Корупција во Македонија, да или не?!
Корупција во Македонија, да или не?!
Makedon Гледам и се чудам што ни се случува во Македонијава. Германската фирма која го доби тендерот за пасошите изјави дека платила провизија на некоја сметка во Австрија, а нема поима на кого платила провизија, нит му знае име, а и тоа над милион и сто илјади евра. Потоа излегоа медиумите дека тие 5% провизија се всушност мито за некој од нашата владејачка гарнитура. Најнакрај, излезе со соопштение Владата дека тоа не е мито, туку дека се работи за обична посредничка провизија. По правило, посредникот-застапникот прво склучува посреднички или т.н. застапнички договор со прозиводителот на услугата/стоката и тој е јавно познат, дури посредникот-застапникот со сите генералии го има на официјалните каталози/веб страници/презентации итн. на прозиводителот на услугата/стоката. Ама во овој случај се јави парадокс! Германскиот печатач ма пасоши не знае дека има застапник/посредник, нит знае за кого се работи. Дали вие знаете што е работава, како така германскава фирма не си го знае својот посредник?
трендафил Во случајов е чудно зошто провизијата на австриската фирма треба да ја уплати купувачот на опремата (Република Македонија), а не продавачот, фирмата што го доби тендерот. Веројтно тоа е така затоа што ако уплатата пројде преку фирмата, истата би имала проблеми со контролните служби во својата држава.
toni_a imashe vchera (za tenderi vo srbija i mazhot Sikima...) a i deneska ima nesto vo "vreme" za temava... samo neznam zasto mnogu chesto nerabotat kako sto treba vesnicive...eve vcherashnata novina (vo koja pisuvashe dosta interesni raboti) nesaka kaj mene da se otvori??? a isto vchera neraboteshe dnevnik...
Makedon
quote:
Originally posted by трендафил
Во случајов е чудно зошто провизијата на австриската фирма треба да ја уплати купувачот на опремата (Република Македонија), а не продавачот, фирмата што го доби тендерот. Веројтно тоа е така затоа што ако уплатата пројде преку фирмата, истата би имала проблеми со контролните служби во својата држава.
Germanskata firmi direktno gi imaat uplateno parite na smetakta na srbogovornite "avstrijci"; spored germanskite zakoni, sekoja germanska firma moze da isplaka provizija na druga firma ili fizicko lice bez megusebe potpisan dogovor za zastapstvo/posrednistvo ili bez pobaruvacot na provizija da ja fakturira provizijata. Posrednikot/zastapnikot go zastapuva proizvoditelot (nuditelot) na uslugata; normalno, posrednikot prethodno se dogovara so prozivoditelot na uslugata za procenti, uslovi, teritorija na deluvanje itn., so sto zastapnikot/agentot/posrednikot bara kupuvaci na svojot principal za odredena provizija. Cudno e sto vo gorniov slucaj, germanskata firma ne znae koj i e "posrednik", a mediumite prenesoa deka "im rekle na germancite da uplatat 5% provizija na izvesna smetka, za koja germanskata firma ne znae cija e, duri ne mu go znae i imeto na posrednikot"! Paradoks! Prasanjeto e "koj im rekol na germancite da uplatat 5% provizija"?????? Bas me interesira mislenjeto na intel, bradestiot seirxija i site od nivnata "klapa"..
toni_a [img]http://tinypic.com/hta3o9.jpg[/img]
Makedon Lele, pa tamo su stoelo provizija [:D] Pa drzavata li dava provizija?! LEle