1865 Opsta slavjano-makedonska istorija
1865 Opsta slavjano-makedonska istorija
dejan Dali nekoj moze da mi kaze nesto poveke za ovaa kniga od Georgi Pulevski!:) Sum slusnal deka mozes da ja kupis (ama vo Makedonija!!), kolku pari e??[:)]
Makedon Иван Блажевски На Балканскиот Полуостров од старо време живееле осумнаесет словенски и дванаесет несловенски племиња. Меѓу нив се и Македонците, односно Мијаците, потоа Брсјаците, Шопите, Мариовците, Јеновците и другите, но и несловенските Тоски, Арнаути, Грци, Ерменци, Арапи, Курди, Куцо-Власи и уште некои други. Ова го наведува познатиот македонски преродбеник Ѓорѓија Пулевски во неговата книга „Славјанско - маќедонска општа историја“, издадена во 1893 година, а објавена во Македонија ова лето од МАНУ.Книгата содржи повеќе од 1.000 страници, а во себе носи досега необјавен материјал, кој според многумина историчари кај нас, може од корен да ги промени македонските историски читанки, во однос на потеклото на Македонците, на македонскиот јазик и народите кои живееле во овој дел на Балканот.Во единаесеттата глава на ова обемно дело, Ѓорѓија Пулевски,галички ѕидар, војник и самоук историчар, дава податоци за старите славјански племиња и за регионите каде тие живееле, „за да си знајат секој народност кога и от коде је дојден во Полостроф“.Според него античките Македонци се Славјани, чии потомци се денешните Македонци, односно Мијаци!Во „Историјата“ тој најнапред ги наведува словенските „соеви“ на Балканот: Јеновците, Торлаците, Брсјаците, Мијаците, Бондарците, Мариовците, Кардалинците, Ајраните, Врбаците, Пчинците, Улуфите, Свеневците, Чолаците, Челјанците, Задгорците, Шумадинците, Црните Шопи и Белите Шопи.Пулевски ги наведува и несловенските племиња: Арнаутите, Тоските, Куцо-Власите, Грците, Јуруците, Ерменците, Арапите, Курдите, Евреите, Еѓупците, Татарите и Гагаузите.Тој се задржува детално кај сите нив. Пулевски е убеден дека Мијаците се старите македонски Словени, народот на Александар Македонски и негова гарда и оти Мијак е кратка форма за - Македонец.„Мијаци - кусо речено, Македонци - продолжено речено. Мијак значит бистар ум, хора бистроумни, оште Македонци“, пишува тој. Мијаците, додава Пулевски, живеат во регионот на Долна и Горна Река, горни Дебарски округ и Кичевски округ, а иселени Мијаци има и во Смилево, Битолско, Крушевско, Папрадишта, Орашје и во Бабунската околија.Галичанецот Пулевски смета дека Брсјаците се викале така зашто биле брзата коњаница на Александар Велики.„За брсјачко место им је Кичева, Порече, Деборца Охридска, Издеглавска околина, Белички реки...“.Црните Шопи се викале така зашто црни одежди носеле, а еднакви биле со Белите Шопи. Првите живееле во околината на Ќустендил, Струма, Саса, Банско, Кресна, Дупничката околина и Горна Џумаја. Белите Шопи живееле во околината на Софија, Банско, Ниш, Морава, Самоков и Ихтиман.Денешните Албанци Пулевски ги дели на две групи: Арнаути и Тоски. Според него, Арнаутите се потомци на Траките, а Тоските на Фокитите. Арнаутите меѓу себе со Тоските се нарекувале Шкиптари. Првите живееле најнапред во Тракија (просторот меѓу денешна Грција, Бугарија и Турција), за подоцна римскиот император Трајан да ги премести кон Јонско Море.„Кесар Трајан римски като царувал, тики, заради дружението им со Уните Траките ги кренал от Тракија и ги заселил во Музекија, близу до Тоскине. Арнаутското старо име им било Траки“, напишал Пулевски.Тоските, според галичкиот историчар, живееле во околината на Корча, Старова, Јанина, Берат, Епир, Елбасан, Музекиското поле, а ги имало во атинскиот округ.За Грците, Ѓорѓија ни предава дека така се викаат по името Горци (гора - шума), а и Турците ги нарекувале Кара Качанлар (шумски бегалци).„Ама Грци народно име немајет, токо сами меѓу них си се велет Уруми (Римјани), ама по историја Грцине ги познаваме за Еѓупци (Египќани), а не за Јевропејци“, напишал Пулевски, кој нив ги лоцира во Елада и во Пелопонез.Ѓорѓија Пулевски починал во крајна сиромаштија во 1893 година во Софија, неколку месеци откако го завршил ракописот на ова значајно дело. Inaku, bugarite ja zapaluvaat skoro site izdanija na Makedonskata istorija (isto kako i 'za Makedonckite raboti', osven nekolkute cuvani po Galicnik i originalot, pronajden kaj Galicani rodnini na Puleski. Original: [img] http://www.macedonia-info.org/history/Pulevski-1.jpg [/img] [img] http://www.macedonia-info.org/history/Pulevski-2.jpg [/img] [img] http://www.macedonia-info.org/history/Pulevski-3.jpg [/img]
Gjoko
quote:
Originally posted by dejan
Dali nekoj moze da mi kaze nesto poveke za ovaa kniga od Georgi Pulevski!:) Sum slusnal deka mozes da ja kupis (ama vo Makedonija!!), kolku pari e??[:)]
Dejane, bash sinokja ja vidov knigata od Puleski: 1865 Opsta slavjano-makedonska istorija vo knizarnicta "Kultura" vo centar na Skopje. Cenata e 3.160,-- denari ili negde okolu 50 Evra Pozdrav, Gjoko
dejan fala! toa e skapooo!
nemo
quote:
Originally posted by dejan
fala! toa e skapooo!
ne e skapo ama preskapooo[:D][:D]i zamisli se cekalo 50-60 god da se ispecati a samo eden list se uceshe po Makedonski[;)]
dejan hehe[:D]
dejan Abre sto sakas da kazes bugarinot??? lele gluposti.
bugarinot Sakav da kazham, drag Dejane, deka:
quote:
Капиталното дело на нашиот преродбеник Ѓорѓија Пулески "Словено-македонска историја" го издаде Македонската академија на науките и уметностите. Обемното историографско дело на Пулевски создадено во 19 век македонската читателска и научна јавност го добива по сто десет години од неговото создавање благодарение на академик Блаже Ристевски. Академик Ристевски го нашол ракописот во ракописниот оддел на Бугарската национална библиотека и сега ова волуменозно дело се појавува пред македонскиот читател.
[url]http://www.vest.com.mk/default.asp?id=69963&idg=4&idb=1015&rubrika=Kultura[/url] I isto taka:
quote:
Славјанско-маќедонската општа историја", напишана од самоукиот ѕидар и културно-национален преродбеник Ѓорѓија Пулевски, утре ќе биде првпат промовирана во неговиот роден Галичник. Академикот Блаже Ристовски обемниот ракопис со над 1.700 страници го нашол пред повеќе од 40 години во ракописниот оддел во Народната библиотека во Софија.
[url]http://217.16.70.236/?pBroj=2561&stID=38001[/url] Taa istorija e izdadena prv pat vo 2003, a rakopisot po 1893 se chuval vo Sofija i denes se naogja vo Narodna biblioteka "Sv. sv. Kiril i Metodie" vo Sofija, Bugarija. Ochigledno skoro site izdanija na taa istorija ne se bili izgoreni od Bugarite poshto e izdadena prv pat vo 21 vek vo Republika Makedonija i originalot ne e pronajden u rodnini na G. Pulevski vo Galichnik poshto e vo Sofija...
nemo Ja za Ilirite, Pajonite/Peoncite i dr ima li zapisano nesto?
bugarinot Mala ispravka, dragi Makedon.
quote:
Inaku, bugarite ja zapaluvaat skoro site izdanija na Makedonskata istorija (isto kako i 'za Makedonckite raboti', osven nekolkute cuvani po Galicnik i originalot, pronajden kaj Galicani rodnini na Puleski.
Shto pishiva vesnikot "Vest":
quote:
Академик Ристевски го нашол ракописот во ракописниот оддел на Бугарската национална библиотека...
[url]http://www.vest.com.mk/default.asp?id=69963&idg=4&idb=1015&rubrika=Kultura[/url] Vesnikot "Dnevnik":
quote:
Академикот Блаже Ристовски обемниот ракопис со над 1.700 страници го нашол пред повеќе од 40 години во ракописниот оддел во Народната библиотека во Софија.
[url]http://217.16.70.236/?pBroj=2561&stID=38001[/url]
bugarinot Megjutoa, da spodelam. Mnogu zachuduvachko e deka eminenten nauchnik kako akademikot Blazhe Ristevski praktichki nema ofitsielna norma na pishuvane na familnoto ime. Vo edni makedonski mediumi taa e RistEvski, vo drugi RistOvski... Ova se gleda i vo navedenite pogore od mene linkovi.
Christian
quote:
Megjutoa, da spodelam.
edinstveno sto jas delam so bugarive e samo poveke postovi za broenje.