Македонскиот „БАЈКОНУР„ во Карпош IV ?!.
Македонскиот „БАЈКОНУР„ во Карпош IV ?!.
lav
quote:
И ПОКРАЈ ПЛОМБИРАЊЕТО НА ГРАДИЛИШТЕТО ВО ДОЛНО НЕРЕЗИ Минарето на џамијата се повисоко На градежните инспектори од Општината Карпош не им успеа да ја сопрат изградбата на џамијата во Долно Нерези и покрај пломбирањето на градилиштето и решението за прекинување на градежните работи. Верскиот објект веќе почна да го добива својот конечен изглед, а градежните работници изминативе денови работеа на минарето. Според деталниот план што наскоро треба да се усвои, максимално дозволената висина на објектите е 7,20 метри. Затоа не смеат да се градат минариња или други објекти што ја надминуваат оваа висина. Градоначалникот на Карпош, Андреј Петров, потврдува дека и покрај забраната, Исламската верска заедница (ИВЗ) продолжува да го гради верскиот објект. Тој вели дека инспекторите од Карпош постојано се на терен, но оти градежните работи се одвиваат навечер. - Преку ден нема градежни активности, но луѓето навечер ја градат џамијата. Ние секојдневно контролираме, но не можеме постојано да стоиме до објектот. Во интерес на луѓето што ја градат е да ги прекинат активностите, зашто наскоро ќе се донесе деталниот план за локацијата и ќе ги урнеме сите делови што ја надминуваат дозволената висина. Се што ќе се изгради таму, ќе биде според планот - вели Петров. Луѓето што живеат во близина на џамијата велат дека градежните работи се одвиваат и преку ден. Тие се револтирани зашто Општината не успева да ја спречи изградбата на верскиот објект, кој секојдневно станува се повисок. - Што е можно побрзо да ги преземете сите законски мерки против оваа дивоградба која секој ден е се повисока, без разлика на тоа кои се инвеститорите и каква функција ќе извршува. Во спротивно, очекувајте дека и ние, угледувајќи се на тие што ја градат, веќе нема да ги почитуваме законите и прописите за градба. Уште помалку ќе ги почитуваме вашите изјави, бидејќи тие до денес се покажаа само како празни зборови - пишува во писмото упатено до градоначалникот Петров, што во нашата редакција го испратија група граѓани од општината Карпош. Верскиот објект се гради меѓу куќите во Долно Нерези, зад слаткарницата "Рафаело". Локацијата на која сега се гради џамијата и припаѓа на ИВЗ, која тука неколку децении извршува верски обреди. Сегашното место привремено го добил пред триесетина години, кога била урната џамијата во Карпош 4 за да се изградат станбени згради. На ИВЗ и била ветена нова локација за верски објект, но привремената ја користи до денес. Според општинските власти, ИВЗ добила дозвола само за санација на верскиот објект. Но, таа почнала да гради нова џамија бидејќи поранешниот началник на Подрачната единица на Министерството за транспорт и врски им издал дозвола без да биде донесен деталниот план.
quote:
даут даути Боде очи дивоградбата или џамијата? Како да беше вчера, се сеќавам на еден наслов во весникот "Вечер", пред речиси 20 години: "Со експлозив против религијата!". Во него се пишуваше како било разнесено минарето на џамијата во селото Горна Арнакија (тогаш во општината Карпош). Насловот имаше емотивен навивачки набој од чисто идеолошки позиции. Демек, еве, како треба да се справуваме со "опиумот на народот"! Небаре ќе станеа класиците на марксизмот од гроб и да им кажат на општинарите, кои одлуките и препораките од ЦК ги спроведуваа во дело: "Браво, така треба!" (Авторот е новинар)
Кој сака може и лично нека дојде во Каарпош и сам нека се увери дека „космодромот„ е веќе ГОТОВ за „лансирање„ на ракетата...нели накитена со знамиња. пс Па каде ова го ИМА БЕ???? (Единствено тука ...во Маќедонија ...каде што и се возможни вакви специјаљитети викани и Балкански чуда)
трендафил Советот на општината Карпош изгласа измена на урбанистичкиот план со кој дивоизградената џамија стана легална. Треба ли да кажам дека мнозинство во советот имаат зависниците од ДУИ, СДСМ и ЛДП.
dejan pa p****aimaterina!!! Ne treba da kazes Trendafil, deka na nekoj toa ne mu se dopagja!! Mi se zgadi od ovie SDS, dzubrinja edni...pokvareni...ne gi razbiram. Gi plukat Makedoncite koj se borele za slobodna Makedonija....
intel Еинствена работа која ме разочарува е немоќта на опозицијата да биде вистинска ОПОЗИЦИЈА. Ги преќутуваат ваквите работи за да не добијат црвен картон за изборите догодина. Може да се одржи некој прес од 2 мин колку да се замачкаат очите на членството и толку-мукла Мара.
Jakov Da stavime edno KUPCE od golemite so kosmonauti i pravac u svemir...pijuuuu
dejan Samo vo Makedonija....toa ti e koga SDS se na vlast! I posle nekoj ke mi kazuva deka ke glasa za niv!!!
angel Леле луѓе, џамијата е до мене!
Great_Macedonian angel ti sovetuvam da napravis sto eden ohriganec ima napraveno vo Ohrid. Mu poknalo filmot od glasnata muzika na sosednata zamija pa coekot si nabavil pojacala- sekoj den koga zamijata pusta glasna muzika-ovoj pojacalata svrteni kon zamijata im gi pusta so uste poglasna muzika.
angel Имам професионална глава Динакорд и јаки профи звучки. Да им ги рокнам, А? Супер, ќе си добијам лудачка дијагноза па ќе можам да правам што сакам.
OooOo Djamii ima i na zapad, ama niedna nema tolkavi minarinja kolkavi sho se u Makedonija (barem ja ne sum gi videl do sega) i niedna nema zvuchki nadvor.
nemo
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
angel ti sovetuvam da napravis sto eden ohriganec ima napraveno vo Ohrid. Mu poknalo filmot od glasnata muzika na sosednata zamija pa coekot si nabavil pojacala- sekoj den koga zamijata pusta glasna muzika-ovoj pojacalata svrteni kon zamijata im gi pusta so uste poglasna muzika.
Od toa popametno nema posebno zurli i tapani plus gajda[:D][:D]
nemo Jas taka napraviv na eden sandzaklija prvo go trpev pustashe preglasna rok muzika, pa koga mu spishe negovoto dete jas ja treshtev. i toa samo ednash posle me gledashe na krivo no nemashe ich glasno si slushase covekot normalno kolku so se podnesuva[:D][:D][;)][^]
nemo
quote:
Originally posted by Jakov
Da stavime edno KUPCE od golemite so kosmonauti i pravac u svemir...pijuuuu
Dali ke ja izdrzat 6 G ps se vika vselena i kosmos neli se vseleni, pa!
Belomorec Инаку џамијата преставува воена труба. Тоа е место од кое се повикуваат сите муслимани дека фазата на населување може да започне и дека веќе просторот е освоен. НИе како христијанска земја според одредени мусломански учења сме во куќата на мечот, односно земја која треба да буде покорена, муслимизирана. Доколку на овие процеси одговорите космополитски тогаш имате 2 опции 1. Да станете муслиман 2. Да се отселите на друга планета На воен објект се одговара соодветно. Инаку да ве потсетам од конфликтот 2001 година. Џамијата се покажа како воен објект кој е отпорен на гранати и тешко орудие.Објект за повеќе намени. Место од кое се повикуваа терористите и им се задаваа задачи. Место од кое се пукаше на АРМ.
nemo
quote:
Originally posted by Belomorec
Инаку џамијата преставува воена труба. Тоа е место од кое се повикуваат сите муслимани дека фазата на населување може да започне и дека веќе просторот е освоен. НИе како христијанска земја според одредени мусломански учења сме во куќата на мечот, односно земја која треба да буде покорена, муслимизирана. Доколку на овие процеси одговорите космополитски тогаш имате 2 опции 1. Да станете муслиман 2. Да се отселите на друга планета На воен објект се одговара соодветно. Инаку да ве потсетам од конфликтот 2001 година. Џамијата се покажа како воен објект кој е отпорен на гранати и тешко орудие.Објект за повеќе намени. Место од кое се повикуваа терористите и им се задаваа задачи. Место од кое се пукаше на АРМ.
Razbudi se Kalesh Angjo
трендафил Јас изгледа сум навикнат на џамии. Окулу мојот стан има 4 само во поблиската околина (чиста квадрифонија). Додуше стари, од турско време. Кога ќе опне од секоја засилувач посилен од тој што Горан Бреговиќ го користеше на новогодишниот концерт е многу весело. Посебно во лето веднаш по изгрејсонцето. Постои закон за максимално дозволена бучава, само и тој како и другите закони не ги почитува никој. Сега ќе видиме дали ќе проработи македонскиот синдром и да почне иселувањето. Ниту еден Албанец не помислува да се сели ако во маалото има Македонци. А ние штом се досели еден Албанец веднаш помислуваме на селење. Како да сме ние малцинство. Во таков случај, најдобра е опцијата за размена на територии и население. Додека уште имаме нешто од Македонија. Мала дегресија. Имам пријател Албанец во Љуботен. Но тој не ми ја гарантира безбедноста доколку го посетам во селото. Уште помала е гаранцијата од страна на државата. Може да ни биде криво, но Албанците брзо ги завршуваат џамиите. Со или без дозвола, се`едно. Кај нас од црквата во Карпош нема ниту трага, свети Илија во населбата Јане Сандански е готова како карабина, но прашање е кога ќе се вообличи во црква. Со свети Никола во Скопје Север таква е ситуацијата со години. Можеби е проблемот во тоа што данокот што го плаќаат Албанците на својата ај да кажам организација, а не држава, се користи поефикасно и не го делат со другите во Македонија. Дали во оваа џамија (и другите) не инвестирала и Македонија со давањето на бесплатна струја, вода, РТВ претплата и други јавни давачки на верниците што ја финансираат? Бидејќи секојдневно во моето маало гледам џамии, со сигурност можам да тврдам дека минарето во Нерези ја има достигнато својата максимална висина. И можам да се кладам дека ќе остане. Без разлика дали е изградено со дозвола или без. Тоа е патот по кој ДУИ, СДСМ и ЛДП не водат во ЕУ.
dejan Za zhal...toa e sve vistina Trendafil:((( Neznam do koga nie Makedonci ke dozvolime toa sve....
lav
quote:
Originally posted by dejan
Za zhal...toa e sve vistina Trendafil:((( Neznam do koga nie Makedonci ke dozvolime toa sve....
Се додека има живи и (притоа) читави ептен „мудри„ политичари ....кои ги препознавате дури и овде односно нивните апологети(поддржувачи) и безрезервни гласачи.
SLaCk Nashite crkvi se gradat sporo bidejki se gradat so samopridones.Dzamiite se gradat so valkani pari i so finansiranje od Saudiska Arabija.
lav
quote:
Originally posted by SLaCk
Nashite crkvi se gradat sporo bidejki se gradat so samopridones.Dzamiite se gradat so valkani pari i so finansiranje od Saudiska Arabija.
Делумно (77%) со вас се согласувам ...почитуван колега форумски ....со една мала додавка во вид на „кратко„ прашање упатено до вас лично ...на пример од типот на: КОЈ ГО Е ТОВА НАПРАВИЛ (дозволил-де да така „фунционира„ , а!?) ?. Благодарам
concrete Pa lav jas bev zagovornik na trupec i sekira za ova "drzavnicive" dosegasni, (so isklucok na Sekernata vo manastir)....ama bas ke go pobaram PRIRACNIKOT od Ivo Andrik , kade , ako dobro se sekavam edna druga, izgleda po soodvetna i po delotvorna metoda e detalno opisana !!!!
lav
quote:
Originally posted by concrete
Pa lav jas bev zagovornik na trupec i sekira za ova "drzavnicive" dosegasni, (so isklucok na Sekernata vo manastir)....ama bas ke go pobaram PRIRACNIKOT od Ivo Andrik , kade , ako dobro se sekavam edna druga, izgleda po soodvetna i po delotvorna metoda e detalno opisana !!!!
Предпоставувам оти мислиш на КАТИЉФЕРМАНОТ , и „подарокот„ кој во себе секојпат го содрж(ел)и. пс А можеби ..и секако типично за Македонците ќе мора некој стално да им одговара на (предпоставувам) наредното прашање....дали ВИЕ ќе давате ЈАЖЕ или ние сами (од дома) ќе треба да си го донесеме???
трендафил Не е ли „праведно“ (според Библијата на актуелната власт, Рамковната спогодба) на една џамија да има три цркви. Или „праведноста“ се спроведува само кога тоа е против Македонците. На страна што јас лично Рамковната ја сметам за навредлива за Албанците, со кои истите се прогласени за хендикепирани па затоа им требаат привилегии. Но кога нешто веќе се спроведува, треба да се спроведе целосно.
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Не е ли „праведно“ (според Библијата на актуелната власт, Рамковната спогодба) на една џамија да има три цркви. Или „праведноста“ се спроведува само кога тоа е против Македонците. На страна што јас лично Рамковната ја сметам за навредлива за Албанците, со кои истите се прогласени за хендикепирани па затоа им требаат привилегии. Но кога нешто веќе се спроведува, треба да се спроведе целосно.
Синојка и тоа на Канал5 во ЈАВНА ЕМИСИЈА градоначалникот на Карпош беше практично ставен во ситуација да упаѓа директно и без тронка на дотогаш покажаната негова „култура„ (молчење-де) , на прашањето за „ракетата„ диво „инсталирана„ во средината на населбата густо населена со Македонци и тоа во КарпошIV ...мнооооогу блиску до густо населени згради и кули. Па наздравје комуњари ....малку ви беше...СИ ГО БАРАВТЕ како Вие така и Градоначалникот кој е нели ЕДИНСТВЕН во градот со ПЕТОКАРАКА на челото , разбира се.
lav
quote:
Originally posted by intel
Еинствена работа која ме разочарува е немоќта на опозицијата да биде вистинска ОПОЗИЦИЈА. Ги преќутуваат ваквите работи за да не добијат црвен картон за изборите догодина. Може да се одржи некој прес од 2 мин колку да се замачкаат очите на членството и толку-мукла Мара.
Држи се до темата односно суштината нејна а тоа е ДИВОИЗГРАДЕНАТА ЏАМИЈА и нејзиното влијание на твојата иднина..но и на мојата ...ај да не кажам и НАШАТА ...оти најверојатно немаме НИШТО заедничко иако би требало да има макар и минимум македонштина. Оти ова стално другому го ПРОПОВЕДАШ ОВДЕ..нели?
трендафил Пред стоковната куќа Илинден ќе се подигне споменик на Скендербег. Пред ова споменик подигнат на некоја личност е на мајка Тереза. Не ми пречи ниту едниот ниту другиот споменик, туку тоа што во Скопје се подигаат само споменици на Албанци. А нема поголем споменик на ниту еден Македонец. Посебно ми пречи што немаме споменик на ниту еден Македонец качен на коњ. А такви споменици, со свој голем човек качен на коњ има во сите градови низ светот. П.С.: Споменикот на Скендербег ги има добиено сите дозволи и нема да биде дивоградба.
dejan [V]
OooOo
quote:
Originally posted by трендафил
Посебно ми пречи што немаме споменик на ниту еден Македонец качен на коњ.
Pa kako mozhe konj konj da java? Takov spomenik jas nemam sretnato do sega.
SLaCk kako ne si videl odi na plostadite vobelgrad i Sofija ke vidis i vo Tirana isto.
OooOo Ja gledam lugje kacheni na konj, a ne konji na konj. Ban Jelacic u Zagreb -> [url="http://www.zagreb-touristinfo.hr/pix/atrakcije/Ban_J._Jelacic~Ban_J._Jelacic_Monument.jpg"]tuka[/url] Trg Republike u Belgrad -> [url="http://www.belgradeinsideout.com/Republic-square-Belgrade.jpg"]tuka[/url] Skenderbeg vo Tirana -> [url="http://www.donaldstark.co.uk/photos/tirana/020816e.JPG"]tuka[/url]
SLaCk Ban Jelacic go pocituvam ama drugive ne bash.I kako toa sekade gledas luge a vo Makedoncite gledas konji znaci!?
OooOo Ne sekogash, po nekogash i mazgi gledam, ama se pochesto samo magarinja gledam.
SLaCk Uh...ova e navredlivo.Mozebi si nesto izrevoltiran ama bi bilo dobro da go izbrises toa.Za tvoe zdravje:)
OooOo Kako kje go narechesh [url="http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=12351"]ova?[/url]