Namely, the problems lay in the fact that the church committees had more power than is allowed by church laws. Bishop Petar wants to kerb the power of the local church committees but not through prayer or the pulpit - he's pursuing them through the Australian courts. I'm not suing the parishioners. BISHOP PETAR KARESKI (Translation): I'm suing the people who do not respect the church laws and oppose them. It's not just St Petka’s in Sydney. There are 12 rebel churches and the bishop has cases in Perth, Adelaide and Newcastle. He's already been to court twice in Victoria. FATHER NAUM DESPOTOVSKI (Translation): When Petar runs out of people to sue, he'll probably sue Jesus as well. Money, assets, wealth. These are in his soul. The cross of Christ is not in his soul. Bishop Petar is suing five members of the breakaway church and their priest Father Despotovski for control of the church and $3 million worth of assets. http://news.sbs.com.au/insight/archive.php?daysum=2003-04-17#
toni_a da go prefrlime topicot na politika ili kaj mene(Biznis) ??? eve da vidime sto ke kazhat drugite...
f9 Imashe edna "Petre pushti rogovi",ama shto da se pravi. Crkvite vo Avstralija si bea organizirani kako crkovni opshtini i taka bea registrirani.Petar koga dojde vladika gi pobara crkvite na svoe ime,a ne na ime na crkvata Makedonska.Vo kapitalizmot pravno lice e pravno lice.Toj barashe da se utvrdi kako pravno lice. Istorijata na Makedoncite i ne e bash sjajna koga e vo prashanje zashtita na sopstvenosta.Vo Melburn ogromna crkva izgradija Makedoncite i zaradi takvi manguplaci denes e taa Bugarska.Bugari nema,crkvata e prazna-bez narodot koj platil za nea.Poucheni od toa tie ovoj pat mu se sprotivstavija na vladikata. Vo toj moment koga se vide veke deka ke se izostrat odnosite sinodot trebashe da go povleche Petar.Toj i den denes e vladika za ovie podrachja.Garancijata za idninata na Makedonskite pravoslavni crkvi vo Avstralija e i mora da bide Makedonskiot narod organiziran niz crkovnite opshtini.Vidovme shto shteta mozhe da napravi eden odrod.Za razlika od Makedonija,vo Avstralija takvite popustlivi greshki mozhat da ja ostavat Makedonskata zaednica bes svoja crkva ako dobro se poglednat zakonite vo Avstralija.Vladikata Petar i negovata Vrana skapo ja koshtaat Makedonskata Pravoslavna crkva.
Thunder from down under
quote:
Originally posted by f9
Imashe edna "Petre pushti rogovi",ama shto da se pravi. Crkvite vo Avstralija si bea organizirani kako crkovni opshtini i taka bea registrirani.Petar koga dojde vladika gi pobara crkvite na svoe ime,a ne na ime na crkvata Makedonska.Vo kapitalizmot pravno lice e pravno lice.Toj barashe da se utvrdi kako pravno lice. Istorijata na Makedoncite i ne e bash sjajna koga e vo prashanje zashtita na sopstvenosta.Vo Melburn ogromna crkva izgradija Makedoncite i zaradi takvi manguplaci denes e taa Bugarska.Bugari nema,crkvata e prazna-bez narodot koj platil za nea.Poucheni od toa tie ovoj pat mu se sprotivstavija na vladikata. Vo toj moment koga se vide veke deka ke se izostrat odnosite sinodot trebashe da go povleche Petar.Toj i den denes e vladika za ovie podrachja.Garancijata za idninata na Makedonskite pravoslavni crkvi vo Avstralija e i mora da bide Makedonskiot narod organiziran niz crkovnite opshtini.Vidovme shto shteta mozhe da napravi eden odrod.Za razlika od Makedonija,vo Avstralija takvite popustlivi greshki mozhat da ja ostavat Makedonskata zaednica bes svoja crkva ako dobro se poglednat zakonite vo Avstralija.Vladikata Petar i negovata Vrana skapo ja koshtaat Makedonskata Pravoslavna crkva.
na koj narod be? toni_a vo pravo sho veli da se prefrli temava vo biznis, zoshto toa e samo nishto drugo,privatni se crkvite vo Avstralia, pred mene vo Footscray vo sv.Ilija imam gledano kako go plukaja Petar i peder mu vikaja ,sramota e toa, ama dolari se vo prashanje Dali zasluzhuvaat nekoj takvi sho nemaat nikakva pocit sprema vladika da upravuvaat so crkva makedonska? Gazda na crkva da bidish ,gospod da izigravash neshto ne e vo red tuka so nekogo
f9 Некој извадоци... Се почна со кооптирањето на владиците Наум и Јован по иницијатива на Петар во Светиот архијерејски синод на МПЦ. Истовремено Петар предизвика раскол и во Австралиската епархија. Сигурно дека ни ова не беше случајно. Имено, на заговорниците за укинување на МПЦ им беше добро познато дека најголемиот дел припадници на Австралиската епархија се чесни македонски патриоти, кои својот патриотизам досега безброј пати јавно го покажаа (меѓу другото и со организирањето на масовни демонстрации пред грчките претставништва во Австралија, со многубројни хумани манифестации и сл.). Затоа, оваа епархија требаше да се "смири". За таа цел, Петар ги побара нивните имоти (иако тие редовно плаќаа данок на МПЦ), знаејќи дека на тој начин најлесно ќе ги револтира овие наши сонародници и ќе ги отстрани од МПЦ. Македонците од Австралија, секако дека не ги дадоа своите имоти, по што почнаа бескрајните и прескапи судски процеси кои доведоа до отцепување на овие австралиски македонски православни општини од МПЦ (што веројатно и му беше цел на Петар, за да немаат денес официјално право и тие да го кренат својот глас против разнебитувањето на МПЦ, штом веќе се отцепија). Нашата јавност овде не беше добро информирана за судирот во Австралиската епархија и повикувајќи се на "почитта" спрема Петар (кој, сепак, е каков-таков владика на МПЦ) нашите медиуми речиси безрезервно застанаа на негова страна. Соопштенијата и аргументите на македонските православни црковни општини од Австралија овде се бојкотираа и исклучиво се пренесуваа ставовите на Петар (иако зад МПЦО во Австралија стојат десетици илјади Македонци). За среќа, сега Петар ја симна својата маска (преку неговиот потпис за укинување на МПЦ), па крајно време е и македонските православни општини од Австралија да го добијат заслуженото место барем во нашите медиуми. Практично, ако Петар успееше да им ги одземе имотите, тие во догледно време можеа да станат сопственост на Српската црква. Александар Донски -Би сакал да кажам дека на поделбите во Црквата, во дијаспората се гледа како на инструментализација од поглаварите на МПЦ. Го гледате оној циркус што се случува во Австралија. Видете, Македонците од Канада и од Америка, не им дозволија такво нешто да направат владиците и таму! Не знам како се случи ваква грешка со дедо Петар, која е наследена уште од дедо Михаил, кој беше една неодредена личност. Но, не смее да се заборави дека со благослов на овој поглавар, Петар, Јован и Наум станаа потписници на декларацијата или договорот во Ниш, а сега изигруваат патриоти. Но, во услови кога Црквата е комплетно партизирана и под целосно влијание на ВМРО-ДПМНЕ, ништо не треба да нў чуди! -Владо Ралев Според австралиските закони МПЦ не може да се јави како сопственик на имот во таа држава, затоа што не е регистрирана како инкорпорирана организација. Затоа јас, како надлежен за австралиската епархија, стојам како потписник и чувар на црковниот имот во Австралија", г. Петар Според словото на Уставот на МПЦ, имотот на црковните општини, а со тоа и на епархијата, му припаѓаат на народот што го создал тој имот. Истапите на владиката не можеа да не повлечат и судири во црковниот врв на МПЦ. Поделбата е класична - два табора и тешки квалификации. Митрополитот Петар е на тапет поради наводните тајни контакти со српски и со грчки владици, докажани непријатели на Македонија - епископите Лаврентие, Иринеј, Јован, леринскиот владика Августинос, во кои, според тврдењата на неговите противници, заговарал приклучување на МПЦ и на СПЦ. Тука се и обвинувањата за злоупотреби во епархијата, за кражби на црковни икони и реликвии, за омаловажување на поглаварот, за ракополагање свештеник од друга вера, за прогонување свештеници од епархијата, за палежот на конаците во манастирот "Трескавец". Тогашниот поглавар на МПЦ, архиепископот г.г. Гаврил, изјави дека "контактите на владиката Петар со Српската и со Грчката црква се работа на државата и на нејзините служби, а не само на црквата", додека тогашниот политичар Љубчо Георгиевски јавно се прашувал "до кога ќе се штитат предавниците на Македонија", а Бранко Црвенковски изјавил дека "ако некој работи против својата црква и својот народ, за него не треба да се зборува". На конференцијата за печатот што ја одржа митрополитот Петар, тој призна дека е виновен за грешката со хиротонисувањето на одметникот Јован