Novogodishna trpeza
Novogodishna trpeza
dalila Svechenata novogodishna atmosfera, pokraj izbranite jadenja i pijaloci, sekako ja chini i svechenata dekoracija na kukjata/stanot, osobeno najkarekteristichniot ukras-novogodishnata elka. [img]http://www.tzs.si/ideja/05/zlate_kroglice/jelka_2_clean.jpg[/img] Kako kje ja nakitite elkata vo deneshno vreme-rabota ne vkus e, snaodlivost, materijalni mozhnosti no i znaenje. Eve nekolku soveti vo vrska so kitenjeto, kako vashata novogodishna elka bi bila prav izraz na vasheto raspolozhenie vo koe shto ste. Da se pozabavime so boite[:)] Koga ja kitite elkata ne preteruvajte so raznolikost na boi nitu pak so prerano kitenje.Dokolku prerano ja nakitite elkata, mozhe da se sluchi da cel toj sjaj ve zasitat pred vreme. zelenata boja treba najmnogu da se koristi.Novogodishnata groznica znae da bide i stresna i zatoa e vazhno zelenata boja da dominira vo kukjata.Osven toa odlichen kontrast e na dominantnata crvena novogodishna boja.Dokolku ste se odluchile za zelena elka, toa e dobar izbor, zatoa shto so zelenata boja se slozhuvaat i povekje raznobojni ukrasi. bela-vo posledno vreme se pojavuvaat se povekje beli novogodishni elki i ukrasni granki, koi mozhat da bidat podednakvo vkusno ukraseni crvena-e boja koja simbolizira radost, srekja, uzhivanje no i dlaboka i strasna ljubov.Isto taka se veruva i deka shtiti od negativna energija i bez somnenie mozhe da se kazhe deka toa e boja koja najchesto mozhe da se vidi pred novogodishnite praznici, pochnuvajkji od garderobata na Dedo Mraz, pa do ukrasni traki i sijalichki. plava- boja na duhovnost, sochuvstvo i nezhnost.Kako i zelenata deluva smiruvachki.Zatoa ako namesto za zelena se opredelite za veshtachka bela elka, idealna boja na ukrasite e plava.
dalila Vo ladnite denovi od novogodishnite i bozhikjnite praznici dobro kje vi dojde da se stoplite so topla napivka.[:)]
Topol punch
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/520800_1.jpg[/img] sostojki: 2 pomarandzi 2 lazhici braon shekjer 1 vanila 2 karanfilchinja 250ml crno vino 20ml rum Pomarandzite iscedete gi, dodadete go shekjerot i vanilata, cimetot i karanfilchinjata. Kratko provarete, procedete, dolijte vino i povtorno dobro zagrejte.Rasporedete vo topli chashi za punch. Posluzhete talka da predhodno vo sekoja chasha dodadete po edna lazhica rum.
beaver hunter edno vreme za zagrevanje vo zimno vreme pijeshe grejana rakija.... tuuu... do kaj stignala tehnikata... bre...
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
edno vreme za zagrevanje vo zimno vreme pijeshe grejana rakija.... tuuu... do kaj stignala tehnikata... bre...
tuuuu pa ti, greana rakija sekoj znae da napravi[:D] Ich ne si bil po inovaciite[:p]
dalila
Zvezdena torta
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/549851_1.jpg[/img] sostojki za testo: 6 jajca 200gr shekjer 100gr ostro brashno 1 lazhichka prashok za pecivo 100gr meleni orevi 150gr izrendana chokolada 4 lazhici sok od pomarandza Za krem: 2 zholchki 1 lazhica rum 50gr suvo grozje 100gr zdrobeni biskviti 100gr rendana chokolada 25gr meleni f'staci 60gr kandirani vishni 2 shlaga 400gr hopla 1 lazhichka aroma od pomarandza 4 lazhici mleko 50gr shekjer 50gr grubo iseckani bademi za glazura: 100gr chokolado 30gr puter Jajcata i shekjerot dobro se matat penasto.Se dodava sokot od ednata pomarandza, brashnoto izmeshano so prashokot za pecivo, melenite orevi, chokoladata i sve dobro se mesha. Smesata se izleva vo kalup za torti, oblozhen so hartija i dobro premachkan so zejtin pa se peche na 180#186;C 30-40 minuti. Za kremot, zholchkite i shekjerot penasto se meshaat, dodava mlekoto, aromata od pomarandza i vari na parea desetina minuti. Vo visok sad se stava hoplata i mesha so mikser se dodeka ne stane cvrst shlag. Oladenoto testo se seche horizontalno, premachkuva so kremata i poklopuva so drugata polovina,Se preliva so glazura od chokolado i puter.Se formiraat chokoladni zvezdi od rastopeno na folija chokolado i se ukrasuva tortata so niv.
dalila Kreativni novogodishni idei Onie shto se kreativni i veshti, unikatni ukrasi mozhat i sami da si napravat.Eve nekolku idei, povekje i so detalni upatstva mozhete da dobiete [url="http://www.tzs.si/novoletni-okraski/index.htm"]ovde[/url] So shisharki od bor, topche od stiropor i malku tkaenina [img]http://www.tzs.si/ideja/13/palcki.jpg[/img] so malku ukrasna hartija do novogodishna zvezda[;)] [img]http://www.tzs.si/ideja/13/zvezdica.jpg[/img] Neobichni lampioni: [img]http://www.tzs.si/ideja/09/novoletni_okraski/vencek.jpg[/img] Zlatni listovi[:)] [img]http://www.tzs.si/ideja/05/listi_DAS/okraski_09.jpg[/img] i mnogu drugi idei kje vi padnat i sami na pamet koga vekje kje pochnete da rabotite[:D]
dalila Novogodishnata nokj e prelomna, vo nejze se sretnuvaat starata i novata godina.Simbolichno se isprakja sve losho i se dochekuva sve podobro, taka da dopushteno e luduvanje, pa i pokraj trpezata[:D] Dochekot na novogodishnata nokj po nekoe nepishano pravilo mora da izobiluva so hrana i pijalok i sekako shampanjsko[^]
Ekstravagantno shampanjsko
Shampanjskoto sekogash se rachunalo kako poseben pijalok za posebni priliki, a koga kje se pojavi kako glaven lik vo koktel, stanuva ushte poposebno i elegantno. [img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/378504_1.jpg[/img] sostojki za 4 osobi: 500ml shampanjsko 4 kocki shekjer nekolku kapki Cognac nekolku kapki Bitter Vo shiroka chasha se stava kocka shekjer, se poprskuva so nekolku kapki Bitter i Cognac, pa se preliva so dobro razladeno shampanjsko.
dalila
Predjadenje od dimen losos
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/137007_1.jpg[/img] sostojki: 150gr dimen losos 150gr krekeri so vkus na susam 100gr francuski leb 100gr r'zhen leb 50gr puter 100gr premaz od sirenje limon Za ukrasuvanje: 1 veza mlad luk 1 veza rokvici 3 kiseli krastavichki 50gr kopar Parchence od lososot pokapajte go so nekolku kapki limon.Stavete go na kreker, leb oblikuvan vo malo zalche ili krishka francuski leb koj predhodno ste go namachkale so puter ili premaz od sirenje.Ukrasete go so naseckan zelenchuk i sitno iseckan kopar.
beaver hunter koi cigari se preporachuvaat za pusheniot Losos??
dalila
quote:
Originally posted by beaver hunter
koi cigari se preporachuvaat za pusheniot Losos??
Anti-pushach e Lososot[:D]
dalila Nova Godina bez ruska salata nema da ja bide[:D]
Ruska salata
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/vasi_recepti/ruska1.jpg[/img] potrebno e: 300gr kashkaval 300gr vareni morkovi 300gr shunka 4-5 vareni jajca 300gr vareni morkovi 300gr kiseli krastavichki 300gr obaren grashak majonez po potreba sol, biber po vkus Sve se secka na kockichki i se mesha so majonezot.Po vkus se posoluva i pobiberuva.
dalila A ruskata salata bez kiflici nikako ne ide[:D]
Kiflici so sirenje
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/759_recipe42step7400w.jpg[/img] potrebno e: 1kg brashno 3-4 jajca sol, shekjer, kvasec margarin 250ml mleko 250ml voda sholja zejtin Vo mlekoto i vodata se rastvara kvasecot so edna lazhichka shekjer.Vo pogolem sad se sipa brashnoto, zejtinot, jajcata, sota i predhodno rastvoreniot kvasec. Se zamesuva testo so dodavanje na brashno, po potreba, se dodeka testoto ne prestane da se lepi na prstite.Se ostava 30-45 minuti da testoto narasne.Koga testoto kje stasa se deli na polovina. Prvata polovina se deli na 6-7 topchinja, sekoe topche so sukalo se razvlekuva vo kora i premachkuva so margarin (osven poslednoto) i se redat edno vrz druga kora.Od toa se razvlekuva tenka kora.Koga kje se razvleche se deli na 16 triagolnici. Na sekoj se stava razmateno sirenje so edno jajce.Se vitkaat kiflicite i se stavaat vo pleh za pechenje, podmachkan so margarin.Postapkata se povtoruva so vtorata polovina od testoto. Sekoja kiflichka se premachkuva so zholchka, stava vo zagreana rerna i se pechat na najjak ogan(250 stepeni celziusovi) 7-8 minuti, a potoa se smaluva na 180 stepeni.
dalila
Pecheno prase
[img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/696_pecenoprase.jpg[/img] Potrebno e: Mlado prase Malku pivo(ako mu trgne na kuvarot mozhe i cela gajba[:D]) Praseto treba prvo da se ischisti, posoli vnatre i od nadvor, pa da se ostavi polovina chas da ja upie solta.Se zagreva rernata i se stava praseto da se peche.Treba da se void smetka rernata da bide dovolno golema za da go sobere praseto…iako, najdobro e da praseto se peche vo furna.Vo plehot, pokraj praseto se sipa malku voda i taa se doponuva celo vreme dodeka praseto se peche. Koga kje poprimi crvena boja togash praseto se premachkuva so parche tkaenina natopena so pivo se dodeka praseto potpolno ne se ispeche.Vo nikoj sluchaj ne se premachkuva so mast, toa e i onaka dovolno mrsno. Koga kje se ispeche od ednata strana, se prevrtuva od drugata i se prodolzhuva so pechenje. Vremetraenjeto na pechenjeto zavisi i od rernata kako i od praseto, voobichaeno toa trae 2,5-3 chasa.A mozhe da se proceni po toa dali se odvojuva koskite od mesoto na nozete, ako se odvojuvaat togash e dovolno pecheno. Koga kje bide pecheno, se vadi od plehot, se seche na parchinja a mozhe i cello da se posluzhi.So nego dobro idat ljuti piperchinja a isto taka i mlado lukche.
dalila
Novogodishna torta
[img]http://www.coolinarika.com/img/recipe/365317_1.jpg[/img] sostojki: 8 belki od jajca 200gr meleni bademi 170gr shekjer za fil: 250ml mleko 8 zholchki od jajca 150gr shekjer vo prav 150gr puter 50gr gustin 1 vanila Belkite se matat vo cvrst sneg, pa malku po malku se dodavaat bademite i shekjerot.Od taa smesa se pechat 6 okrugli listovi (#216; 24 cm) Gustinot se mesha so malku ladno mleko, pa se dodava na preostanatoto mleko zaedno so zholchkite, shekjerot i vanilata.Se stava na parea, vari so postojano meshanje a potoa kremata se ladi. Puterot se mati penasto pa lazhica po lazhica se dodava so postojano matenje na oladenata krema.Se filuvat oladenite listovi od testoto a najgorniot list se premachkuva so bela shekjerna glazura i ukrasuva so chokolada na sledniov nachin: So chokodna glazura se polni hartiena kesa koja ima odsechen vrv, pa pochnuvajkji od sredina se crtaat krugovi a potoa so vrvot na nozhot od sredina prema kraevite na tortata se crtaat linii. Za da postignete shto poubav izgled napravete go toa na ushte topla glazura.
dalila
Chokoladni korpichki
[img]http://www.cokolada.co.yu/REPOSITORY/96_rec02.jpg[/img] za testo: 110gr pecheni i meleni leshnici 250gr brashno malku sol 150gr kakao prav 120gr shekjer 120gr puter 1 jajce Se mehsaat site suvi sostojki, dodava laden iseckan puter i jajceto i se mesi testo.Se zavitkuva vo folija i ostava vo fridzider najmalku 1 chas.Posle toa se razvlekuva testoto na povrshina posipana so brashno i se vtisnuva vo podmachkani kalupchinja vo oblik na korpichki.Se izbockuva testoto so vilushka i peche na 160 stepeni celziusovi okolu 10 minuti. Fil: 250gr crno chokolado 3 jajca 3 zholchki 200gr puter Se topi na parea puterot i chokoladata i se mati se dodeka ne se spojat dobro sostojkite.Se matat jajcata i zholchkite i postepeno se dodavat na istopenata chokolada so puterot postojano meshajkji.Se vadat korpichkite od rerna, sipa vo niv ramnomerno fil i vrakjaat da se dopechat ushte desetina minuti.Se vadat korpichkite od rerna i ostavaat da se oladat.Koga kje bidat mlaki se istresuvaat vnimatelno od kalupite i ostavaat sosema da se oladat. Ukras: 250ml slatka pavlaka 1 lazhica shekjr vo prav malku izrendana chokolada Pred samoto posluzhuvanje izmatete ja pavlakata so shekjerot, ukrasete gi korpichkite i posipete so malku rendano chokolado.
SpaceLily Posho za Nova Godina nema da bidam so najbliskite si pokaniv nekolku drugarki na ruchek i reshiv na mojata trpeza da go imat slednovo: Krem supa od pechurki [img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/142_vegetariansoup.jpg[/img] Sostojki za 4 porcii: 2 lazici maslo 200 gr pechurki 1 mala glavica crn luk 1 lazica sok od limon 3 shlji pileshka supa ili voda 1/2 lazici majchina dushica so biber Ruska salata 4 kompiri 4 jajca 250 gr grashak majonez kiseli krastavici magdonos Pileshko vo belo vino [img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1483_piletina_sa_keljom.jpg[/img] Sostojki: 4 glavici luk pile od 1.5 kg 3 kazici uljde so biber 125 ml suvo belo vino 375 gr instant supa 200 gr slatka pavlaka Rolat torta so banani [img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/1663_1663_torta_banane_rolat.jpg[/img] Sostojki: 7 jajca 7 lazici sheker 6 lazici brashno prashak za pecivo Krem: 2 pudinga od vanila 7 lajci cheker 2 jajca vanilin sheker 7 lajci brashno 1 litar mleko 25 dag margarin 1.5 kg banani Pijalok Kamikazi [img]http://www2.serbiancafe.com/kuvar/img/666_kamikaze.jpg[/img] 1 cl sok od limon 1 cl Treiple seck 1 cl votka i se meshat sve vo shaker:)
dalila
Rolat od pileshko
[img]http://www.krstarica.com/slike/kuvar/glavna_jela/rolat_piletina.jpg[/img] Sostojki: 1 pile 100gr teleshko meso 100gr shunka 100gr svinsko meso 150gr varen grashak 1 morkov 1 glavica kromid 2 lazhici narendan parmezan 2 jajca 1 lazhica iseckan magdanos 2dl suvo belo vino 2dl supa zejtin 600gr lisnato testo 1 jajce Sol, biber Od pileto isechete gi batacite (ostavete gi karabatacite) i krilcata, pa odstranete ja kozhata.Pileto nadolzhno isechete go kako bi mozhelo potpolno da se otvori. Ostranete gi site koski, pa isechet onolku meso kolku shot e potrebno da dobiete podednakvo debel sloj. Site drugi vidovi meso I shunkata somelete gi.Dodadete parmezan, magdanos, zholchkite, grashakot, svaren I na kocki isechen morkovot.Posolite I pobiberite. Rasporedete ja smesata na pripremenoto meso od pile, cvrsto zamotajte go I vrzete go so podebel konec.Posolete I pobiberete odnadvor I isprzhete go na zejtin od site strain se dodeka ne se zacrveni ubavo. Premestete go vo podlabok ognootporen sad, stavete go vo reran zagreana na 200 stepeni.Pechete 1 chas zalivajkji go so supa I vrelo vino.Ostavete da se oladi, potoa odstranete go konopt I umotajte so tenko razvlecheno lisnato testo. Vratete go vo sadot za pechenje.Od ostatokot od testoto isechete tenki traki I umotajte pletenici po dve traki.>slozhete go vrz testoto, taka da podocna sekoe parched a ima ukras kako na slikata.Se premachkuva so razmateno jajce pa peche 45-60 minuti vo reran zagreana na 180 stepeni.