Nova kockarnica
Nova kockarnica
cabrini Во црквата Св. Димитрија во Скопје на влезот на Старата Чаршија е отворен киоск на Лотарија на Македонија. Киоскот се наоѓа во внатрешноста на дворот до оградата на влезот од црквата.
cabrini Глетката е чудна и жалосна и мислам дека сето ова е срамно.
Christian zosto e sramno?
cabrini ЗОШТО? Ајде да размислиме малку зошто? 13 Nablizuvashe judejskata Pasha koga Isus se iskaci vo Erusalim. 14 I vo Hramot gi najde kako sedat tamu prodavacite na volovi, ovci, gulabi i menuvacite na pari. 15 Napravi kamshik od jaziwa i gi istera site od Hramot, zaedno so ovcite i volovite. Na menuvacite im gi isturi parite i im gi prevrte masite. 16 A na onie shto prodavaa gulabi, im rece: "Ova iznesete go odovde! Ne pravete trgovski dukjan od Domot na Mojot Tatko!" 17 Negovite ucenici se setija deka e napishano: "Ke Me izede revnosta za Tvojot Dom ." (Jovan 2:13-17) ODIME PONATAMU: 15 Potoa pak dojdoa vo Erusalim, i koga vleze vo Hramot pocna da gi brka site shto kupuvaa i prodavaa vo Hramot. I im gi prevrte masite na menuvacite na pari i tezgite na prodavacite na gulabi. 16 I ne dozvoluvashe nekoj da nosi kakov-gode sad niz Hramot. 17 Potoa gi poucuvashe, velejki im: "Ne e li napishano: 'Mojot dom ke se narece Dom na molitva za site narodi?” (Marko 11:15-17) AJDE USTE MALKU: 12 Togash Isus vleze vo Hramot i gi istera site shto kupuvaa i prodavaa vo Hramot, pa im gi prevrte masite na menuvacite na pari i tezgite na prodavacite na gulabi, 13 i im rece: "Napishano e: 'Mojot Dom ke bide narecen Dom na molitva', a vie go napravivte razbojnicko duvlo." (Matej 21:12-13)
cabrini Мислам дека е јасно ЗОШТО е срамно. Ако е некој христијанин треба да се замисли како тоа во двор на една црква каде почиваат двајца владици на МПЦ, која е една од најстарите цркви во Скопје постои една коцкарница. И да се запраша за нашиот однос кон духовното, кон културното наследство... итн итн.
angel cabrini jas velam deka e "nizok udar" ova. Ti go ja objasnuvas nedopustenosta od religiozen aspekt. Jas taka neznam ama od politicko-ekonomski ke kazam deka e "nizok udar" zatoa sto sekoj vernik barajki ja utehata za sebe, spasenito na svojata dusa, pa i resavanjeto na ovozemskite problemi ke pomisli deka ako kupi loto talon od dvorot na crkvata ke go prato poveke sreka vo dobivanjeto na dobivki. Da se profitira na taa lakovernost na vernicite ne e fer. Ne e fer sto crkvata go dozvoluva toa so davanjeto na kioskot na Lotarija pod kirija.
Christian
quote:
Мислам дека е јасно ЗОШТО е срамно.
ne. ubavo sto citirase biblija ama pak ne znam oti ova te voznemiruva.
quote:
Mojot dom ke se narece Dom na molitva za site narodi
koj e toj dom?
OooOo
quote:
Originally posted by cabrini
Во црквата Св. Димитрија во Скопје на влезот на Старата Чаршија е отворен киоск на Лотарија на Македонија. Киоскот се наоѓа во внатрешноста на дворот до оградата на влезот од црквата.
Eeeeee pa kasnite be ... ne ste u trend. Skoro site crkvi niz dijasporata odamna se pretvoreni vo sali za Bingo.
cabrini Ако не ти е јасно зошто е срамно, тогаш ми е тешко да ти објаснам, штом не ти е доволно она што пишува во Евангелијата чисто и јасно. Ако тебе не те вознемирува, тогаш по некоја твоја логика утре ако државата легализира јавни куќи не би имало проблем и нив да ги ставиме во дворовите на црквите. Би правеле профит, би плаќале кирија и сите би биле задоволни по некоја логика. А ме вознемирува премногу затоа што е тоа црква која треба да биде прибежиште за спасение на луѓето, а не да установа која треба да печали и прави бизнис од коцкарници. Ако Исус е причина поради која живееш, зарем неможеш и ова да го разбереш? Зарем неможеш да разбереш дека едно со друго не оди? Барем почит да се покажеше кон оние владици кои почиваат тука? Да се покажеше почит кон црката која некогаш беше соборна за град Скопје, а не да се претвара во трговски центар. Малку ли е да се тргува од Светите Тајни (да се наплаќаат тарифи за крштевки, венчавки, погреби) уште ова ли требаше? Које е тој дом? Црквата во Новиот Завет, а синагогата во Стариот Завет. Нека не те зачуди утре кога некој ќе не напаѓа и ќе ни се смее за кафеаните на Св. Наум во Охрид, за кафеаната на Св. Пантелејмон во Скопје (каде наместо монашки живот постојат свирки и луди журки), за лотаријата во Св. Димитрија, за панаѓурот пред црквата Пресвета Богородица во Скопје. Се е тоа одраз на нашиот однос кон светото и духовното, кој треба да биде осуден. Ако не си го смениме односот кон ваквите девијации, тогаш нема ништо од нашата историја, од нашата култура, од нашиот идентитет. Наплаќаме карти за влез во Св. Наум, Св. Софија, Св. Спас итн... и се однесуваме кон нашите светилишта како кон музеи и бизнис центри, а не како кон духовни храмови. Што е тоа? Каков е тој однос кон нашите богатства? Каде е тука нашата духовност? Се однесуваме кон сето ова како кон мртви споменици а не како кон нешто свето. Бог да не е напомош. Се надевам дека ме разбра од каде таа вознемуреност, почитуван Christian. Поздрав.
RaGeAnGeL e pa ako odime taka ondak krshtevki svadbi pogrebi sve mora da se free...namesto sekoj pop da si imat tarifa po koja ke si naplakat
Christian
quote:
Барем почит да се покажеше кон оние владици кои почиваат тука?
kako moze da ocekuvas jas da gi pocituvam koga oni sami ne se pocituvaat.
quote:
А ме вознемирува премногу затоа што е тоа црква која треба да биде прибежиште за спасение на луѓето, а не да установа која треба да печали и прави бизнис од коцкарници.
so ova se slozuvam.
quote:
Малку ли е да се тргува од Светите Тајни (да се наплаќаат тарифи за крштевки, венчавки, погреби) уште ова ли требаше?
nema razlika pomegu ovie raboti i kioskot.
quote:
Које е тој дом? Црквата во Новиот Завет, а синагогата во Стариот Завет.
Ako ova go razbiras togas ne bi trebalo da si voznemiren za ova sto se slucuva vo sv.dimitrija
quote:
Нека не те зачуди утре кога некој ќе не напаѓа и ќе ни се смее за кафеаните на Св. Наум во Охрид, за кафеаната на Св. Пантелејмон во Скопје (каде наместо монашки живот постојат свирки и луди журки), за лотаријата во Св. Димитрија, за панаѓурот пред црквата Пресвета Богородица во Скопје.
vo sto veruvas toa i ke pravis.
quote:
Ако не си го смениме односот кон ваквите девијации, тогаш нема ништо од нашата историја, од нашата култура, од нашиот идентитет.
ova nema nisto povrzano so crkvata.
quote:
Што е тоа? Каков е тој однос кон нашите богатства? Каде е тука нашата духовност?
jas ne znam kakva povrzanost se bogatsvoto so duhovnosta.
cabrini
quote:
Originally posted by Christian
quote:
Барем почит да се покажеше кон оние владици кои почиваат тука?
kako moze da ocekuvas jas da gi pocituvam koga oni sami ne se pocituvaat.
quote:
Не те нападнав лично тебе. Значи поентата беше дека не е убаво да се прават вакви работи на место каде се погребани двајца владици.
quote:
Малку ли е да се тргува од Светите Тајни (да се наплаќаат тарифи за крштевки, венчавки, погреби) уште ова ли требаше?
nema razlika pomegu ovie raboti i kioskot.
quote:
Заклучоков ти е ОК. Само поентата ми е што одиме на се полошо. [quote]Ако не си го смениме односот кон ваквите девијации, тогаш нема ништо од нашата историја, од нашата култура, од нашиот идентитет.
ova nema nisto povrzano so crkvata. [quote] Има и тоа како врска. Црквата многу му дала на овој народ. Поради Црквата останал она што е. Инаку би бил безличен, потурчен или незнам што. [quote] Што е тоа? Каков е тој однос кон нашите богатства? Каде е тука нашата духовност?
jas ne znam kakva povrzanost se bogatsvoto so duhovnosta.
Зборувам за духовни богатства.
Christian
quote:
Само поентата ми е што одиме на се полошо.
vo pravo si, ama ne gubi nadez. Isus vo Makedonija izdigna i uste novi ke izdiga hristijani za da Makeodnija stane hristijanska zemja povtorno. remember this Mat 16:18 And I tell you, you are Peter, and on this rock I will build my church, and the gates of hell shall not prevail against it.