Каков Македонски филм сакате да гледате
Каков Македонски филм сакате да гледате
ZOTE Јас одма да ви кажам дека многу сакам да гледма македонски филм кој ќе ја опише нашата историја и традиција која е многу голема. Еве неколку примери на кава тема можат нашите режисери да снимаат филмови. Прво се прашувам зашто никој режисер до сега не се зафати да снима филм за Цар Самуил? Значи филм за неговата слава и моќ, битката со Византија и ослепувањето на 14.000 иљадната војска како се враќа назад и умирањето на Цар Самуил од тага кога ги гледа своите војници. Ова не им е добра тема? Дали би сакале да ја видите приказната за Пиколомини кој го запалил Скопје само за да види како ќе изгледа кога ќе гори. Тогаш Македонија била под Римско царство. Мислам дека е убаво да се опише тоа време на филм знаејќи дека Пиколомини е роден Скопјанец и Македонец. Дали некој од вас ја слушнал песната "Јаничари идат Мамо" која ни раскажува за тажната судбина на Македонците кои тогаш плаќале данок во крв. Како мајката на младиот Стојан пред да и го земат му прави белег на раката со надеж дека ќе го познае кога ќе се врати. Но тој е учен да мрази се што е македонско.Кога тој повторно се враќа назад тој убива се што е македонско. Така убивајќи доаѓа и до својата Мајка која го гледа белегот и го препознава Стојан и го моли да не ја убива велејќи му дека му е она вистинската мајка. Но Стојан не разбира мајчини зборови Стојан не ја памти мајка си и замавнува со јатаганот и ја убива својата мајка. За вас во оваа приказна нема доволлно емоции? Тогаш кави луќе сте вие. Еве ги моите предлози каков македонски филм сакам да гледам. Сега сакам да ми ги кажете вашите мислења каков филм сакате да гледате.
profa Aj da ti go seftosam topikot ja prv :) Zote filmot za Car Samuil e odlicna ideja pa i drugite so gi spomna pogore.No zarem bi imal nekoj pari da finansira takov film od nasite,ili mislis bi mu pomognala drzavata nasa za tie filmovi,ne veruvam nazalost. Znaes li kolkava konjanica ke treba za toj film,pa uniforma,oruzje,... Pa edna tajfa na stranski glumci. Toa se skapi filmovi.A stranskite filmagjii ne bi praele film za Car Samuil,nikoj ne cul za nego nadvor od Balkanot,da ne kazam nadvor od Makeodnija i Bugarija,pa zasto bi i investiral. Inaku najiskreno ja bi sakal da vidam film za Car Samuil,ama so profesionalna rezija i scenario,i normalno profesionalna uloga
slasa jas salkam film vo boja ( se salam ) ne e losa idea
ZOTE profa Inaku najiskreno ja bi sakal da vidam film za Car Samuil,ama so profesionalna rezija i scenario,i normalno profesionalna uloga ЗОТЕ Нормално ќе има аудиција кој најмногу личи на Цар Самуил тој ќе го глуми. Сценариото се знае ќе се употребат сите пронајдени документи разни оргинални предмети се мора да биде идентично како да се наоѓаме во тоа време. Можам да замислам каков филм ќе биде ако е возможно сево ова да се оствари. И тоа не е само обичен филм туку тоа е и историја на македонскиот народ и ќе служи во исто време и за едукација на сите генерации, значи ќе има и едукативен карактер. Сега за парите кои стварно се главен проблем зашто имаме многу профитери на власт во оваа држава. Не знам што да кажам, ако треба нека не се прави филм 5 години па да се соберат некои пари, иселениците кои ги има во голем број стално донираат пари но којзнае каде завршуваат тие пари, но во овој случај би требало да се дадат на вистинското место, и странските улагања се неопходни за кои мислам дека ќе ги има ако на некој режисер кој сака да режира историски филмови од типот на гладијатор кога ќе му се раскаже приказната за цар Самуил сигурен сум дека ќе се нафати на тој проект. Само нашата земја нема национална стратегија за култура и не оди да чука од врата на врата, зашто дома седејќи никој нема да дојде и да ти каже ај да правиме филм за Самуил. Значи верувам дека се е возможно само треба са растрчаат нашиве министри.