Za Rusko-grcki predlog za Makedonija
Za Rusko-grcki predlog za Makedonija
ZooGraf http://www.maknews.com/html/articles/donski/donski.html 1829 godina. Otomanskoto carstvo se raspagja i toa e jasno na sekogo, posebno na Rusija. Sto da se pravi so Evropskiot dela na Turcija Grckiot predlog: 1. Dachia (which consisted of the principalities of Moldavia and Vlachia, i.e. the closest territories to present day Romania and Moldavia); 2. Serbia (which consisted of the territories of the then Serbian State, along with parts of the territories of Bulgaria and Bosnia); 3. Macedonia (which consisted of the entire territories of the then Rumelia together with the surrounding islands, i.e. the entire territory of ethnic Macedonia and parts of today’s Bulgaria, Thrace and Thessaly); 4. Epirus (which consisted of the territories of upper and lower Albania); and 5. Greece (with the name “Territory of the Hellenes”, which consisted of the territories south from the river Pena in Thessaly including the city Arta and the entire Archipelagos). Ruskiot kontra predlog: 1. Greece (with the Archipelagos, Samos and Crete); 2. Macedonia (together with the northern part of Albania and part of Thrace up to the river Maritsa); 3. Serbia (together with Bosnia), for which he asked to become a protectorate of the Great Powers; and 4. The Territories of Moldavia, Vlahia and Bulgaria (as one state), to become a protectorate of Russia. Bugarija ja nema nikade. Ova samo potvrduva kako lesno se kroele site tie granici vo Balkanot i delimicno objasnuva zosto deneska Balkanot e tolku "balkaniziran". Da se slucilo toa vo 19 i 20 vek ke imase Bugarsko a ne Makedonsko prasanje. Komiternata ke napravese eden Majski manifest kade se potvrduva postoenjeto na Bugarskata nacija. Posle slomot na komunizamot, orda na zakoraveni makedonski nacionalisti ke izvrsea invazija na site vasi Internet forumi i ke ve ubeduvaa deka ste vsusnost Makedonci, bidejki Bugarsko ime e samo anahronizam, bledi tragovi na nekoje si turkic empire...
Duhot na Vovata :).
ZooGraf Eve za poslednite 4 dena na forumot Makedonija na dir.bg novi 67 temi i 465 mislenja. [:0] Megju drugoto debati okolu ovaa diskusija: http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=maked&Number=1944681667&page=0&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1 Izgleda Bugarite povekje se zaintrigirani nego samite Makedonci... [:D] Opsesija teska e toa.
vignat ЦАРИГРАДСКАТА KOHФEPEHЦИЈA НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ АПРИЛСКОТО ВОСТАНИЕ ОД 1876 ГОДИНА Во 1875 година Бугарскиот Централен Револуционерен комитет зема решение за дигање на востание во бугарските земји. Използувајќи комитетите на Внатрешната револуционерна организација изградена од Васил Левски во април 1876 година востанието започнува, и ги обфаќа Централна Буга-рија /Копривштица, Панаѓуриште, Пештера, Брацигово/ и делови од Пиринско и Малешевско. Востанието е задушено со големи жестокости од турците и тоа принудува Великите сили да земат мерки за давање на слобода на Бугарите. По тоа прашање е свикана Цариградската дипломатска конференција. ЦАРИГРАДСКАТА KOHФEPEHЦИJA НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ Цариградската дипломатска конференција започнува во месец декември 1876 година. Учеству-ваат шестте европски Велики сили и Турција. Изработен е општ проект за давање автономија на Бугаpија. Се предвидува територијата населена со Бу-гари да се раздели на две области: Источна со центар Трново и Западна со центар Софија „со преовладешто Бугарско население". Сите представители на Великите сили ги примат така оцртаните гра-ници. Султанот го блокира решението и откажува да даде автономија за Бугарија. Тоа дава основа на Pyсuja да започне вojна со Турција, која завршува со потпишувањето на Санстефанскиот мировен договор на 3 март 1878 година. Договорот ги определува границите на Бугарската држава приближно по тие определени од Цариградската конференција. ИЗВАДОК ОД ПРОТОКОЛИТЕ НА ЦАРИГРАДСКАТА KOHФEPEHЦИЈA НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ОД ДЕКЕМВРИ 1876 ДО ЈAHУAPИ 1877 Г. 1-во. Ќе бидат образувани од долупосочените и согласно со приложената тук карта два вилаета... Источниот видает, кој ќе има за главен град Трново, ќе биде составен од санџаците: Русенски, Трновски, Тулчански, Врачански, Сливенски, Пловдивски /без Султалери и Ахчелеби/ и од казите: Кркларенска /Лозенградска/, Мустафапашавска /Свиленградска/ и Казалагачанска /Елховградска/. Западниот вилает, кoј ќе има за главен град Софија, ќе биде составен од санџаците: Софиски,Видински, Нишки, Скопски, Битолски /без две јужни кази/, еден дел од Серски санџак /трите северни кази/ и од казите Стумица. Тиквеш, Велее и Костур.