корупцијата во Македонија
корупцијата во Македонија
Makedon Дома > Вести > Македонија http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=55784 „Транспарентност“: Обвинителството не соработува 19.12.2005 Обвинителството не соработува. Вака изгледа борбата против корупцијата во Македонија. Критиките доаѓаат од „Транспарентност“. „Јавното обвинителство многу малку има само превземено акција или преку други органи, туку повторно назад ги враќа без конкретни упатства многу често до МВР, што ја оддолжува постапката битно“, рече Гордан Калајџиев, универзитетски професор. „Најголем број од кривичните пријави ги поднесува по сознание, подготвени случаи од полицијата, а многу малку со непосредно запознавање или со сопствена иницијатива или пак, од средствата за јавно информирање, кои знаеме дека многу често пишуваа за определени случаи, за корупција, злоупотреби“, додаде Калајџиев.
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Makedon
Јавното обвинителство многу малку има само превземено акција или преку други органи, туку повторно назад ги враќа без конкретни упатства многу често до МВР, што ја оддолжува постапката битно“, рече Гордан Калајџиев, универзитетски професор.
Pa tamu e najgolemata korupcija, sto ocekuvase ti?????
трендафил Всушност борбата против корупцијата во Македонија се сведува на корупција што ја нема, односно направена порано од луѓе кои повеќе не се на власт и со самото тоа не можат да бидат корумпирани сега. И тоа исклучиво од политички причини. За ОКТА на пример, се напаѓа само тогашниот премиер, а не се спомнува потписникот на тој договор, тогашниот министер за финансии Борис Стојменов. Веројатно затоа што неговата ВМРО (дали се викаше СДСМовска?) е во коалиција со власта. Интересно е и што поранешниот премиер, сега Претседател, го има пријавено само процентуалното учество во акциите на СЕМОС, а не и нивната вредност. Замислете, имаме човек на висока функција од 1992 година кој беше лидер во приватизацијата на најголемиот дел од македонското стопанство, кој не е во состојба да ја процени вредноста на својата семејна фирма. Не можел ли во забелешка да наведе колкав е профитот на фирмата, на пример. Или некоја независна организација (ревизор) да направеше до сега проценка на фирмата. По повеќе независни извори во Македонија корупцијата е зголемена (на пример по Freedom House), според кој Македонија е оценета како делумно слободна земја. Веројатно слободна за едни, а забранета за други. На пример, Црвенковски може да објави листови за прислушкување и никој да не се заинтересира дали тој ги печател или од кого ги добил отпечатени, а Никола Младенов го нема тоа право. Разликата е што во времето на Георгиевски слободата на печатот беше многу поголема, затоа што тој во вакви ситуации реагираше во столот - мани ги будали и не се плашеше дека ќе ја изгуби фотелјата, како што се пплашат сегашните функционери. Никој исто така не го обвини ниту Хари Костов за клевета, ниту поранешниот министер за градежништво, сега главен за кризен менаџмент Буџаку. Заради вакви работи Македонија во однос на слободите е делумно слободна заедно со АЛбанија на пример, а не е слободна како Србија и Црна Гора (која нема ни договор за стабилизација и асоцијација со ЕУ) и Хрватска, Романија и Бугарија.
Makedon
quote:
Originally posted by трендафил
Всушност борбата против корупцијата во Македонија се сведува на корупција што ја нема, односно направена порано од луѓе кои повеќе не се на власт и со самото тоа не можат да бидат корумпирани сега. И тоа исклучиво од политички причини. За ОКТА на пример, се напаѓа само тогашниот премиер, а не се спомнува потписникот на тој договор, тогашниот министер за финансии Борис Стојменов. Веројатно затоа што неговата ВМРО (дали се викаше СДСМовска?) е во коалиција со власта. Интересно е и што поранешниот премиер, сега Претседател, го има пријавено само процентуалното учество во акциите на СЕМОС, а не и нивната вредност. Замислете, имаме човек на висока функција од 1992 година кој беше лидер во приватизацијата на најголемиот дел од македонското стопанство, кој не е во состојба да ја процени вредноста на својата семејна фирма. Не можел ли во забелешка да наведе колкав е профитот на фирмата, на пример. Или некоја независна организација (ревизор) да направеше до сега проценка на фирмата. По повеќе независни извори во Македонија корупцијата е зголемена (на пример по Freedom House), според кој Македонија е оценета како делумно слободна земја. Веројатно слободна за едни, а забранета за други. На пример, Црвенковски може да објави листови за прислушкување и никој да не се заинтересира дали тој ги печател или од кого ги добил отпечатени, а Никола Младенов го нема тоа право. Разликата е што во времето на Георгиевски слободата на печатот беше многу поголема, затоа што тој во вакви ситуации реагираше во столот - мани ги будали и не се плашеше дека ќе ја изгуби фотелјата, како што се пплашат сегашните функционери. Никој исто така не го обвини ниту Хари Костов за клевета, ниту поранешниот министер за градежништво, сега главен за кризен менаџмент Буџаку. Заради вакви работи Македонија во однос на слободите е делумно слободна заедно со АЛбанија на пример, а не е слободна како Србија и Црна Гора (која нема ни договор за стабилизација и асоцијација со ЕУ) и Хрватска, Романија и Бугарија.
Trendafil, nikogas nema da dobies komentar na ovoj tvoj dopis od Intel, Jakovche, Strelec, Pana....
Jakov
quote:
Originally posted by трендафил
Всушност борбата против корупцијата во Македонија се сведува на корупција што ја нема, односно направена порано од луѓе кои повеќе не се на власт и со самото тоа не можат да бидат корумпирани сега. И тоа исклучиво од политички причини. За ОКТА на пример, се напаѓа само тогашниот премиер, а не се спомнува потписникот на тој договор, тогашниот министер за финансии Борис Стојменов. Веројатно затоа што неговата ВМРО (дали се викаше СДСМовска?) е во коалиција со власта. Интересно е и што поранешниот премиер, сега Претседател, го има пријавено само процентуалното учество во акциите на СЕМОС, а не и нивната вредност. Замислете, имаме човек на висока функција од 1992 година кој беше лидер во приватизацијата на најголемиот дел од македонското стопанство, кој не е во состојба да ја процени вредноста на својата семејна фирма. Не можел ли во забелешка да наведе колкав е профитот на фирмата, на пример.
Po tvojata logika, koga 2006 Gruevski ke dojde na vlast, ako ne gi resi site segasni korupciski aferi vo rok od godina dve ke moze da se kaze deka se zanimava so korupcija koja ne postoi zasto se slucila vo minatoto od luge koi ne se veke na vlast. VMRO koga ja imase moznosta da se bori so korupcijata ne stori nisto. Vleze vo nekolku firmi zama tri cetiri kompjuteri i tolku. VMRO ne uspea da rascisti so kriminalci od tipot na Dzingo(im vleze u koalicija) Granit, Fersped i slicni tranzicioni kriminalci. Nasproti toa se dadoa na kupuvanje na sol od 60 denari kilo i slicni gluposti. OKTA....a vo cie ime Stojmenov ja potpisa privatizacijata vo na Crvenkovski.... Bez razlika koj e na vlast vo Makedonija korupcijata ke si cveta i ke si rasne se dodeka najgolemiot i opst konsenzus vo ovaa drzava e "Nie nema da gi gonime vasite duri sme na vlast a, vie nemojte nasite koga ke se smenime". Kako dojde Buckovski na vlast se zaboravi OKTA, dali slucajno se sovpadna so toa podelbata na NP, pa prikaznite koj del od vmro do kogo e poblizok i slicno neznam samo me tera na somnez.
quote:
Или некоја независна организација (ревизор) да направеше до сега проценка на фирмата. По повеќе независни извори во Македонија корупцијата е зголемена (на пример по Freedom House), според кој Македонија е оценета како делумно слободна земја. Веројатно слободна за едни, а забранета за други. На пример, Црвенковски може да објави листови за прислушкување и никој да не се заинтересира дали тој ги печател или од кого ги добил отпечатени, а Никола Младенов го нема тоа право. Разликата е што во времето на Георгиевски слободата на печатот беше многу поголема, затоа што тој во вакви ситуации реагираше во столот - мани ги будали и не се плашеше дека ќе ја изгуби фотелјата, како што се пплашат сегашните функционери. Никој исто така не го обвини ниту Хари Костов за клевета, ниту поранешниот министер за градежништво, сега главен за кризен менаџмент Буџаку. Заради вакви работи Македонија во однос на слободите е делумно слободна заедно со АЛбанија на пример, а не е слободна како Србија и Црна Гора (која нема ни договор за стабилизација и асоцијација со ЕУ) и Хрватска, Романија и Бугарија.
Од што не му беше страв на Љубчо за фотељата си ги киднапираше пратениците кои отидоа со Стојменов, па ги купуваше со “идеали“ пратениците на ДА и слични тракатанци. Ме изненади како ваквите работи си ги „заборавил“ Македонија се бројува во групата од 58 делумно слободни држави, заедно со Албанија, Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора, Русија, Украина, Молдавија, Ерменија, Азербејџан. http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=55818 линкот е од а1 а може да биде и од фридом хаус не е проблем. Повторно ме изненади како превиде некои ситуации, дали за да ти оди во прилог или случајно.
lav
quote:
Originally posted by Makedon
quote:
Originally posted by трендафил
Всушност борбата против корупцијата во Македонија се сведува на корупција што ја нема, односно направена порано од луѓе кои повеќе не се на власт и со самото тоа не можат да бидат корумпирани сега. И тоа исклучиво од политички причини. За ОКТА на пример, се напаѓа само тогашниот премиер, а не се спомнува потписникот на тој договор, тогашниот министер за финансии Борис Стојменов. Веројатно затоа што неговата ВМРО (дали се викаше СДСМовска?) е во коалиција со власта. Интересно е и што поранешниот премиер, сега Претседател, го има пријавено само процентуалното учество во акциите на СЕМОС, а не и нивната вредност. Замислете, имаме човек на висока функција од 1992 година кој беше лидер во приватизацијата на најголемиот дел од македонското стопанство, кој не е во состојба да ја процени вредноста на својата семејна фирма. Не можел ли во забелешка да наведе колкав е профитот на фирмата, на пример. Или некоја независна организација (ревизор) да направеше до сега проценка на фирмата. По повеќе независни извори во Македонија корупцијата е зголемена (на пример по Freedom House), според кој Македонија е оценета како делумно слободна земја. Веројатно слободна за едни, а забранета за други. На пример, Црвенковски може да објави листови за прислушкување и никој да не се заинтересира дали тој ги печател или од кого ги добил отпечатени, а Никола Младенов го нема тоа право. Разликата е што во времето на Георгиевски слободата на печатот беше многу поголема, затоа што тој во вакви ситуации реагираше во столот - мани ги будали и не се плашеше дека ќе ја изгуби фотелјата, како што се пплашат сегашните функционери. Никој исто така не го обвини ниту Хари Костов за клевета, ниту поранешниот министер за градежништво, сега главен за кризен менаџмент Буџаку. Заради вакви работи Македонија во однос на слободите е делумно слободна заедно со АЛбанија на пример, а не е слободна како Србија и Црна Гора (која нема ни договор за стабилизација и асоцијација со ЕУ) и Хрватска, Романија и Бугарија.
Trendafil, nikogas nema da dobies komentar na ovoj tvoj dopis od Intel, Jakovche, Strelec, Pana....
Иако не сум сигурен дека посочените се правите „адреси„ за барање на одговор , овде ќе кажам дека заСИГУРНО одговор ќе добие сегашната влада од Народот Македонски на следниве билокакви и да се Избори , а чии поддржувачи (не верувам сите) велиш дека се.