Георги Димитров - британски таен агент! ?
Георги Димитров - британски таен агент! ?
nemo Ako bil Georgi Dimitrov britanski taen agen dali mozel da bide i J.B. Tito?Kolku agenti imalo i ima na ovoj balkan koi rabotat za igrite na svetskite sili ? 09.11.2005 Бр. 13040 ИЗЛЕГУВА СЕКОЈ ДЕН ОСВЕН НЕДЕЛА Вечер СПЕЦ Георги Димитров - британски таен агент! ? Тврдењето што деновиве разбранува многу "духови" дека бившиот бугарски претседател Георги Димитров бил британски таен агент е базирано врз неодамна отвореното "историско досие" во Лондон. Тоа содржи елементи на неколку работни досиеја, што британските тајни служби ги воделе за некогашни водачи и учители на бугарскиот народ, пишува софиски "Стандард". На првите страници на една од папките има поштенски плик со фотографии на Димитров. Врз неа е напишана кратка забелешка од МИ1. Инаку, МИ1 е некогашен таен оддел на британското воено разузнавање, што се занимавал со дешифрирање на кодирани информации. Забелешката од збор до збор гласи: Георги Димитров ги користи имињата Ридолгф Јан Хедигер или Најдигер. Роден во Радомир, по националност Бугарин. Во документите се наведува дека Димитров работел како контраразузнавач од 1927, а од 1933 година одел во Велика Британија. Забележано е дека тајното досие на Георги Димитров е направено во април 1931 г. По неговото патување во Русија, во јули 1929 г. и во Франфурт на конгресот на Лигата против империјализмот, каде што беше избран во Извршниот комитет, како претставник на Балканот, во британското досие е запишано: "Веројатно се работи за истиот Георги Димитров, бидејќи тој беше и делегат на тајната конференција на контрашпионажната "Клетка" што се одржала на Босфор 1927 г." Во новооткриеното тајно досие има документи и за врските на Георги Димитров со македонската организација ВМРО-Обединета. Во 1935 и 1936 г. има повеќе тајни информации за Димитров "Дизраели". Нешто подоцна британските тајни служби до сите свои корисници доставуваат строго доверлива информација во која се вели: "Од различни причини ви напоменуваме дека во телеграмите и писмата, дури и кога се шифрирани, категорично е забрането да се користи името Димитров,
nemo
quote:
Originally posted by dejan
Sto barat taeni agenti na Balkanot?! Da ne krieme zlato??
Zemjata e povredna i od zlatoto?[;)][:D] Sferi i inteeresi. trojcata vo Jalta ne zabija vo kalta
dejan Sto barat taeni agenti na Balkanot?! Da ne krieme zlato??
Belomorec Ke bide insteresno i za Tito koga istoto ke go kazat.
nemo
quote:
Originally posted by Belomorec
Ke bide insteresno i za Tito koga istoto ke go kazat.
Prashanje e samo koga? i vo koja prilika i vreme kakva analiza ke napravat anglicanive.
achtung_panzer Ne bi veruval mnogu na ona shto kje go prochitam vo "Vecher", vprochem kako i pogolemiot del od makedonskite "mediumi" nezavisnosta ne im e jaka strana. Zoshto tokmu G.Dimitrov i zoshto tokmu sega se "vadi" dosie? Nekomu mu treba publicitet...
трендафил На Google и Google News не постои ваква вест. Во секој случај и до колку во еден период Димитров бил шпион, не значи дека останал и понатаму.